Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

SINDICATURA DE COMPTES

Núm. 10471
Resolució del síndic major de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, de 28 d'octubre de 2020, per la qual es publica el resultat de la fiscalització de l'Informe 171/2019 sobre els acords i les resolucions contraris a les objeccions que la Intervenció local ha formulat de l’exercici 2017

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. Dia 29 de novembre de 2019, el Consell de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears va acordar aprovar l'Informe 171/2019 sobre els acords i les resolucions contraris a les objeccions que la Intervenció local ha formulat de l'exercici 2017.

2. Dia 20 d'octubre de 2020, el president del Parlament de les Illes Balears va comunicar que s'havia dut a terme el darrer tràmit parlamentari referent al dit Informe, que va tenir lloc amb la presentació i el debat de l'Informe a la sessió de la Comissió d'Hisenda i Pressuposts de dia 13 d'octubre de 2020.

Fonaments de dret

1. L'article 12.3 de la Llei 4/2004, de 2 d'abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, regula els informes o les memòries de fiscalització i en disposa la tramesa al Parlament, als subjectes fiscalitzats i al Tribunal de Comptes, i també la seva publicació en el BOIB després del darrer tràmit parlamentari.

2. L'article 32.1 del Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes estableix que aquesta institució ha de publicar el resultat de la fiscalització en el BOIB, un cop rebuda la comunicació expressa que s'ha duit a terme el darrer tràmit parlamentari.

Per tot això, i d'acord amb el que disposen l'esmentada Llei 4/2004 i el Reglament de règim interior de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears,  

Resolc

Publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears el resultat de la fiscalització de l'Informe 171/2019 sobre els acords i les resolucions contraris a les objeccions que la Intervenció local ha formulat de l'exercici 2017, que s'adjunta com a annex.

 

Palma, 28 d'octubre de 2020 

El síndic major Joan Rosselló Villalonga

 

 

ANNEX EDICTE PEL QUAL ES FA PÚBLIC EL RESULTAT DE LA FISCALITZACIÓ DE L'INFORME SOBRE ELS ACORDS I LES RESOLUCIONS CONTRARIS A LES OBJECCIONS QUE LA INTERVENCIÓ LOCAL HA FORMULAT DE L'EXERCICI 2017

L'Informe 171/2019 sobre els acords i les resolucions contraris a les objeccions que la Intervenció local ha formulat de l'exercici 2017, que el Consell de la Sindicatura va aprovar dia 29 de novembre de 2019, és un informe de caràcter específic i de periodicitat anual i s'ha dut a terme coordinadament amb el Tribunal de Comptes i la resta d'òrgans de control extern autonòmics.

Integren l'àmbit subjectiu d'aquest Informe les 76 entitats locals principals (entre consells insulars, ajuntaments, entitat local menor i mancomunitats). En la part específica de la fiscalització, la mostra d'entitats locals està formada pels consells insulars i els ajuntaments de municipis amb població superior a 25.000 habitants.

Del treball realitzat s'han extret 16 conclusions: 3 sobre el compliment de l'obligació d'informar, 3 sobre l'entorn de control, 2 sobre l'avaluació de riscs, 7 sobre les activitats de control i 1 sobre la tramesa de la informació relativa a la funció interventora.

De les conclusions d'aquest Informe cal destacar que:

  • Els òrgans interventors que, a 31 de desembre de 2018, varen complir l'obligació de trametre la informació de l'exercici 2017 representen el 88,2 %; no obstant això, els òrgans interventors que varen complir en termini aquesta obligació només són el 55,3 %.
  • El 43,3 % dels òrgans interventors va presentar un certificat negatiu.
  • Un 47,1 % de les entitats locals no disposa d'una persona que tingui habilitació de caràcter nacional i que ocupi el lloc de la Intervenció.
  • El personal de la Intervenció ha de controlar, de mitjana, més de 9 milions d'euros de pressupost inicial; en destaca l'Ajuntament de Palma amb una ràtio de 118 milions d'euros.
  • Els òrgans de govern dels ajuntaments són els que adopten més resolucions amb l'informe desfavorable de l'òrgan interventor.
  • La majoria d'acords adoptats en contra d'una objecció de l'òrgan interventor i d'expedients amb omissió de fiscalització prèvia són relatius a expedients de contractació.

L'Informe també conté un total de 9 recomanacions que versen sobre el sistema de control intern, l'entorn de control, l'avaluació de riscs, les activitats de control, la informació i la comunicació, així com la supervisió i el seguiment. També inclou nou annexos amb els quadres que contenen les dades analitzades.

D'acord amb l'article 30.c del Reglament de l'SCIB, un cop aprovat provisionalment l'lnforme, es va trametre als comptedants de les entitats locals, perquè hi formulassin les al·legacions i presentassin els documents que considerassin adients. Exhaurit el termini concedit, només hi va presentar al·legacions l'Ajuntament de Palma, que consten com a annex a l'Informe.

Podeu consultar l'Informe sobre els acords i les resolucions contraris a les objeccions que la Intervenció local ha formulat de l'exercici 2017 al portal web de la Sindicatura <www.sindicaturaib.org>, amb el número 171/2019.