Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE TURISME I ESPORTS

Núm. 10008
Aprovació definitiva del Pla Insular d’Esports de Mallorca 2020-2023

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El Ple del Consell de Mallorca, en sessió de dia 10 de setembre de 2020, va aprovar definitivament el Pla Insular d'Esports de Mallorca 2020-2023:

PLA INSULAR D'ESPORTS DE MALLORCA 2020-23 (PIEM)

1. INTRODUCCIÓ        

2. MARC NORMATIU DEL PLA D'ESPORTS DE MALLORCA  

3. FINALITAT DEL PLA INSULAR D'ESPORTS DE MALLORCA   

4. ÀMBIT D'APLICACIÓ DEL PLA INSULAR D'ESPORTS DE MALLORCA 

5. CREACIÓ DEL CONSELL ESPORTIU DE MALLORCA (COESMA)   

6. PROGRAMES DEL PLA INSULAR D'ESPORTS DE MALLORCA

Bloc 1. Plans i programes de promoció i formació esportiva   

I. Promoció esportiva als centres educatius en horari lectiu  

II. Promoció esportiva extraescolar     

III. Promoció esportiva federada en edat escolar   

IV. Promoció esportiva familiar i per a persones adultes   

V. Foment i educació en valors      

VI. Assessorament i formació del teixit esportiu de Mallorca  

Bloc 2. Plans i programes complementaris de suport a l'activitat   

VII. Foment de l'esport mitjançant ajudes a la construcció d'instal•lacions esportives públiques de Mallorca

VIII. Foment de l'esport mitjançant ajudes a les entitats esportives de Mallorca

IX. Foment de la salut dels  i les esportistes

7. VIGÈNCIA DEL PLA INSULAR D'ESPORTS DE MALLORCA               

 

PLA INSULAR D'ESPORTS DE MALLORCA 2020-2023 (PIEM)

Article 1. INTRODUCCIÓ

L'esport, en determinades situacions, és un vehicle de futur magnífic per a la nostra societat i és perfectament demostrable que les societats més modernes i més racionals tenen models esportius desenvolupats plenament. La pràctica esportiva té una influència cabdal a la vida quotidiana de gran part de la població i juga un paper fonamental per construir una societat cohesionada. Un sistema esportiu esta format per un teixit ampli d'entitats, associacions, pares, empreses, clubs, entrenadors, jutges, federacions, mitjans de comunicació, entre altres, on hi estan involucrades de manera activa moltes persones, organitzades o no, però amb una gran incidència i repercussió notable a la vida de cada municipi.

Tradicionalment a les administracions públiques locals de Mallorca no ha existit un model esportiu definit, clar i consensuat amb el teixit que el conforma. És cert que a Mallorca s'han aconseguit bons resultats esportius o que existeixen diferents infraestructures esportives modernes, però ni els resultats ni les instal•lacions han estat conseqüència d'una filosofia clara de treball, sinó gràcies a iniciatives particulars sense l'existència d'un instrument que ho reguli. Evidentment, ens ha arribat l'hora de definir i crear un pla. 

La paraula esport és un concepte molt ampli. Podem parlar d'esport amb objectius recreatius, higiènics i competitius, però també el podem relacionar amb altres grans àrees, com esport i educació, esport i integració social, esport i inclusió, esport i dona, esport i competició, esport i medi ambient, esport i salut, esport i treball i esport i turisme. Ens trobam amb un camp molt extens i variat i, per aquest motiu, la primera tasca del Departament de Turisme i Esports del Consell de Mallorca ha de consistir a desenvolupar un instrument consensuat amb tot el sistema esportiu mallorquí, un instrument dinàmic i flexible que s'adapti als canvis continus de la nostra societat i a les demandes de la nostra ciutadania. En definitiva, ha arribat l'hora de desenvolupar el Pla Insular d'Esports de Mallorca.

