Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE POLLENÇA

Núm. 11964
Ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre vehicles de tracció mecànica

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovació definitiva modificació ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica.

Vist que l'Ajuntament Ple en sessió de dia 26 de novembre de 2020 va resoldre les reclamacions presentades dins termini contra l'aprovació provisional de l'ordenança abans esmentada, en virtut de l'article 17.4 del RDL. 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals es publica el text íntegre de l'ordenança.

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA

CAPÍTOL I

DISPOSICIÓ GENERAL

ARTICLE 1.

D'acord amb els articles 15.2 i 59.1 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text Refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, l'Ajuntament de Pollença continuarà exigint l'impost sobre vehicles de tracció mecànica segons les normes reguladores de l'impost contingudes a l'esmentada llei, les altres disposicions legals i reglamentàries que la complementen, així com per la present ordenança fiscal.

CAPÍTOL II

NATURALESA I FET IMPOSABLE

ARTICLE 2

1. L'impost sobre vehicles de tracció mecànica és un tribut directe que grava la titularitat dels vehicles d'aquesta naturalesa, aptes per circular per les vies públiques, qualsevol que en sigui la classe i categoria.

2. Es considera vehicle apte per a la circulació el que hagi estat matriculat en els registres públics corresponents i que no hagi causat baixa. Als efectes d'aquest tribut, també es consideraran aptes per circular els vehicles proveïts de permisos temporals i de matrícula turística.

3. No estan subjectes a aquest impost:

a) Els vehicles que després d'haver estat donats de baixa en els registres per antiguitat del model, poden rebre excepcionalment l'autorització per circular en ocasió d'exhibicions, certàmens o curses limitades als d'aquesta naturalesa.

b) Els remolcs i semiremolcs estirats per vehicles de tracció mecànica amb una càrrega útil no superior als 750 quilograms.

 

CAPÍTOL III

EXEMPCIONS

ARTICLE  3

1. Estan exempts de l'impost:

a) Els vehicles oficials de l'Estat, de les comunitats autònomes i de les entitats locals adscrits a la defensa nacional o a la seguretat ciutadana

b) Els vehicles de representacions diplomàtiques, de les oficines consulars, dels agents diplomàtics i dels funcionaris consulars de carrera acreditats a Espanya que siguin súbdits dels respectius països, externament identificats i a condició de reciprocitat en la seva extensió i grau. Així mateix, els vehicles dels organismes internacionals, amb seu o oficina a Espanya, i dels seus funcionaris o membres amb estatut diplomàtic.

c) Els vehicles que estiguin en els supòsits del que disposen tractats o convenis internacionals.

d) Les ambulàncies i els altres vehicles destinats directament a l'assistència sanitària o al desplaçament de ferits o malalts.

e) Els vehicles per a persones de mobilitat reduïda a què es refereix la lletra A de l'annex II del Reglament general de vehicles, aprovat pel Reial Decret 2822/1998, de 23 de desembre. Així mateix, n'estan exempts els vehicles matriculats a nom de persones amb grau de discapacitat reconegut per al seu ús exclusiu. Aquesta exempció s'aplicarà sempre que es mantinguin aquestes circumstàncies, tant pel que fa als vehicles conduïts per persones amb discapacitat com pel que fa als destinats al seu transport. En qualsevol cas, els subjectes passius beneficiaris d'aquesta exempció no podran gaudir-ne per a més d'un vehicle simultàniament. A aquests efectes, es consideren persones amb un grau de discapacitat les que tinguin aquesta condició legal en grau igual o superior al 33%.

f) Els autobusos, microbusos i altres vehicles destinats o adscrits al servei de transport públic urbà, sempre que tinguin una capacitat que excedeixi les nou places, inclosa la del conductor.

g) Els tractors, els remolcs, els semiremolcs i la maquinària, sempre que disposin de la cartilla d'inspecció agrícola.

