Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 11358
Resolució del conseller de Treball, Comerç i Indústria per la qual es disposa la inscripció i dipòsit en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears de la Resolució de la gerent de la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears i la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (codi de conveni 07100532012018)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

  1. El 17 de juliol de 2018, la gerent de la Fundació d'Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l'Autonomia Personal de les Illes Balears dictà una Resolució en la qual s'acordaren les taules salarials del personal laboral per a l'any 2018.
  2. El 5 de juny de 2020, Beatriz Teresa Martínez Bosch, en representació de la Fundació, sol·licità el registre, el dipòsit i la publicació de la Resolució esmentada.

Fonaments de dret

  1. L'article 90.3 del Text refós de la Llei de l'Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre.
  2. El Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i dipòsit de convenis i acords col·lectius de treball.
  3. L'article 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Per tot això, dict la següent

Resolució

  1. Inscriure i dipositar la Resolució de la gerent de la Fundació d'Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l'Autonomia Personal de les Illes Balears, en la qual s'acorden les taules salarials per al personal laboral per a l'any 2018, en el Registre de Convenis Col·lectius de les Illes Balears.
  2. Notificar aquesta Resolució a la persona interessada.
  3. Publicar el Conveni en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 4 de novembre de 2020

La directora general de Treball i Salut Laboral Virginia Abraham Orte

 

RESOLUCIÓ DE LA GERENT DE LA FUNDACIÓ D'ATENCIÓ I SUPORT A LA DEPENDÈNCIA I DE PROMOCIÓ D'AUTONOMIA PERSONAL DE LES ILLES BALEARS, RELATIVA A L'INCREMENT DE RETRIBUCIONS PER A L'ANY 2018

L'article 12.2 de la Llei 13/2017, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2018, estableix que “les retribucions del personal laboral al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears són les que es determinen mitjançant la negociació col·lectiva, de conformitat amb els criteris que amb aquesta finalitat s'estableixen en l'apartat 1 d'aquest article, els quals s'han de fer extensius al personal al servei de la resta d'ens integrants del sector públic autonòmic, inclòs el personal laboral contractat sota la modalitat d'alta direcció, i de conformitat amb la resta de normes de rang legal aplicables, particularment les que contenen aquesta llei, la Llei 7/2010 i els articles 26 i 28 del Decret llei 5/2012, d'1 de juny, de mesures urgents en matèria de personal i administratives per a la reducció del dèficit públic del sector públic de la comunitat autònoma de les Illes Balears i d'altres institucions autonòmiques.

D'acord amb això, els contractes i la resta d'instruments jurídics que estableixin les retribucions d'aquest personal s'hi han d'adequar oportunament.

L'apartat 1 de referència disposa que “les retribucions del personal al servei de l'Administració de la comunitat autònoma de les Illes Balears i de la resta d'ens integrants del sector públic autonòmic de conformitat amb la delimitació que fa, a aquest efecte, la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears, o, si s'escau, la que faci amb caràcter bàsic l'Estat per a l'any 2018 per mitjà de la norma de rang legal corresponent i en el marc dels pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2018, llevat del personal eventual, s'han de regir per les normes següents:

  1. Amb caràcter general, amb efectes d'1 de gener de 2018, les retribucions del personal esmentat han de ser les mateixes que les vigents l'any 2017, de manera que la massa salarial, en termes d'homogeneïtat per als dos anys de comparació, tant pel que fa als efectius del personal com a l'antiguitat, no augmenti.

(...)

  1. Tots els acords, els convenis o els pactes que impliquin creixements retributius superiors a les quanties que estableixen aquest article o les normes que el despleguin s'hi han d'adequar oportunament. En cas contrari, són inaplicables les clàusules o les normes que s'hi oposin.”

Així mateix, a l'apartat 3 es disposa que “Tot el que disposen els apartats anteriors d'aquest article s'ha d'entendre sens perjudici de les variacions retributives a l'alça o a la baixa que eventualment puguin tenir lloc per raó del que preveuen les disposicions addicionals primera i cinquena d'aquesta llei, i també dels efectes econòmics inherents als acords a què es refereixen els articles 22, 23, 24.1, 24.3 i 25.2 i la disposició addicional setena d'aquesta llei”.

Per altra banda, l'article 13 disposa que “Per a l'any 2018, les quanties màximes que estableixen els apartats 2.1, 2.2 i 2.4 de la disposició addicional quinzena de la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2013, en relació amb els límits retributius aplicables a cada un dels grups de classificació professional del personal laboral al servei dels ens del sector públic instrumental de la comunitat autònoma de les Illes Balears, són les mateixes que les corresponents a l'any 2017, sens perjudici de les variacions retributives que eventualment puguin tenir lloc per raó del que preveu la disposició addicional primera d'aquesta llei. .”

Per la seva banda, l'article 17.1 del mateix text legal, declara que:

1. Les indemnitzacions per raó del servei del personal de l'Administració de la comunitat autònoma s'han de regir pel Decret 16/2016, de 8 d'abril, pel qual s'aprova el text consolidat del Decret pel qual es regulen les indemnitzacions per raó del servei del personal al servei de l'administració autonòmica de les Illes Balears, i les seves quanties han de ser les mateixes que les corresponents a l'any 2017. Aquest decret és aplicable al personal directiu professional però no al personal eventual, el qual s'ha de regir pel que estableix l'article 16 anterior.

