Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 9679
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es modifica la Resolució de convocatòria extraordinària d’ajuts per cobrir les despeses financeres d’operacions de liquiditat per fer front als efectes sectorials produïts pel concurs de creditors de l’agència de viatges majorista Thomas Cook i la Resolució de convocatòria d’ajuts per cobrir les despeses derivades d'inversions, instal·lacions o obres realitzades als establiments d’entitats afectades pel concurs de creditors de l’agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual es modifica la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 14 de novembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria extraordinària d'ajuts a la microempresa, la petita empresa i la mitjana empresa de les Illes Balears per cobrir les despeses financeres d'operacions de liquiditat per fer front als efectes sectorials produïts pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup sobre l'economia de les Illes Balears i la Resolució del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 4 de desembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria d'ajuts a la microempresa, petita i mitjana empresa de les Illes Balears per cobrir les despeses derivades d'inversions, instal·lacions o obres de modernització o d'adaptació a criteris de competitivitat i qualitat realitzades als establiments d'entitats afectades pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup

Antecedents

1. En data 16 de novembre es va publicar al BOIB la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 14 de novembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria extraordinària d'ajuts a la microempresa, la petita empresa i la mitjana empresa de les Illes Balears per cobrir les despeses financeres d'operacions de liquiditat per fer front als efectes sectorials produïts pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup sobre l'economia de les Illes Balears.

2. En data 7 de desembre es va publicar al BOIB la Resolució del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 4 de desembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria d'ajuts a la microempresa, petita i mitjana empresa de les Illes Balears per cobrir les despeses derivades d'inversions, instal·lacions o obres de modernització o d'adaptació a criteris de competitivitat i qualitat realitzades als establiments d'entitats afectades pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup.

3. La convocatòria d'ajudes per cobrir despeses financeres disposa al seu article 12.1 que “Per al pagament dels ajuts, la persona beneficiària ha d'aportar, abans del 15 d'octubre de 2020, a través de l'entitat col·laboradora, un document de l'Administració concursal acreditatiu que l'empresa deutora pertany al grup Thomas Cook i de l'import del deute afectat.

4. La convocatòria per cobrir despeses derivades d'inversions, instal·lacions o obres disposa al seu apartat novè punt 5 lletra c) que “per a la justificació de la subvenció s'ha de presentar (…):c) Document de l'Administració concursal acreditatiu que l'empresa deutora pertany al grup Thomas Cook i de l'import del deute afectat”.

5. La majoria d'empreses beneficiàries de les ajudes en ambdues convocatòries son acreedores d'empreses estrangeres del grup Thomas Cook i han manifestat a aquesta Direcció General mitjançant registre d'entrada les dificultats per comunicar-se amb les administracions concursals estrangeres per obtenir l'esmentat certificat. Les dificultats provocades als beneficiaris per la fallida de Thomas Cook fortament agreujades per la crisi sanitària provocada pel COVID 19 des de el punt de vista econòmic ha provocat la pèrdua quasi sencera de la temporada d'estiu d'aquest any per les empreses turístiques. Aquesta situació justifica una modificació d'ambdues convocatòries per tal de no impossibilitar a aquestes empreses l'obtenció de l'ajuda per la impossibilitat de complir amb un dels requisits formals de les convocatòries.

6. D'altra banda, la declaració de l'estat d'alarma, el dia 14 de març de 2020, pel Reial decret 463/2020, va suposar la suspensió i interrupció dels termes administratius per la tramitació dels procediments de les entitats del sector públic. El Reial decret 537/2020, de 22 de maig, pel qual es prorroga l'estat d'alarma declarat pel Reial decret 463/2020, de 14 de març, preveu la represa de terminis administratius suspesos amb efectes des de l'1 de juny de 2020.

7. A més durant l'estat d'alarma moltes empreses varen haver de cessar en el seu funcionament i prestació de serveis.

8. L'apartat novè de la convocatòria per cobrir despeses derivades d'inversions, instal·lacions o obres disposa que Les factures per justificar la inversió subvencionada han d'estar incloses dins el període d'elegibilitat comprès entre el 24 de setembre de 2019 i el 31 de març de 2020. El pagament efectiu d'aquestes factures s'ha d'haver produït abans que finalitzi el termini de presentació de la justificació econòmica.

9. Aquesta paralització de l'activitat econòmica i suspensió dels terminis administratius justifica l'ampliació del termini establert en la convocatòria esmentada per a que els beneficiaris de la subvenció puguin desenvolupar el projecte subvencionat dins període elegible pel temps que els terminis varen estar suspesos.

Fonaments de dret

1. La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i el seu reglament (Reial decret 887/2006, de 21 de juliol).

2. El Decret legislatiu 2/2005, de 28 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de subvencions (BOIB número 196, de 31 de desembre).

3. L'Ordre de la consellera de Comerç, Indústria i Energia de 8 d'abril de 2008 estableix les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de comerç i serveis (BOIB núm. 52, de 17 d'abril) i preveu com a susceptibles de subvenció les activitats destinades a la modernització del comerç i el servei i l'adaptació a criteris de competitivitat i qualitat.

