Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ, UNIVERSITAT I RECERCA

Núm. 12096
Resolució del conseller d’Educació, Universitat i Recerca de 27 de novembre de 2020 per la qual es convoquen ajuts corresponents als exercicis 2020 a 2024 per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d’educació infantil i per a la reconversió de centres privats que atenen regularment infants de 0-3 anys sense autorització educativa en centres educatius de primer cicle d’educació infantil

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, estableix en l'article 12 que l'educació infantil té caràcter voluntari i que, amb l'objectiu de respectar la responsabilitat fonamental dels pares o tutors en aquesta etapa, els centres d'educació infantil hi han de cooperar estretament.

2. L'article 14.7 de la mateixa Llei autoritza les administracions educatives a regular els requisits que hagin de complir els centres que imparteixen el primer cicle d'educació infantil.

3. L'article 15.1 especifica que les administracions públiques han de promoure un increment progressiu de l'oferta de places públiques en el primer cicle d'educació infantil (0-3 anys). De la mateixa manera, han de coordinar les polítiques de cooperació entre elles i amb altres entitats per assegurar l'oferta educativa en aquest cicle. Per tot això, han de determinar les condicions en què es poden establir convenis amb les corporacions locals, altres administracions i entitats privades.

4. La Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i els drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears, determina en l'article 37 que, d'acord amb la legislació bàsica de l'Estat, les persones menors d'edat tenen dret, des del seu naixement, a l'educació i a rebre una formació integral que garanteixi el ple desenvolupament de les seves capacitats, de la identitat personal des que neixen, des del si de la família, amb la col·laboració de les administracions públiques de les Illes Balears.

5. L'article 3 del Text consolidat del Decret pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d'educació infantil, aprovat pel Decret 23/2020, de 31 de juliol, estableix que les administracions públiques han de promoure l'oferta suficient de places de primer cicle d'educació infantil, d'acord amb les necessitats de cada nucli de població. A tal fi, han de determinar les condicions en les quals poden establir-se convenis amb les corporacions locals i altres administracions.

6. L'esmentat Text consolidat aprovat pel Decret 23/2020 també determina que els centres que atenen infants menors de tres anys que, en data de 28 de juliol de 2019, disposaven de llicència municipal però no estaven autoritzats com a centres d'educació infantil poden demanar ser autoritzats com a centres singulars en el termini de dos anys a partir d'aquesta data i han d'assolir l'autorització en el termini màxim de quatre anys.

7. Així mateix, el Govern de les Illes Balears, mitjançant el Decret 67/2008, de 6 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de l'educació infantil, l'educació primària i l'educació secundària obligatòria a les Illes Balears, regula l'ordenació general dels ensenyaments a les Illes Balears. D'aquesta manera, la legislació d'àmbit local i la legislació educativa preveuen la regulació de la cooperació entre les corporacions locals i les administracions educatives. La Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, en les seves actuacions prioritàries, preveu el foment de l'oferta d'una xarxa d'escoles infantils que doni resposta, en matèria educativa, als infants de 0-3 anys.

8. El Text consolidat del Decret pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, aprovat pel Decret 30/2020, de 28 de setembre, estableix en el seu redactat la relació entre la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, altres administracions i entitats privades titulars de centres de primer cicle d'educació infantil.

9. Arran de l'aprovació de la PNL 16956-17, s'encomana a una comissió tècnica elaborar un document marc sobre l'atenció educativa i assistencial dels infants menors de tres anys que inclogui una diagnosi i una anàlisi de la realitat en l'atenció educativa als infants de 0-3, unes orientacions bàsiques per a totes les administracions i un catàleg de propostes i serveis. Fruit d'aquesta tasca, es resol, entre d'altres, la necessitat d'ampliar l'oferta pública de places de primer cicle d'educació infantil i facilitar la regularització dels centres que atenen criatures d'aquest rang d'edat de manera habitual.

10. El Text consolidat del Decret pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, aprovat pel Decret 30/2020, de 28 de setembre, estableix que les entitats públiques interessades a formar part de la xarxa d'escoles infantils públiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears han de subscriure convenis amb la conselleria competent en matèria d'educació, l'objecte dels quals pot ser la creació i consolidació de places de primer cicle d'educació infantil, entenent per creació de noves places públiques de primer cicle d'educació infantil l'ampliació de l'oferta de places en aquesta etapa educativa, i per consolidació les actuacions d'adaptació necessàries dels espais i dels equipaments perquè unitats que ja estiguin en funcionament sense l'autorització administrativa educativa corresponent puguin obtenir l'autorització d'acord amb el que preveu el Text consolidat aprovat pel Decret 23/2020.

11. Els articles 4, 5 i 6 de l'esmentat Text consolidat aprovat pel Decret 30/2020 regulen les convocatòries i els criteris de distribució d'ajuts per a la creació i consolidació de places de primer cicle d'educació infantil.

12. El punt 4 de la disposició addicional segona del Text consolidat aprovat pel Decret 30/2020 estableix que s'ha de considerar consolidació de places de primer cicle d'educació infantil les actuacions d'adaptació necessàries dels espais i els equipaments o els trasllats necessaris perquè els centres, les unitats o els grups de centres que estiguin en funcionament i atenguin de forma regular infants de menys de tres anys en la data d'entrada en vigor de la modificació del Decret 131/2008 sense l'autorització administrativa educativa corresponent puguin obtenir l'autorització, d'acord amb el que preveu el Decret 23/2020 de 31 de juliol, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d'educació infantil. El punt 5 disposa que la distribució d'ajuts per a la consolidació de places s'ha d'ajustar a les zones amb més dèficit de places autoritzades de primer cicle d'educació infantil. El punt 6 especifica que els centres resultants no poden tenir més de sis unitats. Per tal de no confondre el concepte de consolidació de places als centres públics o privats, a partir d'ara les adaptacions de les instal·lacions dels centres privats per obtenir l'autorització administrativa educativa les denominarem reconversió.

13. El punt 1 de la disposició addicional segona del Text consolidat aprovat pel Decret 30/2020 determina que «la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, sola o juntament amb consells insulars i/o ajuntaments, pot establir convenis amb entitats privades, prioritàriament amb entitats privades sense finalitat de lucre, i amb cooperatives de treball associat per a la consolidació de places, per al sosteniment de centres educatius autoritzats de titularitat privada de primer cicle d'educació infantil i per al desenvolupament d'activitats, serveis i programes per a l'enfortiment de les capacitats educatives de les famílies amb infants de menys de tres anys, així com per a l'assessorament i les funcions pròpies dels serveis educatius d'atenció primerenca». El punt 3 d'aquesta mateixa disposició addicional segona disposa que aquests centres han de constituir una xarxa educativa complementària a la xarxa d'escoletes públiques per tal de garantir el dret a l'educació dels infants.

14. L'article 12.1 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, estableix que «no es pot iniciar el procediment de concessió de subvencions sense que el conseller competent n'hagi establert prèviament per ordre, en ús de la potestat reglamentària, les bases reguladores corresponents». En aplicació d'aquesta obligació, l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 va establir les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol de 2009).

15. Atès que els centres privats estan acollint infants durant el curs, que podran fer les adaptacions necessàries al llarg de 4 anys, donada la situació econòmica i la necessitat de comptar amb liquiditat per poder contractar tècnics i professionals necessaris, i atès que la partida pressupostària es fa a càrrec dels pressuposts generals de la Comunitat Autònoma per als anys 2020, 2021, 2022, 2023 i 2024, resulta necessari que aquesta convocatòria es tramiti com a despesa anticipada corresponent a l'exercici 2021, a l'empara del que estableixen els articles 14.2 i14.3 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria d'educació i cultura i els articles 15.2.h) i 37.2 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

16. El Consell de Govern de 2 de novembre de 2020, a proposta del conseller d'Educació, Universitat i Recerca, va autoritzar la disposició del crèdit per a la convocatòria dels ajuts, de caràcter plurianual, tant per a la creació i consolidació de places públiques com per a la reconversió de places de titularitat privada.

Fonaments de dret

1. La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació (BOE núm. 106, de 4 de maig de 2006).

2. La Llei 9/2019, de 19 de febrer, de l'atenció i els drets de la infància i l'adolescència de les Illes Balears (BOIB, núm. 26, de 28 de febrer de 2019).

3. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB núm. 196, de 31 de desembre de 2005).

4. La Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears (BOIB núm. 15, de 2 de febrer de 2019).

5. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril de 2003).

6. El Decret 67/2008, de 6 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació general dels ensenyaments de l'educació infantil, l'educació primària i l'educació secundària obligatòria a les Illes Balears (BOIB núm. 83, de 14 de juny de 2008).

7. El Decret 23/2020, de 31 de juliol, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d'educació infantil (BOIB núm. 135, d'1 d'agost de 2020).

8. El Decret 30/2020, de 28 de setembre, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància (BOIB núm. 167, de 29 de setembre de 2020).

9. L'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura (BOIB núm. 100, d'11 de juliol de 2009).

10. La Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors de 22 d'octubre de 2020 per la qual es modifica l'annex al Pla Estratègic de Subvencions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per als exercicis 2018-2020, aprovat mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 9 de març de 2018 (BOIB núm. 183, de 27 d'octubre de 2020).

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria d'ajuts per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil, d'acord amb les bases que es recullen en l'annex 1 d'aquesta Resolució, i publicar els apèndixs següents:

  • Apèndix 1 de l'annex 1: Taules de puntuació de les sol·licituds de creació de places.
  • pèndix 2 de l'annex 1: Nombre màxim d'unitats per centre a què fa referència el punt onzè i característiques dels centres resultants.
  • Apèndix 3 de l'annex 1: Taules de puntuació per consolidació de places.
  • Apèndix 4 de l'annex 1: Model de sol·licitud.
  • Apèndix 5 de l'annex 1: Model de declaració responsable.
  • Apèndix 6 de l'annex 1: Model d'acceptació de la proposta.
  • Apèndix 7 de l'annex 1: Model de certificat i memòria econòmica per a la justificació dels diferents terminis.

2. Aprovar la convocatòria d'ajuts corresponents als exercicis 2020 a 2024 per a la reconversió de centres privats que atenen regularment infants de 0-3 anys sense autorització educativa en centres educatius de primer cicle d'educació infantil, d'acord amb les bases que es recullen en l'annex 2 d'aquesta Resolució, i publicar els apèndixs següents:

  • Apèndix 1 de l'annex 2: Taules de puntuació de les sol·licituds de reconversió de places.
  • Apèndix 2 de l'annex 2: Nombre màxim d'unitats per centre a què fa referència el punt dotzè i característiques dels centres resultants.
  • Apèndix 3 de l'annex 2: Model de sol·licitud.
  • Apèndix 4 de l'annex 2: Model de declaració responsable.
  • Apèndix 5 de l'annex 2: Model d'acceptació de la proposta.
  • Apèndix 6 de l'annex 2: Model de certificat i memòria econòmica per a la justificació dels diferents terminis.

3. Establir que, atès que aquesta subvenció s'imputa a més d'una partida pressupostària, l'assignació és vinculant per l'import total i no per cada partida, de conformitat amb la normativa aplicable i que, en el supòsit que es produeixin romanents en els imports de les partides d'alguna de les dues convocatòries d'ajuts (per creació i consolidació o per reconversió), la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca pot incorporar l'esmentat romanent a l'altra convocatòria d'ajuts.

4. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació, Universitat i Recerca en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 27 de novembre de 2020

El conseller d'Educació, Universitat i Recerca Martí X. March i Cerdà

 

ANNEX 1 Bases de la convocatòria d'ajuts corresponents als exercicis 2020 a 2024 per a la creació i consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil

Primer

Objecte

1. Un dels objectes de la Resolució és convocar ajuts per a la creació de noves escoles públiques de primer cicle d'educació infantil, per a l'ampliació de centres ja autoritzats i per a la consolidació de places de primer cicle d'educació infantil a centres de titularitat pública.

2. Tots els centres i places escolars que resultin d'aquesta convocatòria han de ser de titularitat pública.

3. Tots els ajuts que es donin tenen com a objectiu l'adaptació d'aquests centres al Text consolidat del Decret pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d'educació infantil, aprovat pel Decret 23/2020, de 31 de juliol.

Segon

Activitats subvencionables

1. Tant en el cas de la creació com en el de la consolidació són subvencionables, dins del concepte d'obra:

  • La redacció del projecte.
  • La direcció d'obra, tant superior com tècnica.
  • La redacció i direcció de l'estudi de seguretat i higiene.

2. En ambdós casos es poden incloure les despeses derivades de l'equipament d'instal·lacions i mobiliari necessaris per a la posada en funcionament del centre.

3. Aquests ajuts es destinen a les despeses de places autoritzades i posades en funcionament com a places educatives amb posterioritat al 28 de juliol de 2019. En particular, s'entén que són subvencionables les obres acabades amb posterioritat al 28 de juliol de 2019.

4. En el cas de consolidació, es poden subvencionar les despeses derivades d'un canvi de local degudament justificat per inviabilitat del lloc on es prestava el servei.

Tercer

Beneficiaris

1. Els beneficiaris d'aquestes subvencions són els ajuntaments i consells insulars de les Illes Balears que compleixen els requisits exigits en aquesta convocatòria. En el cas d'ajuntaments que disposen d'ens amb entitat jurídica per a la gestió dels serveis educatius, aquests poden sol·licitar els ajuts en nom de l'ajuntament.

2. No en poden ser beneficiaris els ens públics que han estat beneficiaris d'ajuts pels mateixos conceptes i els mateixos centres i places.

