Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI
Núm. 12086
Acord del Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears relatiu a la sol·licitud de modificació substancial de l’Autorització Ambiental Integrada de la fàbrica de ciment de Lloseta, promoguda per Cemex España Operaciones SLU, consistent en l’obtenció i expedició d’àrid per a la construcció (IPPC M 15/2019)
En relació amb l'assumpte de referència, i d'acord amb l'establert a l'article 24.3 del RDL 1/2016, de 16 de desembre, pel que s'aprova el text refós de la Llei de prevenció i control integrats de la contaminació, es publica l'Acord del Ple de la CMAIB, en sessió de dia 23 de juliol de 2020, corregit en sessió de dia 29 d'octubre de 2020,
ATÈS
1. Que CEMEX España Operacions SLU ha sol·licitat la modificació substancial de l'autorització ambiental integrada de la fàbrica de ciment de Lloseta, consistent en l'obtenció i expedició d'àrid per a la construcció.
2. Que la documentació aportada justifica que es tracta d'una modificació substancial, en compliment de l'art. 14 del RD 815/2013 de 18 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament d'emissions industrials i de desenvolupament de la Llei 16/2002.
3. Que els informes emesos pels òrgans consultats són favorables, consideren la modificació com a substancial i proposen una sèrie de condicionants i/o modificacions.
ACORDA
Primer.- Atorgar la modificació substancial de l'autorització ambiental integrada de la fàbrica de ciment de Lloseta, a sol·licitud de CEMEX España Operacions SLU, consistent en l'obtenció i expedició d'àrid per a la construcció, amb les condicions d'explotació, capacitat i processos indicats al projecte tècnic que acompanya la sol·licitud i amb subjecció a les següents condicions i/o modificacions:
On diu:
1. Objecte
La present AAI es concedeix a Cemex España Operaciones S.A.U., únicament i exclusivament per a la fabricació de ciment, tot segons l'establert al projecte d'adequació de 22 de desembre de 2005, amb les mesures correctores que s'hi proposen i la documentació complementària aportada.
La instal·lació es categoritza dins l'epígraf 3.1.a (i / ii) de l'annex 1 de la Llei 16/2002.
Ha de dir:
1. Objecte
La present AAI es concedeix a Cemex España Operaciones S.A.U., per a la fabricació de ciment, tot segons l'establert al projecte d'adequació de 22 de desembre de 2005, amb les mesures correctores que s'hi proposen i la documentació complementària aportada.
La instal·lació es categoritza dins l'epígraf 3.1.a (i / ii) de l'annex 1 del RDL 1/2016, de 16 de desembre.
El promotor també podrà realitzar tractament de matèries primeres procedents de l'explotació de la pedrera de la que s'abasteix la fàbrica amb la fi d'obtenir un producte de valor comercial com a àrids per a la construcció, segons el projecte "PROYECTO DE MODIFICACIÓN SUBSTANCIAL DE LA AAI DE LA FÁBRICA DE CEMEX EN LLOSETA PARA LA ADECUACIÓN Y MEJORA DE SUS INSTALACIONES, PARA LA OBTENCIÓN Y EXPEDICIÓN DE ÁRIDO PARA LA CONSTRUCCIÓN" de 14 de gener de 2020, redactat per Ricardo Torres Alemany (Enginyer Industrial).
On diu:
2. Declaració d'impacte ambiental
En data 31 de juliol de 2008 la Comissió Permanent de la Comissió Balear de Medi Ambient acordà no subjectar a avaluació d'impacte ambiental el projecte d'ampliació de la fàbrica de ciment amb planta trituradora de biomassa.
Ha de dir:
2. Declaració d'impacte ambiental
En data 31 de juliol de 2008 la Comissió Permanent de la Comissió Balear de Medi Ambient acordà no subjectar a avaluació d'impacte ambiental el projecte d'ampliació de la fàbrica de ciment amb planta trituradora de biomassa.
