Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE BANYALBUFAR

Núm. 9213
Aprovació definitiva de l’Ordenança municipal reguladora per l’estacionament regulat de vehicles de tracció mecànica en la via pública

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

En data 17 d'agost de 2020, mitjançant acord de plenari, es va acordar l'aprovació de l'Ordenança municipal reguladora per l'estacionament regulat de vehicles de tracció mecànica en la via pública.

No havent-se presentat reclamacions durant el termini d'exposició al públic, queda automàticament elevat a definitiu l'Acord plenari inicial aprovatori de l'Ordenança municipal reguladora per l'estacionament regulat de vehicles de tracció mecànica en la via pública, el text íntegre de la qual es fa públic, per al seu general coneixement i en compliment del que es disposa en l'article 70.2 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, Reguladora de les Bases del Règim Local.

ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA PER L'ESTACIONAMENT REGULAT DE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA EN LA VIA PÚBLICA

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L'aparcament de vehicles i l'ordenació del trànsit té una clara influència en la qualitat de vida i ambiental dels pobles. Per això és necessari dur a terme un correcte control de vehicles que aparquen en les zones d'estacionament regulat, per afavorir un major equilibri entre l'oferta i la demanda de places d'aparcament entre les distintes zones del nucli urbà.

El sistema d'estacionament regulat amb limitació horària per a la permanència en un mateix espai d'aparcament és un instrument adequat per aconseguir aquests objectius.

Per tot això es considera oportú adoptar mesures que limitin l'estacionament en determinades àrees de la població per a garantir la rotació en l'ocupació dels aparcaments en els carrers del poble i s'ha elaborat una disposició de caràcter general que estableix les condicions d'utilització del servei, així com el règim d'infraccions i sancions aplicable.

 CAPÍTOL I. DISPOSICIONS GENERALS

 Article 1. Definició i objecte i àmbit d'aplicació

  1. L'objecte d'aquesta ordenança és la regulació de l'estacionament de vehicles de tota classe o categoria, tant d'ús particular com de servei públic, al terme municipal de Banyalbufar,en les zones de la via pública on es detecta una elevada demanda d'estacionament. Aquestes zones són les que consten a l'annex d'aquesta ordenança, tot i que a la vista del funcionament del servei, la Junta de Govern Local podrà acordar, si s'escau, la seva modificació, i l'acord es farà públic mitjançant la seva publicació al BOIB.

  2. El servei de regulació de l'estacionament té per finalitat la consecució d'un major equilibri entre l'oferta i la demanda d'aparcament entre les distintes zones del nucli urbà. Per això es duran a terme actuacions de limitació i control d'aparcament que seran exercides per la policia local.

  3. Normativa aplicable. El servei de regulació d'estacionament s'ajustarà al que estableix aquesta ordenança, sense perjudici de la normativa de caràcter estatal, autonòmica o municipal sobre la matèria, així com les disposicions de les administracions competents.

 Article 2. Subjectes.

Estan subjectes aquesta ordenança, els conductors dels vehicles en el moment d'estacionar dins de les zones reservades i senyalitzades.

 Article 3. Excepcions.

 No està subjecte aquesta ordenança l'estacionament dels vehicles següents:

a)  Motocicletes i ciclomotors de dues rodes estacionats a les zones reservades a l'efecte i degudament senyalitzades.

b) Els vehicles estacionats a les zones reservades de càrrega i descàrrega, dins de l'horari previst per a realitzar aquestes tasques, sempre que realitzin tasques pròpies de càrrega i descàrrega d'acord amb la seva categoria o activitat.

c)  Els vehicles auto-taxis, quan el conductor hi sigui present.

d) Els vehicles de servei oficial degudament identificats, propietat d'Organismes del'Estat, Comunitat Autònoma,Consell Insular i Municipis,que estiguin destinats directament i exclusivament a la prestació dels serveis públics de la seva competència, quan estiguin prestant serveis propis.

e) Els vehicles destinats a l'assistència sanitària que pertanyin a la Seguretat Social o Creu Roja i les ambulàncies, quan realitzin les seves pròpies funcions.

f)  Els vehicles propietat de discapacitats, quan estiguin en possessió de la corresponent autorització municipal, expedida a tal efecte i facin ús del distintiu aprovat, sempre que el conductor sigui el titular autoritzat.

 Article 4. Exempció.

