Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DES CASTELL

Núm. 11628
Aprovació definitiva ordenança dels protocols de les festes de Sant Jaume

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Transcorregut el termini d'exposició pública de l'acord adoptat pel Ple de l'Ajuntament des Castell de data 30 de juliol de 2020 d'aprovació provisional de l'Ordenança dels Protocols de les Festes de Sant Jaume, i no havent-se presentat reclamacions ni suggeriments al mateix, s'eleva a definitiu l'esmentat acord conforme el que disposa l'article 49 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, i l'article 102 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, Municipal i de règim local de les Illes Balears.

Que aquesta aprovació definitiva així com el text definitivament aprovat mitjançant el present es publiquin al BOIB a l'efecte del seu general coneixement així com de la seva entrada en vigor, en compliment del que assenyala l'article 103.1 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

 

Es Castell, 23 de novembre de 2020

L'alcaldessa Juana Escandell Salom

.

 

PROTOCOLS DE LES FESTES DE SANT JAUME

1- Introducció

2- Junta de Caixers

2.1. Membres de la junta i procediment d'elecció

2.2. Requisits per formar part de la junta de caixers.

2.3. Funcions de la junta de caixers.

2.4. Reunions.

3- La colcada

3.1. Requisits

3.2. Inscripcions

3.2.1. Normes de les inscripcions

3.2.2. Inscripció a les tandes

3.2.3. Inscripció al darrer toc

3.3. Convidades

3.4. Ordre de la colcada

3.5. Indumentària dels caixers i cavallers

3.6. Característiques dels cavalls

3.7. Indumentària dels cavalls

4- Comportament de caixers i cavallers

4.1. Normes generals

4.2. Normes de la colcada

4.3. Salutacions

4.4. Infraccions

4.4.1. Tipus de faltes

4.4.1.1. Faltes lleus

4.4.1.2. Faltes greus

4.4.1.3. Faltes molt greus

4.4.2. Sancions

4.4.3. Prescripció de les infraccions

4.4.4. Al·legacions

5. Cerimonial de les festes de Sant Jaume

Dia 24 de juliol

Dia 25 de juliol

Corregudes

6. Clàusules

1. Introducció

Les festes patronals menorquines harmonitzen un viu folklore tradicional amb una creativa participació popular. Les festes de Sant Jaume han estat sempre acomodades a les circumstàncies canviants del temps i dels costums i formen part de la mateixa història des Castell.

Els protocols que presentem, i que fan referència a la colcada i als actes tradicionals, no consideren la nostra festa com una celebració inalterada o inalterable, sinó que són un intent de manifestar per escrit la tradició oral i les innovacions que s'introdueixin. Així es popularitzarà el seu cerimonial, ajudarà a mantenir-lo amb la màxima dignitat i servirà de fonament per a posteriors reflexions i acomodacions.

2. Junta de Caixers

2.1. Membres de la junta i procediment d'elecció

A finals de setembre, i en la línia de continuïtat amb l'antiga Obreria de Sant Jaume, s'elegeix la Junta de Caixers per un període de dos anys, amb la missió d'organitzar i presidir la colcada i els actes tradicionals de les festes.

Amb prou temps d'antelació, el president de la Junta de Caixers, que és el batle o el regidor en qui hagi delegat aquest càrrec, convoca la junta i el grup de cavallers des Castell. El dia assenyalat es procedeix a fer el sorteig per als càrrecs que ho requereixen, tenint en compte les persones que s'hi han presentat.

  • El caixer batle: és el batle, regidor del consistori o una altra persona en qui el batle delegui la seva representació.
  • El caixer capellà: Conegut popularment com a “capellana”, és el rector de la parròquia del Roser o bé un altre capellà de la diòcesi en qui hagi delegat.
  • El caixer menestral o casat: és un cavaller del terme municipal, casat i elegit per sorteig entre els qui es presenten com a candidats.
  • El caixer pagès: és un pagès del terme municipal, elegit per sorteig entre els qui es presenten com a candidats. Si no n'hi ha cap terme, el grup de cavallers del terme proposarà alguns candidats d'altres pobles; s'elegirà per sorteig d'entre ells.
  • El caixer sobreposat o fadrí: És un cavaller fadrí del terme municipal, elegit per sorteig entre els qui es presenten com a candidats. Tindrà entre 18 i 40 anys i no podrà haver estat mai sobreposat. (S'entén com a fadrina aquella persona que no és casada ni viu en parella.)
  • Els caixers vocals: Són cavallers del terme municipal, elegits per sorteig d'entre els qui es presenten com a candidats. En seran elegits dos.
  • El fabioler: ha de ser del terme municipal, és elegit per sorteig entre els qui es presenten com a candidats. Si no n'hi ha cap al terme, el grup de cavallers del terme proposarà alguns candidats d'altres pobles i d'entre ells se n'elegirà un. Es contempla també la possibilitat de fer tanda amb un altre fabioler i, en aquest cas, es posaran d'acord entre ells per repartir-se les tandes, en cas de no haver-hi acord, es farà per sorteig.

