Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE PUIGPUNYENT

Núm. 11653
Convocatòria ajudes al lloguer per a joves

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Junta de Govern Local, en sessió celebrada el dia 19 de novembre de 2020  va  aprovar  la  convocatòria de subvencions per a la concessió d'ajudes al lloguer d'habitatges per a joves en el terme municipal de Puigpunyent, i, de conformitat a  l'establert a l'article 17 i 20.8 de la Llei 38/2003 de 17 de novembre, General de Subvencions, es procedeix a publicar en  el Butlletí Oficial  de  la  Comunitat Autònoma  dels Illes Balears l'acord adoptat i la convocatòria de subvencions, per a la seua difusió i el seu  coneixement públic.

ACORD

PRIMER.

APROVAR les Bases reguladores  per a la concessió de subvencions per a ajudes al lloguer d'habitatges  per a joves en el terme municipal de Puigpunyent, d'acord amb el text que s'adjunta i que forma part integrant de la present proposta.

SEGON.

DESTINAR  un  total  de   5.000 € de l'aplicació pressupostària 23148004   per a la present  convocatòria de subvencions, corresponent a l'anualitat 2020.

TERCER.

INSERIR el present acord, així com el text de la Convocatòria en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma, així com en la Base de dades Nacional de Subvencions a l'efecte de la seua difusió i públic coneixement.

QUART.

APROVAR els models normalitzats de sol·licitud, declaració responsable, comunicació de perceptors i acreditació de compte bancari que figuren en els annexes.

JUSTIFICACIÓ DE LA CONVOCATÒRIA

Davant les dificultats d'accés a l'habitatge de la població juvenil de Puigpunyent, que retarden i/o impedeixen la seva emancipació, degut sobretot a l'elevat preu del lloguer en el municipi, i tenint en compte que l'impacte econòmic negatiu del COVID 19 ha afectat tota la població, les administracions públiques, en l'àmbit de les seves competències, adopten amb la  màxima  celeritat  aquelles mesures tendents a pal·liar els efectes que està patint els nostres i les nostres joves.

Les mesures s'han d'adoptar per a aconseguir la màxima eficàcia i eficiència en l'assignació dels recursos públics i respectant, en tot cas, els principis de  publicitat,  transparència, concurrència, objectivitat,  igualtat i no-discriminació.

Pels motius exposats des de l'Ajuntament de Puigpunyent es convoquen subvencions per a la concessió d'ajudes al lloguer d'habitatges per a la població juvenil d'entre 18 i 30 anys empadronades al municipi i  que tenen un habitatge llogat en el terme municipal de Puigpunyent d'acord amb les següents:

BASES

1. Marc Normatiu

- Els articles 22 a 27 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

-Els articles 55 a 64 del reglament de la llei 38/2003 de 17 de novembre, General de subvencions, aprovat per reial decret 887/2006 de 21 de juliol.

- Els articles 21.1.f) i s), 25 i 72 de la llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local.

- El Reial Decret 130/2019, de 8 de març, pel qual es regula la base de dades nacional de subvencions i la publicitat de les subvencions i altres ajudes públiques.

- Decret llei 10/2020, de 12 de juny, de prestacions socials de caràcter econòmic de les Illes Balears.

- Reglament de Unitat de Treball Social (UTS) de l'ajuntament de Puigpunyent, acord definitiu publicat en el BOIB 48 de data 8 d'abril de 2014.

2. Crèdit pressupostari

Partida pressupostària

Import

Anualitat

23148004

5.000

2020

La concessió de les ajudes regulades en aquestes bases queda condicionada a la disponibilitat  pressupostària i està limitada al crèdit pressupostari esmentat. No obstant això, les quanties es poden incrementar, si hi ha disponibilitat pressupostària suficient, mitjançant acord de  la  Junta  de  Govern Local, d'acord amb el que s'estableix  en  l'article  58.2  del  Reial  decret 887/2006, de 21 de juliol, pel  qual s'aprova el Reglament de la Llei General de Subvencions.

3. Objecte i finalitat

L'Ajuntament  de  Puigpunyent,  convoca  la  concessió  d'ajudes  al  lloguer  d'habitatges  per  a  la població juvenil d'entre 18 i 30 anys empadronades al municipi i arrendatàries d'habitatge habitual,  situades en el terme de Puigpunyent, que tinguen problemes per a fer front al pagament del lloguer i  sempre que la persona es trobi en una de les circumstàncies definides a l'apartat 5.1. de la convocatòria.

