Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE POLLENÇA

Núm. 11951
Ordenança fiscal reguladora de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Aprovació definitiva modificació ordenança fiscal reguladora de l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres.

Vist que l'Ajuntament Ple en sessió de dia 26 de novembre de 2020 va resoldre les reclamacions presentades dins termini contra l'aprovació provisional de l'ordenança abans esmentada, en virtut de l'article 17.4 del del RDL. 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals es publica el text íntegre de l'ordenança.

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE L'IMPOST SOBRE CONSTRUCCIONS, INSTAL·LACIONS I OBRES.

CAPÍTOL I FONAMENT LEGAL

ARTICLE 1.

L'Ajuntament de Pollença, d'acord amb l'article 106.1 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i fent ús de la facultat reglamentària que li atribueix l'article 15.2 del Reial Decret Legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text Refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, continuarà percebent l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres, previst a l'article 60.2 d'aquesta Llei, d'acord amb les normes reguladores de l'impost contingudes a l'esmentada llei i amb les altres disposicions legals i reglamentaries que la completin i desenvolupin, així com per la present ordenança fiscal.

CAPÍTOL II FET IMPOSABLE

ARTICLE 2

1.Constitueix el fet imposable de l'impost la realització, dins del terme municipal, de qualsevol construcció, instal·lació o obra per a la qual s'exigeixi l'obtenció de la corresponent llicència d'obra o urbanística, s'hagi obtingut o no aquesta llicència, o per la qual s'exigeixi la presentació de declaració responsable o comunicació prèvia, sempre que la seva expedició o l'activitat de control correspongui a aquest municipi.

2. Les construccions, instal·lacions o obres a què es refereix l'apartat anterior podran consistir en:

- Obres de construcció d'edificacions i instal·lacions de nova planta de tota mena.

- Obres de demolició.

- Obres en edificis, tant les que modifiquen la seva disposició interior com les que modifiquen el seu aspecte exterior.

- Alineacions i rasants.

- Obres de fontaneria i de clavegueram.

- Obres en cementiris.

- Qualssevol altres construccions, instal·lacions o obres que requereixin llicència  d'obra urbanística.

CAPÍTOL III SUBJECTES PASSIUS

ARTICLE 3

1. Són subjectes passius d'aquest impost, a títol de contribuents, les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 33 de la Llei 230/1963, de 28 de desembre, general tributària, sempre que siguin propietaris de la construcció, instal·lació o obra, siguin o no propietaris de l'immoble sobre el qual s'efectuen les obres.

A l'efecte previst en els paràgrafs anteriors, tendran la consideració de propietaris de la construcció, la instal·lació i l'obra els qui suportin les despeses o els costos que comporta la seva realització.

2. En el supòsit que la construcció, la instal·lació i l'obra no siguin realitzades pels subjectes passius contribuents, tendran la condició de subjectes passius substituts els qui sol·licitin les corresponents llicències o realitzin les construccions, les instal·lacions o les obres.

El substitut podrà exigir del contribuent l'import de la quota tributària satisfeta.

CAPÍTOL IV EXEMPCIONS, REDUCCIONS I BONIFICACIONS

ARTICLE 4

1. Està exempta del pagament de l'impost la realització de qualsevol construcció, instal·lació o obra de la qual en siguin propietaris l'Estat, les comunitats autònomes o les entitats locals que, tot i estar subjecta a l'impost, es destini directament a carreteres, ferrocarrils, ports, aeroports, obres hidràuliques, sanejament de poblacions i a les seves aigües residuals, encara que s'ocupin de la seva gestió organismes autònoms, tant si es tracta d'obres d'inversió nova com de conservació.

2. S'estableixen bonificacions sobre la quota en els supòsits i amb els percentatges següents:

S'estableix una bonificació del 25% de la quota de l'impost a favor de les construccions, instal·lacions i obres d'especial interès o utilitat municipal. Per gaudir d'aquesta bonificació serà indispensable, prèvia sol·⋅licitud de l'interessat, que el Ple municipal, per vot favorable de la majoria simple dels seus membres, declari expressament que la construcció, instal·lació o obra és d'especial interès o utilitat municipal per concórrer circumstàncies socials, culturals, historicoartístiques o de foment de l'ocupació que així ho justifiquin. L'atorgament d'aquesta bonificació requereix la sol·licitud expressa del subjecte passiu, qui haurà d'expressar-la amb l'autoliquidació de l'impost, en la qual haurà d'acreditar l'obtenció de la declaració d'especial interès o utilitat municipal.

S'estableix una bonificació del 75% a favor de les construccions, les instal·lacions i les obres que incorporin sistemes per a l'aprofitament tèrmic o elèctric de l'energia solar per a autoconsum. L'aplicació d'aquesta bonificació estarà condicionada al fet que les instal·lacions per a la producció de calor incloguin col·lectors que disposin de la corresponent homologació de l'administració competent. En el cas de construccions, instal·lacions i obres que incloguin altres tipus de realitzacions distintes de l'aprofitament d'energia solar, la bonificació s'aplicarà únicament sobre el cost de la construcció, la instal·lació o l'obra de l'aprofitament d'energia solar. L'atorgament d'aquesta bonificació requereix la sol·licitud expressa del subjecte passiu, que haurà de fer juntament amb l'autoliquidació de l'impost, en la qual haurà d'acreditar, si escau, el cost específic corresponent a l'aprofitament de l'energia solar. Aquesta bonificació s'aplicarà a la quota resultant d'aplicar, si escau, les bonificacions previstes en els apartats anteriors.