De tots els càrrecs elegits per sorteig, se'n triaran 2 de suplents.

2.2. Requisits per formar part de la junta de caixers.

Per poder ser membre de la Junta de Caixers es requereix als cavallers:

1. Haver sortit a la festa almenys tres anys.

2. Tenir cavall de festes propi (amb excepcions deliberades el dia de la junta entre el grup de cavallers des Castell).

3. Tenir 18 anys.

* Queden exempts d'aquests requisits: el caixer batle, el caixer capellà i el fabioler.

2.3. Funcions de la junta de caixers.

La funció de la Junta de Caixers és vetllar per les nostres festes patronals i prendre les decisions oportunes, tenint en compte la importància de l'esdeveniment que representa la continuïtat de la celebració de la festa del nostre patró. Té la potestat de resoldre tot allò que afecta l'organització de la colcada, sempre que es respecti aquesta ordenança.

La Junta de Caixers obre i tanca la colcada.

Així idò, les funcions principals són:

  • Fer respectar el compliment d'aquests protocols.
  • Sempre que ho requeresqui, proposar l'actualització d'aquests protocols, per al millor desenvolupament de la festa.
  • La interpretació dels protocols.
  • Preparar els recorreguts de la colcada.
  • Resoldre tots els casos que no s'hagin previst en aquests protocols i tots els fets sobrevinguts durant el transcurs de la colcada.

Els membres de la Junta de Caixers tenen veu i vot en totes les votacions i es comprometen a assistir a les reunions convocades.

El president: membre de la corporació municipal que presideix les reunions de les juntes. També és l'encarregat de convocar-les. En cas d'empat d'una votació, el seu vot de qualitat desempata.

  • El caixer batle: des del primer toc de fabiol fins al darrer, és l'encarregat de presidir la colcada i representa la corporació municipal.
  • El caixer capellà: representa l'estament eclesial. És l'encarregat de presidir els actes religiosos.
  • El caixer menestral o casat: representa l'estament familiar. Té la funció de suplir el caixer batle en cas d'absència dins la colcada.
  • El caixer pagès: representa l'estament de la pagesia. Té la funció de donar suport al caixer batle.
  • El caixer sobreposat o fadrí: representa el jovent i és l'encarregat de portar la bandera i representar al terme.
  • Els caixers vocals: tenen la funció de vetllar pel bon funcionament de la colcada.
  • El fabioler: té la funció de donar inici i fi a les festes i és l'encarregat de marcar el recorregut de la colcada sonant el tambor i el fabiol.

2. 4. Reunions.

La Junta de Caixers es reunirà tantes vegades com sigui necessari, amb l'aprovació prèvia del president. Les funcions de secretari corresponen al funcionari de l'àrea de cultura de l'ajuntament, i a aquesta persona li correspon estendre les actes de les reunions de la junta. Durant les reunions tindrà veu, però no vot.

Perquè les reunions, així com les decisions, es considerin vàlides, han d'assistir-hi almenys la meitat més un dels membres de la junta.

Els suplents dels diferents càrrecs poden ser convocats a les reunions, en les quals tindran veu, però no vot. Puntualment també es poden convocar aquelles persones que es considerin idònies per a desenvolupar correctament les funcions de la junta.

3. La colcada

La colcada està formada pels següents membres:

  • Caixer batle.
  • Caixer capellà.
  • Caixer menestral o casat.
  • Caixer pagès.
  • Caixer sobreposat o fadrí.
  • Caixers vocals.
  • Fabioler.
  • Cavallers.

3.1. Requisits

Per inscriure's s'haurà d'estar empadronat en el municipi des Castell, amb antiguitat mínima d'un any, o bé tenir forts vincles familiars o afectius amb el poble, que seran valorats per la Junta de Caixers. També ha d'haver renunciat per escrit, a pertànyer a la junta de cavallers del poble on estigui empadronat actualment, com a requisit indispensable. Els càrrecs de fabioler, caixer capellà i caixer pagès resten exclosos d'aquest requisit atenent al que disposa el punt 2.1. Membres de la junta i procediment d'elecció.

