Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE CULTURA, PATRIMONI I POLÍTICA LINGÜÍSTICA

Núm. 10802
Acord del ple de la declaració com a bé catalogat d'un tram del camí de Binissalem a Alaró (camí Romà) (exp. 541/19)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple del Consell Insular de Mallorca, en sessió de dia 8 d'octubre de 2020, va adoptar, entre d'altres, el següent acord:

Fets

1.- El 7 d'agost de 2019, la vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística va dictar una ordre de suspensió de les obres que s'estaven duent a terme al camí de Binissalem, polígon 15 parcel·la 124. El motiu de la suspensió fou que les actuacions que es realitzaven a la paret oest del camí eren obres sense utilitzar materials ni tècniques tradicionals.

2.- En base a l'article 24 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del Patrimoni Històric de les Illes Balears el CIM va ordenar la suspensió de les obres que com a màxim podia tenir una durada de tres mesos, on s'ha de decidir si és continuen les obres o continua la suspensió o es decideix incoar un procediment de bé d'interès cultural o catalogat.

3.- Des del Servei de Patrimoni Històric amb data 21 d'octubre de 2019 s'ha emès un informe pel tècnic de patrimoni etnològic del Servei de Patrimoni Històric on descriu que es tracta d'un tram d'una antiga ruta de comunicació, entre els pobles de Binissalem a Alaró, que discorre emmarcat per dues parets seques i presenta un tram central amb un centenar de metres d'un empedrat de gran qualitat. Aquest tipus de camí fora de l'àmbit de la muntanya es poc usual, per la qual cosa el tècnic conclou que el camí reuneix els valors per ser Bé Catalogat.

4.- El 29 d'octubre de 2019, la CIPH va acordar incoar l'expedient de declaració com a Bé catalogat del camí Romà entre Alaró i Binissalem i es va publicar en el BOIB número 161 de 28 de novembre de 2019.

5.- El 3 de desembre de 2019, el Sr. Arrom Quetglas, representant de Arrom & Quetglas Gestión SL, va presentar un recurs d'alçada contra l'acord d'incoació. L'esmentat recurs va ser desestimat per la Comissió de Govern a la sessió de 9/07/2020 en base a l'informe tècnic de 29 de juny de 2020.

6.- En el BOIB número 116, de 30 de juny de 2020, es va obrir un període d'informació pública.

7.- El 10 d'agost de 2020 es va obrir el tràmit d'audiència als interessats i no consta que s'hagin presentat al·legacions.

8.- L'11 de setembre de 2020, el tècnic en patrimoni etnològic del Servei de Patrimoni Històric emet informe favorable a la declaració fent remissió a l'informe de 21 d'octubre de 2019 i que reprodueix literalment.

9.- El 22 de setembre de 2020 la CIPH ha acordat elevar al Ple la proposta d'acord per declarar Bé catalogat del camí Romà entre Alaró i Binissalem.

Fonaments de Dret

Primer.- L'article 15 de la Llei 12/1998 regula que l'acord de declaració s'haurà d'adoptar pel Ple del Consell de Mallorca.

Segon.- Atès el que disposen els articles 14 i següents de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, i d'acord amb les competències atribuïdes per la Llei 6/1994, de 13 de desembre, als Consells Insulars en matèria de Patrimoni Històric.

Tercer.- Atès el Reglament Orgànic del Consell Insular de Mallorca, aprovat pel Ple de dia 12 d'abril de 2018, amb correcció d'errades materials aprovades pel Ple de 12 de juliol de 2018 (BOIB núm. 89, de 19/07/2018).

Atès l'exposat, la presidenta de la Comissió Insular de Patrimoni Històric eleva al Ple la següent proposta d'

ACORD

1.- Declarar Bé Catalogat el camí Romà entre Alaró i Binissalem,  en el terme municipal de Binissalem, segons la descripció del qual figura a l'informe tècnic de data 21 d'octubre de 2019 i 11 de setembre de 2020, que s'adjunten i formen part integrant del present acord.

2.- Els efectes d'aquesta declaració són els que genèricament estableixen la Llei 12/98, de 21 de desembre, del Patrimoni Històric de les Illes Balears i la normativa concordant.

3.- Notificar aquesta resolució als interessats, a l'Ajuntament de Binissalem i al Govern de les Illes Balears.

