Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE BANYALBUFAR

Núm. 9214
Aprovació definitiva de la modificació de l’Ordenança fiscal reguladora de la taxa per utilització de domini públic dels aparcaments a l’aire lliure del municipi de Banyalbufar

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data 17 d'agost de 2020, mitjançant acord de plenari, es va acordar l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per utilització de domini públic dels aparcaments a l'aire lliure del municipi de Banyalbufar.

No havent-se presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'Acord plenari inicial aprovatori de de l'Ordenança fiscal reguladora de la taxa per utilització de domini públic dels aparcaments a l'aire lliure del municipi de Banyalbufar., el text íntegre de la qual es fa públic, per al seu general coneixement i en compliment del que es disposa en l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.

ORDENANÇA FISCAL REGULADORA DE LA TAXA PER UTILITZACIÓ DE DOMINI PÚBLIC DELS APARCAMENTS A L'AIRE LLIURE DEL MUNICIPI DE BANYALBUFAR

 

Article 1.

Fonament legal

D'acord amb allò que estableix l'article 106 de la Llei 7/1985, de bases de règim local, i els articles 57 i 20.3 u) del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, i de conformitat amb allò que disposen els articles 20 a 29 del mateix TRLRHL, s'estableix la taxa pel servei d'estacionament regulat de vehicles, que es regirà per aquesta ordenança fiscal.

Article 2.

Fet imposable

Constitueix el fet imposable de la taxa l'aprofitament especial del domini públic local que es produeix quan s'estacionen vehicles a les zones delimitades i als aparcament públics a l'aire lliure que requereixen regulació, i que es determinen amb aquesta finalitat a l'annex I d'aquesta ordenança.

No estan subjectes al pagament de la taxa:

a) Les motocicletes i ciclomotors de dues rodes.

b) Els vehicles, propietat de minusvàlids, que disposin de l'acreditació oficial de la condició esmentada de forma visible al parabrises davanter.

c) Els vehicles autotaxis, quan el conductor hi sigui present.

d) Els vehicles ambulàncies quan estiguin realitzant serveis sanitaris.

e)  Els vehicles que paguin l'impost de circulació al municipi de Banyalbufar.

Article 3. Subjecte passiu

Són subjectes passius de la taxa les persones físiques o jurídiques titulars dels vehicles en el Registre de Trànsit. Tindrà la consideració de substitut del contribuent –i estarà obligada, en conseqüència, al pagament de la taxa- la persona que condueixi el vehicle en el moment de l'estacionament a les zones reservades amb aquesta finalitat.

Article 4. Vehicles amb IVTM a Banyalbufar

Els vehicles que figurin al registre de l'Ajuntament en l'Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica estan exempts de pagament d'aquesta taxa, però els seus titulars hauran de demanar a l'Ajuntament d'expedició d'aquesta targeta d'exempció.

L'Ajuntament atorgarà, prèvia sol·licitud de la persona interessada, un tipus de targeta de resident, que tindrà validesa de dos anys per als vehicles que compleixin els requisits següents:

-  Que el permís de circulació del vehicle consti a un domicili de Banyalbufar i es meriti a aquest municipi l'impost (IVTM).

-  Que no tingui deutes pendents amb aquest ajuntament.

En el cas de deteriorament, pèrdua o subtracció de la targeta vigent, així com en el supòsit de canvi de vehicle, les persones afectades podran sol·licitar l'emissió d'una nova targeta, sense cap cost, però el període de validesa serà el que restés a la targeta antiga.

Article 5.

Tramitació de la targeta d'exempció

Per obtenir la targeta d'exempció les persones interessades l'han de sol·licitar mitjançant un escrit o sol·licitud i hauran d'acreditar:

-  La propietat del vehicle, mitjançant exhibició del permís de circulació, o el títol pel qual es disposa del vehicle.

-  L'Abonament de l'import del cost de l'expedició de la targeta de resident (10 €).

Article 6.