En data 30 de març de 2020 el President de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears va emetre la declaració d'impacte ambiental del projecte d'adequació i millora de les instal·lacions per a l'obtenció i expedició d'àrids per a la construcció promogut per CEMEX ESPAÑA OPERACIONES, SLU (BOIB núm. 60 de 23 d'abril de 2020), sempre que es compleixin les mesures preventives i correctores previstes a l'EIA i al projecte de modificació de 14 de gener de 2020, redactats per Ricardo Torres Alemany (Enginyer Industrial) i a l'Autorització Ambiental Integrada vigent, a més dels següents condicionants:
1. Es desenvoluparà un sistema de reutilització d'aigües pluvials per emprar-se per al reg de les instal·lacions, neteja de rodes dels camions i per a la pulverització de la maquinària de trituració, i disminuir al màxim l'ús d'aigua de pou. Altra opció és l'ús d'aigües regenerades provinents de depuradores, en el cas que tenguin la qualitat necessària per al seu ús.
2. Es prendran mesures addicionals de prevenció de la contaminació atmosfèrica (emissió de pols), un cop s'instal·li la maquinària a planta, del tipus carenat d'interseccions, cintes, descàrregues.
3. S'evitaran els treballs de descàrrega d'àrids i de transport amb cintes transportadores a l'aire lliure en dies de fort vent.
4. El promotor estudiarà la implantació de sistemes de subministrament energètic 100% d'energies renovables en les instal·lacions.
5. S'assignarà un responsable mediambiental durant la fase d'obres encarregat de vigilar i fer complir el Pla de Vigilància Ambiental.
6. S'inclourà dins el Pla de Vigilància Ambiental el següent:
-Una auditoria energètica per tal d'avaluar i determinar mesures per minimitzar les necessitats energètiques de les instal·lacions.
-Una estimació de les emissions de gasos d'efecte hivernacle de tipus directe (consum directe de combustibles fòssils per maquinària o mitjans de transport) i les indirectes i induïdes.
-Una anàlisi de les mesures destinades a minimitzar o compensar les emissions de gasos d'efecte hivernacle en cas que no es puguin evitar. Registres de control.
On diu:
8.2.2. Activitats amb emissions difuses/focus no canalitzats
Les activitats que poden produir emissions difuses de partícules són les següents:
1. Nau d'adicions
2. Zona del pont grua
3. Possibles acopis temporals de clínquer
4. Nau d'argila
5. Nau d'altres matèries primeres
6. Zona de trituració de biomassa
7. Zona de tremuges de dosificació de matèries primeres
8. Punts de transferència de cintes transportadores
9. Zona de descàrrega devora nau de clínquer
10. Zona “teja” del forn Krupp
11. Cinta transportadora alimentació molí ciment
12. Parc cobert de calcària
13. Zona de tremuja i sitja de clínquer
14. Entrada a matxucadora de matèries primeres.
D'acord amb la informació de què es disposa, el consum de matèries primeres és de més de 3.000.000 t/any, i per tant de més de 8.200 t/dia, sense considerar la manipulació de clínquer i de ciment. Per tant, aquestes activitats es classifiquen en el grup B codi 04 06 17 50 Almacenamiento u operaciones de manipulación, mezclado, separación, clasificación, transporte o reducción de tamaño de materiales pulverulentos en la industria de ......o resto de actividades diversas no especificadas en otros epígrafes en instalaciones industriales, ....con capacidad de manipulación de estos materiales >= 1.000t/dia.
Ha de dir:
8.2.2. Activitats amb emissions difuses/focus no canalitzats
Les activitats que poden produir emissions difuses de partícules són les següents:
1. Nau d'adicions
2. Zona del pont grua
3. Possibles acopis temporals de clínquer
4. Nau d'argila
5. Nau d'altres matèries primeres
6. Zona de trituració de biomassa
7. Zona de tremuges de dosificació de matèries primeres
8. Punts de transferència de cintes transportadores
9. Zona de descàrrega devora nau de clínquer
10. Zona “teja” del forn Krupp
11. Cinta transportadora alimentació molí ciment
12. Parc cobert de calcària
13. Zona de tremuja i sitja de clínquer
14. Entrada a matxucadora de matèries primeres
15. Nova planta de fabricació d'àrid per a construcció
El conjunt de tots els vials existents a la instal·lació es considera de forma genèrica com a punt 16 vials i circulació de vehicles.