Article 2. MARC NORMATIU DEL PLA INSULAR D'ESPORTS DE MALLORCA 

D'una banda, el Pla Insular d'Esports de Mallorca emfatitza les competències més importants que la Llei 14/2006, de 17 d'octubre, de l'esport de les Illes Balears atribueix al Consell de Mallorca:

- La col·laboració amb administracions i entitats, per tal d'aconseguir un bon desenvolupament de l'esport base a Mallorca.

- El foment i l'execució de programes d'esport escolar i d'esport per a tothom.

- L'execució de programes adreçats a una major pràctica esportiva en tots els àmbits i sectors de la població.

- La cooperació amb els ajuntaments per construir o millorar les instal•lacions esportives.

- La dinamització dels gabinets de medicina esportiva insulars i la coordinació dels gabinets municipals, així com els seguiments mèdics i científics corresponents lligats a programes d'iniciació esportiva.

D'una altra banda, aquest Pla també es fonamenta amb les consideracions del Decret 38/2015, de 22 de maig, pel qual es regula l'activitat física en edat escolar a les Illes Balears, especialment pel que fa als valors de l'esport en edat escolar, i en tots els agents que hi participen:

- El foment de l'esport escolar a cada un dels àmbits de participació: promoció amb objectiu d'inici o de presa de contacte amb modalitats esportives diverses, amb caire participatiu, formatiu i recreatiu. Iniciació amb objectius formatius i recreatius envers el descobriment de la competició o de jocs reglats. Competició amb l'objectiu de desenvolupar un nivell esportiu federatiu, amb la incorporació ja de l'àmbit de rendiment esportiu.

- El foment de la participació de la població escolar envers la pràctica esportiva organitzada per al desenvolupament saludable de la població en edat escolar.

- La facilitació de l'accés a la pràctica esportiva amb una oferta poliesportiva i cíclica en funció de l'evolució, l'adaptació i les motivacions de cada individu.

- L'educació integral de la població escolar en el desenvolupament harmònic de la personalitat i del foment d'hàbits saludables.

- La promoció de l'esport per a infants des d'un punt de vista totalment inclusiu.

- El foment de la igualtat d'oportunitats entre nins i nines, en l'accés a l'activitat esportiva, fomentant la pràctica igualitària.

- El foment del joc net, de respecte envers tothom que hi participa i el respecte a l'entorn i al medi ambient, i vetllar perquè s'elimini de l'esport qualsevol classe de violència, racisme, discriminació o xenofòbia que pugui manifestar-s'hi.

Per últim, tampoc podem deixar de mencionar que el Pla també s'ha de recolzar amb els matisos i consideracions de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març , article 29, per a la igualtat efectiva de dones i homes, i de la LLei 11/20016, de 28 de juliol, article 34,  d'igualtat de dones i homes:

- Incorporar la consideració efectiva del principi d'igualtat real i efectiva entre dones i homes en el seu disseny i execució

- Promoure l'esport femení i afavorir l'efectiva obertura de les disciplines esportives a les dones, mitjançant el desenvolupament de programes específics en totes les etapes de la vida i en tots els nivells, inclosos els de responsabilitat i decisió.

- Facilitar la pràctica esportiva de les dones i ha d'impulsar-ne la participació en els diferents nivells i àmbits de l'esport.

- Planificar activitats atenent les necessitats específiques de dones i homes, garantint les etapes del seu cicle vital.

- Respectar el principi d'igualtat d'oportunitats en l'organització de proves esportives i convocatòries públiques de premis esportius, i també pel tractament en igualtat per a les i els esportistes d'elit.

Article 3. FINALITAT DEL PLA INSULAR D'ESPORTS DE MALLORCA

L'objectiu principal de la Direcció Insular d'Esports del Consell de Mallorca és estructurar, ordenar, coordinar i donar suport al sistema esportiu mallorquí, amb la finalitat clara que tota la població tengui clar els diferents nivells de pràctica, així com els diferents programes que es treballen des del Consell de Mallorca amb la cooperació del teixit esportiu i dels ajuntaments de l'illa.

