Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

AJUNTAMENT DE SANTANYÍ

Núm. 11242
Modificació Pla Estratègic de Subvencions per a l'exercici 2020

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

L'Ajuntament de Santanyí en sessió plenària celebrada el dia 4 de novembre de 2020 va adoptar l'acord el següent, entre d'altres:

“D'acord amb les previsions de l'article 8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, que obliga les administracions que pretenguin concedir subvencions aprovar, prèviament, un Pla estratègic, i d'acord amb l'article 12 del Reial Decret 887/2006 de 21 de juliol que aprova el Reglament de la Ley General de Subvencions, l'Ajuntament de Santanyí va aprovar en sessió de ple ordinària de 16 de desembre de 2019, el Pla estratègic de subvencions de l'Ajuntament de Santanyí per a l'any 2020.

El caràcter estimatiu del Pla Estratègic i la realitat dinàmica de les necessitats del municipi fan convenient ajustar les previsions contingudes i actualitzar-les a la nova situació, introduint en el seu cas les modificacions i innovacions corresponents per donar una adequada resposta a aquesta realitat.

L'actual situació provocada per la pandèmia de la COVID-19 i la declaració de l'estat d'alarma pel Reial Decret 463/2020, de 14 de març, ha motivat, a molts nivells, un conjunt de canvis sense precedents.

Després de l'impacte que ha suposat aquesta situació a nivell sanitari i de la preocupació generada per la salut, s'adverteixen conseqüències més que significatives per al teixit econòmic, motivades per les mesures de contenció previstes a l'esmentat Reial Decret 463/2020. Aquestes mesures han suposat la paralització o alentiment de l'activitat de bona part de l'economia del país i, per tant, del municipi de Santanyí.

A principis de maig es va iniciar a l'illa de Mallorca la “desescalada” i, amb això, van començar a relaxar-se de forma progressiva les restriccions a l'activitat empresarial. No obstant això, aquest reinici de l'activitat econòmica es va donar en una situació en què van confluir diferents circumstàncies conjunturals pròpies de la crisi sanitària amb altres qüestions estructurals inherents a l'economia del municipi de Santanyí:

- activitat limitada, restriccions d'aforament i manteniment de distanciament.

- estructura productiva dominada clarament pel sector serveis, i més concretament pel subsector de turisme i oci, determinat per una forta estacionalitat.

Per tot això, les empreses, autònoms, altres professionals subjectes a règim de mutualitat així com persones físiques amb ingressos derivats del lloguer de curta estada o lloguer “vacacional” que formen una part importantíssima del teixit productiu del municipi no han pogut assolir les expectatives econòmiques previstes prèvies a la declaració de l'estat d'alarma i, per tant, han patit una important reducció dels seus ingressos en relació als obtinguts en exercicis anteriors. Aquesta circumstància ha esdevingut en una greu falta de liquiditat, la qual afecta seriosament a la seva situació econòmica a curt i mig termini, però també suposa un greu risc per a la seva viabilitat futura.

Ara l'Ajuntament de Santanyí, com a administració més propera a la ciutadania, vist el marc normatiu i competencial, vol posar en marxa un conjunt de mesures locals per esmorteir, en la mesura del possible, l'impacte d'aquesta crisi i pal·liar els efectes de la mateixa. Per aquest motiu, es proposa l'aprovació d'unes d'ajudes extraordinàries al municipi per minimitzar l'impacte econòmic de la crisi sanitària COVID-19 i reactivar l'activitat econòmica del terme municipal de Santanyí.

En aquest sentit, es proposa la modificació del Pla Estratègic en la direcció d'introduir una nova línia d'ajudes que tenen com a objectiu pal·liar les conseqüències d'aquesta situació i millorar la solvència financera, amb una injecció de liquiditat als diferents agents que formen el teixit productiu local mitjançant les presents ajudes extraordinàries.

En virtut de tot l'exposat i tenint en compte que aquest Ajuntament té com a prioritat absoluta en matèria econòmica protegir, preservar i donar suport a el teixit productiu del municipi, la batlia proposa adoptar el següent acord:

1. Modificar el Pla Estratègic de Subvencions de l'Ajuntament de Santanyí per a l'exercici 2020 per incloure una nova línia de subvencions que tendria el contingut següent:

a) Activitats subvencionables

En aquesta àrea seran subvencionables part dels danys econòmics derivats de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, en la quantia determinada per a cada grup de beneficiaris.

 

b) Efectes que es pretenen aconseguir

Fonamentalment, l'efecte que es pretén amb aquesta convocatòria és  compensar en la mesura del que sigui possible els danys econòmics derivats i conseqüència de la pandèmia als diferents agents que formen el teixit productiu local per tal que aquests puguin mantenir la seva activitat, consolidar el seu projecte al municipi i reactivar el més aviat possible l'activitat econòmica de Santanyí.

c) Fons de finançament

Aplicació pressupostària 13-43901-48903 01 (condicionada a l'aprovació definitiva de la modificació de crèdit núm. 26  per suplement finançada amb romanent líquid de tresoreria).

d) Cost previst

1.100.000,00 €.

e) Termini execució

El volum d'ingressos obtinguts en el desenvolupament de l'activitat empresarial  pròpia durant el període de l'1 d'abril al 30 de setembre de 2020 ha d'haver estat almenys un 40% inferior en relació al volum d'ingressos obtingut en el mateix període de l'any 2019.

f) Beneficiaris

Poden tenir la condició de beneficiaris les persones físiques o jurídiques que formin part d'algun dels següents grups:

 

• Grup 1. Empreses amb personalitat jurídica.

• Grup 2. Persones físiques que s'hagin mantingut d'alta en el règim especial de treballadors autònoms, règim especial per compte propi de la Seguretat Social que correspongui o mutualitat de col·legi professional a el menys 120 dies a l'any 2019 i 60 dies entre el 1 de gener de 2020 i el 30 de setembre de 2020. Aquests dies poden haver estat o no consecutius.

• Grup 3. Persones físiques que s'hagin mantingut d'alta en el règim especial de treballadors autònoms, règim especial per compte propi de la Seguretat Social que correspongui o mutualitat de col·legi professional a el menys 120 dies a l'any 2018 i 120 dies a l' any 2019, hagin estat o no consecutius; i que no han pogut exercir la seva activitat l'any 2020 a causa de les conseqüències derivades de la crisi sanitària provocada per la COVID-19.

• Grup 4. Persones físiques que obtinguin ingressos derivats de l'arrendament de béns immobles com lloguer de curta estada o lloguer de vacances.

2. Publicar aquest acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.”

   

Santanyí, 16 de novembre de 2020

La batlessa

Maria C. Pons Monserrat