Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE PUIGPUNYENT

Núm. 11652
Convocatòria de subvencions per a la concessió d'ajudes al pagament d’hipoteques d'habitatges en el terme municipal de Puigpunyent

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Junta de Govern Local, en sessió celebrada el dia 19 de novembre de 2020  va  aprovar  la  convocatòria de subvencions per a la concessió d'ajudes al pagament d'hipoteques d'habitatges  en  el  terme municipal de Puigpunyent, i, de conformitat a l'establert a l'article 17 i 20.8 de la llei 38/2003 de 17 de novembre, general de subvencions, es procedeix a publicar en el Butlletí Oficial de  la  Comunitat Autònoma dels Illes Balears l'acord adoptat i la convocatòria de subvencions, per a la seua  difusió i el    seu coneixement públic.

ACORD:

PRIMER.

APROVAR la Convocatòria de subvencions per a la concessió d'ajudes al pagament d'hipoteques d'habitatges en el terme municipal de Puigpunyent, d'acord amb el text que s'adjunta i que forma part integrant de la present proposta.

SEGON.

DESTINAR  un  total  de   5.000 € de l'aplicació pressupostària 23148004   per a la present  convocatòria de subvencions, corresponent a l'anualitat 2020.

TERCER.

INSERIR el present acord, així com el text de la Convocatòria en el Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma, així com en la Base de dades Nacional de Subvencions a l'efecte de la seua difusió i públic coneixement.

QUART.

APROVAR els models normalitzats de sol·licitud, declaració responsable, comunicació de perceptors i acreditació de compte bancari que figuren en els annexes.

A conseqüència de l'emergència de salut pública ocasionada pel COVID-19, el Govern d'Espanya va declar l'Estat d'Alarma en tot el territori nacional mitjançant el Reial decret 463/2020, de 14 de març. L'impacte social i econòmic que va tindre aquesta situació excepcional obliga al fet que les administracions públiques, en l'àmbit de les seves competències, adopten amb la  màxima  celeritat  aquelles mesures tendents a pal·liar els efectes que està patint la nostra societat.

Les mesures s'han d'adoptar per a aconseguir la màxima eficàcia i eficiència en l'assignació dels recursos públics i respectant, en tot cas, els principis de  publicitat,  transparència, concurrència, objectivitat,  igualtat i no-discriminació.

Aquesta  situació  ha  provocat  una  reducció  en  els  ingressos  de  moltes  persones  de Puigpunyent.

Pels motius exposats des de l'Ajuntament de Puigpunyent es convoquen subvencions per a la concessió d'ajudes al pagament d'hipoteques d'habitatges per a persones empadronades al municipi de Puigpunyent i que tenen dificultats per a fer front a aquestes despeses, d'acord amb les següents:

BASES

1. Marc Normatiu

- Els articles 22 a 27 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

- Els articles 55 a 64 del reglament de la llei 38/2003 de 17 de novembre, General de subvencions, aprovat per reial decret 887/2006 de 21 de juliol.

- Els articles 21.1.f) i s), 25 i 72 de la llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local.

- El Reial Decret 130/2019, de 8 de març, pel qual es regula la base de dades nacional de subvencions i la publicitat de les subvencions i altres ajudes públiques.

- Decret llei 10/2020, de 12 de juny, de prestacions socials de caràcter econòmic de les Illes Balears.

- Reglament de Unitat de Treball Social (UTS) de l'ajuntament de Puigpunyent, acord definitiu publicat en el BOIB 48 de data 8 d'abril de 2014.

2. Crèdit pressupostari

Partida pressupostària

Import

Anualitat

23148004

5.000

2020

La concessió de les ajudes regulades en aquestes bases queda condicionada a la disponibilitat  pressupostària i està limitada al crèdit pressupostari esmentat. No obstant això, les quanties es poden incrementar, si hi ha disponibilitat pressupostària suficient, mitjançant acord de  la  Junta  de  Govern Local, d'acord amb el que s'estableix  en  l'article  58.2  del  Reial  decret 887/2006, de 21 de juliol, pel  qual s'aprova el Reglament de la Llei General de Subvencions.

