Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció V. Anuncis

Subsecció segona. Altres anuncis oficials

CONSELL INSULAR DE MALLORCA

DEPARTAMENT DE TERRITORI

Núm. 9504
Extracte de la convocatòria de subvencions del Consorci de la Serra de Tramuntana per a la millora d’espais de la Serra de Tramuntana dins el “Pla Mallorca Reacciona” (SV 3/2020)

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Referència Base de Dades Nacional de Subvencions: 527255

De conformitat amb el previst als articles 17.3.b) i 20.8.a) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, es publica l'extracte de la convocatòria. El text complet es pot consultar a la Base de Dades Nacional de Subvencions (https://www.infosubvenciones.es/bdnstrans/GE/es/convocatoria/527255), i a la pàgina web del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial (http://www.serradetramuntana.net/ca/consorci).

Primer. Objecte

La finalitat d'aquesta convocatòria és promoure la recuperació sostenible dels valors de caire patrimonial i paisatgístics que foren essencials en la declaració com a Patrimoni Mundial de la Serra de Tramuntana. Es pretén fomentar obres públiques que potenciïn el sector de la construcció local d'una forma directa, i el sector cultural i turístic d'una forma indirecta, respectant les tècniques i materials tradicionals.

Especialment es cerca la millora d'entrades i accessos als pobles de la Serra de Tramuntana, així com l'embelliment d'espais emblemàtics o significatius dels municipis que estiguin situats dins l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana que ve determinat en l'article 5 dels Estatuts del Consorci..

Les actuacions que realitzin els ajuntaments seran subvencionables amb independència de la classificació del sòl on s'ha de realitzar l'actuació, és a dir, seran subvencionables les actuacions que s'executin tant a sòl rústic com a sòl urbà.

Segon. Entitats beneficiàries

Podran acollir-se a aquesta convocatòria tots els ajuntaments amb territori situat dins l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana declarada patrimoni mundial per la UNESCO.  Aquests municipis són els següents: Alaró, Andratx, Banyalbufar, Bunyola, Calvià, Campanet, Deià, Escorca, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Lloseta, Mancor de la Vall, Palma, Pollença, Puigpunyent, Santa Maria, Selva, Sóller i Valldemossa.

Tercer. Bases reguladores

Aquesta convocatòria es regeix pel que estableixen les bases reguladores recollides en l'Ordenança general de Subvencions del Consell de Mallorca de 23 de desembre de 2016  (BOIB núm. 21, de 18 de febrer de 2017), modificada en data 14 de juny de 2018 (BOIB núm. 96, de 04.08.2018). Per tant, les entitats interessades han de complir amb el contingut tant de les Bases com d'aquesta convocatòria. En el no regulat ni en l'Ordenança ni en la Convocatòria serà d'aplicació el que estableix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei general de subvencions.

Quart. Actuacions subvencionables

1. Seran actuacions subvencionables aquelles que promoguin la recuperació sostenible dels valors de caire patrimonial i paisatgístics que foren essencials en la declaració com a patrimoni mundial de la Serra de Tramuntana. Especialment ho seran aquelles actuacions per a la millora d'entrades i accessos als pobles de la Serra de Tramuntana, així com l'embelliment d'espais emblemàtics o significatius dels municipis que estiguin situats dins l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana que ve determinat en l'article 5 dels Estatuts del Consorci.

Les actuacions que realitzin els ajuntaments per a la millora d'espais i d'entrades i accessos seran subvencionables amb independència de la classificació del sòl on s'ha de realitzar l'actuació, és a dir, seran subvencionables les actuacions que s'executin tant a sòl rústic com a sòl urbà, sempre i quan l'actuació estigui inclosa dins la delimitació territorial de la Declaració de Patrimoni Mundial.

 

2. Entre els elements que es poden dur a terme seran:

  • Obres de rehabilitació, reforma i embelliment d'entrades de pobles o nuclis de població.

  • Obres de rehabilitació o reacondicionament d'entrades de camins públics.

  • Obres de restauració d'elements etnològics vinculats a la captació, conducció, aprofitament i emmagatzematge de l'aigua, i d'altres elements com:

    • qanats, fonts, pous, sínies, albellons, síquies i canaletes, aljubs, basses, bassols i safareigs, molins d'extracció d'aigua i molins d'aigua, colls de cisterna, abeuradors, rentadors, torrents i xaragalls, ponts, pedres passadores, guals empedrats.

    • eres de batre, els miradors, forns de calç, cases de neu, forns de carboner, barraques de carboner (elements de pedra), marges i parets de pedra en sec, marges i parets de pedra en sec de camins, barraques de pedra en sec, molins de vent i de sang.

  • Obres de recuperació d'elements arquitectònics, com per exemple: torres de defensa, tafones, creus de terme, cases i casals urbans i altres immobles amb valors patrimonials.

  • Restauració o reparació d'elements de titularitat pública, siguin etnològics, patrimonials, arquitectònics o bens públics que formin part del paisatge i patrimoni de la Declaració de Patrimoni de la Serra de Tramuntana, i que s'hagin vist afectats per la catàstrofe meteorològica del dia 29 d'agost de 2020.

Totes les intervencions s'han de dur a terme respectant les tècniques i els materials originals si escau, i han de ser transitables, utilitzables i visitables per part de la població una vegada executades. L'incompliment d'aquests condicionants serà causa d'exclusió de la convocatòria o de la pèrdua del dret a cobrar la subvenció concedida.

