Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SINEU

Núm. 10759
Aprovació definitiva de la modificació puntual de l'Ordenança Fiscal Reguladora del preu públic per a la prestació dels serveis de l'Escoleta Municipal (BOIB Núm. 105 De 18/8/2016).

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data 20 d'agost de 2020 es va publicar al Butlletí Oficial de les Illes Balears número 144, l'Acord d'aprovació inicial de la modificació puntual de l'Ordenança fiscal reguladora del preu públic per a la prestació dels serveis d'escoleta municipal (BOIB núm. 105 de 18/8/2016), a efectes d'informació pública. Atès que durant el termini concedit a l'efecte no s'han presentat al·legacions, objeccions o observacions, s'entén definitivament aprovada, de conformitat amb el que estableixen l'article 49 de la Llei 7/1985 de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local, l'article 102 de la Llei 20/2006, municipal i de règim local de les Illes Balears i l'article 17.3 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, mitjançant el qual s'aprova el text refós de la llei reguladora de les hisendes locals. Per la qual cosa es transcriu el text íntegre de l'Ordenança, a efectes de la seva entrada en vigor.

«ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DEL PREU PÚBLIC PER A LA PRESTACIÓ DEL SERVEI D'ESCOLETA MUNICIPAL

Article 1.

Fonament legal.

De conformitat amb allò previst a l'art. 127 en relació amb l'art. 41, ambdós del RDL 2/2004, de 5 de març de març pel que s'aprova el Tex Refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, aquest Ajuntament estableix els preus públics per a la prestació del servei d'Escoleta Infantil, especificats a les tarifes contingudes a l'article 4, que es regiran per la present Ordenança.

Article 2.

Fet imposable

L'obligació de pagament de la taxa neix des de què s'inicia la prestació dels serveis d'assistències a l'Escoleta Infantil.

Article 3.

Obligats al pagament

Estan obligats al pagament aquells que es beneficiïn dels serveis, entenent-se com aquests els progenitors, representants legals o persones que hagin sol·licitat l'admissió de l'usuari.

Article 4.

Quantia

La quantia del preu públic vendrà determinada per les següents tarifes:

CONCEPTE

PREU GENERAL/€ mes

PREU RESIDENTS/€ mes

Tarifa per inscripció (matrícula)

50

50

Tarifa per material escolar

30

30

Tarifa per servei d'escoleta (de 08:30h a 13:30h)

205

190

Tarifa per serveis auxiliars:

de 07:30h a 08:30h

de 13:30h a 15:30h

 

15

15

 

15

15

Menjador

90€ mes o 5€ dia

90€ mes o 5€ dia

El preu de resident també serà aplicable a aquells usuaris que puguin justificar i acreditar documentalment que algun dels progenitors treballa al municipi de Sineu

El període escolar del curs serà de setembre a juliol, ambdós inclosos. No obstant, en el mes de juliol s'estableixen les següents regles alhora de calcular la quota:

a) en cas de no utilitzar el servei, s'hauran d'abonar 50€

b) el servei es podrà utilitzar per setmanes, establint una quota setmanal de 55€

 

Article 5.

Beneficis fiscals

1.- Gaudiran de l'exempció fiscal o d'una bonificació de la quota, segons barems que s'indiquen, els contribuents que acreditin tenir una renda bruta per membre de la unitat familiar, igual o inferior a 16.800 euros anuals, excepte en els casos d'acreditació de violència masclista, en què només es tindran en compte els ingressos de la persona víctima de violència masclista.

Per membre de la unitat familiar s'ha d'entendre aquelles persones que constin en el certificat de convivència.

La renda bruta anual de la unitat familiar és el quocient de la divisió entre la renda bruta anual de la unitat familiar i el nombre de membres de la unitat familiar.

No obstant, pel cas que s'acrediti, a la renda bruta anual s'hi pot restar fins a un màxim de 8.400€ anuals en concepte de despeses de préstec hipotecari o de lloguer de l'habitatge on resideix la persona beneficiària. Aquests requisits s'han de complir en el moment de la presentació de la sol·licitud.