3. Objecte i finalitat

L'Ajuntament de Puigpunyent, convoca la concessió d'ajudes al pagament d'hipoteques d'habitatges situades en el terme de Puigpunyent, els propietaris del qual tinguen problemes per a fer front al pagament d'aquestes despeses i sempre que la persona es trobi en una de les circumstàncies definides a l'apartat 5.1. de la convocatòria.

4. Òrgan competent per a la concessió de les ajudes

L'òrgan competent per a la concessió de les ajudes al lloguer d'habitatges és la Junta de Govern amb l'assessorament de la Comissió Tècnica formada per:

- Batle,  o  el  Regidor  o  Regidora  en  qui delegui,

- La  Secretària Interventora o funcionari en qui delegui.

- El Treballador  Social de l'Ajuntament de Puigpunyent,  que actuarà com a instructor del procediment.

5. Requisits dels beneficiaris:

5.1. Podran beneficiar-se de les ajudes les persones físiques que, en la seva condició de titulars o cotitulars d'hipoteques subscrites per a l'adquisició de l'habitatge habitual, acreditin estar en situació de vulnerabilitat econòmica i  social per concórrer una de  les següents circumstàncies:

a) Estar en l'atur.

b) Estar en situació d'expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO).

c) Estar afectat per una reducció de la jornada o excedència laboral per motius de conciliació familiar, laboral o organitzatius, sempre que tenguin fills menors d'edat, persones dependents i/o discapacitats al seu càrrec.

d) Ser autònom i haver patit una reducció d'ingressos del 50% o que l'activitat que realitza es trobara suspesa durant l'Estat d'Alarma.

5.2 Les persones beneficiàries hauran d'acreditar, a més, que reuneixen els següents requisits:

a.-La persona sol·licitant ha d'estar empadronada en el terme municipal de Puigpunyent amb anterioritat a l'1 de gener de 2020.

b.- La persona sol·licitant ha de ser titular d'un préstec hipotecari sobre l'habitatge que constitueix el seu domicili habitual i permanent.

c.- Que l'habitatge objecte de l'ajuda estigui situat dins de l'àmbit del territorial del municipi de Puigpunyent.

d.- L'habitatge hipotecat ha de constituir la residència habitual i permanent de la persona o unitat de convivència del  sol·licitant  de  l'ajuda.  Es  considerarà  unitat  de  convivència  la formada  pel  conjunt  de persones que estiguin empadronades en el terme municipal de Puigpunyent en un mateix habitatge, existeixin o no llaços familiars.

e.- Que l'import de  la quota mensual de l'hipoteca  de l'habitatge  objecte  de l'ajuda  sigui igual o inferior a 1.000 euros mensuals.

f- La persona sol·licitant ha de tenir deutes de quotes d'amortització hipotecària per circumstàncies sobrevingudes no previsibles.

g- Acreditar la urgència i la necessitat especial de la unitat de convivència de la persona sol·licitant mitjançant l'aportació d'un informe socioeconòmic dels Serveis Socials d'atenció primària o especialitzada, en el qual es proposi l'atorgament de la prestació per aquests motius.

h- Ni la persona sol·licitant ni cap altre membre de la unitat de convivència poden tenir un altre habitatge en propietat a part de la que serà objecte de l'ajuda.

i- En tot cas, tindran preferència les persones que estiguin subjectes a  procés judicial de desnonament.

5.3. En tot cas, les persones  beneficiàries  no  podran  accedir  a  les  ajudes  d'aquesta  convocatòria  quan:

- Qualsevol membre de la unitat de convivència sigui  titular  d'un  altre  habitatge  en  el terme  municipal de Puigpunyent (o immoble) o del seu dret  d'ús o gaudi (excepte  excepcions molt concretes).

- Acreditin uns ingressos bruts anuals superiors a 39.000 euros.

