Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 10859
Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca, de data 19.10.2020, relatiu a la concessió i pagament dels ajuts del Consell Insular de Menorca amb motiu de la crisi de la Covid-19, línia 3, sector turístic (exp. 03140-2020-000001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

ANTECEDENTS

1. El Consell Executiu del Consell Insular de Menorca (CIM) de data 8 de juny de 2020 va aprovar la convocatòria i les bases dels ajuts del CIM amb motiu de la crisi derivada de la COVID-19 (BOIB núm. 105 de 9 de juny de 2020).

Arran de la crisi desfermada per la COVID-19, aquests ajuts s'emmarquen en el que estableix el marc nacional temporal relatiu a les mesures d'ajuts a empreses i autònoms, declarat compatible amb el mercat interior mitjançant la Decisió SA.56851 (2020/N) de la Comissió Europea presa el 2 d'abril de 2020.

2. L'objecte dels ajuts és ajudar a impulsar el reinici o la continuïtat de l'activitat econòmica de Menorca, a fi de poder mantenir el teixit productiu, social i associatiu, atorgant liquiditat a determinades empreses i entitats de l'illa en forma de subvencions directes per tal de contribuir a facilitar el compliment de les seves obligacions empresarials i el manteniment de l'activitat i els llocs de feina, amortitzant, d'aquesta manera, la reducció dràstica dels ingressos.

3. Les bases preveuen que les sol·licituds es poden presentar a partir del setè dia hàbil posterior a la publicació de la convocatòria d'ajuts en el BOIB i fins al 30 de setembre de 2020, o fins que s'exhaureixi el crèdit disponible. Així doncs, les sol·licituds presentades abans del 18.06.2020 (setè dia hàbil des de la publicació de la convocatòria) no es tindran en compte.

4. Els ajuts es concediran d'acord amb els principis d'objectivitat, transparència, igualtat, no discriminació i publicitat. Quant al sistema de selecció dels beneficiaris, en tractar-se d'una convocatòria de concessió directa, s'atorgaran tots els ajuts sol·licitats que compleixin els requisits de la convocatòria, encara que no hagi acabat el termini per a la presentació de les sol·licituds, per rigorós ordre de registre d'entrada, amb els límits fixats en la convocatòria i en les bases, i fins que hi hagi crèdit disponible.

Si s'esgota el crèdit destinat a la convocatòria abans no s'exhaureixi el termini de presentació de sol·licituds, se suspendrà la concessió de noves ajudes per resolució, que serà publicada en el BOIB.

En cas que la persona sol·licitant no presenti tota la documentació requerida en les bases i se li hagi de fer un requeriment, l'ordre de registre d'entrada que es tindrà en compte serà el del darrer registre que es presenti al Consell Insular de Menorca per tal de completar l'expedient.

5. La finalitat dels ajuts, la conservació del teixit productiu i associatiu de Menorca, ajudarà a una millor reactivació d'aquests sectors per poder tornar a l'etapa que hi havia abans de la pandèmia. Per aquest motiu, el Consell Insular de Menorca, en l'exercici de les seves competències i d'acord amb els objectius fixats en el Pla Estratègic de Subvencions de l'any de la convocatòria, vol donar suport a l'activitat econòmica de Menorca que, com a conseqüència del Reial decret 463/2020 de 14 de març, ha vist la seva activitat paralitzada o reduïda.

6. Els ajuts són compatibles amb altres ajudes, subvencions, ingressos o recursos per realitzar el mateix projecte que es puguin rebre d'altres administracions o entitats, sens perjudici de l'obligació dels beneficiaris de comunicar-ho de la forma establerta en les bases i sempre que el seu còmput no superi les limitacions establertes per empresa o autònom en el Marc Nacional Temporal.