Quart

Import i crèdit pressupostari

1. L'import màxim dels ajuts per a la creació i consolidació de noves places és de 6.000.000 € (sis milions d'euros ) i té caràcter pluriennal. Aquesta convocatòria i la concessió dels ajuts que se'n derivi es troben condicionades, d'acord amb el que s'estableix en l'article 43 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a l'existència de crèdit adequat i suficient als pressuposts de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'exercici 2021.

2. Es finança la creació i/o consolidació de places públiques de primer cicle d'educació infantil. La creació es finança a raó de 9.000 € per plaça, amb el límit del cost efectiu. En el cas de la consolidació de places, es finança el 75 % dels costs de la consolidació fins a 9.000 € per plaça.

3. Per als ajuts a la creació i consolidació de places, la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa es reserva per a cada anualitat corresponent als exercicis 2021, 2022, 2023 i 2024 la quantitat màxima de 1.500.000,00 €, amb la distribució i el càrrec a les partides pressupostàries que s'indiquen a continuació:

13601 421K04 76000 10

610.500 €

13601 421K04 76000 11

481.500 €

13601 421K04 76100 20

55.500 €

13601 421K04 76000 20

129.000 €

13601 421K04 76100 30

55.500 €

13601 421K04 76000 30

52.500 €

13601 421K04 76000 31

90.000 €

13601 421K04 76100 40

25.500 €

4. Atès que aquesta subvenció s'imputa a més d'una partida pressupostària, l'assignació és vinculant per l'import total, de conformitat amb la normativa aplicable.

5. Quan l'import de les sol·licituds d'ajuts per a la creació de noves places o la consolidació de places existents sigui superior a les quantitats màximes que fixa aquesta convocatòria, s'han de seguir els criteris establerts en el punt onzè d'aquest annex 1 per concedir-les.

6. En el supòsit que es produeixin romanents en els imports de les partides i hi hagi sol·licituds per a més places, la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca pot adjudicar aquest romanent per a la creació i consolidació de places fins a exhaurir les partides.

7. En el cas que, un cop ateses totes les sol·licituds, es produeixin romanents a la convocatòria de reconversió de l'annex 2, aquests romanents s'han de destinar a l'increment de la partida pressupostària dedicada a la creació i consolidació de places de la convocatòria prevista en el present annex 1 per a l'augment de places públiques, si escau.

8. En el cas que es formalitzin convenis amb el Ministeri d'Educació i Formació Professional per aportar fons a la creació, consolidació i reconversió de places de primer cicle d'educació infantil, el nombre de places de creació, consolidació i reconversió es pot incrementar mitjançant una modificació de la present convocatòria.

Cinquè

Tipus d'ajuts

1. Els ajuts per a la creació de noves places es destinen al finançament de despeses d'inversió per crear noves places de primer cicle d'educació infantil de titularitat pública.

a) Es considera plaça de nova creació la plaça escolar per a infant menor de tres anys que no existís amb anterioritat al 28 de juliol de 2019, tenint en compte que no substitueixen en cap cas places existents en edificis públics o de titularitat municipal, independentment que estiguin autoritzades o no.

b) El caràcter públic de les places a què fa referència el punt primer d'aquesta convocatòria ve determinat per la titularitat de les instal·lacions i del servei i pel finançament del funcionament del centre de primer cicle d'educació infantil.

c) El funcionament de les places creades s'ha de finançar totalment o parcialment per les administracions. El finançament parcial ha de ser, almenys, d'un terç del total.

d) L'oferta de places ha d'estar oberta a tota la població i s'han d'aplicar els criteris d'admissió establerts per la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca amb caràcter general per als centres sostinguts amb fons públics.

e) Les places que es creïn han de ser de titularitat pública, vinculades a l'administració de què depenguin, i han d'estar en funcionament un mínim de dotze anys, d'acord amb el que s'estipula en el punt 3 de l'article 5 del Text consolidat del Decret pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, aprovat pel Decret 30/2020, de 28 de setembre (BOIB núm. 167, de 29 de setembre de 2020).

f) La quantitat a percebre per cada plaça de nova creació és de 9.000 €. Aquesta quantitat s'ha de pagar en un període de quatre anys, en concret, mitjançant quatre pagaments de 2.250,00 € anuals corresponents als exercicis 2021, 2022, 2023 i 2024, d'acord amb els terminis fixats en el punt divuitè de la present convocatòria, en què s'estableixen els terminis de pagament de la subvenció, i amb el benentès que aquesta quantia opera com a màxim, de tal manera que, si el cost efectiu de la creació de cada plaça és inferior a 9.000 €, se n'ha de subvencionar el cost efectiu.

g) Abans d'iniciar el seu funcionament, els centres o places que es creïn han de comptar amb l'autorització preceptiva de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca com a centres de primer cicle d'educació infantil, d'acord amb el Text consolidat del Decret pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d'educació infantil, aprovat pel Decret 23/2020.

h) El projecte arquitectònic de les actuacions que es derivin d'aquesta convocatòria ha de comptar amb el corresponent informe favorable de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca abans d'iniciar l'adjudicació de les obres.

2. Els ajuts per a la consolidació de places existents es destinen al finançament de despeses d'inversió en centres que atenen infants menors de tres anys per tal d'adaptar-se al que preveu el Text consolidat aprovat pel Decret 23/2020 i ser autoritzats com a centres de primer cicle d'educació infantil de titularitat pública.

a) Les places resultants han de ser de caràcter públic en els mateixos termes dels apartats 1.b), 1.c), 1.d) i 1.e) del present punt.

b) La quantia de l'ajut per a la consolidació de places ha de ser d'un 75 % del cost efectiu total d'inversió, fins a un màxim de 9.000 € per plaça consolidada. Aquesta quantia s'ha de fer efectiva d'acord amb els terminis fixats en el punt divuitè, en què s'estableixen els terminis de pagament de la subvenció. El càlcul de la quantia que s'atorgui inicialment s'ha de fer a partir del projecte o, en el seu cas, l'avantprojecte i pressupost presentats juntament amb la sol·licitud d'ajut.

c) El projecte d'adaptació ha de comptar, abans d'iniciar l'adjudicació de les obres, amb el corresponent informe favorable d'acord amb els mínims establerts en el Text consolidat aprovat pel Decret 23/2020.

3. Queden excloses dels conceptes de creació i de consolidació les places derivades de les convocatòries prèvies (des del 2008 fins al 2019).

Sisè

Requisits

Per atorgar les subvencions s'exigeixen els requisits següents:

1. Les entitats que vulguin beneficiar-se d'aquesta subvenció han de manifestar el compromís d'adhesió a la xarxa d'escoles infantils públiques de les Illes Balears que es preveu en el Text consolidat del Decret pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, aprovat pel Decret 30/2020, de 28 de setembre.

2. Les sol·licituds han de preveure que les places o unitats sol·licitades per a la seva creació i/o consolidació han de donar lloc a centres de primer cicle d'educació infantil que compleixin el Text consolidat del Decret pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d'educació infantil, aprovat pel Decret 23/2020, de 31 de juliol, i que s'ajustin als criteris que es preveuen en l'apèndix 2 d'aquest annex 1. També poden ser unitats que formin part de centres que tenguin autoritzades aules de segon cicle d'educació infantil i primària, sempre que compleixin els requisits específics de primer cicle.

3. Abans de formular la proposta de resolució, s'ha de comprovar que els beneficiaris estan al corrent de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries amb l'Administració de l'Estat i la Hisenda autonòmica.

4. Els beneficiaris no han d'estar sotmesos a cap de les prohibicions establertes en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i han de complir el que s'estableix en l'article 11.2 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes (BOIB núm. 99, de 4 d'agost de 2016).

Setè

Sol·licituds

1. Cada entitat pública ha de presentar una única sol·licitud, en la qual s'ha d'indicar el nombre de places de nova creació i consolidació per a les quals es fa la petició i la configuració dels centres resultants, d'acord amb el model de l'apèndix 4 d'aquest annex 1.

2. Dins el termini de tres mesos comptadors a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, les entitats interessades han de presentar les sol·licituds de forma electrònica mitjançant el tràmit telemàtic que estarà disponible a la Seu Electrònica d'aquesta administració o a través del Registre Electrònic Comú (REC). En cas de presentar-la de manera presencial, l'Administració, conforme a allò que estableix l'article 68.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, els requerirà perquè la realitzin en la forma indicada anteriorment.

3. Els impresos oficials de la sol·licitud i dels diferents apèndixs, necessaris per poder sol·licitar la subvenció, són a disposició dels interessats a la pàgina web oficial de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca del Govern de les Illes Balears (educacioiuniversitat.caib.es).

4. Cada sol·licitud s'ha d'acompanyar dels documents següents:

I. Generals:

a) Imprès oficial de la sol·licitud, que figura en l'apèndix 4 d'aquest annex. L'ha de signar la persona que té la titularitat o la representació legal suficient de l'entitat.

b) Còpia compulsada del document acreditatiu del nomenament del representant legal.

c) Còpia del DNI del representant legal.

d) Còpia del NIF de l'entitat sol·licitant, en cas que hagi canviat.

e) En cas de ser la primera vegada que l'entitat sol·licita subvenció o en cas que hagi modificat el seu número de compte bancari, una declaració responsable de la titularitat del compte bancari.

f) Una declaració de tots els ajuts sol·licitats o obtinguts de qualsevol ens públic pel mateix concepte.

g) Una declaració responsable signada pel representant legal de l'entitat d'acord amb el model de l'apèndix 5. Aquesta declaració ha d'incloure:

  • La declaració que totes les dades exposades són certes, que es compleixen els requisits del punt cinquè d'aquesta convocatòria i que se'n coneixen i accepten les bases.
  • La declaració de conèixer la legislació reguladora de la concessió d'ajuts públics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de les obligacions que assumeixen els beneficiaris, en especial l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i l'article 11 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura.
  • La declaració de no estar sotmès a cap de les prohibicions establertes en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions ni estar sotmès al que s'estableix en l'article 11.2 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, per ser beneficiari de subvencions.
  • La declaració de tenir coneixement que qualsevol alteració de les condicions que es tenen en compte per concedir l'ajut pot donar lloc a la modificació de la resolució de la concessió.
  • La declaració de tenir coneixement que el falsejament de la declaració responsable comporta l'obligació de reintegrar l'ajut obtingut.

h) Un certificat expedit pel secretari de l'entitat en què consta l'acord de l'òrgan competent de l'entitat en el qual s'aprova la sol·licitud de l'ajut.

i) La Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca ha d'obtenir d'ofici els certificats que acrediten que els sol·licitants es troben al corrent de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària i la Hisenda autonòmica, atès que la presentació de la sol·licitud suposa autoritzar l'òrgan instructor del procediment perquè, si escau, obtingui directament l'acreditació de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària. En el cas que l'entitat sol·licitant denegui aquesta autorització, s'ha d'aportar un certificat de la Tresoreria de la Seguretat Social i de l'Agència Estatal d'Administració Tributària juntament amb la sol·licitud.

II. Específics:

a) Compromís de posar el centre en funcionament amb la totalitat de places i de mantenir-lo en funcionament i no utilitzar l'immoble per a finalitats distintes d'aquelles que són objecte de l'ajut durant un període mínim de dotze anys.

b) Certificació del nombre d'infants empadronats al municipi i per localitat nascuts els anys 2017, 2018 i 2019.

c) Certificació del nombre d'habitants empadronats al municipi en data de la publicació de la present convocatòria.

d) Compromís de signatura del conveni d'adhesió a la xarxa pública d'escoletes per part dels centres en cas de resultar beneficiaris de l'ajut.

e) Relació de centres educatius de primer cicle d'educació infantil (públics i privats) en què consti el nombre d'unitats autoritzades que existeixen al municipi, amb indicació de la localitat i el codi de centre.

f) En el cas de les places de consolidació:

i. Certificació del secretari municipal dels edificis de propietat municipal, sigui quina sigui la modalitat de cessió (arrendament o altres), que acullen de forma regular infants d'edats corresponents al primer cicle d'educació infantil. El certificat ha d'incloure tots els serveis adreçats a infants menors de tres anys, siguin de titularitat municipal o no, que es desenvolupin als edificis de propietat municipal. En aquest certificat hi han de constar:

  • Les places ofertes a infants d'edats corresponents al primer cicle d'educació infantil, amb indicacions dels trams d'edats.
  • La descripció d'aquests edificis, en què necessàriament s'ha de consignar l'adreça i la superfície total.
  • En el cas que els serveis que es desenvolupen no siguin de titularitat pública, descripció del vincle que l'ajuntament té amb els titulars dels serveis, ja siguin convenis o subvencions (especificant-ne els conceptes pels quals s'han concedit i les quantitats durant els anys 2017, 2018 i 2019).

ii. Certificació del secretari municipal dels edificis que no són de propietat municipal però que l'ajuntament utilitza (siguin llogats o utilitzats per qualsevol altre procés de cessió a l'ajuntament) i que acullen amb regularitat infants d'edats corresponents al primer cicle d'educació infantil, independentment que estiguin autoritzats com a centres educatius o no. En aquesta certificació hi han de constar les places ofertes a infants d'edats corresponents al primer cicle d'educació infantil, amb especificació del tram d'edat, i la descripció d'aquests edificis, en què necessàriament s'ha de consignar l'adreça, la superfície total i el tipus de cessió.

iii. Estimació del cost subvencionable (pressupost o estimació de l'avantprojecte, del projecte o de l'actuació), signat pel tècnic competent. S'entén que són subvencionables les obres compreses en el període indicat en aquest paràgraf, independentment que siguin obres iniciades amb anterioritat i no acabades abans del 28 de juliol de 2019.

