Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE POLLENÇA

Núm. 11963
Ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de clavegueram

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovació definitiva modificació ordenança fiscal reguladora de la taxa pel servei de clavegueram.

Vist que l'Ajuntament Ple en sessió de dia 26 de novembre de 2020 va resoldre les reclamacions presentades dins termini contra l'aprovació provisional de l'ordenança abans esmentada, en virtut de l'article 17.4 del RDL. 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals es publica el text íntegre de l'ordenança.

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PEL SERVEI DE CLAVEGUERAM.

Article 1. Fonament i Naturalesa

En ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i per l'article 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i de conformitat amb el que disposen els articles del 15 al 19 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text Refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, la taxa pel servei de clavegueram d'aquest Ajuntament es regirà per la present ordenança fiscal, les normes de la qual s'atenen al que preveu l'article 57 de l'esmentada llei, així com a la Llei 25/1998, de 13 de juliol, de modificació del règim legal de taxes estatals i locals, i de reordenació de les prestacions patrimonials de caràcter públic.

Article 2. Fet Imposable

1. Constitueix el fet imposable de la taxa:

a) L'activitat municipal, tècnica i administrativa, amb tendència a verificar si es compleixen les condicions necessàries per autoritzar una presa a la xarxa de clavegueram municipal.

b) La prestació dels serveis d'evacuació d'excretes, aigües pluvials, negres i residuals mitjançant la xarxa de clavegueram municipal, i el seu tractament per tal de depurar‑la.

2. No estaran subjectes a la taxa les finques esbucades, declarades ruïnoses o que tinguin la condició de solar o terreny.

Article 3. Subjecte Passiu

1. Són subjectes passius contribuents les persones físiques o jurídiques i les entitats a les quals es refereix l'article 33 de la Llei general tributària que siguin:

a) En el cas que es tracti de la concessió de llicència de presa a la xarxa, el propietari, usufructuari o titular del domini útil de la finca.

b) En el cas de prestació de serveis del número 1.b) de l'article anterior, els ocupants o usuaris de les finques del terme municipal beneficiàries d'aquests serveis, qualsevol que sigui el seu títol: propietaris, usufructuaris, habitacionistes o arrendataris, fins i tot en precari.

2. En tot cas, tindrà la consideració de subjecte passiu substitut de l'ocupant o usuari dels habitatges o locals, el propietari d'aquests immobles, que podrà repercutir sobre els respectius beneficiaris del servei.

Article 4. Responsables

1. Respondran solidàriament de les obligacions tributàries del subjecte passiu, les persones físiques i jurídiques a les quals es refereixen els articles 38.1 i 39 de la Llei General.

2. Seran responsables subsidiaris els administradors de la societat i els síndics, interventors o liquidadors de fallides, concursos, societats en general, en els supòsits i amb l'abast que assenyala l'article 40 de la Llei general tributària.

Article 5. Quota Tributària

1. La quota tributària corresponent a la concessió de la llicència o autorització de presa a la xarxa de clavegueram s'exigirà només una vegada i consistirà en la quantitat fixa de 62,00€.

2. Quota tributària a exigir; a tal efecte s'aplicaran les següents TARIFES ANUALS:

Habitatges unifamiliars

 

21,50

Tendes i oficines

 

21,50

Fàbriques i tallers

 

21,50

 

 

 

Bars 

Pollença

Port i Cala de Sant Vicenç

De 4ª i 3ª categoria

43,00

48,40

De 2ª categoria

48,40

58,00

De 1ª categoria

58,00

69,00

 

 

 

Cafeteries

Pollença

Port i Cala de Sant Vicenç

D'1 i 2 tasses

48,40

58,00

De 3 tasses

57,00

59,00

 

 

 

Restaurants

Pollença

Port i Cala de Sant Vicenç

D'1 i 2 forquetes

48,40

50,50

De 3 forquetes

56,00

64,50

De 4 forquetes

58,00

69,00

 

 

 

Hotels, pensions, residències i apartaments turístics (per plaça)

De 5 i 4 estrelles

 

4,30

Resta

 

3,20

Article 6. Exempcions i bonificacions

1. Gaudiran d'una bonificació subjectiva del 25%:

a) Els contribuents amb una renda total anual percebuda pel conjunt de persones que conviuen en el mateix domicili que no excedeixi del salari mínim interprofessional calculat anualment.

b) Els jubilats i pensionistes que visquin sols amb una pensió que no superi el salari mínim interprofessional.

c) Els jubilats i pensionistes que convisquin amb una persona en la seva mateixa situació laboral i que la suma total de les seves pensions no excedeixi el 125% del salari mínim interprofessional.