4. Llei 14/2014, de 29 de desembre, de finances de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

5. El Decret 75/2004, de 27 d'agost, de desplegament de determinats aspectes de la Llei de finances i de les lleis de pressuposts generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 122, de 2 de setembre).

6. Decret llei 8/2020, de 13 de maig, de mesures urgents i extraordinàries per a l'impuls de l'activitat econòmica i la simplificació administrativa en l'àmbit de les administracions públiques de les Illes Balears per pal·liar els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19.

7. Reial decret 463/2020 de declaració de l'estat d'alarma, de dia 14 de març de 2020. El Reial decret 537/2020, de 22 de maig, pel qual es prorroga l'estat d'alarma.

Per tot això, dict la següent

Resolució

Primer. Modificar la Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 14 de novembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria extraordinària d'ajuts a la microempresa, la petita empresa i la mitjana empresa de les Illes Balears per cobrir les despeses financeres d'operacions de liquiditat per fer front als efectes sectorials produïts pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup sobre l'economia de les Illes Balears en els termes següents:

Els apartats 12, 13 i 14:

A. El punt 1 de l'apartat 12 queda redactat de la següent manera: “El pagament de la subvenció s'ha de fer, com a bestreta, una vegada concedida la subvenció i d'acord amb l'article 17.2 de l'Ordre de bases.”

S'eliminen els punts 2 i 3 de l'apartat 12.

El punt 4 de l'apartat 12 passa a ser el punt 2 de l'apartat 12, i queda redactat de la següent forma: “No dóna lloc a la minoració de la quantia atorgada, si l'import que consta en el document esmentat en l'apartat 13 primer paràgraf és inferior a la quantitat de les factures presentades amb la sol·licitud però igual o superior al crèdit concedit.”

B. El apartat 13 primer paràgraf, referent al compte justificatiu, queda redactat de la següent manera: “Una vegada finalitzada l'operació financera objecte de l'ajut abans del 15 d'octubre de 2023, l'entitat col·laboradora ISBA, SGR, ha de presentar a la Direcció General de Promoció Econòmica, Emprenedoria, Economia Social i Economia Circular un informe acreditatiu del compliment de l'operació financera, en els termes establerts en la concessió de l'ajut així com un document de l'Administració concursal acreditatiu que l'empresa deutora pertany al grup Thomas Cook i de l'import del deute afectat. En cas de impossibilitat material d'aconseguir-ho, un informe de l'auditor que acrediti fefaentment l'impagament de les factures. Per validar que la empresa deutora pertany al grup Thomas Cook i que està inactiva, l'entitat colaboradora, ISBA SGR, aportarà un informe de una base de dades d'informació internacional de reconegut prestigi.”

C. El punt 1 de l'apartat 14, on fa referència al punt 1 de l'apartat 12, ha de fer referència a l'apartat 13 primer paràgraf, i queda redactat de la següent manera: Si la persona beneficiària no acredita documentalment l'import del deute i la seva afecció al procediment concursal en els termes prevists en l'apartat 13 primer paràgraf, s'ha d'entendre que renuncia a l'ajut sol·licitat i s'ha de procedir a la revocació de l'ajut sense més tràmits.

Segon. Modificar la Resolució del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de dia 4 de desembre de 2019 per la qual s'aprova la convocatòria d'ajuts a la microempresa, petita i mitjana empresa de les Illes Balears per cobrir les despeses derivades d'inversions, instal·lacions o obres de modernització o d'adaptació a criteris de competitivitat i qualitat realitzades als establiments d'entitats afectades pel concurs de creditors de l'agència de viatges majorista Thomas Cook i del seu grup en els termes següents:

El apartat novè punts 3, 4 i 5 c) queda redactat de la següent manera:

3.El termini per justificar que les activitats s'han duit a terme finalitza el 30 de març de 2021.

4. Les factures per justificar la inversió subvencionada han d'estar incloses dins el període d'elegibilitat comprès entre el 24 de setembre de 2019 i el 25 de juny  de 2020. El pagament efectiu d'aquestes factures s'ha d'haver produït abans del 25 de juny de 2020.

5. Per a la justificació de la subvenció s'ha de presentar la documentació següent:

c) Document de l'Administració concursal acreditatiu que l'empresa deutora pertany al grup Thomas Cook i de l'import del deute afectat o en cas de no poder obtenir aquesta documentació un informe de l'auditor que acrediti fefaentment l'impagament de les factures. Per validar que la empresa deutora pertany al grup Thomas Cook i que està inactiva, l'entitat colaboradora, ISBA SGR, aportarà un informe de una base de dades d'informació internacional de reconegut prestigi.”

Tercer. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller Model Econòmic, Turisme i Treball en el termini d'un mes comptador des de l'endemà que s'hagi publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears,d'acord amb el que disposen l'article 57 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril), i l'article 124 de la Llei 39/2105, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú (BOE núm. 236, de 2 d'octubre).

També es pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de publicar-se en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, d'acord amb el que estableix l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa (BOE núm. 167, de 14 de juliol).

 

Palma, 13 d'octubre de 2020

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball Iago Negueruela Vazquez