2.- S'aplicaran exempcions i bonificacions a través del següent barem:

A) Situació econòmica: fins a 6 punts La puntuació es distribuirà de la manera següent:

a) Igual o inferior a 3.600€ anuals/persona: 6 punts

b) Més de 3.600 € i igual o inferior a 4.800€ anuals/persona: 4 punts

c) Més de 4.800€ i igual o inferior a 6.000€ anuals/persona: 2 punts

d) Més de 6.000€ anuals/persona: 0 punts

B) Composició familiar: fins a 6 punts La puntuació es distribuirà de la manera següent:

a) Família monoparental: 4 punts

b) Menors en acolliment (regulat o no): 4 punts

c) Famílies nombroses: 4 punts

d) Famílies amb 2 infants a l'escoleta: 4 punts

e) Famílies amb més de 2 infants a l'escoleta: 6 punts

C) Valoració d'alt risc social: 4 punts Els quatre punts s'assoliran amb la concurrència, com a mínim, d'una de les circumstàncies següents:

a) Servei d'estimulació precoç o serveis equivalents. En aquest cas s'ha d'indicar, a més a més, en quina fase es troba: assessorament, pendent d'estudi, contenció en el nucli, en estudi o seguiment.

b) Seguiment intensiu per part dels serveis socials bàsics següents, indicant la data d'inici de la intervenció: intervenció educador social, intervenció treballador social, assistència a un centre obert, intervenció de menors o altres recursos de serveis socials. En aquest cas s'haurà d'especificar, a més a més, quin és el recurs.

D) Situació de salut de l'alumne: 4 punts Els quatre punts s'assoliran amb la presentació, com a mínim, d'un dels documents següents:

a) Certificat o resolució de disminució o discapacitat amb un grau igual o superior al 33%

b) Certificat o resolució d'invalidesa.

c) Resolució de dependència, nivells I i II dels graus III i II o la sol·licitud del reconeixement de disminució o de dependència amb el corresponent informe mèdic.

d) Informe mèdic o altre document que acrediti una malaltia greu, dels darrers sis mesos anteriors a la convocatòria, excepte en els casos de malalties degeneratives en què la data de la documentació acreditativa serà indiferent.

Les circumstàncies anteriors s'han d'acreditar respecte de l'infant o alumne que utilitza el servei d'escoleta municipal.

E) Violència de gènere: 4 punt. Caldrà acreditar la situació de violència mitjançant la presentació, com a mínim, d'un dels documents següents:

a) La sentència de qualsevol ordre jurisdiccional, tot i que ho hagi guanyat fermesa que declari que la dona ha patit alguna de les formes d'aquesta violència.

b) L'ordre de protecció vigent.

c) L'informe de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.

En absència d'algun dels mitjans establerts anteriorment, són mitjans específics d'identificació de les situacions de violència masclista, sempre que expressin l'existència d'indicis que una dona l'ha patida o està en risc versemblant de patir-la:

a) Qualsevol mesura cautelar judicial de protecció, seguretat o d'assegurament vigent.

b) L'atestat elaborat per les forces i cossos de seguretat que han presenciat directament alguna manifestació de violència masclista.

c) L'informe del Ministeri Fiscal.

d) L'informe mèdic o psicològic elaborat per una persona professional col·legiada, en el qual consti que la dona ha estat atesa en algun centre sanitari per causa de maltractament o agressió masclista.

e) L'informe dels serveis públics amb capacitat d'identificació de les situacions de violència masclista. Es reconeix aquesta capacitat als serveis socials d'atenció primària, als serveis d'acolliment i recuperació, als serveis d'intervenció especialitzada i a les unitats especialitzades dins les forces i cossos de seguretat.

f) Qualsevol altre mitjà establert per disposició legal.

3.- Exempcions:

Per gaudir de la exempció, caldrà adreçar la corresponent sol·licitud al Departament de Serveis Socials, aportant la documentació que preveu aquesta ordenança, sol·licitud que es resoldrà per l'òrgan competent.

Si es concedís la exempció, els seus efectes s'iniciaran en l'exercici en què s'ha sol·licitat.

Si es modifiquen les condicions personals dels contribuents de forma que resulti improcedent l'exempció, aquells vindran obligats a comunicar-ho a l'Ajuntament, a efectes que es pugui liquidar la taxa.

4.- Bonificacions:

Gaudiran d'una bonificació del:

- 30 per cent de la quota els contribuents que obtinguin una puntuació igual o superior a 4 punts

- 50 per cent de la quota els contribuents que obtinguin una puntuació igual o superior a 6 punts

- 60 per cent de la quota els contribuents que obtinguin una puntuació igual o superior a 8 punts

Per gaudir de la bonificació, caldrà adreçar la corresponent sol·licitud a les oficines de l'ajuntament, aportant la documentació que preveu aquesta ordenança, sol·licitud que es resoldrà per l'òrgan competent.

Si es concedís la bonificació, els seus efectes s'iniciaran en el mes posterior en què s'ha sol·licitat.

Si es modifiquen les condicions personals dels contribuents de forma que resulti improcedent la bonificació, aquells vindran obligats a comunicar-ho a l'Ajuntament, a efectes que es pugui liquidar la taxa.

5.- Sol·licitud:

La sol·licitud s'obté i es presenta a les oficines de l'ajuntament amb la documentació que acredita les circumstàncies que s'al·leguen.

