Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MOBILITAT I HABITATGE

Núm. 12061
Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge per la qual es convoquen les proves per a l’obtenció del certificat d’aptitud professional acreditatiu de la qualificació inicial dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera que s’han de dur a terme l’any 2021 a les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El Reial decret 1032/2007, de 20 de juliol, pel qual es regula la qualificació inicial i la formació contínua dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera (BOE núm. 184, de 2 d'agost de 2007), determina que els aspirants per obtenir el certificat d'aptitud professional acreditatiu de la qualificació inicial, un cop han acabat el curs de formació, han de superar un examen que versa sobre el contingut de les matèries incloses en l'annex I del Reial decret, en un termini no superior a sis mesos, comptadors des de l'acabament del curs.

2. L'article 15 del Reial decret esmentat estableix que han d'organitzar els exàmens els òrgans competents per a l'expedició de les autoritzacions de transport públic discrecional de viatgers i mercaderies per carretera en el territori de què es tracti.

3. A l'illa de Mallorca emet aquestes autoritzacions la Conselleria de Mobilitat i Habitatge del Govern de les Illes Balears, mentre que a les illes d'Eivissa i Formentera, en virtut de la Llei 13/1998, de 23 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars de Menorca i d'Eivissa i Formentera en matèria de transport per carretera, la competència per emetre-les correspon al consell respectiu.

4. Els consells insulars d'Eivissa i Formentera han sol·licitat a la Conselleria de Mobilitat i Habitatge que la convocatòria i les proves per obtenir el certificat d'aptitud professional acreditatiu de la qualificació inicial es facin extensives als aspirants que resideixen en aquestes illes, per la qual cosa s'ha formalitzat amb els dos organismes el conveni d'encàrrec de gestió corresponent. Això sempre que els consells d'Eivissa i Formentera no publiquin una convocatòria pròpia.

Fonaments de dret

1. El Reial decret 1032/2007, de 20 de juliol, pel qual es regula la qualificació inicial i la formació contínua dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera (BOE núm.184, de 2 d'agost de 2007).

2. La Llei 13/1998, de 23 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars de Menorca i d'Eivissa i Formentera en matèria de transport per carretera.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la convocatòria de les proves que s'han de dur a terme l'any 2021 per a l'obtenció del certificat d'aptitud professional acreditatiu de la qualificació inicial que exigeix el Reial decret 1032/2007, de 20 de juliol, pel qual es regula la qualificació inicial i la formació contínua dels conductors de determinats vehicles destinats al transport per carretera; en concret, dels permisos de conducció de les categories C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D i D+E.

2. Aprovar les bases específiques que han de regir aquesta convocatòria, adjuntes a aquesta Resolució com a annex 1.

3. Designar el Tribunal Qualificador d'aquestes proves, el qual està constituït pels membres que s'indiquen a l'annex 2.

4. Fer constar que aquesta Resolució no és aplicable a les illes d'Eivissa i Formentera, una vegada que els consells respectius hagin publicat les convocatòries pròpies.

5. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

​​​​​Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant del conseller de Mobilitat i Habitatge, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

 

Palma, 27 de novembre de 2020

El conseller de Mobilitat i Habitatge Marc Pons i Pons

 

ANNEX 1 Bases específiques de la convocatòria

1. Objecte i àmbit d'aplicació

1.1. L'objecte d'aquestes bases és regular la convocatòria de les proves per a l'obtenció del certificat d'aptitud professional acreditatiu de la qualificació inicial que exigeix el Reial decret 1032/2007, de 20 de juliol.

1.2. La convocatòria s'estén a l'àmbit territorial de les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera, en les capitals de cadascuna de les quals s'han de dur a terme les proves, amb l'excepció dels aspirants de l'illa de Formentera, que poden concórrer a les proves que tenguin lloc a les illes de Mallorca o d'Eivissa, segons la seva conveniència.

2. Normes generals de les proves

2.1. Es duen a terme sis convocatòries destinades als conductors per als quals s'exigeix estar en possessió dels permisos de conducció de les categories C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D i D+E.

2.2. Les proves s'han d'ajustar al programa que estableix l'annex I, apartat A, del Reial decret 1032/2007.

2.3. Els exercicis, l'estructura i la forma de qualificar-los s'estableixen a l'annex V, secció 1a, del Reial decret esmentat.

2.4. L'examen consta de 100 preguntes tipus test, cadascuna de les quals té quatre respostes alternatives. Les respostes correctes es valoren amb 1 punt i les contestades erròniament es penalitzen amb 0,5 punts negatius. Les preguntes no contestades o que contenen més d'una resposta no puntuen ni positivament ni negativament.

2.5. La durada de la prova és de dues hores.

3. Requisits dels aspirants

3.1. Per poder participar a les proves és necessari haver superat els cursos preceptius, ja sigui en la modalitat ordinària o l'accelerada, en els sis mesos anteriors a la data de l'examen, d'acord amb el que estableix l'article 5 del Reial decret 1032/2007.

3.2. Els aspirants han de tenir la residència habitual a les illes de Mallorca, Eivissa o Formentera, amb independència del lloc on hagin duit a terme el curs preceptiu, abans de l'acabament del termini de presentació de sol·licituds.