4.- Publicar aquest acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en el Boletín Oficial del Estado , anotar-ho al Catàleg Insular del Patrimoni Històric de Mallorca i comunicar-ho al  de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears perquè procedeixi a anotar-lo al Catàleg General del Patrimoni Històric de les Illes Balears.  ”

Contra aquest acord que posa fi a la via administrativa es poden interposar, alternativament, els recursos següents:

a) Directament el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma de Mallorca, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent de la notificació del present acord.

b) El recurs de reposició potestatiu davant el Ple del Consell de Mallorca, en el termini d'un mes, comptador a partir del dia següent de la notificació del present acord. Contra la desestimació expressa del recurs de reposició podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos, comptadors a partir del dia següent de la notificació de la desestimació del recurs de reposició. Contra la desestimació per silenci del recurs de reposició podrà interposar-se el recurs contenciós administratiu, en el termini de sis mesos, comptadors a partir del dia següent a la desestimació presumpta (un mes des de la interposició del recurs sense que s'hagi notificat la resolució).

No obstant l'anterior, es pot exercitar, si n'és el cas, qualsevol altre recurs que s'estimi pertinent. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment administratiu comú de les administracions públiques.

La qual cosa us comunic per a que en tingueu coneixement i als efectes oportuns.

  

Palma, 4 de novembre de 2020

La vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política lingüística

Isabel Busquets Hidalgo

  

 

Annex I Informe tècnic de dia 11 de setembre de 2020.

Informe tècnic  

En data de 29 octubre de 2019, la Comissió Insular de patrimoni Històric de Mallorca  va  acordar:  Incoar  l'expedient  de  declaració  de  Bé Catalogat  del  CAMÍ  ROMÀ  entre Binissalem i Alaró, en el terme municipal de Binissalem, segons la descripció del qual figura  a  l'informe  tècnic  de  data  21  d'octubre  de  2019,  que  s'adjunta  i  forma  part integrant del present acord.  

En data de 03 de desembre de 2019, Matías Arrom Quetgles en nom i representació d'ARROM&QUETGLAS GESTION, SL. interposa recurs d'alçada contra l'acord citat de 29 d'octubre de la Comissió Insular de Patrimoni Històric de Mallorca. En data de 16 de juliol de 2020, es va donar trasllat de l'acord adoptat per la Comissió de govern de dia 9 de juliol de 2020 que desestima el recurs administratiu d'alçada presentat per Matías Arrom Quetgles en nom i representació d'ARROM&QUETGLAS GESTION, SL contra l'acord d'incoació com a Bé catalogat del camí de Binissalem a Alaró de 20 d'octubre de 2020. El 30 de juny de 2020 es publica al BOIB l'obertura del període d'informació pública en relació a aquest expedient per espai d'un mes.

El dia 10 d'agost de 2020 es notifica a l'Ajuntament de Binissalem i a Maties Arrom Bibiloni (ARROM&QUETGLAS GESTION SL) l'obertura del tràmit d'audiència en relació a l'expedient citat per espai de 15 dies hàbils.

Havent finalitzat els períodes d'informació publica i audiència als interessats sense que consti la presentació de cap al·legació a la incoació de Bé catalogat de Camí de Binissalem  a  Alaró,  es  proposa  la  declaració  com  a  bé  catalogat  del  camí  de Binissalem a Alaró en els mateixos termes de l'informe de dia 21 d'octubre de 2019 que serví de base per la incoació de la comissió insular de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca de dia 29 d'octubre de 2019 i que es reprodueix a continuació: 

 

​​​​​​​DADES DE L'INFORME TÈCNIC SOBRE EL BÉ OBJECTE DE LA DECLARACIÓ

Denominació:                         camí de Binissalem a Alaró.

Altres denominacions:           camí romà, camí des moliners, camí de Bànyols.

Situació:                                 el camí de Binissalem a Alaró, és un antiga ruta per comunicar aquests dos pobles, que encara ara continua

                                               essent la ruta més curta.

Municipis:                              Binissalem.

Cronologia:                            medieval

Autor:                                    desconegut

Usos:                                      Civil. 

Classificació del sòl:             Sol Rústic General

Propietat:                               Pública, ajuntament de Binissalem, i particular.