Estarà exempt de l'aplicació d'aquesta ordenança, els vehicles que paguin l'IVTM a Banyalbufar

  Article 5. Normes de gestió.

  1. L'Ajuntament fixarà i senyalitzarà degudament els vials i zones on seran d'aplicació les normes d'aquesta ordenança, a l'objecte de què els usuaris en tinguin el degut coneixement. En un principi aquestes zones seran les que figuren a l'annex I.

Per a la col·locació de la senyalització, s'haurà de respectar el Decret 96/1994, de 27 de juliol, sobre reglament per a la millora de l'accessibilitat i la supressió de les barreres arquitectòniques

  1. L'horari, en principi serà, tot l'any durant les 24 hores del dia, de dilluns a diumenge.

  2. La Junta de Govern Local podrà modificar les zones regulades i l'horari, quan les circumstàncies així ho aconsellin, i haurà de publicar l'acord al BOIB per a la seva entrada en vigor.

  3. No hi haurà pagament de taxa d'aparcament, es realitzarà mitjançant la col·locació d'un paper indicant l'hora d'arribada, per un temps màxim d'una hora.

  4. Als efectes d'acreditar l'expressada hora d'arribada, s'haurà d'exhibir un paper a la part inferior del parabrises, de forma totalment visible des de l'exterior, en el que hi consti l'hora i dia d'arribada.

Una vegada transcorregut el temps límit, el vehicle haurà de ser canviat de lloc.

Article 6. Tarifes.

Els usuaris no hauran de pagar cap taxa per l'ús de l'aparcament regulat.

Només indicar l'hora i dia d'arribada amb la col·locació d'un paper.

CAPÍTOL II. INFRACCIONS I SANCIONS

Article 7. Infraccions.

Les infraccions d'aquesta ordenança seran denunciades per la policia local. Es consideraran infraccions:

  1. Estacionar en les zones regulades sense exhibir el corresponent paper amb l'hora d'arribada o sense col·locar-lo de forma visible a l'interior del vehicle.

  2. Excedir-se del temps màxim autoritzat.

  3. Manipular o falsificar el paper amb l'hora d'arribada o utilitzar-lo de forma fraudulenta.

  4. Estacionar de manera incorrecta en la zona regulada, de forma que afecti a la fluïdesa o seguretat de la circulació.

  5. Estacionar en les zones regulades sense exhibir la corresponent targeta

  6. Col·locar un nou paper amb un altre hora d'arribada, sense desplaçar el vehicle una vegada transcorregut el temps màxim d'una hora a les zones que figuren a l'annex I.

Es podrà procedir a la immobilització o retirada del vehicle, mitjançant una grua, quan incorri en alguna de les infraccions abans esmentades. En aquests casos, per procedir a la retirada del vehicle, s'haurà d'abonar la taxa de retirada de vehicles amb independència del que correspongui per sanció d'estacionament.

CAPÍTOL III. Del règim disciplinari i del procediment sancionador

Article 8.

Correspon a la Batlia exercir les activitats de control i adoptar les mesures complementàries, cautelars o correctores que siguin necessàries, així com incoar i resoldre els expedients sancionadors que provinguin d'infraccions al present Reglament.

 Article 9.

Els expedients sancionadors es tramitaran d'acord amb el Reglament del règim jurídic del procediment general i de la CAIB

D'acord amb la normativa legal vigent damunt tràfic, circulació de vehicles i seguretat vial.

 Article 10. Sancions.

Les infraccions tipificades a l'article 7 seran lleus i sancionades amb multa de 90 euros.

Tindran la consideració de substituts del contribuent i, en conseqüència, estaran obligats al pagament de la multa les persones físiques o jurídiques titulars dels vehicles, que figurin inscrites com a tal en el Registre General de titulars de la Direcció Provincial de Trànsit.

 DISPOSICIÓ FINAL

 Aquest Reglament començarà a entrar en vigor, a partir de l'endemà de la seva publicació íntegra al BOIB, i romandrà en vigor fins a la seva modificació o derogació expressa.

  

ANNEX I

 Els carrers afectats, són:

 En el nucli urbà de Banyalbufar

 1. Carrer Major

Contra el present Acord, s'interposarà recurs contenciós-administratiu, davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà a la publicació del present anuncio, de conformitat amb l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la Jurisdicció Contenciós-Administrativa.

  

Banyalbufar, 30 de setembre de 2020

El batle

Mateu Ferrà Bestard