Aquest Pla pretén que tota la ciutadania que conforma el teixit esportiu, d'una manera directa, independentment de la condició i capacitat física, psíquica i social, obtengui respostes a les necessitats i demandes d'activitats esportives amb ofertes i programes per a totes les fases evolutives de les persones.

Aquest Pla pretén fixar unes línies d'actuacions i de programes consensuades al màxim, enteses dins d'un marc estratègic de projectes que van del 2020 al 2023.

 

​​​​​​​Article 4. ÀMBIT D'APLICACIÓ

L'àmbit territorial d'aplicació de la present Pla   és l'illa de Mallorca, sense perjudici del que s'estableix a l'article 6 Bloc 1 apartat IV B) promoció esportiva familiar.

Article 5. CREACIÓ DEL CONSELL ESPORTIU DE MALLORCA

5.1  Naturalesa i règim jurídic

a) El Consell Esportiu de Mallorca (en endavant COESMA) és un òrgan de caràcter consultiu, no vinculant i assessor de la Direcció Insular d'Esports (en endavant DIE) , i es crea amb els objectius de, per una part, facilitar la participació global de la societat en el desenvolupament de la política esportiva mallorquina  i, per l'altra, assessorar en matèria esportiva la DIE.

b) Sens perjudici de la dependència administrativa i pressupostària del Consell de Mallorca, el COESMA exerceix les seves funcions amb l'autonomia necessària per garantir l'objectivitat i la independència de la institució.

c) Als efectes administratius i pressupostaris, el COESMA s'adscriu al Departament que tengui assumides les atribucions d'Esports del Consell de Mallorca.

5.2 Composició

El COESMA està integrat pels membres següents:

a) El president o la presidenta, que és conseller executiu o consellera executiva del qual depengui la DIE o la persona en qui delegui.

b) El vicepresident o la vicepresidenta, que és la persona que ocupi la Direcció Insular d'Esports.

c) El secretari o secretària designat pel president o presidenta d'entre els funcionaris de la Secció Jurídica de la DIE.

d) El president/a de la FELIB o la persona en qui delegui.

e) El president/a de la FAPA o la persona en qui delegui.

f) Els president/a del COLEF o la persona en qui delegui.

g) Una persona en representació dels estaments federatius balears d'esports d'equip, que pot ser la mateixa que representi a les federacions  en la Comissió Tècnica Permanent del Pla de l'Activitat Física i Esportiva per a l'Edat Escolar a les Illes Balears.

h) Una persona en representació dels estaments federatius balears d'esports individuals, que pot ser la mateixa que representi a les federacions  en la Comissió Tècnica Permanent del Pla de l'Activitat Física i Esportiva per a l'Edat Escolar a les Illes Balears.

i)  El Cap de Servei d'Esport Base i el cap de Servei del Gabinet de Medicina Esportiva de la DIE.

j) La Cap de Secció d'Esport Escolar Federat i un/a tècnic /a esportiu comarcal de la DIE.

k) La cap de Secció Jurídica de la DIE.

l) Una persona designada per cada grup polític amb representació al ple del Consell de Mallorca o persona en que deleguin.

m) Qualsevol altre membre l'assistència del qual es consideri convenient a criteri del President/a del COESMA atesa la seva significació en el món esportiu mallorquí amb un número màxim de 5 persones, i que podrà ser elegit entre diferents col•lectius representatius de diferents estaments relacionat amb el teixit esportiu mallorquí. Aquests representats disposaran de veu però sense vot.  

5.3 Organització i funcionament

L'organització i el funcionament del COESMA s'ha d'establir en el reglament específic que, serà aprovat pel Ple del Consell de Mallorca.