III. Per baremació de creació:

a) Documentació tècnica segons la taula del barem de l'apèndix 1 d'aquest annex.

IV. Per baremació de consolidació:

a) Documentació tècnica segons la taula del barem de l'apèndix 3 d'aquest annex.

5. L'administració ha d'incorporar d'ofici els informes i la documentació presentada a la Secció d'Autoritzacions i Registre de Centres de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca.

6. L'Administració pot sol·licitar, a més, tota la documentació complementària que consideri necessària per avaluar la sol·licitud de manera correcta. En el cas que la direcció general corresponent ja hagi tramitat expedients que li permetin tenir constància dels antecedents que s'estableixen en aquesta Resolució, és suficient que s'indiqui l'expedient en què es troben. No obstant això, l'acreditació de les facultats o dels requisits ha de ser vigent en el moment de sol·licitar l'ajut.

Vuitè

Termini de presentació de sol·licituds i esmena d'errades

1. Les sol·licituds s'han de presentar en el termini de tres mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

2. D'acord amb l'article 13.1.b) de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 i l'article 23.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, si la sol·licitud o la documentació presentada té algun defecte o hi falta algun document, la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa ha de requerir l'entitat interessada perquè, en el termini màxim de deu dies hàbils, presenti els documents preceptius que manquen, amb l'advertiment exprés que si no ho fa s'entén que desisteix de la seva petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes que preveu l'article 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

3. En el cas que es formalitzin convenis amb el Ministeri d'Educació i Formació Professional per aportar fons a la creació, consolidació i reconversió de places de primer cicle d'educació infantil, es podrà obrir un nou termini de sol·licitud.

Novè

Òrgan instructor i instrucció i resolució del procediment

1. L'inici i la resolució del procediment per concedir les subvencions regulades en aquesta convocatòria corresponen al conseller d'Educació, Universitat i Recerca.

2. La Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, a través de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, és l'òrgan competent per instruir el procediment i fer les propostes de resolució de concessió de subvencions.

3. La instrucció del procediment, la resolució de les sol·licituds i la notificació corresponent s'han de tramitar d'acord amb els articles 8 i 10 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009.

 

Desè

Comissió Avaluadora

1. Es crea una Comissió Avaluadora tant per als ajuts de creació i consolidació de places públiques com per a la reconversió de centres privats, els membres de la qual són els següents:

a) Presidenta: la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, o la persona en qui delegui.

b) Secretari: un funcionari de la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa.

c) Vocals :

  • La directora de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància (IEPI).
  • Una persona en representació de la Unitat de Gestió Econòmica.
  • Una persona en representació dels Serveis Jurídics.
  • Una persona en representació dels centres de la xarxa complementària a la xarxa d'escoletes públiques de les Illes Balears, nomenada per la DGPICE, amb veu però sense vot.
  • Una persona en representació de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), amb veu però sense vot.

2. La Comissió Avaluadora exerceix les funcions següents:

a) Examinar, avaluar i qualificar les sol·licituds d'ajuts per a la consolidació de places que estableix aquesta Resolució.

b) Examinar, avaluar i qualificar les sol·licituds d'ajuts per a la creació de noves places que estableix aquesta Resolució. Als efectes dels ajuts per a la creació de noves places, es compten com a places existents les derivades de la consolidació a què fa referència l'apartat anterior concedides amb caràcter provisional, tal com s'estipula en el punt onzè.

c) Examinar, avaluar i qualificar les sol·licituds d'ajuts per a la reconversió de centres privats que estableix l'annex 2 d'aquesta Resolució. Als efectes dels ajuts per a la reconversió de places, es compten com a places existents les derivades de la creació i consolidació a què fan referència els apartats anteriors concedides amb caràcter provisional, tal com s'estipula en el punt onzè del present annex 1.

d) Emetre l'informe que ha de servir de base a l'òrgan instructor competent per elaborar les propostes de resolució dels ajuts per a la consolidació, per a la creació i per a la reconversió de places.

3. La Comissió Avaluadora pot demanar l'assessorament d'un representant de cada consell insular per a l'elaboració de l'informe.

Onzè

Criteris de concessió

1. La concessió de la subvenció s'ha de regir per criteris que garanteixin els principis de publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació.

2. Pel que fa a la distribució territorial de les subvencions, el criteri de repartiment dels ajuts a municipis i a consells que hagin sol·licitat l'ajut per a la creació i consolidació de places públiques és el següent:

a) En aplicació dels criteris que estableix el Text consolidat, aprovat pel Decret 30/2020, la creació i consolidació de 667 noves places s'ha de fer d'acord amb la distribució territorial següent, sempre que no se superi el nombre màxim de places i unitats que preveu l'apèndix 2 de l'annex 1 fins que tots els municipis o consells insulars hagin vist atesa la seva sol·licitud:

Mallorca

Palma

214

Part forana

271

Total Mallorca

485

Menorca

82

Eivissa

89

Formentera

11

3. Els criteris de concessió en el cas de creació de places són els que s'exposen a continuació:

a) La concessió de la subvenció a cada entitat, sempre que sigui possible, ha de ser per unitats escolars completes, segons el que hagi sol·licitat cada una d'elles. El còmput de les places es fa atenent al nombre màxim d'alumnes per unitat, d'acord amb el que estableix l'article 10.1 del Text consolidat aprovat pel Decret 23/2020. En els casos en què estiguin previstes unitats mixtes, s'han de comptar, en el cas d'unitats 0-2, nou places i, en el cas d'unitats 1-3, catorze places.

b) Les sol·licituds de creació de places s'han de valorar per centres d'acord amb la taula que figura en l'apèndix 1 i s'han d'adjudicar a les entitats sol·licitants seguint l'ordre de major a menor puntuació assolit i tenint en compte el percentatge total d'oferta de places de primer cicle d'educació infantil del municipi, segons el mateix apèndix 1.

c) Les sol·licituds d'ajuts per a la creació de places que suposin creació de centres nous s'han d'avaluar per municipis, independentment que la sol·licitud s'hagi referit a la creació d'un o més centres i que el sol·licitant sigui l'ajuntament o no.

d) En cas d'empat en la puntuació assolida, s'ha de seguir l'ordre de preferència següent:

  • Els que hagin assolit major puntuació en l'apartat 4.6 de l'apèndix 1, per ser places o unitats que complementen centres que han estat inclosos en els ajuts per a consolidació de places d'aquesta convocatòria.
  • Els que hagin assolit major puntuació en l'apartat 1 de l'apèndix 1, que fa referència al percentatge actual de places de què disposa el municipi.
  • Els que hagin assolit major puntuació en l'apartat 2 de l'apèndix 1, que fa referència al percentatge actual de places públiques de què disposa el municipi.
  • Els que hagin assolit major puntuació en l'apartat 3 de l'apèndix 1, que fa referència a l'estat del projecte.
  • L'ordre d'entrada de la sol·licitud, en el cas que persisteixi l'empat.

e) En cas que a una de les illes no se sol·licitin el total de places inicial assignades pel criteri previst en el punt 2 de l'apartat onzè, aquestes places s'han d'assignar a les poblacions de la resta d'illes tenint en compte l'ordre de puntuació obtinguda segons la taula de l'apèndix 1 de l'annex 1.

f) Les 214 places inicialment previstes per a Palma només es poden incrementar si la resta de municipis i consells insulars veuen ateses les seves peticions de creació de places i resten places sense adjudicar. En cas que Palma no sol·liciti el total de places assignades inicialment, aquestes s'han de repartir entre els municipis de la part forana segons l'ordre establert en la taula de l'apèndix 1 de l'annex 1.

4. Els criteris de concessió en el cas de consolidació de places són els que s'exposen a continuació:

a) Les sol·licituds d'ajuts per a la consolidació de places s'avaluen per centres d'acord amb la taula que figura en l'apèndix 3 i s'adjudiquen a les entitats sol·licitants seguint l'ordre de major a menor puntuació assolida.

b) En cas d'empat en la puntuació assolida, s'ha de seguir l'ordre de preferència següent:

  • Els que hagin assolit major puntuació per anys de funcionament del servei segons el que preveu l'apartat 5 de l'apèndix 3.
  • Els que hagin assolit major puntuació per estat del projecte segons el que preveu l'apartat 4 de l'apèndix 3.
  • Els que hagin assolit major puntuació per ser places o unitats a centres que compten ja amb unitats autoritzades, segons el que preveu l'apartat 1 de l'apèndix 3.
  • L'ordre d'entrada de la sol·licitud, en el cas que persisteixi l'empat.

c) El còmput de les places s'ha de fer atenent al nombre màxim d'alumnes per unitat, d'acord amb el que estableix l'article 10.1 del Decret 23/2020. En els casos en què estiguin previstes unitats agrupades, s'han de comptar, en el cas d'unitats 0-2, nou places, i en el cas d'unitats 1-3, catorze places.

5. En cas de produir-se romanents a la convocatòria d'ajuts de reconversió, aquests s'han de fer servir per atendre les sol·licituds que inicialment no han pogut ser ateses per la quantia pressupostària inicial assignada i es pot incrementar el nombre de places públiques inicialment previst, per ordre de baremació, fins a exhaurir els romanents.

Dotzè

Modificació de la sol·licitud d'ajut

El sol·licitant pot modificar la sol·licitud inicial en el cas que, per circumstàncies sobrevingudes, acordàs una millor ubicació per a la creació del centre i/o un canvi en la configuració del centre pel qual sol·licita la creació de places, sempre que no s'hagin iniciat les obres i la quantitat total no excedeixi la inicial atorgada.

Tretzè

Proposta de resolució

1. L'òrgan instructor ha de fer la proposta provisional de resolució de concessió sobre la base de l'informe que faci la Comissió Avaluadora.

2. Aquesta proposta provisional s'entén acceptada pel beneficiari si en el termini de vuit dies no es fa constar el contrari, amb el benentès que, en el cas de centres que poden ser considerats singulars en els termes establerts per la normativa vigent, el càlcul de places és orientatiu i s'ha d'ajustar en la resolució del procediment.

3. La proposta provisional s'ha de comunicar a les entitats sol·licitants mitjançant la seva publicació a la pàgina web de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca.

Catorzè

Límit de les subvencions i concurrència amb altres ajuts

L'import de les subvencions regulades en aquesta Resolució no pot ser, en cap cas, d'una quantia que, de manera aïllada o en concurrència amb altres subvencions o ajuts, superi el cost de l'activitat subvencionada, d'acord amb l'article 20 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

Quinzè

Resolució del procediment

1. El conseller d'Educació, Universitat i Recerca, a proposta de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, ha de resoldre el procediment derivat de l'aplicació d'aquesta Resolució, i ha de concedir o denegar l'ajut sol·licitat.

2. El termini màxim per resoldre els expedients és de sis mesos comptadors des de l'endemà de la data de finalització del termini de presentació de la sol·licitud. Si després d'haver transcorregut el termini màxim establert no s'ha dictat i notificat la resolució individual expressa, la sol·licitud s'entén desestimada per silenci administratiu.

3. La resolució del conseller d'Educació, Universitat i Recerca, que s'ha de publicar en el BOIB, posa fi a la via administrativa.

4. Qualsevol alteració de les condicions tingudes en compte per concedir l'ajut pot donar lloc a la modificació de la resolució de concessió.

5. Les entitats beneficiàries han de signar o tenir signat el conveni d'adhesió a la xarxa d'escoletes públiques de les Illes Balears, establert en el Text consolidat del Decret pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, aprovat pel Decret 30/2020, de 28 de setembre.

Setzè

Obligacions de les entitats beneficiàries i terminis d'execució

A més de les obligacions que estableixen específicament les bases reguladores de la subvenció, les entitats beneficiàries estan obligades a:

1. Per al cas de places de creació:

a) Comunicar a la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa l'acceptació o la renúncia de la proposta de resolució en els termes de la resolució de convocatòria. En qualsevol cas, l'acceptació s'entén produïda automàticament si en el termini de vuit dies des de la comunicació a les entitats beneficiàries no es fa constar el contrari.

b) Complir els terminis d'execució següents:

  • Entre la publicació de la proposta de resolució i l'1 de juliol de 2021: tenir el títol de propietat del solar o de l'edifici objecte de l'actuació o el document justificatiu de l'ús de la ubicació per un mínim de dotze anys, així com l'acord que en fonamenta l'ús d'acord amb l'objecte d'aquesta convocatòria, així com l'aprovació del projecte arquitectònic bàsic i l'informe tècnic favorable de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca.
  • Abans de l'1 de setembre de 2022: aprovació del projecte executiu, adjudicació de les obres i certificació de l'inici d'obres.
  • Abans de l'1 de setembre de 2023: certificació d'obra en què s'acrediti que està executat un mínim del 75 % de les obres.
  • Abans de l'1 de setembre de 2024: final d'obra, autorització educativa del centre i obertura del centre educatiu.

