Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

FONS DE GARANTIA AGRÀRIA I PESQUERA DE LES ILLES BALEARS (FOGAIBA)

Núm. 11428
Resolució de la presidenta del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA) per la qual es convoquen ajudes per a l’estabilització del sector de l’oli d’oliva emparat per la denominació d’origen protegida (DOP) Oli de Mallorca a causa de la crisi provocada per la COVID-19

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Els consumidors han donat un important reconeixement a les denominacions d'origen protegides (DOP) que estableix la Unió Europea. Això ha suposat un estímul per orientar l'objectiu dels productors cap a aliments de qualitat. Un exemple d'aquest fet es troba en l'Oli de Mallorca (DOP), que en l'actualitat és la única denominació reconeguda en el sector de l'oli en l'àmbit de les Illes Balears, l'aprovació de la qual ha evidenciat una millora tant en les feines agrícoles realitzades a les plantacions d'oliveres com en l'elaboració de l'oli.

Aquestes millores han suposat una qualitat superior per a l'Oli de Mallorca (DOP), i a la vegada, un increment en les despeses de producció, les quals, a més, estan afectades pel fet de la insularitat i, per tant, suporten uns costos més grans que les produccions continentals similars.

La situació epidemiològica que ha generat la COVID-19 a tot Europa ha obligat a adoptar mesures de salut pública que han alterat la normalitat en el desenvolupament de les relacions socials, econòmiques i productives. A causa de la pandèmia actual de COVID-19 i de les àmplies restriccions imposades des del mes de març als estats membres, el sector de l'oli ha experimentat pertorbacions econòmiques greus que estan causant dificultats importants per comercialitzar el producte.

La disminució des del mes de març de l'activitat turística ha provocat una reducció molt important de canal HORECA del qual depèn un 80 % de la comercialització de l'oli d'oliva amb DOP Oli de Mallorca.

Aquest desequilibri ha produït un increment del volum emmagatzemat d'oli d'oliva de la campanya 2019-2020, que no ha tingut sortida i que en aquest moment es quantifica en 130.000 litres. Aquest estoc acumulat de la campanya anterior compromet la campanya de l'any 2020-2021, que està a punt d'iniciar-se, ja que, a més d'incrementar-ne el volum emmagatzemat i que s'haurà de comercialitzar, el fet de ser oli d'un any d'antiguitat li resta qualitat.

En data 20 de març del 2020 es va publicar al DOUE la comunicació de la Comissió que regula el marc temporal relatiu a les mesures d'ajuda estatal destinades a donar suport a l'economia en el context del brot actual de COVID-19. En aquesta comunicació, la Comissió reconeix que el brot de la COVID-19 és una emergència de salut pública greu per a la ciutadania i que suposa una gran pertorbació de les economies mundials de la Unió.

A l'empara d'aquest marc temporal, l'Estat espanyol va notificar a la Comissió Europea el Marc nacional temporal relatiu a les mesures d'ajuda a empreses i autònoms consistents en subvencions directes, bestretes reemborsables, avantatges fiscals, garanties de préstecs i bonificacions de tipus d'interès en préstecs destinats a donar suport a l'economia en el context del brot actual de COVID-19. Aquest marc nacional es va aprovar per Decisió de la Comissió Europea de 2 d'abril de 2020 i posteriorment prorrogada la seva vigència, amb núm. SA.58778 (2020/N).

L'article 1.2.m de l'Ordre de la consellera d'Agricultura i Pesca de 10 de març de 2005, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en els sectors agrari i pesquer, publicada al Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 43, de 17 de març de 2005, assenyala que poden ser objecte d'ajuda, entre d'altres, totes les activitats d'utilitat pública o d'interès social o la consecució d'una finalitat pública, relacionades amb els sectors agrari i pesquer i que podran especificar les convocatòries corresponents.

El Decret 64/2005, de 10 de juny, de creació del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears, estableix que el FOGAIBA té per objecte executar la política de la conselleria competent en matèria d'agricultura i pesca referent a l'aplicació de les mesures de foment i de millora dels sectors agrari i pesquer, incloses les derivades de la política agrícola comuna i dels fons procedents de l'Instrument Financer d'Orientació de la Pesca (IFOP), de les mesures de desenvolupament rural i d'altres règims d'ajudes que preveu la normativa de la Unió Europea.

Mitjançant el Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Concretament, a l'annex 1 s'acorda l'adscripció del FOGAIBA a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

D'acord amb el que disposa l'article 15 del text refós de la Llei de subvencions esmentat, correspon aprovar la convocatòria d'aquestes subvencions mitjançant una resolució.