Article 6. PROGRAMES DEL PLA  INSULAR D'ESPORTS DE MALLORCA

Els plans i programes de la Direcció Insular d'Esports es poden agrupar en dos grans blocs. El primer, un bloc de programes de promoció i formació purament esportiva, i el segon, un altre bloc de programes complementaris relacionats amb el teixit esportiu des d'un punt de vista estructural i de suport a l'activitat.

Bloc 1. Plans i programes de promoció i formació esportiva

I. Promoció esportiva als centres educatius en horari lectiu

És un programa que té tres vessants molt diferenciades, cada una lligada a un objectiu diferent.

Les activitats que conformen aquest programa van dirigides, principalment, als centres educatius des d'educació infantil fins a primer de batxillerat.

 

​​​​​​​Aquestes actuacions es duen a terme mitjançat el programa anomenat «Suma't», amb les seves variants:

• A) Promoció d'esports poc coneguts, minoritaris o poc practicats a Mallorca. L'objectiu és donar a conèixer modalitats o disciplines esportives mitjançant el joc i que transmeten valors, sentiments, normes i emocions. S'articula a través d'unitats didàctiques o sessions on els centres poden escollir entre propostes diferents.

• B) Promoció de la pràctica d'hàbits saludables. L'objectiu és la millora de la salut de la persona a través de la pràctica d'hàbits que contribueixen a sentir-se bé amb el propi cos i a millorar l'autoestima i el benestar social. S'articula a través de tallers, on els centres poden escollir entre propostes diferents.

• C) Promoció dels valors amb els equips d'elit i els i les esportistes singulars de Mallorca. L'objectiu és fer arribar de manera molt directa i impactant els missatges de valors, esforç, superació, treball en equip i cooperació, aprofitant les experiències i vivències personals dels seus ídols. S'articula a través de tallers que ofereixen els i les esportistes o integrants dels equips tècnics.

II. Promoció esportiva extraescolar

És un programa que inclou una sèrie d'activitats esportives dirigides a infants en edat escolar de Mallorca, amb l'objectiu de poder gaudir d'un ventall d'activitats que els ajudin a desenvolupar-se com a esportistes i com a persones, d'una forma educativa, entretinguda i divertida.  

La participació s'articula a través dels ajuntaments, centres docents, clubs esportius, escoles esportives municipals, grups d'esplai, associacions de pares i mares d'alumnes i altres tipus d'associacions.

Aquestes actuacions es duen a terme mitjançat el programa anomenat Jocs Esportius Escolars, IESportiu i activitats pròpies del Poliesportiu Sant Ferran, amb les seves variants:

• A) Promoció esportiva permanent, segons calendari escolar. Presenta al mateix temps dues propostes diferents:

- 1. Calendari de jornades esportives per a cada comarca de Mallorca. L'objectiu és oferir un ventall de modalitats i disciplines esportives d'una manera periòdica, contínua i coordinada des d'un punt de vista participatiu, educatiu i inclusiu. S'articula a través de l'organització de jornades o diades d'esports diferents, amb la participació d'entitats no federades de tots els municipis de Mallorca, organitzats en vuit comarques.

- 2. Programació d'entrenaments setmanals en centres d'educació secundària. L'objectiu es apropar l'activitat física i l'esport als IES que presenten una taxa molt baixa de participació en programes d'esport en edat escolar, per fomentar i promoure l'hàbit esportiu i els beneficis que això comporta. S'articula a través de sessions d'entrenament setmanals als propis centres educatius, on cada un d'ells pot escollir entre propostes diferents.

• B) Promoció esportiva puntual. Presenta al mateix temps dues propostes diferents:

- 1. Activitats esportives als municipis durant les fires o festes patronals. L'objectiu és donar a conèixer una oferta esportiva variada i d'activitats poc convencionals, en espais municipals no esportius, per contribuir a promoure l'esport com a eina educativa i de transmissió de valors esportius. S'articula a través de peticions fetes pels propis ajuntaments, on poden escollir entre un ventall d'activitats per jornada.

