Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE FORMENTERA

Núm. 11172
Règim de regulació provisional del Mercat Nadalenc per a l'any 2020-2021

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Comissió de Govern del Consell Insular de Formentera, en sessió celebrada el 6 de novembre de 2020, i en exercici de les seues competències, sobre la base d'allò proposat (conforme a la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques), adoptà, per unanimitat, el següent acord:

PRIMER. APROVAR el Règim de Regulació Provisional del Mercat Nadalenc per a l'any 2020-2021, el qual s'adjunta a aquesta proposta com annex.

SEGON.- En conseqüència amb el punt primer, COMUNICAR als comerços i artesans/es que vulguin optar a una caseta al mercat nadalenc 2020-2021 que el termini per presentació de sol·licituds serà del 16 al 23 de novembre de 2020, ambdós inclosos.

TERCER. PUBLICAR al BOIB, a la pàgina web del Consell Insular de Formentera, al tauler d'anuncis de l'oficina de Atenció Ciutadana (OAC), i a la Policia Local de Formentera.

“Règim de regulació provisional del Mercat Nadalenc per a l'any 2020-2021

Preàmbul

El Consell Insular de Formentera, amb el propòsit de beneficiar la ciutadania de l'illa, va adquirir l'any 2014 unes casetes per realitzar i gestionar un Mercat Nadalenc a Formentera, i establir-ne una continuïtat del mateix.

Atès el bon resultat del funcionament del Mercat Nadalenc des de l'any 2014 al 2019, mitjançant el seu règim de regulació provisional, aquest any, el Consell Insular de Formentera, vol continuar amb el mateix, pel bon funcionament del mercat nadalenc 2020-2021.

Aquest any, atenent a la declaració de l'estat d'alarma, a nivell estatal, pel Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, publicat al BOE de 25 d'octubre de 2020, s'ha de complir rigorosament l'establert al Decret 10/2020, de 26 d'octubre, de la presidenta de les Illes balears, pel qual s'estableixen mesures en el territori de les Illes Balears com a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma per fer front a la situació d'emergència sanitària provocada per la COVID-19, publicat al BOIB núm. 184, de 26 d'octubre de 2020, a més de la resta de la normativa vigent aplicable, i no es podran instal·lar les cassetes de restauració com els anys anteriors, de forma que aquest any, al mercat nadalenc només hi haurà casetes per adjudicar a comerços i artesans/es.

1. Lloc i data de celebració

El Mercat Nadalenc per a l'any 2020, s'iniciarà el dia 3 de desembre de 2020, i la seva durada serà des d'aquest dia fins al dia 5 de gener de 2021, ambdós inclosos, a la plaça de la Constitució de Sant Francesc, Formentera.

El Consell Insular de Formentera realitzarà el muntatge de les casetes abans de la inauguració del mercat, i així el dia abans de la mateixa, cada venedor podrà decorar la caseta que li hagi estat adjudicada. El desmuntatge es realitzarà per part del Consell Insular, al dia següent de la finalització del Mercat Nadalenc de l'any 2020-2021.

2. Horari

L'horari del Mercat Nadalenc, que hauran de complir els adjudicats, com a mínim, és el següent:

- Hauran d'obrir 2 hores al matí i 2 hores a la tarda, les quals, juntament amb els dies concrets d'obertura, es determinaran amb els adjudicataris.

3. Requisits dels sol·licitants

Podran participar en el Mercat Nadalenc, les següents persones físiques i/o jurídiques:

A) Comerços de Formentera

B) Artesans/es.

C) Organismes públics i/o associacions sense ànim de lucre, que reinverteixen part dels seus beneficis en la societat de Formentera, inscrites com a mínim des de fa tres anys en el Registre d'Entitats Ciutadanes del Consell Insular de Formentera.

Per a l'atorgament de l'autorització de venda al mercat nadalenc per part del Consell Insular de Formentera, tindran prioritat les sol·licituds que acreditin l'elaboració dels productes de venda de forma artesanal.

El fet d'haver participat en anteriors edicions no garanteix la participació en aquesta, ni l'ocupació del mateix lloc que al mercat anterior.

4. Sol·licituds

Les persones que estiguin interessades en l'adjudicació d'una caseta al mercat Nadalenc de l'any 2020-2021, hauran de presentar la seva sol·licitud davant el Registre General del Consell Insular de Formentera, situat a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC). Consta com ANNEX I, el model de sol·licitud, al qual s'haurà d'adjuntar la següent documentació original:

  1. Memòria descriptiva i fotografiada del/s producte/s de venda.

5. Termini de presentació de sol·licituds

El termini de presentació de sol·licituds, serà des del 16 de novembre fins al dia 23 de novembre de 2020, ambdós inclosos.

