Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE CALVIÀ

Núm. 11438
Text modificat ordenança horaris

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple de l'Ajuntament de Calvià, a la sessió ordinària del dia 29 d'octubre de 2020, va acordar aprovar definitivament la modificació de l'Ordenança reguladora dels horaris de tancament d'establiments i espectacles públics i activitats recreatives, la qual es publica per donar compliment a l'article 103 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, en relació a l'article 113 de la mateixa Llei, a l'efecte de la seva entrada en vigor.

''Preàmbul.

''L'article 25 de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears, modificada per la Llei 6/2019, de 8 de febrer, disposa en el seu apartat primer que les administracions públiques, en l'àmbit de les seves competències, han d'adequar la seva funció de regulació dels horaris i d'autorització i control d'activitats a les disposicions d'aquesta llei. Especialment, les administracions competents han de vetllar per evitar les molèsties i els problemes d'ordre públic que el funcionament de l'activitat pugui produir a l'exterior derivats de renous i vibracions i de concentracions humanes o de vehicles que puguin afectar la seguretat o la salut pública.

La present Ordenança es va modificar l'any 2003 en el sentit de modificar alguns horaris de tancament i regular els horaris d'obertura dels establiments en funció del llavors vigent article 8 de l'Ordenança municipal de protecció del medi ambient contra la contaminació per renous i vibracions.

Després d'un temps de vigència de la present Ordenança, es considera necessari procedir a la seva modificació als efectes següents:

  • Adaptar la mateixa a la vigent Ordenança municipal de protecció del medi ambient contra la contaminació per renous i vibracions, ja que la mateixa ha estat objecte de modificació;
  • Incloure la previsió per la qual, la Batlia, de forma motivada, pugui dispensar del compliment dels horaris establerts en l'Ordenança en festivitats tradicionals, actes d'especial projecció cultural, recreativa o d'una altra naturalesa;
  • Incloure, a manera d'aclariment, les sales de joc, apostes i similars en la classificació dels articles primer i segon, concretament en el Grup III;
  • Substituir les llicències d'ampliació i modificació horària per la presentació d'una declaració responsable, que tindrà, en qualsevol cas, caràcter temporal, per temps determinat, i haurà de finalitzar el 31 de desembre de l'any en curs;
  • Incloure una disposició final segona per la qual la Batlia-Presidència, en l'exercici de les seves competències, pugui interpretar, aclarir i desenvolupar els articles de la present Ordenança, i
  • Finalment, eliminar referències a normativa derogada i adaptar el contingut de la mateixa a la normativa vigent

Article 1.

Es modifica l'article 1 de l'Ordenança reguladora dels horaris de tancament d'establiments i espectacles públics i activitats.

ON DIU:

1.1. L'horari de tancament dels establiments públics i activitats recreatives serà, com a màxim, el que s'indica a continuació durant tot l'any:

Grup I. Els restaurants, cafeteries, cafès o bars tancaran, com a màxim, a les 3 hores.

Grup II. Els cafès concert, pubs i bars musicals i anàlegs tancaran, com a màxim, a les 4 hores.

Grup III. Els bingos, cinemes, teatres, cafès teatre i altres d'anàlegs tancaran, com a màxim, a les 4 hores.

Grup V. Les discoteques, sales de ball, sales de festa i altres d'anàlogues tancaran, com a màxim, a les 6 hores.

1.2. Excepcionalment, els establiments l'activitat dels quals només i exclusivament consisteixi a servir menjars ràpids, entesos com a tals els establiments on fan i serveixen panets, les pizzeries, les hamburgueseries i similars, podran sol·licitar llicència d'ampliació horària per tancar, com a màxim, a les 6 hores, sempre que compleixin amb les condicions següents:

 

–No es podrà exercir ni activitat ni amenització musical.

–Les portes i finestres romandran tancades.

–No es podran servir begudes alcohòliques de graduació superior a 6 graus durant l'horari habitual d'obertura de l'establiment. Si bé, des de les 3 i fins a les 6 no es dispensarà cap tipus de beguda alcohòlica. En aquests supòsits s'haurà d'observar un temps mínim de 2 hores entre l'hora de tancament i el de l'inici de l'activitat.

–Correspondrà al titular de l'activitat netejar l'espai públic sobre el qual es projecti la façana de l'establiment. A aquest efecte, es dipositarà una fiança de 3.000 € per garantir la neteja d'aquest espai públic.

1.3. Els locals que comptin amb terrassa en què el seu ús estigui previst i autoritzat, com a norma general, hauran de cessar l'activitat a la terrassa a les 3 hores, amb excepció dels establiments del grup I que serveixin berenars matinals. En aquest darrer cas l'esmentat cessament s'haurà de produir, com a màxim, a la 1. No obstant, els establiments del grup I que ofereixin menjars ràpids (autoritzats per ampliar horari de tancament) i els inclosos en els grups II, III i V podran ampliar l'horari de tancament de la terrassa fins a les 4 hores sempre que disposin, al seu exterior, de personal de vigilància o control degudament uniformat i identificat.