Així mateix, les indemnitzacions relatives al personal al servei de les entitats que, de conformitat amb la delimitació que en fa l'article 12.1 de la present llei, integren el sector públic autonòmic, inclòs el personal directiu professional, han de ser les mateixes que les corresponents a l'any 2017.

2. El personal a què es refereix el paràgraf anterior que ocupi llocs de treball ubicats a l'estranger té dret a percebre una indemnització de 22.000 euros anuals per raó del cost de la residència a l'estranger.”

L'apartat 1 de la disposició addicional primera estableix que "Les normes dels articles 12 a 20 d'aquesta llei s'han d'entendre desplaçades, totalment o parcialment, i en els diversos vessants qualitatius, quantitatius i temporals, per les disposicions que amb caràcter bàsic aprovi l'Estat per a l'any 2018, per mitjà de la norma de rang legal corresponent i en el marc dels pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2018, des del mateix moment en què, si s'escau, entri en vigor la norma de rang legal corresponent o les seves modificacions.

En particular, i a més d'aplicar la variació de les retribucions bàsiques corresponents al personal funcionari que fixi l'Estat, les retribucions complementàries d'aquest personal i el conjunt de les retribucions de la resta del personal al servei de l'Administració de la comunitat autònoma i dels ens instrumentals dependents, dels membres del Govern i dels alts càrrecs i dels membres de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears s'han d'adaptar de manera que totes aquestes retribucions verifiquin el límit màxim de variació global de les retribucions del sector públic que estableixi l'Estat, sempre que aquesta variació no ultrapassi l'1,5% d'increment global per a l'exercici de 2018 respecte de l'exercici de 2017 exclosos els pagaments a compte a què es refereix la disposició transitòria cinquena de la Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears, sens perjudici que en cas que la variació ultrapassi l'1,5% esmentat es tramiti el suplement de crèdit corresponent d'acord amb el que disposa l'article 56 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, amb càrrec al fons de contingència o a qualsevol altra de les fonts de finançament dels suplements de crèdit que preveu l'article esmentat.

Finalment, l'article 18.2 de la Ley 6/2018, de 3 de julio, de Presupuestos Generales del Estado para el año 2018 estableix que “En el año 2018, las retribuciones del personal al servicio del sector público no podrán experimentar un incremento global superior al 1,5 por ciento respecto a las vigentes a 31 de diciembre de 2017, en términos de homogeneidad para los dos períodos de la comparación, tanto por lo que respecta a efectivos de personal como a la antigüedad del mismo.

Además de lo anterior, si el incremento del Producto Interior Bruto (PIB) a precios constantes en 2017 alcanzara o superase el 3,1 por ciento se añadiría, con efectos de 1 de julio de 2018, otro 0,25 por ciento de incremento salarial.

A los efectos de lo dispuesto en este apartado, en lo que a incremento del PIB se refiere, se considerará la estimación avance del PIB de cada año publicada por el Instituto Nacional de Estadística (INE).

Una vez publicado el avance del PIB por el INE y, previa comunicación a la Comisión de Seguimiento del Acuerdo para la mejora del empleo público y de condiciones de trabajo de 9 de marzo de 2018, mediante Acuerdo del Consejo de Ministros se aprobará, en su caso, la aplicación del incremento. Del citado Acuerdo se dará traslado a las Comunidades Autónomas, a las Ciudades Autónomas y a la Federación Española de Municipios y Provincias.

I l'article 18.4 estableix que “La masa salarial del personal laboral, que se incrementará en el porcentaje máximo previsto en el apartado dos de este artículo, está integrada por el conjunto de las retribuciones salariales y extrasalariales y los gastos de acción social devengados por dicho personal en el año anterior, en términos de homogeneidad para los dos períodos objeto de comparación.

Se exceptúan, en todo caso:

a) Las prestaciones e indemnizaciones de la Seguridad Social.

b) Las cotizaciones al sistema de la Seguridad Social a cargo del empleador.

c) Las indemnizaciones correspondientes a traslados, suspensiones o despidos.

d) Las indemnizaciones o suplidos por gastos que hubiera realizado el trabajador.”

A este respecto, se considera que los gastos en concepto de acción social son beneficios, complementos o mejoras distintos a las contraprestaciones por el trabajo realizado cuya finalidad es satisfacer determinadas necesidades consecuencia de circunstancias personales de los trabajadores.

Estos gastos de acción social, en términos globales, no podrán experimentar ningún incremento en 2018 respecto a los del año 2017.”

En data 7 d'agost de 2013, el Patronat de la Fundació d'Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció d'Autonomia Personal de les Illes Balears va aprovar la corresponent Relació de Llocs de Treball conforme a l'establert a la disposició addicional quinzena de la Llei 15/2012, de 27 de desembre, de Pressuposts Generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2013.