- 2. Activitats esportives durant les vacances escolars. Amb dues propostes diferenciades:

2.1. Campaments esportius. Es persegueixen objectius com: fomentar les relacions de convivència a través de l'esport, basades en la igualtat, el respecte a la diferència, l'amistat i la confiança; transmetre una dinàmica diària de valors de solidaritat, cooperació, respecte envers un mateix i els altres; educar per al coneixement i respecte del medi ambient, mitjançant el contacte amb l'entorn natural. S'articula a través de campaments setmanals, on l'activitat física i l'esport són els fils conductors. 

2.2. Cursos de natació. Es persegueixen objectius com: fomentar l'aprenentatge de diferents tècniques esportives, jocs i activitats de lleure; aprendre a divertir-se amb les activitats esportives; crear un hàbit de pràctica esportiva a partir de la millora de la cultura esportiva. S'articula a través de sessions de natació al Poliesportiu Sant Ferran un parell de dies a la setmana.

2.3. Campus o estades esportives. Es persegueixen objectius com: fomentar les relacions de convivència a través de l'esport, basades en la igualtat, el respecte a la diferència, l'amistat i la confiança; transmetre una dinàmica diària de valors de solidaritat, cooperació, respecte envers un mateix i els altres; fomentar l'aprenentatge de diferents tècniques esportives, jocs i activitats de lleure; aprendre a divertir-se amb les activitats esportives. S'articula a través de sessions de diferents modalitats esportives preferentment al Poliesportiu Sant Ferran.

 

​​​​​​​III. Promoció esportiva federada en edat escolar

És un programa que dona suport logístic i econòmic a les federacions esportives, amb l'objectiu que tots els infants federats en edat escolar de Mallorca puguin gaudir d'un programa de competicions i d'activitats complementàries durant tota la temporada, que els ajudaran a desenvolupar-se com a esportistes de futur.  

La participació s'articula a través de convenis o subvencions nominatives entre la Direcció Insular d'Esports i les federacions.

Aquest programa pot incorporar convenis amb les federacions esportives, amb l'objectiu d'incorporar i fer visible una campanya amb finalitats educatives i que promogui els valors personals i socials pactada entre les dues institucions.

Aquestes actuacions es duen a terme mitjançat el programa anomenat «Esport escolar federat».

IV. Promoció esportiva familiar i per a persones adultes

És un programa que inclou una sèrie d'activitats creades per potenciar i fomentar la pràctica de l'exercici físic en l'àmbit familiar i oferir un ventall ampli d'opcions per a totes les edats.

Totes les activitats estan dissenyades i preparades per donar cabuda a tothom.

La participació s'articula a través dels ajuntaments, centres docents, clubs esportius, escoles esportives municipals, grups d'esplai, associacions de pares i mares d'alumnes i altres tipus d'associacions.

Aquestes actuacions es duen a terme mitjançat el programa anomenat «Esport per a tothom» i a través de l'oferta esportiva del Poliesportiu Sant Ferran, amb propostes molt variades:

• A) Promoció esportiva per a persones adultes. Presenta al mateix temps dues propostes diferents:

- 1. Promoció esportiva permanent. Els objectius són: adquirir hàbits saludables, millorar la salut pública de la població i integrar l'esport com a forma de vida. S'articula a través de sessions d'entrenament, entre un ventall d'activitats dirigides un parell de dies a la setmana, a les instal•lacions del Poliesportiu Sant Ferran.

- 2. Promoció esportiva puntual. És un programa que pretén contribuir a ampliar l'esperança de vida activa i saludable de la població mallorquina. Els objectius persegueixen: estimular el manteniment actiu, tant a nivell físic com psicològic de les persones; crear formes d'ocupació noves del temps d'oci i del temps lliure; fomentar les relacions interpersonals i de convivència de les persones dins del seu entorn. S'articula a través de propostes d'activitats esportives diferenciades a tots els municipis de Mallorca, fetes preferentment en espais naturals o oberts.