3.2. Inscripcions

3.2.1. Normes de les inscripcions

  • L'ajuntament designarà el nombre de cavalls que podran participar en la festa, de forma consensuada amb la junta de caixers.
  • L'ajuntament des Castell farà públic el període i la documentació a aportar per fer la inscripció, dels caixers i cavallers del terme municipal.
  • Qualsevol situació que no vengui recollida en aquest punt d'inscripcions, serà considerada, particularment per la junta de caixers, amb el vistiplau del grup de cavallers.
  • Qualsevol cavaller que no pugui sortir, ho ha de comunicar voluntàriament set dies abans, a partir d'aquesta data haurà d'aportar justificant del veterinari, metge, feina, etc. L'incompliment d'aquest punt es considerarà una falta lleu i tindrà com a conseqüència les sancions estipulades al punt 4.4.2. Sancions.

3.2.2. Inscripció a les tandes

  • La festa es divideix en tres tandes a cavall: el dissabte de Sant Jaume, el matí i el capvespre del dia de Sant Jaume.
  • Els cavallers es podran inscriure a qualsevol de les tres tandes indistintament.
  • A la tanda de les corregudes, només hi podran participar els cavallers del terme municipal.
  • Les tandes hauran de complir obligatòriament els següents punts:
    • Que el dissabte de la festa hi hagi com a mínim un 80% de participants en comparació amb el diumenge.
    • Que a la tanda del capvespre hi hagi un mínim de 25 cavallers.
  • En cas que no s'arribés a aquests mínims, es faria un sorteig entre tots els cavallers que surten a la festa. I, a més a més, sempre es triarà un mínim de 5 suplents per poder complir amb els mínims d'assistents a la tanda del capvespre del dia de la festa.

3.2.3. Inscripció al darrer toc

Els cavallers es podran inscriure al darrer toc, és a dir, a la tanda del capvespre. Aquesta tanda es regirà per les següents normes:

  • La capacitat màxima de la plaça és de 33 cavalls, inclosa la junta de caixers formada per vuit membres. Aquests es col·locaran de la següent manera: el caixer batle i capellana es col·locaran a la portalada de l'ajuntament i els sis membres restants, al mig de la plaça.
  • Si la inscripció a aquesta tanda, supera aquest número, es seguirà aquest procediment:
  1. Quedaran descartats d'entrar a la plaça els cavallers, si n'hi ha, que surten per primera vegada.
  2. Quedaran descartats d'entrar a la plaça els cavalls que surten per primer any a les festes de poble.
  3. Si encara es supera aquest número, es procedirà a fer un sorteig entre tots els cavallers apuntats a la tanda del capvespre, exceptuant-ne la junta de caixers.

3.3. Convidades

  • Si el nombre d'inscripcions no supera la xifra màxima establerta per l'Ajuntament, es procedirà, a criteri del consistori, sota l'assessorament de la junta de caixers, a convidar cavallers d'altres termes municipals, adreçant les invitacions a les respectives juntes.
  • El batle, com a representant del consistori, podrà convidar fins a tres cavallers a participar a la colcada.
  • El caixer capellà, com a representant eclesiàstic, podrà convidar un cavaller a participar de la colcada.

3.4. Ordre de la colcada

La colcada ha de seguir aquest ordre:

  • - El primer és el fabioler que obre la formació.
  • - l segueix el caixer sobreposat o fadrí, que porta la bandera.
  • - A continuació el caixer menestral o casat.
  • - Seguidament els caixers vocals que tindran mobilitat dins la colcada en funció de les necessitats.
  • - Després tots els cavallers del terme que tinguin fins a 39 anys complerts, sempre respectant l'ordre d'edat (els més joves davant  i els més grans darrere).
  • - Els segueixen els cavallers convidats dels diferents pobles, respectant l'ordre de celebració de les seves festes patronals.
  • - A continuació els convidats primer de la capellana i després d'alcaldia.
  • - Segueixen els cavallers majors de 39 anys.
  • - Seguidament el caixer pagès.
  • - Tanquen la comitiva, el caixer capellà i el caixer batle.

Qualsevol alteració d'aquest ordre, ha de ser autoritzada pel caixer batle.

3.5. Indumentària dels caixers i cavallers

La indumentària del caixers i cavallers haurà de ser impecable, amb la major pulcritud possible i s'evitaran l'ús de robes desgastades, descolorides o velles, que deslluesquin la imatge de la festa. Els calçons blancs hauran de ser calçons de vestir. No es permetran calçons d'equitació o texans blancs.