Per tot això, en virtut del que estableix l'article 6.1.g del Decret 64/2005, de 10 de juny, i a proposta del director gerent del FOGAIBA, dicto la següent

RESOLUCIÓ

Primer

Objecte de les ajudes i àmbit d'aplicació

1. S'aprova la convocatòria d'ajudes a l'estabilització del sector de l'oli d'oliva emparat per la DOP Oli de Mallorca a causa de la crisi provocada per la COVID, d'acord amb el que estableix l'Ordre de la consellera d'Agricultura i Pesca de 10 de març de 2005, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en els sectors agrari i pesquer, publicada al Butlletí Oficial de les Illes Balears núm. 43, de 17 de març de 2005.

2. Aquestes ajudes s'han de concedir d'acord amb el Marc nacional temporal relatiu a les mesures d'ajuda a empreses i autònoms consistents en subvencions directes, bestretes reemborsables, avantatges fiscals, garanties de préstecs i bonificacions de tipus d'interès en préstecs destinats a donar suport a l'economia en el context del brot actual de COVID-19, i d'acord amb el Marc temporal relatiu a les mesures d'ajuda estatal destinades a donar suport a l'economia en el context del brot actual de COVID-19, publicat al DOUE el 20 de març del 2020.

3. L'àmbit territorial d'aplicació d'aquestes ajudes és l'illa de Mallorca.

Segon

Finançament de la convocatòria

Per a aquesta convocatòria es destina un import màxim de cent mil euros (100.000,00 €), amb possibilitat d'ampliar la dotació de la partida pressupostària, amb càrrec als pressuposts del FOGAIBA 2020.

Tercer

Beneficiaris

1. Poden ser beneficiaris de les ajudes que preveu aquesta resolució:

a. Els productors d'oli registrats amb la DOP Oli de Mallorca que a la data de l'1 de setembre del 2020 tinguin oli qualificat amb la DO sense envasar.

b. Els elaboradors d'oli registrats amb la DOP Oli de Mallorca que a la data de l'1 de setembre del 2020 tinguin oli qualificat amb la DO sense envasar.

2. La comprovació dels requisits que preveu el punt 1 la farà d'ofici l'òrgan instructor del procediment, tret de manifestació contrària de la persona interessada, ja que amb la presentació de la sol·licitud d'ajuda s'entén atorgada aquesta autorització. En cas que es denegui aquesta autorització, caldrà presentar la documentació corresponent.

3. No poden ser beneficiaris de les ajudes que preveu aquesta resolució les empreses que a 31 de desembre del 2019 ja estiguessin en crisi, d'acord amb els termes que preveu l'article 2, punt 18, del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuda compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DOUE 187, de 26 de juny de 2014).

4. Tampoc poden ser beneficiaris de les subvencions que preveu aquesta resolució les persones les entitats i les associacions sobre les quals concorrin algunes de les prohibicions que estableixen els apartats 1 i 2 de l'article 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions. La justificació de no estar incurs en les prohibicions establertes es farà de la manera que preveu l'apartat 6 de l'article 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

5. D'acord amb el que disposa l'article 10.1.e del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, es considerarà que els beneficiaris estan al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social quan es verifiqui el que disposa l'article 38 del Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desenvolupament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressupostos generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i també els articles 18 i 19 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. La circumstància d'estar al corrent de les obligacions tributàries —estatals i autonòmiques— i amb la Seguretat Social s'ha d'acreditar abans que es dicti la proposta de resolució de concessió.

L'acreditació del compliment d'aquest requisit es durà a terme mitjançant la presentació de les certificacions que preveu l'article 22 del Reial decret 887/2006. No obstant això, la persona interessada pot autoritzar el FOGAIBA o la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació perquè comprovi d'ofici el compliment del requisit esmentat i, en aquest cas, no caldrà presentar els certificats corresponents.

6. De conformitat amb el que disposa l'article 11 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes, tampoc poden ser beneficiàries de les subvencions que preveu aquesta resolució les empreses i les entitats sol·licitants sancionades o condemnades, en els darrers tres anys, per resolució administrativa o sentència judicial fermes, per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.

Quart

Actuacions subvencionables

1. Constitueix l'actuació subvencionable la desqualificació d'oli, sense envasar, qualificat com a DO Oli de Mallorca, efectuada entre els dies 1 de setembre del 2020 i 30 de novembre del 2020.

2. La quantitat màxima d'oli objecte d'ajuda per a cada beneficiari serà el 20 % de la producció qualificada, envasada i comercialitzada durant l'any 2019.