Protecció existent:

a)    ALARÓ.

La continuació d'aquest camí dins el terme d'Alaró es va incloure dins el Catàleg de camins del terme municipal d'Alaró (FODESMA, 1997) amb el nom de Camí de Binissalem per Bànyols. Es tracta d'un camí amb documentació i interès constructiu A les conclusions d'aquest catàleg, el citat camí és inclòs dins la llista dels camins que reuneixen els requisits mínims per ésser inclosos a l'Inventari de Béns Municipals.

Posteriorment el catàleg d'elements i espais protegits d'Alaró (2016) va incloure la fitxa BC09/A el camí de Binissalem per Bànyols, amb un grau de protecció A.

b)    BINISSALEM

La part d'aquest camí dins el terme de Binissalem es va incloure dins el Catàleg de camins del terme municipal de Binissalem (FODESMA,) amb el nom de Camí d'Alaró (nº 9). Es tracta d'un camí amb documentació i interès constructiu A les conclusions d'aquest catàleg, el citat camí és inclòs dins la llista dels camins que reuneixen els requisits mínims per ésser inclosos a l'Inventari de Béns Municipals.

Posteriorment es va iniciar la tramitació de la revisió del catàleg de patrimoni de Binissalem (2010 aprovació inicial), on es va incloure aquest camí com a jaciment arqueològic amb el nº BINI-A017 i el nom de camí romà de Binissalem a Alaró.   

En el mateix catàleg dins la categoria de xarxa viària hi trobam de nou el mateix camí, amb el nº BINI-I004 i anomenat camí d'Alaró. En les dues fitxes s'inclou un àmbit de protecció de 15 metres a cada lateral del camí.

Aquest catàleg fou objecte d'aprovació provisional l'any 2011 sense que tenguem coneixement que s'hagi arribat a la a l'aprovació definitiva.

De les fitxes d'aquest catàleg reproduïm els seguents apartats:

Descripció estructures: camí que antigament comunicava els nuclis poblacionals de Binissalem i Alaró; el seu traçat es troba en un terreny improductiu amb una pendent progressiva que permet salvar un desnivell de 25 m. El tram de camí que pertany a Binissalem consta d'uns 550m, dels que gran part d'ells es troben delimitats per unes parets seques o marges que es situen a cada costat del camí. Es documenten uns 100 m del camí empedrat. La tècnica utilitzada consisteix en la utilització de pedra calcària molt encaixada i col·locada per la seva part més plana de cara o de fil. L'empedrat te una configuració d' “u” invertida que possibilita el drenatge del camí on a més es documenten algunes canalitzacions per tal de poder evacuar l'aigua. A la part superior es documenta una filada de pedres que organitza la construcció del camí. Als camps més propers adjacents al camí s'hi documenten abundants acumulacions de pedres i blocs calcàries que podrien respondre a estructures amb un estat de conservació molt dolent. 

Es recomana realitzar un control arqueològic davant qualsevol actuació dins aquestes parcel·les ja que es documenta un talaiot situat a la vora del camí als mapes toponímics del Sigpac que no s'ha pogut trobar a les prospeccions realitzades degut a que actualment les restes resulten poc visibles com a conseqüència de la abundant vegetació que es constata a l'entorn. En la prospecció realitzada es varen documentar abundants restes ceràmiques realitzades a torn indeterminades. Tot indica que aquest camí s'hauria pogut mantenir i anant reparant fins a l'actualitat quan ja només l'utilitzen excursionistes i ha perdut la seva importància original.

Categoria proposada:            Bé catalogat

DESCRIPCIÓ

Es tracta d'un tram d'una antiga ruta de comunicació entre els pobles de Binissalem a Alaró. Aquest tram concret, discorre emmarcat per dues parets seques i presenta un tram central amb un centenar de metres d'un empedrat de gran qualitat. La presència de trams empedrats en camins de carro, fora de l'àmbit de la muntanya, es poc usual. S'ha relacionat aquest tram amb les restes existents al camí de sa Bomba (Marratxí) i al camí vell d'Alaró (Santa Maria del Camí). El camí de sa Bomba de Marratxí està declarat Bé d'Interès Cultural des de l'any 1966 i delimitat l'any 2009.

