Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 11593
Acord del Consell de Govern de 23 de novembre de 2020 pel qual es declaren inversió d’interès autonòmic les obres de construcció de l’edifici de la Infraestructura Científica i Tècnica Singular Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears al Moll Vell de Palma

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, segons la redacció aprovada per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears, estableix, en l'article 36.4, que, en matèria d'ensenyament universitari, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té competència exclusiva, sens perjudici de l'autonomia universitària, en la programació i la coordinació del sistema universitari, en el finançament propi de les universitats i en la regulació i la gestió del sistema propi de beques i ajuts.

El Reial decret 2243/1996, de 18 d'octubre, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'universitats, va aprovar les transferències de les funcions i els serveis en matèria d'universitats a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i el Decret 204/1996, de 28 de novembre, d'assumpció i distribució de competències transferides per l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'universitats, va fer pública l'assumpció i la distribució de les competències transferides per l'Administració de l'Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'universitats i va preveure la perspectiva de la planificació universitària pel que fa a la docència, la recerca, la implantació de nous estudis i la construcció d'edificis de docència i recerca.

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) és una agència estatal adscrita al Ministeri de Ciència i Innovació. El seu objectiu fonamental és desenvolupar i promoure la recerca en benefici del progrés científic i tecnològic.

El CSIC té caràcter multidisciplinari i realitza recerca avançada en totes les àrees científiques gràcies als seus més de 130 centres distribuïts en totes les comunitats autònomes. Compta amb el 6 % del personal dedicat a la recerca i el desenvolupament a Espanya (més de 14.000 persones) i genera aproximadament el 20 % de la producció científica nacional.​ A més, gestiona un conjunt d'importants infraestructures i la xarxa més completa i extensa de biblioteques especialitzades, i compta amb unitats mixtes de recerca.

Per altra banda, la Instal·lació Científica i Tècnica Singular Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) és una iniciativa conjunta entre el Ministeri de Ciència i Innovació i el Govern de les Illes Balears per establir un sistema de recerca integrat i multidisciplinari d'observació i predicció de la variabilitat de la zona costanera de les Illes Balears.

El SOCIB és la primera gran instal·lació científica de les Illes Balears, una ICTS inclosa en el Mapa de grans instal·lacions del Programa Ingenio 2010. El SOCIB permet respondre als reptes científics i tecnològics de la pròxima dècada, incrementant la massa crítica de personal tècnic i investigador, al temps que vertebra la recerca ja existent i consolida el lideratge de les Illes Balears en un àrea de rellevància estratègica per a la societat de les Illes.

La ICTS SOCIB també té objectius específics de formació, cultura científica, divulgació i transferència a la societat. Aquest plantejament és el que segueixen de forma general totes les ICTS del país. D'acord amb això, la ICTS SOCIB també serveix per capacitar una nova generació de personal tècnic i investigador mitjançant la possibilitat de realitzar estades formatives a diferents departaments, tutoritzades pel personal investigador i tècnic de la ICTS SOCIB.

Els estudiants de grau universitari, de màster i de doctorat tenen la possibilitat d'especialitzar-se i dur a terme una part dels seus estudis a les instal·lacions de la ICTS SOCIB. Molts d'aquests estudiants han de realitzar estades a centres de recerca per dur a terme pràctiques curriculars. La ICTS SOCIB els ofereix aquesta oportunitat i, a més, ofereix ajudes econòmiques per fomentar que els estudiants duguin a terme treballs finals de màster (TFM) en investigacions relacionades amb les ciències i tecnologies marines. Això permet obtenir personal altament qualificat i motivat que es forma any rere any dins d'un entorn científic internacional.

En la reunió del 6 de novembre de 2018, el Consell Rector del Consorci SOCIB va proposar a les institucions consorciades l'admissió del CSIC com a nou membre del Consorci i es va acceptar que la seva aportació es fes en espècie, mitjançant la construcció per part del CSIC d'un edifici al port de Palma que serà la seu de la ICTS SOCIB.

El CSIC va signar un conveni amb l'Autoritat Portuària de Balears (APB) el dia 10 d'abril de 2019, mitjançant el qual l'APB va cedir una parcel·la al Moll Vell de Palma per a la construcció del nou edifici de la ICTS SOCIB.