6. Adjudicació dels llocs de venda del mercat nadalenc

El Consell Insular de Formentera adjudicarà un mínim de 4 i un màxim de 5 casetes, amb unes dimensions de 3 x 2 m2, per a la venda de productes al mercat nadalenc. Les casetes es distribuiran a la plaça de la Constitució de Sant Francesc, Formentera.

En el cas de no arribar al mínim de sol·licituds que compleixen els requisits establerts a aquestes bases, l'activitat del mercat nadalenc 2020-2021 no es realitzarà.

En el cas que hi hagi més de 5 sol·licituds que compleixen els requisits establerts a aquestes bases, es podran compartir les casetes amb un altre adjudicatari, sempre que així es sol·liciti.

Entre totes les sol·licituds que es presentin dins el termini establert al punt cinquè d'aquest règim regulador, i que compleixin amb els requisits exigits, es farà un sorteig davant el secretari de la corporació, que es farà públic a la web del Consell Insular de Formentera i al seu tauler d'anuncis, dos dies abans de la seva celebració. Per part de l'Àrea de comerç, a cada sol·licitud presentada se li adjudicarà un número, per estricte ordre d'entrada, i aquest número formarà part del sorteig de la següent manera:

- Les cinc primeres extraccions seran per adjudicar les casetes destinades a comerços i artesans/es.

- Les següents extraccions, seran per formar part d'una llista d'espera, pel cas que hagués alguna renúncia.

Del resultat d'aquests sortejos, es farà una proposta per part de l'Àrea de Comerç del Consell Insular de Formentera, dels possibles adjudicataris de les casetes del mercat nadalenc a la Comissió de Govern, com a òrgan competent, la qual aprovarà, en el seu cas, les adjudicacions, denegacions, així com una llista d'espera, pel cas que hagués renúncies o baixes.

7. Pagament

Aquest any 2020, el Mercat Nadalenc l'organitza el Consell Insular de Formentera per tal de dinamitzar les festes nadalenques a Formentera, amb els comerços que queden oberts a l'hivern, i els artesans amb carta d'artesania que viuen i treballen a Formentera a l'hivern.

El Consell Insular de Formentera considera que el mercat de Nadal ja que tan sols estaran els comerços o artesans, els adjudicats quedaran exempts del pagament de la taxa d'ocupació de via pública, segons es va acordar al Ple extraordinari de 15 de maig de 2020, on es va ratificar el Decret de Presidència sobre mesures econòmiques i tributàries per fer front a l'impacte econòmic i social de la COVID-19 signat el 31 de març de 2020 i publicat al BOIB de 2 d'abril, que entre d'altres deia:

Cinquè-. Aprovar provisionalment, la suspensió de l'exigència derivada de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d'ús públic per taules i cadires amb finalitat lucrativa i per ocupació de la via pública o terrenys d'ús públic amb llocs, barraques, casetes de venda, o atraccions, indústries de carrer i ambulants i rodatge cinematogràfic, d'acord amb l'article 17 i, en el que correspongui, conforme als principis del Decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, pel qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals (TRLRHL d'ara en endavant), des de la producció d'efectes de la declaració de l'estat d'alarma (publicada al BOE) i fins al 31 de desembre de 2020, a propòsit de l'aplicació de la tarifa primera de l'article 6 referent a les llicències per l'ocupació de terrenys ocupats per un any o temporada, de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d'ús públic per taules i cadires amb finalitat lucrativa i per ocupació de la via pública o terrenys d'ús públic amb llocs, barraques, casetes de venda, o atraccions, indústries de carrer i ambulants i rodatge cinematogràfic, publicada al BOIB número 51 de 16 d'abril de 2013. Se suspèn excepcionalment l'obligatorietat dels mesos mínims d'obertura.

