Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció III. Altres disposicions i actes administratius

ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA

CONSELLERIA DE MOBILITAT I HABITATGE

Núm. 8740
Resolució del conseller de Mobilitat i Habitatge per la qual es designa l’Institut Balear de l’Habitatge per a l’exercici dels drets de tanteig i retracte prevists a la Llei 5/2018, de 19 de juny, de l’habitatge de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Fets

1. La Llei 5/2018, de 19 de juny, de l'habitatge de les Illes Balears, modificada pel Decret llei 3/2020, de 28 de febrer, de mesures urgents en matèria d'habitatge, regula els drets de tanteig i retracte dels quals disposa l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en els supòsits prevists en els articles 26 ter, 26 quater, 36.4, 74 i 75 de la Llei esmentada.

2. Els articles 26 ter, 74 i 75 de la Llei 5/2018 estableixen que els drets de tanteig i retracte són a favor de la conselleria competent en matèria d'habitatge o un altre ens del sector públic que es designi. D'altra banda, els articles 26 quater i 36.4 atribueixen a l'Institut Balear de l'Habitatge (IBAVI) l'exercici dels drets de tanteig i retracte que preveuen aquests preceptes.

3. L'Institut Balear de l'Habitatge (IBAVI) és una entitat pública empresarial de les que preveu l'article 2.1.b) de la Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb personalitat jurídica pròpia i diferenciada, i amb capacitat d'obrar i autonomia de gestió plena, sens perjudici de la relació de tutela amb l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. El Decret 17/2015, de 10 d'abril, d'aprovació dels Estatuts de l'entitat pública empresarial Institut Balear de l'Habitatge, estableix que aquest organisme té com a fins generals els relacionats amb l'habitatge del Govern i de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

De conformitat amb l'article 4 dels seus Estatuts, l'IBAVI gestiona el patrimoni públic d'habitatge de la Comunitat Autònoma i també li correspon exercir, com a funció pròpia i amb caràcter discrecional i facultatiu, la funció relativa als drets de tanteig i retracte establerts a favor de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears sobre els habitatges subjectes a qualsevol tipus de protecció en els supòsits legals previstos, o renunciar-hi.

4. Atesa la conveniència de centralitzar en l'entitat pública empresarial IBAVI totes les activitats que comporta l'exercici de la funció relativa als drets de tanteig i retracte establerts en la Llei 5/2018, interessa designar aquesta entitat als efectes d'exercir aquests drets respecte de les transmissions d'immobles protegits descrits en els articles 74 i 75 i dels immobles lliures prevists en els articles 26 ter, 26 quater i 36.4 de la Llei esmentada.

Fonaments de dret

1. La Llei 5/2018, de 19 de juny, de l'habitatge de les Illes Balears, modificada pel Decret llei 3/2020, de 28 de febrer, de mesures urgents en matèria d'habitatge.

2. La Llei 7/2010, de 21 de juliol, del sector públic instrumental de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

3. El Decret 17/2015, de 10 d'abril, d'aprovació dels Estatuts de l'entitat pública empresarial Institut Balear de l'Habitatge, modificat pel Decret 2/2016, de 15 de gener.

4. El Decret 9/2019, de 2 de juliol, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual es determina la composició del Govern i s'estableix l'estructura de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, que inclou la Conselleria de Mobilitat i Habitatge (BOIB núm. 88 ext., de 3 de juliol de 2019).

Per tot això, dict la següent

Resolució

1. Designar l'Institut Balear de l'Habitatge als efectes que pugui exercir els drets de tanteig i retracte dels quals disposa l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en els supòsits prevists en els articles 26 ter, 26 quater, 36.4, 74 i 75 de la Llei 5/2018, de 19 de juny, de l'habitatge de les Illes Balears, com a funció pròpia i amb caràcter discrecional i facultatiu.

2. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 18 de setembre de 2020

El conseller de Mobilitat i Habitatge

Marc Pons i Pons