Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE PROMOCIÓ ECONÓMICA I DESENVOLUPAMENT LOCAL

Núm. 10656
Acord de modificació de la convocatòria d’ajudes per a autònoms i empreses de 5 treballadors o menys per contribuir a minimitzar l’impacte econòmic del COVID-19, per ampliar el període subvencionable fins el 28 de febrer de 2021, així com ampliar les atribucions a la Cambra de Comerç com entitat col·laboradora

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Consell Executiu del Consell de Mallorca, en sessió de dia 28 d'octubre de 2020 va adoptar, entre d'altres, l'Acord següent:

“Antecedents

1. El passat 30 de gener de 2020, l'Organització Mundial de la Salut va declarar que la situació en relació amb el coronavirus COVID-19 suposava una emergència de salut pública d'importància internacional. Des d'aquell moment els estats han implementat mesures de contenció a la progressió de la malaltia. Per pal·liar els efectes adversos a l'economia que han tingut aquestes mesures extraordinàries, les administracions públiques, dins l'àmbit de les seves competències, han anat adoptant diferents mesures.

2. El Consell de Mallorca va aprovar un Pla de reactivació econòmica i social de Mallorca “Mallorca Reacciona” que defineix les polítiques públiques que hauran d'afrontar la reactivació social i econòmica de l'illa, especialment de les àrees que han hagut de frenar de manera més brusca la seva activitat. Les administracions tenen la responsabilitat d'arbitrar les mesures necessàries per afrontar aquesta crisi econòmica derivada de la crisi sanitària de la COVID-19.

3. La línia 2.2, Impuls al comerç, als autònoms i a la petita i mitjana empresa inclou l'acció consistent en ajudes directes a autònoms i microempreses per cobrir despeses d'adaptació de l'activitat a les noves condicions sanitàries. 

4. El dia 20 de maig de 2020, el Consell Executiu aprovà, entre d'altres, la convocatòria d'ajudes per a autònoms i empreses de 5 treballadors o menys per contribuir a minimitzar l'impacte econòmic del COVID-19. La gestió de la convocatòria la durà a terme la Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Mallorca com a entitat col·laboradora.

5. El dia 27 de maig de 2020, el Consell Executiu aprovà, entre d'altres, el text refós de la convocatòria esmentada i el conveni amb la Cambra de Comerç, com a entitat col·laboradora per a la tramitació de les subvencions. L'extracte d'aquest acord es va publicar al BOIB núm. 100 de dia 3 de juny de 2020.

6. El dia 3 de juny de 2020 es va signar el conveni de col·laboració entre el Consell de Mallorca i la Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Mallorca com a entitat col·laboradora per a la gestió de les ajudes.

7. El dia 22 de juliol de 2020 el Consell Executiu aprovà, entre d'altres, la modificació de la convocatòria de les ajudes en el sentit d'admetre com a sol·licitants de les ajudes als autònoms i empreses de 5 o menys treballadors donats d'alta en qualsevol dels epígrafs de l'IAE a partir del dia 1 d'agost de 2020. L'extracte d'aquest Acord es va publicar al BOIB núm. 148 de dia 27 d'agost de 2020.

8. El dia 30 de setembre de 2020 el Consell Executiu aprovà, entre d'altres, la modificació de la convocatòria de les ajudes en el sentit d'ampliar el període subvencionable fins el dia 30 d'octubre de 2020 amb els objectius de donar compliment a les finalitats del Pla de reactivació econòmica i social de Mallorca “Mallorca Reacciona” i poder arribar a major nombre de beneficiaris.

9.En data 9 de juliol de 2020 el Conseller Executiu del Departament d'Hisenda i Funció Pública va resoldre fer un pagament sobre el concepte no pressupostari 10043 CAMBRA COMERÇ GESTIÓ AJUDA AUTÒNOMS I EMPRESES per un import de 800.000,00 €.

10.En data 14 d'octubre el Director Insular de Promoció Econòmica i Producte Local va emetre memòria justificativa sobre la conveniència d'ampliar el nivell de gestió conveniat amb la Cambra de Comerç en el sentit que pugui actuar en nom i per compte de l'òrgan concedent a tots els efectes relacionats amb la subvenció així com també establir un nou termini per a la presentació de sol·licituds coincident amb el període subvencionable i que s'estableix per a 28 de febrer de 2021.

