Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT I TERRITORI

Núm. 10835
Resolució del president de la CMAIB d’atorgament de la modificació no substancial de l’Autorització Ambiental Integrada de la CT de Formentera, promoguda per Gas y Electricidad Generación SAU, consistent en una nau per als grups d’emergència (IPPC M14/2020)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1.En data 26 de juliol de 2013 el Ple de la CMAIB acordà atorgar l'autorització ambiental integrada a la CT de Formentera, promoguda per GAS Y ELECTRICIDAD GENERACIÓN SAU, (BOIB núm. 159 de 19/11/2013).

2.En compliment de l'art. 10 del Reial Decret Legislatiu 1/2016, de 16 de desembre, el titular d'una instal·lació que pretengui dur a terme una modificació de la mateixa haurà de comunicar-ho a l'òrgan competent per atorgar l'AAI, indicant raonadament, en atenció als criteris descrits a l'esmentat article, si es considera que es tracta d'una modificació substancial.

Tramitació

1.En data 25 de juny de 2020 (RE al SAA núm. 737 de 30/06/2020) el Sr. Antonio Cantarellas Fontanet, en nom i representació de GAS Y ELECTRICIDAD GENERACIÓN SAU, sol·licita la modificació no substancial consistent en una nau per als grups electrògens.

2.La instal·lació està inclosa a l'annex 1, apartat 1.1.a, del RDL 1/2016, de 16 de desembre pel que s'aprova el text refós de la Llei de prevenció i control integrats de la contaminació.

3.En data 30 de juny de 2020 es sol·licita informe sobre aquesta modificació al Consell Insular de Formentera (RS de la CMAiT núm. L30S5083/2020 de 02/07/2020) i al Servei de Transport i Distribució d'energia (RS de la CMAiT núm. 5194 de 06/07/2020).

4.En data 06 de juliol de 2020 es rep plànol de distribució dels grups electrògens dins la nau, per part de GAS Y ELECTRICIDAD GENERACIÓN SAU.

5.En data 06 de juliol de 2020 es rep escrit del Servei de Transport i Distribució d'Energia.

6.En data 08 de juliol de 2020 (RS del CIF núm. 2020/4620 de 08/07/2020) es reben informes dels Serveis Tècnics del Departament d'Urbanisme i Ordenació del Territori i dels Serveis Tècnics de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera.

7.En data 08 de juliol de 2020 s'emet informe jurídic i tècnic per part del Departament d'Avaluacions Ambientals relatiu a la competència del president de la CMAIB d'atorgar, per raons d'urgència, la modificació no substancial de l'expedient.

8.En data 09 de juliol de 2020 (RS núm. 200111342154 de 09/07/2020) es rep per part de GAS Y ELECTRICIDAD GENERACIÓN SAU. nova versió del projecte i l'estudi geotècnic.

Descripció del projecte

Es tracta del PROYECTO DE EJECUCIÓN DE ESTRUCTURA METÁLICA EN CENTRAL DE ENERGÍA SITUADA EN AVENIDA DEL CA MARÍ, 3565. CP – 07871. PLAYA DE MIGJORN. FORMENTERA (ISLAS BALEARES) signat al juny de 2020 per l'arquitecte tècnic Pedro R.de la Peña Benítez.

Com a mesura per tal de minimitzar les emissions de renous a l'exterior per part dels grups electrògens que s'instal·len cada any a l'època estival a la CT Formentera, s'ha projectat la construcció d'una nau envolvent amb una estructura de coberta plana metàl·lica de 1.135,72 m2 de superfície.

L'estructura quedaria instal·lada de forma permanent, malgrat els grups electrògens s'instal·lin només durant una part de l'any, per cobrir la demanda elèctrica a l'illa de Formentera.

 

Consideracions tècniques

1. Es justifica que es tracta d'una modificació no substancial segons el que estableix l'article 14 del Reial Decret 815/2013.

a.Qualsevol ampliació o modificació que assoleixi, per si sola, els llindars de capacitat establerts, quan n'hi hagi, a l'annex 1, o si ha de ser sotmesa al procediment d'avaluació de l'impacte ambiental d'acord amb la normativa sobre aquesta matèria.