2. Per poder gaudir de les exempcions a què es refereixen les lletres e) i g) de l'apartat 1 d'aquest article, les persones interessades han de demanar-ne la concessió, tot indicant les característiques del vehicle, la matrícula i la causa del benefici. Quan aquest benefici es declara, l'administració municipal ha d'expedir un document que n'acrediti la concessió.

A més, i pel que fa a l'exempció prevista en el paràgraf e) de l'apartat 1 anterior per als vehicles matriculats a nom de persones amb grau de discapacitat reconegut, la persona interessada haurà d'aportar el certificat del grau de discapacitat atorgat emès per l'òrgan competent i declarar que el vehicle és per al seu ús exclusiu.

3. Les  citades exempcions, es concediran a petició de la persona interessada, que l'haurà de sol·licitar durant el primer trimestre de l'exercici.

CAPÍTOL IV

SUBJECTES PASSIUS

ARTICLE 6  

1. Són subjectes passius d'aquest impost les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4. de la Llei general tributària, a nom de les quals consti el vehicle en el permís de circulació.

2. Els subjectes passius, determinats segons l'apartat anterior, hauran de satisfer l'impost a aquest Ajuntament quan el domicili que consti en el permís de circulació del vehicle sigui del terme municipal de Pollença.

ARTICLE 7

Pel que fa als responsables del tribut, se sotmetran al que disposa la Llei general tributària i totes les altres disposicions que li siguin d'aplicació.

CAPÍTOL V

BASE IMPOSABLE

ARTICLE 8

1. La base imposable dels vehicles que tot seguit se citen, constituïda per la magnitud en unitats de quantitat o pes del fet imposable, sobre la qual s'aplicarà la tarifa que correspongui, serà la següent:

Per a turismes, el nombre de cavalls fiscals.

Per a autobusos, el nombre de places.

Per a camions, remolcs i semiremolcs, els quilograms de càrrega útil.

Per a tractors, el nombre de cavalls fiscals.

Per a motocicletes, els centímetres cúbics de cilindrada.

2. Per a ciclomotors, el deute tributari vendrà determinat per una quantitat fixa.

CAPÍTOL VI

QUOTA TRIBUTÀRIA. BONIFICACIONS.

ARTICLE 9

1. Les quotes tributàries es determinaran per aplicació de les tarifes que figuren a l'annex d'aquesta ordenança.

2. Pel que fa al concepte de les diverses classes de vehicles i a l'aplicació de les tarifes, s'hauran de tenir en compte les regles següents:

A l'efecte d'aquest impost, el concepte de les diverses classes de vehicles i les regles per a l'aplicació de les tarifes serà el que recull l'Annex II del RD 2822/98, de 23 de desembre, pel qual s'aprovà el Reglament general de vehicles.

Els “derivats de turisme” i els "vehicles mixts adaptables", definits als números 30 i 31 de l'apartat B de l'Annex II del citat RD 2822/98, es classificaran, als efectes de l'aplicació de les tarifes de l'impost, d'acord amb els criteris següents:

Els “vehicles mixts“, definits en el número 26 de l'Annex al RDL 339/1990 (Llei de trànsit, circulació i seguretat vial), es classificaran, a efectes de l'aplicació de les tarifes de l'impost, d'acord amb els criteris següents:

a) Com a turismes, si la càrrega útil autoritzada és inferior o igual a 525 kg.

b) Com a camions, si el vehicle està autoritzat a transportar més de 525 kg de càrrega útil.

3. S'estableix una bonificació del 100% de la quota als vehicles que siguin considerats de caràcter històric o als que tinguin una antiguitat mínima de vint-i-cinc anys, comptats a partir de la data de la seva fabricació. Si aquesta es desconeix, es prendrà com a tal la de la seva primera matriculació o, en el seu defecte, la data en la qual el tipus de vehicle o la seva variant va deixar de ser fabricada.

4. Els vehicles elèctrics i els que utilitzin exclusivament per al seu funcionament fonts d'energia no contaminants gaudiran d'una bonificació del 75 % de la quota de l'impost.

5. Els vehicles híbrids (motor elèctric-benzina, elèctric-gasoil o elèctric-gas) gaudiran d'una bonificació del 50 % de la quota de l'impost.