2. Per al cas de places de consolidació:

a) Comunicar a la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa l'acceptació o la renúncia de la proposta de resolució en els termes de la resolució de convocatòria. En qualsevol cas, l'acceptació s'entén produïda automàticament si en el termini de vuit dies des de la comunicació a les entitats beneficiàries no es fa constar el contrari.

b) Complir els terminis d'execució següents:

  • Entre la publicació de la proposta de resolució i l'1 de juliol de 2021: tenir el títol de propietat del solar o de l'edifici objecte de l'actuació o el document justificatiu de l'ús de la ubicació per un mínim de dotze anys, així com l'acord que en fonamenta l'ús d'acord amb l'objecte d'aquesta convocatòria, així com l'aprovació del projecte arquitectònic bàsic o la documentació tècnica que justifica l'adequació de l'actuació al codi tècnic d'edificació i altra normativa d'aplicació i l'informe tècnic favorable de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca.
  • Abans de l'1 de setembre de 2022: aprovació del projecte executiu, si escau, adjudicació de les obres i certificació de l'inici d'obres.
  • Abans de l'1 de setembre de 2023: certificació d'obra en què s'acrediti què està executat un mínim del 75 % de les obres.
  • Abans de l'1 de setembre de 2024: final d'obra, autorització educativa del centre i obertura del centre educatiu.

3. Proporcionar la informació sobre l'execució de l'activitat subvencionada que li requereixi la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa.

4. Sotmetre's a les actuacions de comprovació que efectuï la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, a les de control financer que corresponen a la Intervenció General de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i a les que determina la legislació de la Sindicatura de Comptes.

5. Comunicar a la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa la sol·licitud i l'obtenció de subvencions o ajuts per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol ens públic o privat, nacional o internacional. Aquesta comunicació s'ha de fer dins del termini de tres dies hàbils des de la sol·licitud o l'obtenció de la subvenció concurrent i, en tot cas, abans de la justificació de l'aplicació que s'hagi donat als fons percebuts.

6. Estar, abans de fer-se el pagament de cada termini de la subvenció, al corrent de les obligacions amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària i de la Hisenda autonòmica, com també de les obligacions amb la Seguretat Social.

7. Fer constar, de manera expressa, el suport del Govern de les Illes Balears en informacions, convocatòries públiques o cartells informatius de l'obra, així com mantenir, durant un mínim de deu anys, aquesta informació en lloc públic visible dels centres educatius que resultin de l'ajut d'aquesta convocatòria.

8. Deixar constància, en la comptabilitat o en els llibres de registre, de la percepció i l'aplicació de la subvenció i, en cas de no tenir obligació de dur-ne, en la documentació que la substitueix, d'acord amb la legislació mercantil o fiscal que hi sigui aplicable.

9. Conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons percebuts, amb inclusió dels documents electrònics, mentre puguin ser objecte d'actuacions de comprovació i control.

Dissetè

Terminis de justificació de l'ajut

1. Els terminis per justificar l'activitat subvencionada, tant per creació com per consolidació, són:

a) De l'1 al 15 de juliol de 2021: termini per aportar el títol de propietat del solar o de l'edifici objecte de l'actuació o el document justificatiu de l'ús de la ubicació per un mínim de dotze anys, així com l'acord que en fonamenta l'ús d'acord amb l'objecte d'aquesta convocatòria, i la certificació del secretari o interventor de l'aprovació del projecte arquitectònic bàsic o la documentació tècnica que justifica l'adequació de l'actuació al Codi tècnic de l'edificació i altra normativa d'aplicació, segons l'apèndix 7 de l'annex 1. L'òrgan instructor ha d'incorporar d'ofici l'informe tècnic favorable preceptiu del projecte de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca.

b) De l'1 al 15 de setembre de 2022: termini per aportar la certificació del secretari o interventor de l'aprovació del projecte executiu, l'adjudicació de les obres i la certificació de l'inici d'obres per part del tècnic competent, segons l'apèndix 7 de l'annex 1.

c) De l'1 al 15 de setembre de 2023: termini per aportar la certificació d'obra del tècnic competent, amb vistiplau del secretari o interventor, en què s'acrediti que està executat un mínim del 75 % de les obres, segons l'apèndix 7 de l'annex 1.

d) De l'1 al 15 de setembre de 2024: termini per aportar la certificació del secretari o interventor de final d'obra i obertura del centre. La Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca ha d'incorporar d'ofici el BOIB d'autorització del centre educatiu, segons l'apèndix 7 de l'annex 1. En aquest darrer termini s'ha de presentar un certificat del secretari de la corporació que ho acrediti, amb indicació de la data, concepte i import de les factures acreditatives de la despesa i data de pagament, així com la memòria explicativa de l'aplicació dels fons rebuts a la finalitat prevista. Amb caràcter general, i sense perjudici de l'aplicació de les normes contingudes en l'article 44 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, no s'entén del tot justificada l'aplicació dels fons percebuts fins que no s'hagi acreditat, com a mínim, l'import del projecte d'actuació que va servir de base a la concessió de la subvenció.

En els casos en què, pels terminis d'execució de les obres, els titulars puguin justificar de manera avançada els terminis posteriors, la documentació justificativa s'ha de fer arribar a la Conselleria en els terminis de justificació establerts per a cada any.

2. En cap cas s'admeten com a justificacions les despeses derivades de:

  • Modificacions del contracte.
  • Certificacions finals d'obra.
  • Revisions de preus.
  • Projectes complementaris.

Divuitè

Terminis de pagament de l'ajut

1. En els casos de creació, els terminis de pagament són:

a) Primer termini: l'Administració educativa ha de fer efectiu el pagament de la quantitat de 2.250,00 € per plaça concedida una vegada entregada la documentació justificativa especificada en l'apartat 1.a) del punt dissetè.

b) Segon termini: l'Administració ha de fer efectiu el pagament de la quantitat de 2.250,00 € per plaça concedida una vegada entregada la documentació justificativa especificada en l'apartat 1.b) del punt dissetè.

c) Tercer termini: l'Administració ha de fer efectiu el pagament de la quantitat de 2.250,00 € per plaça concedida una vegada entregada la documentació justificativa especificada en l'apartat 1.c) del punt dissetè.

d) Quart termini: l'Administració ha de fer efectiu el pagament de la quantitat de 2.250,00 € per plaça concedida una vegada entregada la documentació justificativa especificada en l'apartat 1.d) del punt dissetè.

2. En els casos de consolidació, els terminis de pagaments són:

a) Primer termini: l'Administració educativa ha de fer efectiu el pagament del 25 % de la quantitat concedida contra la documentació justificativa especificada en l'apartat 1.a) del punt dissetè.

b) Segon termini: l'Administració educativa ha de fer efectiu el pagament del 25 % de la quantitat concedida contra la documentació justificativa especificada en l'apartat 1.b) del punt dissetè.

c) Tercer termini: l'Administració educativa ha de fer efectiu el pagament del 25 % de la quantitat concedida contra la documentació justificativa especificada en l'apartat 1.c) del punt dissetè.

d) Quart termini: l'Administració educativa ha de fer efectiu el pagament del 25 % de la quantitat concedida contra la documentació justificativa especificada en l'apartat 1.d) del punt dissetè.

3. El pagament de les subvencions s'ha de fer efectiu pel 100 % de la quantitat concedida una vegada presentada la justificació especificada en aquesta convocatòria i segons els terminis establerts.

4. Els pagaments dels ajuts s'han de tramitar una vegada resolta la convocatòria i contra justificació de cada un dels terminis, de conformitat amb el que estableix aquesta convocatòria.

5. En els casos d'ajuts per a la creació de places en què el cost efectiu no arribi als 9.000 € per plaça concedits, s'han de fer les compensacions necessàries per tal d'ajustar-se al cost efectiu en els dos darrers terminis.

6. En els casos d'ajuts per a la consolidació de places en què el cost efectiu no arribi a la quantia de l'ajut concedit, s'han de fer les compensacions necessàries per tal d'ajustar-se al cost efectiu en els dos darrers terminis.

7. Els pagaments s'efectuen mitjançant transferència bancària al compte que el beneficiari hagi indicat.

Dinovè

Revocació i reintegrament dels ajuts concedits

1. D'acord amb el que disposen els articles 43, 44 i 45 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, pertoca la revocació de la subvenció quan, posteriorment a la resolució de concessió, el beneficiari incompleix totalment o parcialment les obligacions o els compromisos contrets als quals està condicionada l'eficàcia de l'acte de concessió de la subvenció. Com a conseqüència de la revocació de la subvenció, queda sense efecte l'acte de concessió i pertoca el reintegrament de les quantitats percebudes indegudament.

2. Per valorar i quantificar els possibles incompliments de les condicions imposades amb motiu de la concessió de la subvenció, s'han d'aplicar els criteris de gradació establerts en l'article 20 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009.

3. Per al reintegrament s'han d'aplicar els procediments prevists a aquest efecte en la legislació de finances, d'acord amb els quals s'ha de garantir l'audiència a les persones interessades.

 

Vintè

Règim d'infraccions i sancions

L'incompliment dels requisits establerts en aquesta Resolució dona lloc a l'aplicació del règim d'infraccions i sancions establert en el Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

Vint-i-unè

Inspecció

D'acord amb el que disposa aquesta Resolució, les subvencions que concedeix la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca s'han de sotmetre a la inspecció, fiscalització i control corresponent, segons els articles 42 i 48 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre. El beneficiari, d'acord amb l'article 11.d) del Text refós esmentat, s'ha de sotmetre a les actuacions de comprovació i de control financer que duguin a terme els òrgans competents i aportar tota la informació que se li requereixi en l'exercici d'aquestes actuacions.

Vint-i-dosè

Protecció de dades

De conformitat amb el Reglament (UE) 2016/679 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades, us informam sobre el tractament que donarem a les dades personals que consigneu en les sol·licituds:

a) Finalitat del tractament i base jurídica: gestió de les sol·licituds, d'acord amb el Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura, i els articles 6.1.b) i c) del Reglament general de protecció de dades.

b) Responsable del tractament: Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa.

c) Destinataris de les dades: Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, Tribunal de Comptes i Sindicatura de Comptes, als efectes de complir les obligacions financeres, tributàries i de la Seguretat Social.

d) Termini de conservació de les dades: les dades s'han de conservar durant el temps necessari per complir amb la finalitat per la qual es van recollir i per determinar les possibles responsabilitats que es puguin derivar d'aquesta finalitat i del tractament de dades. És d'aplicació el que disposa la normativa d'arxius i documentació. Les dades econòmiques s'han de conservar d'acord amb allò que preveu la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

e) Exercici de drets i reclamacions: la persona afectada pel tractament de dades personals pot exercir els seus drets d'informació, d'accés, de rectificació, de supressió, de limitació, de portabilitat, d'oposició i de no inclusió en tractaments automatitzats (i, fins i tot, de retirar el consentiment, si escau, en els termes que estableix el Reglament general de protecció de dades) davant el responsable del tractament, mitjançant el procediment «Sol·licitud d'exercici de drets en matèria de protecció de dades personals», previst a la Seu Electrònica de la CAIB (seuelectronica.caib.es). Una vegada rebuda la resposta del responsable o en el cas que no hi hagi resposta en el termini d'un mes, la persona afectada pel tractament de les dades personals pot presentar la «Reclamació de tutela de drets» davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

f) Delegació de Protecció de Dades: la Delegació de Protecció de Dades de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té la seu a la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

(pg. de Sagrera, 2, 07012 Palma; a/e: protecciodades@dpd.caib.es).

 

APÈNDIX 1 DE L'ANNEX 1

Taules de puntuació de les sol·licituds de creació de places

1. Puntuació per percentatge actual del total de places de primer cicle d'educació infantil de titularitat pública i privada en relació amb el nombre d'infants de les edats corresponents empadronats al municipi on es proposa la creació de places:

Percentatges

Punts

10 % o menys

300

Més del 10 % i fins el 15 % inclòs

200

Més del 15 % i fins el 25 % inclòs

100

Més del 25 % i fins el 37,5 % inclòs

50

Més del 37,5 % i fins el 50 % inclòs

25

Més del 50 % i fins el 70 % inclòs

10

Més del 70 %

0

2. Puntuació per percentatge actual del total de places de primer cicle d'educació infantil de titularitat pública en relació amb el nombre d'infants de les edats corresponents empadronats al municipi on es proposa la creació de places:

Percentatges

Punts

10 % o menys

200

Més del 10 % i fins el 15 % inclòs

100

Més del 15 % i fins el 25 % inclòs

50

Més del 25 % i fins el 37,5 % inclòs

25

Més del 37,5 %

0

3. Estat del projecte (no es poden sumar els diferents supòsits d'aquest apartat):

Supòsit

Documentació justificativa

Punts

3.1. Disposar d'una ubicació ja assignada/reservada per a aquest ús per acord de ple o de qui correspongui en el seu lloc.

- Títol de propietat del solar o de l'edifici objecte de l'actuació o document justificatiu de l'ús de la ubicació per un mínim de dotze anys.

- Acord que en fonamenta l'ús d'acord amb l'objecte d'aquesta convocatòria.

5

3.2. Disposar d'una ubicació ja assignada/reservada per a aquest ús per acord de ple o de qui correspongui en el seu lloc i disposar d'un projecte bàsic amb informe favorable de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca.

- Títol de propietat del solar o de l'edifici objecte de l'actuació o el document justificatiu de l'ús de la ubicació per un mínim de dotze anys.

- Acord que en fonamenta l'ús d'acord amb l'objecte d'aquesta convocatòria.

- Certificació del secretari o interventor de l'aprovació del projecte arquitectònic bàsic o la documentació tècnica que justifica l'adequació de l'actuació al Codi tècnic de l'edificació.

L'òrgan instructor ha d'incorporar d'ofici l'informe favorable del projecte bàsic de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca.