Si bé la instal·lació pertany a l'annex 1 del RD 815/2013, la modificació sol·licitada no produeix cap canvi en els llindars de capacitat establerts ni ha de ser sotmesa a procediment d'avaluació d'impacte ambiental.

b.Un increment de més del 50% de la capacitat de producció de la instal·lació en unitats de producte o servei.

La instal·lació d'una nau envoltant per als grups electrògens no suposa en cap moment un augment en la capacitat de producció de la central.

c.Un increment superior al 50% de les quantitats autoritzades en el consum d'aigua, primeres matèries o energia.

La modificació sol·licitada no produirà cap increment en les quantitats autoritzades d'aigua, matèries primeres o energia.

d.Un increment superior al 25% de l'emissió màssica de qualsevol dels contaminants atmosfèrics que figurin en l'autorització ambiental integrada o del total de les emissions atmosfèriques produïdes a cadascun dels focus emissors.

No s'espera cap increment en l'emissió màssica derivat de la modificació.

e.Un increment de l'emissió màssica o de la concentració d'abocaments de qualsevol dels contaminants o del cabal d'abocament que figuri en l'autorització ambiental integrada, així com la introducció de nous contaminants en quantitats significatives.

La modificació sol·licitada no suposarà cap increment en els abocaments de la instal·lació ni la introducció de nous contaminants. f.Un increment de l'emissió màssica superior al 25% o del 25% de la concentració d'abocaments de qualsevol de les substàncies prioritàries d'acord amb la normativa d'aigües o del 25% del cabal d'abocament que figuri en l'autorització ambiental integrada, així com la introducció de noves substàncies prioritàries d'acord amb la normativa d'aigües, quan el seu destí no és el domini públic hidràulic. La modificació sol·licitada no suposarà cap increment en els abocaments de la instal·lació ni la introducció de noves substàncies prioritàries al medi receptor.

g.La incorporació al procés de substàncies o preparats perillosos no previstos en l'autorització original, o el seu increment, sempre que, com a conseqüència d'això, sigui necessari elaborar o revisar l'informe de seguretat o els plans d'emergència que regula el Reial decret 1254/1999, de 16 de juliol, pel qual s'aproven mesures de control dels riscos inherents als accidents greus en què hi intervinguin substàncies perilloses, així com l'increment d'aquells en qualsevol quantitat pel seu ús habitual i continuat en el procés productiu, quan estiguin subjectes a convenis o acords internacionals per a la seva disminució o eliminació.

Des del punt de vista de la incorporació o augment de substàncies perilloses pot qualificar-se com una modificació no substancial ja que no es produeix variació ni en les quantitats ni en els tipus de substàncies utilitzades. Per tant, tampoc implicarà elaboració o revisió de l'informe de seguretat o dels plans d'emergència.

h.Un increment en la generació de residus perillosos de més de 10 tones l'any sempre que es produeixi una modificació estructural del procés i un increment de més del 25% del total de residus perillosos generats calculats sobre la quantitat màxima de producció de residus perillosos autoritzada.

Pel que fa als residus perillosos, no es generarà cap residus nou ni una modificació estructural del procés i se seguiran tractant tal com s'estableix en la Llei 22/2011 de residus i sòls contaminats i la nova Llei 8/2019 de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.

i.Un increment en la generació de residus no perillosos de més de 50 tones l'any sempre que representi més del 50% de residus no perillosos, inclosos els residus inerts, calculats sobre la quantitat màxima de producció de residus autoritzada.

No hi haurà canvis en les quantitats ni en la tipologia dels residus no perillosos generats, i els residus generats en la instal·lació se seguiran tractant tal com s'estableix a la Llei 22/2011 de residus i sòls contaminats i la nova Llei 8/2019 de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de les Illes Balears.

j.El canvi en el funcionament d'una instal·lació d'incineració o coincineració de residus dedicada únicament a el tractament de residus no perillosos, que la transformi en una instal·lació que comporti la incineració o coincineració de residus perillosos i que estigui inclosa en l'annex 1, epígraf 5.2. No aplica.

k.Una modificació en el punt d'abocament que impliqui un canvi en la massa d'aigua superficial o subterrània a què va ser autoritzat.