  • El caixer batle vestirà calçons, camisa, guardapit, guants i corbatí blancs; levita, botes de pell amb esperons i cinturó negres; guindola; bastó de batle; fuet amb mànec d'argent; i medalla d'alcaldia, d'argent, amb l'escut municipal de Sant Jordi gravat, penjada pel coll amb un cordó dels colors nacionals.
  • El caixer capellà vestirà calçons, guardapit, capa i levita negres; alçacoll, botes de pell amb esperons, guindola, guants blancs i fuet amb mànec d'argent.
  • El caixer casat vestirà calçons, camisa, guardapit i corbatí blancs; levita, botes de pell amb esperons i cinturó negres; guindola; i un fuet de tireta de bou amb dos flocs vermells als caps.
  • El caixer pagès vestirà calçons i camisa blancs, guardapit i corbatí negre; levita, polaines, calcetins i cinturó negres; esperons; guindola i fuet de tireta de bou amb dos flocs vermells als caps.
  • El caixer fadrí, si és menestral, vestirà calçons, camisa, guardapit i corbatí blancs; levita, cinturó, calcetins i botes de pell negres; esperons; guindola i fuet de tireta de bou amb dos flocs vermells als extrems. Si és pagès ha de dur la mateixa vestimenta que el caixer pagès.
  • Els caixers vocals vestiran camisa i calçons blancs, levita, corbatí, cinturó, polaines, calcetins i sabates negres; esperons; guindola i fuet de tireta de bou amb dos flocs vermells als caps.
  • El fabioler vestirà camisa i calçons blancs, levita, corbatí, cinturó, polaines, calcetins i sabates negres; guindola, tambor i flabiol.
  • Els cavallers vestiran camisa i calçons blancs, levita, corbatí, cinturó, polaines, calcetins i sabates negres; esperons; guindola i fuet de tireta de bou amb dos flocs vermells als caps.

3.6. Característiques dels cavalls

  • Seran admesos tots els cavalls sencers, a ser possible de raça menorquina.
  • No s'admetran cavalls que no siguin de talla normal, és a dir, ponies, cavalls sards, etc.
  • Hauran de ser animals acostumats a les experiències de les festes, per evitar accidents i desgràcies, a excepció de treure un poltre o un cavall que surti per primera vegada. Cal remarcar que, en aquest cas, està permès sortir una sola tanda el primer any.
  • El cavall haurà de ser menat amb una sola mà, a l'estil de la doma menorquina.

3.7. Indumentària dels cavalls

  • El cavall del caixer batle haurà de dur brida de cuir i regnes negres; sella menorquina; pitral de l'Ajuntament; davallcoa; gualdrapa de l'Ajuntament amb l'escut; coa amollada i pentinada. No portarà ornaments a la brida.
  • El cavall del caixer capellà haurà de dur brida i regnes de cuir negres; sella menorquina; pitral adequat a l'estament eclesiàstic; davallcoa; gualdrapa brodada i coa amollada i pentinada. No portarà ornaments a la brida.
  • El cavall del caixer fadrí haurà de dur brida i regnes de cuir negres, amb ornaments de flors de roba o de tela de qualsevol color a cada banda de la brida; un ornament amb mirall al front; sella menorquina; gualdrapa brodada; un pitral creuat amb cor o anella; un sobrepitral amb picarols, i un pot per portar la bandera, propietat de l'Ajuntament; la coa recollida amb un adornament de flors de roba o de tela de colors.
  • L'ase que munta el fabioler, haurà de dur brida i regnes de cuir negre, adornada amb flors naturals o de roba o tela i sella menorquina; davallcoa; gualdrapa brodada i la coa amollada.
  • Els cavalls de la resta de caixers i cavallers, hauran de dur brida i regnes de cuir negres; amb ornaments de flors de roba o de tela de qualsevol color a cada banda de la brida, un adornament amb mirall al front; sella menorquina; gualdrapa brodada seguint els brodats tradicionals de les festes de Menorca; un pitral creuat amb un cor o anella i la coa recollida amb un adornament de flors de roba o de tela de colors.

4. Comportament de caixers i cavallers

4.1. Normes generals

  • El comportament de tots els membres de la comitiva, sense excepció de cap tipus, ha de ser impecablement correcte, abstenint-se de beure alcohol, menjar, fumar o proferir males paraules, crits, etc., durant el cerimonial.
  • Si per qualsevol motiu un caixer o cavaller s'ha d'absentar de la comitiva, ho comunicarà al Caixer batle, perquè ho autoritzi, com a president de la comitiva que és.
  • No està permès als homes dur anelletes. En el cas de les dones, només una anelleta per cada orella i que aquesta no pengin més avall de l'orella.
  • Cap caixer i cavaller pot portar piercings i pins, a excepció dels cavallers des Castell que podran portar el pin commemoratiu dels 25 anys de participació a les festes de Sant Jaume.
  • Tots els caixers i cavallers de la colcada han de dur la cara aclarida, és a dir els cabells recollits i un aspecte natural. Els únics colors que estan permesos per recollir-se i ornamentar-se els cabells són el blanc i el negre.
  • El so del flabiol s'ha d'escoltar amb el màxim respecte.
  • Als actes religiosos es guardaran les maneres en tot moment.
  • En tot moment s'han d'acceptar i complir les decisions de la junta de caixers, moltes vegades transmeses pels caixers vocals.
  • Quan es va en formació, es durà el fuet a la mà esquerra i la guindola posada al cap.
  • Una vegada conclòs el cerimonial de les festes, no és permès seguir portant la indumentària de la festa referida a l'apartat 3.5. Indumentària dels caixers i cavallers.