Dita memòria proposa una modificació de les bases i del conveni signat que reguli la facultat de resolució de la convocatòria a favor dels beneficiaris finals per part de la Cambra de Comerç i, en conseqüència, assentar les operacions comptables de disposició i reconeixement de la despesa a favor de Cambra de Comerç com a Entitat Col·laboradora en el pressupost del Consell de Mallorca.

11.En data 14 d'octubre el cap de secció de Promoció Econòmica ha emès informe econòmic avaluant l'import que correspondria en concepte de contraprestació per les noves tasques de gestió i tramitació derivades de la modificació del conveni amb la Cambra de Comerç com a entitat col·laboradora.

12. El dia 22 d'octubre de 2020 la TAG de la Direcció Insular de Promoció Econòmica i Producte Local ha emès informe jurídic favorable a la modificació de la convocatòria d'ajudes.

13.La Intervenció Delegada, el dia 22 d'octubre de 2020  ha emès informe de fiscalització favorable.

Fonaments de dret

1. El Decret llei 8/2020, de 13 de maig, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19 disposa a l'article 29 que a les actuacions de gestió dels procediments que es trobin en tramitació a l'entrada d'aquest Decret llei, se'ls han d'aplicar les regles previstes en el capítol I del títol IV del Text refós de la Llei de subvencions, si bé d'acord amb la particularitat que l'òrgan competent per a la concessió de la subvenció pot decidir motivadament: c) L'ampliació dels terminis d'execució o de justificació abans que aquests expirin, o l'atorgament d'un període extraordinari d'execució o de justificació per raons excepcionals degudament justificades, d'acord amb l'article 28.2 d'aquest Decret llei.

2. L'article 32.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions publiques (LPACAP) disposa que l'Administració, excepte precepte en contra, pot concedir d'ofici o a petició dels interessats una ampliació dels terminis establerts que no excedeixi la meitat d'aquests, si les circumstàncies ho aconsellen i amb això no es perjudiquen drets de tercer. L'acord d'ampliació s'ha de notificar als interessats.

I continua a l'article 32.3 LPACAP que tant la petició dels interessats com la decisió sobre l'ampliació s'han de produir, en tot cas, abans del venciment del termini de què es tracti. En cap cas pot ser objecte d'ampliació un termini ja vençut. Els acords sobre ampliació de terminis o sobre la seva denegació no són susceptibles de recurs, sense perjudici del procedent contra la resolució que posi fi al procediment.

3.L'article 12 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre General de Subvencions, així com l'article 11 de l'Ordenança General de Subvencions del Consell de Mallorca disposa que una entitat col·laboradora pot actuar en nom i per compte de l'òrgan concedent a tots els efectes relacionats amb la subvenció i  lliura i distribueix els fons públics als beneficiaris quan així ho estableixin les bases reguladores, o bé, col·labora en la gestió de la subvenció sense que es produeixi el lliurament i la distribució previs dels fons rebuts

4. L'article 16 de la LGS i l'article 12 de la OGS estableixen que quan es decideixi gestionar una convocatòria de subvencions mitjançant una entitat intermediària (entitat col·laboradora), l'òrgan administratiu concedent i l'entitat col·laboradora han de formalitzar un conveni de col·laboració en el que es regulin les condicions i obligacions assumides per les parts. Aquests preceptes regulen el contingut mínim que ha tenir aquest conveni, entre el qual, hi figura la delimitació de l'objecte de la col·laboració i la compensació econòmica, si escau.

5. L'article 15 de la LGS i l'article 13 de la OGS estableixen que són obligacions de l'entitat col·laboradora, entre d'altres, el lliurar als beneficiaris els fons rebuts d'acord amb els criteris definits en les bases reguladores i en el conveni subscrit amb l'entitat concedent, així com, comprovar, si escau, el compliment i l'efectivitat de les condicions o els requisits determinats per al seu atorgament, així com la realització de l'activitat i el compliment de la finalitat que determinin la concessió o el gaudi de la subvenció.