4. Òrgan competent per a la concessió de les ajudes

L'òrgan competent per a la concessió de les ajudes al lloguer d'habitatges és la Junta de Govern amb l'assessorament de la Comissió Tècnica formada per:

- Batle,  o  el  Regidor  o  Regidora  en  qui delegui,

- La  Secretària Interventora o funcionari en qui delegui.

- El Treballador  Social de l'Ajuntament de Puigpunyent,  que actuarà com a instructor del procediment.

5. Requisits dels beneficiaris:

5.1. Poden sol·licitar les ajudes que preveuen aquestes bases les persones físiques majors d'edat residents al municipi de Puigpunyent que tenguin entre divuit i trenta anys en el moment en què s'obri el termini per sol·licitar l'ajuda, si es compleixen els requisits següents:

a) Que la persona sol·licitant sigui titular, en qualitat d'arrendatària, d'un contracte de lloguer d'habitatge d'una durada mínima d'un any o que, essent veí o veïna de Puigpunyent, estigui en condicions de subscriure'n un. El contracte ha d'indicar expressament la referència cadastral de l'habitatge i estar formalitzat en els termes de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d'arrendaments urbans, actualitzada per la Llei 4/2013 de Mesures de Flexibilització i Foment del Mercat del Lloguer d'Habitatges, de 4 de juny de 2013.

La condició d'arrendatari s'ha d'acreditar:

— En cas de ser titular d'un contracte de lloguer d'habitatge, mitjançant la seva aportació.

— En el cas de voler accedir a un lloguer d'habitatge, el contracte s'ha de presentar en el termini de trenta dies des de la resolució definitiva de la concessió de l'ajuda, que quedarà condicionada a la presentació d'aquest document.

b) Que l'habitatge objecte de lloguer estigui situat dins l'àmbit territorial del municipi de Puigpunyent

c) Que l'habitatge llogat o per llogar constitueixi la residència habitual i permanent de l'arrendatari. Aquesta circumstància s'ha d'acreditar:

— En cas de ser titular del contracte de lloguer d'habitatge, amb un certificat de convivència que acrediti, en la data de la sol·licitud, les persones que tenen el domicili habitual a l'habitatge objecte del contracte de lloguer.

— En el cas de persones que vulguin accedir a un lloguer d'habitatge, aquest certificat de convivència s'ha de presentar en el termini de trenta dies des de la resolució definitiva de la concessió de l'ajuda, que quedarà condicionada a la presentació d'aquest document.

d) Que la renda de l'habitatge objecte del contracte de lloguer sigui igual o inferior a 1.000 euros mensuals.

e) Que totes les persones que tenguin o hagin de tenir el domicili habitual i permanent a l'habitatge arrendat tenguin la nacionalitat espanyola o la d'algun dels estats membres de la Unió Europea, l'Espai Econòmic Europeu o Suïssa; o, en el cas d'estrangers no comunitaris, que tenguin la residència legal a Espanya.

5.2 Les persones beneficiàries hauran d'acreditar, a més, que reuneixen els següents requisits:

a.-La persona sol·licitant ha d'estar empadronada en el terme municipal de Puigpunyent amb anterioritat a l'1 de gener de 2020.

b.- Que la persona sol·licitant sigui titular, en qualitat d'arrendatari, d'un contracte d'arrendament  d'habitatge vigent, formalitzat en els termes de la Llei 29/1994, de 24  de  novembre,  d'arrendaments urbans o amb les posteriors actualitzacions de la normativa de la llei d'arrendaments urbans.

c.- Que l'habitatge objecte del lloguer estigui situat dins de l'àmbit del territorial del municipi de Puigpunyent.

d.- L'habitatge arrendat ha de constituir la residència habitual i permanent de la persona o unitat de convivència del  sol·licitant  de  l'ajuda.  Es  considerarà  unitat  de  convivència  la formada  pel  conjunt  de persones que estiguin empadronades en el terme municipal de Puigpunyent en un mateix habitatge, existeixin o no llaços familiars.

e.- Que  l'import  de  la  renda  de  l'habitatge  objecte  del  contracte  de  lloguer  sigui  igual  o inferior a 1.000 euros mensuals.