15

3.3. Disposar d'una ubicació ja assignada/reservada per a aquest ús per acord de ple o de qui correspongui en el seu lloc i disposar d'un projecte executiu amb informe favorable de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca.

- Títol de propietat del solar o de l'edifici objecte de l'actuació o document justificatiu de l'ús de la ubicació per un mínim de dotze anys.

- Acord que en fonamenta l'ús d'acord amb l'objecte d'aquesta convocatòria.

- Certificació del secretari o interventor de l'aprovació del projecte executiu.

L'òrgan instructor ha d'incorporar d'ofici l'informe favorable del projecte executiu de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca.

25

4. Circumstàncies especials:

Supòsit

Documentació justificativa

 

4.1. Unitats de primer cicle que estan concebudes dins un projecte de centre escolar amb segon cicle d'educació infantil que o bé està previst construir dins el Pla d'Infraestructures Educatives de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca dels anys 2019, 2020, 2021 o 2022 o bé té un conveni signat amb la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca sobre la construcció de centres que inclogui aules de 0-3 anys.

La Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca ha d'aportar el document d'ofici en el cas que s'al·legui aquesta circumstància.

100

4.2. Centres o unitats de primer cicle d'educació infantil que hagin estat inclosos pels municipis en el pla d'infraestructures del consell insular corresponent, sempre que la proposta hagi estat acceptada pel corresponent consell insular per als anys 2019, 2020 o 2021.

Certificat del secretari o interventor en què es justifiqui ser beneficiari dels ajuts d'algun pla d'infraestructures del consell insular respectiu.

100

4.3. Unitats de primer cicle d'educació infantil la construcció de les quals formi part de projectes de construcció de serveis o edificis municipals aprovats, sempre que les unitats corresponents a l'escola infantil no superin el 45 % del cost total del projecte.

Certificat del secretari o interventor en què es justifiqui que la construcció forma part d'un projecte de construcció de serveis o edificis municipals aprovat i que les unitats corresponents a l'escola infantil no superen el 45 % del cost total del projecte.

100

4.4. Unitats de primer cicle d'educació infantil dins un recinte escolar de segon cicle d'infantil i primària de caràcter unitari.

Certificat del secretari o interventor en què es justifiqui que la construcció prevista estarà dins un recinte escolar de segon cicle d'infantil i primària de caràcter unitari.

100

4.5. Unitats de primer cicle d'educació infantil que formin part de projectes de construcció de serveis o edificis municipals aprovats el cost de les quals superi el 45 % però no arribi al 60 % del cost total del projecte.

Certificat del secretari o interventor en què es justifiqui que la construcció forma part d'un projecte de construcció de serveis o edificis municipals aprovat i que les unitats corresponents a l'escola infantil superen el 45 % però no arriben al 60 % del cost total del projecte.

50

4.6. Unitats o places de nova creació que formin part de centres per als quals s'ha demanat en aquesta mateixa convocatòria la consolidació de places d'escoles infantils de primer cicle i que hagin estat incloses en l'informe de proposta de resolució favorable de la present convocatòria, previst en l'apartat 3 del punt tretzè.

a) Si les places de nova creació no superen el 25 % de les places totals resultants al centre.

b) Si les places de nova creació suposen més del 25 % i menys del 50 % del total de places resultants al centre

Certificat del secretari o interventor en què es justifiqui que la construcció prevista forma part d'un projecte que inclou places de creació i de consolidació.

L'òrgan instructor ha de comprovar d'ofici els percentatges de places corresponents a la consolidació.

 

 

 

 

200

100

 

APÈNDIX 2 DE L'ANNEX 1

Nombre màxim de places a què fa referència el punt onzè i característiques dels centres resultants de la subvenció

1. Nombre màxim d'unitats de creació subvencionables segons la població del municipi:

Municipis de menys de 2.500 habitants

2 unitats

Municipis d'entre 2.501 i 4.000 habitants

3 unitats

Municipis d'entre 4.001 i 7.000 habitants

5 unitats

Municipis de més de 7.000 habitants

6 unitats

2. En els casos de centres resultants de tres unitats o més, hi ha d'haver, almenys, una unitat per a cada tram.

3. Tret dels centres dels municipis de menys de 2.500 habitants, la resta de centres resultants han de ser complets, és a dir, han d'oferir places de tots els trams d'edat.

4. En el cas de centres resultants de més de tres unitats, no hi pot haver més de dues unitats per a un tram d'edat si primer no s'ofereixen dues unitats per a tots els trams.

5. El màxim de places atorgat al municipi ve determinat per l'oferta màxima d'un total de places de primer cicle d'educació infantil del 70 %, excepte en els casos en què tots els municipis o consells que tenen una oferta de places total per davall del 70 % vegin atesa la seva sol·licitud. Amb excepció del municipi de Palma, no es concediran més ajuts als municipis per la creació de places que les ressenyades com a màxim fins que hagin estat ateses les sol·licituds de creació de places a tots els municipis de la comunitat autònoma fins al límit assenyalat en l'apartat 1 del present apèndix.

6. En el cas de municipis amb diferents nuclis de població (localitats) que sol·licitin ajuts per a més d'un centre, s'han d'atendre primer les localitats amb una oferta total de places educatives més baixa. En qualsevol cas, el nombre màxim ve determinat pel percentatge total d'oferta educativa del municipi, de tal manera que primer s'han d'atendre les sol·licituds a les localitats fins a cobrir el 37,5 %, i després la resta. Si es donàs el cas que es proposàs la construcció d'un únic centre amb unitats a diferents localitats, es comptaria la mitjana d'escolarització entre les diferents localitats afectades pel projecte, tant pel que fa al barem de la sol·licitud com el d'adjudicació de nombre de places.

7. Un cop atesa la sol·licitud de creació de places a tots els municipis amb el límit establert en el punt anterior, s'ha de procedir a la concessió de les places pendents seguint el mateix criteri: per ordre de major a menor puntuació i de menor a major percentatge d'oferta de places de primer cicle d'educació infantil.

8. En el cas que en un municipi hi hagi més places sol·licitades que les determinades en l'apartat 1 d'aquest apèndix 2, una vegada ateses les sol·licituds fins a arribar al màxim establert es poden atendre sol·licituds que superin el màxim, sempre per ordre de percentatges disponibles al municipi.

 

APÈNDIX 3 DE L'ANNEX 1

Taules de puntuació per consolidació de places

1. Places que complementen centres autoritzats:

Supòsit

Documentació justificativa

Punts

1.1. Consolidació de places o unitats a centres que ja compten amb unitats autoritzades.

Certificat del secretari o interventor que justifiqui que les places consolidades formaran part del mateix centre educatiu autoritzat.

L'òrgan instructor ha de comprovar d'ofici l'autorització del centre i la seva configuració.

200

2. Edifici (màxim 200 punts):

Supòsit

Documentació justificativa

Punts

2.1. En el cas de municipis o localitats de menys de 2.500 habitants, sol·licitud de consolidació que suposi una millora per l'autorització d'espais dins recintes escolars unitaris que en l'actualitat ja es destinen a atendre infants menors de tres anys de forma regular.

Certificat del secretari o interventor que justifiqui que la intervenció prevista està dins un recinte escolar de segon cicle d'infantil i primària de caràcter unitari i que, en data de sol·licitud, es fa servir per atendre infants menors de tres anys.

200

2.2. Sol·licitud de consolidació que suposi una millora per l'autorització d'edificis/espais d'ús municipal que en l'actualitat ja es destinen a atendre infants menors de tres anys de forma regular.

Certificat del secretari o interventor que justifiqui que la intervenció prevista està dins uns edificis/espais d'ús municipal destinats a atendre infants menors de tres anys de forma regular.

150

2.3. Sol·licitud de consolidació que suposi una millora per l'autorització d'edificis/espais d'ús municipal que en l'actualitat ja es destinen a serveis educatius reglats.

Certificat del secretari o interventor que justifiqui que la intervenció prevista està dins uns edificis/espais d'ús municipal destinats a algun tipus d'activitat educativa.

100

3. Circumstàncies especials:

Supòsit

Documentació justificativa

Punts

3.1. Unitats de primer cicle concebudes dins un projecte de centre escolar amb segon cicle d'educació infantil que està previst construir dins el Pla d'Infraestructures de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca dels anys 2019, 2020, 2021 o 2022.

La Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca ha d'aportar el document d'ofici en el cas que s'al·legui aquest supòsit.

200

3.2. Unitats de primer cicle ubicades dins un recinte escolar de titularitat pública que tengui segon cicle d'educació infantil.

Certificat del secretari o interventor que justifiqui que la construcció prevista estarà dins un recinte escolar de segon cicle d'infantil i primària de titularitat pública.

200

3.3. Centres o unitats de primer cicle d'educació infantil que hagin estat inclosos pels municipis en el Pla d'Infraestructures, sempre que aquesta proposta hagi estat acceptada pel corresponent consell insular per al 2019, 2020 o 2021.

Certificat del secretari o interventor que justifiqui ser beneficiari d'ajuts d'algun pla d'infraestructures del consell insular respectiu.

100

3.4. Unitats de primer cicle d'educació infantil la construcció de les quals formi part de projectes de construcció de serveis/edificis municipals aprovats, sempre que les unitats corresponents a l'escola infantil no superin el 45 % del cost total del projecte.

Certificat del secretari o interventor que justifiqui que la construcció forma part d'un projecte de construcció de serveis/edificis municipals aprovat i que les unitats corresponents a l'escola infantil no superen el 45 % del cost total del projecte.

100

3.5. Unitats de primer cicle d'educació infantil que formin part de projectes de construcció de serveis/edificis municipals aprovats, sempre que el cost de les unitats corresponents a l'escola infantil superin el 45 % però no arribin al 60 % del cost total del projecte.

Certificat del secretari o interventor que justifiqui que la construcció forma part d'un projecte de construcció de serveis/edificis municipals aprovat i que les unitats corresponents a l'escola infantil superen el 45 % però no arriben al 60 % del cost total del projecte.

50

4. Estat del projecte (no es poden sumar els diferents supòsits d'aquest apartat):

Supòsit

Documentació justificativa

Punts

4.1. Disposar d'una ubicació ja assignada/reservada per a aquest ús per acord de ple o de qui correspongui en el seu lloc.

- Títol de propietat del solar o de l'edifici objecte de l'actuació o document justificatiu de l'ús de la ubicació per un mínim de dotze anys.

- Acord que en fonamenta l'ús d'acord amb l'objecte d'aquesta convocatòria.

40

4.2. Disposar d'una ubicació ja assignada/reservada per a aquest ús per acord de ple o de qui correspongui en el seu lloc i disposar d'un projecte bàsic amb informe favorable de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca.

- Títol de propietat del solar o de l'edifici objecte de l'actuació o el document justificatiu de l'ús de la ubicació per un mínim de dotze anys.

- Acord que en fonamenta l'ús d'acord amb l'objecte d'aquesta convocatòria.

- Certificació del secretari o interventor de l'aprovació del projecte arquitectònic bàsic o documentació tècnica que justifica l'adequació de l'actuació al codi tècnic d'edificació.

L'òrgan instructor ha d'incorporar d'ofici l'informe favorable del projecte bàsic de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca.

60

4.3. Disposar d'una ubicació ja assignada/reservada per a aquest ús per acord de ple o de qui correspongui en el seu lloc i disposar d'un projecte executiu amb informe favorable de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca.

- Títol de propietat del solar o de l'edifici objecte de l'actuació o document justificatiu de l'ús de la ubicació per un mínim de dotze anys.

- Acord que en fonamenta l'ús d'acord amb l'objecte d'aquesta convocatòria.

- Certificació del secretari o interventor de l'aprovació del projecte executiu.

L'òrgan instructor ha d'incorporar d'ofici l'informe favorable del projecte executiu de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca.

80

5. Anys de funcionament del servei (màxim 200 punts):

Supòsit

Documentació justificativa

Punts per any

5.1. En cas de serveis que atenen de forma regular infants menors de tres anys i que, en data de publicació d'aquesta convocatòria, siguin de titularitat municipal: per cada any complet de funcionament de les unitats/places a consolidar a comptar fins a la data de publicació d'aquesta convocatòria.

És necessari aportar documentació que ho justifiqui (ofertes de places, publicitat original, activitat econòmica lligada al servei, etc.).

 

20

5.2. En cas de serveis que, en data de publicació d'aquesta convocatòria, no siguin de titularitat municipal però estiguin ubicats en edificis o espais de propietat pública: per cada any complet de funcionament de les unitats o places a consolidar a comptar fins a la data de publicació d'aquesta convocatòria.

És necessari aportar documentació que ho justifiqui (ofertes de places, publicitat original, activitat econòmica lligada al servei, etc.).

 

5

 

VEGEU FINAL DEL TEXT :

-Apèndix 4 de l'annex 1: Model de sol•licitud

.-Apèndix 5 de l'annex 1: Model de declaració responsable.

-Apèndix 6 de l'annex 1: Model d'acceptació de la proposta.

-Apèndix 7 de l'annex 1: Model de certificat i memòria econòmica per a la justificació dels diferents terminis.

 

ANNEX 2 Bases de la convocatòria d'ajuts per a la reconversió de centres privats que atenen regularment infants de 0-3 anys sense autorització educativa en centres educatius de primer cicle d'educació infantil corresponents als exercicis 2020 a 2024

Primer

Objecte

1. Un dels objectes de la Resolució és convocar ajuts per a la reconversió de centres de titularitat privada que, amb anterioritat al 28 de juliol de 2019, atenen regularment infants de 0 a 3 anys sense autorització educativa en centres educatius de primer cicle d'educació infantil.