Principals elements del sistema:

Ferm

El tram que es protegeix té una llargada de 537 metres, dels quan un centenar conserven l'empedrat original. L'empedrat és seccionat ben pel mig amb una cadena de pedres de major tamany. També es poden veure fins a 16 ratlletes perpendiculars al camí que sectoritzen l'empedrat i faciliten la seva conservació. També s'observen fins 4 ratlletes obliqües que faciliten l'evacuació de les aigües del tram empedrat. Aquestes línies es completen amb diverses clavagueres que permeten la sortida de les aigües del camí.

Parets

Es tracta de dues parets seques d'una alçada aproximada d'un metres, amb un cert talús, i que presenten resant i filada de dalt. A més d'alguns esbaldrecs a la part superior del camí, les intervencions de fa alguns anys han alterat greument la paret est, i les intervencions recentment paralitzades han suposat la destrucció d'una part important de la paret oest (substitució per parets de formigó).

MEMÒRIA HISTÒRICA

Si bé popularment es coneix com a camí romà, la documentació més antiga que fa referència a aquest camí data del segle XVII, quan un particular havia tapat aquest camí i els jurats de la vila en defensaren el pas:

El 5 d´abril de 1618 Ramón Bestard, jurat de la vila de Binissalem, fa saber al Consell (antic òrgan de govern municipal) que "Joan Vert ha tepat lo cami lo qual pasa per la sua tanque la qual va de la present ville a la de alaro i al cami reial" [...] "sobre la qual propositio fonch conclus per la major part del Consell que es defens a dit pasos de la present ville" (A.M.B. Òrgans de Govern. Sig.26)

Posteriorment apareix al mapa del Cardenal Despuig (1784) com a camí de carro.  

El 16 d´agost de 1815  el mestre picapedrer Bernardo Cabrer va fer una inspecció dels camins, safareigs i síquies del terme de Binissalem i  donà una sèrie d' instruccions al respecte: "quarta, se deven recomponer los caminos de Biniali, de Biniagual, de Sineu, de Alaró, y el que de Palma va a la villa de Muro, rellenandose con piedra, y almason o grava los mismos caminos, y particularmente algunos fosos que han causado las aguas y las ruedas de los carros, cuios ejes llegan al suelo o piso en algunas partes" (A.M.B. Òrgans de Govern. Sig. 38. També hi ha una còpia a A.G.C.M. Junta de Camins. Sig. VI-61/4).

Dins l'expedient de camins i travessies de l'any 1821, on es detallen els camins de cada terme que s'han de recomposar, l'Ajuntament de Binissalem diu: "los demas caminos se hallan unos en buen estado, otros en regular y algunos malos, particularmente el de Alaró y el de Muro" (A.G.C.M. Foment i Governació. X-822/9).

El 15 de gener de 1841, a les actes de l´ajuntament de Binissalem, trobam l´adjudicació de camins  entre els regidors. Al quart regidor li correspongué, entre altres, el camí de Alaró (A.M.B. Òrgans de Govern. Sig. 41).

Dins els pressupostos ordinaris de l'ajuntament de Binissalem es poden trobar moltes referències a despeses fetes en la recomposició de camins. Així l'any 1847 trobam la reparació del camí d'Alaró, amb una partida de 2.000 reals; el 20 d'octubre de 1865 es destinen 50 escuts al camí; el 8 d´octubre de 1868, es proposa una despesa de 150 escuts; i el 16 de febrer de 1870 són també 150 els escuts dedicats al camí d'Alaró (A.M.B. Administració Econòmica. Sig. 760, 761 i 979).

El citat camí apareix a un document on es pren nota dels camins veïnals del poble d'Alaró amb la data en que foren declarats com a tals i ordre al que perteneixen. Així "el que conduce a Binisalem por Banyols" va esser declarat veïnal el 26 d'agost de 1861 i era de segon ordre. (A.M.A Secció Urbanisme i Obres. Sig. 2746).

El 1887, la Diputació Provincial donà una subvenció de 300 pessetes "para obras de reparación en los caminos que conducen a Sansellas y Alaró, des de Binissalem. 

A la “Relación de los caminos vecinales que se propone mejorar con caracter preferente (1893)”, que trobam a l'Arxiu d'Obres Públiques, s'inclou, dins el terme de Binissalem, el camí de Alaró, amb una longitud aproximada de 4 metres (A.C.O.P.O.T.  Sig. 1089).