4.2. Normes de la colcada

  • Tots els caixers i cavallers han de esperar sense guindola i damunt del cavall que sigui el moment d'incorporar-se a la colcada.
  • Els cavallers fora poble sempre, en el moment del replec, s'han de replegar a la Parròquia del Roser a l'hora indicada pels membres de la Junta durant el transcurs de la junta celebrada abans de les festes.
  • No es podrà davallar del cavall sense motiu justificat.
  • No es permetrà abandonar la formació ni l'ordre de la colcada.
  • No s'admeten buldrafes amb inscripcions relatives a altres pobles, ni cap tipus d'inscripció que no sigui relativa a la festa.
  • S'ha de respectar sempre el cavall, símbol de la nostra festa. Sigueu tan noble com ell.
  • L'entrada dels cavalls a la plaça per al jaleo, estarà marcada per la persona o persones que designi l'ajuntament.

4.3. Salutacions

  • El caixers i cavallers saludaran descobrint-se el cap quan passin per davant l'Ajuntament, les Esglésies, el caixer batle i la capellana.
  • Tots els caixers i cavallers, durant del replec, hauran de saludar, descobrint-se el cap davant el caixer o cavaller que recullin.
  • El caixer fadrí saludarà baixant lleugerament la bandera. No es podrà treure la guindola mentre tengui la bandera a la mà, fins i tot a l'entrada a missa. Es descobrirà una volta hagi deixat la bandera a la dreta de l'altar. Durant l'entrega de la bandera estarà descobert en tot moment.
  • A l'entrada i sortida de l'església i de l'ajuntament, es portarà el fuet a la mà esquerra i la guindola a la mà dreta.

4.4. Infraccions

Aquestes infraccions són aplicables a tots els caixers i cavallers que participin a les nostres festes patronals. Se sancionaran totes aquelles conductes impròpies que puguin tenir lloc durant aquestes festes patronals, tant si son residents al terme municipal, com si provenen d'altres pobles.

En cas d'incompliment de qualsevol apartat d'aquests protocols, la junta de caixers emetrà les sancions que cregui oportunes.

Per a totes aquelles infraccions considerades en aquests protocols que poden provocar un risc immediat o alterar el normal desenvolupament de les festes patronals o per a les possibles conductes no previstes en aquests protocols, s'atorga la potestat al caixer batle de prohibir, amb efecte immediat, a qualsevol dels caixers i cavallers, a participar en algun dels actes protocol·laris o en la seva totalitat. Després d'aquesta prohibició, s'han de traslladar a la junta de caixers els fets que l'hagin motivada i, d'acord amb aquests protocols, aplicar les sancions previstes.

Segons la gravetat de la infracció, aquestes es poden classificar en tres tipus de faltes: falta lleu, falta greu i falta molt greu.

4.4.1. Tipus de faltes

4.4.1.1. Faltes lleus

Tenen consideració de faltes lleus, les infraccions següents:

  • ​​​​​​​No respectar l'ordre de la colcada.
  • No lluir de manera impecable la vestimenta els dos dies de la festa.
  • No respectar les normes establertes en els apartats 4.1. Normes generals i 4.2. Normes de la colcada d'aquests protocols.
  • No seguir els protocols establerts.
  • No mantenir les bones formes dalt el cavall.

4.4.1.2. Faltes greus

Tenen consideració de faltes greus, les infraccions següents:

  • La comissió de tres faltes lleus.
  • No haver presentat tota la documentació pertinent tant del cavall com la pròpia en el termini establert.
  • Assistir a actes no protocol·laris de les festes amb la vestimenta pròpia de les festes.
  • No complir l'horari del repartiment de l'aigua-ros, com tampoc l'obligació de retornar porrons i marratxes al departament de cultura en el termini de deu dies després d'haver acabat les festes.
  • No prendre mesures per garantir la seguretat ciutadana, davant d'una reiterada mala conducta del cavall.

4.4.1.3. Faltes molt greus

Tenen consideració de faltes molt greus, les infraccions següents:

  • La comissió de dues faltes greus.
  • La utilització indiscriminada del fuet o qualsevol altra mesura que pugui provocar risc de fer mal a les persones assistents.
  • Participar a la colcada en evident estat d'embriaguesa.
  • No complir amb l'obligatorietat dels deures propis del càrrec, en cas que es tengui.
  • La participació en un conflicte verbal o físic entre dos o més membres de la colcada durant el cerimonial.