I segons es va acordar també a la sessió de Ple de data 28 d'octubre de 2020, en la qual, entre d'altres, es va acordar “ Primer.- Aprovar provisionalment la suspensió de l'exigència derivada de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d'ús públic per taules i cadires amb finalitat lucrativa i per ocupació de la via pública o terrenys d'ús públic amb llocs, barraques, casetes de venda, o atraccions, indústries de carrer i ambulants i rodatge cinematogràfic, d'acord amb l'article 17 i, en el que correspongui, conforme als principis del TRLHL, des de la producció d'efectes des de l'1 de gener de 2021 i fins al 30 de juny de 2021, a propòsit de l'aplicació de la tarifa tercera punt 4 de l'article 6 de l'Ordenança fiscal abans esmentada, la qual fa referència a les llicències per ocupacions de terrenys amb llocs per a la venda d'artesania, ceràmica, bijuteria, velons i similars, per m2 o fracció i any. Tot això amb la condició d'obligació de prestar el servei segons les condicions que dictin les autoritats sanitàries. Segon-. La producció d'efectes de la suspensió, a propòsit de l'aplicació de la tarifa tercera punt 4 de l'article 6, de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per ocupació de terrenys d'ús públic per taules i cadires amb finalitat lucrativa i per ocupació de la via pública o terrenys d'ús públic amb llocs, barraques, casetes de venda, o atraccions, indústries de carrer i ambulants i rodatge cinematogràfic serà temporal, des de l'1 de gener de 2021 i fins al 30 de juny de 2021.”

A més, els adjudicats hauran de fer-se càrrec del següent:

1.- La seguretat privada nocturna, en cas que ho considerin necessari.

8. Disposicions generals

Els adjudicats del mercat nadalenc tindran, entre d'altres, les següents obligacions:

- Hauran de tenir a la caseta la notificació d'adjudicació emesa pel Consell Insular de Formentera, en el qual especificarà el producte pel que està autoritzat.

- Cuidar i netejar el material i l'espai cedit, i retornar-lo en les mateixes condicions, així com mantenir l'ordre durant tots els dies del mercat.

- Complir amb l'horari establert d'obertura i tancament del mercat nadalenc.

- Complir amb la normativa de seguretat, així com no obstaculitzar cap sortida ni entrada de locals i carrers, segons el que s'estableix en els plans d'emergència.

- Complir amb les mesures establertes a la Resolució de la Consellera de Salut i Consum de 23 d'octubre de 2020 per la qual es prorroguen les mesures adoptades mitjançant la resolució de 9 d'octubre de 2020, s'estableixen limitacions específiques per a les illes d'Eivissa i Mallorca i s'estableix la flexibilització d'algunes mesures per a l'illa de Formentera (BOIB núm. 182, de 24 d'octubre de 2020), juntament amb el disposat, en el que sigui d'aplicació, al Decret 10/2020, de 26 d'octubre, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen mesures en el territori de les Illes Balears com a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma per fer front a la situació d'emergència sanitària provocada per la COVID-19 (BOIB núm. 184, de 26 d'octubre de 2020).

S'adjunta com Annex II, document on consten les mesures mínimes que s'han de complir per part dels adjudicataris.

Els adjudicats del mercat han de tenir en compte tota una sèrie de prohibicions:

- Es prohibeix l'ús d'aparells individuals de música i/o altaveus. En tot cas es permetrà tenir música/altaveus al mercat de forma col·lectiva.

- Es prohibeix pintar o fer forats en el material cedit pel Consell.

- Es prohibeix la venda de begudes i menjar.

9. Penalitzacions per incompliment d'aquest règim regulador

Qualsevol incompliment d'aquest règim de regulació provisional del mercat nadalenc de 2020-2021 per part de les persones autoritzades al mercat, suposarà la imposició d'una penalització per part del Consell Insular de Formentera, la qual consistirà en la denegació d'autorització per la venda al mercat de nadalenc durant dos anys consecutius (any 2021/2022 i 2022/2023)

En qualsevol cas, per part del Consell Insular de Formentera, es reclamaran, si fos el cas, els costs en els desperfectes ocasionats.

10. Règim sancionador

Per al supòsit d'infracció de la normativa sobre mercats ambulants, en el no estipulat en aquest règim de regulació provisional, s'estarà al disposat en la normativa legal que li sigui d'aplicació, concretament a la Llei 11/2014, de 15 d'octubre, de comerç de les Illes Balears, als articles 139 a 141 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, i l'article 186.3 de la Llei 20/2006, de 15 de Desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears.

11. Exigibilitat

Aquest règim de regulació provisional serà aplicable a partir del dia següent de la publicació íntegra del seu text en el Bolletí Oficial de les Illes Balears (BOIB). També se publicarà a la web del Consell Insular de Formentera www.consellinsulardeformentera.cat, i en el tauler d'anuncis de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) del Consell Insular de Formentera.”

La qual cosa es fa pública per a general coneixement.

  

Formentera, 11 de novembre de 2020

La presidenta del Consell Insular de Formentera

Alejandra Ferrer Kirschbaum

Documents adjunts