6. Manera d'acreditar els requisits i documentació

Juntament amb la sol·licitud d'ajuda al pagament de quotes de l'hipoteca, s'ha de presentar una declaració responsable relativa al compliment dels requisits exigits i declaració responsable de veracitat de dades bancàries,

En el moment que l'Ajuntament el requereixi, les persones sol·licitants hauran d'aportar la documentació següent:

a) En cas de situació legal d'atur o en situació d'expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO): certificat expedit per l'entitat gestora de les prestacions, en el qual figure la quantia mensual percebuda en concepte de prestacions o subsidis o que és sol·licitant d'aquesta.

b) En cas de reducció de jornada laboral o excedència per motius de conciliació familiar, laboral o organitzatius: document de concessió o certificat d'empresa.

c) En cas de cessament d'activitat de treballadors per compte propi/autònom: certificat expedit per l'Agència Estatal de l'Administració Tributària sobre la base de la declaració de cessament d'activitat declarada per l'interessat.

d) En el cas de reducció d'ingressos dels autònoms del 50%: l'última declaració trimestral.

e) Nombre de persones que habiten en l'habitatge habitual: certificat de convivència.

f) Contracte de hipotecari vigent de l'habitatge.

g) Vida laboral actualitzada.

h) Justificants i/o rebuts del pagament de les quotes mensuals de l'hipoteca i/o certificació bancària del deute pendent de pagament.

i) Les persones assalariades ocupades, les nòmines percebudes en 2020 fins a la data de la sol·licitud.

j) Les persones que treballin per compte propi, les declaracions trimestrals, fins a la data de la sol·licitud.

La persona sol·licitant no està obligada a aportar la documentació establida en les lletres a) (si l'expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) no està autoritzat, es troba en tramitació o pendent de resolució s'haurà de presentar carta de l'empresa o certificat de la sol·licitud d'ERTO), c) (excepte la presentació de l'última declaració trimestral on quede reflectida la reducció dels ingressos), d) i e).

La  sol·licitud  de  l'ajuda  implicarà  que  la  persona  que  realitza  la  sol·licitud   autoritza  l'Ajuntament de Puigpunyent a obtindre la informació necessària per a la gestió de les ajudes, excepte que manifeste expressament la seva negativa, tal com s'estableix en l'article 28.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

7. Àmbit temporal

Aquesta ajuda es concedeix per un període màxim de tres quotes d'hipoteca. La sol·licitud serà revisable per part de la Comissió Tècnica, per al control del compliment dels requisits establerts en la convocatòria.

8. Forma i termini de presentació de sol·licituds

Les  sol·licituds  poden  presentar-se  a  partir  de  l'endemà  a  la  publicació  d'aquesta convocatòria en     el BOIB, i fins als 15 dies naturals posteriors al de la publicació, emplenant els annexos que acompanyen aquesta convocatòria.

1. De manera telemàtica a través del Registre Electrònic Comú de l'Administració General de l'Estat, en cas de disposar de certificat digital o DNIe.

2. De manera presencial de dilluns a divendres de 9 a 14 hores en el Registre General de l'Ajuntament de Puigpunyent, o en qualsevol de les formes previstes en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. Tal com estableix l'article 45 de la Llei 39/2015,  d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en tractar-se d'un procediment de concurrència competitiva els actes administratius que es generen en la tramitació del  mateix seran objecte de publicació, i  la  mateixa  es  durà  a  terme  en  el  tauler  d'anuncis  de l'Ajuntament de Puigpunyent, en la pàgina web municipal i la Base de dades Nacional de Subvencions.

9. Quantia de l'ajuda

Per una quota mensual de l'hipoteca de l'habitatge de fins a un màxim de 1.000 €, la quantia de l'ajuda serà de fins a un 40% de la despesa mensual.

Únicament es proporcionarà una ajuda per habitatge o per contracte de d'hipoteca.

En cas que les sol·licituds  siguin superiors a la quantitat  disponible,  les quanties  de les subvencions       es repartiran a proporció al número d'aquestes.

