Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 10850
Extracte de les bases reguladores i convocatòria d’ajudes a colles i grups de ball pagès de l’illa d’Eivissa per al foment del folklore i la cultura popular per a l’any 2020, aprovada per acord de Consell Executiu en la sessió de data 23 d’octubre de 2020

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

BDNS (531546)

De conformitat amb allò establert als articles 20.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i 4.1 de la Resolució de 10 de desembre de 2015, de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, per la qual es regula el procés de registre i publicació de convocatòries de subvencions i ajudes en el Sistema Nacional de Publicitat de Subvencions (BOE núm. 299, de 15 de desembre de 2015), es publica l'extracte de les bases reguladores i la convocatòria de les ajudes a colles i grups de ball pagès de l'illa d'Eivissa per al foment del folklore i la cultura popular per a l'any 2020.

1. Finalitat i justificació

El Consell Insular d'Eivissa té competències pròpies en matèria de cultura, activitats artístiques i culturals i el foment i difusió de la creació i la producció teatral, musical, cinematogràfica i audiovisual, literària, de dansa i d'arts combinades, promoció i animació sociocultural, en virtut l'article 70.18 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears (EAIB), que ve exercint des de l'entrada en vigor de la Llei 6/1994, de 13 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de patrimoni històric, de promoció sociocultural, d'animació sociocultural, de dipòsit legal de llibres i d'esports. A més, l'article 73 l'EAIB li atribueix l'exercici de l'activitat de foment, sens perjudici de l'activitat que correspon a la Comunitat Autònoma, en les matèries que aquest Estatut li atribueix com a competència pròpia.

La recent Llei 18/2019, de 8 d'abril, de salvaguarda del patrimoni cultural immaterial de les Illes Balears, (BOIB núm. 48 de 13 d'abril de 2019), al seu article 5, defineix clarament quins són els portadors del patrimoni cultural immaterial i, específicament, al seu apartat 3: “Els grups o les entitats culturals sense ànim de lucre els formen les persones —pertanyents a una o diverses comunitats— que comparteixen coneixements i tècniques específiques relacionats amb la creació i la recreació del patrimoni cultural immaterial, i que tenen entre els seus objectius el manteniment, la transmissió i altres mesures de salvaguarda d'aquest patrimoni”.

Aquesta línia d'ajudes està prevista al Pla estratègic de subvencions del Consell Insular d'Eivissa 2020-2021-2022, aprovat per acord de Consell Executiu en data 7 de febrer de 2020, publicat al BOIB núm. 20, de 15 de febrer de 2020 i al pressupost del Consell Insular 2020, l'aprovació definitiva del qual ha estat publicada al BOIB núm. 8, de 18 de gener de 2020, la qual ha adaptat les seues condicions per fer front a les noves necessitats sorgides arran de la declaració de l'estat d'alarma i la situació sanitària posterior.

En aquest sentit, el Consell, a través del Departament de Cultura, Educació i Patrimoni, té la intenció de col·laborar amb els grups de ball pagès per fomentar el folklore i la cultura popular de l'illa d'Eivissa en les seues diverses manifestacions i vol ajudar les entitats sense ànim de lucre que desenvolupen la seua activitat a l'àmbit de la cultura a l'illa d'Eivissa i que a causa de l'estat d'alarma i la posterior situació sanitària poden veure perillar la continuïtat de la seua activitat cultural amb la pèrdua que això representa per al món de la cultura a l'illa.

Amb data 14 de març de 2020, es publicà al BOE el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma a tot l'Estat espanyol, amb la finalitat d'afrontar la situació d'emergència sanitària provocada pel coronavirus COVID-19.

El Govern de les Illes Balears va aprovar el Decret llei 8/2020, de 13 de maig, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19. En la seua exposició de motius assenyala que resulta imprescindible adoptar mesures d'impuls de l'activitat econòmica per assegurar el manteniment de la major part de llocs de feina per a treballadors i treballadores que actualment es troben en una situació d'extrema fragilitat i mesures de simplificació administrativa de l'Administració de la Comunitat Autònoma i de les administracions insulars i municipals de les Illes Balears adreçades a pal·liar, en el que sigui possible, els efectes de la crisi sanitària en l'activitat productiva i el teixit empresarial de les Illes Balears. D'entre aquestes mesures, al seu article 24.3 disposa que entre altres es fomenti l'activitat d'«entitats sense ànim de lucre que persegueixin finalitats assistencials, culturals, educatives, cíviques o esportives».

