Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'HISENDA I RELACIONS EXTERIORS

Núm. 10483
Resolució de la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, a proposta del director general de Cooperació Local i Patrimoni, per la qual s'autoritza l'acceptació de cessió gratuïta a la Direcció General de Memòria Democràtica per part de l'Associació Memòria de Mallorca, de l'Arxiu del Projecte «Totes les Causes», relatiu a les causes judicials de les víctimes del franquisme de les Illes Balears (Exp. SP 163/2020)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Amb data 1 d'octubre de 2020, el director general de Cooperació Local i Patrimoni ha formulat la proposta de resolució següent:

Fets

1. L'Associació Memòria de Mallorca ha fotografiat, digitalitzat i catalogat les causes judicials situades en l'Arxiu Històric del Jutjat Militar de les Illes Balears. Es tracta de 300.000 fotografies sobre els processos judicials realitzats entre 1936 i 1939 a les víctimes encausades per la repressió franquista durant la Guerra Civil a les Illes Balears.

2. L'Associació Memòria de Mallorca no disposa dels recursos materials i personals per atendre les demandes ciutadanes d'accés a la documentació. Per aquest motiu, la Direcció General de Memòria Democràtica gestionarà aquest arxiu, la qual té atribuïdes les competències en matèria de memòria democràtica.

3. Amb data 21 de juliol de 2020, la consellera d'Administracions Públiques i Modernització dicta resolució en la qual s'inclou l'acceptació per part de la Direcció General de Memòria Democràtica de les següents clàusules exigides per l'Associació Memòria de Mallorca, a fi de fer efectiva la cessió:

a) Atendre les sol·licituds i els lliuraments del material sol·licitat a través d'un portal web. Prèviament, la persona sol·licitant haurà d'emplenar a través d'un formulari específic la següent informació: dades personals de la persona sol·licitant, dades de la persona encausada o nombre de la causa judicial, existència de grau de parentiu, motius de la petició i finalitat per la qual serà utilitzada la informació.

Les persones sol·licitants hauran d'emplenar un segon document, acceptant els següents requisits:

- La prohibició de la portabilitat del material a unes altres websites, videos online o xarxes socials, excepte autorització expressa.

- El respecte estricte del material original.

- L'obligació de citar la font autora de la digitalització.

- La prohibició de remetre la documentació a tercers sense el consentiment explícit de la direcció general competent en memòria democràtica.

b) El lliurament serà individual per cada causa judicial i es farà únicament a la persona o entitat sol·licitant, i preferiblement, per mitjans electrònics.

c) Accés públic i gratuït.

d) Preservació i manteniment del material.

e) L'Arxiu del Projecte «Totes les Causes» passarà a ser propietat de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, sense perjudici que l'Associació Memòria de Mallorca es reservi el dret a fer ús d'una còpia per a activitats incloses dins dels seus objectius i finalitat, d'acord amb els estatuts de creació, prèvia consulta a la direcció general competent.

4. Amb data 21 de juliol de 2020, la consellera d'Administracions públiques i Modernització, va dictar resolució instant a la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors a iniciar l'expedient de cessió gratuïta de l'Arxiu del Projecte «Totes les Causes».

5. Amb data 28 de setembre de 2020 es va dictar resolució d'inici de l'expedient per a l'acceptació de cessió gratuïta a la Direcció General de Memòria Democràtica de l'Arxiu del Projecte «Totes les Causes».

Fonaments de dret

1. La Llei 2/2018, de 13 d'abril, de Memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears.

2. Els articles 61 i 62, per remissió dels articles 72, 87.f) i el 88.f), tots ells de la Llei 6/2001, d'11 d'abril, del Patrimoni de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

3. Els articles 125, 126 i 127, per remissió de l'article 142, tots ells del Decret 127/2005, de 16 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei 6/2001, d'11 d'abril, del patrimoni de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

4. El Decret 9/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es determina la composició del Govern i s'estableix l'estructura de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 88, de 3 de juliol).

5. El Decret 10/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es disposa el nomenament dels membres del Govern de les Illes Balears (BOIB núm. 88, de 3 de juliol).

6. El Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es modifica el Decret 12/2019, de 2 de juliol, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 106, de 2 d'agost).

7. El Decret 62/2019, de 2 d'agost, pel qual es nomena a alts càrrecs de la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors (BOIB núm. 107, de 3 d'agost).

Proposta de Resolució

Propòs a la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors que dicti resolució en els termes següents:

1. Autoritzar l'acceptació de cessió gratuïta a la Direcció General de Memòria Democràtica per part de l'Associació Memòria de Mallorca, de l'Arxiu del Projecte«Totes les Causes», relatiu a les causes judicials de les víctimes del franquisme de les Illes Balears.

2. Disposar que la cessió gratuïta queda supeditada al compliment de les clàusules establertes en el punt 3 dels Fets.

3. Notificar aquesta Resolució a les parts interessades.

4. Anotar les característiques de la cessió en l'Inventari General de Béns i Drets de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

5. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Manifestar la conformitat amb la proposta de resolució i dictar resolució en els mateixos termes.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució —que esgota la via administrativa— es pot interposar recurs potestatiu de reposició davant la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà d'haver-se notificat i publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos a comptar a partir de l'endemà d'haver-se notificat i publicat la Resolució, d'acord amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciós administrativa.

  

Palma, 1 d'octubre de 2020

La consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors

Rosario Sánchez Grau

El director general proposant

Francesc Miralles i Mascaró