3.3. Es presumeix que la residència habitual de l'aspirant és el domicili que figura en el document nacional d'identitat en vigor. Només s'admet que el domicili sigui distint del que apareix en el DNI si hi concorre alguna de les circumstàncies següents:

3.3.1. Que l'aspirant acrediti, amb un certificat d'empadronament, que ha tingut el domicili a les illes de Mallorca, Eivissa o Formentera almenys durant 185 dies naturals del darrer any, comptadors des de l'acabament del termini de presentació de sol·licituds.

3.3.2. Que l'aspirant acrediti, amb un certificat d'empadronament, que, encara que hagi tingut el domicili a les illes de Mallorca, Eivissa o Formentera durant menys de 185 dies naturals del darrer any, comptadors des de l'acabament del termini de presentació de sol·licituds, s'ha vist obligat per raons familiars o professionals a canviar la residència a una d'aquestes illes. Aquesta circumstància no s'entén complerta si es tracta d'una estada temporal a una localitat per dur a terme una activitat de durada determinada. L'assistència a una universitat, escola o centre docent no implica el trasllat de la residència habitual.

3.4. Si el Tribunal, en qualsevol moment del procés, té coneixement o dubtes fonamentats que algun dels aspirants incompleix els requisits exigits a la convocatòria pot requerir-li els documents acreditatius de complir-los. En el supòsit que no quedin acreditats, l'aspirant quedarà exclòs de les proves.

3.5. En el cas que el nombre d'aspirants sigui superior al nombre de places del que disposi el recinte en el qual es desenvoluparan els exàmens, es realitzaran dos torns. Els integrants de cada torn, es publicarà amb la llista definitiva d'admesos.

4. Sol·licituds, lloc i termini de presentació

4.1. Les persones que volen prendre part en les proves han d'emplenar la sol·licitud corresponent, que poden trobar a les oficines de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre, dels consells d'Eivissa o Formentera o en la pàgina web <http://www.caib.es>.

4.2. S'ha de presentar juntament amb la sol·licitud una fotocòpia del document nacional d'identitat vigent i del justificant de pagament de la taxa pels drets d'examen i, si escau, dels documents que s'indiquen en el punt 3 d'aquestes bases.

4.3. Es pot emplenar el document d'ingrés per al pagament de les taxes de la pàgina web <http://www.atib.es>. A l'aplicació es mostrarà el model corresponent a la liquidació de la taxa i la persona interessada ha d'emplenar el formulari amb les dades de l'operació que se li demanin. A continuació, pot imprimir el document i fer el pagament en una de les entitats col·laboradores que figuren en el model o de manera telemàtica, mitjançant banca electrònica, sempre que tengui un compte operatiu per via telemàtica amb una de les entitats bancàries els anagrames de les quals apareguin en la pantalla. L'aplicació ha d'indicar també la forma de dur a terme aquest pagament electrònic. Una vegada que el pagament s'hagi fet correctament, el justificant del pagament s'ha d'incorporar al document d'ingrés.

4.4. Les sol·licituds s'han de presentar en el Registre de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre (c/ d'Eusebi Estada, 28, de Palma), en els registres respectius dels consells d'Eivissa i Formentera o en qualssevol dels llocs que estableix l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

4.5. El termini de presentació de les sol·licituds és de quinze dies hàbils. Les dates d'inscripció de cada una de les convocatòries seran les següents:   

Convocatòria                        Termini presentació sol·licituds       

Gener                                     del 14 de desembre de 2020 al 8 de gener de 2021

Març                                      del 9 de febrer al 2 de març de 2021

Maig                                      del 6 al 26 d'abril de 2021

Juliol                                       de l'1 al 21 de juny de 2021

Setembre                                del 16 d'agost al 3 de setembre de 2021

Novembre                              de l'11 d'octubre al 2 de novembre de 2021

4.6. La manca de qualsevol de les dades de la sol·licitud o dels documents o justificants exigits dona lloc a l'exclusió dels aspirants.

5. Admissió provisional i definitiva dels aspirants

5.1. Una vegada que hagi acabat el termini per a la presentació de sol·licituds, la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre ha de dictar una resolució amb les llistes provisionals dels aspirants admesos i dels aspirants exclosos, amb la indicació de la causa que en motiva l'exclusió, i publicar-la en els taulers d'anuncis de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre i dels consells d'Eivissa i Formentera, així com a la pàgina web <http://www.caib.es>.

5.2. Els aspirants exclosos i els que no figuren en les llistes d'admesos o hi figuren amb alguna dada errònia disposen d'un termini de cinc dies hàbils, comptadors a partir de l'endemà de l'exposició de la resolució, per esmenar el defecte observat.

5.3. Una vegada que hagi acabat el termini d'esmena, la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre ha de dictar una resolució en què declari aprovades les llistes definitives dels aspirants admesos i dels aspirants exclosos, amb la indicació de la causa que en motiva l'exclusió, i l'ha de publicar en els taulers d'anuncis de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre i dels consells d'Eivissa i Formentera, així com a la pàgina web <http://www.caib.es>.

