Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MENORCA

Núm. 10736
Acord del Consell Executiu del Consell Insular de Menorca, de data 19.10.2020, relatiu a l'aprovació de la convocatòria d'ajuts del Consell Insular de Menorca per al suport a les confraries de pescadors per a l'any 2020 (amb les mateixes bases reguladores de l'any 2018, tot substituint l'any 2017 pel 2019 i el 2018 pel 2020) (exp. 3012-2020-000001)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1. El sector pesquer a Menorca es vertebra entorn de les confraries de pescadors; aquestes, tenen com a objectiu la promoció i l'impuls dels interessos pesquers i exerceixen, entre d'altres, la representació del ram dins el seu àmbit territorial.

2. El Decret 61/1995, de 2 de juny (BOIB núm. 80, de 24 de juny de 1995), de regulació de les confraries de pescadors i de les seves federacions, n'estableix la seva naturalesa consultiva i en determina el seu paper col·laborador amb l'Administració, en totes aquelles qüestions que afecten la pesca marítima. En aquest sentit, són funcions de les confraries: emetre informe previ, a petició de l'Administració, en relació als projectes de disposicions de caràcter general que regulin la pesca i que, per la seva transcendència, puguin afectar els seus respectius àmbits territorials; elevar informes i propostes a l'Administració sobre les matèries objecte de la seva competència; confeccionar les estadístiques de captures d'acord amb les instruccions de l'Administració; vigilar el compliment de l'obligació de desembarcament als ports i la venda en la llotja i punts autoritzats de la totalitat de les captures, i també de la normativa vigent en matèria de pesca i de comercialització, fins a la primera venda; o sotmetre a l'Administració, per a la seva consideració, propostes de plans de pesca amb la finalitat d'equilibrar els recursos marins vius, els mitjans de producció i les captures.

3. El Real Decret 418/2015, de 29 de maig (BOE núm. 149, de 23 de juny de 2015) regula la primera venda dels productes pesquers en l'àmbit estatal i el Decret 22/2018 de 6 de juliol (BOIB núm. 84 de 7 de juliol de 2018) regula el desembarcament, la primera venda, la traçabilitat i el control dels productes pesquers a les Illes Balears.

4. El Departament d'Economia i Territori del CIM té interès a donar suport i col·laborar amb les confraries de pescadors de Menorca per tal de contribuir al manteniment i desenvolupament sostenible del sector pesquer.

5. En data 9 de desembre de 2019, el Consell Executiu va aprovar el Pla Estratègic de Subvencions del CIM per l'any 2020. Incorporat al pressupost del CIM vigent, aquest pla canalitza i ordena el desenvolupament d'actuacions en matèria de subvencions adreçades a la consecució dels objectius de cada programa, i una de les línies de subvenció del Departament d'Economia i Territori, inclou la convocatòria d'ajuts a les confraries de pescadors de Menorca.

6. L'objectiu d'aquesta convocatòria és donar suport a les confraries de pescadors en la promoció, primera venda i d'altres actuacions d'interès general pel sector pesquer.

L'efecte previst és la millora dels punts de primera venda per tal de mantenir la rendibilitat del sector pesquer.

7. L'article 70.12 de la Llei orgànica 1/2007, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears determina que les competències pròpies dels consells insulars, entre les quals es troba l'agricultura, la ramaderia i la pesca; així mateix, segons l'article 73 de la dita llei, correspon als consells insulars, en les matèries que aquest Estatut els hi atribueix com a pròpies, l'exercici de l'activitat de foment.

8. En data 7 de maig de 2018 i en sessió ordinària, el Consell Executiu del CIM va aprovar les bases dels ajuts per al suport a les confraries de pescadors de Menorca per a l'any 2018 (BOIB núm. 70 de 7 de juny de 2018). Per bé que la base 7ª d'aquests ajuts aprovats conté set punts, únicament van ser publicats els dos primers; l'error va ser esmenat en la publicació de la convocatòria per a l'any 2019.

9. En data 26 d'agost de 2019 i en sessió ordinària, el Consell Executiu del CIM va aprovar la convocatòria dels ajuts del CIM per al suport a les confraries de pescadors per a l'any 2019, amb les mateixes bases reguladores de l'any 2018 i la publicació íntegra de la base 7ª d'aquests ajuts (BOIB núm. 135 de 3 d'octubre de 2019).

10. La normativa especifica que regula aquests ajuts no ha patit canvis; per tant, la convocatòria d'aquest any es regirà per les bases aprovades l'any 2018, substituint les referències de l'any 2017 per l'any 2019 i el 2018 pel 2020.

Per tot l'exposat, de conformitat amb la normativa bàsica aplicable al CIM en matèria de subvencions i en el marc d'allò establert en les Bases d'execució del pressupost vigent d'aquesta administració,

Atesa la proposta del conseller executiu del Departament d'Economia i Territori;

El Consell Executiu, amb el vot favorable dels set membres presents, adopta el següent acord:

Primer. Aprovar la convocatòria d'ajuts per al suport a les confraries de pescadors de Menorca corresponent a l'any 2020 que es regirà per les bases d'ajuts a les confraries de pescadors aprovades pel Consell Executiu del CIM en data 7 de maig de 2018 (BOIB núm. 70 de 7 de juny de 2018), i per la base 7ª publicada íntegrament en el BOIB núm. 135 de 3 d'octubre de 2019, substituint les referències a l'any 2017 per l'any 2019 i el 2018 pel 2020 i d'acord amb les següents condicions:

a) Import global màxim dels ajuts i crèdit pressupostari. Les ajudes concedides seran ateses amb càrrec a les partides pressupostàries i amb els imports màxims que s'indiquen a continuació:

Partida i quantia màxima: 5 41500 4890032 (Ajuts a les confraries de pescadors) 60.000€.

L'import màxim destinat a la convocatòria únicament podrà ampliar-se en el supòsit d'aportacions expresses de tercers que contribueixin al finançament de l'objecte de la convocatòria i s'hagin concretat posteriorment a la seva aprovació.

b) El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes comptat a partir del dia següent a la data de publicació d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

c) L'instructor d'aquest expedient serà el senyor Miguel Lopesino Chacón, tècnic del departament d'Economia i Territori.

d) Componen la Comissió Avaluadora d'aquests ajuts:

- President: Miquel Company Pons, conseller executiu d'Economia i Territori

- Secretari/ària: un/a funcionari/a del departament d'Economia i Territori

- Vocals:

· Pilar Pons Goñalons, directora insular d'Economia

· Miguel Lopesino Chacón, tècnic del Departament d'Economia i Territori

· Pere Mercadal López, inspector de pesca del Departament d'Economia i Territori

· Gabriel Subirats Pons, tècnic de gestió del Departament d'Economia i Territori

Segon. Remetre a la Base de Dades Nacional de Subvencions informació sobre la present convocatòria, en els termes establerts en l'article 20.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions , de forma prèvia a la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

Interposició de recursos

Contra aquest acord –que no exhaureix la via administrativa– es pot interposar un recurs d'alçada davant la Comissió de Govern en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat, d'acord amb l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques i l'article 22 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars.

L'esmentat recurs s'entendrà desestimat, si no es notifica la resolució corresponent, quan hagin transcorregut tres mesos des de la seva interposició. Contra la desestimació del recurs d'alçada per silenci administratiu podreu interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma

 

Maó, 29 d'octubre de 2020

Per delegació de la presidenta, el secretari del Consell Executiu

Octavi Pons Castejón

(Decret 427/2019, d'11 de juliol)

(BOIB núm. 97 de 16-7-2019)