D'acord amb la informació de què es disposa, el consum de matèries primeres és de més de 3.000.000 t/any, i per tant de més de 8.200 t/dia, sense considerar la manipulació de clínquer i de ciment. Per tant, aquestes activitats es classifiquen en el grup B codi 04 06 17 50 Emmagatzematge o operacions de manipulació, barrejat, separació, classificació, transport o reducció de mida de materials pulverulents en la indústria de ...... o resta d'activitats diverses no especificades en altres epígrafs en instal·lacions industrials, .... amb capacitat de manipulació d'aquests materials> = 1.000t / dia.
On diu:
8.4. Controls i valors límit d'emissió: Emissions difuses
8.4.1. Mesures correctores i/o preventives
Per a les activitats amb emissions difuses identificats abans, així com per a tots els acopis i focus no permanents, tant a les instal·lacions de la fàbrica com a les instal·lacions annexes, s'ha de realitzar un bon manteniment de les mesures correctores i preventives implementades així com seguir les recomanacions del document de les Millors tècniques disponibles (MTD) del sector del ciment.
L'existència, manteniment i eficàcia de les mesures correctores i preventives d'emissions difuses del conjunt de la instal·lació, han de ser comprovades per un Organisme de control autoritzat (OCA) un cop a l'any, elaborant el corresponent informe de valoració.
Manteniment de mesures preventives:
Totes les portes, plaques, capses, sitges i carenatges que ja existeixen, per a prevenció de pols, romandran degudament tancats i en bon estat de conservació. Es durà a terme un registre dels manteniments que s'efectuïn.
Els filtres de mànigues han d'estar igualment ben mantinguts, amb un control de mànigues periòdic del qual es mantindrà un registre.
Davant qualsevol incidència que evidenciï que els filtres no estan retenint la pols es donarà lloc a una aturada immediata del procés corresponent fins que s'hagi resolt el problema.
Es durà a terme un registre d'aquelles incidències ocorregudes que puguin haver provocat importants emissions de pols.
La descàrrega amb camió de matèries primeres s'efectuarà a lloc tancat. En cas que no sigui possible i s'hagi d'emmagatzemar a la intempèrie es farà a zona arrecerada i mai en alçada. El moviment de pala evitarà igualment l'emissió de pols.
L'emmagatzematge de matèries primeres es farà a nau tancada o sitja. En el seu defecte es farà a lloc protegit del vent i minimitzant l'emissió de pols afora de les instal·lacions.
Les vies de la instal·lació estaran totes pavimentades. Es faran netes periòdicament de manera que no s'apreciïn capes de material pulverulent a sobre. La neteja ha de venir acompanyada d'un reg previ per evitar emissió de pols. A més aquests vials seran regats sistemàticament, amb periodicitat variable en funció de la meteorologia.
La velocitat màxima en aquests vials serà de 20 Km/h.
En cas que s'hagués d'utilitzar puntualment un vial que no estigués adequadament pavimentat, els camions no podran superar els 10 Km/h, s'addicionarà una capa de grava o similar i es durà a terme un reg sistemàtic.
A la sortida de les instal·lacions es disposa d'un rentador de rodes de camions. Es mantindrà en actiu i els camions hauran de passar per aquest abans de sortir a l'exterior.
Aturar els motors dels vehicles quan no estiguin en funcionament.
4. Mesures noves:
El clínquer s'emmagatzemarà en sitja. En el seu defecte es podrà emmagatzemar en nau, però els laterals d'aquesta hauran de disposar de barreres que retinguin la pols.
Aquells punts que actualment actuen com a focus d'emissió difusa de pols que es puguin canalitzar mitjançant tancament i aspiració cap a filtre de mànigues es canalitzaran.
Aquells punts que poden actuar com a grans emissors de pols davant incidències puntuals, com ara les sortides inferiors de les sitges, es mantindran correctament tancats.
Als llindars de la instal·lació i en aquells punts on l'emissió de pols pugui ser més important s'instal·laran barreres de protecció del vent, amb vegetació o bé amb altre tipus de barrera de retenció.
