Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 9385
Resolució del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per la qual s'ordena la publicació de l'Acord de Modificació de l'Acord de 2 de juliol de 2020 subscrit amb les organitzacions sindicals amb més representativitat de les Illes Balears sobre el reinici dels processos d'eleccions sindicals a les empreses i les administracions públiques de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. L'impacte del coronavirus en les empreses i en els treballadors, tant en l'entorn econòmic com en el de salut pública, va fer necessària l'adopció de mesures extraordinàries en l'àmbit de les eleccions sindicals a les empreses i les administracions públiques.

2. El 16 de març de 2020, aquesta Conselleria i les organitzacions sindicals amb més representativitat a les Illes Balears van acordar la suspensió de tots els processos electorals sindicals.

3. El 2 de juliol de 2020, donada la finalització de l'estat d'alarma, aquestes organitzacions van signar un Acord per a la represa de les eleccions sindicals a les Illes Balears.

4. Les mesures i restriccions actuals en matèria sanitària per la Covid-19 continuen afectant els processos d'eleccions sindicals, i la necessitat de garantir el seu desenvolupament normal i protegir la salut dels treballadors, entre d'altres, ha donat lloc a l'actualització de l'Acord referit.

5. El 2 d'octubre de 2020, ha estat signat l'Acord de modificació de l'Acord de 2 de juliol per al reinici dels processos electorals, després de la seva suspensió per la Covid-19 a les Illes Balears.

Fonaments Jurídics

La competència en matèria d'eleccions sindicals correspon a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, d'acord amb el que disposen el Reial Decret 98/1996, de 26 de gener, de traspàs de funcions i serveis de l'Administració de l'Estat en matèria laboral, execució de la legislació laboral (BOE de 29 de febrer de 1996), i el Decret 31/1996, de 7 de març (BOIB de 19 de març de 1996), i s'atribueix a l'conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, de conformitat amb el que disposa l'article 2 de Decret 12/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 88, de 3 de juliol de al 2019).

Per tot això, dict la següent

RESOLUCIÓ

1. Publicar en el Butlletí Oficial de les Illes Balears l'Acord de Modificació de l'Acord de 2 de juliol de 2020, signat amb les organitzacions sindicals amb més representativitat, per la represa de les eleccions sindicals a les Illes Balears.

2. Fer constar que la versió castellana del text és l'original signada i que la versió catalana n'és una traducció.

 

Palma, 2 d'octubre de 2020

La directora general de Treball i Salut Laboral

Virginia Abraham Orte

Per delegació de l'conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball

(BOIB núm. 97/2019)

 

 

Acord de modificació de l'Acord de 2 de juliol de 2020 per la represa dels processos electorals, després de la seva suspensió per la Covid-19 a les Illes Balears

Parts

Virginia Abraham Orte, en representació de la Direcció general de Treball i Salut Laboral de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball.

I, en representació de les centrals sindicals: Miguel Herranz Bonet, per UGT; Carmen Sánchez López, per CCOO, i Francisco Melgarejo Puertollano, per USO, en total, amb una representativitat del 76,88% a les Illes Balears.

Antecedents

1. Com a conseqüència de l'epidèmia Covid-19, i davant la pràcticament invariabilitat de la situació, l'impacte que la crisi sanitària està tenint en les empreses i en els treballadors de les Illes Balears fa necessària la continuïtat de mesures extraordinàries, també a l'àmbit de les eleccions sindicals, per al reinici dels processos electorals.

2. De la mateixa forma en què vam arribar a un acord pel reinici de l'activitat electoral, hem arribat a un acord sobre la necessitat de modificar l'Acord de 2 de juliol de 2020, de manera que en la posada en marxa i desenvolupament dels processos d'eleccions sindicals prevalguin les garanties sanitàries i la distància social en l'àmbit laboral, i en el qual totes les organitzacions sindicals puguin concórrer amb les màximes garanties sanitàries i de drets sindicals.