• B) Promoció esportiva familiar. Com a gran objectiu d'aquesta àrea podem destacar el foment de la participació de les famílies en activitats de caràcter lúdic, recreatiu i social. Presenta al mateix temps dues propostes diferents:

- 1. Activitats esportives organitzades a Mallorca amb les variants següents:

1.1. Activitats als municipis durant les fires o festes patronals. L'objectiu és donar a conèixer una oferta esportiva variada i d'activitats poc convencionals, en espais municipals no esportius, per contribuir a promoure l'esport com a eina educativa i de transmissió de valors. S'articula a través de peticions fetes pels propis ajuntaments, on poden escollir entre un ventall d'activitats diferents per jornada.

1.2. Activitats esportives al medi natural. Els objectius principals són: executar programes adreçats a una pràctica esportiva major en els diferents àmbits i sectors socials i participar-hi; gaudir del medi natural i aquàtic i les seves possibilitats. S'articula a través de peticions dels propis municipis per fer sortides al medi natural o al mar, entre un catàleg de propostes a diferents paratges singulars de Mallorca.

1.3. Activitats esportives de caps de setmana. L'objectiu que es persegueix és fomentar l'esport com a forma de vida, on els infants puguin agafar com a referència els models de cultura esportiva dels seus pares i mares. S'articula a través d'un calendari anual d'activitats de cap de setmana amb temàtiques molt diferenciades, adaptades a l'entorn i a les instal•lacions d'allà on es desenvolupen, com per exemple: albergs, campaments o cadenes hoteleres.

 

​​​​​​​- 2. Activitats o esports que no es poden fer a Mallorca.

Es treballaran els objectius descrits en el punt anterior, però amb la singularitat del coneixement i l'aprenentatge de tècniques esportives noves, jocs i activitats de lleure, que no estan a l'abast de la societat mallorquina en general, i crear un hàbit de pràctica esportiva a partir de la millora de la cultura esportiva. S'articularà a través de dues propostes diferenciades entre viatges d'esports d'esquí en temporada hivernal i esports d'aventura en temporada de primavera i tardor.

V. Foment i educació en valors

És un programa que, més enllà de millorar la condició física de les persones que el practiquen, és un instrument idoni per al desenvolupament psíquic i social i una oportunitat per educar en valors, on s'ofereixen els recursos necessaris perquè l'esport esdevingui una eina que, utilitzada de forma adequada i amb una intencionalitat educativa clara, promogui valors personals i socials. Es faciliten les eines necessàries perquè les persones que hi accedeixen desenvolupin actituds de respecte amb un mateix, amb els altres, amb l'entorn i amb les normes; alhora que es faciliten unes relacions socials i afectives positives de sensibilitat amb els altres, de feina en equip, de solidaritat i de civisme, sense deixar, mai, de destinar els esforços necessaris a controlar les emocions, per evitar escenaris violents i per promoure, en definitiva, la responsabilitat dels i de les esportistes i dels seu entorn.

La participació s'articula a través dels ajuntaments, centres docents, clubs esportius, escoles esportives municipals, grups d'esplai, associacions de pares i mares d'alumnes i altres tipus d'associacions.

Cal destacar també que aquest és un programa transversal que dona sentit i filosofia a tots els programes de la Direcció Insular d'Esports, però que també contempla tres vessants a destacar. Aquestes accions es duen a terme mitjançant el programa «Jugam», «Posa valors a l'esport» i el programa «Suma't».

• A) Foment dels valors amb els equips d'elit de Mallorca. L'objectiu és fer arribar de manera més directa i impactant els missatges de valors, esforç, superació, treball en equip i cooperació, aprofitant les experiències personals i singulars de cada un dels i de les esportistes. S'articula a través de visites a centres escolars, a entitats esportives o al revés, amb sessions i tallers preparats per equips de la màxima categoria esportiva de Mallorca.