6. D'acord amb els principis comptables públics de la Comissió de Principis i Normes comptables Públiques  ( punt 3.5 del document 4) de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat, les normes reguladores de les subvencions poden establir que el lliurament i la distribució dels fons als beneficiaris s'efectuï mitjançant un intermediari ( entitat col·laboradora). Les funcions d'aquest intermediari poden tenir l'abast següent:

a) Realitzar exclusivament un servei de Tresoreria, de manera que rep els fons i els distribueix entre els beneficiaris que prèviament ha seleccionat l'entitat concedent i d'acord amb els criteris establerts per l'òrgan que concedeix. Per a l'intermediari, aquests fons no suposen ni ingressos ni despeses, per tant, aquest fluxos son meres operacions de tresoreria i no han de ser pressupostàries.

b) Dur a terme una vertadera gestió dels fons, en la que l'intermediari no només distribueix el fons sinó que també selecciona els beneficiaris, d'acord amb els criteris definits per l'entitat concedent. En aquest cas, el fons que rep l'intermediari té la consideració de subvenció atès que està destinat a la finalitat específica d'haver de lliurar-lo als beneficiaris finals. Els fons que es lliurin als beneficiaris finals poden ser subvencions o bé transferències segons la seva finalitat.

7. El Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, mitjançant la Direcció Insular de Promoció Econòmica i Producte Local té la competència per tramitar l'expedient d'aprovació de la modificació de la convocatòria esmentada, d'acord amb l'article 9, lletres k), l), m), i n) del Decret d'organització del Consell de Mallorca, de dia 9 de desembre de 2019 i les seves modificacions posteriors.

8. El Consell Executiu és l'òrgan competent per aprovar la modificació de la  present convocatòria de subvencions,  així com, per autoritzar la despesa que se'n deriva, en virtut de l'article 36 f) del vigent Reglament Orgànic del Consell Insular de Mallorca, en concordança amb la base 23.4 de les d'execució del pressupost de despeses vigent del Consell de Mallorca.

9. Les bases reguladores de la present convocatòria són les establertes en l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca, aprovada per Acord del Ple de 23 de desembre de 2016 (BOIB núm. 21, de 18.02.2017), modificada per Acord del Ple de 14 de juny de 2018 (BOIB núm. 96, de 04.08.2018).

En virtut de tot el que s'ha exposat i, d'acord amb l'article 39.2 e) del Reglament Orgànic del Consell de Mallorca, s'adopta el següent:

ACORD

1. Modificar la convocatòria d'ajudes a autònoms i empreses de 5 treballadors o menys per contribuir a minimitzar l'impacte econòmic del COVID-19 aprovada pel Consell Executiu de data 20 de maig de 2020 i modificada en dates 27 de maig de 2020, 22 de juliol de 2020 i 30 de setembre de 2020 en el sentit d'ampliar el període subvencionable fins el 28 de febrer de 2021, així com ampliar les atribucions a la Cambra de Comerç, com entitat col·laboradora, que permeti la resolució de la convocatòria així com imputar a pressupost el pagament de l'import total de convocatòria de 800.000,00 € a favor de l'esmentada entitat col·laboradora.

En conseqüència, els punts 7.1, 8 i 12 de la convocatòria d'ajudes per a autònoms i empreses de 5 treballadors o menys per contribuir a minimitzar l'impacte econòmic del COVID-19 quedaran redactades de la següent manera:

7. Termini de presentació de sol·licituds

7.1 El termini per presentar les sol·licituds començarà a partir de l'endemà de publicar-se l'extracte d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i restarà obert fins a exhaurir el crèdit pressupostari o fins dia 28 de febrer de 2021.

8. Òrgans competents per instruir i resoldre el procediment

8.1 L'òrgan instructor és el President de l'entitat col·laboradora Cambra de Comerç de Mallorca, en el conveni que se signi a aquest efecte es determinaran les funcions que li correspon dur a terme, especialment en relació a les activitats d'instrucció detallades en l'article 18 de l'Ordenança general de subvencions del Consell Insular de Mallorca.

8.2 Tenint en compte els expedients, i d'acord amb el que disposi el conveni, l'entitat col·laboradora farà la proposta de concessió i justificació, que elevarà a l'òrgan instructor perquè en faci la concessió. L'entitat col·laboradora prepararà propostes que inclourà totes les sol·licituds revisades i conformes a la qual adjuntarà els informes i documents que es determinin al conveni amb l'entitat col·laboradora.