L'11 d'octubre de 2019, el CSIC va licitar la redacció del projecte de construcció de l'edifici per a la seu del SOCIB. En l'actualitat el projecte està en la fase final de redacció.

S'ha d'esmentar que el CSIC té una llarga tradició de recerca i educació a les Illes Balears. El CSIC, a través de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA) i l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC), dos instituts mixtos amb la Universitat de les Illes Balears (UIB), i de la ICTS SOCIB, que va néixer a partir de l'IMEDEA, i en la qual el CSIC ha estat acceptat com a nou soci consorciat, és un agent vertebrador de la recerca, de la formació d'estudiants i d'investigadors i de la divulgació de la ciència a les Illes Balears, sempre en col·laboració directa tant amb la UIB com amb el Govern de les Illes Balears.

El CSIC té interès que el projecte de construcció del nou edifici del SOCIB al Moll Vell de Palma sigui declarat d'interès autonòmic i amb aquest objecte el dia 28 d'octubre de 2020 (núm. de registre d'entrada L13E40247/2020), va presentar una sol·licitud de declaració d'interès autonòmic per al projecte.

La construcció de l'edifici del SOCIB es farà al carrer del Moll Vell, núm. 4, del port de Palma, propietat de l'Autoritat Portuària de les Illes Balears, que ha formalitzat la cessió al CSIC per mitjà de la signatura d'un conveni. 

Es preveu la construcció, per part del CSIC, de l'edifici de la seu de la ICTS SOCIB, amb un total de 3.840 m², a la parcel·la 2.3.05 del Moll Vell de Palma.

El nombre de treballadors que farà feina en aquest edifici serà d'entre 75 i 100 persones, incloent-hi personal investigador sènior, investigadors i estudiants en formació, tècnics i administratius, així com professors visitants, estudiants en pràctiques, etc.

El conjunt de la inversió total, la qual inclou la construcció de l'edifici i els honoraris corresponents a l'arquitecte per la redacció de projecte, l'estudi de seguretat, salut, direcció d'obra i altres treballs, és de 7.336.764,58 € (IVA inclòs).

El termini previst per a la construcció és de dos anys, i s'estima que podria estar en funcionament a principis de 2023.

El Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix la regulació dels efectes de la declaració d'inversions d'interès autonòmic de les Illes Balears amb la finalitat d'atendre la demanda creixent de serveis i prestacions en els àmbits recollits en el Decret llei. En aquest sentit, la Direcció General de Política Universitària i Recerca estima plenament justificat que es considerin inversió d'interès autonòmic les obres de construcció del nou edifici del SOCIB al Moll Vell de Palma.

Per tot això, tenint en compte que és un projecte del màxim interès general per a la població i amb la finalitat de donar-li el major impuls possible, el més adient és declarar inversió d'interès autonòmic les obres de construcció del nou edifici del SOCIB al Moll Vell de Palma.

L'article 7 del Decret llei 1/2018 estableix que un equipament públic d'ús educatiu es considera inversió d'interès autonòmic quan així ho declari expressament el Consell de Govern de les Illes Balears, en compliment de l'article 5 de la Llei 4/2010, de 16 de juny, de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears, i en les condicions que el Consell de Govern determini per executar-lo.

Per tot això, el Consell de Govern,a proposta del conseller d'Educació, Universitat i Recerca, en la sessió de 23 de novembre de 2020, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Declarar, de conformitat amb els articles 7 i 8 del Decret llei 1/2018, de 19 de gener, de mesures urgents per a la millora i/o l'ampliació de la xarxa d'equipaments públics d'usos educatius, sanitaris o socials de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, inversió d'interès autonòmic les obres de construcció de l'edifici de la Infraestructura Científica Tècnica Singular del Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears a la zona de domini públic portuari (codi de parcel·la 2.3.05) del Moll Vell de Palma  i considerar-ho sistema general portuari d'ús educatiu de propietat estatal, sempre que es compleixin els terminis d'execució de l'actuació prevists al Decret llei 1/2018.

Segon. Notificar aquest Acord al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Tercer. Notificar aquest Acord a l'Ajuntament de Palma.

Quart. Notificar aquest Acord a l'Autoritat Portuària de les Illes Balears

 

Cinquè. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 23 de novembre de 2020

La secretària del Consell de Govern Pilar Costa i Serra