5.3. En tot cas, les persones  beneficiàries  no  podran  accedir  a  les  ajudes  d'aquesta  convocatòria  quan:

- Qualsevol membre de la unitat de convivència és  titular  d'un  altre  habitatge  en  el terme  municipal de Puigpunyent o del seu dret d'ús o gaudi (excepte     excepcions molt         concretes).

- Acreditin uns ingressos bruts anuals superiors a 39.000 euros. Si la persona sol·licitant o qualsevol dels integrants de la unitat de convivència no ha presentat la declaració, haurà de  presentar  un certificat d'imputacions de l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

6. Manera d'acreditar els requisits i documentació

Juntament amb la sol·licitud d'ajuda al lloguer, s'ha de presentar una declaració responsable relativa al compliment dels requisits exigits i declaració responsable de veracitat de dades bancàries,

En el moment que l'Ajuntament el requereixi, les persones sol·licitants hauran d'aportar la documentació següent:

a) En cas de situació legal d'atur o en situació d'expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO): certificat expedit per l'entitat gestora de les prestacions, en el qual figure la quantia mensual percebuda en concepte de prestacions o subsidis o que és sol·licitant d'aquesta.

b) En cas de reducció de jornada laboral per motius de conciliació familiar, laboral o organitzatius: certificat d'empresa.

c) En cas de cessament d'activitat de treballadors per compte propi/autònom: certificat expedit per l'Agència Estatal de l'Administració Tributària sobre la base de la declaració de cessament d'activitat declarada per l'interessat.

d) En el cas de reducció d'ingressos dels autònoms del 50%: l'última declaració trimestral.

e) Nombre de persones que habiten en l'habitatge habitual: certificat de convivència.

f) Contracte de lloguer vigent de l'habitatge.

g) Vida laboral actualitzada.

h) Justificants i/o rebuts del pagament de les rendes mensuals del lloguer.

i) Les persones assalariades ocupades, les nòmines percebudes en 2020 fins a la data de la sol·licitud.

j) Les persones que treballin per compte propi, les declaracions trimestrals, fins a la data de la sol·licitud.

En tot cas, si alguna persona sol·licitant no pot aportar la documentació requerida, la seva sol·licitud serà admesa, encara que tindran preferència les sol·licituds que aportin tota la documentació.

La  sol·licitud  de  l'ajuda  implicarà  que  la  persona  que  realitza  la  sol·licitud   autoritza  l'Ajuntament de Puigpunyent a obtindre la informació necessària per a la gestió de les ajudes, excepte que manifeste expressament la seva negativa, tal com s'estableix en l'article 28.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

7. Àmbit temporal

Aquesta ajuda es concedeix per un període màxim de sis (6) mesos, incloent com primera mensualitat del lloguer, la corresponent al mes del març fins al desembre de 2020. La sol·licitud serà revisable per part de la Comissió Tècnica, per al control del compliment dels requisits establerts en la convocatòria.

També seran admeses les sol·licituds d'ajuda per mesos solts, si així es sol·licita, sense que siguin necessàriament consecutius, dins del mateix període de març a desembre de 2020.

8. Forma i termini de presentació de sol·licituds

Les  sol·licituds  poden  presentar-se  a  partir  de  l'endemà  a  la  publicació  d'aquesta convocatòria en     el BOIB, i fins als 15 dies naturals posteriors al de la publicació, emplenant els annexos que acompanyen aquesta convocatòria.

1. De manera telemàtica a través del Registre Electrònic Comú de l'Administració General de l'Estat, en cas de disposar de certificat digital o DNIe.

2. De manera presencial de dilluns a divendres de 9 a 14 hores en el Registre General de l'Ajuntament de Puigpunyent, o en qualsevol de les formes previstes en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. Tal com estableix l'article 45 de la Llei 39/2015,  d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en tractar-se d'un procediment de concurrència competitiva els actes administratius que es generen en la tramitació del  mateix seran objecte de publicació, i  la  mateixa  es  durà  a  terme  en  el  tauler  d'anuncis  de l'Ajuntament de Puigpunyent, en la pàgina web municipal i la Base de dades Nacional de Subvencions.

9. Quantia de l'ajuda

Per un lloguer mensual de l'habitatge de fins a un màxim de 1.000 €, la quantia de l'ajuda serà de fins a un 40% del lloguer mensual.

