Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ALCÚDIA

Núm. 9255
Modificació de l'Ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana a l'espai públic d'Alcúdia

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Realitzada consulta pública de l'acord fins a les hores provisional adoptat pel Ple de la corporació en sessió ordinària de data 03 de juliol de 2020, de la modificació de l'ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana a l'espai públic d'Alcúdia, segons consta a la documentació obrant en l'expedient, no s'ha presentat reclamació o suggeriment al registre general d'entrada de l'Ajuntament, per la qual cosa, de conformitat amb el que estableix l'article 49 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local (LRBRL), i l'article 102 de la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears (LMRLIB), en data 22 de setembre de 2020, s'ha elevat a definitiu l'acord d'aprovació inicial.

En compliment d'allò que disposa l'article 70.2 de la LRBRL i l'article 103 de la LMRLIB es publica a continuació, el text íntegre de l'esmentada modificació de l'ordenança aprovada, la qual entrarà en vigor a partir de la data de dita publicació i hagi transcorregut el termini previst en l'article 65.2 de la LRBRL i l'article 113 de la LMRLIB.

 

MODIFICACIÓ DE L'ORDENANÇA DE MESURES PER FOMENTAR I GARANTIR LA CONVIVÈNCIA CIUTADANA A L'ESPAI PÚBLIC D'ALCÚDIA

CAPÍTOL SETÈ CONSUM INDEGUT DE BEGUDES I PRÀCTICA DEL BOTELLOT EN ELS ESPAIS PÚBLICS

Article 42.- Fonaments de la regulació

La regulació continguda en aquest capítol es fonamenta en la protecció de la salut pública i la salubritat, el respecte al medi ambient, la protecció de les persones menors d'edat, el dret al descans i tranquil·litat dels veïnats i veïnades, el dret a gaudir d'un espai públic net i no degradat, l'ordenada utilització de la via pública, la garantia de la seguretat pública, a més d'altres béns com, per exemple, la competència lleial en el marc d'una economia de mercat i els drets de les persones consumidores i usuàries.

Article 43.- Normes de conducta

1.- Per part de l'Ajuntament d'Alcúdia, es vetlarà perquè no es consumeixin begudes alcohòliques en els espais públics.

2.-  Està prohibit el consum de begudes, preferentment alcohòliques  al carrer o espais públics quan aquest pugui causar molèsties a les persones que utilitzin l'espai públic o als veïnats i veïnades.

La prohibició a què es refereix aquest apartat quedarà sense efecte en els supòsits en què el consum de begudes  tingui lloc en establiments i altres espais reservats expressament per a aquella finalitat, com ara terrasses i vetladors, i quan l'esmentat consum compti amb l'oportuna autorització municipal, com a les festes populars, patronals, fires, concerts o altres esdeveniments similars amb autorització municipal.

 3. Queda especialment prohibida la pràctica del “BOTELLOT”. S'entén per botellot el consum de begudes alcohòliques o sense alcohol, no procedents de locals d'hostaleria, al carrer o espais públics, per un grup de persones quan, com a resultat de la concentració de persones o de l'acció de consum, es puguin causar molèsties als veïnats i veïnades o a les persones que utilitzen l'espai públic, o es pugui deteriorar la salubritat de l'entorn o provocar-hi situacions d'insalubritat.

A aquests efectes, l'esmentada alteració es produirà quan s'esdevingui alguna de les circumstàncies següents:

  1. Quan per la morfologia o la naturalesa del lloc públic, el consum el puguin fer de forma massiva  grups de persones o  convidi  a l'aglomeració.

  2. Quan com a resultat de la concentració de persones o de l'acció de consum, es puguin deteriorar la tranquil·litat de l'entorn o provocar-hi situacions d'insalubritat.

     

     

  1. Quan el consum s'exterioritzi en forma denigrant per a les persones vianants o la resta d'usuaris i usuàries  dels espais públics.

  1. Quan els llocs en què es consumeixi  es caracteritzin per l'afluència de persones menors d'edat,  o la presència d'infants i adolescents.

