Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'AFERS SOCIALS I ESPORTS

Núm. 10925
Ordre de la consellera d’Afers Socials i Esports de 6 de novembre de 2020 per la qual es modifica l’Ordre de la consellera d’Afers Socials, Promoció i Immigració de 29 de juliol de 2008 per la qual es posa en funcionament el programa «Atura’t»

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Preàmbul

El programa «Atura't» es va crear  mitjançant l'Ordre de la consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració de 29 de juliol de 2008 per la qual es posa en funcionament el programa «Atura't» (BOIB núm. 111, de 9 d'agost de 2008), com a equip de caràcter multidisciplinari, adscrit a la direcció general competent en matèria de justícia juvenil, d'avaluació i tractament terapèutic per a persones menors d'edat i joves infractors que compleixen mesures judicials previstes en la Llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors, i que presenten conductes sexuals abusives i, si escau, en la intervenció que correspongui en cada cas, amb els objectius principals de reduir la reincidència dels menors i joves que han comès abús sexual i aconseguir-ne la reeducació.

Una de les modificacions afecta el programa «Atura't», que fins ara s'adreçava als menors que complien mesures judicials recollides en la Llei 5/2000 que requerien aquest programa en el seu pla d'intervenció. Amb aquesta modificació es pretén ampliar l'atenció del programa als menors de menys de 14 anys, inimputables judicialment, que presenten comportaments sexuals abusius i que no tenen cap mesura de protecció.

Diverses investigacions en aquest camp permeten afirmar que quasi la meitat dels abusadors adults s'iniciaren amb conductes abusives durant l'adolescència, i que aquest comportament va augmentant en freqüència i en gravetat.

Els resultats i l'eficàcia dels programes d'intervenció especialitzada amb els joves permeten mantenir la confiança en la rehabilitació i, així, reduir la reincidència dels agressors sexuals i evitar noves víctimes.

Així, en virtut del Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB 106 de 2 d'agost de 2019), rectificat pel Decret 22/2019, de 19 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears i modificat pel Decret 36/2019, de 20 de desembre, de la presidenta de les Illes Balears , i fent ús de les facultats que m'atribueixen, la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears i la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears,  dict la següent

ORDRE

Article  primer

Modificació de l'article 2 de l'Ordre

L'article 2.1 de l'Ordre de la consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració de 29 de juliol de 2008 queda redactat de la manera següent:

«Article 2

Naturalesa i característiques

1. El programa ‘Atura't' es configura com un equip multidisciplinari d'avaluació i tractament terapèutic per a menors i joves que presenten conductes sexuals abusives.»

Article segon

Modificació de l'article 3 de l'Ordre

L'article 3 de l'Ordre de la consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració de 29 de juliol de 2008 queda redactat de la manera següent:

«Article 3

Destinataris

1. En el programa «Atura't», poden ser ateses, amb la derivació prèvia de l'entitat o el servei corresponent:

a) Les persones de més de 14 anys amb sentència judicial ferma o cautelar que, en el marc de la legislació reguladora penal de les persones menors d'edat, presentin conductes sexuals abusives.

b) Les persones de menys de 14 anys que encara que siguin inimputables, presenten conductes sexuals abusives i que no tenen cap mesura de protecció jurídica. L'atenció a les persones de menys de 14 anys sotmeses una mesura de protecció jurídica correspon als serveis competents de l'entitat pública de protecció de menors.

c) Atendre els o les menors i joves infractors que siguin derivats al programa per les instàncies judicials i les entitats encarregades d'executar les mesures que se'ls imposen. Igualment han d'atendre les persones menors de catorze anys derivats de les entitats públiques de protecció en els casos en que no se'ls hagi imposada cap mesura de protecció.

Igualment, l'atenció s'adreça als membres de la família de la persona menor d'edat o jove amb qui convisqui o, si escau, als seus guardadors legals.

2. L'accés a aquest programa té caràcter gratuït i voluntari per als destinataris.»

Article tercer

Inclusió d'una Disposició addicional única

S'inclou una Disposició addicional única, dins l'Ordre de la consellera d'Afers Socials, Promoció i Immigració de 29 de juliol de 2008, amb la redacció següent:

Disposició addicional única

Conveni de col·laboració

El programa “Atura't” podrà atendre a persones de menys de 14 anys sotmeses a una mesura de protecció jurídica prèvia subscripció del corresponent conveni de col·laboració entre la Conselleria competent del Govern de les Illes Balears i l'entitat pública de protecció de menors corresponent.

Disposició final única

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà d'haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 6 de novembre de 2020

La consellera d'Afers Socials i Esports

Fina Santiago Rodríguez