Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE SALUT I CONSUM

Núm. 11191
Resolució del conseller d’Educació, Universitat i Recerca de 13 de novembre de 2020, per suplència de la consellera de Salut i Consum, per la qual s’estableixen mesures de contenció de la COVID-19 complementàries de l’Acord del Consell de Govern de 19 de juny de 2020, que va aprovar el Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, una vegada superada la fase 3 del Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat, i que seran aplicables a l’illa d’Eivissa mentre el Decret 12/2020, de 29 d’octubre, de la presidenta de les Illes Balears i les seves pròrrogues siguin efectives

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Una vegada conclòs l'estat d'alarma que establí el Reial decret 463/2020, de 14 de març, el Consell de Govern, mitjançant l'Acord adoptat en la sessió de 19 de juny de 2020, va aprovar el Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, una vegada superada la fase 3 del Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat.

2 El mateix Acord, en el punt tercer, habilità la consellera de Salut i Consum perquè, mitjançant una resolució motivada, pugui modificar, adaptar o actualitzar les mesures excepcionals que conté l'annex 1 de l'Acord, el qual, en exercici d'aquesta atribució, ha estat modificat per les resolucions de la consellera de Salut i Consum dels dies 13, 15, 16, 24 i 30 de juliol de 2020, com també per les resolucions de 18 i 28 d'agost, i d'11 i 25 de setembre de 2020 —les quals introduïen al Pla de Mesures algunes mesures amb un àmbit temporal d'aplicació limitat—, i per les resolucions de 9 i 23 d'octubre i de 6 de novembre de 2020, que, a més, establien règims de mesures particularitzats per a les illes de Menorca i Formentera i, amb un abast temporal limitat, per a les de Mallorca i Eivissa.

Tot aquest seguit de resolucions han perseguit l'objectiu de fer més efectives les mesures de contenció i control que es varen adoptar mitjançant l'Acord del Consell de Govern de 19 de juny de 2020 i adaptar-les a les necessitats que en cada moment es posaven de manifest, tant com a conseqüència de l'evolució de les dades epidemiològiques de la COVID-19 a les illes com de les noves certeses que s'assolien arran del coneixement de la malaltia.

3. D'altra banda, el Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, pel qual es declara l'estat d'alarma per contenir la propagació d'infeccions causades pel SARS-CoV-2, ha generat un nou estadi normatiu en disposar mesures aplicables a tot el territori de l'Estat en relació amb la restricció de la llibertat de circulació de les persones en horaris nocturns i amb les limitacions de l'exercici del dret de reunió i de l'assistència a centres de culte, com també amb la possibilitat de restringir l'accés i la sortida del territori d'una comunitat o ciutat autònoma o d'espais geogràfics inferiors.

A més, aquest Reial decret designa com a autoritats competents delegades del Govern, dins el territori de cada comunitat o ciutat autònoma, les persones titulars de les presidències de cadascuna.

4. En exercici d'aquesta condició d'autoritat competent delegada del Govern de l'Estat, la presidenta de les Illes Balears va dictar, els dies 26, 28 i 29 d'octubre, els decrets 10/2020, 11/2020 i 12/2020.

En el primer Decret —a hores d'ara prorrogat pel Decret 13/2010, de 9 de novembre, de la presidenta de les Illes Balears— s'estableixen mesures generals en matèria de restriccions horàries de la llibertat de circulació i limitacions d'assistència a reunions socials i llocs de culte i, a més a més, es manté, en tot allò que no s'hi oposi, la vigència de l'Acord de 19 de juny de 2020 pel qual s'aprova el Pla de Mesures de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, així com la de les mesures establertes mitjançant resolució de la consellera de Salut i Consum que hagin ratificat els òrgans judicials corresponents.

En els dos darrers es disposa el confinament perimetral temporal de la ciutat de Manacor i de l'illa d'Eivissa, i s'estableixen les mesures específicament aplicables a ambdós territoris mentre es mantingui efectiu el confinament en matèria de desplaçaments personals; capacitat dels establiments, locals comercials i serveis oberts al públic; reunions o trobades; establiments de restauració; activitats en acadèmies, autoescoles i centres privats d'ensenyaments no reglats i centres de formació, i en matèria de mesures de prevenció i d'higiene.