4. Les persones o entitats organitzadores de qualsevol acte públic de naturalesa cultural, lúdica, festiva, esportiva o de qualsevol altra índole vetlaran perquè no es produeixin durant el transcurs de l'acte les conductes descrites en els apartats anteriors. Si amb motiu de qualsevol d'aquests actes es realitzen aquelles conductes, les persones o entitats organitzadores ho comunicaran immediatament als agents de l'autoritat. 

5. Sense perjudici de la responsabilitat civil subsidiària del pare, mare, tutor, tutora o persona que tengui la guarda per les accions de les persones menors d'edat que en depenguin, aquells seran també responsables directes i solidaris de les infraccions comeses per les persones menors  d'edat, sempre que, per la seva banda, consti dol, culpa o negligència, inclosa la simple no observança.

6. Tot recipient de beguda ha de ser dipositat en els contenidors corresponents i, si s'escau, a les papereres situades en l'espai públic. Queda prohibit tirar en terra o dipositar a la via pública recipients de begudes com llaunes, botelles, tassons, o qualsevol altre objecte.

7. Igualment, seran objecte de sanció, els casos en què la realització de les conductes descrites en aquest article, vagi acompanyada de l'ús de l'equip musical dels vehicles aturats o estacionats, i també de qualsevol altra font sonora de reproducció mecànica, sempre que el volum pugui ser considerat racionalment molest, amb relació als fonaments de regulació, i es considerarà una infracció independent.

Article 44.- Règim de sancions

1. La realització de les conductes descrites en l'apartat segon de l'article precedent serà constitutiva d'una infracció lleu, i se sancionarà amb multa de 30 a 100 euros,  llevat que els fets siguin constitutius d'una infracció més greu.

La dita sanció s'aplicarà al seu límit màxim excepte si hi concorren circumstàncies atenuants de caràcter rellevant.

2. La realització de la conducta descrites en els apartats 6 i 7 de l'article precedent serà constitutiva d'infracció lleu, i se sancionarà amb multa de fins a 500 euros, llevat que el fet constitueixi una infracció més greu.

En aquest cas, i si no s'aprecien circumstàncies modificatives de la responsabilitat, s'aplicarà la sanció tipus de 300 euros.

3. Constitueix infracció greu, que se sancionarà amb multa de 750,01 a 1.500 euros, la conducta prohibida de consum de begudes  descrites en l'apartat 3 de l'article precedent.

Article 45.- Intervencions específiques

1. En els supòsits recollits en els articles anteriors, els i les agents de l'autoritat retiraran i intervindran cautelarment les begudes, els envasos o els altres elements objecte de les prohibicions, i també els materials o els mitjans emprats.

Les begudes i els aliments intervinguts  es destruiran per raons higiènic sanitàries, de la qual cosa es deixarà constància.

2. Si les persones infractores són persones menors d'edat, es practicaran les diligències necessàries per comprovar si hi concorren indiciàriament les circumstàncies previstes en l'apartat 4 de l'article 73, a fi de procedir, també, a la seva denúncia.

3. Per garantir la salut de les persones afectades, i per a evitar molèsties greus als ciutadans, els i les agents de l'autoritat, quan pertoqui, podran acompanyar les persones en estat d'embriaguesa als serveis de salut o d'atenció social corresponents.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. En tot el que no estigui previst en la present ordenança hom s'ha d'ajustar al que disposen la Llei de règim local i la seva normativa complementària, així com les disposicions, generals o autonòmiques, que hi siguin d'aplicació en la matèria.

Segona. D'acord amb el que disposa l'article 70.2 de la Llei 7/85, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local, la present ordenança entrarà en vigor a partir de la data en què se'n publiqui el text íntegre en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i sempre que hagi transcorregut el termini previst a l'art. 65.2 de l'esmentada Llei.”

Contra el present acord es podrà interposar recurs contenciós-administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos comptats a partir del dia següent al de la publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears, de conformitat amb l'establert als articles 112.3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques -LPACAP-, i 10.b) i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, Reguladora de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa -LJCA-.

 

Alcúdia, 29 de setembre de 2020

La batlessa Bàrbara Rebassa Bisbal