3. La comprovació dels requisits que preveuen els punts 1 i 2 anteriors la farà d'ofici el FOGAIBA, excepte manifestació contrària del peticionari, ja que amb la presentació de la sol·licitud d'ajuda s'entén atorgada aquesta autorització.

Cinquè

Quantia de les ajudes i import màxim de l'ajuda

1. L'import de l'ajuda serà de 2,00 € per litre d'oli desqualificat, amb els límits que assenyalen els punts següents.

2. La quantitat d'oli objecte d'ajuda no pot superar la quantitat d'oli comercialitzat a un altre operador sense la denominació DO Oli de Mallorca, entre els dies 1 de setembre del 2020 i 30 de novembre del 2020.

3. De conformitat amb el que estableix el punt 23 del Marc temporal relatiu a les mesures d'ajuda estatal destinades a donar suport a l'economia en el context del brot actual de COVID-19, en relació amb els beneficiaris que s'indiquen en el punt 1.a de l'apartat tercer d'aquesta resolució, les ajudes no poden superar els 100.000,00 € per empresa.

4. De conformitat amb el que estableix el punt 22 del Marc temporal relatiu a les mesures d'ajuda estatal destinades a donar suport a l'economia en el context del brot actual de COVID-19, en relació amb els beneficiaris que s'indiquen en el punt 1.b de l'apartat tercer d'aquesta resolució, les ajudes no poden superar els 800.000,00 € per empresa.

Sisè

Sol·licituds

1. El termini de presentació de sol·licituds és a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta resolució al BOIB i fins al 15 de desembre del 2020.

2. Les persones interessades que compleixin els requisits que preveu aquesta convocatòria han de presentar les sol·licituds d'ajuda, d'acord amb el model de l'annex 1, que figura a la pàgina web del FOGAIBA (A04026954). Les sol·licituds s'han de presentar, emplenades correctament, al registre d'entrada del FOGAIBA, al registre de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació o en qualsevol dels registres que preveuen l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 37 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Cal subministrar totes i cadascuna de les dades que s'indiquen a l'annex 1 i també assumir els compromisos, atorgar les autoritzacions i fer les declaracions que conté l'annex esmentat.

Aquestes sol·licituds han d'incloure la documentació següent:

a. En cas de persones jurídiques, una fotocòpia del NIF del sol·licitant.

b. Acreditació de la representació amb què actua qui signa la sol·licitud, si escau.

3. No cal presentar la documentació o les dades que es puguin obtenir per mitjans telemàtics. En cas que la persona interessada no autoritzi expressament el FOGAIBA o la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació perquè pugui obtenir el DNI del representant, les dades de la DO Oli de Mallorca o els certificats d'estar al corrent de les obligacions tributàries —estatals i autonòmiques— i amb la Seguretat Social, ha d'aportar els certificats o la documentació corresponents. En cas que no estigui obligada a presentar les declaracions o els documents a què es refereixen les obligacions anteriors, cal presentar una declaració responsable que n'acrediti el compliment.

4. En cas que, amb motiu de la tramitació d'altres expedients al FOGAIBA o a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ja s'hagi presentat algun d'aquests documents, no caldrà aportar-lo de nou i n'hi haurà prou amb esmentar l'expedient en el qual consta o, si escau, que la informació figuri a la base de dades documental que preveu el Decret 53/2006, de 16 de juny. Això no obstant, l'acreditació de facultats ha de ser vigent en la data en què es presenta la sol·licitud.

5. Si la sol·licitud d'ajuda o qualsevol dels documents que siguin necessaris no reuneixen els requisits assenyalats, es requerirà a la persona interessada que esmeni el defecte o aporti la documentació en el termini de deu dies, tal com indica l'article 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, amb la indicació que, si no ho fa, s'entendran desistides les sol·licituds i, amb la resolució prèvia, s'arxivarà l'expedient sense cap altre tràmit.

6. La presentació de la sol·licitud suposa l'acceptació, per part de la persona interessada, de tot el que conté aquesta convocatòria, les bases reguladores que estableix l'Ordre de la consellera d'Agricultura i Pesca de 10 de març de 2005 i la resta de normativa d'aplicació.

Setè

Selecció dels beneficiaris i criteris objectius i de preferència

La selecció dels beneficiaris d'aquesta convocatòria es farà mitjançant el procediment de concurrència no competitiva. En conseqüència, se seleccionaran tots els sol·licitants que compleixin els requisits d'aquesta convocatòria i que adjuntin a la sol·licitud la documentació adient.

En el supòsit que el conjunt de sol·licituds amb dret d'ajuda superi l'import que es destina a aquesta convocatòria, s'haurà de reduir el percentatge d'ajuda de les sol·licituds de manera proporcional.