 

5. A hores d'ara, l'evolució de les dades epidemiològiques de l'illa d'Eivissa, confinada mitjançant el Decret 12/2020, de 29 d'octubre, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'adopten mesures temporals i excepcionals per raó de salut pública per a la contenció de la COVID-19 a l'illa d'Eivissa, a l'empara de la declaració de l'estat d'alarma, fa necessària la pròrroga de les mesures especials de confinament i contenció que es varen establir mitjançant aquest Decret, atès que, malgrat que entre els índexs d'incidència acumulada per cada 100.000 habitants a 14 dies (IA14) i els percentatges de positivitat de les proves PCR fetes entre el dia 27 d'octubre i el dia 9 de novembre s'ha produït una certa millora, es troben molt per sobre dels que l'European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) estableix per definir un territori en situació de risc (60 casos per 100.000 habitants en 14 dies i una taxa del 3 %).

Fonaments de dret

1. L'article 43.2 de la Constitució espanyola de 1978 estableix que és competència dels poders públics tutelar la salut pública a través de les mesures preventives i de les prestacions i serveis necessaris, i indica que la llei ha d'establir els drets i deures de tothom sobre aquest tema.

2. La competència en matèria sanitària s'atribueix a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en virtut del que disposen els articles 30.48 i 31.4 de la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears.

3. De conformitat amb el que estableix l'article 2.7.b) del Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, la Direcció General de Salut Pública i Participació de la Conselleria de Salut i Consum exerceix, entre d'altres, l'adopció de les mesures en matèria de protecció de la salut pública que estableix la Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública.

4. L'article 10 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, pel que fa a l'avocació de competències.

5. El punt tercer de l'Acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 19 de juny de 2020 (BOIB núm. 112, de 20-06-2020) pel qual s'aprova el Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, disposa que s'habilita la consellera de Salut i Consum perquè, mitjançant una resolució motivada, pugui modificar, adaptar o actualitzar les mesures excepcionals que conté l'annex 1, amb la consulta prèvia, si escau, al Comitè Autonòmic de Gestió de Malalties Infeccioses de les Illes Balears de la Conselleria de Salut i Consum.

6. Els articles 2 i 3 de la Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública, estableixen que les autoritats sanitàries competents poden adoptar mesures de control quan s'apreciïn indicis racionals que permetin suposar l'existència de perill per a la salut de la població a causa de la situació sanitària concreta d'una persona o grup de persones, o per les condicions sanitàries en què es du a terme una activitat i que, amb la finalitat de controlar les malalties transmissibles, l'autoritat sanitària, a més de dur a terme les accions preventives generals, pot adoptar les mesures oportunes per al control dels malalts, de contactes o del medi ambient immediat, així com les que es considerin necessàries en cas de risc de caràcter transmissible.

7. L'apartat primer de l'article 26 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, disposa que en cas que hi hagi o se sospiti raonablement de l'existència d'un risc imminent i extraordinari per a la salut, les autoritats sanitàries han d'adoptar les mesures preventives que estimin pertinents, com ara la intervenció de mitjans materials i personals, i totes les que es considerin sanitàriament justificades. En el punt segon disposa que la durada de les mesures a què fa referència l'apartat anterior, que s'han de fixar per a cada cas, sens perjudici de les pròrrogues successives acordades per resolucions motivades, no ha d'excedir del que exigeixi la situació de risc imminent i extraordinari que les justifica.

8. L'article 51 de la Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears, estableix que l'administració sanitària, en l'exercici de les seves competències, ha d'adoptar les mesures adequades d'intervenció provisionals davant situacions de risc per a la salut col·lectiva. Les mesures i actuacions que s'ordenin amb caràcter obligatori i d'urgència o necessitat s'han d'adaptar als criteris expressats en la Llei orgànica 3/1986.

9. L'article 49.2 de la Llei 16/2010, de 28 de desembre, de salut pública de les Illes Balears, disposa que quan hi hagi o se sospiti raonablement de l'existència d'un risc imminent i extraordinari per a la salut de la població, com a conseqüència d'una situació sanitària concreta d'una persona o d'un grup de persones, es pot ordenar l'adopció de mesures preventives generals i d'intervenció, entre les quals s'inclouen les de reconeixement, tractament, hospitalització o control individual sobre la persona o el grup de persones, mitjançant una resolució motivada, el temps necessari per a la desaparició del risc. L'adopció de mesures que impliquin privació o restricció de la llibertat o d'un altre dret fonamental està subjecta al que disposen la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, i la Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, sobre mesures especials en matèria de salut pública.