6. Totes les sol·licituds de bonificació seran tramitades i, en el seu cas, atorgades amb una petició escrita prèvia de la persona interessada, petició que anirà acompanyada de la documentació que acrediti el compliment dels requisits exigits per a la seva concessió.

Amb caràcter general, a l'efecte de la concessió de beneficis fiscals, aquests comencen a partir de l‘exercici següent del de la sol·licitud i no poden tenir caràcter retroactiu. No obstant això, quan se sol·liciti per a vehicles ja inclosos en el padró de l'impost durant el primer trimestre de l'exercici, es concedirà per a l'exercici en curs si en la data de meritació de l'impost concorren els requisits exigits per al seu gaudi. Respecte dels vehicles de nova matriculació, es concedirà la bonificació per a l'exercici en curs sempre que la sol·licitud es formuli en el període d'un mes comptat des de la data de matriculació.

CAPÍTOL VII

PERÍODE IMPOSITU I MERITACIÓ

ARTICLE 10

1. El període impositiu coincideix amb l'any natural, llevat dels casos de primera adquisició del vehicle, en els quals el període impositiu començarà el dia en què es produeixi l'esmentada adquisició.

2. L'impost es merita el primer dia del període impositiu.

3. L'import de la quota de l'impost es prorratejarà per trimestres naturals en els casos de primera adquisició o baixa del vehicle.

CAPÍTOL VIII

GESTIÓ DE L'IMPOST

ARTICLE 11

1. Als efectes del que disposa l'article 98.2 del Text Refós de la Llei reguladora de les hisendes locals aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, es consideraran instruments acreditatius del pagament de l'impost els rebuts tributaris o cartes de pagament, degudament diligenciats de cobrament per la recaptació municipal o les seves entitats col·laboradores.

2. En el cas de primeres adquisicions de vehicles, els subjectes passius presentaran a les dependències municipals de gestió tributària, en el termini de trenta dies que es comptarà a partir de la data d'adquisició, una declaració-liquidació segons el model determinat per aquest Ajuntament, la qual contindrà els elements imprescindibles de la relació tributària per a la liquidació procedent, així com la seva realització. S'hi acompanyarà la documentació original acreditativa de la seva compra, el certificat de les seves característiques tècniques i el document nacional d'identitat o número d'identificació fiscal del subjecte passiu.

3. Simultàniament a la prestació de la declaració-liquidació a què es refereix l'apartat anterior, el subjecte passiu ingressarà l'import de la quota resultant. Aquesta autoliquidació tindrà la consideració de liquidació provisional mentre l'oficina gestora comprova que s'ha efectuat mitjançant la correcta aplicació de les normes reguladores de l'impost.

4. Qui sol·liciti la matriculació d'un vehicle haurà de presentar al mateix temps a la Direcció Provincial de Trànsit, en exemplar triplicat, l'esmentada declaració-liquidació que acrediti el pagament de l'impost o la seva exempció, degudament diligenciada de cobrament per la tresoreria municipal, o revisada per les oficines de gestió tributària, respectivament.

Un cop resolt favorablement l'expedient relacionat amb el vehicle de què es tracti, es trametrà a aquest Ajuntament un exemplar del document al·ludit, segellat per la Prefectura Provincial de Trànsit, amb indicació de la data de presentació i la matrícula del vehicle.

5. Quan els titulars dels vehicles comuniquin a la Prefectura Provincial de Trànsit la seva reforma, sempre que alteri la seva classificació a efectes d'aquest impost, així com en el cas de transferència, de canvi del domicili que consti en el permís de circulació del vehicle, o de baixa d'aquests vehicles, hauran d'acreditar prèviament el pagament de l'últim rebut presentat al cobrament de l'impost, sense perjudici que sigui exigible per via de gestió i inspecció el pagament de tots els deutes meritats per l'esmentat concepte, liquidats, presentats a cobrament i no prescrits.

S'exceptua de la referida obligació d'acreditació el supòsit de baixa definitiva de vehicles de quinze o més anys d'antiguitat.