Des del punt de vista de la modificació en la massa d'aigua superficial o subterrània, pot qualificar-se com una modificació no substancial ja que no es produeix variació en aquesta massa d'aigua autoritzada.

2. Per tant, es tracta d'una modificació no substancial.

3. L'escrit de GAS Y ELECTRICIDAD GENERACIÓN SAU. de data 06 de juliol posa de manifest que el projecte de la nau garanteix el compliment de l'AAI vigent pel que fa a immissions acústiques i millora l'apantallament acústic que s'ha muntat fins ara.

4. A l'escrit del Servei de Transport i Distribució d'Energia i Generació Tèrmica de 06 de juliol de 2020, ens comuniquen que no tenen competència sobre el tema constructiu i de renous, i ens fan arribar la Resolució sobre l'autorització temporal i provisional per als grups electrògens de Formentera (BOIB núm. 115 de 27 de juny de 2020).

5. L'informe dels Serveis Tècnics de Medi Ambient del Consell Insular de Formentera de 08 de juliol de 2020 és favorable, sempre que es compleixin els següents requisits:

- Es refaci el Pla de gestió de residus del projecte de la nau, tal qual s'especifica al punt corresponent de consideracions anteriorment exposat.

- Aportar estudi geotècnic realitzat, en vistes a un possible anàlisi de les vibracions transmeses al terreny, i si s'escau, es reconsiderin les mesures d'atenuació de vibracions derivades de l'entrada en funcionament dels grups electrògens.

- Definir i justificar l'objecte de construcció de la nau, que no és altre que l'atenuació acústica de soroll provinent del funcionament dels grups electrògens, aportant l'estudi d'impacte acústic associat al projecte de construcció de la nau on es comprovi l'eficàcia de l'execució de la nau en l'atenuació dels nivells de soroll emesos pels grups electrògens, que asseguri el compliment de la normativa vigent en matèria d'immissió sonora en les parcel·les veïnals confrontants a la Central.

- Presentació d'un mapa de renou corresponent a la petjada acústica generada degut al funcionament dels grups electrògens. Aquesta impremta acústica generada pels grups i atenuada per la construcció de la nau ha de quedar reflectida per garantir la reducció del renou, i es presentarà una vegada finalitzada la construcció de la nau, com a garant del compliment de l'objectiu de construcció de la mateixa.

- Si s'excedeixen els objectius de qualitat acústica sobre el perímetre de la nova parcel·la industrial que ocupa i amb respecte a les residencials confrontants, així com els nivells d'immissió exterior sobre les façanes dels habitatges més properes, s'haurà de realitzar un apantallament acústic al perímetre de la central que n'asseguri el compliment del nivells d'immissió sonora.

6. L'informe dels Serveis Tècnics del Departament de Territori del Consell Insular de Formentera de 08 de juliol de 2020 fa consideracions en referència al PTI i la Llei 12/2017 LUIB.

7. L'informe jurídic i tècnic del Departament d'Avaluacions Ambientals de 08 de juliol de 2020, considera que existeixen raons d'urgència per què s'autoritzi la modificació no substancial de l'AAI de la CT de Formentera consistent en la instal·lació d'una nau envoltant per als grups electrògens.

8. El Pla de gestió de residus de la nova versió del projecte enviat per GAS Y ELECTRICIDAD GENERACIÓN SAU, en data 09 de juliol de 2020, esmena les deficiències detectades pel Consell Insular de Formentera.

9. GAS Y ELECTRICIDAD GENERACIÓN SAU fa arribar en data 09 de juliol de 2020, l'Estudi geotècnic al qual fa referència el projecte i que no s'aportava amb la sol·licitud.

10. GAS Y ELECTRICIDAD GENERACIÓN SAU ha de presentar, una vegada finalitzada l'obra i quan els grups electrògens estiguin en funcionament, un estudi acústic que permeti analitzar si la construcció de la nau es suficient per tal de complir els nivells de sorolls d'immissió exigits a l'AAI.