 

​​​​​​​10. El Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, pel qual es declara l'estat d'alarma per contenir la propagació d'infeccions causades pel SARS-CoV-2.

11. El Decret 10/2020, de 26 d'octubre, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen mesures en el territori de les Illes Balears com a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma per fer front a la situació d'emergència sanitària provocada per la COVID-19.

12. L'article 10.8 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, estableix que les sales contencioses administratives dels tribunals superiors de justícia han de conèixer de l'autorització o ratificació judicial de les mesures adoptades en aplicació de la legislació sanitària que les autoritats sanitàries considerin urgents i necessàries per a la salut pública i impliquin la limitació o restricció de drets fonamentals quan els seus destinataris no estiguin identificats individualment.

13. A hores d'ara, l'evolució de les dades epidemiològiques de l'illa d'Eivissa, confinada mitjançant el Decret 12/2020, de 29 d'octubre, de la presidenta de les Illes Balears — IA14 i taxa de positivitat a 27 d'octubre, respectivament, de 249 i 13 % mentre que l'IA14 i taxa de positivitat a 9 de novembre és, respectivament, de 307 i 7 %—, segueixen multiplicant els màxims recomanats per l'EDEC (IA14 de 60 casos per 100.000 i 3 % de la taxa de positivitat), la qual cosa ha determinat que es prorrogui aquesta situació de confinament perimetral mitjançant decret de la presidenta de les Illes Balears.

14. D'altra banda, la tècnica jurídica aconsella dissociar instrumentalment les mesures que s'adopten en un exercici directe de les competències que, com a autoritat competent delegada del Govern de l'Estat, en desplegament del Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, decreta la presidenta de les Illes Balears d'aquelles altres mesures que, complementant les anteriors, s'adopten dins del marc de l'Acord del Consell de Govern de les Illes Balears, de 19 de juny de 2020, pel qual s'aprova el Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, entre altres extrems, pel distint règim d'impugnació jurisdiccional d'ambdues categories de mesures.     

15. Totes les limitacions o modalitzacions d'exercici de drets que s'estableixen en aquesta resolució no arriben a comportar la suspensió dels drets fonamentals ni una restricció generalitzada, tenen un caràcter proporcionat atesa la finalitat de preservar la salut del conjunt de la ciutadania, incidint en sectors d'activitat, àrees geogràfiques o activitats on es produeix o es propicia un risc especial de contagi, i s'han d'entendre ajustades a dret d'acord amb la reiterada doctrina del Tribunal Constitucional palesa des de les seves primeres sentències (STC 11/1981, 2/1982 i 91/1983).

16. En qualsevol cas, si l'adopció d'aquestes mesures, implica la privació o restricció de la llibertat o d'un altre dret fonamental està a validació jurisdiccional.

Per tot això, dict la següent

​​​​​​​

Resolució

1. Incorporar un apartat XXII al Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, una vegada superada la fase 3 del Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 19 de juny de 2020, amb el text següent:

XXII. Mesures de contenció de la COVID-19 complementàries al Decret 12/2020, de 29 d'octubre, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'adopten mesures temporals i excepcionals per raó de salut pública per a la contenció de la COVID-19 a l'illa d'Eivissa, a l'empara de la declaració de l'estat d'alarma i de les seves pròrrogues

Mentre sigui vigent i efectiu el Decret 12/2020, de 29 d'octubre, de la presidenta de les Illes Balears, i les seves eventuals pròrrogues, són aplicables a l'illa d'Eivissa les mesures de contenció complementàries següents:

Establiments de restauració

─ Es prohibeix el servei de restauració en espais interiors, excepte per a l'activitat de menjar per endur-se (take away). En els espais exteriors, els establiments que exerceixin l'activitat de restaurant o de bar cafeteria han de limitar la capacitat al 50 %. La disposició física de les taules o agrupacions de taules ha de garantir el manteniment de la distància de seguretat interpersonal d'un metre i mig. Els treballadors dels establiments han de dur mascareta en tot moment i els clients només en poden prescindir durant el temps indispensable per a la consumició de menjar o de begudes.

─ L'ocupació màxima és de sis persones per taula o agrupació de taules.

