Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

SINDICATURA DE COMPTES

Núm. 8684
Acord del Consell de la Sindicatura pel qual s'aprova la Instrucció que regula els tràmits per a la tramesa d'informació i documentació a l'Àrea d'Auditoria de la Comunitat Autònoma de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Antecedents

1.L'article 1 de la Llei 4/2004, de 2 d'abril, de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears, disposa que aquest és l'òrgan al qual correspon la fiscalització externa de l'activitat econòmica, financera i comptable del sector públic de les Illes Balears.

2.D'acord amb el que estableix l'article 29 de l'esmentada Llei 4/2004, la Sindicatura de Comptes s'estructura en àrees funcionals d'auditoria. De conformitat amb l'acord del Consell de la Sindicatura de 14 de juliol de 2016, l'Àrea d'Auditoria de la Comunitat Autònoma s'encarrega de la fiscalització de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, de les seves entitats dependents i vinculades, i de la fiscalització de la comptabilitat electoral en els termes prevists en la legislació electoral.

3. Mitjançant el Consell de la Sindicatura de 30 d'octubre de 2015 (BOIB núm. 164, de 7 de novembre de 2015) es va regular el Registre electrònic de la institució.

Fonaments de dret

1.L'article 3 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, disposa que les administracions públiques s'han de relacionar entre si a través de mitjans electrònics.

2. L'article 5.1 de la Llei 4/2004 estableix que la Sindicatura de Comptes, per complir amb més eficàcia les seves funcions, està facultada per exigir de tots els que estan subjectes a la seva acció fiscalitzadora que proporcionin els antecedents, les dades, els informes i els documents sigui quin sigui el suport, que consideri necessaris per al coneixement i la comprovació deguts de l'acte fiscalitzable. La Sindicatura pot establir, amb caràcter general, el format en què s'ha de facilitar aquesta informació.

3. L'article 8 del Reglament de règim interior de l'SCIB disposa que la Sindicatura de Comptes pot establir, amb caràcter general, el format i els mitjans de comunicació i transmissió en què ha de ser facilitada la informació; a aquest efecte, els comptedants l'han d'entregar en suport informàtic o telemàtic, a requeriment de la Sindicatura, d'acord amb els requisits i les especificacions tècniques que s'estableixin en cada cas.

4. L'article 16.b de la Llei 4/2004 estableix que correspon al Consell de la Sindicatura adoptar les mesures i aprovar els disposicions que siguin necessàries per a l'exercici de les comeses i el compliment de les finalitats que la llei assigna a la Sindicatura.

Per tot això, el Consell de la Sindicatura

Acorda

1. Aprovar la Instrucció que regula els tràmits telemàtics per a la tramesa d'informació i documentació a l'Àrea d'Auditoria de la Comunitat Autònoma de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears

2. Publicar aquest Acord en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

 

Palma, 17 de setembre de 2020 

El síndic major

Joan Rosselló Villalonga

 

Instrucció que regula els tràmits telemàtics per a la tramesa d'informació i documentació a l'Àrea d'Auditoria de la Comunitat Autònoma de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears

Article 1. Objecte

Aquesta Instrucció té per objecte regular els tràmits telemàtics per a la tramesa d'informació i documentació a l'Àrea d'Auditoria de la Comunitat Autònoma de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears.

Article 2. Àmbit d'aplicació

Aquest Instrucció és aplicable a l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a les seves entitats dependents i vinculades, a les formacions polítiques obligades a retre la comptabilitat electoral a l'SCIB i a qualsevol entitat o organisme que fiscalitzi l'Àrea d'Auditoria de la Comunitat Autònoma de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears

Article 3. Tràmits telemàtics

Les entitats incloses dins l'àmbit d'aplicació d'aquesta Instrucció han de trametre la informació i la documentació que requereix l'SCIB a través dels tràmits telemàtics  següents:

• DABA: tramesa de les dades bàsiques de les entitats dependents i vinculades de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (NIF, representant, persona de contacte, règim jurídic aplicable a la contractació, entitats participants, etc).

• TRAIN: tramesa de diversa informació econòmica de les entitats dependents i vinculades de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (deutes amb entitats financeres, ingressos procedents de la CAIB o del Servei de Salut de les Illes Balears, contractes formalitzats, subvencions concedides, etc).

• RENDCOM: tramesa d'informació relativa als comptes anuals de les entitats dependents i vinculades de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (balanç, compte de pèrdues i guanys, execució del pressupost, auditories, etc).

•TRAMINFO: tramesa de qualsevol informació i documentació no inclosa en els tràmits anteriors, que hagin de trametre les entitats incloses dins l'àmbit d'aplicació d'aquesta Instrucció a l'Àrea d'Auditoria de la Comunitat Autònoma de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears.

Article 4. Accés als tràmits telemàtics

Les entitats incloses dins l'àmbit d'aplicació d'aquesta Instrucció poden accedir als tràmits telemàtics per trametre la informació i la documentació esmentada a través del portal web de la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears: <www.sindicaturaib.org>.

Article 5. Identificació, autenticació i signatura electrònica de les persones interessades

Per trametre la informació i la documentació és necessari disposar del document nacional d'identitat electrònic o d'un certificat digital de persona física admès per la plataforma @firma, que s'ha d'utilitzar d'acord amb les condicions d'ús corresponents. Amb el DNI electrònic o amb aquest certificat, els usuaris poden autenticar i signar la tramesa telemàtica d'informació o documentació.

Article 6. Autorització i habilitació

La persona representant de l'entitat pot emplenar el formulari associat a cada tràmit i realitzar la tramesa d'informació o de documentació o pot delegar aquestes tasques en la persona o les persones de l'entitat que consideri oportú.

Per donar-se d'alta com a usuari del sistema de tramitació electrònica, la persona representant o l'autoritzada s'ha de registrar com a usuària amb l'activació de la zona personal del portal web de l'SCIB. D'aquesta manera, ha de signar el formulari de tramesa i registrar l'enviament, i és responsable de l'autenticitat i la veracitat de la informació i de la documentació adjunta que tramet.

Poden donar-se d'alta en el sistema altres persones de l'entitat habilitades, que poden intervenir en la tramitació telemàtica i emplenar formularis i adjuntar documents. La validació d'aquesta habilitació s'ha de realitzar des del sistema de tramitació telemàtica mitjançant la signatura electrònica amb el document nacional d'identitat electrònic o un certificat digital de persona física admès per la plataforma @firma.

Article 7. Requisits tècnics de la documentació

La documentació tramesa ha de complir els requisits tècnics que s'assenyalen en l'aplicació de tramesa telemàtica. En cas que els documents no compleixin els requisits, l'aplicació de tramesa telemàtica així ho indicarà.

Article 8. Entrada en vigor

Aquesta Instrucció entra en vigor l'endemà de publicar-se en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.