• B) Foment dels valors amb esportistes singulars. L'objectiu principal és potenciar i donar a conèixer els diferents valors que adquirim amb l'esport, a partir de la singularitat que representa cada un dels i de les esportistes escollits i escollides. Exemples com: la conciliació familiar i l'esport, la superació personal i de qualsevol tipus de barrera i de por, la dona dins l'àmbit esportiu, la igualtat i la inclusivitat, entre altres. S'articula a través de peticions que pot fer qualsevol associació, entitat o municipi que compleixi uns requisits bàsics, on els i les esportistes executen un taller escollit d'un catàleg que preveu propostes diferents.

• C) Difusió d'un pràctica esportiva socialment i mediambientalment sostenible. Novetat. L'objectiu principal és donar visibilitat a l'esport inclusiu i a la igualtat d'oportunitats, al joc net, al respecte de les normes, a la no violència entre els agents implicats, l'eradicació de les violències masclistes,  evitar la discriminació per raons de sexe, raça o cultura, i a la lluita contra els estereotips i rols sexistes dins l'esport.   Una sèrie d'accions variades que es desenvoluparan amb diferents col•lectius del nostre teixit esportiu. S'articularà a través d'acords, convenis o patrocinis amb les entitats singulars de referència.

VI. Assessorament i formació del teixit esportiu de Mallorca

És un instrument adreçat a persones, organitzacions i estaments que intervenen en l'àmbit de l'esport a Mallorca, independentment de l'objectiu que persegueixen (competitiu, recreatiu, econòmic, salut, higiene o social) i per oferir-los la informació necessària per poder prendre decisions sobre els seus àmbits de competència. S'ha d'entendre com una manera de compartir coneixements i de contribuir, entre tot el teixit esportiu, a una pràctica esportiva més segura i responsable des de l'inici, des de l'esport base. Totes i cada una de les accions programades són fruit de les propostes detectades i proposades per qualsevol estament del sistema esportiu mallorquí.

La participació s'articula a través de qualsevol estament d'una entitat esportiva, federació, personal tècnic, regidories d'esports, professorat, associacions familiars o altres educadors amb responsabilitats amb infants en edat escolar.

Totes i cada una de les actuacions es duen a terme mitjançant el programa «Observatori esportiu de Mallorca», amb les seves variants:

• A) Jornades d'assessorament amb propostes diverses i actuals sobre temàtiques que afecten de manera directa el nostre teixit esportiu. S'articulen a través d'un calendari anual de jornades amb temàtiques variades.

• B) Xerrades, monogràfics i col•loquis d'esportistes, personal tècnic o directius de renom. S'articulen normalment a petició d'entitats esportives, federacions o ajuntaments, d'entre un ventall de possibilitats.

• C) Estudis, treballs tècnics i publicacions. Al final de cada temporada s'editen les accions desenvolupades durant la temporada anterior.

• D) Assistència tècnica a municipis de Mallorca. S'articula a través de la xarxa de tècnics esportius comarcals i s'activa a partir d'una demana d'un municipi sobre matèries relacionades amb la de gestió esportiva.

Bloc 2. Plans i programes complementaris de suport a l'activitat

VII. Foment de l'esport mitjançant ajudes o la construcció d' instal·lacions esportives públiques de Mallorca

És un programa que pretén impulsar, en primer lloc,  polítiques de col·laboració amb les entitats locals de Mallorca i contribuir a mantenir, millorar, reformar i construir instal•lacions esportives públiques a Mallorca. En segon lloc, pretén també reformar les instal·lacions esportives i logístiques pròpies del Poliesportiu de San Ferran per obrir-les a la societat, i donar sortida, fonamentalment, als esports, modalitats o programes esportius amb dèficit d'instal·lacions esportives a Mallorca.

Aquestes accions es duen a terme mitjançant subvencions adreçades als ajuntaments o entitats locals de Mallorca, o a través de licitacions pròpies.