─ Tots els establiments de restauració (restaurants i bars cafeteria) tenen com a hora de tancament la legalment autoritzada, i no poden superar en cap cas les 22.00 h.

─ No es permet el consum a la barra.

— Malgrat l'anterior, les autoritats municipals, sempre que el trànsit rodat no es vegi impossibilitat, poden autoritzar l'ocupació de via pública destinada al trànsit rodat o estacionament de vehicles, immediatament adjacent a les terrasses o façana dels locals destinats a restaurants, bars o cafeteries, per ocupar-la  provisionalment amb taules, com a terrassa d'aquests locals. En cap cas la suma de les places de les terrasses o dels espais exteriors ocupats ordinàriament pel local i les autoritzades provisionalment no pot excedir de l'aforament ordinari de la terrassa del local, o en el cas que el local no disposi ordinàriament de terrassa, del 50 % de l'aforament ordinari autoritzat del local. Aquestes places provisionals de terrassa resten sotmeses a les mateixes regles de disposició, màxim d'ocupació de taules i distàncies que les places ordinàries.

Activitats en acadèmies, autoescoles i centres privats d'ensenyaments no reglats i centres de formació

─ L'activitat que es dugui a terme en acadèmies, autoescoles i centres privats d'ensenyaments no reglats i centres de formació no inclosos en l'àmbit d'aplicació de l'article 9 del Reial decret llei 21/2020, de 9 de juny, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, es pot impartir de manera presencial sempre que no superi una capacitat del 50 % respecte del màxim permès.

─ Les activitats que es duguin a terme s'han de limitar a grups màxims de sis persones i s'han d'establir les mesures necessàries per mantenir la distància de seguretat interpersonal d'un metre i mig en les instal·lacions en tot moment.

Mesures de prevenció i d'higiene

─ S'han de respectar les mesures de seguretat i d'higiene establertes per les autoritats sanitàries per a la prevenció de la COVID-19. En especial, s'han d'aplicar mesures estrictes d'higiene de mans, i cal assegurar la ventilació correcta dels locals i espais tancats, així com la neteja i desinfecció de les superfícies.

─ És obligatori complir en tot moment la mesura de mantenir la distància de seguretat interpersonal com a mínim d'un metre i mig entre persones no convivents, així com l'ús de la mascareta, d'acord amb el que estableix el Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, una vegada superada la fase 3 del Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de 19 de juny de 2020.

2. Disposar que les mesures que conté aquesta resolució tenen efectes a partir de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, i seran aplicables i efectives mentre sigui vigent i efectiu el Decret 12/2020, de 29 d'octubre, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'adopten mesures temporals i excepcionals per raó de salut pública per a la contenció de la COVID-19 a l'illa d'Eivissa, a l'empara de la declaració de l'estat d'alarma i les seves eventuals pròrrogues.

3. Disposar que una vegada que restin sense vigència i efectivitat les mesures del Decret 12/2020, de 29 d'octubre, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'adopten mesures temporals i excepcionals per raó de salut pública per a la contenció de la COVID-19 a l'illa d'Eivissa, a l'empara de la declaració de l'estat d'alarma i les seves eventuals pròrrogues, serà aplicable a l'illa d'Eivissa el Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, una vegada superada la fase 3 del Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat, aprovat per l'Acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 19 de juny de 2020, en els termes en què sigui efectiu en aquell moment.

4. Comunicar a l'Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears aquesta resolució perquè, d'acord amb el seu contingut, ponderi si pertoca i es oportú sotmetre-la a la ratificació de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, d'acord amb el que estableix l'article 10.8 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

5. Notificar aquesta resolució a la direcció operativa del Pla Territorial de Protecció Civil de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (PLATERBAL) per a la transició cap a una nova normalitat derivada de la situació d'emergència de salut pública ocasionada per la COVID-19, així com a la Delegació del Govern a les Illes Balears i al Consell insular i als Ajuntaments de l'Illa d'Eivissa.

6. Publicar aquesta resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que la dicta, en el termini d'un mes comptador des que es publiqui, d'acord amb el que disposen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o, alternativament, un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptadors des que es publiqui, de conformitat amb el que disposen els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 13 de novembre de 2020

El conseller d'Educació, Universitat i Recerca Martí X. March Cerdà Per suplència  de la consellera de Salut i Consum Decret 11/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, BOIB núm. 88, de 3 de juliol de 2019