S'estableix una bonificació del 50% a favor de les construccions, les instal·lacions i les obres referents als habitatges de protecció oficial i de les que resultin equiparables a aquestes, d'acord amb la normativa de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. L'atorgament d'aquesta bonificació requereix la sol·licitud expressa del subjecte passiu, i s'haurà de presentar juntament amb l'autoliquidació de l'impost. Aquesta bonificació s'aplicarà a la quota resultant d'aplicar, si escau, la bonificació prevista en el punt anterior.

S'estableix una bonificació del 60% a favor de les construccions, les instal·lacions i les obres que afavoreixin les condicions d'accés i d'habitabilitat de les persones discapacitades. L'atorgament d'aquesta bonificació requereix la sol·licitud expressa del subjecte passiu, i s'haurà de presentar juntament amb l'autoliquidació de l'impost, en la qual haurà d'acreditar, si escau, el cost específic corresponent a les obres d'afavoriment de l'accés i l'habitabilitat de les persones discapacitades. Aquesta bonificació s'aplicarà a la quota resultant d'aplicar, si escau, la bonificació prevista en el punt anterior.

D'acord amb el que estableix l'article 9 de la Llei 39/1988, de 28 de desembre, reguladora de les hisendes locals, no es podran reconèixer altres beneficis fiscals que els expressament prevists a les normes amb rang de llei o els derivats de l'aplicació de tractats internacionals.

3. De conformitat amb el previst a l'article 103.3 del Real Decret Legislatiu 2/2004, de 05 de març, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals (TRLRHL) la quota íntegra de l'impost o bonificada es reduirà per l'import equivalent al resultat d'aplicar la següent fórmula (import reducció = Quota tributària taxa llicència urbanística  x  %bonificació/ns article 4.2)

CAPÍTOL IV BASE IMPOSABLE, QUOTA I MERITACIÓ

ARTICLE 5

1. La base imposable d'aquest impost està constituïda pel cost real i efectiu de la construcció, la instal·lació o l'obra, i s'entén com a tal, a aquests efectes, el cost d'execució i el seu cost material.

No formen part de la base imposable l'impost sobre el valor afegit i altres imposts anàlegs propis de règims especials, les taxes, els preus públics i altres prestacions patrimonials de caràcter públic local relacionades, en el seu cas, amb la construcció, la instal·lació o l'obra, ni tampoc els honoraris de professionals, el benefici empresarial del contractista ni qualsevol altre concepte que no integri, estrictament, el cost d'execució material.

2. La quota de l'impost serà el resultat d'aplicar a la base imposable el tipus de gravamen.

3. El tipus general de gravamen serà el dos coma vuitanta per cent (2,80 %).

4. L'impost s'acredita en el moment d'iniciar-se la construcció, la instal·lació o l'obra, encara que no s'hagi obtingut la llicència corresponent.

5. La quota d'aquest impost quedarà limitada al pagament mínim de 60,00 €

CAPÍTOL VI NORMES DE GESTIÓ

ARTICLE 6

1. L'impost s'exigirà en règim d'autoliquidació, d'acord amb el que estableix l'article104.3 de la Llei 39/1988. Amb aquesta finalitat, un cop atorgada la preceptiva llicència i abans del lliurament del títol acreditatiu a les persones interessades, els subjectes passius estaran obligats a presentar davant l'administració municipal una declaració-liquidació, segons model oficial, que contindrà els elements tributaris imprescindibles per a la liquidació escaient, i a fer l'ingrés simultani de la quota resultant.

En qualsevol cas, la declaració-liquidació i conseqüent ingrés de la quota hauran d'esser tramitats en el termini màxim de quinze dies hàbils comptats a partir del següent al de la recepció de l'escrit de comunicació de concessió o atorgament de la llicència.

2. La base imposable quedarà determinada en funció del pressupost presentat per les persones interessades, sempre que hagi estat visat pel col·legi oficial corresponent, quan això constitueixi un requisit preceptiu. En altre cas, la base imposable serà determinada pels tècnics municipals d'acord amb el cost estimat del projecte o obres a realitzar.

3. Una vegada finalitzades les construccions, les instal·lacions o les obres realitzades, l'Ajuntament en comprovarà el cost real i, segons el resultat, podrà modificar la base imposable a què es refereix l'apartat anterior, practicar la corresponent liquidació definitiva i exigir del subjecte passiu, o reintegrar-li, si correspon, la quantitat que correspongui.

4. En el cas que s'iniciïn obres gravades per l'impost sense que s'hagi sol·licitat i atorgat la preceptiva llicència, l'administració municipal practicarà la corresponent liquidació, independentment de les actuacions que puguin dur-se a terme en matèria d'infraccions urbanístiques.

CAPÍTOL VII INSPECCIÓ I RECAPTACIÓ

ARTICLE 7

La inspecció i recaptació de l'impost es farà d'acord amb el que preveu la Llei general tributària i les altres lleis de l'Estat reguladores de la matèria, a més de les disposicions dictades per al seu desenvolupament.

CAPÍTOL VIII INFRACCIONS I SANCIONS

ARTICLE 8

En tot allò relatiu a la qualificació de les infraccions tributàries i a la determinació de les sancions que corresponguin en cada cas, s'aplicarà el règim regulat a la Llei general tributària i a les disposicions que la complementen i la desenvolupen.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

La present ordenança deroga l'ordenança aprovada en sessió plenària de 29 de desembre de 2014 i publicada en el BOIB núm. 178 de 30 de desembre de 2014.

 

DISPOSICIÓ FINAL

La present ordenança entrarà en vigor el mateix dia de la publicació de l'aprovació definitiva en el BOIB i començarà a aplicar-se l'endemà de la dita publicació; romandrà en vigor fins a la seva modificació o derogació expresses.

 

Pollença, 30 de novembre de 2020

El batle Bartomeu Cifre Ochogavia