Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 11208
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 13 de novembre de 2020 per la qual s’aprova l’obertura d’un nou termini per sol·licitar ajuts per reiniciar o continuar l’activitat per compte propi i consolidar el projecte d’autoocupació, de les persones físiques autònoms afectats directament per la COVID-19

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. L' 11 de juliol de 2020 es va publicar al BOIB 122 l'Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 10 de juliol de 2020 per la qual s' aproven les bases reguladores i la convocatòria extraordinària d'ajuts per reiniciar o continuar l' activitat per compte propi i consolidar el projecte d'autoocupació, de les persones físiques autònoms afectats directament per la COVID-19 .

2. El 18 de juliol de 2020 es va publicar al BOIB 128 la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, de correcció d'errades materials observats en l'Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 10 de juliol de 2020 per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria extraordinària d'ajuts per reiniciar o continuar l'activitat per compte propi i consolidar el projecte d'autoocupació, de les persones físiques autònoms afectats directament per la COVID-19.

3. L'Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 13 de novembre de 2020 publicada al BOIB núm. 195 de 14 de novembre de 2020, ha modificat els articles 5, 6 i 7 de l'Ordre del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 10 de juliol de 2020 per la qual s'aproven les bases reguladores i la convocatòria extraordinària d'ajuts per reiniciar o continuar l'activitat per compte propi i consolidar el projecte d'autoocupació, de les persones físiques autònoms afectats directament per la COVID-19.

4.El nou article 5.2 de l'Ordre i convocatòria d'ajuts estableix la possibilitat de reprendre la presentació de sol·licituds si el número de sol·licituds presentades no s'exhaureixi el crèdit disponible per un municipi o consell insular. L'aixecament de la suspensió de la presentació de sol·licituds es publicarà al lloc web de la Direcció General de Promoció Econòmica,Emprenedoria i Economia Social i Circular i al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

5. El nou apartat 4 introduït a l'article 6 de l'Ordre de Bases i Convocatòria permet , per tal d'agilitzar la gestió de la convocatòria , demanar als sol·licitants en qualsevol moment del procediment, la presentació d'una declaració responsable (Annex 2) sobre el compliment dels requisits establerts en aquesta Ordre de Bases, sense perjudici de quedar sotmesos a les actuacions de control pertinents per comprovar el compliment de les declaracions realitzades. Disposa a més, que el requeriment de presentació de la declaració responsable establert com annex 2, s'haurà de publicar al BOIB i s'atorgarà un termini mínim de 5 dies naturals per la seva presentació mitjançant tràmit telemàtic. La falsedat en les situacions declarades pot determinar l'inici d'un procediment de reintegrament i responsabilitats civils i penals.

6. L'article 7.4 modificat disposa que L'assignació dels crèdits es farà en base al moment en què s'incorporin els fons a la convocatòria, en relació als expedients que hi hagi a partir d'aquell moment pendents d'assignar saldo atès que l'efectivitat de les quanties addicionals té efectes retroactius al moment de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears de la convocatòria que conté aquesta Ordre.

7. El nou apartat 10 de l'article 7 estableix Si el número de sol·licituds presentades pels autònoms amb domicili fiscal a algun municipi, no exhaurís el crèdit assignat a aquest municipi, es podrà tornar a obrir el termini per presentar sol·licituds pels autònoms amb domicili fiscal al municipi. L'obertura del termini per presentar sol·licituds es realitzarà mitjançant resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball que es publicarà en el BOIB i al lloc web de la Direcció General de Promoció Econòmica, i que determinarà per quins municipis s'obre de nou el període de sol·licitud. En cas de reobertura del termini per presentar sol·licituds la presentació de la documentació establerta a l'article 6.1 d'aquesta ordre de bases serà substituïda per una declaració responsable del sol·licitant d'acord amb el model normalitzat establert com annex 2 .

Per tot això, d'acord amb el que disposen els preceptes abans esmentats, dict la següent

RESOLUCIÓ

Primer. Ordenar l'aixecament de la suspensió de la possibilitat de presentar sol·licituds a la convocatòria extraordinària d'ajuts per reiniciar o continuar l'activitat per compte propi i consolidar el projecte d'autoocupació, de les persones físiques autònoms afectats directament per la COVID-19, durant un termini de 5 dies hàbils a contar a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta resolució al BOIB, pels municipis de Alcúdia, Ciutadella, Costitx, Eivissa, Esporles, Formentera, Pollença i Sant Josep de sa Talaia, d'acord amb el límits de sol·licituds del annex 1.

No podran presentar nova sol·licitud les persones que ja haguessin presentat sol·licitud en el termini anterior (l' obert amb la convocatòria original, BOIB 122, de 11 de juliol de 2020), encara que la sol·licitud presentada hagués estat denegada.