Les parts ens reconeixem la capacitat legal necessària per formalitzar aquest acord, amb subjecció a les següents

Clàusules

1. Per a les empreses o unitats electorals amb processos electorals oberts que s'han de reprendre des del punt en què es van suspendre:

a. La data a partir de la qual es reinicien aquests processos electorals és el 14 de setembre de 2020. El reinici dels processos en les empreses s'ha de publicitar amb l'antelació deguda i és preceptiva la comunicació, a través de l'Oficina Pública de Registre i Reclamacions en Matèria electoral, en la qual s'indiqui la nova data de la represa del procés electoral corresponent.

b. Només en el cas d'acord escrit per la Mesa electoral i la majoria dels sindicats partícips es pot reprendre el procés abans de la data indicada (14 de setembre de 2020) i mai abans que hagin transcorregut quinze dies des de la finalització de l'estat d'alarma.

c. Aquesta comunicació a l'Oficina Pública de Registre i Reclamacions en Matèria Electoral s'ha de fer amb una antelació mínima de quinze dies naturals a la data de la represa del procés electoral. Per això, els sindicats que participaven en el procés electoral juntament amb la mesa electoral han de fixar la data en què la mesa electoral es reunirà per reiniciar el procés electoral on es va interrompre per l'estat d'alarma.

d. Un cop consensuada la data, els sindicats partícips han de comunicar-la a través de l'Oficina Pública de Registre i Reclamacions en Matèria Electoral a l'empresa o l'Administració. En la comunicació s'ha de recordar el moment del calendari electoral en què va quedar aturat el procés i ha de recuperar-se el procés electoral des d'aquest moment.

e. El dia de reinici del procés electoral, la taula i els sindicats han de reajustar el calendari electoral pendent per poder dur a terme el procés.

f. En el cas de processos electorals en curs que es trobin en fase posterior a la presentació de les candidatures, les meses electorals han de donar un nou termini de presentació de candidatures, igual al marcat per la llei, sempre que algun dels sindicats concurrents a les eleccions hagi perdut alguna de les persones candidates per temes relacionats amb la Covid-19 o l'estat d'alarma, i si així ho sol·licita a la mesa electoral.

g. En el cas que el sindicat o els sindicats que van promoure les eleccions desisteixin de forma expressa o tàcita, un cop transcorreguts deu dies des de la possibilitat d'activar el procés electoral el 14 de setembre de 2020 i que no ho faci, qualsevol un altre sindicat pot instar la represa del procés electoral.

2. Per a les empreses o unitats electorals preavisades sense constituir taules:

a. El sindicat que va convocar les eleccions sindicals ha de comunicar, a través de l'Oficina Pública de Registre i Reclamacions en Matèria Electoral, la nova data de constitució de taula, que obviament ha de ser a partir de la data en què puguin començar els processos electorals en les empreses. Això és el 14 de setembre de 2020.

b. La nova comunicació, amb la nova data d'inici del procés electoral, s'ha de registrar a l'Oficina Pública de Registre i Reclamacions en Matèria Electoral.

c. Atès que el 16 de març de 2020 van quedar suspesos els preavisos, han d'intervenir quinze dies com a mínim i trenta dies com a màxim entre la nova data de registre i l'inici del procés electoral.

d. En el cas que el sindicat que va promoure les eleccions desisteixi de forma expressa o tàcita de fixar nova data de constitució de la taula, un cop transcorreguts deu dies des de la possibilitat d'activar el procés electoral, el 14 de setembre de 2020, i que no ho faci, qualsevol altre sindicat amb capacitat representativa pot instar la represa del procés electoral.

e. Tots els preavisos suspesos durant l'estat d'alarma han de finalitzar el procés electoral com a màxim al 31 de desembre de 2020.

3. A les empreses afectades per un ERTO s'han de dur a terme les eleccions amb normalitat i s'ha d'estar al que determina la legislació vigent, sempre que l'ERTO estigui, com a mínim, a un 60% de la plantilla treballant de forma presencial. Són electors i elegibles els treballadors fixos i fixos discontinus, tot i estar en ERTO.