7. Les entitats beneficiàries d'aquestes ajudes han de mantenir l'activitat durant almenys un termini mínim de mig any a comptar des de la presentació de la sol·licitud i també s'han de mantenir durant aquest període el nombre de treballadors; el personal autònom, únicament d'alta durant la temporada d'estiu i que, com a conseqüència de la crisi de la COVID-19, no ho estigui en el moment de presentar la sol·licitud, ha d'estar-ho durant un mínim de 2 mesos abans del 31 de desembre de 2020. Pels dos casos, l'incompliment podrà comportar l'exigència de devolució total o parcial de la subvenció abonada, més els interessos de demora, sens perjudici de la sanció que pugui correspondre per alteració de la finalitat per a la qual va ser concedida.

8. En el marc d'aquesta convocatòria s'estableixen quatre línies d'ajuts directes. La línia 3, corresponent al sector turístic, estableix un ajut directe temporal amb la finalitat de donar un marge de liquiditat a les empreses i activitats turístiques que, per motius sobrevinguts de la crisi sanitària per la COVID-19, han vist afectada la seva activitat i necessiten una ajuda econòmica per sostenir les despeses corrents de l'empresa (promoció, digitalització, despeses de plans de seguretat, material de seguretat sanitària, despeses de personal, entre altres) mentre no puguin obrir els seus negocis amb normalitat; d'aquesta manera, es vol alleugerir el primer impacte que ha suposat el fet de mantenir les activitats i els negocis tancats al públic i ajudar a atendre les despeses corrents del dia a dia i els costos fixos.

9. L'import màxim de l'ajut i el crèdit pressupostari de la línia 3 són:

- Partida: 1.43200.4790001 Ajuts sector turístic COVID-19

- Quantia màxima: 350.000,00€

10. Els beneficiaris de la línia 3 han de complir els requisits assenyalats en la Base 6ª. Línia 3. Sector turístic):

a) Els beneficiaris d'aquesta línia són els establiments, les empreses i les activitats turístiques que recullen la Llei 8/2012, de 19 de juliol, del turisme de les Illes Balears (LTIB), i el Decret 20/2015, de 17 d'abril, de principis generals i directrius de coordinació en matèria turística; de regulació d'òrgans assessors, de coordinació i de cooperació del Govern de les Illes Balears, i de regulació i classificació de les empreses i dels establiments turístics, així com els guies turístics que puguin demostrar la seva activitat professional. També les empreses comercialitzadores d'estades turístiques i d'habitatges turístics, sempre que acreditin mantenir personal assalariat al llarg de tot l'any.

b) Les empreses i activitats turístiques han d'estar inscrites en el Registre d'Empreses, Activitats i Establiments Turístics Menorca.

c) Els sol·licitants d'aquests ajuts han de comptar, com a màxim, amb 4 treballadors.

d) Els autònoms que estan donants d'alta únicament durant la temporada d'estiu i que, com a conseqüència de la crisi derivada de la COVID-19, no estiguin donats d'alta dia 1 d'abril de 2020, també poden ser beneficiaris d'aquesta línia d'ajuts. En aquest cas han de demostrar que han tingut com a mínim 4 mesos d'activitat des d'un any abans de la publicació de la declaració de l'estat d'alarma (14 de març de 2020).

e) Els establiments d'oferta de restauració determinats a la mateixa llei turística, no s'inclouen en aquesta convocatòria; per tant, no formen part de la línia destinada a empreses i activitats turístiques.

f) Als efectes d'aquesta convocatòria, tenen la consideració d'empreses turístiques les que preveu l'art. 120.3 del Decret 20/2015, que es dediquen exclusivament al lloguer de material o aparells (sempre dins l'àmbit de l'activitat turística), i les empreses de busseig recollides en l'art. 124.2 del mateix decret.

11. Segons el punt c de la base 8ª, l'import de l'ajut fix individual màxim de la línia 3 és de 2.000,00€ en funció de la singularitat de l'empresa o activitat:

- Guies turístics: 700,00€.

- Autònom o un treballador assalariat: 1.500,00€.