Únicament es proporcionarà una ajuda per habitatge o per contracte de lloguer.

En cas que les sol·licituds  siguin superiors a la quantitat  disponible,  les quanties  de les subvencions       es repartiran a proporció al número d'aquestes.

10. Obligacions i responsabilitats de les persones beneficiàries

Sense perjudici de les obligacions generals que estableix l'article 14 de la Llei 38/2003, les persona beneficiària ha de complir els requisits següents:

a) Domiciliar   el   pagament   de   l'ajuda   a   alguna   entitat   financera  o   de crèdit.

b) Destinar l'import de la subvenció al finançament de l'actuació per a la qual s'ha sol·licitat.

c) Sotmetre's a les actuacions de comprovació i a qualsevol actuació de verificació i control financer dels òrgans competents, i a aportar tota la informació que li sigui requerida.

11. Justificació de l'ajuda concedida

Les persones sol·licitants de  les  ajudes  han  d'aportar  el  rebut  o  rebuts  del  lloguer  corresponent al  mes o mesos als quals s'ha concedit l'ajuda, acreditatiu del pagament del lloguer, com a mitjà de  justificació de la subvenció concedida.

La documentació justificativa dels pagaments podrà presentar-se telemàticament a través del Registre Electrònic Comú de l'Administració General de l'Estat o de manera presencial en el Registre de l'Ajuntament de Puigpunyent. Per a això es disposa d'un termini de 2 mesos a comptar des de la resolució de la concessió de l'ajuda.

12. Compatibilitat de l'ajuda amb altres subvencions de lloguer

És compatible amb l'ajuda estatal del Reial decret llei 11/2020, de 31 de  març,  pel  qual  s'adopten  mesures urgents complementàries en l'àmbit social i econòmic per a fer front al COVID-19.

Les ajudes que regulen aquestes bases són incompatibles amb altres ajudes al lloguer per a arrendataris  amb recursos econòmics escassos que concedeix l'Ajuntament de Puigpunyent o qualsevol altra administració o entitat pública, per a les mateixes mensualitats del mateix any. No es consideren afectats per aquesta incompatibilitat els supòsits excepcionals en què els Serveis Socials de l'Ajuntament de Puigpunyent aporten un complement per al pagament del lloguer a beneficiaris en situacions de vulnerabilitat especial.

13. Control i reintegrament

L'Ajuntament de Puigpunyent podrà comprovar, pels mitjans que estimi més adequats, el compliment de  les obligacions inherents a l'atorgament de les ajudes. L'incompliment d'aquestes obligacions o la comprovació de la falsedat de les dades aportades i en particular el supòsit de falsedat de les declaracions responsables presentades, donarà lloc a la possible  qualificació dels fets com a infracció administrativa i, en cas que pugui ser constitutiu d'un delicte de falsedat pública d'actuacions a l'ordre jurisdiccional, la qual cosa suposarà la immediata devolució de les ajudes concedides.

 

14. Protecció de dades

La sol·licitud d'ajuda al lloguer implica que la persona interessada autoritza l'Administració per al tractament de les dades de caràcter personal per a la gestió de les ajudes, de conformitat amb el  que  disposa la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i normes que la despleguen. En concret les dades de caràcter personal s'incorporen al fitxer “Història Social Integral” del qual és responsable la Unitat de Treball Social de l'Ajuntament de Puigpunyent.

15. Termini de resolució i notificació

El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució de concessió és d'un (1) mes a comptar  des          de la data de presentació de la sol·licitud de  l'ajuda.  Transcorregut  aquest termini  sense  que  s'hagi  dictat i notificat resolució expressa,  es  produirà  el  silenci  administratiu  i  la  sol·licitud  podrà  entendre's desestimada.

16. Forma de pagament

La liquidació i pagament de les ajudes s'efectuarà una vegada verificats el compliment dels requisits, per l'òrgan competent de l'Ajuntament de Puigpunyent que durà a terme d'ofici, totes les actuacions que considere necessàries per a determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut dels quals s'ha de pronunciar la resolució.

L'import de l'ajuda es lliurarà mensualment després que es dicti la resolució de concessió.

 

Puigpunyent, 19  de novembre de 2020

El batle Antoni Marí Enseñat 

 

Documents adjunts