8.4.2. Control d'emissions de partícules sedimentables
1. Cada any es faran autocontrols de mesures de partícules sedimentables, entre els mesos d'abril a setembre.
2. La durada de cada campanya serà de quatre setmanes i s'haurà de col·locar almenys tres captadors de partícules simultàniament. S'haurà de disposar de al menys dues dades vàlides per any i per a cada un dels tres captadors.
3. La ubicació i nombre dels equips de mesura s'acordarà prèviament amb el departament competent en matèria de contaminació atmosfèrica.
4. S'estableix com a valor objectiu d'aquest control el de 300 mg/m2.dia
5. Les dades obtingudes així com la descripció de les condicions meteorològiques (pluja, direcció i velocitat de vent...) a més de si hi ha hagut episodis d'intrusió sahariana durant el període, es remetran al departament competent en matèria de contaminació atmosfèrica.
Ha de dir:
8.4. Controls i valors límit d'emissió: Emissions difuses
8.4.1. Mesures correctores i/o preventives
1. Per a les activitats amb emissions difuses identificats abans, així com per a tots els acopis i focus no permanents, tant a les instal·lacions de la fàbrica com a les instal·lacions annexes, s'ha de realitzar un bon manteniment de les mesures correctores i preventives així com seguir les recomanacions del document de les Millors tècniques disponibles (MTD) del sector del ciment.
2. L'existència, manteniment i eficàcia de les mesures correctores i preventives d'emissions difuses del conjunt de la instal·lació, han de ser comprovades per un Organisme de control autoritzat (OCA) un cop a l'any, elaborant el corresponent informe de valoració.
3. Mesures preventives:
- Totes les portes, plaques, capses, sitges i carenatges, per a prevenció de pols, romandran degudament tancats i en bon estat de conservació. Es durà a terme un registre dels manteniments que s'efectuïn.
- Els filtres de mànigues han d'estar igualment ben mantinguts, amb un control de mànigues periòdic del qual es mantindrà un registre.
- Davant qualsevol incidència que evidenciï que els filtres no estan retenint la pols es donarà lloc a una aturada immediata del procés corresponent fins que s'hagi resolt el problema.
- Es durà a terme un registre d'aquelles incidències ocorregudes que puguin haver provocat importants emissions de pols.
- La descàrrega amb camió de matèries primeres s'efectuarà a lloc tancat. En cas que no sigui possible i s'hagi d'emmagatzemar a la intempèrie es farà a zona arrecerada i mai en alçada. El moviment de pala evitarà igualment l'emissió de pols.
- L'emmagatzematge de matèries primeres es farà a nau tancada o sitja. En el seu defecte es farà a lloc protegit del vent i minimitzant l'emissió de pols afora de les instal·lacions.
- Les vies de la instal·lació estaran totes pavimentades. Es faran netes periòdicament de manera que no s'apreciïn capes de material pulverulent a sobre. La neteja ha de venir acompanyada d'un reg previ per evitar emissió de pols. A més aquests vials seran regats sistemàticament, amb periodicitat variable en funció de la meteorologia.
- La velocitat màxima en aquests vials serà de 20 Km/h.
- En cas que s'hagués d'utilitzar puntualment un vial que no estigués adequadament pavimentat, els camions no podran superar els 10 Km/h, s'addicionarà una capa de grava o similar i es durà a terme un reg sistemàtic.
- A la sortida de les instal·lacions es disposa d'un rentador de rodes de camions. Es mantindrà en actiu i els camions hauran de passar per aquest abans de sortir a l'exterior.
- Aturar els motors dels vehicles quan no estiguin en funcionament.
- El clínquer s'emmagatzemarà en sitja. En el seu defecte es podrà emmagatzemar en nau, però els laterals d'aquesta hauran de disposar de barreres que retinguin la pols.
- Aquells punts que actualment actuen com a focus d'emissió difusa de pols que es puguin canalitzar mitjançant tancament i aspiració cap a filtre de mànigues es canalitzaran.
- Aquells punts que poden actuar com a grans emissors de pols davant incidències puntuals, com ara les sortides inferiors de les sitges, es mantindran correctament tancats.