HA DE DIR:

Article 1. Horaris de tancament.

1.- L'horari de tancament dels establiments públics i activitats recreatives serà, com a màxim, el que s'indica a continuació durant tot l'any:

  • Grup I: Restaurants, cafeteries, cafès o bars tancaran, com a màxim, a les 03:00 hores.
  • Grup II: Cafès concert, pubs i bars musicals i anàlegs tancaran, com a màxim, a les 04:00 hores.
  • Grup III: Bingos, cinemes, teatres, cafès-teatre, sales de joc, d'apostes, i altres anàlegs tancaran com a màxim, a les 04:00 hores.
  • Grup IV: Discoteques, sales de ball, sales de festa i altres anàlogues tancaran, com a màxim, a les 06:00 hores.

2.- Les cafeteries i restaurants, l'activitat dels quals només i exclusivament consisteixi en servir menjars ràpids, entesos com a tals els establiments on fan i serveixen panets, pizzeries, hamburgueseries i similars, podran presentar una declaració responsable d'ampliació horària, que tindrà caràcter temporal, per temps determinat, mai superior a un any, i haurà de finalitzar el 31 de desembre de l'any en curs, per tancar, com a màxim, a les 06:00 hores. Prèvia l'exacció de les oportunes taxes, i dipositada la fiança que garanteixi la neteja de l'espai públic, s'haurà de declarar:

- Que no exercirà ni activitat ni amenització musical.

- Que el local té portes i finestres i que les mateixes romandran tancades.

- Que no es serviran begudes alcohòliques de graduació superior a 6 graus durant l'horari habitual d'obertura de l'establiment. Així mateix, des de les 03:00 fins a les 06:00 no es dispensaran cap tipus de beguda alcohòlica.

- Que s'haurà d'observar un temps mínim de 2 hores entre l'hora de tancament i l'inici de l'activitat.

- Que es procedirà a la neteja de l'espai públic sobre el qual es projecti la façana de l'establiment i l'àrea d'influència propera a l'activitat o voltants, entesa aquesta com a la zona geogràfica constituïda per l'àrea de la via o espai públic comprès en la circumferència de 50 metres de radi al voltant de l'establiment, i comptat des de les seves portes d'accés. A aquest efecte, s'ha de dipositar una fiança de 3000 € per garantir la neteja d'aquest espai públic.

3.- Els locals que comptin amb terrassa en què el seu ús estigui previst i autoritzat, com a norma general, hauran de cessar l'activitat a la terrassa a les 03:00 hores. No obstant això, els establiments del grup I que serveixin berenars matinals hauran de tancar, com a màxim, a les 01:00 hores. Així mateix, els establiments del grup I que ofereixin menjars ràpids i que hagin presentat la declaració responsable establerta a l'apartat 2, així com els inclosos en els grups II, III i IV, podran ampliar l'horari de tancament de la terrassa fins a les 04:00 hores, sempre que disposin, a l'exterior, de personal de vigilància o control degudament uniformat i identificat.

Article 2

Es modifica l'article 2 de l'Ordenança reguladora dels horaris de tancament d'establiments i espectacles públics i activitats.

ON DIU:

Article 2

2.1. L'horari d'obertura dels establiments públics i activitats recreatives serà el que s'indica a continuació durant tot l'any:

a) Grup I. Els restaurants, les cafeteries, els cafès o bars no podran obrir abans de les 8 hores. Atès que existeixen establiments que, de manera tradicional, serveixen berenars a primeres hores del matí, excepcionalment, per part de la Batlia es podrà autoritzar, prèvia sol·licitud de l'interessat, l'obertura a les 6 hores, sempre que es compleixin les condicions següents:

–Establiments que en el desenvolupament habitual de la seva activitat ofereixin berenars a primeres hores del matí.

–No es podrà exercir ni activitat ni amenització musical.

–S'estableix com horari màxim de tancament la 1.

b) Grup II. Els cafès concert no podran obrir abans de les 10'30 hores. Si bé l'activitat musical s'ajustarà a l'horari comprès entre les 12 hores i les 4 hores.

c) Grup III. Els bingos, cinemes, teatres, cafès teatre i altres d'anàlegs no podran obrir abans de les 12 hores.

d) Grup V. Les discoteques, les sales de ball, les sales de festa i altres d'anàlogues no podran obrir abans de les 22 hores. En el cas d'organització de gales juvenils, es permetrà l'obertura d'aquests establiments citats entre les 18 i les 22 hores en dies festius i vigílies de festius amb les limitacions d'admissió, consum i servei de begudes establertes per la legislació vigent per a menors. En aquests casos, hauran de transcórrer almanco 2 hores, des de la conclusió de la gala juvenil a l'inici normal de l'activitat, dintre de l'horari permès.