Segon. Ordenar l'aixecament de la suspensió de la possibilitat de presentar sol·licituds a la convocatòria extraordinària d'ajuts per reiniciar o continuar l'activitat per compte propi i consolidar el projecte d'autoocupació, de les persones físiques autònoms afectats directament per la COVID-19, durant un termini de 5 dies hàbils a contar des del 23 de novembre inclòs, pel municipi de Calvià, d'acord amb el límits de sol·licituds del annex 1.

No podran presentar nova sol·licitud les persones que ja haguessin presentat sol·licitud en el termini anterior (l' obert amb la convocatòria original, BOIB 122, de 11 de juliol de 2020), encara que la sol·licitud presentada hagués estat denegada.

Tercer. La presentació de les sol·licituds s'efectuarà realitzant dos tràmits:

Tràmit un: Sol·licitud de data i franja horària per a presentar la sol·licitud (no requereix signatura electrònica).

Per a sol·licitar l'assignació de data i franja horària per a presentar la sol·licitud, s'accedirà a https://reservatorn.caib.es.

En aquest tràmit només haurà d'introduir-se la identitat del treballador autònom que demana les ajudes (no del representant), municipi del domicili fiscal, si realitza la seva activitat durant tot l'any, o és un treballador temporal, i un correu electrònic.

El sistema informarà del termini assignat per a presentar la sol·licitud.

Aquest tràmit és obligatori per tal de poder accedir al Tràmit dos.

Tràmit dos: Presentació de la sol·licitud (requereix signatura electrònica).

Dins de la franja assignada, s'accedirà al procediment “PRESENTACIÓ DE NOVES SOL·LICITUDS PELS MUNICIPIS D'Alcúdia, Calvià, Ciutadella, Costitx, Eivissa, Esporles, Formentera, Pollença i Sant Josep de sa Talaia» de la seu electrònica de la CAIB, a través del qual es presentarà la sol·licitud i la documentació restant requerida.

Si el tràmit dos es realitza en la franja assignada, el sistema retrotraurà la data de presentació de la sol·licitud al moment en què es va completar el tràmit un. Si la sol·licitud es realitzés fora de la franja assignada, la data de presentació de la sol·licitud (data de criteri) serà aquella en què efectivament s'hagi presentat completa la sol·licitud.

Si la sol·licitud no es presentés completa en el tràmit dos, l'Administració farà un requeriment per tal de què es pugui esmenar, llavors la data de presentació de la sol·licitud (data de criteri) serà aquella en què s'hagi contestat el requeriment.

Qualsevol sol·licitud presentada seguint un procediment diferent al descrit serà inadmesa.

Quart. Requerir als sol·licitants la presentació d'una declaració responsable d'acord al model normalitzat establert a l'annex 2 de la convocatòria, que s'adjunta a la present resolució, juntament amb una declaració de veracitat de dades bancàries. Aquests documents hauran d'anar signats electrònicament.

Els sol·licitants de les ajudes queden sotmesos a les actuacions de control pertinents per comprovar el compliment de les declaracions realitzades.

La falsedat en les situacions declarades pot determinar l'inici d'un procediment de reintegrament i responsabilitats civils i penals.

Cinquè. Publicar aquesta Resolució s'ha de publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que exhaureix la via administrativa— es pot interposar un recurs de reposició davant el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball en el termini d'un mes comptador des de l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 13 de novembre de 2020

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball Iago Negueruela Vázquez

 

ANNEX I Municipis en els quals s'obre un nou termini per presentar sol·licituds d'ajuts per reiniciar o continuar l'activitat per compte propi i consolidar el projecte d'autoocupació, de les persones físiques autònoms afectats directament per la COVID-19

MUNICIPI

Nombre límit de noves sol·licituds

Alcúdia

70

Calvià

550

Ciutadella

15

Costitx

8

Eivissa

370

Esporles

20

Formentera

90

Pollença

30

Sant Josep de sa Talaia

20

TOTAL

1173

 

 

ANNEX II

Declaració responsable pels ajuts per reiniciar o continuar l' activitat per compte propi i consolidar el projecte d'autoocupació, de les persones físiques autònoms afectats directament per la COVID-19

 

1. En el cas de persones físiques autònoms amb activitat durant tot l'any:

(  ) Declar que m'he mantingut d'alta en el règim especial de treballadors autònoms, règim especial per compte propi de la Seguretat Social que pertoqui o mutualitat del col·legi professional, ininterrompudament, des d'un any abans de la publicació de la declaració de l'estat d'alarma, el 14 de març de 2020.

2.En el cas de persones físiques autònoms temporals:

(  ) Declar que m'he mantingut d'alta en el règim especial de treballadors autònoms, règim especial per compte propi de la Seguretat Social que pertoqui o mutualitat del col·legi professional, amb 4 mesos d'activitat com a mínim, acumulats que poden ser no consecutius, des d'un any abans de la publicació de la declaració de l'estat d'alarma, el 14 de març de 2020.

