Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE PETRA

Núm. 10441
Aprovació definitiva ordenança fiscal reguladora de la taxa per la retirada de vehicles i altres objectes, mitjançant grua o per altres mitjans, i per estada en el dipòsit o altres llocs municipals

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

No havent-se presentat cap tipus d'al·legació, durant el període d´exposició al públic, amb respecte a l'aprovació provisional de l'Ordenança Fiscal reguladora de la taxa per serveis de retirada de vehicles o objectes pesats, així com de l'acord d'aprovació provisional de la modificació de l'Ordenança Fiscal reguladora de la taxa per expedició de documents (edicte núm.4980, BOIB núm.108 de 16 de juny de 2020, secció V, pàgina 18750); d´acord amb l´article 17.3 del Text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals (Reial Decret Legislatiu 2/2004 de 5 de març), es donen per aprovats definitivament dits acords, publicant-se íntegrament a continuació el seus texts complets:

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER LA RETIRADA DE VEHICLES I ALTRES OBJECTES, MITJANÇANT GRUA O PER ALTRES MITJANS, I PER ESTADA EN EL DIPÒSIT O ALTRES LLOCS MUNICIPALS.

Article 1. Fonament legal:

Fent ús de les facultats concedides pels articles 133.2 i 142 de la Constitució i pels articles 106 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, i 15 a 19 del Text Refós de la Llei d'Hisendes locals aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004,de 5 de març, aquest Ajuntament estableix la Taxa per serveis de grua i per estada en el dipòsit o altres llocs municipals, d'objectes retirats de la via pública per aquella o per altres mitjans, o immobilització de dits objectes. Taxa que es regirà per la present Ordenança fiscal i restants normes tributàries d'aplicació.

Aquesta taxa és independent i compatible amb les multes contemplades a la Normativa de Trànsit, a les ordenances de circulació d'aquest Ajuntament, o en qualsevol altra disposició vigent, per a la infracció comesa per estacionar el vehicle indegudament, o per dipositar l'objecte de què es tracti, al lloc d'on es va retirar.

Article 2. Fet imposable:

Constitueixen el fet imposable d'aquesta taxa la prestació dels serveis i la realització de les activitats següents:

a) L'activitat de la grua provocada per qui ha estacionat un vehicle indegudament, per qui ha deixat a la via pública qualsevol objecte pesat o voluminós que pertorbi la fluïdesa de la circulació o per qualsevol activitat singular de la Policia Local que requereixi l'activitat de la grua per retirar el vehicle o objecte de què es tracti i traslladar-lo al Dipòsit Municipal o al lloc municipal que es determini.

b) L'estada en el dipòsit municipal del vehicle o objecte, retirat per la grua, o per altres mitjans, al Dipòsit municipal o al lloc on hagi estat traslladat.

c) La immobilització de vehicles, per part dels policies municipals, mitjançant procediments que n'impedeixin la circulació.

d) La retirada d'elements que ocupin la via pública indegudament o sense llicència en vigor.

e) L'activitat municipal provocada pels qui abandonen el seu vehicle a la via pública, consistent en la retirada, custòdia del vehicle, declaració d'abandonament, descontaminació, desballestament, gestió de la baixa definitiva i d'altres relacionades directament amb l'abandonament del vehicle.

Article 3. Supòsits de no subjecció.

No estaran subjectes a la taxa:

a) Els casos d'utilització il·legítima del vehicle o l'objecte en qüestió, per part de qui l'ha estacionat al lloc d'on ha estat retirat per la grua o immobilitzat, sempre que la desaparició del mateix hagi estat denunciada pel seu propietari o que quedi prou provada la il·legitimitat de la utilització. No obstant, estaran subjectes a la taxa, per estada del vehicle en el dipòsit municipal, a partir del dia següent en què l'Ajuntament hagi notificat al propietari o responsable per a la retirada de dit vehicle.

b) Quan el vehicle hagi estat estacionat en un lloc permès i hagi sobrevingut posteriorment una causa legalment justificada que hagi fet necessària la intervenció de la grua per al seu trasllat.

Article 4. Subjectes passius contribuents:

Són subjectes passius contribuents les persones físiques o jurídiques i les entitats a què es refereix l'article 35.4 de la Llei General Tributària que hagin provocat la prestació del servei i, en defecte d'això, els propietaris dels vehicles o objectes retirats. En el supòsit de l'article 2 e), seran subjectes passius contribuents els titulars dels vehicles abandonats.

Article 5. Responsables:

La responsabilitat subsidiària o solidària respecte de les obligacions tributàries del subjecte passiu es determinarà conforme als articles 41, 42 i 43 de la Llei General Tributària.

Article 6. Quota tributària:

La quota tributària consisteix en l'aplicació d'una tarifa única de 180 euros per objecte.

Article 7. Exempcions i bonificacions:

No es concedirà cap exempció o bonificació en el pagament de la taxa.

Article 8. Meritació:

Conformement al disposat l'article 26.1 a) del Text Refós de la Llei d'Hisendes locals, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004,de 5 de març, la taxa per l'activitat de la grua, per l'estada o custòdia del vehicle o objecte retirat i per la immobilització del mateix, es meritarà quan s'iniciï la prestació del servei o la realització de l'activitat. En el cas de la tarifa pels vehicles abandonats, la taxa es meritarà a partir del moment en que el vehicle retirat passa a ser tractat com a residu sòlid urbà.

Article 9. Declaració i ingrés:

l procediment d'ingrés serà, d'acord amb l'article 27 del Text Refós de la Llei d'Hisendes locals aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/2004,de 5 de març, el d'autoliquidació. Els subjectes passius hauran d'autoliquidar la taxa en el moment de iniciar-se la prestació del servei o activitat o, en tot cas, abans de recuperar el vehicle o objecte retirat o immobilitzat. En relació als serveis relatius als cotxes abandonats, l'Administració liquidarà la taxa i la notificarà als obligats tributaris, a partir del moment en que el vehicle retirat passa a ser tractat com a residu sòlid urbà

Article 10. Infraccions i sancions:

Per a tot el que es refereix a la qualificació d'infraccions tributàries, així com per a les sancions que hi corresponguin en cada cas, hom s'ajustarà al que disposa la Llei General Tributària i la resta de disposicions que la desenvolupin i complementin.

Article 11. Entrada en vigor:

Una vegada aprovada la present ordenança i publicada en el BOIB, entrarà en vigor a partir del dia primer de gener de 2021, i continuarà vigent fins que no sigui derogada o modificada.

MODIFICACIÓ DE L'ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER EXPEDICIÓ DE DOCUMENTS (Per la introducció, dins del seu article 7, denominat “Tarifa”, dels dos nous epígrafs següents):

Atestat policial.........................140 e.

Informe bàsic d'accident............70 e.

 

Petra, 27 d'octubre de 2020

El Batle Salvador Femenias Riera.