A les sol·licituds s'ha d'adjuntar la documentació següent, mitjançant fotocòpia i aportant l'original per a la seva comprovació en el moment de registrar la sol·licitud.

Dels membres de la unitat familiar, inclosa la persona beneficiària:

A) Documentació econòmica:

A.1) Declaració presentada de l'IRPF de l'any anterior al de l'aprovació de la convocatòria. En cas de no haver-la fet per no tenir-ne obligació, s'ha d'aportar la documentació següent:

a) En cas de ser treballador/a fix/a, els fulls de salari o certificat equivalent dels últims 6 mesos.

b) En cas de ser treballador/a temporal, els fulls de salari dels últims 6 mesos i el contracte de treball.

c) En cas de trobar-se a l'atur, certificat del Servei d'Ocupació de les Illes Balears amb els períodes d'inscripció i de recepció de prestacions i/o subsidis per atur i la quantia que perceben.

d) En cas de ser pensionistes, certificat de pensió.

e) Certificat de vida laboral.

f) En el cas d'acomiadament, escrit d'interposició de la demanda per acomiadament nul o improcedent

A.2) El darrer rebut de la hipoteca o del lloguer de l'habitatge on resideixi la persona beneficiària, si és el cas.

B) Documentació social:

B.1) DNI/NIE, permís de residència o passaport del sol·licitant.

B.2) Volant municipal de convivència amb la persona beneficiària.

B.3) Carnet de família nombrosa i/o carnet de família monoparental, si és el cas.

B.4) Llibre de família.

B.5) En cas de situació familiar de separació de fet, el document notarial o la fotocòpia dels justificants d'interposició de la demanda o altres documents que demostrin aquesta situació.

B.6) Si la separació és legal o bé hi ha divorci, la resolució judicial que determini aquesta situació, incloent-hi el conveni regulador.

B.7) En cas d'incompliment de l'obligació de pagament de la pensió d'aliments, documentació acreditativa de la reclamació de la pensió d'aliments.

B.8) En cas de disminució o discapacitat física, psíquica o sensorial d'algun membre de la unitat familiar, certificats que acreditin aquestes circumstàncies i el seu grau.

B.9) En cas de malaltia greu d'algun membre de la unitat familiar, informes mèdics o altres documents que ho acreditin, dels darrers sis mesos anteriors a la convocatòria, excepte en els casos de malalties degeneratives en què la data de la documentació acreditativa serà indiferent.

B.10) En cas de representació legal o acolliment del beneficiari, documentació acreditativa d'aquest fet.

B.11) En cas de reconeixement de situacions de dependència, la resolució acreditativa del grau de dependència. En cas de haver-la rebut, la sol·licitud i l'informe mèdic corresponent.

B.12) En casos de dones víctimes de violència masclista, la documentació acreditativa.

B.13 ) Acreditar els membres de la Unitat familiar.

L'Ajuntament de Sineu es reserva el dret de sol·licitar els originals de la documentació aportada per a la seva verificació en qualsevol moment del procediment; així com el dret de requerir la documentació descrita en aquest article si no ha estat presentada en el temps i forma indicats.

Article 6.

Normes de gestió

1.- La percepció de la taxa regulada a aquesta ordenança s'efectuarà mitjançant rebut estès per l'Administració de l'Escoleta.

2.- Les tarifes mensuals es meritaran el primer dia de cada mes i seran satisfetes dins dels deu primers dies, mitjançant domiciliació bancària.

3.- Les altes que es produeixin dins els primers quinze dies del mes, s'haura d'abonar la totalitat de la quota. Si es produeixen a partir de dia 16, s'abonarà el 50% de la quota.

4.- Les baixes en la presentació del servei dels usuaris inscrits hauran de ser notificades a l'Ajuntament. Si la baixa és per motius degudament justificats, únicament s'haurà d'abonar la part proporcional.

Article 7.

Infraccions i sancions

Les infraccions i sancions en matèria tributaria es regiran segons lo disposat en la Lllei General Tributària i normativa de desenvolupament.

Disposició derogatòria

La present ordenança deroga les Ordenances anterior que regulin el preu públic de prestació del servei d'escoleta municipal.

 

Disposició final

La present ordenança fiscal entrarà en vigor i s'aplicarà a partir del dia següent al de la seva publicació al Butlletí Oficial de les Illes Balears, de conformitat amb el que estableix l'article 17.4 del Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, mitjançant el qual s'aprova el text refós de la Llei reguladora d'hisendes locals, i estarà en vigor fins a la seva derogació o modificació.»

 

Sineu, 2 de novembre de 2020

El batle

Tomeu Mulet Florit