Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL DE GOVERN

Núm. 11250
Acord del Consell de Govern de 16 de novembre de 2020 pel qual es decideix que un import de 700.000 euros, corresponent als projectes aprovats en el marc dels plans anuals d’impuls del turisme sostenible que consten relacionats a l’annex 2 de l’Acord del Consell de Govern de 10 de juliol de 2020, respecte dels quals es va declarar que no s’executaran en el marc dels plans anuals corresponents, s’ha d’imputar al programa pressupostari de despesa 413G (accions públiques relatives a la COVID-19), d’acord amb el que preveu l’article 36.2 de la Llei 2/2020, de 15 d’octubre, i se’n concreta la destinació del mateix

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La irrupció de la COVID-19 ha provocat una situació extraordinària i sense precedents a les Illes Balears, que ha afectat de manera generalitzada i transversal tots els sectors de la nostra societat.

Malgrat que les Illes Balears ja es troben en fase de nova normalitat des del dia 21 de juny 2020, és una realitat augmentada per la crisi sanitària la necessitat de potenciar la capacitat d'autoproveïment de les nostres illes. Concretament, la situació provocada arran de la COVID-19 ha posat de manifest que el sector primari, que, entre d'altres, inclou les activitats agrícola i ramadera, és essencial i necessari per garantir el subministrament d'aliments a la societat de manera propera i segura. El bon ritme del sector agrari es veu condicionat en gran manera per la disponibilitat d'aigua de reg.

Hi ha estudis que demostren que els cultius de regadiu multipliquen per sis la producció, enfront dels cultius de secà, i encara millor si són amb aigües regenerades, les quals, a les nostres illes, estan garantides. Cal no oblidar que la reutilització d'aquestes aigües ajuda la recuperació dels recursos hídrics naturals, necessaris per al consum humà i per al medi ambient, ja que no s'aboquen a la mar. A més a més, un enfortiment del sector primari afavoriria un augment de la contribució dins l'economia de les Illes Balears i se'n reduiria parcialment la forta dependència del sector terciari.

El Govern de les Illes Balears, mitjançant la Conselleria d'Agricultura i Pesca, l'any 2004 va signar un Conveni de col·laboració amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per desenvolupar el “Plan de Regadíos Horizonte 2008”, que consistia en la modernització de regadius existents i la implantació de noves xarxes de reg amb aigües depurades. El març de l'any 2011, el Ministeri i el Govern de les Illes Balears varen signar un conveni de cessió de l'ús de totes les instal·lacions que havia executat el Ministeri al Govern de les Illes Balears, el qual es va fer càrrec de totes les depeses. Actualment, la nostra Comunitat disposa de setze infraestructures de regadius amb aigües regenerades a les quatre illes que garanteixen el reg a l'estiu i en moments de sequera.

En el marc del Pla de Reactivació Econòmica aprovat pel Govern de les Illes Balears en resposta a la crisi provocada per la COVID-19, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació impulsa el «Pla d'optimització sostenible dels recursos hídrics procedents d'aigües regenerades amb destinació a la modernització i consolidació dels regadius socials a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears». Dins el conjunt d'actuacions previstes en el Pla, són prioritàries les dues següents:

  • Posada en funcionament de la infraestructura de regadiu de Santa Eulària des Riu (única instal·lació a l'illa d'Eivissa). En el moment de la seva construcció, aquesta instal·lació no es posà en marxa per l'alta salinitat de l'aigua (actualment, es disposa de l'equipament de dessalatge necessari). L'objecte de l'actuació a realitzar és posar a punt les infraestructures de regadiu per impulsar l'agricultura i ramaderia de l'illa.

  • Aprofitament de l'ullal proper al nucli urbà de la Casa Blanca. Atès que brolla tot l'any, dona problemes als cultius de la zona els mesos d'hivern, provocat per l'augment del nivell freàtic dels terrenys. Contràriament, en els mesos d'estiu, fa falta aigua per regar els cultius. L'objecte de l'actuació a dur a terme és la impulsió de l'aigua de l'ullal a la bassa d'emmagatzemament d'aigua regenerada de Can Guidet, a Sant Jordi, a fi d'evitar els problemes descrits en els mesos d'hivern i la manca d'aigua en els mesos d'estiu.

Les dues actuacions tenen un pressupost total de 700.000 euros i un període d'execució de nou mesos. Les actuacions s'orienten a fomentar l'increment de l'activitat i producció agrícola i ramadera, atesa la seva importància per proveir d'aliments i per tractar-se d'un sector de l'economia balear que cal potenciar. Per tots aquests motius, es fa necessari, donar suport a un sector econòmic molt castigat i essencial a les Illes Balears en l'àmbit social, econòmic, laboral i en termes de sostenibilitat.

Mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 10 de juliol de 2020, es va declarar que es consideren d'execució estratègica els projectes aprovats en el marc dels plans anuals d'impuls del turisme sostenible que consten relacionats a l'annex 1 que s'adjunta a l'Acord esmentat, segons l'excepció prevista en el primer paràgraf in fine de l'article 36.1 del Decret llei 8/2020, de 13 de maig, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19. Així mateix, es va declarar que no s'executaran els projectes aprovats en el marc dels plans anuals d'impuls del turisme sostenible que consten relacionats a l'annex 2 que s'adjunta a l'Acord esmentat, i per l'import que s'estableix en el mateix annex, segons el darrer paràgraf de l'article 36.1 del Decret llei 8/2020 esmentat abans, sens perjudici del seu finançament posterior a càrrec d'exercicis futurs. Finalment, l'Acord esmentat va declarar que la resta de projectes que consten relacionats a l'annex 3 que s'adjunta a l'Acord esmentat poden seguir el seu curs, d'acord amb les condicions i els requisits resultants dels plans respectius i les resolucions d'aprovació de cada projecte, i l'import màxim que s'estableix en el mateix annex.

Cal tenir en compte que l'article 36.2 de la Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19 (amb la mateixa redacció que l'article 36.2 del Decret llei 8/2020 esmentat abans) preveu que:

2. Les aplicacions que, en forma de projectes o de línies de despesa o inversió, acordi el Consell de Govern, que s'han d'imputar al programa pressupostari de despesa 413G (accions públiques relatives a la COVID-19), al qual fa referència l'article 11 del Decret llei 4/2020, de 20 de març, de mesures urgents en matèria de contractació, convenis, concerts educatius i subvencions, serveis socials, medi ambient, procediments administratius i pressuposts per fer front a l'impacte econòmic i social de la COVID-19, s'han de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, i implicaran l'autorització prèvia al conseller o a l'òrgan competent per a l'autorització de la despesa a què es refereix l'article 72.2 de la Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i també per a la subscripció del contracte, la subvenció, el conveni o el negoci jurídic corresponent en cada cas, en els casos en què la legislació pressupostària o sectorial estableixi la necessitat d'aquesta autorització prèvia.

Així, mitjançant el present Acord, es decideix que un import total de 700.000 euros, corresponent als projectes aprovats en el marc dels plans anuals d'impuls del turisme sostenible que consten relacionats a l'annex 2 de l'Acord del Consell de Govern de 10 de juliol de 2020, respecte dels quals es va declarar que no s'executaran en el marc dels plans anuals corresponents, s'ha d'imputar al programa pressupostari de despesa 413G (accions públiques relatives a la COVID-19), d'acord amb el que preveu l'article 36.2 de la Llei 2/2020 esmentada abans, i, en concret, s'ha de destinar a l'acció «Optimització sostenible dels recursos hídrics procedents d'aigües regenerades amb destí a la modernització i consolidació dels regadius socials en la Comunitat Autònoma de les Illes Balears – Fase I». Aquesta acció té per objecte garantir el funcionament de les infraestructures de regadius amb aigües regenerades de Santa Eulària des Riu i l'aprofitament de l'ullal proper al nucli urbà de la Casa Blanca per omplir la bassa d'emmagatzemament d'aigua regenerada de Can Guidet, a Sant Jordi.

Atès que s'han exhaurit els recursos pressupostaris de la secció 37 relatius a aquest exercici, s'ha d'aplicar el que preveu el primer paràgraf de l'article 36.3 de la Llei 2/2020 esmentada abans.

Atès tot això, el Consell de Govern, a proposta conjunta de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors i el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, en la sessió de dia 16 de novembre de 2020, adoptà entre d'altres, l'Acord següent:

Primer. Decidir que un import total de 700.000 euros, corresponent als projectes aprovats en el marc dels plans anuals d'impuls del turisme sostenible que consten relacionats a l'annex 2 de l'Acord del Consell de Govern de 10 de juliol de 2020, respecte dels quals es va declarar que no s'executaran en el marc dels plans anuals corresponents, s'ha d'imputar al programa pressupostari de despesa 413G (accions públiques relatives a la COVID-19), d'acord amb el que preveu l'article 36.2 de la Llei 2/2020, de 15 d'octubre, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19. En concret, aquest import s'ha de destinar al finançament de l'acció «Optimització sostenible dels recursos hídrics procedents d'aigües regenerades amb destí a la modernització i consolidació dels regadius socials en la Comunitat Autònoma de les Illes Balears – Fase I», que té per objecte garantir el funcionament de les infraestructures de regadius amb aigües regenerades de Santa Eulària des Riu i l'aprofitament de l'ullal proper al nucli urbà de la Casa Blanca per omplir la bassa d'emmagatzemament d'aigua regenerada de Can Guidet, a Sant Jordi.

Segon. Determinar que, d'acord amb l'article 36.2 de la Llei 2/2020 esmentada abans, en relació amb l'apartat 2 de l'article 10 de la Llei 19/2019, de 30 de desembre, de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per a l'any 2020, modificat per l'apartat 1 de la disposició final novena de la Llei 2/2020, aquest Acord implica l'autorització prèvia a la consellera Agricultura, Pesca i Alimentació per exercir la competència en matèria d'autorització i disposició de la despesa derivada de l'execució de l'acció esmentada en el punt anterior, per un import total de 700.000 euros, amb càrrec a la partida pressupostària per a l'any 2021 següent (o la que correspongui per a l'any 2021):

Partida d'alta

Import

20201 413G01 61100 00

700.000 €

TOTAL

700.000 €

 

Tercer. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 16 de novembre de 2020

La secretària del Consell de Govern

Pilar Costa i Serra