- Als llindars de la instal·lació i en aquells punts on l'emissió de pols pugui ser més important s'instal·laran barreres de protecció del vent, amb vegetació o bé amb altre tipus de barrera de retenció.
- A continuació s'indiquen les mesures correctores aplicables a cada focus no canalitzat:
Núm. focus |
Descripció |
Mesura correctora |
---|---|---|
FNC-1 |
Nau d'adicions |
Emmagatzematge en zona tancada o sitges |
Carenats i tancaments correctes |
||
Descàrrega amb camions de matèries primeres en llocs tancats |
||
Registre d'incidències i d'operacions de manteniment |
||
FNC-2 |
Zona del pont grua |
Emmagatzematge en zona tancada o sitges |
Carenats i tancaments correctes |
||
Descàrrega amb camions de matèries primeres en llocs tancats |
||
FNC-3 |
Possibles acopis temporals de clínquer |
Zona protegida del vent i minimitzant l'emissió de pols fora de les instal·lacions |
Registre d'incidències i d'operacions de manteniment |
||
FNC-4 |
Nau d'argila |
Emmagatzematge en zona tancada o sitges correctament tancat |
Descàrrega que eviti l'emissió de pols |
||
FNC-5 |
Nau d'altres matèries primeres |
Emmagatzematge en zona tancada o sitges |
Descàrrega que eviti l'emissió de pols |
||
FNC-6 |
Zona de trituració de biomassa |
Emmagatzematge en zona tancada o sitges correctament tancat |
Descàrrega que eviti l'emissió de pols |
||
Cintes carenades |
||
Registre d'incidències i d'operacions de manteniment |
||
FNC-7 |
Zona de tremuges de dosificació de matèries primeres |
Emmagatzematge en zona tancada o sitges correctament tancat |
Descàrrega que eviti l'emissió de pols |
||
Cintes carenades |
||
Registre d'incidències i d'operacions de manteniment |
||
FNC-8 |
Punts de transferència de cintes transportadores |
Cintes carenades |
Tancaments en bon estat |
||
Registre d'incidències i d'operacions de manteniment |
||
FNC-9 |
Zona de descàrrega devora nau de clínquer |
Descàrrega que eviti l'emissió de pols |
FNC-10 |
Zona “teja” del forn Krupp |
Tancaments en bon estat |
FNC-11 |
Cinta transportadora alimentació molí ciment |
Cintes carenades |
Descàrrega que eviti l'emissió de pols |
||
Registre d'incidències i d'operacions de manteniment |
||
FNC-12 |
Parc cobert de calcària |
Emmagatzematge en zona tancada o sitges correctament tancat |
Descarrega que eviti l'emissió de pols |
||
FNC-13 |
Zona de tremuja i sitja de clínquer |
Emmagatzematge en zona tancada o sitges o nau amb barreres que retenguin la pols |
Cintes carenades |
||
FNC-14 |
Entrada a matxucadora de matèries primeres |
Emmagatzematge en zona tancada o sitges o en el seu defecte zona protegida del vent, correctament tancada |
Descàrrega que eviti l'emissió de pols |
||
FNC-15 |
Nova planta de fabricació d'àrid per a construcció.
|
Cintes transportadores carenades |
Entubat/carenat de la caiguda de la cinta |
||
Distribució d'àrids tal que els acopis d'àrid fi restin protegits del vent |
||
Humectació dels apilaments a la capa superficial |
||
Registre d'incidències i d'operacions de manteniment |
||
Sortida de camions coberts amb lona |
||
Sistema de reg per pulverització d'aigua |
||
Neteja mensual mínima de la maquinària i de la zona d'afecció |
||
Tancament de cribes (garbells) |
||
Càrrega camions minimitzant l'emissió de pols |
||
FNC-16 |
Vials i circulació de vehicles |
Les vies de la instal·lació estaran totes pavimentades |
Es faran netes periòdicament de manera que no s'apreciïn capes de material pulverulent |
||
La neteja ha de venir acompanyada d'un reg previ per evitar emissió de pols |
||
La velocitat màxima en aquests vials serà de 20 Km/h |
||
Els camions no podran superar els 10 Km/h en zones no pavimentades |
||
Netejador de rodes a la sortida de les instal·lacions |
||
Registre d'incidències i d'operacions de manteniment |
||
Als llindars de la instal·lació i en aquells punts on l'emissió de pols pugui ser més important s'instal·laran barreres de protecció del vent, amb vegetació o bé amb altre tipus de barrera de retenció |
