Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE PALMA

Núm. 11904
Departament de Personal. Acord del Ple de l'ajuntament de Palma relatiu a la gratificació per cap de setmana i per festivitat del personal adscrit al Cos de Bombers i de Bomberes

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'ajuntament de Palma en sessió de 26 de novembre de 2020 va aprovar el següent Acord:

FETS

1. El 26 de juliol de 2010, el Ple de l'ajuntament de Palma va aprovar l'Acord regulador de les condicions de treball de personal funcionari, eventual i dels òrgans directius de l'Ajuntament de Palma, d'ara endavant Acord regulador.

2. L' Acord regulador dedica el seu capítol X a la regulació de les retribucions. L'article 75 de l'Acord regulador es refereix a “la descripció del complement específic i altres gratificacions”. Entre aquestes altres gratificacions figura a l'article 75.6 “treball en cap de setmana”. En concret, preveu l'article 75.6, es cita textualment;

“ La realització de la jornada completa de treball efectiu en dissabte o diumenge es compensa amb la quantitat de 32,57 euros al dia”.

Per tant, la retribució “cap de setmana” es configura com una gratificació que s'abona fora del complement específic i retribueix la jornada completa de treball efectivament realitzada en dissabte o en diumenge, consistint en una única compensació de 32,57 euros diàries per prestar tota la jornada completa en un dia dissabte o diumenge.

3. L'article 78 de l'Acord regulador regula la festivitat i preveu que “el dia festiu treballat pel personal funcionari es compensa, a elecció de la persona interessada, amb una quantitat de 123,68 euros o amb vuit hores lliures en dia laborable  i una quantitat de 46, 30 euros.”

4. La vigent relació de llocs de treball de l'Ajuntament preveu que el personal bomber de l'ajuntament de Palma te assignada una jornada especial ampliada de 40 hores setmanals i un horari per torns seguits de 24 hores, això amb la finalitat de garantir el servei les 24 hores dels 365 dies de l'any. Aquest sistema implica que els treballadors subjectes a aquest horari han de fer feina vespres, caps de setmana i festius amb torns de 24 hores.

5. Des de l'aprovació de l'Acord regulador fins a la Mesa d'Interpretació de 30 de maig de 2017 s'havia abonat una gratificació per treball en cap de setmana per cada 24 hores de servei al personal Bomber i una gratificació per dia festiu treballat per cada 24 hores de servei al personal Bomber.

6. La Mesa d'Interpretació de 30 de maig de 2017, va interpretar que la gratificació per cap de setmana i la gratificació per dia festiu treballat al personal adscrit al Cos de Bombers s'havia d'abonar per cada 8 hores de treball efectiu, amb independència del seu horari de 24 hores.

7. La Mesa General de Negociació Conjunta del Personal Funcionari i Laboral de 15 de juny de 2017 va ratificar els Acords presos per Mesa d'Interpretació de 30 de maig de 2017

8. L'Acord de la Junta de Govern de 2 de novembre de 2017 (BOIB núm. 144, de 25 de novembre de 2017) va acordar en relació amb la gratificació per treball en cap de setmana, es cita textualment;

“Interpretar l'article 75.6 en el sentit de la modificació que s'aprova de dit apartat. Dit article, amb efectes de l'01/01/2017, restarà amb la següent literalitat:

 La realització de la jornada completa de treball efectiu en dissabte o diumenge, amb un mínim de 8 hores de treball efectivament realitzat, es compensa amb la quantitat de 32,57 €/dia...”.

9. L'Acord de la Junta de Govern de 2 de novembre de 2017 (BOIB núm. 144, de 25 de novembre de 2017) va acordar en relació amb la gratificació per dia festiu treballat, es cita textualment;

“Interpretar l'article 78 en el sentit de la modificació que s'aprova del seu primer incís. Dit article, amb efectes de l'01/01/2017, restarà amb la següent literalitat:

El dia festiu treballat pel personal funcionari, amb un mínim de 8 hores de treball efectivament realitzat, es compensarà...”.

10. En virtut dels esmentats Acords el personal Bomber de l'Ajuntament de Palma ha anat percebent des de l'1 de gener de 2017 fins l'1 de febrer de 2020 la gratificació “caps de setmana” i per “dia festiu treballat” per cada 8 hores de treball efectiu. Atès que l'Acord de 2 de novembre de 2017 (BOIB núm. 144, de 25 de novembre de 2017) va ser objecte de revisió, aquesta gratificació es va deixar d'abonar. En aquest sentit, el 21 d'octubre de 2020 la Junta de Govern va acordar anul·lar l'Acord de la Junta de Govern de 2 de novembre de 2017 (BOIB núm. 144, de 25 de novembre de 2017).

11. Atès que el personal Bomber ha anat percebent aquesta gratificació per cada 8 hors de servei efectiu en virtut dels Acord presos en les Meses de Negociació és necessari, de conformitat amb els articles 31 i següents del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, del Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic, que l'òrgan competent aprovi de manera expressa i formal els pactes i acords presos en el si de les meses de negociació. Això amb la finalitat de donar compliment als principis que regeixen la negociació col·lectiva i molt especialment al de bona fe negocial.

Fonaments de dret

1. Els articles 74 i següents de l'Acord regulador de les condicions de treball de personal funcionari, eventual i dels òrgans directius de l'Ajuntament de Palma, aprovat pel Ple en sessió de data 26/07/2010.