• A) Convocatòria de subvencions mitjançant ajudes al manteniment, millora i construcció d'instal·lacions esportives públiques a Mallorca. S'articula a través d'una convocatòria de subvencions adreçada als municipis i a les entitats locals de Mallorca, seguint una fase, primer de diagnòstic i valoracions de les peticions, segon, de publicació de les bases i resolució de la convocatòria, i per últim, execució i justificació de les reformes.

• B) Reforma i construcció d'instal·lacions esportives i espais complementaris al poliesportiu de San Ferran.

VIII. Foment de l'esport mitjançant ajudes a les entitats esportives de Mallorca

És un programa que pretén impulsar polítiques d'ajudes econòmiques a les entitats esportives de Mallorca, amb la finalitat de fomentar la pràctica de l'esport, amb la intenció d'impulsar hàbits de vida saludable i apropar l'esport a la societat mallorquina.

S'articula a través de convocatòries de subvencions adreçades a les entitats esportives que compleixen els requisits. Existeixen tres variants:

• A) Foment del desenvolupament de l'activitat esportiva dels clubs esportius de Mallorca. Convocatòria adreçada al suport econòmic dels clubs de Mallorca amb esportistes federats en edat escolar.

• B) Foment del desenvolupament de l'activitat esportiva de les entitats que participen dels programes esportius no federats de Mallorca. Convocatòria adreçada al suport econòmic de les entitats esportives que participen del programa «Jocs esportius escolars» del Consell de Mallorca.

• C) Foment de l'organització d'esdeveniments esportius a Mallorca. Presenta al mateix temps dues propostes diferents:

  • 1. Convocatòria adreçada al suport econòmic de les entitats sense ànim de lucre que organitzen esdeveniments esportius a Mallorca.
  • ​​​​​​​2. Convocatòria adreçada a federacions esportives per organitzar campionats oficials o internacionals rellevants en edat escolar a Mallorca.

IX. Foment de la salut dels i de les esportistes

És un programa amb una finalitat molt clara com és el control de la salut esportiva de tots els infants que practiquen activitat física i esport a Mallorca. Fonamentalment es pretén promocionar l'esport com a mesura preventiva, per prevenir malalties i lesions relacionades amb la pràctica de l'esport, detectar casos de risc cardiovascular, prevenir la mort sobtada metre es practica esport i, per acabar, prevenir l'obesitat en tots els àmbits.

La participació s'articula a través dels ajuntaments, clubs i federacions esportives, associacions de famílies, escoles esportives i centres educatius amb responsabilitats amb infants en edat escolar.

Totes les actuacions es duen a terme a través del Servei de Medicina Esportiva i presenta propostes de treball diferents:

• Prevenció primària de l'osteoporosi i de malalties òssies

• Prevenció de risc cardiovascular

• Revisions mèdiques als i les esportistes federats o no en edat escolar

• Prevenció de la mort sobtada mentre es practica esport

• Conscienciació de l'activitat física en malalties respiratòries

• Prevenció i lluita contra l'obesitat infantil

• Educació postural a través dels estiraments

Article 7. VIGÈNCIA

7.1 Aquest del Pla serà vigent, inicialment, fins el 31 de desembre de  2023 sense perjudici de ser prorrogat tàcitament en finalitzar.

7.2 Sense perjudici de la vigència assenyalada en el punt anterior, el Consell de Mallorca podrà revisar-lo o modificar-lo abans que n'acabi el període de vigència, si així ho considera oportú.

Amb l'objecte de donar compliment al punt 5 de l'acord del Ple del Consell de Mallorca de data 10 de setembre de 2020, mitjançant el qual es va aprovar definitivament el Pla Insular d'Esports del Consell de Mallorca 2020-2023, es dona ordre d'inserció al BOIB del text íntegre del Pla Insular d'Esports del Consell de Mallorca per l'entrada en vigor als 20 dies des de  la seva publicació.

 

Palma, 14 d'octubre de 2020

El secretari general per substitució ​​​​​​​Antoni Benlloch Ramada