L'11 d'abril de 1893 el ja esmentat "Interrogatorio de datos y notícias para la preparación del plan de obras municipales a fin de mejorar el estado actual de los caminos públicos" anomena en cinquè lloc "El camino vecinal de segundo orden de un kilómetro seiscientos metros con dirección al S.E que conduciendo a Binissalem por Bañols conocido con el nombre de dicho pueblo de Binisalem". (A.M.A. Secció Urbanisme i Obres. Sig. 2748), la mateixa longitut que se li dona a la llista de camins veïnals que es fa el 25 de febrer de 1903 (A.M.A. Secció Urbanisme i Obres. Sig. 2748).

També el trobam citat com a Camí des  Moliners a un document del 12 de març de 1893, on es parla de la compra per part de Miquel Llabrés Pol d'una porció de terra de 14 quarterades del predi de La Cabana o la Terra Grossa, que limita "por oeste con el torrente de Alaró que la atraviesa el camino público que conduce de esta villa a Binissalem llamado dels moliners;..." (A.M.A. Secció Govern Municipal. Sig.40). Sembla que es tracta del mateix camí ja que ambdós travessen la zona de Terragrossa.

El 10 de novembre de 1897, l´ajuntament de Binissalem presentà els comptes de les despeses fetes per adobar els camins veïnals de Alaró, Palma, Sencelles, Selva i Sineu (A.M.B. Òrgans de Govern. Sig.47).    

A una relació detallada de camins del terme d'Alaró, datada el 14 de juliol de 1911, ens diu que el camí d'Alaró a Binissalem per Bañols, que passa per l'esmentada possessió i per Can Cabrit. (A.M.A. Secció Urbanisme i Obres. Sig.2748).

El  20 de gener de 1912  el consistori binissalamer, en sessió plenària, aprovà el pagament de 144'68 pessetes a Guillermo Martí Vidal per  jornals invertits en la recomposició dels camins d´Alaró i de Selva  (A.M.B. Òrgans de Govern. Sig.60).

En compliment del Reial Decret del 27 de març de 1914, el 18 d´abril de 1914 l´ajuntament de Binissalem, considerant la necessitat de reparació o construcció de camins veïnals, decidí fer obres en diferents camins veïnals, entre els quals es troba "el llamado de Alaró que empieza también en esta villa y pasando por el punto conocido por Terra-grossa termina en Alaró, con una longitud aproximada de tres kilómetros" (A.M.B. Òrgans de Govern. Sig.61).

El 27 de juliol del mateix any, el consistori binissalemer tractà la necessitat de declarar d'utilitat pública una sèrie de camins veïnals, entre els quals es troba el camí de Binissalem a Alaró, per Terragrossa (A.M.B. Òrgans de Govern. Sig. 62).

En el Boletín Oficial de la Provincia del 2 de juny de 1914, surt una petició de subvenció per diferents camins, entre els quals trobam el de "Binisalem a Alaró por Terragrosa" (A.G.C.M. B.O.P. nº 7399).

El dia 14 d´agost de 1922, l´ajuntament binissalemer fa una subhasta de terra provinent dels camins "del cementerio y de Alaró"  (A.M.B. Òrgans de Govern. Sig.66). 

El 9 d'abril de 1934 el mateix ajuntament autoritzà a la Compañía del Ferrocarril per construir un tram de paret en el  "camino de Alaró lindante con la via ferrea" (A.M.B. Òrgans de Govern. Sig. 70).

El 17 d´octubre de 1960 el consistori de Binissalem demanà ajuda econòmica per adobar, entre altres, el camí de Binissalem a Alaró. De la mateixa manera, el 26 d'octubre de 1961  acordà per unanimitat demanar ajuda econòmica per finalitzar el plan de ejecución de las obras y mejoras municipales, entre les quals estava inclòs un "Arreglo a base de macadam y terrisco del camino vecinal que une esta villa con la de Alaró, denominado Camino de Alaró" (A.M.B. Òrgans de Govern. Sig. 77). 

Dins la proposta que fa el consistori binissalemer, el 28 de gener de 1982,  per incloure els projectes de pavimentació asfàltica d'una sèrie de camins veïnals  en el pla de l'any 1982, trobam el camí de Alaró  (A.M.B. Òrgans de Govern. Sig.81). 