4.4.2. Sancions

Les sancions a aplicar seran:

  1. Totes aquelles infraccions que siguin considerades lleus han de tenir com a sanció una amonestació per escrit. Es poden rebre tantes amonestacions per escrit com infraccions s'hagin comès, tenint en compte que tres infraccions lleus sumen una infracció greu i que dues infraccions greus en sumen una de molt greu.
  2. Totes aquelles infraccions que siguin considerades greus han de tenir com a sanció la suspensió d'un any sense poder sortir a les festes patronals des Castell i d'un bienni sense poder presentar-se a l'elecció dels càrrecs de la junta de caixers. Es poden rebre tantes suspensions com infraccions s'hagin comès, tenint en compte que dues infraccions greus en sumen una de molt greu.
  3. En totes aquelles infraccions que siguin considerades molt greus, la junta proposarà l'expulsió de l'infractor de la junta de caixers i cavallers durant el temps que cregui oportú, tenint en compte la gravetat de la infracció.

4.4.3. Prescripció de les infraccions

  1. La junta de caixers té 60 dies comptats a partir del 26 de juliol per comunicar les sancions per escrit als possibles infractors. Si no son comunicades en aquest termini de temps, s'entén que la infracció ha prescrit.
  2. En cas que l'infractor sigui un dels membres de la junta, o un familiar directe, aquest no podrà participar de la resolució de la sanció.
  3. En cas d'eleccions per formar una nova junta, si un infractor està en procés d'estimar la sanció, no podrà optar a presentar-se per als diferents càrrecs de la junta.

4.4.4. Al·legacions

1. Una vegada rebuda la comunicació de la infracció, l'afectat disposarà de 30 dies per poder fer les al·legacions que cregui convenients, sempre amb una justificació. Aquestes al·legacions seran dirigides al departament de cultura de l'Ajuntament.

2. La junta disposarà de 15 dies per resoldre de nou les al·legacions presentades.

5. Cerimonial de les festes de Sant Jaume

Dia 24 de juliol

- La vigília de Sant Jaume, és a dir, 24 de juliol al matí, a l'hora establerta, arribarà en formació i a peu, la Junta de Caixers a la portalada de l'Ajuntament on el batle farà entrega del bastó de comandament i la medalla de regidor al caixer batle (excepte en el cas que el caixer batle sigui el propi batle), perquè sigui ell qui presideixi la colcada, fins a la finalització de les festes, amb el darrer toc de flabiol.

- Després el fabioler sol·licitarà al batle permís per a iniciar la festa amb aquestes paraules:

Donau el vostre permís per a començar la festa?”

a la qual cosa contestarà afirmativament.

- A continuació, es tocarà el primer toc de flabiol i, seguidament, el batle farà entrega de la bandera de les festes al caixer sobreposat.

- Seguidament la Junta de caixers en ple recorrerà els carrers principals de la vila per convidar tot el poble a participar en les festes del nostre patró, desitjant per a tothom un gloriós Sant Jaume. Els caixers aniran a peu, amb la vestimenta adient. El recorregut i l'horari seran competència de la junta de caixers.

- La bandera es tornarà a les Cases Consistorials.

- Al capvespre, i a l'hora indicada al programa de festes, el fabioler es presentarà colcant l'ase a l'Ajuntament, on el caixer batle l'esperarà, juntament amb el batle, al portal de l'edifici consistorial. El fabioler sol·licitarà al batle permís per a iniciar el replec amb aquestes paraules:

“Donau el vostre permís per a començar el replec?”

a la qual cosa contestarà afirmativament.

- Acte seguit el fabioler es dirigirà a la casa del caixer fadrí, sempre que visqui en el casc urbà, i plegats partiran cap a l'Ajuntament per recollir la bandera de mans del batle.

- Després aniran a replegar els altres membres de la comitiva en el següent ordre: caixer menestral, caixer pagès, caixers vocals, cavallers des Castell i cavallers de fora poble.

- A continuació es dirigiran a la Parròquia del Roser per recollir el caixer capellà, que esperarà a la portalada de l'església, damunt de la seva muntura. Els cavallers realitzaran un caragol i el saludaran. La capellana s'incorporarà a la formació en darrer terme.

- Tots junts partiran cap a l'ajuntament per replegar el caixer batle.

- El caixer batle esperarà a la portalada de l'Ajuntament, muntat a cavall, i saludarà a tota la comitiva.

- El caixer pagès quedarà enfront d'ell, descobert, deixant un passadís per on passaran tots els cavallers. Aquest s'incorporarà abans de la capellana.

- En darrer lloc, s'hi afegirà el caixer batle.

- Es farà un passa-carrers per la vila, amb el recorregut que hagi estipulat la junta de caixers.

- A l'hora indicada al programa de festes, la comitiva es dirigirà a l'Església parroquial de la Mare de Déu del Roser per celebrar el cant de les solemnes completes, en honor de l'Apòstol Sant Jaume.