8.3 La resolució d'aquesta convocatòria la durà a terme el President de l'entitat col·laboradora Cambra de Comerç de Mallorca.

12. Despeses subvencionables

Es consideren despeses subvencionables qualsevol tipologia de despesa derivada d'accions generals i específiques de prevenció per adaptar l'activitat econòmica a l'Ordre SND/388/2020, de 3 de maig, i per a l'adequació als nous hàbits de consum, que la persona beneficiària dugui a terme des del dia 14 de març de 2020 fins al 28 de febrer de 2021, ambdós inclosos. Els justificants de despesa així com el seu pagament s'han d'haver emès dins aquestes dates.

En relació a l'IVA, no serà subvencionable en el cas que els sol·licitants beneficiaris compensin i dedueixin els imports d'IVA suportat amb el repercutit. Aquesta circumstància s'ha de declarar en l'annex 3 en forma de declaració responsable.

2-Aprovar la modificació de les clàusules “quarta”, “cinquena”, “novena” i “onzena” del conveni de col·laboració amb la Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació signat el dia 3 de juny de 2020 per incorporar la modificació de la convocatòria del punt 1 anterior quedant redactades de la següent manera:

Quarta. Són obligacions de l'entitat col·laboradora:

1. Tramitar, gestionar, resoldre i notificar als beneficiaris les sol·licituds de subvencions que es presentin en la convocatòria i, aplicant els criteris tècnics establerts en la mateixa, emetre l'informe a què fa referència l'article 18.2 c) ) i 48.5)  de l'Ordenança general de subvencions del Consell de Mallorca.

2. Comprovar, de conformitat amb la documentació rebuda, que les persones sol·licitants compleixen els requisits i condicions per obtenir l'ajuda, que han realitzat l'activitat subvencionable i que compleixen la finalitat prevista, i requerir-los, si és el cas, perquè esmenin la documentació presentada en el termini previst a la convocatòria.

3. Distribuir, d'acord amb els criteris fixats, els fons publicats destinats a les ajudes, per un import total de 800.000,00 €, a les persones beneficiàries, una vegada resolta la concessió per part de la Cambra de Comerç.

4. Lliurar els fons a les persones beneficiàries en el termini màxim de 15 dies des de la concessió i remetre, mensualment, al Consell de Mallorca la documentació justificativa de la realització dels pagaments, que inclogui data de pagament i tercers beneficiaris, en format compatible als efectes de la publicació en la Base de Dades Nacional de Subvencions.

5. La Cambra està obligada a retornar al Consell de Mallorca l'import que resulti de la diferència entre els fons abonats a la Cambra i el total concedit a les persones beneficiàries, si arribat el 31 de març de 2021 no s'han repartit tots els fons.

6. Justificar el lliurament dels fons percebuts en virtut d'aquest conveni davant el Departament de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local abans del 15 d'abril de 2021, mitjançant la presentació de la documentació següent:

- Memòria sobre la gestió realitzada.

- Certificació emesa per l'entitat col·laboradora acreditativa de l'aprovació, pel seu òrgan competent, de la justificació a presentar al Consell de Mallorca, en què consti que els fons percebuts han estat destinats a la finalitat per a la qual foren concedits, amb indicació de les persones beneficiàries i import de les subvencions concedides i abonades.

- Les resolucions de l'òrgan instructor on s'han concedit o rebutjat les ajudes, juntament amb les corresponents propostes i informes que determina l'annex 1.

- Els requeriments i la resta d'actuacions duites a terme durant la col·laboració.

- En el cas que l'import total de la justificació anterior sigui inferior als fons percebuts en virtut d'aquest conveni, s'ha de retornar aquest import al Consell de Mallorca al compte general ES69 21000011 8502 0133 3349 i s'ha de presentar el justificant de pagament de dita diferència.

7. El Consell de Mallorca adoptarà un acord que doni conformitat a la justificació del punt anterior.

8. En tot cas, la comprovació i verificació formal dels extrems que requereixin comprovació prèvia segons la convocatòria correspon a la Cambra de Comerç. A aquest efecte, les persones beneficiàries han d'autoritzar expressament el Consell de Mallorca a consultar les dades que siguin necessàries.

Cinquena. La Cambra, com a entitat col·laboradora, emetrà les propostes de resolució de concessió i justificació les quals seran aprovades pel seu President.