El mes de març de l'any 2008 el Grup Excursionista de Mallorca organitzà una jornada de voluntariat per netejar el camí, amb la col·laboració dels ajuntaments de Binissalem i Alaró. Posteriorment l'ajuntament de Binissalem instal·lâ uns pilons de pedra per a impedir l'accés de vehicles per sobre de l'empedrat.

L'any 2011, (diaridebalears de 7-7-2011) l'ajuntament de Binissalem i GADMA denunciaren actes vandàlics a aquest camí, entre ells l'arrebassament del pilons.

En data de 14 de juliol de 2019, el propietari de la parcel·la 124 del polígon 15 (límit oest del camí) va sol·licita una llicència a l'ajuntament de Binissalem per reconstruir 250 metres lineals de paret amb coronació de formigó i tancament amb barres de ferro.

Posteriorment el comitè tècnic de patrimoni de Binissalem va informar de diverses deficiències entre elles  remetre un nou pressupost amb la següent prescripció: Que el mur haurà de ser reconstruït amb paret de pedra com l'existent, i utilitzant pals de fusta i reixeta de format rectangular, enlloc de barres d'acer.

El 7 d'agost de 2019 des de l'Ajuntament de Binissalem es fa un informe tècnic en els següents termes:

Actuacions municipals per restaurar la legalitat urbanística i condicions de seguretat. 

Procedeix emetre informe tècnic per iniciar expedient de disciplina urbanística i paralització de les obres al disposar de les autoritzacions corresponents.

En aquest informe es pot llegir: Les obres del mur han estat iniciades, no disposant de les corresponents autoritzacions pertinents. I en l'execució de les mateixes s'està afectant el camí d'Alaró (Camí Romà).

En data de 07 d'agost de 2019, la vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura, patrimoni i política lingüística del Consell de Mallorca va dictar una ordre de suspensió de les obres que s'estaven duent a terme al camí de Binissalem a Alaró polígon 15, parcel·la 124 del terme municipal de Binissalem.       

Posteriorment el 21 d'agost l'Ajuntament dictà la paralització de les obres.

PROPOSTA DE DELIMITACIÓ DEL BÉ AFECTAT

La declaració de Bé catalogat integra al camí, a les dues parets laterals de pedra en sec i a dues franges de dos metres a cada banda del camí per poder garantir tasques de manteniment i conservació i permetre les visuals. (Veure croquis adjunt).

La delimitació exacta d'aquests punts es pot consultar a la cartografia annexa.  

CRITERIS D'INTERVENCIÓ

En el cas del camí es prohibeix qualsevol modificació del ferm, tant en el tram empedrat com a la resta. Pel que fa a les parets, s'han de mantenir amb el sistema constructiu actual, es a dir,  en sec i sense cap tipus de ciment formigó o morter. Es respectaran la disposició de filades i l'alçada. Es permet l'aixecament dels esboldrecs respectant la tècnica constructiva original.

Pel que fa als tancaments, damunt les parets laterals, s'han de construir amb barres d'ullastre clavades en sec, i reixa ramadera, amb una alçada màxima d'un metre damunt la paret. 

No es podran disposar altres tancament dins la franja declarada Bé catalogat.

A l'actualitat hi ha uns pilons que impedeixen el pas de vehicles. Es prohibeix l'accés amb vehicles motoritzats.

Qualsevol intervenció a les parets del camí ha de comportar la restitució al seu estat original, eliminat tot el formigó de la paret oest, la paret de formigó adossada a la paret est i totes les barres de ferro o acer.

INFORME SOBRE L'ESTAT DE CONSERVACIÓ DEL BÉ

A l'actualitat es conserven un centenar de metres d'empedrat de gran qualitat constructiva, amb pedres de gran tamany que abasten tota l'amplada del camí (4-5 metres). Fora del tram de 100 metres empedrat s'observen diverses restes d'empedrat, fet que no descarta l'existència de més restes ocultes per la terra.

