Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE TERRITORI

Núm. 11855
Acord relatiu a l'execució de la Sentència de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears núm. 370/2020, de 27 de juliol, dictada en les actuacions núm. 181/2019, recurs contenciós administratiu formulat per la mercantil Cantera Gravilla Son Amat, SA

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Comissió Insular d'Ordenació del Territori i Urbanisme, en sessió de dia 27 de novembre de 2020, ha pres l'acord següent:

«Vist que pel Lletrat Cap del Consell Insular de Mallorca, s'ha tramés la sentència núm. 370/2020, de 27 de juliol, de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, una vegada ha adquirit fermesa, juntament amb el corresponent expedient administratiu, traslladant l'ofici del Lletrat de l'Administració de Justícia per tal que es dugui a efecte i s'adoptin les mesures i actuacions que procedeixin per al seu compliment, i de conformitat amb el dictamen de la Ponència Tècnica d'Ordenació del Territori i Urbanisme, aquesta comissió insular adopta els següents acords:

1r. Executar, en els seus estrictes termes, la sentència de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears núm. 370/2020, de 27 de juliol, dictada en les actuacions núm. 181/2019, recurs contenciós administratiu formulat per la mercantil Cantera Gravilla Son Amat, S.A., mitjançant la qual, amb l'aplanament previ del Consell Insular de Mallorca, s'estima el recurs i es declara disconforme amb l'ordenament jurídic l'acord de la Comissió Insular d'Ordenació del Territori i Urbanisme del Consell Insular de Mallorca, adoptat en sessió de dia 2 de maig de 2019 (BOIB núm. 63, de 9 de maig de 2019), d'aprovació definitiva de la modificació puntual de les normes subsidiàries de planejament de Porreres, per a la incorporació de l'àmbit de sòl delimitat en l'autorització minera corresponent a l'explotació denominada Son Amat 3, amb la qualificació d'ús extractiu, en el punt estricte relatiu a distints apartats de l'article 140 que es va incorporar a les normes subsidiàries amb motiu de dita modificació.

2n. En compliment de l'apartat 3 del veredicte de la resolució judicial esmentada en l'anterior apartat 1r, atesa la seva fermesa, i així mateix en compliment de l'article 72.2, in fine, de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa, es disposa la publicació d'aquests acords en el mateix diari oficial, Butlletí Oficial de les Illes Balears, en que va ser publicat l'acord de la Comissió Insular, així com del text finalment resultant de l'article 140 de les normes subsidiàries de planejament del municipi de Porreres, d'acord amb el fonament de dret primer de la sentència, i que obeeix a la literalitat següent:

“Article 140. Zona d'ús extractiu

1.- Es qualifica com a zona d'ús extractiu l'àmbit de les explotacions mineres degudament autoritzades o amb concessió de drets miners.

2.- L'ús majoritari o predominant permès en aquesta zona és l'ús extractiu: activitat d'extracció i explotació minera dels recursos definida a la Llei 10/2014, d'1 d'octubre, d'ordenació minera de les Illes Balears.

3.- S'entén per activitat extractiva el conjunt d'operacions i instal·lacions necessàries per obtenir i comercialitzar recursos geològics. S'hi inclouen els establiments de benefici, així com altres construccions auxiliars necessàries per al desenvolupament normal de l'activitat extractiva i que s'hagin previst en el projecte autoritzat expressament per l'òrgan miner competent en el procediment d'autorització, regularització o modificació respectiu del dret miner.

Els establiments de benefici són aquells en els quals s'utilitzen principalment matèries primeres procedents de la mateixa explotació i, sense incorporar-hi processos d'emmotllatge i/o enduriment, elaboren materials aptes per a infraestructures i indústries de la construcció. En tot cas, es consideren establiments de benefici propis de l'activitat extractiva els definits a la llei. L'establiment de benefici sempre ha d'estar ubicat dins de la superfície inclosa en l'autorització d'explotació minera.

Les construccions auxiliars són aquelles instal·lacions -fixes o mòbils- i les edificacions necessàries per al desenvolupament normal de l'activitat, com ara tallers, bàscules, oficines, magatzems, plantes envasadores d'aigua mineral, vestuaris o menjadors de personal.

4.- Els establiments de benefici necessaris per a l'activitat extractiva permesos són aquells previst a l'autorització o concessió del dret miner, pels quals no és necessària llicència municipal ni declaració d'interès general.

5.- Les construccions auxiliars, permeses només mentre estigui vigent l'autorització o concessió minera, estan subjectes a llicència urbanística municipal, tot i que no hauran de complir els paràmetres urbanístics ni les condicions d'integració paisatgística vigents que siguin incompatibles amb els paràmetres previstos en els projectes autoritzats per l'òrgan competent en matèria de mines.

6.- Un cop aprovat, executat i finalitzat el pla de restauració, la qualificació de la zona d'ús extractiu serà la del sòl subjacent.”

3r. Donar trasllat dels presents acords a la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, per conducte de l'Advocacia del Consell Insular de Mallorca, a l'efecte previngut a l'article 104 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa; així com a l'Arxiu d'Urbanisme de les Illes Balears a l'efecte d'allò previst a l'article 53.2, in fine, de la Llei 2/2014, de 25 de març, d'ordenació i ús del sòl.»

La publicació d'aquest acord es fa a reserva de l'aprovació de l'Acta.

 

Palma, 27 de novembre de 2020

El secretari de la Comissió Insular d'Ordenació del Territori i Urbanisme Jaume Munar Fullana