2. S'entén per reconversió tot procés relacionat amb les infraestructures que tengui com a objectiu l'adaptació del centre a la normativa educativa per constituir un centre educatiu de primer cicle d'educació infantil.

3. Tots els ajuts que es donin tenen com a objecte o finalitat l'adaptació d'aquests centres al Decret 23/2020, de 31 de juliol, pel qual s'aprova el Text consolidat del Decret pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d'educació infantil. Els centres i places escolars que resultin d'aquesta convocatòria han de tenir l'autorització de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca de centre educatiu i han de passar a formar part de la xarxa complementària a la xarxa d'escoletes públiques de les Illes Balears.

4. En particular, els centres amb llicència d'obertura anterior al 28 de juliol de 2019 poden ser considerats centres singulars en els termes que estipula la disposició transitòria setena de l'esmentat Text consolidat aprovat pel Decret 23/2020.

Segon

Actuacions subvencionables

Les actuacions subvencionables són:

1. Les obres i treballs d'adaptació sobre espais i instal·lacions existents que siguin necessaris per obtenir l'autorització educativa d'acord amb el que preveu l'esmentat Decret 23/2020 i per complir, al mateix temps, la resta de normativa d'aplicació.

2. En el cas de centres amb llicència d'activitat anterior al 28 de juliol de 2019 en què la transformació dels espais en centre educatiu no sigui viable, es pot subvencionar el trasllat a un local més adient. En aquests casos, són subvencionables les obres i treballs d'adequació sobre els nous espais per tal d'autoritzar el nou centre.

3. En el cas dels centres resultants de la unió de diferents centres que comptaven amb llicència d'activitat anterior al 28 de juliol de 2019 però els espais i les instal·lacions dels quals no eren viables per a la seva transformació en centres autoritzats, són també subvencionables les obres i treballs d'adequació sobre els nous espais per tal d'aconseguir l'autorització educativa. En aquest cas, s'ha de demostrar el tancament dels serveis anteriors i la modalitat empresarial per la qual s'opti per a la sol·licitud de l'ajut.

Tercer

Pressupost elegible

1. Es considera pressupost elegible el cost total de les actuacions subvencionables, que pot incloure:

  • El pressupost de les obres, emès per l'empresa constructora. S'ha de presentar desglossat, amb descripció de partides, amidaments i preus unitaris. Ha d'incloure despeses generals, benefici industrial i IVA.
  • Els honoraris dels professionals que hi intervenen: el cost de la redacció dels projectes, els informes tècnics, els certificats necessaris i altres despeses generals similars, sempre que estiguin degudament justificades. Han d'incloure IVA.
  • Llicència d'obres municipal.

2. El cost subvencionable de l'actuació no pot superar els costs mitjans de mercat que corresponguin i, a aquest efecte, es consideren costs mitjans de mercat els preus establerts pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears multiplicats per dos. El cost dels certificats, informes i projectes tècnics subvencionables tampoc pot superar els barems orientatius establerts pels col·legis professionals respectius.

Quart

Import i crèdit pressupostari

1. L'import màxim dels ajuts per a la reconversió és de 2.000.000 € (dos milions d'euros) i té caràcter pluriennal.

2. La distribució màxima de les anualitats dels ajuts per a la reconversió de centres que atenen regularment infants de 0-3 anys en centres de primer cicle d'educació infantil és la següent:

a) Any 2021. La Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa (DGPICE) reserva la quantitat màxima de 500.000,00 € amb càrrec a la partida pressupostària 13601.421K04.77000.00.

b) Any 2022. Aquesta Direcció General reserva la quantitat màxima de 500.000,00 € amb càrrec a la partida pressupostària 13601.421K04.77000.00.

c) Any 2023. Aquesta Direcció General reserva la quantitat màxima de 500.000,00 € amb càrrec a la partida pressupostària 13601.421K04.77000.000.

d) Any 2024. Aquesta Direcció General reserva la quantitat màxima de 500.000,00 € amb càrrec a la partida pressupostària 13601.421K04.77000.00.

3. Quan l'import de les sol·licituds d'ajuts per reconversió de places sigui superior a les quantitats màximes que fixa aquesta convocatòria, s'han de seguir els criteris establerts en el punt dotzè per concedir-les.

4. En el cas que, un cop ateses totes les sol·licituds, es produeixin romanents a la convocatòria de reconversió prevista en aquest annex, aquests romanents s'han de destinar a l'increment de la partida pressupostària dedicada a la creació i consolidació de places de la convocatòria prevista en l'annex 1, per a l'augment de places públiques, si escau.

5. En el cas que es formalitzin convenis amb el Ministeri d'Educació i Formació Professional per aportar fons a la creació, consolidació i reconversió de places de primer cicle d'educació infantil, el nombre de places de creació, consolidació i reconversió es pot incrementar mitjançant una modificació de la present convocatòria.

Cinquè

Beneficiaris

Els beneficiaris d'aquestes subvencions són les entitats privades titulars de centres que atenen regularment infants de 0-3 anys sense autorització educativa en data 28 de juliol de 2019 i que poden demostrar documentalment que estaven en funcionament abans de la data esmentada.

Sisè

Determinació de la quantia de la subvenció

1. A l'hora de calcular la quantia destinada a cada centre susceptible de reconversió, el càlcul ve determinat pel nombre d'infants que podrà atendre el centre resultant d'acord amb el que estableix el Text consolidat aprovat pel Decret 23/2020 pel que fa al nombre de places màxim per cada unitat educativa de primer cicle d'educació infantil.

2. La quantitat a percebre per cada plaça reconvertida ha de ser el cost total d'inversió fins a un màxim de 4.000,00 € per plaça, i s'ha de fer efectiva d'acord amb els terminis fixats en el punt divuitè, en què s'estableixen els terminis de pagament de la subvenció.

Setè

Requisits

Per atorgar les subvencions s'exigeixen els requisits següents:

1. Els centres que s'adhereixen a la convocatòria han d'haver demanat, en data de la sol·licitud, l'obertura d'expedient a la Secció d'Autoritzacions i Registre de Centres de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca. L'òrgan instructor ha de comprovar d'ofici l'obertura de l'expedient.

2. Les entitats que vulguin beneficiar-se d'aquesta subvenció han de manifestar el compromís d'adhesió a la xarxa complementària a la xarxa d'escoles infantils públiques de les Illes Balears que es preveu en el Text consolidat pel qual s'estableix i regula la xarxa d'escoles infantils públiques i els serveis per a l'educació de la primera infància de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es crea l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, aprovat pel Decret 30/2020, de 28 de setembre.

3. Les sol·licituds han de preveure que les places o unitats sol·licitades per a la seva reconversió han de donar lloc a centres de primer cicle d'educació infantil que compleixin el Text consolidat pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d'educació infantil, aprovat pel Decret 23/2020, de 31 de juliol, i que s'ajustin als criteris que es preveuen en l'apèndix 2 d'aquest annex 2.

4. Abans de formular la proposta de resolució, s'ha de comprovar que els beneficiaris estan al corrent de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries davant l'Administració de l'Estat i la Hisenda autonòmica.

5. Els beneficiaris no han d'estar sotmesos a cap de les prohibicions establertes en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i han de complir el que s'estableix en l'article 11.2 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes (BOIB núm. 99, de 4 d'agost de 2016).

Vuitè

Presentació de les sol·licituds

1. Cada titular ha de presentar una única sol·licitud, en la qual s'ha de recollir el nombre d'unitats i de places de reconversió per a les quals es fa la petició per cada centre del qual és titular, segons el model de l'apèndix 3 del present annex 2.

2. Dins el termini de tres mesos comptadors a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, els interessats poden presentar les sol·licituds en qualsevol de les formes establertes en l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques:

  • Per a la presentació electrònica, poden fer la sol·licitud mitjançant el Registre Electrònic Comú (REC). Han d'adjuntar la sol·licitud específica del procediment, que estarà disponible a la Seu Electrònica d'aquesta Administració, signada electrònicament.
  • També poden presentar les sol·licituds de manera presencial a qualsevol de les oficines de registre de l'Administració autonòmica, de l'Administració General de l'Estat, de la resta de comunitats autònomes o de les entitats que integren l'Administració local. No obstant això, els subjectes obligats a relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques de conformitat amb el que disposen els punts 2 i 3 de l'article de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, únicament poden presentar les sol·licituds en la forma esmentada mitjançant el Registre Electrònic Comú (REC). En cas que algun d'aquests subjectes presenti la sol·licitud de manera presencial, l'Administració el requerirà perquè la realitzi de manera electrònica, de conformitat amb allò que estableix l'article 68.4 de la Llei 39/2015.

3. Els impresos oficials de la sol·licitud i dels diferents apèndixs, necessaris per poder sol·licitar la subvenció, són a disposició dels interessats a la pàgina web oficial de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca del Govern de les Illes Balears (educacioiuniversitat.caib.es).

4. Cada sol·licitud s'ha d'acompanyar dels documents següents:

I. Generals:

a) La sol·licitud, que s'ha de formalitzar per escrit mitjançant el model que figura en l'apèndix 3 d'aquesta convocatòria. L'ha de signar la persona que té la titularitat o la representació legal suficient de l'entitat i s'hi ha d'adjuntar l'ofici de tramesa corresponent.

b) Còpia compulsada del document acreditatiu del nomenament del(s) representant(s) legal(s).

c) Còpia del DNI del(s) representant(s) legal(s).

d) Còpia del NIF de l'entitat sol·licitant.

e) En cas de ser la primera vegada que l'entitat sol·licita subvenció o en cas que hagi modificat el seu número de compte bancari, una declaració responsable de la titularitat del compte bancari.

f) Declaració de tots els ajuts obtinguts o sol·licitats de qualsevol ens públic pel mateix concepte.

g) Una declaració responsable signada pel representant legal de l'entitat d'acord amb el model de l'apèndix 4 d'aquest annex 2. Aquesta declaració ha d'incloure:

  • La declaració que totes les dades exposades són certes, que es compleixen els requisits del punt quart d'aquesta convocatòria i que se'n coneixen i accepten les bases.
  • La declaració de conèixer la legislació reguladora de la concessió d'ajuts públics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i de les obligacions que assumeixen els beneficiaris, en especial l'article 11 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i l'article 11 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura.
  • La declaració de no estar sotmès a cap de les prohibicions establertes en l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions ni estar sotmès al que s'estableix en l'article 11.2 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, per ser beneficiari de subvencions.
  • La declaració de tenir coneixement que qualsevol alteració de les condicions que es tenen en compte per concedir l'ajut pot donar lloc a la modificació de la resolució de la concessió.
  • La declaració de tenir coneixement que el falsejament de la declaració responsable comporta l'obligació de reintegrar l'ajut obtingut.

h) La Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca ha d'obtenir d'ofici els certificats que acrediten que els sol·licitants es troben al corrent de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària i la Hisenda autonòmica, atès que la presentació de la sol·licitud suposa autoritzar l'òrgan instructor del procediment perquè, si escau, obtingui directament l'acreditació de les obligacions amb la Seguretat Social i de les obligacions tributàries amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària. En el cas que l'entitat sol·licitant denegui aquesta autorització, s'ha d'aportar un certificat de la Tresoreria de la Seguretat Social i un altre de l'Agència Estatal d'Administració Tributària juntament amb la sol·licitud.

i) Relació de centres que atenen regularment infants que, atesa la inviabilitat de les instal·lacions, es tancaran i traslladaran a la nova ubicació per a la qual se sol·licita l'ajut i compromís de tancament de les instal·lacions inviables, si n'és el cas.

II. Específics:

a) Llicència d'activitats o justificació d'estar en funcionament en data de 28 de juliol de 2019. En el cas de centres sense llicència d'activitats, s'ha d'aportar documentació acreditativa original (datada amb anterioritat al 28 de juliol de 2019) que descrigui el servei a infants de 0-3 anys que es duia a terme i l'activitat econòmica que comportava.

b) Projecte de les actuacions a realitzar. En el cas d'actuacions que no exigeixen projecte, documentació tècnica que justifiqui l'adequació de l'actuació al Decret 23/2020 i normativa d'aplicació. En cas que aquesta documentació s'hagi incorporat a l'expedient d'autorització, s'ha de fer constar en la sol·licitud, i l'òrgan instructor l'ha de consultar d'ofici.

c) Pressupost estimat de l'actuació elaborat pel tècnic competent, que ha d'incloure el cost estimat de les obres i els honoraris tècnics. També s'ha d'assenyalar el termini previst d'execució de les obres.

d) Compromís de mantenir el centre en funcionament amb la totalitat de places, a més de no utilitzar l'immoble per a finalitats distintes d'aquelles que són objecte de l'ajut durant un període mínim de dotze anys.

e) Compromís de signatura del conveni de col·laboració amb la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca per formar part de la xarxa educativa complementària a la xarxa d'escoletes públiques, que s'inclou en el model de sol·licitud de l'apèndix 3 d'aquest annex 2.

f) Escriptura de propietat de l'edifici o contracte d'arrendament o qualsevol altra modalitat d'ús de l'immoble, com a mínim fins al setembre de 2024.

g) Informe del tècnic competent en què s'indiqui que l'actuació prevista s'ajusta a la normativa urbanística.