 

6. Data i lloc de les proves

6.1. Les proves de les categories C1, C1+E, C i C+E així com les de les categories D1, D1+E, D i D+E es duran a terme dintre de les dates previstes a cada convocatòria segons el calendari següent:

Convocatòria                        Data d'examen

Gener                                    entre el 22 i el  28 de gener de 2021

Març                                     entre el 12 i el 18 de març de 2021

Maig                                     entre el 6 i el 13 de maig de 2021

Juliol                                      entre el 2 i el 15 de juliol de 2021

Setembre                               entre el 15 i el 23 de setembre de 2021

Novembre                             entre el 12 i el 18 de novembre de 2021

6.2. El dia, el lloc i l'hora de les proves s'ha de determinar per a cada convocatòria i s'ha de publicar en els taulers d'anuncis de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre i dels consells d'Eivissa i Formentera, així com a la pàgina web <http://www.caib.es>.

7. Presentació a l'examen i desenvolupament de les proves

Els aspirants admesos han de concórrer a les proves proveïts del document oficial en vigor acreditatiu de la identitat i del domicili. En el cas contrari, no se'ls admetrà a les proves i no podran fer-les. Es recomana, així mateix, que hi concorrin proveïts del justificant de pagament de la taxa pels drets d'examen i de la còpia de la sol·licitud d'admissió. També han de dur llapis, bolígraf i goma d'esborrar.

Els aspirants de l'illa de Formentera poden concórrer a les proves a les illes de Mallorca o d'Eivissa, segons la seva conveniència.

8. Llista d'aspirants declarats aptes i termini de reclamacions

8.1.   Una vegada que hagin acabat les proves i s'hagin corregit tots els exercicis, el Tribunal ha de fer pública la llista provisional dels aspirants aptes en els taulers d'anuncis de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre i dels consells d'Eivissa i Formentera, així com a la pàgina web <http://www.caib.es>.

8.2.   Els aspirants no inclosos en aquesta llista disposen d'un termini de cinc dies hàbils per presentar les reclamacions que estimin oportunes.

8.3.   Un cop que s'hagin resolt aquestes reclamacions, el Tribunal ha d'elevar la proposta de llista definitiva dels aspirants aptes a la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre, que ha de dictar una resolució per la qual aquests aspirants es declaren aptes i l'ha de publicar en els taulers d'anuncis de la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre i dels consells d'Eivissa i Formentera, així com a la pàgina web <http://www.caib.es>.

9. Presentació de documents

9.1.   Els aspirants inclosos en la resolució esmentada en el punt 8.3, dins el termini de cinc dies hàbils comptadors des de l'endemà que es publiqui, han de presentar a la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre o als consells d'Eivissa o de Formentera els documents següents:

— El document nacional d'identitat en vigor en què figuri el domicili a les illes de Mallorca, Eivissa o Formentera.

— Si escau, el certificat d'empadronament que acredita que l'aspirant ha tingut el domicili a les illes de Mallorca, Eivissa o Formentera almenys durant 185 naturals el darrer any, comptadors des de l'acabament del termini de presentació de sol·licituds.

— Si escau, el certificat d'empadronament que acredita que l'aspirant ha tingut el domicili a les illes de Mallorca, Eivissa o Formentera i el document que acredita que l'aspirant s'ha vist obligat per raons familiars o professionals a canviar la residència a una d'aquestes illes.

9.2.   Si aquestes persones no presenten la documentació dins del termini fixat o si de la documentació es dedueix que no es compleixen els requisits que assenyala el punt 3 de la convocatòria, quedaran excloses de la relació d'aptes i les seves actuacions quedaran anul·lades, sens perjudici de la responsabilitat en què hagin incorregut per falsedat en la sol·licitud inicial.

10. Obtenció del certificat i de la targeta

10.1. Una vegada que s'hagin publicat les llistes definitives, l'òrgan competent ha d'expedir els certificats d'aptitud professional corresponents i les targetes acreditatives de la qualificació professional dels conductors.

10.2. El lliurament del certificat i de la targeta queda condicionat a l'acreditació del pagament de les taxes corresponents.

10.3. Les taxes es poden pagar de manera telemàtica amb les mateixes condicions que indica el punt 4.3 d'aquestes bases.

 

ANNEX 2 Tribunal qualificador de les proves

1. El Tribunal qualificador de les proves està constituït pels membres següents:

Presidència:

Titular: Jaume Mateu Lladó

Suplent: pendent de nomenament

Secretaria:

Titular: Francisca Reus Beltrán

Suplent: Antoni Verger Martínez

Vocals titulars:

Primer: María Isabel Garau Pocoví

Segon: Carlos Salas Garijo

Tercer: Antoni Montero Guasch

Vocals suplents:

Primer: Carmen Albertí Bauzá

Segon: Ana María Casas López

Tercer: María de los Ángeles Jurado Linares

2. El Tribunal té la seu a la Direcció General de Mobilitat i Transport Terrestre, al carrer d'Eusebi Estada, 28, de Palma.

3. Una vegada nomenat el suplent de la presidència es procedirà a la seva publicació.