10. Obligacions i responsabilitats de les persones beneficiàries

Sense perjudici de les obligacions generals que estableix l'article 14 de la Llei 38/2003, les persona beneficiària ha de complir els requisits següents:

a) Lliurar a l'Ajuntament el justificant del pagament de la, o les quotes corresponents a l'entitat financera que correspongui en un termini no superior als 15 dies després de la concessió de l'ajuda

b) Destinar l'import de la subvenció al finançament de l'actuació per a la qual s'ha sol·licitat.

c) Sotmetre's a les actuacions de comprovació i a qualsevol actuació de verificació i control financer dels òrgans competents, i a aportar tota la informació que li sigui requerida.

d) Atès que aquesta prestació és una subvenció pública i suposa un ingrés patrimonial, el beneficiari té l'obligació de presentar la declaració de l'IRPF, en la qual també haurà d'incloure la quantia percebuda.

11. Justificació de l'ajuda concedida

Les  persones  beneficiàries  de  les  ajudes  han  d'aportar  el  justificant  o   justificants  dels   corresponents pagaments de les quotes de l'hipoteca als quals s'ha concedit l'ajuda, com a mitjà de justificació de la subvenció concedida.

La documentació justificativa dels pagaments podrà presentar-se telemàticament a través del Registre Electrònic Comú de l'Administració General de l'Estat o de manera presencial en el Registre de l'Ajuntament de Puigpunyent. Per a això es disposa d'un termini de 2 mesos a comptar des de la resolució de la concessió de l'ajuda.

12. Compatibilitat de l'ajuda amb altres subvencions

És compatible amb l'ajuda estatal del Reial decret llei 11/2020, de 31 de  març,  pel  qual  s'adopten  mesures urgents complementàries en l'àmbit social i econòmic per a fer front al COVID-19.

Les ajudes que regulen aquestes bases són compatibles amb altres ajudes d'urgent i greu necessitat per a persones en risc d'exclusió social i amb recursos econòmics escassos que concedeix l'Ajuntament de Puigpunyent o qualsevol altra administració o entitat pública.

13. Control i reintegrament

L'Ajuntament de Puigpunyent podrà comprovar, pels mitjans que estimi més adequats, el compliment de  les obligacions inherents a l'atorgament de les ajudes. L'incompliment d'aquestes obligacions o la comprovació de la falsedat de les dades aportades i en particular el supòsit de falsedat de les declaracions responsables presentades, donarà lloc a la possible qualificació dels fets com a infracció administrativa i, en cas que pugui ser constitutiu d'un delicte de falsedat pública d'actuacions a l'ordre jurisdiccional, la qual cosa suposarà la immediata devolució de les ajudes concedides.

14. Protecció de dades

La sol·licitud d'ajuda al lloguer implica que la persona interessada autoritza l'Administració per al tractament de les dades de caràcter personal per a la gestió de les ajudes, de conformitat amb el  que  disposa la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i normes que la despleguen. En concret les dades de caràcter personal s'incorporen al fitxer “Història Social Integral” del qual és responsable la Unitat de Treball Social de l'Ajuntament de Puigpunyent.

15. Termini de resolució i notificació

El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució de concessió és d'un (1) mes a comptar des de la data de presentació de la sol·licitud de l'ajuda. Transcorregut quest termini  sense que s'hagi dictat i notificat resolució expressa, es produirà el silenci administratiu i la sol·licitud  podrà entendre's desestimada.

16. Forma de pagament

La liquidació i pagament de les ajudes s'efectuarà una vegada verificats el compliment dels requisits, per l'òrgan competent de l'Ajuntament de Puigpunyent que durà a terme d'ofici, totes les actuacions que considere necessàries per a determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut dels quals s'ha de pronunciar la resolució.

L'import de l'ajuda es lliurarà després que es dicti la resolució de concessió

 

Puigpunyent, 24  de novembre de 2020

El batle Antoni Marí Enseñat

Documents adjunts