- Descavalcaran tots els caixers i cavallers i formaran un passadís a la porta de l'Església en el següent ordre:

- a la dreta es col·locarà el fabioler, el menestral i la meitat del cavallers.

- a l'esquerra, el caixer fadrí i la resta de cavallers.

- Desfilaran, en primer lloc, el caixer batle, la capellana i el caixer pagès, de tal manera que, en arribar a la porta de l'Església, on estarà esperant el rector o la persona delegada, el caixer capellà donarà preferència per entrar al caixer batle.

- A continuació, entraran el fabioler i el caixer fadrí, seguits de tota la resta de cavallers i caixers. El Sobreposat farà una genuflexió davant de l'altar, saludant amb la bandera, la qual deixarà a la dreta de l'altar.

- En aquest moment començaran les Completes.

- El repartiment de l'aigua-ros anirà a càrrec del cavallers des Castell, així com el de les candeles i es farà en marraixes adornades amb alfàbrega.  Mentrestant, el fabioler sonarà el fabiol.

- Una volta hagin finalitzat les completes i s'hagi recollit la bandera, es sortirà de l'Església amb la mateixa formació que a l'entrada.

- En aquest moment els caixers i cavallers assistiran a la convidada que l'Església els ofereix.

- En acabar, es tornarà a formar la colcada i partiran cap a l'Ajuntament per començar el tradicional Jaleo.

- En arribar a la plaça es farà una volta de caragol, en la qual el caixer fadrí entregarà la bandera al representant del batle o regidor, que la posarà dalt el balcó de l'Ajuntament per presidir l'acte.

- El caixer batle i la capellana quedaran a l'entrada de la plaça, esperant que la colcada doni la volta i estigui a punt per començar el Jaleo; seran també els encarregats d'obrir el Jaleo, donant ordre al director de la Banda de Música per començar.

- Després d'ells, i sense aturar la música, entraran a la plaça el caixer fadrí i el caixer casat.

- La resta de cavallers aniran entrant per parelles de manera successiva. La primera volta acabarà quan el caixer batle i el caixer capellà hagin tornat a passar.

- Es faran tres voltes de Jaleo. A la darrera, el caixer batle quedarà damunt la vorera, a la portalada de l'Ajuntament. En aquest moment es dona per acabat el Jaleo.

- El caixer batle esperarà que es faci una volta de caragol davant seu per acomiadar-lo. Durant aquesta volta, el batle o regidor farà entrega de la bandera al caixer fadrí, que la rebrà al descobert.

- Tota la comitiva saludarà el caixer batle i es dirigirà cap a l'Església a acomiadar el caixer capellà. Tota la comitiva s'acomiadarà d'ell.

- Acte seguit els cavallers davallaran dels cavalls. La junta de caixers (exceptuant el caixer batle i la capellana) es dirigiran a cavall cap a l'Ajuntament per fer entrega de la bandera al batle. Amb aquest acte es donarà per acabada la colcada del dissabte.

Dia 25 de juliol

- El dia de Sant Jaume, es procedirà, a l'inici de la colcada de la mateixa manera que el dia abans. El replec de caixers i cavallers serà igual.

- El passacarrers diferirà del dia anterior en la mesura que la Junta consideri.

- Acabat aquest, a l'hora que es convengui, es deixaran les muntures al voltant de la plaça Esplanada i es farà una formació cap a l'Ajuntament, per anar a cercar les autoritats.

- Tots plegats partiran cap a la Parròquia del roser per assistir a la Solemne celebració de l'Eucaristia en honor de l'Apòstol Sant Jaume.

- El repartiment de l'aigua-ros anirà a càrrec del cavallers des Castell, i es farà en marraixes adornades amb alfàbrega. Mentrestant, el fabioler sonarà el fabiol.

- Quan hagi finalitzat la missa es sortirà en formació de l'Església, moment que esclatarà una potent traca i es començarà la davallada cap a l'Ajuntament, acompanyats pels gegants, capgrossos i la banda de música, que sonarà la cançó “Frases Menorquines”.

- En arribar a la plaça, es desfarà la comitiva i els cavallers aniran a buscar els cavalls, tot d'una es procedirà a realitzar el Jaleo. Es farà un passada de caragol per deixar la bandera a l'Ajuntament i es procedirà com el dia anterior.

- Es faran dues voltes de Jaleo i una altra per entregar les canyes verdes i la cullereta de plata. Es podrà escurçar o afegir una volta si el Caixer batle ho considera necessari.

- Les canyes verdes seran entregades únicament pels membres de la Corporació Municipal des Castell.

- En acabar l'entrega de les canyes verdes es donarà per acabat el Jaleo.

* Les passades i l'entrega de canyes es farà per ordre d'edat de menor a major.