2.2. A les terrasses dels locals se'ls aplicarà l'horari d'obertura de l'activitat principal. No obstant, aquells establiments autoritzats per obrir a les 6 hores per servir berenars matinals, no podran fer ús de la terrassa fins a les 8 hores.

HA DE DIR:

Article 2. Horaris d'obertura.

2.1. L'horari d'obertura dels establiments públics i activitats recreatives serà el que s'indica a continuació durant tot l'any:

a) Grup I: Restaurants, cafeteries, cafès o bars no podran obrir abans de les 08:00 hores. Atès que hi ha establiments que, tradicionalment, serveixen berenars a primeres hores del matí, aquests podran presentar una declaració responsable de modificació horària, que els permetrà obrir a les 06:00 hores sempre que tanquin, per contra, a la 01:00 hores. Aquesta modificació tindrà caràcter temporal, per temps determinat, mai superior a un any i haurà de finalitzar el 31 de desembre de l'any en curs. S'haurà de declarar:

  • Que es tracta d'un establiments que en el qual es van a ofereixen, de manera habitual, berenars a primera hora del matí.
  • Que no s'ha d'exercir ni activitat ni amenització musical de 06:00 h a 08:00 h.

b) Grup II: Cafès-concert, pubs, bars musicals i altres anàlegs no podran obrir abans de les 10:30 hores. Si bé l'activitat musical s'ajustarà a l'horari comprès entre les 12:00 hores i les 04:00 hores.

c) Grup III: Bingos, cinemes, teatres, cafès-teatre, sales de joc, d'apostes i altres anàlegs no podran obrir abans de les 12:00 hores.

d) Grup IV: Discoteques, sales de ball, sales de festa i altres anàlogues no podran obrir abans de les 22:00 hores. En el cas d'organització de gales juvenils, es permetrà l'obertura d'aquests establiments entre les 18:00 i les 22:00 hores en dies festius i vigílies de festius, amb les limitacions d'admissió, consum i servei de begudes, establertes per la legislació vigent per a menors. En aquests casos, hauran de transcórrer, almanco 2 hores, des de la conclusió de la gala juvenil a l'inici normal de l'activitat, dintre de l'horari permès.

2.- A les terrasses dels locals se'ls aplicarà l'horari d'obertura de l'activitat principal. No obstant, aquells establiments autoritzats per obrir a les 06:00 hores per servir berenars matinals, no podran fer ús de la terrassa fins a les 08:00 hores.

Article 3

Es modifica l'article 3 de l'Ordenança reguladora dels horaris de tancament d'establiments i espectacles públics i activitats.

ON DIU:

Article 3

De conformitat amb el que disposa la Llei orgànica 1/1992, de 21 de febrer, sobre la protecció de la seguretat ciutadana, la Batlia és competent per sancionar les infraccions que contravinguin l'establert en aquesta Ordenança, sense perjudici que es puguin adoptar les mesures cautelars previstes en aquesta normativa i, especialment, la de clausura de l'establiment.

HA DE DIR:

Article 3. Sancions

De conformitat amb el que disposa la normativa autonòmica vigent en matèria d'activitats, la Batlia és competent per sancionar les infraccions que contravinguin el que estableix aquesta Ordenança.

Article 4

S'afegeix un nou article 4 a l'Ordenança reguladora dels horaris de tancament d'establiments i espectacles públics i activitats. Amb el següent text:

Article 4. Actes d'especial projecció

2.- La Batlia, de forma motivada i amb ocasió de festivitats tradicionals, actes d'especial projecció cultural, recreativa o d'una altra naturalesa, pot dispensar, amb caràcter temporal del compliment dels horaris establerts en aquesta Ordenança, en determinades zones, sectors o una altra demarcació territorial del terme municipal, fixant les condicions pertinents atenent les circumstàncies concurrents i assenyalant en tots els casos el termini.

Disposició final primera

Es modifica la disposició final de l'Ordenança reguladora dels horaris de tancament d'establiments i espectacles públics i activitats.

ON DIU:

Disposició final

La present Ordenança entrarà en vigor una vegada complerts els tràmits previstos a la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, que ha estat modificada per la Llei 11/1999, de 21 d'abril.

HA DE DIR:

Disposició final primera

La present Ordenança entrarà en vigor una vegada complerts els tràmits previstos a la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local.

Disposició final segona

S'afegeix una nova disposició final segona de l'Ordenança reguladora dels horaris de tancament d'establiments i espectacles públics i activitats. Amb el següent text:

Disposició final segona

La Batlia-Presidència, en l'exercici de les seves competències podrà interpretar, aclarir i desenvolupar els articles de la present Ordenança.

 

Calvià, 12 de novembre de 2020

El batle Alfonso Rodríguez Badal