Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE TRANSICIÓ ENERGÈTICA I SECTORS PRODUCTIUS

Núm. 10286
Resolució del vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius per la qual es constitueix la Comissió de Construcció Sostenible de les Illes Balears i se n’estableixen les funcions i el funcionament

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

La disposició addicional cinquena de la Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica, autoritza el conseller competent en matèria de canvi climàtic a constituir una comissió de construcció sostenible com a grup de treball tècnic de debat i proposta de mesures, criteris i actuacions en matèria d'eficiència energètica i sostenibilitat en el disseny i la construcció d'edificacions. Aquesta comissió ha d'estar integrada, almenys, per representants tècnics de les administracions públiques de les Illes Balears i dels col·legis professionals corresponents, i s'hi ha de procurar una presència equilibrada d'homes i dones.

Fonaments de dret

1. La Llei 10/2019, de 22 de febrer, de canvi climàtic i transició energètica.

2. La Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears.

3. La Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

4. La Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Aprovar la constitució de la Comissió de Construcció Sostenible de les Illes Balears, les funcions i el funcionament de la qual s'estableixen en l'annex d'aquesta Resolució.

2. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller de Transició Energètica i Sectors Productius en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb l'article 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació de la Resolució, d'acord amb els articles 8 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 16 d'octubre de 2020

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius Juan Pedro Yllanes Suárez

 

 

ANNEX Funcions i funcionament de la Comissió de Construcció Sostenible de les Illes Balears

Primer

Objecte, naturalesa i adscripció

L'objecte d'aquesta Resolució és constituir la Comissió de Construcció Sostenible de les Illes Balears, com a grup de treball tècnic de debat i proposta de mesures, criteris i actuacions en matèria d'eficiència energètica i sostenibilitat en el disseny i la construcció d'edificacions, així com establir-ne les funcions i les pautes de funcionament.

Aquesta Comissió neix com un grup de treball amb funcions consultives internes o d'assessorament i consulta no preceptiva i queda adscrita a la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius.

Segon

Funcions

Les funcions de la Comissió de Construcció Sostenible són les següents:

a. Debatre, proposar mesures, criteris i actuacions en matèria d'eficiència energètica i sostenibilitat en el disseny i la construcció d'edificacions.

b. Estudiar i proposar mesures de foment, promoció i divulgació per reduir el consum energètic en els edificis existents i assolir el consum energètic quasi nul en els edificis de nova construcció.

c. Estudiar i proposar mesures per al manteniment i el bon ús dels edificis.

d. Estudiar i proposar disposicions reguladores i mesures adients amb les finalitats següents:

  • Promocionar el consum de productes sostenibles locals.
  • Impulsar mesures bioclimàtiques i energies renovables.
  • Protegir els recursos paisatgístics.
  • Desenvolupar nous edificis nZEB.
  • Millorar l'eficiència dels edificis existents. 
  • Exercir una funció exemplar de l'Administració.

e. Estudiar i proposar mecanismes de control i inspecció perquè realment s'apliqui la normativa aplicable en l'àmbit de la construcció sostenible.

f. Assessorar, compartir informació i experiències amb altres administracions.

g. Exercir la resta d'actuacions necessàries per impulsar l'objectiu principal de la Comissió.

Tercer

Composició

1. La Comissió de Construcció Sostenible està formada pels membres següents:

  1.  President o presidenta: la persona titular de la direcció general competent en matèria d'energia o la persona que la substitueixi.
  2.  Secretari o secretària: el o la cap del Servei d'Eficiència Energètica i Energies Renovables de la Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic o la persona que el substitueixi. Les seves funcions són convocar les reunions i redactar les actes en què s'han de recollir els acords als quals s'hagi arribat en cada sessió.

Així mateix, la Comissió està integrada pels membres següents, que han de ser designats entre el personal funcionari o tècnic, segons els casos, i que tenen interessos directes per a la consecució de l'objecte pel qual es crea aquesta Comissió:

c. Una persona en representació de la Direcció General d'Arquitectura.

d. Una persona en representació de la Direcció General de Política Industrial.

e. Una persona en representació de l'Institut Balear de l'Energia.

f. Una persona en representació de l'Institut Balear de l'Habitatge.

g. Una persona en representació del Consell Insular de Mallorca.

h. Una persona en representació del Consell Insular de Menorca.

i. Una persona en representació del Consell Insular d'Eivissa.

j. Una persona en representació del Consell Insular de Formentera.

k. Dues persones en representació de les federacions de municipis.

l. Una persona en representació de l'Ajuntament de Palma.

m. Una persona en representació de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

n. Una persona en representació del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears.

o. Una persona en representació del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de les Illes Balears.

p. Una persona en representació dels col·legis oficials d'arquitectes tècnics amb implantació en l'àmbit de les Illes Balears.

q. Una persona en representació del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Industrials de les Illes Balears.

r. Dues persones en representació de les associacions i organitzacions que tenguin com a finalitat principal la protecció del medi ambient, amb implantació en l'àmbit de les Illes Balears.

s. Una persona en representació de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB).

2. S'ha de procurar una presència equilibrada d'homes i dones.

3. Les administracions i entitats representades han d'acceptar voluntàriament la seva participació en la Comissió i han de nomenar i comunicar al secretari o secretària les persones que són membres de la Comissió de Construcció Sostenible, així com els seus suplents. Aquestes persones poden ser diferents en funció dels temes que s'hi hagin de tractar.

4. La Comissió de Construcció Sostenible, si ho acorda, pot convocar a les reunions les persones que pels seus coneixements, experiència i activitats professionals puguin contribuir a un millor desenvolupament de les tasques d'aquesta Comissió.

Quart

Funcionament

1. La Comissió s'ha de reunir, després de la convocatòria prèvia del secretari o secretària, cada sis mesos; o bé, a iniciativa de qualsevol dels membres, totes les vegades que siguin necessàries per al compliment eficaç de les seves funcions, sempre que hi estiguin d'acord una tercera part dels membres. La convocatòria s'ha de fer amb una antelació mínima de set dies i s'ha de fer mitjançant via telemàtica.

2. La Comissió de Construcció Sostenible pot constituir grups reduïts de treball, formats per dos o més membres de l'òrgan, amb la finalitat de dur a terme treballs específics que li siguin encomanats. Aquests grups de treball han d'elevar a la Comissió de Construcció Sostenible el resultat dels seus treballs mitjançant la redacció d'un informe.

3. La Comissió de Construcció Sostenible es considerarà constituïda vàlidament quan hi concorrin, com a mínim, la tercera part dels membres i la presència del president o presidenta i del secretari o secretària, o de les persones que els substitueixin.

4. Els acords de la Comissió de Construcció Sostenible s'han d'adoptar per majoria simple dels membres assistents, tot i que es procurarà aconseguir el consens dels acords.

5. Els acords, estudis i informes de la Comissió de Construcció Sostenible s'han d'elevar al conseller o consellera competent en matèria d'energia, que els podrà sotmetre a la consideració del Consell Balear del Clima.