El camí està delimitat per dues parets seques que en el moment de dur a terme la incoació del Bé catalogat es troben de la següent manera:

Paret est (polígon 15, parcel·la 244)

Inicialment (part inferior) es tracta d'una paret de marès de tres filades que al cap d'uns 80 metres es converteix en una paret de pedra en sec que arriba als 130 cm. d'amplada, d'una alçada variable entre els 30 cm i el 15o cm. a sobre dels quals hi ha una reixa amb barres de ferro. En temps relativament recents,  la part exterior de la paret – la que dona a la finca veïna - fou objecte d'una actuació que va consistir en afegir-hi una franja de formigó d'uns 20 - 25 cm d'amplada a dintre de la qual s'han ancorat les barres. En alguns punt l'estructura de formigó sobresurt fins 30 cm de la paret.

Paret est (polígon 15, parcel·la 124)

Es tracta d'una paret de pedra en sec, d'una alçada mitjana d'un metre, amb un cert talús, i amb rasant i filada de dalt. L'amplada de la paret oscil·la entre els 80 i els 100 cm.

Aquesta paret presenta alguns esboldrecs a la part alta del camí (proximitats del terme d'Alaró) i el resultat d'una intervenció actual que fou objecte de paralització pel Consell de Mallorca en data de 7 d'agost de 2019:

En data de 07 d'agost de 2019, la vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura, patrimoni i política lingüística del Consell de Mallorca va dictar una ordre de suspensió de les obres que s'estaven duent a terme al camí de Binissalem a Alaró polígon 15, parcel·la 124 del terme municipal de Binissalem.       

 

​​​​​​​Segons l'informe tècnic adjunt a l'acta de suspensió:

“s'estan duent a terme actuacions a la paret oest del camí (Polígon 15, parcel·la 124 de Binissalem) sense utilitzar materials i tècniques tradicionals. Aquestes actuacions, fetes amb maquinaria pesada, formigó, i tancament amb barres de ferro posen en greu perill la conservació del bé. Per aquests motius i amb base a l'article 24 de la citada llei (suspensió d'obres) es proposa ordenar la suspensió de les obres que actualment estan afectant a la paret oest del camí d'Alaró per una durada màxima de tres mesos per tal de dur a terme la incoació del Bé d'Interès Cultural o bé catalogat”. 

Aquesta intervenció ha suposat  l'eliminació de diversos trams de paret, especialment a l'inici (vora el camí del raiguer), la substitució de centenars de metres de murs de pedra en sec per mur de pedra formigonats i coronats per una capa de formigó i la col·locació de més de 60 barres de ferro. 

CONCLUSIONS. 

El tram de camí dit romà entre Alaró i Binissalem  reuneix els valors per ser declarat Bé catalogat.

La qualitat del seu empedrat, la seves parets seques que en fan de delimitació lateral, així com els recursos constructius de l'empedrat (ratlletes, cadena, clavegueres) i la seva situació fora de la zona de muntanya on aquests empedrats són més habituals en justifiquen la seva protecció amb una de les figures que contempla la llei 12/1998 de 21 de setembre del patrimoni històric de les Illes Balears.

De les característiques descrites, es desprèn que no es poden deixar de tenir en compte els valors històrics, etnològics i culturals d'aquest bé, contemplats a la llei 12/98, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, els quals fan que aquest element sigui mereixedor de la figura de Bé catalogat. 

Així doncs, semblaria adient proposar la incoació de Bé catalogat, a favor del camí de Binissalem a Alaró amb la delimitació que figura a la documentació gràfica adjunta.

  

 

Annex II Informe Jurídic per la declaració com a bé catalogat d'un tram del camí de Binissalem a Alaró, de dia 14 de setembre de 2020

INFORME JURÍDIC PER LA DECLARACIÓ COM A BÉ CATALOGAT D'UN TRAM DEL CAMÍ DE BINISSALEM A ALARÓ (EXP. 541-19)

Fets

1.- El 7 d'agost de 2019, la vicepresidenta primera i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística va dictar una ordre de suspensió de les obres que s'estaven duent a terme al camí de Binissalem, polígon 15 parcel·la 124. El motiu de la suspensió fou que les actuacions que es realitzaven a la paret oest del camí eren obres sense utilitzar materials ni tècniques tradicionals.

2.- En base a l'article 24 de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del Patrimoni històric de les Illes Balears el CIM va ordenar la suspensió de les obres que com a màxim podia tenir una durada de tres mesos, on s'ha de decidir si és continuen les obres o continua la suspensió o es decideix incoar un procediment de bé d'interès cultural o catalogat.