Hauran de garantir els drets col·lectius de les persones que treballen a distància (s'inclou el teletreball) de manera que puguin participar de manera efectiva en les activitats organitzades en defensa dels seus interessos laborals, en particular, la seva participació efectiva presencial per a l'exercici del dret a vot en les eleccions a representants legals.

Es recorda que el deure de col·laboració de l'empresari consisteix en proporcionar els mitjans necessaris pel desenvolupament normal del procés electoral.

4. Es pot preavisar en les empreses o unitats electorals sense eleccions o que han perdut la seva vigència des de l'1 de març de 2020 i s'ha de fixar l'inici dels processos electorals a partir del 14 de setembre de 2020.

5. Pel que fa a la representativitat, els delegats de personal i els membres dels comitès d'empresa i de les juntes s'han de mantenir en funcions en l'exercici de les seves competències i de les seves garanties fins que no es promoguin o duguin a terme noves eleccions.

6. L'Oficina d'eleccions sindicals de la Direcció general de Treball i Salut Laboral i les organitzacions acordem el següent:

a. Durant aquest període les certificacions de representativitat que atorgui l'Administració (negociació col·lectiva, etc.) tenen la consideració de provisionals. Atès que l'últim tancament és a desembre de 2019, la certificació ha de tenir data d'1 de març de 2020 i s'han de revisar les certificacions de representativitat una vegada que es disposi de les dades oficials de tancament a 31 de desembre de 2020, sempre que qualsevol de les parts interessades sol·liciti la modificació.

b. A l'efecte de l'article 72.2.b), l'any 2021, de forma excepcional i només i exclusivament en l'any 2021, les jornades dels eventuals contractats per termini de fins a un any s'han de computar com a realitzades en l'any 2019.

7. Els processos d'eleccions sindicals han de complir amb la normativa sobre salut pública, així com, seguir les recomanacions en matèria de salut.

Un cop constituïda la mesa electoral, serà aquesta la que decidirà la suspensió del procés electoral si considera que la continuïtat de la mateixa pot suposar un risc per a la salut.

Es recomana no promoure eleccions sindicals en els centres de gent gran, persones amb discapacitat o altres col·lectius que es troben en situació de vulnerabilitat davant la infecció COVID-19. En tot cas, qualsevol membre de la Comissió d'Eleccions Sindicals Territorials podrà sol·licitar la convocatòria de la mateixa per a determinar el grau de vulnerabilitat i la idoneïtat de la continuïtat del procés electoral.

Els mitjans proporcionats per l'empresari pel desenvolupament del procés electoral s'han d'adequar a les normes i / o recomanacions sanitàries.

8. Es crea la Comissió d'Eleccions Sindicals Territorials pel seguiment del pressent Acord i dels processos sindicals i també un calendari de reunions a partir de setembre de 2020. No obstant això, la Comissió s'ha de reunir a proposta de qualsevol de les parts per poder aclarir qualsevol qüestió relativa a aquest Acord, sobretot quan és possible que l'activitat en el conjunt dels sectors no vagi a fer-se de manera homogènia i pot ser que es requereixin acords sectorials de reinici dels processos electorals.

9. La Comissió d'Eleccions Sindicals Territorials es compondrà dels següents membres amb dret a vot:

- Un membre de la UGT

- Un membre de CCOO

- Un membre de USO

- Un membre de la Direcció general de Treball i Salut Laboral

Els membres de la Comissió podran ser assistits pels seus respectius assessors.

10. Les parts signants acorden publicar el present Acord al Butlletí Oficial de les Illes Balears.

11. Aquest Acord substitueix a l'anterior Acord de 2 de juliol de 2020 per la represa dels processos electorals, després de la seva suspensió per la Covid-19 a les Illes Balears.

Com a mostra de conformitat, signem aquest acord en quatre exemplars.

 

Palma,  2 d'octubre de 2020

Per la Direcció general de Treball i Salut Laboral de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

Virginia Abraham Orte

Per les centrals sindicals

Miguel Herranz Bonet, per UGT

Carmen Sánchez López, per CCOO

Francisco Melgarejo Puertollano, per USO