Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA D'EDUCACIÓ, UNIVERSITAT I RECERCA

Núm. 8952
Resolució conjunta del conseller d’Educació, Universitat i Recerca i de la consellera de Salut i Consum de 25 de setembre de 2020 per la qual es modifica la Resolució conjunta de 3 de setembre de 2020 que modifica la Resolució conjunta de 6 de juliol de 2020 per la qual s’aproven les mesures excepcionals de prevenció i contenció, coordinació i d’organització i funcionament per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 per als centres educatius no universitaris de la comunitat autònoma de les Illes Balears per al curs 2020- 2021

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. L'Acord del Consell de Govern de 19 de juny de 2020 aprovà el Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, una vegada superada la fase 3 del Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat, referit a les mesures relatives a la comunitat educativa i determina que la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca i la Conselleria de Salut i Consum han d'elaborar conjuntament els protocols d'actuació necessaris per garantir el compliment de les instruccions en relació amb les mesures d'higiene, neteja i desinfecció, i de control sanitari que s'hagin d'aplicar, les distàncies de seguretat que s'hagin de mantenir entre les persones i la distribució d'horaris i espais que permetin evitar contactes massius, amb la finalitat que el funcionament dels centres docents es desenvolupi en les millors condicions de seguretat.

2. En aquest context resultava necessari i urgent adoptar, per al territori de les Illes Balears, mesures de prevenció, contenció i coordinació complementàries a les establertes per l'Estat, fonamentades en les previsions de la normativa sanitària que habilita que s'adoptin i adaptades a l'evolució de la situació epidemiològica a les Illes Balears.

3. Per tant, s'havien d'aplicar les mesures de prevenció necessàries per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 que, d'acord amb la legislació vigent, establís l'executiu de la Comunitat Autònoma, en atenció al fet que l'article 45 de la Llei 5/2003, de 4 d'abril, de salut de les Illes Balears, estableix que corresponen al Govern de les Illes Balears la superior direcció de la política de salut, l'exercici de la potestat reglamentària, la planificació bàsica en aquesta matèria i l'establiment de les directrius corresponents. S'ha de tenir present que la situació d'emergència sanitària declarada per l'Organització Mundial de la Salut, tot i la superació de la fase 3, no ha finalitzat i, per això, el Govern de l'Estat va aprovar el Reial decret llei 21/2020, de 9 de juny, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, que ha de vigir fins que el Govern central declari la finalització de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

4. El 7 de juliol de 2020, es va publicar la Resolució conjunta del conseller d'Educació, Universitat i Recerca i de la consellera de Salut i Consum de 6 de juliol de 2020 en què s'aprovaren les mesures excepcionals de prevenció i contenció, coordinació i d'organització i funcionament per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 per als centres educatius no universitaris de la comunitat autònoma de les Illes Balears per al curs 2020-2021.

5. Aquesta resolució indicava que els protocols d'actuació s' haurien de revisar segons l'evolució de la pandèmia, d'acord amb el que establissin les autoritats sanitàries en cada moment.

6. Per la qual cosa, en data 5 de setembre de 2020, es va publicar la Resolució conjunta del conseller d'Educació, Universitat i Recerca i de la consellera de Salut i Consum de 3 de setembre de 2020 que modificà la Resolució conjunta del conseller d'Educació, Universitat i Recerca i de la consellera de Salut i Consum de 6 de juliol de 2020 per la qual s'aproven les mesures excepcionals de prevenció i contenció, coordinació i d'organització i funcionament per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 per als centres educatius no universitaris de la comunitat autònoma de les Illes Balears per al curs 2020-2021.

7. En aquests moments, atesos els canvis proposats per les autoritats sanitàries referides a les actuacions que s'han de dur a terme davant l'aparició de casos de COVID-19 als centres  educatius no universitaris, s'han hagut de revisar novament els protocols publicats. Aquesta tasca de revisió s'ha duit a terme conjuntament, per mitjà de reunions i de treball en línia,  entre la conselleria de Salut i Consum i la Conselleria d'Educació,Universitat i Recerca.

 

Fonaments de dret

1.El Reial decret llei 21/2020, de 9 de juny, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 (BOE núm. 163, de 10 de juny).

2. El Decret 5/2020, de 18 de juny, de la presidenta de les Illes Balears pel qual es declara superada, en el territori de les Illes Balears, la fase 3 del Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat (BOIB núm. 111, de 19 de juny).

3. L'Acord del Consell de Govern de 19 de juny de 2020 pel qual s'aprova el Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, una vegada superada la fase 3 del Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat (BOIB núm. 112, de 20 de juny), amb les modificacions establertes mitjançant la Resolució de la consellera de Salut i Consum de 13 de juliol de 2020 per la qual es modifiquen mesures concretes del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, una vegada superada la fase 3 del Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat, aprovat per Acord del Consell de Govern de les Illes Balears de 19 de juny de 2020 (BOIB núm. 123, de 13 de juliol).