- Es farà una passada de caragol per acomiadar el caixer batle.

- Després s'anirà a l'Església per acomiadar al caixer capellà. (es farà com el dia anterior).

- A l'hora convinguda, es davallarà en formació cap a l'Ajuntament per assistir a la convidada que oferirà l'ajuntament, en la qual el caixer fadrí farà entrega de la bandera. Acte seguit, el batle saludarà cadascun dels caixers i cavallers, agraint-los la seva participació. A la sortida de la beguda, als caixers i cavallers se'ls farà entrega d'una aluda.

- Finalment, els caixers i cavallers des Castell que ho desitgin faran el tradicional repartiment d'aigua-ros.

Corregudes

- A l'hora acordada al programa festiu es trobaran el fabioler i el caixer fadrí davant l'Església, per anar a cercar la bandera.

- Acte seguit, partiran a replegar la Junta de Caixers i els cavallers que esperaran al principi del carrer Victori, just davant l'Església.

- El caixer capellà que esperarà a la porta de l'Església, i com ens els anteriors replecs, els cavallers realitzaran un caragol i el saludaran. La capellana s'incorporarà a la formació en darrer terme.

- Tota la comitiva anirà cap al consistori per a cercar el caixer batle.

- A continuació, aniran cap al lloc on s'hagin de celebrar les corregudes, actualment al carrer des Port.

- Hi haurà una tarima per a les autoritats a la sortida i, una altra, per als jutges de la cursa, a l'arribada.

- El fabioler donarà inici a cada una de les corregudes amb el to de les corregudes

- El caixer fadrí i el caixer menestral passaran pel recorregut que s'hagi de realitzar, a la fi de comprovar el terreny i avisar al públic de l'inici de les curses. Després tornaran al seu lloc amb la resta de cavallers.

- En arribar es faran les parelles per córrer. Al guanyador se li entregarà la canya verda a l'arribada.

- A la tarima de sortida, una vegada finalitzades les curses, en fer el comiat de les autoritats, aquestes faran entrega d'una canya verda a cadascun dels cavallers. I una cullereta de plata a tots els que hagin participat fent alguna carrera.

- Cal recordar que les corregudes són un acte més de la festa, el qual comporta un risc elevat, i per tant totes les persones que corren han de prioritzar la seguretat davant la competició.

- Una vegada finalitzades les corregudes, la comitiva es dirigirà a l'Ajuntament per tal de realitzar el darrer acte de la festa i d'acomiadar al caixer batle.

- La capacitat màxima de la plaça és de 33 cavalls, inclosos els membres de la junta de caixers. Entrar o no a la plaça es regeix pel que s'ha esmentat anteriorment en aquests protocols a l'apartat 3 .2.3. Inscripció al darrer toc. La junta de caixers es col·locarà de la següent manera: el caixer batle i capellana es col·locaran a la portalada de l'ajuntament i els sis membres restants, al mig de la plaça.

- Una vegada tots col·locats, El fabioler sonarà el darrer “toc de fabiol”, i el caixer fadrí farà entrega de la bandera i acomiadaran al caixer batle.

- A continuació aniran a acomiadar la capellana a l'Església del Roser (seguint el ceremonial del dia anterior), donant així per finalitzats els actes propis de les festes de Sant Jaume.

6. Clàusules

  1. Els caixers i cavallers des Castell rebran una gratificació econòmica en compensació pel cost del ferratge dels cavalls. Aquesta gratificació se'ls farà en mode de transferència.
  2. Les culleretes que es lliuraran als caixers i cavallers a l'entrega de canyes verdes després del Jaleo de dia 25, han de ser d'argent i han de posar gravat «Sant Jaume» i l'any en curs.
  3. Les culleretes que es lliuraran als caixers i cavallers que hagin participat fent una carrera en la tanda de les corregudes, han de ser d'argent i han de posar gravat «Corregudes» i l'any en curs.
  4. Per poder participar a les festes dels altres pobles de Menorca on ens conviden, s'ha de tenir cavall propi.
  5. Es considera cavall propi fins a un segon grau de consanguinitat o afinitat.
  6. Qualsevol modificació dels protocols ha de ser aprovada pel ple de l'Ajuntament, amb l'aprovació anterior de la Junta de Caixers i del grup de cavallers, i el dictamen favorable de la Comissió de cultura.
  7. En cas que no es pugui dur a terme el desenvolupament habitual de les festes, l'equip de govern mitjançant el tràmit administratiu corresponent, podrà modificar excepcionalment i temporalment qualsevol punt d'aquesta ordenança.
  8. El desconeixement d'aquests protocols no eximeix del seu compliment.

Contra aquest acord es pot interposar contenciós administratiu davant la Sala del Tribunal contenciós administratiu de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptats a partir de la publicació d'aquest edicte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.