Vuitè

Instrucció del procediment

1. L'òrgan competent per a la instrucció del procediment de concessió de les ajudes és l'Àrea de Gestió d'Ajudes del FOGAIBA. Aquest òrgan durà a terme, d'ofici, les actuacions necessàries per determinar, conèixer i comprovar les dades en virtut de les quals s'ha de dictar la resolució.

2. La resolució dels expedients la dictarà el vicepresident en matèria agrària del FOGAIBA, a proposta del cap del Servei d'Ajudes OCM, de l'Estat i de Pesca, sobre la base de l'informe previ de la unitat gestora del Servei d'Ajudes OCM, de l'Estat i de Pesca, en el qual s'acreditarà, en cas que sigui favorable, la legalitat de l'ajuda i l'import.

Es pot prescindir del tràmit de notificació de la proposta de resolució provisional quan no figurin en el procediment ni es tinguin en compte altres fets, al·legacions i proves a banda dels que han adduït les persones interessades. En aquest cas, la proposta de resolució formulada té caràcter de definitiva.

3. El termini màxim per dictar i notificar la resolució expressa serà de sis mesos i s'ha de notificar individualment a les persones interessades. Una vegada passat aquest temps sense que s'hagi notificat resolució expressa, la sol·licitud s'entendrà desestimada.

4. Contra aquesta resolució es podrà interposar recurs d'alçada davant la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació en el termini d'un mes a comptar des del dia següent al de la seva notificació, d'acord amb el que estableixen l'article 58.4 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Novè

Obligacions dels beneficiaris

1. Són obligacions dels beneficiaris les que estableixen l'article 11 del text refós de la Llei de subvencions i l'article 15 de l'Ordre de la consellera d'Agricultura i Pesca de 10 de març de 2005, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en els sectors agrari i pesquer.

2. El règim jurídic aplicable per l'incompliment de les obligacions indicades és el que preveu el text refós de la Llei de subvencions i comprèn des del reintegrament de l'ajuda i el pagament d'interès de demora fins a la imposició de les sancions corresponents.

 

Desè

Justificació i pagament de les ajudes

1. El termini per justificar la realització de les actuacions objecte d'ajuda finalitza el 26 de febrer del 2021.

2. L'import de l'ajuda concedida s'ha d'abonar a la persona beneficiària mitjançant transferència bancària i amb l'autorització prèvia del director gerent del FOGAIBA, després que s'hagin fet les verificacions i els controls corresponents, i una vegada s'hagi justificat el compliment de la finalitat per a la qual es va concedir.

3. Durant el termini de justificació que estableix el punt 1 anterior, les persones beneficiàries han de presentar la sol·licitud de pagament, dirigida al FOGAIBA (A04026954), que s'ha d'ajustar al model de l'annex 2 que figura a la pàgina web del FOGAIBA.

S'han de fer constar totes les dades que indica l'annex 2 (sol·licitud de pagament) i marcar l'assumpció de compromisos, l'atorgament d'autoritzacions i les declaracions que conté.

Aquestes sol·licituds s'han d'acompanyar de les factures de la venda de l'oli desqualificat.

4. El fet de no comunicar i no justificar la realització de l'activitat subvencionada en el termini i els termes establerts, així com el fet de no dur a terme totes les actuacions per a les quals es rep l'ajuda, suposa un incompliment al qual és aplicable el que estableix el règim d'infraccions i sancions que preveu el text refós de la Llei de subvencions, aprovat pel Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

Onzè

Compatibilitat de les ajudes

1. Les ajudes objecte d'aquesta convocatòria són compatibles amb qualsevol altra que, per a la mateixa finalitat i el mateix objecte, puguin establir altres administracions públiques o altres ens públics o privats, nacionals o internacionals, sempre que no se superi el cost de l'activitat subvencionable.

2. En tot cas, s'han de respectar les regles d'acumulació que preveu l'apartat 13 del Marc nacional temporal relatiu a les mesures d'ajuda destinades a donar suport a l'economia en el context del brot actual de COVID-19.

Dotzè

Règim jurídic aplicable

El règim jurídic aplicable a aquesta convocatòria és el que estableix l'Ordre de la consellera d'Agricultura i Pesca de 10 de març de 2005, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions en els sectors agrari i pesquer; el Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions, i la resta de normativa d'aplicació vigent.

Tretzè

Publicació

Aquesta resolució s'ha de comunicar a la Base de Dades Nacional de Subvencions i s'ha de publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 19 de novembre de 2020

La presidenta del FOGAIBA María Asunción Jacoba Pía de la Concha García-Mauriño