2. Per tal d'obtenir les bonificacions establertes a l'apartat a) del paràgraf 1, la persona interessada les haurà de sol·licitar justificant el seu dret mitjançant els següents documents:

a) Declaració dels ingressos obtinguts en l'exercici immediat anterior, referits a tots i cadascun dels membres de la família que convisquin en el domicili o habitatge de què es tracti.

b) Certificació de l'habilitat, caixer o pagador de l'empresa o entitat on presti els seus serveis o a través del qual rebi la seva pensió, acreditativa de l'import total de les retribucions meritades en l'exercici immediat anterior, exclosos els que es concretin en el plus o ajuda familiar i beques d'estudi. Aquest requisit es farà extensiu als ingressos que percebin els altres membres de la família que convisquin a l'habitatge.

c) Qualsevol altre document que sol·liciti la Corporació.

3. Si un cop comprovades les dades abans esmentades se n'adverteix la falsedat, es perdrà automàticament la reducció obtinguda, sens perjudici de les sancions corresponents.

4.- Les exempcions i bonificacions contemplades en aquest article, s'atorgaran per un termini anual, i es concediran a petició de la persona interessada , que l'haurà de sol·licitar durant el primer trimestre de l'exercici.

 

Article 7.‑ Meritació

1. Es merita la taxa i neix l'obligació de contribuir quan s'inicia l'activitat municipal que constitueix el seu fet imposable, aquesta s'entendrà iniciada:

a) En la data de presentació de l'oportuna sol·licitud de la llicència de presa, si el subjecte passiu la formula expressament.

b) En el moment en què es doni l'efectiva presa a la xarxa de clavegueram municipal, la meritació per aquesta modalitat de la taxa es produirà independentment del fet que s'hagi obtingut o no la llicència de presa i sens perjudici de la iniciació de l'expedient administratiu que es pugui instruir per a la seva autorització.

2. Els serveis d'evacuació d'excretes, aigües pluvials, negres i residus, i els de la seva depuració, tenen caràcter obligatori per a totes les finques del municipi que tinguin façana a carrers, places o vies públiques a les quals hi hagi clavegueram, sempre que la distància entre la xarxa i la finca no excedeixi els cent metres, i es meritarà la taxa encara que les persones interessades no procedeixin a efectuar la presa a la xarxa.

Article 8.‑ Declaració, Liquidació i Ingrés

1. Els subjectes passius substituts dels contribuents formularan les declaracions d'alta i baixa en el cens de subjectes passius de la taxa, en el termini que hi ha entre la data en què es produeixi la variació en la titularitat de la finca i el darrer dia del mes natural següent. Aquestes darreres declaracions tindran efecte a partir de la primera liquidació que es practiqui una vegada finalitzat el termini de presentació d'aquestes declaracions d'alta i baixa.

La inclusió inicial en el cens es farà d'ofici un cop concedida la llicència de presa a la xarxa.

2. Les quotes exigibles per aquesta taxa es liquidaran i recaptaran anualment un cop format el pertinent padró.

3. En el supòsit de llicència de presa, el contribuent formularà l'oportuna sol·licitud, i els serveis tributaris d'aquest Ajuntament, un cop aquesta s'hagi concedit, faran la liquidació procedent, que serà notificada per a l'ingrés directe en la forma i terminis que assenyala el Reglament general de recaptació. D'acord amb el que disposa l'article 26 de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, s'exigirà el dipòsit previ de l'import total de la taxa com a requisit per iniciar el tràmit de l'expedient.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

La present ordenança deroga l'ordenança fiscal aprovada en sessió plenària de data 29 de desembre de 2014 i publicada en el BOIB núm. 178 de data 30 de desembre de 2014.

DISPOSICIÓ FINAL

La present ordenança fiscal entrarà en vigor el dia de la seva publicació en el BOIB, i es començarà a aplicar a partir de dia 1 de gener de 2021; romandrà en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

   

Pollença, 30 de novembre de 2020

El batle

Bartomeu Cifre Ochogavia