8.4.2. Control d'emissions de partícules sedimentables
1. Cada any es faran autocontrols de mesures de partícules sedimentables, entre els mesos d'abril a setembre.
2. La durada de cada campanya serà de quatre setmanes i s'haurà de col·locar almenys tres captadors de partícules simultàniament. S'haurà de disposar de al menys dues dades vàlides per any i per a cada un dels tres captadors.
3. La ubicació i nombre dels equips de mesura s'acordarà cada any prèviament amb el departament competent en matèria de contaminació atmosfèrica.
4. S'estableix com a valor objectiu d'aquest control el de 300 mg/m2.dia
5. Les dades obtingudes així com la descripció de les condicions meteorològiques (pluja, direcció i velocitat de vent...) a més de si hi ha hagut episodis d'intrusió sahariana durant el període, es remetran al departament competent en matèria de contaminació atmosfèrica.
Segon.- Abans de l'inici de les obres i d'acord amb la Declaració d'Impacte Ambiental:
1- Es presentarà a la CMAIB el Pla de Vigilància Ambiental que inclogui la previsió dels següents punts amb una calendarització:
-Una auditoria energètica per tal d'avaluar i determinar mesures per minimitzar les necessitats energètiques de les instal·lacions.
-Una estimació de les emissions de gasos d'efecte hivernacle de tipus directe (consum directe de combustibles fòssils per maquinària o mitjans de transport) i les indirectes i induïdes.
-Una anàlisi de les mesures destinades a minimitzar o compensar les emissions de gasos d'efecte hivernacle en cas que no es puguin evitar. Registres de control.
2- S'assignarà i comunicarà a la CMAIB el nom del responsable mediambiental durant la fase d'obres encarregat de vigilar i fer complir el Pla de Vigilància Ambiental.
Tercer.- D'acord amb la Declaració d'Impacte Ambiental es requereix la presentació en un termini d'un any de:
1- Un estudi de la implantació de sistemes de subministrament energètic 100% d'energies renovables en les instal·lacions.
2 - Sistema de reutilització d'aigües pluvials per emprar-se per al reg de les instal·lacions, neteja de rodes dels camions i per a la pulverització de la maquinària de trituració, i disminuir al màxim l'ús d'aigua de pou. O una altra opció fent ús d'aigües regenerades provinents de depuradores, en el cas que tenguin la qualitat necessària per al seu ús.
Quart- Una vegada finalitzades les obres, cal inscriure a la Direcció General de Política Industrial les instal·lacions noves o modificació de les existents, dintre de l'àmbit de la Llei d'Indústria.
El titular haurà d'actualitzar el seu Pla d'Autoprotecció per tal d'adequar-lo al nou model de funcionament segons les modificacions que s'han de realitzar a l'activitat i presentar-lo i registrar-lo a la Direcció General d'Emergències.
Cinquè.- En compliment de l'article 78 de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears, per a l'inici i exercici de l'activitat, el titular haurà de presentar, davant la conselleria competent en matèria de medi ambient, la documentació del que realment s'ha executat, un informe del tècnic director en el cas d'existir variacions entre el projecte presentat en la sol·licitud i allò realment executat, per tal de justificar que no es tracta d'una modificació substancial, certificat final d'obra del tècnic director, acreditant el compliment de les condicions indicades en l'AAI, , si s'escau, i normativa sectorial d'aplicació. També la documentació exigida per la normativa urbanística en cada cas, la documentació especificada en l'AAI com a condició per a iniciar l'activitat i el justificant de pagament dels corresponents tributs, si s'escau.
Abans de l'inici de l'entrada en servei de les noves instal·lacions es realitzarà una inspecció per part del tècnics de la Conselleria de Medi Ambient i Territori.
Palma, 19 de novembre de 2020
El president de la CMAIB Antoni Alorda Vilarrubias