Per tot l'anterior, i ATÈS

1.Que GAS Y ELECTRICIDAD GENERACIÓN SAU ha sol·licitat una modificació no substancial de l'AAI consistent en una nau per als grups d'emergència.

2.Que la documentació aportada justifica que es tracta d'una modificació no substancial, en compliment de l'art. 14 del Reial Decret 815/2013.

3.Que l'informe jurídic i tècnic del Departament d'Avaluacions Ambientals de 08 de juliol de 2020, considera que existeixen raons d'urgència per què s'autoritzi la modificació no substancial de l'AAI de la CT de Formentera consistent en la instal·lació d'una nau envoltant per als grups electrògens.

4.Que l'article 10.1.d) del Decret 4/2018, de 23 de febrer, estableix que és competència del president de la CMAIB exercir, per raons d'urgència degudament acreditada, les competències que corresponen al Ple de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, amb els informes previs tècnic i jurídic, i donar-ne compte posteriorment a l'òrgan col·legiat.

5.Que s'han sol·licitat informes als diferents organismes afectats.

ES CONCLOU

Per tot el que s'ha exposat, i vist l'informe amb proposta de resolució de data 09 de juliol de 2020, dict la següent:

Resolució

Primer.- Exercir per raons d'urgència, d'acord amb l'informe tècnic i jurídic de 08 de juliol de 2020 , la competència que d'acord amb l'article 9.1.a.1 del Decret 4/2018, correspon al Ple de la CMAIB, en relació a l'atorgament de la modificació no substancial de l l'Autorització Ambiental Integrada de CT de Formentera, consistent en una nau per als grups d'emergència.

Segon.- Atorgar la modificació no substancial de l'Autorització Ambiental Integrada de CT de Formentera, consistent en una nau per als grups d'emergència amb subjecció a les següents condicions i/o modificacions a l'AAI:

1- On diu:

1. Objecte

La present AAI se concedeix a Gas y Electricidad Generación SAU, únicament i exclusivament per a la activitat de generació d'energia, tot conforme a l'establert al projecte bàsic de sol·licitud d'autorització ambiental integrada de la central tèrmica de Formentera, amb les mesures correctores que s'hi proposen i la documentació complementària aportada.

L'activitat està composta pel següent conjunt d'instal·lacions:

Instal·lacions de combustió

Potencia Nominal (MWe)

Potència tèrmica (MWt)

Combustible

Any d'alta

Instal·lació de combustió TG1 FC-TG1

13

49,21

Gasoil

1966

Instal·lació de combustió GE FC-GE

12 grups electrògens de potència unitària 4,061 MWt

Unitat: 1,5

Unitat: 4,061

Conjunt: 48,732

Gasoil

Primer any instal·lació 2006

Transformador de 15,8/11,5kV amb aïllament d'oli

Subestació convencional aïllada en cabines, de 15kV.

Grup dièsel d'emergència de 78kVA per a l'arrancada de la turbina

Sistema d'emmagatzematge de combustible format per:

2 dipòsits de gasoil de 100 i 300 m3

Equips de purificació del combustible.

Platja de descàrrega del combustible

Cada un dels grups electrògens està situat al l'interior d'un contenidor insonoritzat fins 75 dBa a 7 metres a 40oC

Totes les sortides provinents de cada grup electrogen, estan conduïdes a únic focus d'emissió canalitzat (xemeneia), el qual te una altura mínima de 5m i disposa d'un punt de mostreig segons les prescripcions de la norma UNE-EN 15259:2008.

La instal·lació es categoritza dins l'epígraf 1.1.a de l'annex 1 de la Llei 16/2002.

Ha de dir:

1. Objecte

La present AAI se concedeix a Gas y Electricidad Generación SAU, únicament i exclusivament per a la activitat de generació d'energia, tot conforme a l'establert al projecte bàsic de sol·licitud d'autorització ambiental integrada de la central tèrmica de Formentera, amb les mesures correctores que s'hi proposen i la documentació complementària aportada.