- De 2 a 4 treballadors assalariats: 2.000,00€.

12. Per la seva naturalesa específica, l'ajut sol·licitat està sotmès a la Comunicació de la Comissió Europea relativa al Marc Temporal de les mesures d'ajuts estatals destinades a donar suport a l'economia en el context de l'actual brot del COVID-19 de 23 de març de 2020, més concretament, la secció 3.1.22, i per tant, el sol·licitant no pot rebre més de 800.000€ en un any.

D'altra part, en ser l'ajut rebut d'altres administracions una declaració del beneficiari que, des d'aquesta administració, no pot comprovar-se, es traslladarà l'acord de concessió d'aquests ajuts al Govern de les Illes Balears per tal que constin en els seus registres els ajuts concedits pel CIM.

13. En data 15.07.2020 l'instructor de la línia 3 va emetre informe amb la primera proposta de concessió i tramitació de pagament per un import total de 71.300,00€, amb la qual cosa, el crèdit pressupostari restant, per a concessions posteriors, era de 278.700,00€. La dita proposta va ser aprovada pel Consell Executiu del CIM en la sessió de 27 de juliol de 2020.

14. En data 17.08.2020 l'instructor de la línia 3 va emetre informe amb la segona proposta de concessió i tramitació de pagament per un import total de 51.700,00€, amb la qual cosa, el crèdit pressupostari restant, per a concessions posteriors, era de 227.000,00€. La dita proposta va ser aprovada pel Consell Executiu del CIM en la sessió de 28 de setembre de 2020.

15. En data 01.10.2020 l'instructor de la línia 3 emet el tercer i darrer informe amb la tercera i última proposta de concessió i tramitació de pagament per un import total de 12.200,00€, amb la qual cosa, el crèdit pressupostari restant és de 214.800,00€. En resum, açò és:

 

Dotació pressupostària

Import de les concessió

Crèdit disponible

1a concessió

350.000,00 €

71.300,00 €

278.700,00 €

2a concessió

278.700,00 €

51.700,00 €

227.000,00 €

3a i última concessió

227.000,00 €

12.200,00 €

214.800,00 €

Atesa la proposta del conseller executiu del Departament d'Economia i Territori;

El Consell Executiu, amb el vot favorable dels set membres presents, adopta el següent acord:

PRIMER. Concedir i tramitar el pagament dels següents ajuts (8) per un total de 12.200,00 € de la partida 1.43200.4790001 del pressupost del CIM per a l'any 2020 als sol·licitants indicats a continuació, en tant que beneficiaris dels ajuts de la línia 3 del CIM amb motiu de la crisi derivada de la COVID-19 (BOIB núm. 105 de 9 de juny de 2020):

Les quantitats proposades que difereixen dels imports sol·licitats obeeixen a l'aplicació de les xifres indicades en el punt c de la base 8a.

Sol·licitant  (NIF/CIF)

Data

Registre d'entrada

Import sol·licitat

Proposta de concessió

Observacions

JARDÍ DE SONS, SL (B16577306)

18.06.2020

11.811

1.500,00 €

1.500,00 €

 

MORRIS HAMILTON, ELY (XXXX0956G)

03.08.2020

16.924

1.500,00 €

1.500,00 €

 

MOLL I GENER, SL (B07652993)

27.08.2020

19.033

2.000,00 €

2.000,00 €

 

DELANGHE ALVIN, MARC RAYMOND (XXXX0490D)

31.08.2020

19.304

700,00 €

700,00 €

 

INICIATIVES TURÍSTIQUES ALAIOR, SL (B16546384)

03.09.2020

19.614

2.000,00 €

1.500,00 €

No acredita personal assalariat

GOÑALONS FEBRER, FEDERICO (XXXX5710W)

03.08.2020

19.661

2.000,00 €

2.000,00 €

 

PORTELLA COLL, JOAN A.(XXXX3877D

18.09.2020

20.806

1.500,00 €

1.500,00 €

 