Per part del Consorci Serra de Tramuntana es podrà valorar la inclusió d'altres elements no prevists a aquest apartat sempre que compleixin les condicions de l'apartat 1.

3. També seran subvencionables aquelles actuacions incloses a l'apartat 2, a elements ubicats a propietat privada que siguin declarats Bé d'Interès Cultural o que siguin Bens Catalogats, sempre i quan hagi un Conveni de Col·laboració entre l'ajuntament i la propietat particular que prevegi, com a mínim, entre les seves condicions:

  • Que l'element a restaurar sigui lliurement visitable durant un mínim de deu anys amb les obligacions mínimes previstes a l'article 34.1 c) de la Llei  12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears (BOIB núm. 165, de 29 de desembre de 1998).

  • Que es gestioni l'execució i els permisos i les visites públiques per part de la corporació municipal.

  • Que l'element estigui inclòs en el catàleg municipal, o s'acrediti el compromís per part de la corporació municipal de incloure-ho. En el cas de què la corporació municipal no tingués catàleg municipal s'ha de comprometre a incloure l'element a restaurar quan l'aprovi.

El Conveni de Col·laboració haurà d'estar formalitzat, com a màxim, a la data final de presentació de sol·licituds d'aquesta convocatòria de subvencions.

4. Les actuacions objecte d'aquestes subvencions poden incloure els honoraris de redacció de projecte, així com despeses de recuperació forestal i/o agrícola si resulten indispensables per poder dur a terme l'actuació.

5. Limitacions o condicions a les actuacions subvencionables:

  • En el cas d'actuacions arquitectòniques, els diferents projectes presentats per cada ajuntament no podran afectar a un mateix immoble.

  • En el cas d'actuacions etnològiques, i concretament en la recuperació d'obra de pedra en sec, es prendran com a referència orientativa en funció de la complexitat de la intervenció, els mòduls del Programa de Desenvolupament Rural de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears (Marges: 73,00€/m2 i Paret seca: 65,00€/m2, ambdues quantitats IVA exclòs). Els imports indicats es podran incrementar en un 20% en el cas que la parcel·la on s'hagi de fer l'actuació subvencionada no tengui accés amb vehicle rodat, o l'actuació es desenvolupi a més de 100 metres de l'accés rodat.

  • En el cas d'actuacions a causa de la catàstrofe meteorològica del dia 29 d'agost de 2020, només podran demanar-la aquells ajuntaments que hagin sol·licitat la declaració de zona catastròfica, a saber: Banyalbufar, Esporles i Valldemossa. Dins aquesta línia es poden presentar vàries actuacions dins un mateix projecte, encara que no formin part d'un mateix immoble, sempre que la causa sigui única i exclusivament la de reparar o restaurar els elements danyats.

Cinquè. Finançament i import màxim

1. Per fer front a aquesta convocatòria, es destina la quantitat total d'un milió d'euros (1.000.000,00 euros) corresponent a la partida 00 33615 76200 del pressupost del Consorci de la Serra de Tramuntana.

2. Els ajuntaments podran presentar un màxim de dos projectes o actuacions:

En relació amb els projectes presentats en primer lloc, la quantia màxima que es pot atorgar als ajuntaments dependrà del romanent sobrant després de la concessió dels projectes presentats per causa de la catàstrofe meteorològica, que en tot cas no podrà superar l'import de 50.000,00 €. Les actuacions que no superin l'import a repartir segons el romanent disponible, d'acord amb les regles previstes en la base sisena, podran ser finançades al 100%, i si en supera aquesta quantia haurà de ser finançada per cada ajuntament en la quantia que superi el límit disposat.

Respecte de les actuacions que es presentin en segon lloc, la quantia màxima que es pot atorgar als ajuntaments dependrà del romanent sobrant després de la concessió dels projectes presentats en primer lloc, que en tot cas no podrà superar l'import de 20.000,00 €. Les actuacions que no superin l'import a repartir segons el romanent disponible, d'acord amb les regles previstes en la base sisena, podran ser finançades al 100%, i si en supera aquesta quantia haurà de ser finançada per cada ajuntament en la quantia que superi el límit disposat.

3. Excepcionalment, i per aquells ajuntaments ja descrits a l'apartat 5 del punt quart d'aquest extracte, que hagin sol·licitat la declaració de zona catastròfica afectats pel temporal de dia 29 d'agost de 2020, podran presentar un tercer projecte. La quantia màxima que es pot atorgar no podrà superar el límit de 50.000,00 €. Així, les actuacions que tenguin un cost de fins a 50.000,00 € podran ser finançades al 100%, i si en supera aquesta quantia haurà de ser finançada per cada ajuntament en la quantia que superi el límit de 50.000,00 € esmentat

Sisè. Termini de presentació

El termini per presentar les sol·licituds és de 15 dies hàbils comptadors des de l'endemà de la publicació d'aquest extracte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Setè. Altres dades.

L'entitat beneficiària haurà d'acabar les actuacions en un termini d'onze (11) mesos i presentar la justificació de les despeses en un termini de dotze (12) mesos comptadors ambdós terminis des de la publicació de la concessió de les subvencions al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

  

Palma, 6 d'octubre de 2020

La secretària del Consorci Serra de Tramuntana Patrimoni Mundial

(per delegació, BOIB núm. 143, de 15 de novembre de 2018)

Nieves Rodríguez Verdú