 

2. Objecte i despeses subvencionables

2.1. Objecte. Aquesta convocatòria té per objecte fomentar el folklore i la cultura popular de l'illa d'Eivissa, mitjançant la concessió d'ajudes econòmiques destinades a donar suport a les colles i grups de ball pagès i a les federacions de grups de ball pagès i cultura popular de l'illa d'Eivissa.

2.2. Despeses subvencionables

El manteniment de l'associació, la quota anual de la Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d'Eivissa i Formentera, les derivades del subministrament de serveis: llum, aigua, telèfon...., el manteniment de domini de pàgina web i altres xarxes socials, l'assegurança de balladors i balladores durant les actuacions, l'organització d'activitats socials i culturals, les ballades anuals a pous i fonts, els cursos de nous sonadors i balladors, els tallers de cultura popular –com els de fabricació d'instruments, confecció de roba-, els trasllats dins l'illa en autobús de servei discrecional per assistència a manifestacions folklòriques, les trobades d'intercanvi amb altres colles, les despeses d'impremta per difondre les diferents activitats programades.

3. Entitats beneficiàries

Podran acollir-se a aquesta convocatòria aquelles associacions i entitats folklòriques sense ànim de lucre, legalment constituïdes i inscrites en el Registre d'Associacions i Fundacions del Govern de les Illes Balears, que dediquin la seua activitat al món del folklore i la cultura popular i que tenguin àmbit d'actuació a l'illa d'Eivissa.

Quedaran excloses de la condició de beneficiàries aquelles associacions en què concorri alguna de les causes previstes a l'article 10.1 i 2 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, de subvencions de la CAIB, i l'art. 13 de la Llei 38/2003, general de subvencions.

4. Requisits de les entitats beneficiàries

Les entitats sol·licitants han de reunir els requisits per obtenir la condició de beneficiari de conformitat amb l'establert a l'article 10 del Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de subvencions, en relació amb l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

A més, han de complir les següents condicions:

4.1. Estar inscrites al registre d'associacions.

4.2. Estar en actiu al llarg de l'any 2020.

4.3. Que als seus estatuts consti que es dediquen a la cultura popular i al folklore de l'illa d'Eivissa.

4.4. Estar al corrent de les obligacions tributàries amb la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i amb l'Estat espanyol, amb la Seguretat Social i amb el mateix Consell Insular d'Eivissa.

5. Crèdits pressupostaris

Aquestes ajudes estan dotades econòmicament al pressupost de l'exercici 2020 amb una quantitat màxima de trenta-sis mil euros (36.000 €) de l'aplicació pressupostària 3340.48900.

L'import màxim de la subvenció a cada entitat o associació no superarà els 2.000 euros.

En el cas que la quantitat màxima establerta (36.000 €) no fos suficient per cobrir el nombre de sol·licituds amb dret a obtenir-ne la condició de beneficiari, es prorratejarà la quantitat total entre totes les sol·licituds amb dret a obtenir-ne la condició de beneficiari.

En el cas que s'hagi de prorratejar s'aplicarà la següent fórmula: A = Q / S. En què A serà la quantia individual de l'ajuda concedida, Q és la quantitat total que es prorrateja (36.000 €) i S és el total de sol·licituds amb dret a ajuda.

Els ajuts no generen cap dret a l'obtenció d'altres ajuts en exercicis posteriors i no es poden al·legar com a precedent.

Si s'exhaureix el crèdit destinat a aquesta convocatòria abans d'acabar el termini de presentació de sol·licituds o finalitzat aquest termini abans de resoldre totes les sol·licituds, el Departament de Cultura, Educació i Patrimoni podrà ampliar la consignació pressupostària sempre que existeixi crèdit disponible i segons s'estableix a l'article 58 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

6. Termini de presentació de sol·licituds

S'estableix un termini de presentació de les sol·licituds de deu (10) dies hàbils que s'inicia l'endemà de la publicació de l'extracte de la convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

 

Eivissa, 4 de novembre de 2020

El cap de Secció del Departament de Cultura, Educació i Patrimoni del Consell Insular d'Eivissa José Vicente Garibo Redolat