DIVE CENTRE CALA BLANCA, SL (B16655573)

21.09.2020

20.961

4.000,00 €

1.500,00 €

No acredita personal assalariat

Aquests ajuts es regeixen per la Comunicació de la Comissió Europea relativa a la modificació del marc temporal de les mesures d'ajuts estatals destinades a donar suport a l'economia en el context de l'actual brot de COVID-19 de 4 d'abril de 2020 i pel marc nacional temporal relatiu a les mesures d'ajuts a empreses i autònoms consistents en subvencions directes, bestretes reemborsables, avantatges fiscals, garanties de préstec i bonificacions de tipus d'interès en préstecs destinades a donar suport a l'economia en el context de l'actual brot de COVID-19 de 27 de març de 2020, aprovat per la Comissió Europea per Decisió SA. 56851 (2020/N).

SEGON. Desestimar els ajuts dels sol·licitants relacionats a continuació (3) perquè no compleixen algun dels requisits establerts a la base 6a. Línia 3. Sector turístic:

Sol·licitant (NIF/CIF)

Data

Registre d'entrada

Observacions

MAIWALD, DANIELA (XXXX7953T)

31.08.2020

19.305

No consta inscripció turística

SASTRE FLORIT, SOLEDAD ( XXXX9493H)

31.08.2020

19.306

No consta inscripció turística

MENORCA EXPERIENCE, SL (B57789794)

11.09.2020

20.250

No consta inscripció turística

TERCER. Desestimar els ajuts dels següents sol·licitants (2) perquè han desistit de les seves peticions en no atendre els requeriments d'esmena (punt 6 de la base 7a):

Sol·licitant (NIF/CIF)

Data

Registro d'entrada

Observacions

GARCÍA PINELO, PURIFICACIÓN (XXXX6869F)

29.07.2020

16.547

No atendre el requeriment d'esmena

GOES CARS 2016, SL (B57963019)

31.07.2020

16782

No atendre el requeriment d'esmena

QUART. Els beneficiaris tenen l'obligació de mantenir l'activitat durant un mínim de mig any, comptador des de la presentació de la sol·licitud, i també de mantenir durant aquest període el nombre de treballadors; el personal autònom, únicament d'alta durant la temporada d'estiu i que, com a conseqüència de la crisi de la COVID-19, no ho estava en el moment de presentar la sol·licitud, ha d'estar-ho durant un mínim de 2 mesos abans del 31 de desembre de 2020. Pels dos casos, l'incompliment podrà comportar l'exigència de devolució total o parcial de la subvenció abonada, més els interessos de demora, sens perjudici de la sanció que pugui correspondre per alteració de la finalitat per a la qual va ser concedida.

CINQUÈ. Baldament que la base 13a de la convocatòria permeti la justificació de despeses inferiors a 3.000 € mitjançant una declaració formal, cal recordar als beneficiaris l'obligació de conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons rebuts (inclosos els documents electrònics), susceptibles de ser objecte d'actuacions de comprovació i control posterior per part de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma.

SISÈ. Comunicar aquest acord a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern de les Illes Balears, per tal que tengui els efectes oportuns.

SETÈ. Remetre aquest acord a la Base de Dades Nacional de Subvencions, de conformitat amb l'art. 20.8 de la Llei general de subvencions i, a l'efecte de notificació, publicar-lo en el BOIB segons l'art. 45.1b de la Llei del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Interposició de recursos

Contra aquest acord – que no exhaureix la via administrativa – es pot interposar un recurs d'alçada davant la Comissió de Govern en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, d'acord amb l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 22 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars.

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat, si no es notifica la resolució corresponent, quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma

 

Maó, 3 de novembre de 2020

Per delegació de la presidenta

El secretari del Consell Executiu

Octavi Pons Castejón

(Decret 427/2019, d'11 de juliol)

(BOIB núm. 97 de 16-7-2019)