III. Per baremació:

a) Certificat de final d'obres.

b) Còpia acarada de la llicència d'obres.

c) Còpia acarada de la sol·licitud de llicència d'obres.

d) Certificació de la titularitat dels nivells educatius concertats per la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca dins el mateix centre educatiu.

e) Còpia de la llicència d'activitats amb data d'expedició.

f) Còpia acarada de la comunicació a l'ajuntament del cessament de l'activitat en les ubicacions anteriors.

g) Còpia acarada de la sol·licitud de llicència d'activitats del local de la nova ubicació.

h) Originals de l'oferta publicitària del servei.

i) Altra documentació que demostri el funcionament com a servei d'atenció a infants de menys de tres anys.

5. L'Administració ha d'incorporar d'ofici els informes i documentació presentada a la Secció d'Autoritzacions i Registre de Centres de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca.

6. L'Administració pot sol·licitar, a més, tota la documentació complementària que consideri necessària per avaluar la sol·licitud de manera correcta. En el cas que la direcció general corresponent ja hagi tramitat expedients que li permetin tenir constància dels antecedents que s'estableixen en aquesta Resolució, és suficient que s'indiqui l'expedient en què es troben. No obstant això, l'acreditació de les facultats o dels requisits ha de ser vigent en el moment de sol·licitar l'ajut.

Novè

Termini de presentació de sol·licituds i esmena d'errades

1. Les sol·licituds s'han de presentar en el termini de tres mesos comptadors des de l'endemà d'haver-se publicat aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

2. D'acord amb l'article 13.1.b) de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009 i l'article 23.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, si la sol·licitud o la documentació presentada té algun defecte o hi falta algun document, la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa ha de requerir l'entitat interessada perquè, en el termini màxim de deu dies hàbils, presenti els documents preceptius que manquen, amb l'advertiment exprés que si no ho fa s'entén que desisteix de la seva petició, amb la resolució prèvia que s'ha de dictar en els termes que preveu l'article 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques

Desè

Òrgan instructor i instrucció i resolució del procediment

1. L'inici i la resolució del procediment per concedir les subvencions regulades en aquesta convocatòria corresponen al conseller d'Educació, Universitat i Recerca.

2. La Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, a través de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància, és l'òrgan competent per instruir el procediment i fer les propostes de resolució de concessió de subvencions.

3. La instrucció del procediment, la resolució de les sol·licituds i la notificació corresponent s'han de tramitar d'acord amb els articles 8 i 10 de l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura d'1 de juliol de 2009.

 

Onzè

Comissió Avaluadora

1. Es crea una Comissió Avaluadora, els membres de la qual són:

a) Presidenta: la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa o la persona en qui delegui.

b) Secretari: un funcionari de la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, designat per la directora general.

c) Vocals :

  • La directora de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància (IEPI).
  • Una persona en representació de la Unitat de Gestió Econòmica.
  • Una persona en representació dels Serveis Jurídics.
  • Una persona en representació dels centres de la xarxa complementària a la xarxa d'escoletes públiques de les Illes Balears, nomenada per la DGPICE, amb veu però sense vot.
  • Una persona en representació de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), amb veu però sense vot.

2. La Comissió Avaluadora exerceix les funcions següents:

a) Examinar, avaluar i qualificar les sol·licituds d'ajuts per a la consolidació de places que estableix l'annex 1 d'aquesta Resolució.

b) Examinar, avaluar i qualificar les sol·licituds d'ajuts per a la creació de noves places que estableix l'annex 1 d'aquesta Resolució. Als efectes dels ajuts per a la creació de noves places, es compta com a places existents les derivades de la consolidació a què fa referència l'apartat anterior concedides amb caràcter provisional, tal com s'estipula en el punt dotzè.

c) Examinar, avaluar i qualificar les sol·licituds d'ajuts per a la reconversió de centres privats. Als efectes dels ajuts per a la reconversió, es compta com a places existents les derivades de la creació i consolidació a què fan referència els apartats anteriors i concedides amb caràcter provisional, tal com s'estipula en el punt dotzè.

d) Emetre l'informe que ha de servir de base per elaborar les propostes de resolució dels ajuts per a la consolidació, creació i reconversió de places a l'òrgan instructor competent.

3. La Comissió Avaluadora pot demanar l'assessorament d'un representant de cada consell insular per a l'elaboració de l'informe.

Dotzè

Criteris de concessió

1. La concessió de la subvenció s'ha de regir per criteris que garanteixin els principis de publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació.

2. Les sol·licituds d'ajuts per a la reconversió de places seran avaluades per centres d'acord amb la taula de puntuació que figura en l'apèndix 1 del present annex 2 i seran adjudicades a les entitats sol·licitants seguint l'ordre de major a menor puntuació assolida. En cas d'empat en la puntuació assolida, s'ha de seguir l'ordre de preferència següent:

a) Els que hagin assolit major puntuació en l'oferta de places segons el que preveu l'apartat 1 de l'apèndix 1 de l'annex 2.

b) Els que hagin assolit major puntuació per anys de funcionament del servei segons el que preveu l'apartat 4 de l'apèndix 1 de l'annex 2.

c) Els que hagin assolit major puntuació per estat del projecte segons el que preveu l'apartat 2 de l'apèndix 1 de l'annex 2.

d) Per ordre d'entrada de la sol·licitud, en el cas que persisteixi l'empat.

3. El còmput de les places s'ha de fer atenent al nombre màxim d'alumnes per unitat, d'acord amb el que estableix l'article 10.1 del Decret 23/2020. En els casos en què estiguin previstes unitats agrupades, com en el cas de centres singulars, s'han de comptar, per a les unitats 0-2, nou places i, per a les unitats 1-3, catorze places.

4. La concessió d'ajuts per centre està condicionada al nombre màxim d'unitats determinat en l'apèndix 2 d'aquest annex 2. A més, queden identificades les característiques dels centres resultants.

5. En cas de produir-se romanents a cadascuna de les convocatòries d'ajuts, aquests s'han de fer servir, en primer lloc, per atendre les sol·licituds que inicialment no han pogut ser ateses per la quantia pressupostària inicial assignada. En el cas d'haver estat ateses totes les sol·licituds, s'ha d'incrementar la quantia destinada a la creació de places públiques.

 

​​​​​​​Tretzè

Proposta de resolució

1. L'òrgan instructor ha de redactar la proposta provisional de resolució de concessió sobre la base de l'informe que faci la Comissió Avaluadora.

2. La proposta de resolució provisional s'ha d'elaborar a partir dels pressuposts d'actuació estimats elaborats pels tècnics competents, presentats amb la sol·licitud.

3. Aquesta proposta provisional s'entén acceptada pel beneficiari si en el termini de vuit dies no es fa constar el contrari.

4. La proposta provisional s'ha de comunicar a les entitats sol·licitants mitjançant la seva publicació a la pàgina web de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca.

Catorzè

Límit de les subvencions i concurrència amb altres ajuts

L'import de les subvencions regulades en aquesta Resolució no pot ser, en cap cas, d'una quantitat que, de manera aïllada o en concurrència amb altres subvencions o ajuts, superi el cost de l'activitat subvencionada, d'acord amb l'article 20 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

Quinzè

Resolució del procediment

1. El conseller d'Educació, Universitat i Recerca, a proposta de la directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, ha de resoldre el procediment derivat de l'aplicació d'aquesta Resolució, i ha de concedir o denegar l'ajut sol·licitat. La resolució de concessió s'ha d'elaborar a partir dels pressuposts elegibles, definits en el punt tercer del present annex, presentats amb la justificació del primer termini segons el que s'estipula en el punt dissetè del present annex.

2. El termini màxim per resoldre els expedients és de sis mesos comptadors des de l'endemà de la data de finalització del termini de presentació de la sol·licitud. Si després d'haver transcorregut el termini màxim establert no s'ha dictat i notificat la resolució individual expressa, s'entén desestimada la sol·licitud per silenci administratiu.

3. La resolució del conseller d'Educació, Universitat i Recerca, que s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, posa fi a la via administrativa.

4. Qualsevol alteració de les condicions tingudes en compte per concedir l'ajut pot donar lloc a la modificació de la resolució de concessió.

5. Les entitats beneficiàries han de signar el conveni d'adhesió a la xarxa complementària, establert en el Text consolidat aprovat pel Decret 30/2020, en el moment de la seva autorització com a centre educatiu.

Setzè

Obligacions de les entitats beneficiàries i terminis d'execució

A més de les obligacions que estableixen específicament les bases reguladores de la subvenció, les entitats beneficiàries estan obligades a:

1. Comunicar a la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa l'acceptació o la renúncia de la proposta de resolució, en els termes de la resolució de convocatòria. En qualsevol cas, l'acceptació s'entén produïda automàticament si en el termini de vuit dies des de la comunicació a les entitats beneficiàries no es fa constar el contrari.

2. Complir els terminis d'execució següents:

  • Abans de l'1 de juliol de 2021: tenir la documentació tècnica que justifica l'adequació de l'actuació al Codi tècnic de l'edificació i altra normativa d'aplicació, l'informe tècnic favorable de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca i el pressupost de les obres emès per l'empresa constructora, desglossat amb descripció de partides, amidaments i preus unitaris, d'acord amb l'establert en el punt tercer del present annex 2.​​​​​​​

Quan l'import del cost subvencionable de l'actuació superi la quantia de 30.000,00 €, els interessats han de sol·licitar com a mínim tres ofertes de proveïdors diferents, prèviament a la contractació de l'obra, en la forma i amb els requisits establerts en l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i han d'aportar una memòria justificativa sobre l'oferta elegida, en el cas que aquesta no recaigui en la proposta econòmica més avantatjosa.

  • Abans de l'1 de setembre de 2022: estar en disposició de certificar que s'ha executat un mínim d'un 30 % de l'actuació prevista.
  • Abans de l'1 de setembre de 2023: estar en disposició de certificar que s'ha executat un mínim del 75 % de les obres.
  • Abans de l'1 de setembre de 2024: final d'obra, autorització educativa del centre i obertura del centre.

3. En el cas de centres que derivin del trasllat per inviabilitat segons el que s'estableix en l'apartat 3 del punt segon, és necessari comunicar a l'ajuntament el cessament de l'activitat en les ubicacions anteriors.

4. Proporcionar la informació sobre l'execució de l'activitat subvencionada que li requereixi la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa.

5. Sotmetre's a les actuacions de comprovació que efectuï la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, a les de control financer que corresponen a la Intervenció General de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i a les que determina la legislació de la Sindicatura de Comptes.

6. Comunicar a la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa la sol·licitud i l'obtenció de subvencions o ajuts per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol ens públic o privat, nacional o internacional. Aquesta comunicació s'ha de fer dins del termini de tres dies hàbils des de la sol·licitud o l'obtenció de la subvenció concurrent i, en tot cas, abans de la justificació de l'aplicació que s'hagi donat als fons percebuts.

7. Estar, abans de fer-se el pagament de cada termini de la subvenció, al corrent de les obligacions amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària i de la Hisenda autonòmica, com també de les obligacions amb la Seguretat Social.

8. Fer constar, de manera expressa, el suport del Govern de les Illes Balears en informacions, convocatòries públiques o cartells informatius de l'obra, així com mantenir, durant un mínim de deu anys, aquesta informació en lloc públic visible dels nous centres educatius que resultin de l'ajut d'aquesta convocatòria.

9. Deixar constància, en la comptabilitat o en els llibres de registre, de la percepció i l'aplicació de la subvenció i, en cas de no tenir obligació de dur-ne, en la documentació que la substitueix, d'acord amb la legislació mercantil o fiscal que hi sigui aplicable.

10. Conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons percebuts, amb inclusió dels documents electrònics, mentre puguin ser objecte d'actuacions de comprovació i control.

11. Mantenir en funcionament el servei durant un mínim de dotze anys. En cas que, per causes alienes al titular que hagi rebut l'ajut, no es compleixi el mínim de dotze anys, s'haurà de fer el reintegrament de la part proporcional de l'ajut corresponent als anys que no haurà estat en funcionament.

12. En el cas que el centre causi canvi de titularitat durant el període de dotze anys en els quals el centre ha d'estar en funcionament, el nou titular ha d'assumir tots els compromisos que s'estableixen en aquesta convocatòria.

13. En el cas que el centre causi canvi de titularitat durant el període de justificació i pagaments de la subvenció, el responsable de dur a terme l'activitat i la seva justificació és l'adjudicatari de l'ajut.

Dissetè

Terminis de justificació de la despesa

1. Els terminis per justificar l'activitat subvencionada són:

a) De l'1 al 15 de juliol de 2021: termini per aportar la documentació tècnica que justifica l'adequació de l'actuació al Codi tècnic de l'edificació i altra normativa d'aplicació, l'informe tècnic favorable de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca i el pressupost de les obres emès per l'empresa constructora, desglossat amb descripció de partides, amidaments i preus unitaris, d'acord amb el que s'estableix en el punt tercer del present annex 2.

Quan l'import del cost subvencionable de l'actuació superi la quantia de 30.000,00 €, els interessats han de presentar com a mínim tres ofertes de proveïdors diferents, prèviament a la contractació de l'obra, en la forma i amb els requisits establerts en l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i han d'aportar memòria justificativa sobre l'oferta elegida en el cas que aquesta no recaigui en la proposta econòmica més avantatjosa.

