Secció III. Altres disposicions i actes administratius
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
CONSELLERIA D'AGRICULTURA, PESCA I ALIMENTACIÓ
Núm. 11535
Resolució de la consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació per la qual s’estableixen les condicions d’ús del logotip de venda directa
El règim de venda directa de productes agroalimentaris és una demanda del sector agrari amb la finalitat de potenciar la comercialització agrària i donar un valor afegit als productes dels agricultors i ramaders de les Illes Balears.
La diversificació de les fonts d'ingressos de les explotacions agrícoles i ramaderes pot representar un increment de la renda, la qual cosa influeix en la viabilitat del sector i en fomenta la competitivitat. La venda directa dels productes agroalimentaris contribuirà a aquesta diversificació, la qual cosa pot fer més rendible l'activitat de les explotacions, atès que permet oferir als consumidors productes amb un valor de proximitat i amb més informació sobre la procedència i l'elaboració. Aquests aspectes responen a les demandes dels consumidors actuals, que cada dia estan més interessats a conèixer l'origen i els sistemes de producció dels aliments. A més, la venda directa afavoreix el consum de productes de temporada de l'àmbit territorial de les Illes Balears.
Així mateix, a l'apartat ll) de l'article 5 de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, es defineix la venda directa com «l'acte de vendre sense intermediaris els productes de l'activitat agrària i complementària, quan els ingredients tenguin l'origen a la mateixa explotació».
A més, a l'article 145.1 d'aquesta Llei es preveu que els titulars de les explotacions agràries de les Illes Balears inscrites en els registres agraris corresponents tenen el dret a la venda directa, entesa com l'acte de vendre sense intermediaris els productes obtinguts de les activitats agrària i complementària de la mateixa explotació agrària. També s'hi inclouen els productes transformats en indústries de transformació agrària sense caràcter de complementària, sempre que els ingredients primaris tenguin l'origen en l'explotació agrària. I a l'apartat 2 estableix que la venda directa es pot fer dins els elements que integren l'explotació agrària, en mercats municipals, en fires o en llocs que no siguin establiments comercials permanents, i també mitjançant les noves tecnologies de la comunicació.
Alhora, l'article 146 de la Llei 3/2019 disposa que els fins de la venda directa són, entre d'altres:
a) La millora de les estructures agràries, orientada a obtenir rendes agràries dignes per als titulars de les explotacions i preus justs per als consumidors.
b) La creació i el foment d'explotacions agràries, viables i sostenibles.
c) La continuïtat de les explotacions agràries com a instrument bàsic del desenvolupament econòmic sostenible en el medi rural.
d) L'obtenció d'un valor afegit addicional a les explotacions agràries.
e) La generació d'ocupació, i l'estabilitat d'aquesta, amb la incorporació de joves agricultors.
f) La millora de la competitivitat de les explotacions agràries de les Illes Balears, en les mateixes condicions d'altres països de la Unió Europea.
Pel que fa als productes objecte de venda directa, l'article 147.1 de la Llei 3/2019 disposa que poden ser d'origen agrícola, ramader o forestal, i també elaborats o transformats a partir d'aquests, siguin alimentaris o no. En l'apartat 2, i amb relació als productes d'origen cinegètic, s'han de complir les condicions específiques que estableix la normativa aplicable; en el cas de la carn i els productes derivats que no siguin cinegètics, els animals han d'haver estat sacrificats d'acord amb la normativa vigent. Finalment, l'apartat 3 disposa que tots els productes objecte de venda directa han de complir les condicions específiques que estableix la normativa sanitària vigent.
L'article 148 de la Llei 3/2019 recull els requisits següents, que han de complir els titulars de les explotacions agràries per poder fer venda directa:
a) Ser titular d'una explotació agrària inscrita en el Registre insular agrari.
b) Abans de començar l'activitat, notificar-ho a l'òrgan gestor del registre insular corresponent perquè ho anoti en el Registre agrari i, si escau, en el Registre d'empreses, establiments i productes del sector alimentari de les Illes Balears.
c) Garantir la identificació, la seguretat i la traçabilitat dels productes, i també el compliment de la legislació alimentària i sanitària.
d) Produir en l'explotació o elaborar amb ingredients primaris de l'explotació tots els productes objecte de la venda directa.
L'apartat 2 de l'article esmentat estableix que en el cas d'una explotació agrària preferent, mentre es mantengui aquest caràcter, s'hi ha de permetre, a més:
a) Vendre els productes de l'agrupació de titulars d'explotacions agràries preferents de les Illes Balears a la qual es pertany.
b) Dur a terme l'activitat de degustació i promoció dels productes objecte de venda directa en locals habilitats específicament a aquest efecte; és a dir, en els propis i en els de l'agrupació de titulars d'explotacions agràries preferents de les Illes Balears a la qual es pertany.
També s'ha de fer esment a l'article 149 de la Llei 3/2019, que regula la identificació, seguretat i traçabilitat dels productes objecte de venda directa.
Per tot això, amb la finalitat d'adaptar l'ús del logotip de la venda directa a les previsions normatives de la Llei 3/2019, de 31 de gener, agrària de les Illes Balears, i atesa l'atribució competencial que preveu l'article 20 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, dict la següent
Resolució
1. Aprovar les condicions d'ús d'un logotip, tal com figura en l'annex, que es podrà utilitzar voluntàriament en l'etiquetatge dels productes objecte de la venda directa, en tota la informació comercial i, si es disposa, al web corresponent, i també per senyalitzar les ubicacions dels punts de venda dins els elements que integren l'explotació agrària o en les proximitats, carreteres o camins, en mercats municipals, en fires o en llocs que no siguin establiments comercials permanents, i també mitjançant les noves tecnologies de la comunicació, d'acord amb el que preveu la normativa vigent.
2. Requerir les persones que utilitzen el logotip de l'annex a comunicar-ho a la Direcció General de Polítiques per a la Sobirania Alimentària i acceptar que la informació dels llocs on es fa la venda directa siguin inclosos en els webs del Govern de les Illes Balears.
3. Ordenar a les persones que facin venda directa i comercialitzin altres tipus de productes, juntament amb els que són objecte de venda directa, que separin convenientment els productes de venda directa identificats amb el logotip de la resta de productes a fi que el consumidor els pugui identificar degudament i amb facilitat.
4. Deixar sense efecte la Resolució del conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca per la qual s'estableix i regula el logotip de venda directa de 20 d'abril de 2016.
5. Ordenar la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
Palma, 19 de novembre de 2020
La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació
Maria Asunción Jacoba Pia de la Concha García-Mauriño