Dites propostes inclouran totes les sol·licituds revisades i conformes a la qual adjuntaran els informes que es relacionen a l'annex 1.

Novena. En aplicació del que disposa la lletra m) de l'article 16.3 de la LGS, es fixa una compensació econòmica a favor de la Cambra de seixanta-quatre mil quatre-cents trenta-vuit euros amb vint-i-un cèntims (64.438,21 €) corresponents a 53.254,72 € de principal més 11.183,49 € d'IVA (21%) per les despeses de gestió i funcionament de l'exercici 2020. Aquesta quantitat s'abonarà en dos terminis amb la presentació de la factura corresponent i pels imports del 90 % (57.994,39 €) i  10 % (6.443,82 €) del total. El primer pagament als 5 mesos de la publicació de la convocatòria a la qual s'haurà de presentar una memòria d'actuacions on constaran relacionades les dades de les ajudes presentades, concedides, rebutjades i abonades. El segon pagament es durà a terme una vegada presentada la justificació i la memòria final per part de la Cambra.

Onzena. La vigència d'aquest conveni s'estendrà des la data de la signatura fins que l'entitat col·laboradora hagi complert totes les obligacions derivades del conveni, inclosa la justificació dels fons percebuts. En qualsevol cas, el termini màxim de vigència serà dia 30 de juny de 2021 .

 

ANNEX I

L'annex I que forma part del conveni signat en data 3 de juny de 2020 s'ha d'adaptar a les modificacions indicades en les clàusules anteriors i s'adjunta com annex al present acord.

3.Disposar i reconèixer una obligació a favor de la Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Mallorca, amb CIF Q-0773001C, i domicili al Carrer Estudi General, 7, de Palma per un import de 800.000,00 € pels fons a distribuir, com entitat col·laboradora de la convocatòria d'ajudes a per a autònoms i empreses de 5 treballadors o menys per contribuir a minimitzar l'impacte econòmic del COVID-19, operacions comptables en previ DO 9 2020 0011969 per import de 500.000,00 € i DO 9 2020 0011972 per import de 300.000,00 € contra el pagament no pressupostari 10043 CAMBRA COMERÇ GESTIÓ AJUDA AUTÒNOMS I EMPRESES.

4.Incrementar en 16.109,63 € l'import en concepte de contraprestació per les tasques de gestió i tramitació derivades d'aquest conveni i, en conseqüència, autoritzar i disposar una despesa, a favor de la Cambra de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Mallorca, amb CIF Q-0773001C, i domicili al Carrer Estudi General, 7, de Palma per un import de setze mil cent-nou euros amb seixanta-tres cèntims (16.109,63 €) corresponents a 13.313,74 € de principal més 2.795,89 € d'IVA (21%) amb càrrec a la partida 65.43110.22706 (AD provisional 9 2020 0012003).

5. Publicar aquest Acord en el BOIB i en la seu electrònica del Consell de Mallorca i donar trasllat a la Base de Dades Nacional de Subvencions.

Peu de recurs

Contra aquesta acord, que no posa fi a la via administrativa, podeu interposar el recurs d'alçada en el termini d'un mes, comptador a partir de l'endemà de rebre aquesta notificació. El recurs es pot interposar formalment davant aquest Consell Executiu o davant la Comissió de Govern del Consell Insular de Mallorca, que és l'òrgan competent per resoldre'l.

Contra la desestimació expressa d'aquest recurs d'alçada, hi podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, en el termini de dos mesos, comptadors a partir de l'endemà de rebre la notificació de la desestimació del dit recurs d'alçada.

Si han transcorregut tres mesos des de la interposició del recurs d'alçada i no n'heu rebut la notificació de resolució expressa, s'entén desestimat per silenci i podeu interposar el recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Palma que correspongui, sense limitació de temps.

No obstant l'anterior, podeu interposar, si escau, qualsevol altre recurs que considereu oportú. Tot això de conformitat amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques."

 

Palma, 30 d'octubre de 2020

La secretaria tècnica de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local

(Per delegació del conseller de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local.

Resolució de 22/07/2019. BOIB núm. 103, de 27/07/2019)

Rosa Maria Cañameras Bernaldo

Documents adjunts