Quota tributària

1. La quota vindrà determinada pel temps d'estacionament a les zones de control durant l'horari següent:

2.  De dilluns a diumenge entre les 9:00 h i les 21:00 h des de l'1 d'abril fins el 31 d'octubre.

Quan les circumstàncies del trànsit ho aconsellin, es podrà modificar, amb caràcter temporal i per Decret de Batlia, l'horari establert en el punt anterior.

 Tarifes

Les tarifes es fixen en funció del cost del servei:

Tarifa general:

Des de l'1 d'abril fins al 31 d'octubre:

1 hora.........................1 €

2 hores.......................2 €

3 hores ......................3 € 

Tot el dia....................5 € (Entre les 9:00 h i les 21:00 h)

Tarifa d'anul·lació per excés de temps: 5 €  (sempre que s'anul·li dins els 60 minuts immediatament posteriors al límit màxim horari d'estacionament)

Bonus que es poden adquirir a les oficines de l'Ajuntament:

Tarifa per 7 dies seguits..............25 €

Tarifa per 15 dies seguits........... 40 €

Tarifa per 30 dies seguits............60 €

Des de l'1de novembre fins dia 31 de març:

Gratuït tots els dies.

 Article 7.

Normes de gestió

La taxa es meritarà en el moment en que s'efectuï l'estacionament del vehicle als espais habilitats per a aparcament a l'aire lliure reservats a aquesta finalitat.

El pagament de la taxa es durà a terme a les màquines expenedores de bitllets acreditatius de l'abonament realitzat. Durant el temps d'estacionament, el bitllet s'haurà de col·locar a la part inferior del parabrisa, de manera totalment visible des de l'exterior, igualment que la targeta d'exempció, si es el cas.

En el cas de bonus de 7,15 o 30 dies aquests es poden adquirir a les oficines de l'ajuntament de Banyalbufar en horari de dilluns a divendres de 9 a 14h. Cada targeta de bonus durà incorporada la matrícula del vehicle corresponent, que permetrà estacionar-lo durant el període que indiqui, que correspondrà amb el període satisfet.

Cada targeta d'exempció durà incorporada la matrícula del vehicle corresponent, que permetrà estacionar-lo sense l'aplicació de les tarifes regulades en aquesta ordenança.

El model oficial de les targetes de resident i bonus serà aprovat o modificat per l'Ajuntament.

Article 8.

Infraccions i sancions

S'estableix el següent quadre de denúncies, codis i els imports d'aquestes per incompliment de les normes d'aparcament segons el Reglament General de Circulació.

Es prohibeix la manipulació i/o alteració de les targetes i bonus Si es detecta aquest fet, la policia local procedirà a la retirada immediata de la targeta o bonus. La sanció, previ expedient administratiu, podrà arribar als 200 euros.

No col·locar els bitllets, targetes, bonus  o acreditacions de forma visible al parabrisa davanter del vehicle serà sancionat amb 100 euros.

Excedir del temps màxim d'estacionament permès pel bitllet o bonus serà sancionat amb 80 euros.

Les sancions imposades per incompliment dels paràgrafs 2 i 3 d'aquest article veuran reduïda la sanció en un 50% si són abonades dins els 20 dies naturals següents  al dia en què s'ha comès la infracció.

Disposició addicional

Tot el que no estigui previst en aquesta ordenança es regirà pel Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals i la Llei general tributària.

Disposició transitòria

Es suspèn la vigència de la present Ordenança des del 14 de març de 2020, dia que va ser declarat l'estat d'alarma, fins 31 de desembre de 2020. Aquesta ordenança entrarà novament en vigor, de forma automàtica, el dia 01 de gener de 2021.

Disposició final

Aquesta ordenança començarà a aplicar-se el dia següent a la seva publicació definitiva al BOIB, d'acord amb allò que disposa l'art. 107 de la Llei 7/1985, RBRL, i l'art. 17 de l'RDL 2/2014, de 5 de març, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals.

 

ANNEX I

ZONA D'APARCAMENT A L'AIRE LLUIRE QUE REGULA AQUESTA ORDENANÇA

- Aparcament Camp d'en Toios. “

Contra el present Acord, s'interposarà recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.

 

Banyalbufar, 30 de setembre de 2020

El batle

Mateu Ferrà Bestard