Aquesta justificació s'ha de fer segons l'apèndix 6 del present annex 2. L'òrgan instructor ha d'incorporar d'ofici l'informe tècnic favorable preceptiu del projecte de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca.

b) De l'1 al 15 de setembre de 2022: termini per aportar la certificació del tècnic competent de l'inici d'obra en què s'indiqui que s'ha executat un mínim d'un 30 % de l'actuació prevista. Aquesta justificació s'ha de fer segons l'apèndix 6 del present annex 2.

c) De l'1 al 15 de setembre de 2023: termini per aportar la certificació que acrediti que s'ha executat un mínim del 75 % de les obres, signada pel tècnic competent. Aquesta justificació s'ha de fer segons l'apèndix 6 del present annex 2.

d) De l'1 al 15 de setembre de 2024: termini per aportar el certificat de final d'obra. Per tal de justificar l'autorització educativa del centre i la seva obertura, la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca ha d'incorporar d'ofici el BOIB d'autorització del centre educatiu.

Aquesta justificació s'ha de fer segons l'apèndix 6 del present annex 2. En aquest darrer termini s'ha de presentar un certificat que acrediti que els fons rebuts com a resultat d'aquesta convocatòria s'han aplicat a la finalitat que va servir de fonament per concedir l'ajut, amb indicació de la data, concepte i import de les factures acreditatives de la despesa i data de pagament.

​​​​​​​Amb caràcter general, i sense perjudici de l'aplicació de les normes contingudes en l'article 44 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions, no s'entén del tot justificada l'aplicació dels fons percebuts fins que no s'hagi acreditat, com a mínim, l'import del projecte d'actuació que va servir de base a la concessió de la subvenció.

En els casos en què, pels terminis d'execució de les obres, els titulars puguin justificar de manera avançada els terminis posteriors, la documentació justificativa s'ha de fer arribar a la Conselleria en els terminis de justificació establerts per a cada any.

En cap cas s'admeten com a justificacions les despeses derivades de:

  • Modificacions del contracte
  • Certificacions finals d'obra
  • Revisions de preus
  • Projectes complementaris

2. La Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca ha de comprovar d'ofici que el centre ha estat autoritzat amb data anterior al 15 d'octubre de 2024.

3. Els centres amb llicència d'obertura anterior al 27 de juliol de 2019 poden ser considerats centres singulars en els termes que estipula la disposició transitòria setena del Text consolidat aprovat pel Decret 23/2020, de 31 de juliol, pel qual s'estableixen els requisits mínims dels centres de primer cicle d'educació infantil. A causa de l'estat d'alarma decretat el 14 de març de 2020, el termini de quatre anys comptadors a partir de dia 29 de juliol de 2019 per obtenir l'autorització definitiva d'aquests centres s'amplia en els 98 dies que va durar l'esmentat estat d'alarma. Per tant, la data definitiva d'autorització per a aquests centres és el 15 d'octubre de 2023.

Divuitè

Terminis del pagament de l'ajut

El pagament dels ajuts s'ha de fer efectiu pel 100 % de la quantitat concedida una vegada presentada la justificació especificada en aquesta convocatòria.

1. En el cas dels ajuts concedits en el termini de 2020, els terminis de pagament per part de l'Administració són:

  • Primer termini : 25 % per plaça concedida contra la presentació per part de l'entitat beneficiària de la documentació justificativa especificada en l'apartat 1.a) del punt dissetè.
  • Segon termini: 25 % per plaça concedida contra la presentació per part de l'entitat beneficiària de la documentació justificativa especificada en l'apartat 1.b) del punt dissetè.
  • Tercer termini: 25 % per plaça concedida contra la presentació per part de l'entitat beneficiària de la documentació justificativa especificada en l'apartat 1.c) del punt dissetè.
  • Quart termini: 25 % per plaça concedida contra la presentació per part de l'entitat beneficiària de la documentació justificativa especificada en l'apartat 1.d ) del punt dissetè.

2. En els casos d'ajuts en què el cost efectiu no arribi a la quantia de l'ajut concedit, s'han de fer les compensacions necessàries per tal d'ajustar-se al cost efectiu en els dos darrers terminis.

Dinovè

Revocació dels ajuts concedits

D'acord amb el que disposa l'article 43 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, pertoca la revocació de la subvenció quan, posteriorment a la resolució de concessió vàlida i ajustada a dret, el beneficiari incompleix totalment o parcialment les obligacions o els compromisos contrets als quals està condicionada l'eficàcia de l'acte de concessió de la subvenció. Com a conseqüència de la revocació de la subvenció, queda sense efecte, totalment o parcialment, l'acte de concessió, i pertoca el reintegrament de les quantitats percebudes indegudament.

Vintè

Reintegrament dels ajuts concedits

1. D'acord amb el que disposen l'article 44 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, i l'article 13 de l'Ordre del conseller d'Educació i Cultura de 30 de març de 2005, pertoca el reintegrament total o parcial de les quantitats que ha rebut el beneficiari i l'exigència, si n'és el cas, de l'interès de demora des del moment del pagament de la subvenció fins a la data de la resolució per la qual s'acordi el reintegrament en els casos que estableix l'article 44 del Text refós de la Llei de Subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.

2. El procediment de reintegrament s'ha d'iniciar d'ofici per resolució de l'òrgan competent i s'ha de regir per les disposicions generals sobre procediments administratius contingudes en la legislació estatal bàsica, sense perjudici de les particularitats que s'estableixen en el Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, en les disposicions reglamentàries de desplegament i en la legislació de finances.

3. Les quantitats reintegrables tenen la consideració d'ingressos de dret públic i poden ser exigibles per la via de constrenyiment.

Vint-i-unè

Règim d'infraccions i sancions

L'incompliment dels requisits establerts en aquesta Resolució dona lloc a l'aplicació del règim d'infraccions i sancions establert en el Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.

Vint-i-dosè

Inspecció

D'acord amb el que disposa aquesta Resolució, les subvencions que concedeix la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca s'han de sotmetre a la inspecció corresponent, segons la normativa legal vigent que hi sigui d'aplicació i l'establert en l'article 48 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005.

Vint-i-tresè

Protecció de dades

De conformitat amb el Reglament (UE) 2016/679 (RGPD) i la normativa vigent en matèria de protecció de dades, us informam sobre el tractament que donarem a les dades personals que consigneu en les sol·licituds:

a) Finalitat del tractament i base jurídica: gestió de les sol·licituds d'acord amb el Text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, i l'Ordre de la consellera d'Educació i Cultura, d'1 de juliol de 2009, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en matèria d'educació i cultura, i els articles 6.1.b) i c) del Reglament general de protecció de dades.

b) Responsable del tractament: Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa.

c) Destinataris de les dades: Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca, Intervenció General de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, Tribunal de Comptes i Sindicatura de Comptes, als efectes de complir les obligacions financeres, tributàries i de la Seguretat Social.

d) Termini de conservació de les dades: les dades s'han de conservar durant el temps necessari per complir amb la finalitat per la qual es van recollir i per determinar les possibles responsabilitats que es puguin derivar d'aquesta finalitat i del tractament de dades. És d'aplicació el que disposa la normativa d'arxius i documentació. Les dades econòmiques s'han de conservar d'acord amb allò que preveu la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tributària.

e) Exercici de drets i reclamacions: la persona afectada pel tractament de dades personals pot exercir els seus drets d'informació, d'accés, de rectificació, de supressió, de limitació, de portabilitat, d'oposició i de no inclusió en tractaments automatitzats (i, fins i tot, de retirar el consentiment, si escau, en els termes que estableix el Reglament general de protecció de dades) davant el responsable del tractament, mitjançant el procediment «Sol·licitud d'exercici de drets en matèria de protecció de dades personals», previst a la Seu Electrònica de la CAIB (seuelectronica.caib.es). Una vegada rebuda la resposta del responsable o en el cas que no hi hagi resposta en el termini d'un mes, la persona afectada pel tractament de les dades personals pot presentar la «Reclamació de tutela de drets» davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

f) Delegació de Protecció de Dades: la Delegació de Protecció de Dades de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té la seu a la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat (pg. de Sagrera, 2, 07012 Palma; a/e: protecciodades@dpd.caib.es).

 

APÈNDIX 1 DE L'ANNEX 2

Taules de puntuació de les sol·licituds de reconversió de places

1. Puntuació per percentatge actual del total de places al municipi de primer cicle d'educació infantil, tant de titularitat pública com privada, en relació amb el nombre d'infants de les edats corresponents empadronats al municipi on es proposa la reconversió de places:

Percentatge

Punts

10 % o menys

300

Més del 10 % i fins el 15 % inclòs

200

Més del 15 % i fins el 25 % inclòs

100

Més del 25 % i fins el 37,5 % inclòs

50

Més del 37,5 % i fins el 50 % inclòs

25

Més del 50 % i fins el 70 % inclòs

10

Més del 70 %

0

A efectes de càlcul, s'han de tenir en compte les places demandades pel municipi en la convocatòria de creació i consolidació de places corresponent als anys 2020-2024 de l'annex 1 d'aquesta Resolució.

2. Estat i tipus de projecte (no es poden sumar els diferents supòsits d'aquest apartat):

Obra major

Documentació acreditativa

Punts

2.1. Projecte executiu d'obra major, amb final d'obra posterior al 28 de juliol de 2019, i visita d'obres.

- Certificat de final d'obres.

- Informe de visita d'obres de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca (l'administració l'incorpora d'ofici).

50

2.2. Projecte executiu d'obra major amb llicència d'obres municipal i informe tècnic favorable de l'actuació.

- Còpia acarada de llicència d'obres.

- Informe tècnic favorable de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca de l'actuació (l'administració l'incorpora d'ofici).

25

2.3. Projecte executiu d'obra major redactat amb sol·licitud de llicència d'obres municipal i informe tècnic favorable de l'actuació.

- Còpia acarada de la sol·licitud de llicència d'obres.

- Informe tècnic favorable de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca de l'actuació (l'administració l'incorpora d'ofici).

10

Obra menor

Documentació acreditativa

Punts

2.4. Documentació tècnica justificativa del compliment de la normativa (obra menor), amb final d'obra certificat pel tècnic competent en la matèria posterior al 28 de juliol de 2019, i visita d'obres.

- Certificat de final d'obres.

- Informe de visita d'obres de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca (l'administració l'incorpora d'ofici).

50

2.5. Documentació tècnica justificativa del compliment de la normativa (obra menor) presentada a l'administració educativa i amb informe tècnic favorable de l'actuació.

- Informe tècnic favorable de la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca de l'actuació (l'administració l'incorpora d'ofici).

25

3. Circumstàncies especials:

Supòsit

Documentació acreditativa

Punts

3.1. Unitats de primer cicle que estan concebudes dins un centre escolar concertat per la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca amb segon cicle d'educació infantil.

- Certificació de la titularitat dels nivells educatius concertats per la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca dins el mateix centre educatiu.

100

3.2. Centres que disposen de llicència d'activitats amb anterioritat al 28 de juliol de 2019.

- Còpia acarada de la llicència d'activitats amb data d'expedició.

100

3.3. Unitats de primer cicle producte del tancament de serveis amb llicència d'activitats anterior al 28 de juliol de 2019.

- Còpia acarada de la comunicació a l'ajuntament del cessament de l'activitat en les ubicacions anteriors.

- Còpia acarada de la sol·licitud de llicència d'activitats del local de la nova ubicació.

100

4. Anys de funcionament:

Supòsit

Documentació acreditativa

Punts

4.1. Per cada any de funcionament amb llicència d'activitats anterior al 28 de juliol de 2019.

- Originals de l'oferta publicitària del servei.

- Altra documentació que demostri el funcionament com a servei d'atenció a infants de menys de tres anys.

20

 

APÈNDIX 2 DE L'ANNEX 2

Nombre màxim d'unitats per centre a què fa referència el punt 12.4 i característiques dels centres resultants

1. Nombre màxim d'unitats per centre als municipis amb un sol nucli de població:

Municipis de menys de 2.500 habitants

2 unitats

Municipis d'entre 2.500 i 4.000 habitants

3 unitats

Municipis d'entre 4.000 i 7.000 habitants

5 unitats

Municipis de 7.000 habitants o més

6 unitats

2. Nombre màxim d'unitats per centre als municipis amb més d'un nucli de població:

a) En el cas de titulars en municipis amb diferents nuclis de població (localitats) que sol·licitin ajuts per a més d'un centre, s'ha d'atendre primer la demanda de la localitat amb una oferta de places educatives més baixa.

b) En el cas que es proposi la reconversió d'un únic centre amb unitats a diferents localitats, s'ha de comptar la mitjana d'escolarització entre les diferents localitats afectades pel projecte tant pel que fa al barem de la sol·licitud com pel que fa a l'adjudicació del nombre de places.

3. En els casos de centres resultats de tres unitats o més, hi ha d'haver, almenys, una unitat per a cada tram d'edat.

4. En el cas de centres de més de tres unitats, no hi pot haver més de dues unitats per a un tram d'edat si primer no s'ofereixen dues unitats per a tots els trams.

5. En el cas que en un municipi hi hagi més places sol·licitades que les determinades en l'apartat 1 d'aquest apèndix 2, una vegada ateses les sol·licituds fins a arribar al màxim establert, es poden atendre sol·licituds que superin el màxim, sempre per ordre de puntuació de l'apartat 1 de l'apèndix 1 del present annex 2.

 

 VEGEU FINAL DEL TEXT PER:

-Apèndix 3 de l'annex 2: Model de sol•licitud.

-Apèndix 4 de l'annex 2: Model de declaració responsable.

-Apèndix 5 de l'annex 2: Model d'acceptació de la proposta.

-Apèndix 6 de l'annex 2: Model de certificat i memòria econòmica per a la justificació dels diferents terminis.

Documents adjunts