6. En tots els casos prevists a l'apartat anterior del present article, els subjectes passius hauran de presentar declaració davant la Prefectura Provincial de Trànsit a efectes d'aquest impost, d'acord amb el model establert o que s'estableixi en el futur.

7. En el cas de vehicles ja matriculats o declarats aptes per a la circulació, el pagament de les quotes anuals de l'impost es realitzarà dins el primer semestre de cada exercici.

8. En el supòsit regulat a l'apartat anterior, la recaptació de les corresponents quotes es farà mitjançant el sistema de padró anual en el qual figuraran tots els vehicles subjectes a l'impost que es trobin inscrits en el corresponent registre públic, a nom de persones o entitats domiciliades en aquest terme municipal.

9. El padró o matrícula de l'impost s'exposarà al públic pel termini d'un mes per tal que els interessats legítims el puguin examinar i, si escau, formular les reclamacions oportunes. L'exposició al públic s'anunciarà al Butlletí Oficial de les Illes Balears i produirà els efectes de notificació de la liquidació a cadascun dels subjectes passius.

ARTICLE 12.

El que disposa l'article anterior sobre la gestió de l'impost s'entendrà modificat quan normes de rang superior disposin una altra cosa.

CAPÍTOL IX

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

La present ordenança deroga l'ordenança aprovada en sessió plenària de 29 de desembre de 2014  (BOIB núm.178 de 30 de desembre de 2014 de 09 de novembre de 2014)

DISPOSICIÓ FINAL

La present ordenança fiscal entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, i es començarà a aplicar a partir de dia 1 de gener de 2021. El seu període de vigència es mantindrà fins que s'esdevingui la seva modificació o derogació expresses.

  

ANNEX

IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA

D'acord amb l'article 95.4 del RDL 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text Refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, les tarifes de l'impost són les següents, després d'aplicar els coeficients d'increment a les quotes establertes a l'article 95.1. de l'esmentada llei:

Potència i classe de vehicle           

COEFICIENT

QUOTA

A) Turismes:

 

 

De menys de 8 cavalls fiscals

1,5

18,93 €

De 8 fins a 11,99 cavalls fiscals

1,5

51,12 €

De 12 fins a 15,99 cavalls fiscals

1,6

115,10 €

De 16 fins a 19,99 cavalls fiscals

2,00

179,22 €

De més de 20 cavalls fiscals

2,00

224,00 €

B) Autobusos:

 

 

De menys de 21 places

1,85

154,11 €

De 21 a 50 places

1,85

219,48 €

De més de 50 places

1,85

274,36 €

C) Camions:

 

 

De menys de 1.000 kg de càrrega útil

1,85

78,22 €

De 1.000 a 2.999 kg de càrrega útil

1,85

154,11 €

De més de 2.999 a 9.999 kg de càrrega útil

1,85

219,48 €

De més de 9.999 kg de càrrega útil

1,85

274,36 €

D) Tractors:

 

 

De menys de 16 cavalls fiscals

1,85

32,69 €

De 16 a 25 cavalls fiscals

1,85

51,37 €

De més de 25 cavalls fiscals

1,85

154,11 €

E) Remolcs i semiremolcs arrossegats per vehicles de tracció mecànica:

De més de 750 i menys de 1.000 kg de càrrega útil

1,85

32,69 €

De 1.000 a 2.999 kg de càrrega útil

1,85

51,37 €

De més de 2.999 kg de càrrega útil

1,85

154,11 €

F) Altres vehicles:

 

 

Ciclomotors 

1,75

7.74 €

Motocicletes fins a 125 cc

1.75

7.74 €

Motocicletes de més de 125 fins a 250 cc

1,75

13,25 €

Motocicletes de més de 250 fins a 500 cc

1,90

28,79 €

Motocicletes de més de 500 fins a 1.000 cc

2,00

60,58 €

Motocicletes de més de 1.000 cc

2,00

121,16 €

  

Pollença, 30 de novembre de 2020

El batle

Bartomeu Cifre Ochogavia