Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 11554
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, de 20 de novembre de 2020, per la qual s'estimen les sol·licituds d'empreses integrants de la cadena de valor o dependents indirectament de les empreses pertanyents a sectors amb una elevada taxa de cobertura per un expedient de regulació temporal d'ocupació i una reduïda taxa de recuperació d'activitat (disposició addicional primera de Reial decret-llei 30/2020, de 29 de setembre, de mesures socials en defensa de l'ocupació)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Tal com va tenir lloc amb la declaració de l'estat d'alarma en què un volum important de sol·licituds va entrar a la Direcció general de Treball i Salut Laboral, novament, amb l'entrada en vigor del Reial decret-llei 30/2020, de 29 de setembre, de mesures socials en defensa de l'ocupació, s'ha produït una nova allau de sol·licituds en les que els interessats o representants de les empreses de referència que figuren en l'Annex I, van sol·licitar la declaració d'empresa integrant de la cadena de valor o dependent indirectament d'empreses a què fa referència el paràgraf primer de la disposició addicional primera de l'esmentat Reial decret llei 30/2020.

2. Aquestes sol·licituds han de ser ateses i resoltes adequadament, per la qual cosa ha estat necessari valorar, previ a la seva resolució, la ingent documentació acreditativa aportada per part de les empreses a què fa referència l'Annex 1, per a la constatació, per part de l'autoritat laboral, de la concurrència dels requisits necessaris per a resoldre favorablement i amb caràcter d'urgència i sol·licitats els informes preceptius de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.

3. L'elevadíssim nombre de sol·licituds rebudes i la important limitació de la capacitat dels sistemes de notificació electrònica, fa necessari notificar als interessats la resolució per la qual es constata la integració en la cadena de valor o dependència indirecta, per mitjà d'una publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears. D'aquesta manera l'autoritat laboral pot donar resposta a les sol·licituds de manera àgil i eficient.

4. En l'Annex 1, les empreses les sol·licituds dels quals s'estimen favorablement mitjançant aquesta Resolució, s'identifiquen classificades segons siguin integrants de la cadena de valor o dependents indirectament de les empreses pertanyents a sectors amb una elevada taxa de cobertura per un expedient de regulació temporal d' ocupació i una reduïda taxa de recuperació d'activitat.

5. De conformitat amb el que disposa l'article 51.2 de l'Estatut dels Treballadors, els procediments de regulació d'l'ocupació han estat comunicats a la Direcció Provincial de Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

6. Així mateix, aquesta resolució serà comunicada a la Tresoreria General de la Seguretat Social (TSGSS) per a les finalitats apropiats.

Fonaments de Dret

I / Normativa aplicable:

1. L'art. 2 de Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

2. El Reial decret 98/1996, de 26 de gener, sobre traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat a la comunitat autònoma de les Illes Balears en matèria de treball execució de la legislació laboral-, que estableix que el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball és competent per resoldre l'expedient, a l'haver-li estat transferida aquesta competència i a l'haver estat assumida per la comunitat autònoma de les Illes Balears mitjançant el Decret 31/1996, de 7 de març, d'assumpció i distribució de competències transferides per l'Administració de l'Estat.

3. La disposició addicional primera de Reial decret-llei 30/2020, de 29 de setembre, de mesures socials en defensa de l'ocupació, estableix un règim específic en matèria de cotització a la Seguretat Social per a aquelles empreses pertanyents a sectors amb una elevada taxa de cobertura per expedients de regulació temporal d'ocupació i una reduïda taxa de recuperació d'activitat. Les esmentades empreses són aquelles amb una activitat que es classifica en algun dels codis de la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques -CNAE-09- previstos en l'Annex d'el Reial Decret Llei 30/2020 en el moment de la seva entrada en vigor.

Ara bé, la disposició addicional de Reial decret-llei 30/2020 estableix que aquelles empreses l'activitat no estigui classificada en cap dels codis de la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques (CNAE-2009) inclosos en l'annex de la norma, podran sol·licitar davant l'autoritat laboral la declaració com a empreses integrants de la cadena de valor o dependents indirectament i majoritàriament d'empreses pertanyents a sectors amb una elevada taxa de cobertura per als expedients de regulació temporal d'ocupació i una taxa reduïda de recuperació de l'activitat, els codis de l'CNAE-09 estan inclosos a l'annex de la norma esmentat.

A aquests efectes, es considera que una empresa forma part de la cadena de valor de les empreses esmentades en el paràgraf primer de la disposició addicional abans esmentada quan es produeixi alguna de les següents circumstàncies:

a) El volum de facturació de l'empresa sol·licitant, durant l'any 2019, s'hagi generat, al menys en un 50%, en operacions realitzades de forma directa amb les empreses incloses en algun dels codis CNAE-09 de l'annex de el Reial decret-llei 30/2020. (Supòsit A)

b) L'empresa sol·licitant acredita que la seva activitat real depèn indirectament de l'efectivament desenvolupada per les empreses incloses en algun dels codis de l'CNAE-09 de l'annex. (Supòsit B)

4. L'article 47 i 51 de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, Text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors.

5. L'art. 25 de Reial decret 1483/2012, de 29 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament dels procediments d'acomiadament col·lectiu i de suspensió de contractes i reducció de jornada.

6. L'article 45.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, pel qual poden ser objecte de publicació els actes administratius quan ho aconsellin raons d'interès públic apreciades per l'òrgan competent.

II / Els presents procediments tenen el seu origen en un vigent expedient de regulació temporal d'ocupació basat en l'article 22 de Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, i la declaració que sol·licita cada empresa es fonamenta en una de les circumstàncies enumerades en el fonament jurídic precedent.

L'anàlisi de la documentació aportada per les empreses sol·licitants i dels informes favorables de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, permet concloure que les empreses que figuren en l'Annex I depenen indirecta i majoritàriament o formen part integrant de la cadena de valor d'empreses l'activitat està classificada en algun dels codis de la CCAE-2009 continguts en l'annex d'el Reial decret-llei 30/2020, de 29 de setembre.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Declarar les empreses que figuren en el llistat de l'Annex I, integrants de la cadena de valor o dependents indirectament d'empreses pertanyents a sectors amb una elevada taxa de cobertura per als expedients de regulació temporal d'l'ocupació i una taxa reduïda de recuperació de la activitat, als efectes que preveu la disposició addicional primera de Reial decret-llei 30/2020, de 29 de setembre.

2. Publicar aquesta resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució -que no exhaureix la via administrativa- es pot interposar un recurs de reposició davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball en el termini d'un mes comptat des de l'endemà d'haver rebut la notificació, d'acord amb l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot impugnar directament la present Resolució davant els jutjats Socials de Palma, mitjançant demanda que s'ha d'interposar en el termini de 2 mesos, igualment comptats des de l'endemà d'haver rebut la notificació. No obstant això, si s'interposa recurs potestatiu de reposició no es podrà interposar la referida demanda fins que sigui resolt expressament o s'hagi produït la desestimació presumpta del recurs de reposició.

  

Palma, 20 de novembre de 2020

La directora general de Treball y Salud Laboral

Virginia Abraham Orte

(Por delegación del consejero de Modelo Económico, Turismo y Trabajo, BOIB n.º 97/2019)

Documents adjunts