3.Declar que complesc amb els següents requisits:

(  ) a. Desenvolupar la seva activitat econòmica empresarial a títol lucratiu, personal i directe a les Illes Balears.

(  ) b. Tenir domicili fiscal a les Illes Balears, al municipi al qual es fa referència a la meva sol·licitud.

(  ) c. No estar sotmès a cap de les prohibicions per ser beneficiari dels ajuts que estableix l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

(  ) d. Estar al corrent de les obligacions tributàries amb l'Estat i amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, com també de les obligacions amb la Seguretat Social i de las obligacions tributàries amb l'entitat local del domicili fiscal del beneficiari.

(  ) e. Constar d'alta en el Cens sobre el impost d'Activitats Econòmiques de l'Agència Tributaria com a treballador autònom.

(  ) f. No estic sotmès a cap de les prohibicions que estableixen els apartats 1 i 2 de l'article 10 del Text refós de la Llei de subvencions, aprovat per mitjà del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre.

(  ) g. En els darrers tres anys no he estat sancionat per resolució administrativa ferma o condemnat per sentència judicial ferma perquè hagi exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.

(  ) h. Declar estar al corrent d'obligacions tributàries amb l'entitat local del domicili fiscal.

(  ) i. Declar que la quantia sol·licitada s'adequa al número de treballadors indicat a la sol·licitud, que es correspon al número de treballadors contractats i que estan donats d'alta correctament a la seguretat social en els termes especificats a la sol·licitud i amb compliment de les normes legals aplicables.

4.Declar que em trob inclòs en alguna de les següents situacions (només s'ha de marcar una opció):

(  ) a. Haver rebut la prestació corresponent al cessament forçós de l'activitat o reducció de la facturació de com a mínim el 75%, com a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma per a la gestió de la crisis ocasionada pel COVID-19.

(  ) b. La realització d'un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), per força major o per causes econòmiques i productives.

(  ) c. Persones físiques autònoms de temporada no inclosos en cap dels dos apartats anteriors que s'han vist afectats directa o indirectament pel Reial Decret 463/2020.

(  ) d. En el casos de persones físiques autònoms que des de la declaració de l'estat d'alarma fins a la presentació de la sol·licitud, no estan en les circumstàncies dels apartats anteriors, si s'han vist afectats per la COVID-19.

Entenem que s'han vist afectats per la COVID-19 si han reduït la seva facturació de com a mínim un 75% en relació amb la facturació durant el mateix període de l'any anterior. Aquest període serà l'equivalent a la duració de l'estat d'alarma.

5.Declar que no estic sotmès a cap de les següents exclusions: (en cas de trobar-se en un d'aquests supòsits no pot demanar la subvenció)

(  ) a. Exercir funcions de direcció i gerència com a conseller o administrador, o presten altres serveis per a una societat de capital, a títol lucratiu i de forma habitual, personal i directa, sempre que posseeixin el control efectiu, directe o indirecte, d'aquella.

(  ) b. Ser soci industrial de societats regulars col·lectives i de societats comanditàries.

(  ) c. Ser comuner de les comunitats de béns o soci de societats civils irregulars, llevat que la seva activitat es limiti a la mera administració dels béns posats en comú.

(  ) d. Ser soci treballador de les societats laborals quan la seva participació en el capital social juntament amb la del seu cònjuge i parents per consanguinitat, afinitat o adopció fins al segon grau amb els quals convisquin abast, almenys, el 50 %, llevat que acrediten que l'exercici del control efectiu de la societat requereix el concurs de persones alienes a les relacions familiars.

6. Declar responsablement que:

(  ) a. En cas realització d'un ERTO per força major o per causes econòmiques i productives, declar que dispòs d'una resolució favorable de concurrència de força major o de reconeixement de l'ERTO per causes econòmiques i productives.

(  ) b. En cas de no haver reiniciat l'activitat, que no la he pogut reiniciar com a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma per a la gestió de la crisis ocasionada per la COVID-19.

(  ) c. En cas de no haver reiniciat l'activitat essent autònom de tot l'any, declar que em donaré d'alta en el règim especial de treballadors autònoms, règim especial per compte propi de la Seguretat Social que pertoqui o mutualitat del col·legi professional corresponent, en el mes següent a la notificació de la Resolució de concessió de la subvenció.

 

7.Declaracions responsables d'altres ajuts rebuts

Que he rebut altres ajuts sotmesos al Marc Nacional Temporal des de l'1 de gener de 2020:

(  ) a. Si es una activitat del sector de la pesca i acuicultura, NO supera 120.000€.

(  ) b. Si es una activitat del sector primari, NO supera els 100.000€.

(  ) c. Si es una activitat de la resta d'activitat, NO supera el 800.000€.

(  ) Declar que no he rebut altres ajudes pel mateix objecte, per un import global superior a 3.000€ inclosa aquesta subvenció.

 

Signatura electrònica