3.- Des del Servei de Patrimoni Històric amb data 21 d'octubre de 2019 s'ha emès un informe pel tècnic de patrimoni etnològic del Servei de Patrimoni Històric on descriu que es tracta d'un tram d'una antiga ruta de comunicació, entre els pobles de Binissalem a Alaró, que discorre emmarcat per dues parets seques i presenta un tram central amb un centenar de metres d'un empedrat de gran qualitat. Aquest tipus de camí fora de l'àmbit de la muntanya es poc usual, per la qual cosa el tècnic conclou que el camí reuneix els valors per ser Bé Catalogat.

4.- El 29 d'octubre de 2019, la CIPH va acordar incoar l'expedient de declaració com a Bé catalogat del camí Romà entre Alaró i Binissalem i es va publicar en el BOIB número 161 de 28 de novembre de 2019.

5.- El 3 de desembre de 2019, el Sr. Arrom Quetglas, representant de Arrom & Quetglas Gestión SL, va presentar un recurs d'alçada contra l'acord d'incoació. L'esmentat recurs va ser desestimat per la Comissió de Govern a la sessió de 9/07/2020 en base a l'informe tècnic de 29 de juny de 2020.

6.- En el BOIB número 116, de 30 de juny de 2020 es va obrir un període d'informació pública.

7.- El 10 d'agost de 2020 es va obrir el tràmit d'audiència als interessats i no consta que s'hagin presentat al·legacions.

8.- L'11 de setembre de 2020, el tècnic emet informe favorable a la declaració fent remissió a l'informe de 21 d'octubre de 2019 i que reprodueix literalment.

Fonaments de Dret

Primer.- Atès el que disposa el capítol segon Béns Catalogats del Títol I de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del Patrimoni Històric de les Illes Balears, en relació amb la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol, el Reial Decret 111/1986, de 10 de gener, de desenvolupament parcial de l'esmentada Llei, i d'acord amb les competències atribuïdes per la Llei 6/1994, de 13 de desembre,  als Consells Insulars en matèria de Patrimoni Històric.

Segon.- Atès el Reglament Orgànic del Consell Insular de Mallorca, aprovat pel Ple de dia 12 d'abril de 2018, amb correcció d'errades materials aprovades pel Ple de 12 de juliol de 2018 (BOIB núm. 89, de 19/07/2018).

Tercer.- Atès que l'article 15 de la Llei 12/1998 regula  l'acord de declaració s'haurà d'adoptar pel Ple del Consell de Mallorca.

Atès el que disposen els articles 14 i següents de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, i d'acord amb les competències atribuïdes per la Llei 6/1994, de 13 de desembre, als Consells Insulars en matèria de patrimoni històric.

I a la vista que s'han dut a terme tots els tràmits establerts per la legislació vigent en matèria de patrimoni històric per a la declaració com a Bé Catalogat del camí Romà entre Alaró i Binissalem, i que no s'han presentat al·legacions, la sotasignant té a bé informar favorablement aquest expedient i proposa a la Ponència Tècnica i a la Comissió Insular de Patrimoni Històric, per tal que al seu torn, s'elevi al Plenari del Consell de Mallorca, la següent proposta d'acord:

1.- Declarar Bé Catalogat el camí Romà entre Alaró i Binissalem,  en el terme municipal de Binissalem, segons la descripció del qual figura a l'informe tècnic de data 21 d'octubre de 2019 i 11 de setembre de 2020, que s'adjunten i formen part integrant del present acord.

2.- Els efectes d'aquesta declaració són els que genèricament estableixen la Llei 12/98, de 21 de desembre, del Patrimoni Històric de les Illes Balears i la normativa concordant.

3.- Notificar aquesta resolució als interessats, a l'Ajuntament de Binissalem i al Govern de les Illes Balears.

4.- Publicar aquest acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i en el Boletín Oficial del Estado , anotar-ho al Catàleg Insular del Patrimoni Històric de Mallorca i comunicar-ho al  de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears perquè procedeixi a anotar-lo al Catàleg General del Patrimoni Històric de les Illes Balears.

  

 

Annex III ​​​​​​​Planimetria

Documents adjunts