4. El Decret 23/2020, de 31 de juliol, pel qual s'aprova el Text Consolidat del Decret pel qual s'estableixen els  requisits mínims dels centres de primer cicle de educació infantil (BOIB núm. 135, d'1 de agost).

5. La Llei 3/2003,de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 44, de 3 d'abril).

Per tot això, d'acord amb la proposta formulada conjuntament per la Direcció General de Planificació, Ordenació i Centres i la Direcció General de Salut Pública i Participació amb data 24 de setembre de 2020, es dicta la següent

Resolució

Primer.

Modificar la Resolució conjunta del conseller d'Educació, Universitat i Recerca i de la consellera de Salut i Consum de 25 de setembre de 2020 per la qual es modifica la Resolució conjunta de 3 de setembre de 2020 que modifica la Resolució conjunta de 6 de juliol de 2020 per la qual s'aproven les mesures excepcionals de prevenció i contenció, coordinació i d'organització i funcionament per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 per als centres educatius no universitaris de la comunitat autònoma de les Illes Balears per al curs 2020- 2021, en els aspectes següents:

a) Es modifica l'annex 1 de la resolució de 3 de setembre de 2020,  que substituïa l'annex 4 de la resolució de 6 de juliol de 2020, que apareix com a annex 1 d'aquesta resolució.

b) Es modifica l'annex 2 de la resolució de 3 de setembre de 2020, que substituïa l'annex 5 de la resolució de 6 de juliol de 2020, que apareix com a annex 2 d'aquesta resolució.

c) Es modifica l'apartat III.1 de l'annex 2, de la resolució de 6 de juliol de 2020, Mesures de protecció individual, col·lectiva i control sanitari i pautes per al correcte ús del material de protecció individual als centres educatius de les Illes Balears, referent a la Garantia de distància mínima d'un metre i mig i que passa a tenir la redacció següent:

1. Garantia de distància mínima d'un metre i mig

S'ha de garantir la separació mínima d'un metre i mig entre persones (professorat, alumnat, personal d'administració i serveis, proveïdors i visitants) en totes les activitats que ho permetin, incloses les entrades i sortides de l'aula.

S'establirà un aforament màxim a tots els espais del centre i es garantirà la distància mínima d'un metre i mig o de 2.25 m2 per persona, i es retolarà a l'entrada de cada espai

En tots els nivells educatius es minimitzaran els canvis d'aula dels alumnes i docents, per evitar així el contacte dels docents amb diversos grups d'alumnes.

S'establirà direccionalitat als passadissos per minimitzar els encreuaments sempre que sigui possible. Es marcaran línies al terra amb la direccionalitat i amb la separació mínima on sigui necessari esperar torn per accedir a algun lloc.

Si és possible, s'habilitarà l'entrada i la sortida del recinte per portes diferents per facilitar l'entrada i sortida esglaonada de l'alumnat.

Es fomentaran les activitats exteriors sempre que sigui possible. Els gimnasos, sales de psicomotricitat, etc., s'adaptaran a les necessitats del seu ús i s'asseguraran les mesures de seguretat i higiene. L'educació física i altres activitats similars es realitzaran prioritàriament al pati o altres espais comunitaris. Els centres amb instal·lacions esportives es regeixen per les mesures relatives a les condicions en les quals s'ha de desenvolupar l'activitat esportiva, segons el punt VII del Pla de Mesures Excepcionals de Prevenció, Contenció i Coordinació per Fer Front a la Crisi Sanitària Ocasionada per la COVID-19, una vegada superada la fase 3 del Pla per a la Transició cap a una Nova Normalitat, acordat pel Consell de Govern, de 19 de juny de 2020 (BOIB núm. 112, de 20 de juny).

S'han de prioritzar les reunions per videoconferència. Es permet de manera excepcional la realització de reunions als centres, si és possible a l'aire lliure, sense que se superi en cap cas la xifra de cinquanta assistents i el 50% de la capacitat de la instal·lació en què tenguin lloc. Sempre s'ha de garantir la distància mínima d'un metre i mig. A les reunions de formació en els centres s'han de seguir aquests mateixos criteris. Durant el primer trimestre, totes les formacions que suposin la participació de docents de diferents centres es faran telemàticament.

S'organitzaran torns per al temps d'esplai al pati i evitar contacte físic, diferenciats per edats, tenint en compte els grups de convivència estable, en franges horàries o espais diferents.

Segon.

Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears perquè comenci a produir efectes a partir de la data de publicació.

Interposició de recursos

Contra aquesta Resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant el conseller d'Educació, Universitat i Recerca o la consellera de Salut i Consum en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació en el BOIB, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 57 de la Llei 3 /2003, de 26 de març, de règim jurídic de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

També s'hi pot interposar directament un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació en el BOIB, d'acord amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

 

Palma, 25  de setembre de 2020

El conseller d'Educació, Universitat i Recerca

Martí X. March i Cerdà

La consellera de Salut i Consum

Patricia Gómez i Picard

 

 

Documents adjunts