L'activitat està composta pel següent conjunt d'instal·lacions:

Instal·lacions de combustió

Potencia Nominal (MWe)

Potència tèrmica (MWt)

Combustible

Any d'alta

Instal·lació de combustió TG1 FC-TG1

13

49,21

Gasoil

1966

Instal·lació de combustió GE FC-GE

12 grups electrògens de potència unitària 4,061 MWt

Unitat: 1,5

Unitat: 4,061

Conjunt: 48,732

Gasoil

Primer any instal·lació 2006

Transformador de 15,8/11,5kV amb aïllament d'oli

Subestació convencional aïllada en cabines, de 15kV.

Grup dièsel d'emergència de 78kVA per a l'arrancada de la turbina

Sistema d'emmagatzematge de combustible format per:

2 dipòsits de gasoil de 100 i 300 m3

Equips de purificació del combustible.

Platja de descàrrega del combustible

Cada un dels grups electrògens està situat al l'interior d'un contenidor insonoritzat fins 75 dBa a 7 metres a 40oC.

Els grups electrògens estaran situats dins d'una nau d'estructura metàl·lica plana de 1135 m2 de superfície, segons el PROYECTO DE EJECUCIÓN DE ESTRUCTURA METÁLICA EN CENTRAL DE ENERGÍA SITUADA EN AVENIDA DEL CA MARÍ, 3565. CP – 07871. PLAYA DE MIGJORN. FORMENTERA (ISLAS BALEARES) signat al juny de 2020 per l'arquitecte tècnic Pedro R. de la Peña Benítez.

Totes les sortides provinents de cada grup electrogen, estan conduïdes a únic focus d'emissió canalitzat (xemeneia), el qual te una altura mínima de 5m i disposa d'un punt de mostreig segons les prescripcions de la norma UNE-EN 15259:2008.

La instal·lació es categoritza dins l'epígraf 1.1.a de l'annex 1 de la Llei 16/2002.

2- Incloure a l'apartat 9.3. Contaminació Acústica i Vibracions de l'AAI el següent redactat:

"Cada un dels grups electrògens està situat al l'interior d'un contenidor insonoritzat fins 75 dBa a 7 metres a 40oC.

Els grups electrògens s'ubiquen dins d'una nau d'estructura metàl·lica plana de 1135 m2 de superfície, segons el PROYECTO DE EJECUCIÓN DE ESTRUCTURA METÁLICA EN CENTRAL DE ENERGÍA SITUADA EN AVENIDA DEL CA MARÍ, 3565. CP – 07871. PLAYA DE MIGJORN. FORMENTERA (ISLAS BALEARES) signat al juny de 2020 per l'arquitecte tècnic Pedro R. de la Peña Benítez, per minimitzar les emissions de renous a l'exterior per part dels grups electrògens."

Tercer.- GAS Y ELECTRICIDAD GENERACIÓN SAU presentarà, una vegada finalitzada l'obra i quan els grups electrògens estiguin en funcionament, un estudi acústic que permeti analitzar si la construcció de la nau és suficient per tal de complir els nivells de sorolls d'immissió exigits a l'AAI.

Quart.- En compliment de l'article 82 de la Llei 7/2013, de 26 de novembre, de règim jurídic d'instal·lació, accés i exercici d'activitats a les Illes Balears, per a l'inici i exercici de l'activitat, el titular haurà de presentar una declaració responsable d'inici i exercici de l'activitat davant la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, acreditativa de les obres realment executades i, si cal, les variacions entre el projecte presentat en la sol·licitud i allò realment executat. La declaració responsable s'haurà d'acompanyar del certificat final d'obra del tècnic director, així com de la resta de documentació enumerada a l'apartat 2 d'aquest article.

 

​​​​​​​Cinquè.- Notificar al interessats i publicar al BOIB.

Sisè.- Donar compte d'aquesta Resolució al Ple de la CMAIB.

 

Palma, 10 de juliol de 2020

El president de la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears

Antoni Alorda Vilarrubias