Aquesta Relació de Llocs de Treball ha estat objecte de diverses modificacions, sent l'última versió aprovada pel Patronat de la Fundació en data 3 de juliol de 2018.

En data 13 de juliol de 2018, s'ha aprovat per Acord del Consell de Ministres, l'aplicació de l'increment del 0,25 per cent addicional amb efectes de l'1 de Juliol de 2018.

De conformitat amb aquestes previsions, dict la següent

RESOLUCIÓ

Primer.- Per a l'any 2018, i amb data d'efectes 1 de gener de 2018, s'acorda un increment percentual de l'1,5% respecte de les quanties establertes per a cada grup de classificació del personal laboral. Les quanties mensuals resultants de les retribucions bàsiques són les que s'estableixen a continuació, segons el grup de classificació:

Grup

Sou base

Trienni

A

1.536,92

36,06

B

1.375,15

36,06

C

1.206,71

35,19

D

1.020,59

33,40

E

841,73

32,55

La paga extraordinària corresponent al primer semestre de 2018 es correspon amb una mensualitat del sou base i una del complement d'antiguitat, i es meritarà conforme als imports que consten al quadre anterior. Així mateix, la paga extraordinària ha d'incloure, en la forma i la distribució que acordi cada ens, el complement equivalent als increments que les lleis anuals de pressuposts generals de l'Estat determini, amb caràcter bàsic, per a tots els empleats públics. Aquest “complement de paga extra” actualitzat i corresponent al primer semestre de l'any 2018 és el següent:

Grup

Complement de paga extra

A

490,10

B

408,77

C

362,31

D

315,81

E

269,28

Amb data d'efectes d'1 de gener de 2018, les quanties dels conceptes que integren les retribucions complementàries (dedicació especial, horaris especials, responsabilitat, dificultat tècnica, i penositat) aprovades a la RLT, s'incrementaran en un 1,5%.

A més de les retribucions bàsiques, el personal laboral té dret a percebre un complement d'insularitat que, amb data d'efectes d'1 de gener de 2018, s'estableix en les quanties següents:

  1. 85,95 euros mensuals a l'illa de Mallorca.

  2. 95,61 euros mensuals a la resta d'illes.

Segon.- Per a l'any 2018, i amb data d'efectes d'1 de juliol de 2018, s'acorda un increment percentual addicional del 0,25% respecte de les quanties establertes per a cada grup de classificació del personal laboral a l'exercici 2017. Les quanties mensuals resultants de les retribucions bàsiques són les que s'estableixen a continuació, segons el grup de classificació:

Grup

Sou base

Trienni

A

1.540,71

36,15

B

1.378,54

36,15

C

1.209,69

35,28

D

1.023,11

33,49

E

843,80

32,63

La paga extraordinària corresponent al segon semestre de 2018 es correspon amb una mensualitat del sou base i una del complement d'antiguitat, i es meritarà conforme als imports que consten al quadre anterior. Així mateix, la paga extraordinària ha d'incloure, en la forma i la distribució que acordi cada ens, el complement equivalent als increments que les lleis anuals de pressuposts generals de l'Estat determini, amb caràcter bàsic, per a tots els empleats públics. Aquest “complement de paga extra” actualitzat i corresponent al segon semestre de l'any 2018 és el següent:

Grup

Complement de paga extra

A

491,31

B

409,78

C

363,21

D

316,58

E

269,94

Amb data d'efectes d'1 de juliol de 2018, les quanties dels conceptes que integren les retribucions complementàries (dedicació especial, horaris especials, responsabilitat, dificultat tècnica, i penositat) aprovades a la RLT, s'incrementaran en un 0,25% addicional respecte a les quanties corresponents al 2017.

A més de les retribucions bàsiques, el personal laboral té dret a percebre un complement d'insularitat que, amb data d'efectes d'1 de juliol de 2018, s'estableix en les quanties següents:

  1. 86,16 euros mensuals a l'illa de Mallorca.

  2. 95,85 euros mensuals a la resta d'illes.

Tercer.- Conforme estableix la redacció que dona la disposició final sisena de la Llei 18/2016, de 29 de desembre, de pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per a l'any 2017, a l'apartat 3.2 de la disposició addicional cinquena de la Llei 15/2012, el complement personal transitori no s'ha d'absorbir, ni tampoc ha de sofrir variació.

Quart.- Per a l'any 2018, les quanties de les prestacions que integren el que es denomina acció social seran les mateixes que les de l'exercici 2017.

Cinquè. - Per a l'any 2018, les quanties en concepte d'indemnitzacions per raó del servei seran les mateixes que les de l'exercici 2017.

Sisè. – Els increment retributius de l'1,5% i 0,25% addicional també seran aplicables amb data d'efectes 1 de gener de 2018, i 1 de juliol de 2018, respectivament, a la resta de personal depenent de l'ens, incloent-hi, en el seu cas, els òrgans unipersonals de direcció i el personal directiu professional.

Setè. - Aquesta resolució es ratificarà en la pròxima sessió del Patronat de la Fundació.

 

Palma, 17 de juliol de 2018

La gerent Alexandra Pavlovic Djurdjev