Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MODEL ECONÒMIC, TURISME I TREBALL

Núm. 9083
Instrucció del Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball de 29 de setembre 2020, sobre la finalització de la temporada de les persones treballadores amb contracte fixe discontinu

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

La Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears, en data 16 de setembre de 2020, va acordar elevar al Govern d'Espanya una proposta sobre la protecció del sector turístic i les treballadores i treballadors fixos discontinus.

En el text de l'acord es recull com a antecedents una anàlisi de l'impacte econòmic i social de la crisi de la COVID-19 sobre el territori de les nostres illes amb el següent contingut:

“La pandèmia de la COVID-19 ha suposat una crisi sanitària a nivell mundial sense precedents, que s'ha transmès de manera volàtil i inusitada al teixit econòmic i social, provocant una paralització de l'economia mundial.

En el cas d'Espanya, l'expansió de la malaltia va obligar a l'aprovació del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es va establir l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, que va comportar importants mesures restrictives de la mobilitat i l'economia que van implicar el cessament parcial o total de determinades activitats.

La comunitat autònoma de les Illes Balears, amb un model econòmic de marcat caràcter terciari i propulsat per activitats turístiques, ha estat un dels territoris més afectats per la crisi sanitària de la COVID-19, que es va iniciar prèviament al llançament massiu de la temporada turística. No han d'obviar-se les dificultats del sector turístic que desenvolupa la seva activitat en un entorn econòmic globalitzat, profundament canviant.

Per a donar resposta, des d'un punt de vista social, a la situació generada per la crisi de la COVID-19, el Govern de l'Estat va aprovar el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per a fer front a l'impacte econòmic i social del COVID-19, mitjançant el qual es van garantir mesures de flexibilitat i de protecció del teixit productiu i social del nostre país, a través de la figura jurídica dels expedients de regulació temporal d'ocupació (d'ara endavant ERTE).

A la comunitat autònoma de les Illes Balears els ERTE han tingut un especial nivell de cobertura, gràcies a la inclusió de les treballadores i treballadors fixos discontinus, inclusivament tot i que no havien estat anomenats abans de l'inici de l'estat d'alarma, de manera que s'han vist protegits mitjançant una prestació extraordinària per desocupació.

Malgrat els esforços del Govern de les Illes Balears i dels agents socials per impulsar la temporada turística, amb una major activació al mes de juliol, l'evolució de la crisi sanitària ha impedit estendre la reactivació del sector des de mitjan mes d'agost, estant, en aquests moments, pràcticament paralitzada l'activitat turística. D'aquesta manera, la crisi de la COVID-19 ha significat a més d'un inici tardà de la temporada turística, una finalització anticipada d'aquesta, perquè sol donar-se per conclosa en els mesos d'octubre i novembre.

Davant aquesta situació es fa imprescindible garantir la protecció de les treballadores i treballadors fixos discontinus, perquè són els qui responen a l'estacionalitat de l'activitat turística a les nostres illes. La falta de temporada turística ocasionada per la crisi de la COVID-19 ha afectat de manera especial a aquest col·lectiu de treballadors, els quals podrien veure's abocats a situacions de total desprotecció, mancant de dret d'accés a prestacions per desocupació o subsidis. Alhora, és necessari donar cobertura al teixit empresarial, evitant una situació de descapitalització que podria generar l'obligació d'abonar quotes de Seguretat Social en períodes prolongats d'inactivitat”.

Amb l'objectiu de donar cabuda a la protecció simultània d'empreses i persones treballadores, l'acord de la Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears proposava la determinació d'una data de fi de temporada turística per al col·lectiu de fixos discontinus, que permetés d'una banda, el reconeixement d'una prestació extraordinària per a tals treballadores i treballadors i d'altra banda, esplaiar a les empreses de l'obligació d'abonar quotes de Seguretat Social durant períodes mancats d'activitat i ingressos.

Amb tot, la proposta de la Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears ha estat efectivament materialitzada en el nou Reial decret llei aprovat pel Govern de l'Estat, destinat fonamentalment a la protecció de l'ocupació al nostre país.

En aquest sentit, la norma estatal ha reconegut una nova prestació extraordinària per a les treballadores i treballadors fixos discontinus, una vegada finalitzada l'afectació a l'expedient de regulació temporal d'ocupació, amb vigència fins al 31 de gener de 2021.

Segons el que disposa l'article 32.11 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, la CAIB té la funció executiva en matèria de legislació laboral.

L'article 2 del Decret 21/2019, de 2 d'agost, de la Presidenta de les Illes Balears, pel qual s'estableixen les competències i l'estructura orgànica bàsica de les conselleries de l'Administració de la CAIB, estableix que les competències en matèria de treball corresponen a la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, exercint-les a través de la Direcció General de Treball i Salut Laboral.

L'article 21.2 de la Llei 3/2003, de 26 de març, de Règim Jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, estableix que tenen la consideració d'instruccions aquelles regles internes dirigides a establir pautes o criteris d'actuació per les quals es regiran, en general, els òrgans i les unitats administratives dependents, o aquells que les hagin d'aplicar per raó de la matèria o de les tasques que desenvolupin.

Per tot això, i per a reafirmar les mesures de protecció de les persones treballadores amb contracte fix discontinu i el sector turístic de les nostres illes, es considera necessari dictar la següent,

INSTRUCCIÓ

Data de fi de temporada de les treballadores i treballadors fixos discontinus.

Tal com figura en l'Acord de la Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears de 16 de setembre, es considera el dia 30 de setembre de 2020 com a data de fi de temporada i activitat per a les treballadores i treballadors fixos discontinus.

D'aquesta manera, s'habilita a les empreses per a què, a partir de tal data, procedeixin a interrompre la relació laboral del col·lectiu de fixos discontinus. Sense perjudici, com és evident, de poder mantenir la prestació de serveis de les esmentades persones treballadores en el desenvolupament de l'activitat empresarial.

 

Palma, 29 de setembre de 2020

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball Iago Negueruela Vázquez