2. Els articles 31 i següents del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, per qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic quant a al dret a la negociació col·lectiva, representació i participació institucional. Molt especialment la previsió continguda a l'article 38.2 relativa a la necessitat que els òrgans de govern de les administracions públiques aprovin de manera expressa i formal els pactes i acords que perquè tinguin validesa i eficàcia.

Per tot això, atès l'article 123 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, de règim local,  2/2004, de 5 de març, que aprovà el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Local; l'Acord regulador de les condicions de treball de personal funcionari, eventual i dels òrgans directius de l'Ajuntament de Palma aprovat pel Ple en sessió de 26 de juliol de 2010, el regidor de l'Àrea d'Hisenda, Innovació i Funció Pública proposa al Ple l'adopció del següent:

ACORD

Primer. Modificar l'article 75.6 de l'Acord regulador de les condicions de treball de personal funcionari, eventual i dels òrgans directius de l'Ajuntament de Palma, de conformitat amb els Acords presos per la Mesa d'Interpretació de 30 de maig de 2017 i l'Acord de la Mesa General de Negociació Conjunta del Personal Funcionari i Laboral de 15 de juny de 2017.

On diu:

“Treball en cap de setmana.

La realització de la jornada completa de treball efectiu en dissabte o diumenge es compensa amb la quantitat de 32,57 euros al dia”.

Ha de dir:

“Treball en cap de setmana.

La realització de la jornada completa de treball efectiu en dissabte o diumenge es compensa amb la quantitat de 32,57 euros al dia.

Atès l'horari especial per torns de 24 hores del personal adscrit al cos de Bombers, aquest personal percebrà aquesta gratificació per cada 8 hores de treball efectivament realitzat”.

Segon.  Modificar l'article 78 de l'Acord regulador de les condicions de treball de personal funcionari, eventual i dels òrgans directius de l'Ajuntament de Palma, de conformitat amb els Acords presos per la Mesa d'Interpretació de 30 de maig de 2017 i l'Acord de la Mesa General de Negociació Conjunta del Personal Funcionari i Laboral de 15 de juny de 2017.

On diu:

“Festivitat

El dia festiu treballat pel personal funcionari es compensa, a elecció de la persona interessada, amb una quantitat de 123,68 euros o amb vuit hores lliures en dia laborable  i una quantitat de 46, 30 euros. En tot cas es respecta el descans corresponent al dia festiu. Únicament es compensa el festiu a persona que faci un dia de treball efectiu complet o la major part de la seva jornada dins el dia festiu, entenent-se aquest d'entre els catorze anuals. El personal funcionari ha de triar una d eles dues opcions durant el mes de gener i mantenint-la tot l'any”.

Ha de dir:

“Festivitat

El dia festiu treballat pel personal funcionari es compensa, a elecció de la persona interessada, amb una quantitat de 123,68 euros o amb vuit hores lliures en dia laborable  i una quantitat de 46, 30 euros. En tot cas es respecta el descans corresponent al dia festiu. Únicament es compensa el festiu a persona que faci un dia de treball efectiu complet o la major part de la seva jornada dins el dia festiu, entenent-se aquest d'entre els catorze anuals. El personal funcionari ha de triar una d eles dues opcions durant el mes de gener i mantenint-la tot l'any.

Atès l'horari especial per torns de 24 hores del personal adscrit al cos de Bombers, aquest personal percebrà aquesta gratificació per cada 8 hores de treball efectivament realitzat”.

Tercer. Aquest Acord tindrà efectes des de l'1 de gener de 2017 fins a la aprovació definitiva del Pla d'Ordenació del Cos de Bomber de l'Ajuntament de Palma, que actualment s'està negociant amb els representant dels treballadors.

Atès que des de la data d'efectes es van tramitar i abonar aquestes gratificacions fins el 31 de gener de 2020, es tramitarà amb caràcter immediat el pagament de totes les gratificacions pendents dels mesos que manquen abonar. Posteriorment, la tramitació del pagament de les gratificacions es realitzarà mensualment fins l'entrada en vigor del Pla d'Ordenació del Cos de Bomber.

Quart. Les despeses del reconeixement d'aquestes gratificacions seran autoritzades per decret del regidor d'Hisenda, Innovació i Funció Pública i s'abonaran mitjançant la nòmina amb càrrec de l'aplicació pressupostària 12 13600 121 03, prèvia la fiscalització de l'interventor general municipal.

Cinquè. Donar compte d'aquesta resolució a l'Àrea de Seguretat Ciutadana, al Servei Contra Incendis i Salvament, perquè procedeixin de conformitat i assignin una gratificació per treball en cap de setmana i per dia festiu treballat per cada 8 hores de servei efectiu al personal adscrit al Cos de Bombers, això atès que l'assignació dels dies i la designació de les persones que han de prestar serveis els caps de setmana i en dia festiu s'efectua pels responsables de Servei Contra Incendis i Salvament d'acord amb els seus sistemes de control intern i quadrants.

Sisè. Publicar aquest Acord al Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma.

   

Palma, 30 de novembre de 2020

El cap de departament de Personal

(Decret de batllia núm. 3000, de 26 de febrer de 2014,

publicat al BOIB núm. 30, de 4 de març de 2014)

Antoni Pol Coll