Secció II. Autoritats i personal
Subsecció segona. Oposicions i concursos
ADMINISTRACIÓ DE LA COMUNITAT AUTÒNOMA
ESCOLA BALEAR D'ADMINISTRACIÓ PÚBLICA (EBAP)
Núm. 8497
Resolució de la consellera d’Administracions Públiques i Modernització d’11 de setembre de 2020 per la qual s’aproven la convocatòria, les bases, els exercicis i temari, i el barem de mèrits, i es designa el Tribunal Qualificador de les proves selectives per a l’ingrés, pel torn lliure, al cos d'advocacia de l’Administració general de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears
Antecedents
1. Mitjançant Acord del Consell de Govern de 20 de desembre de 2019, es va aprovar l'oferta d'ocupació pública per a l'any 2019 corresponent al personal funcionari de l'àmbit dels serveis generals al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 171,de 21 de desembre).
Els annexos d'aquests acords inclouen les places que constitueixen l'oferta ordinària i les incloses en el procés d'estabilització de l'ocupació temporal, amb indicació dels cossos i escales i les seves destinacions.
2. La Resolució de la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques de 5 de març de 2019 per la qual s' aproven les bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'àmbit dels serveis generals previstes en les ofertes d'ocupació pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, inclosa l'oferta d'ocupació pública aprovada per acord del Consell de Govern el 14 de desembre de 2018.
3. Les places objecte d'aquesta convocatòria són 3 places de torn lliure amb destinació a l'illa de Mallorca.
D'aquestes places, dues corresponen a l'oferta d'ocupació pública ordinària per a l'any 2019 del cos d'advocacia de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (BOIB núm. 171 de 21 de desembre de 2019).
Per altra banda, una de les places correspon a l'oferta pública ordinària per a 2018 del cos d'Advocacia de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears de l'oferta d'ocupació pública del 2018 (BOIB núm. 157 de 15 de desembre de 2018), atès que no es va cobrir en el proc´és de proves selectives convocat per Resolució de la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques de 31 de gener de 2019 (BOIB núm. 15 de 2 de febrer).
4. El procés selectiu per cobrir les places del torn lliure per a l'ingrés al cos d'advocacia es durà a terme pel sistema d'oposició.
Per tot això, fent ús de les competències que m'atorga el punt 3. de l'article 6 de la Llei 3/2007, dict la següent
RESOLUCIÓ
1. Aprovar la convocatòria de proves selectives per cobrir 3 places de personal funcionari de carrera del cos d'advocacia de l'Administració general de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, pel torn lliure, i totes amb destinació a l'illa de Mallorca.
2. Aprovar les bases específiques que han de regir aquesta convocatòria i que s'adjunten a aquesta Resolució com a annex 1.
3. Designar el Tribunal Qualificador d'aquest procés selectiu, el qual està constituït pels membres que s'indiquen en l'annex 2 d'aquesta Resolució.
4. Aprovar els exercicis i el temari que s'exigiran en les proves selectives per a l'ingrés en el cos d'advocacia de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, corresponent a l'oferta pública d'ocupació de l'any 2019, els quals s'adjunten en l'annex 3 d'aquesta Resolució.
5. Fer públic el model de sol·licitud i declaració responsable per participar en aquest procés selectiu, i les recomanacions per tramitar-la, que figuren en l'annex 4 d'aquesta Resolució.
6. Fer públic el model de la documentació que han de presentar les persones que han superat el procés selectiu, que figura en l'annex 5.
7. Fer pública la informació sobre protecció de dades personals que figura en l'annex 6.
8. Publicar aquesta Resolució en el Butlletí Oficial de les Illes Balears
Interposició de recursos
Contra aquesta Resolució, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar un recurs potestatiu de reposició davant la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, en el termini d'un mes, comptador des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú.
També es pot interposar un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, en el termini de dos mesos, comptadors des de l'endemà de la publicació, d'acord amb els articles 8.2 i 46.1 de la Llei 29/1998 de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.
Palma, 11 de setembre de 2020
La consellera d'Administracions Públiques i Modernització Isabel Castro Fernández
ANNEX 1 Bases específiques de la convocatòria
1. Normativa reguladora
Aquesta convocatòria es regula per les normes següents:
a) Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de l'Estatut bàsic de l'empleat públic (en endavant, TREBEP).
b) Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.
c) Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (en endavant, LFPCAIB).
d) Llei 2/2007, de 16 de març, de cossos i escales de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
e) Llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes.
f) Llei 11/1998, de 14 de desembre, sobre el règim específic de taxes de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
g) Llei 6/2018, de 3 de juliol, de pressuposts generals de l'Estat per a l'any 2018 (BOE núm. 161, de 4 de juliol).
h) Decret 27/1994, d'11 de març, pel qual s'aprova el Reglament d'ingrés del personal al servei de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
i) Decret 33/1994, de 28 de març, pel qual s'aprova el Reglament de proveïment de llocs de treball i promoció professional dels funcionaris al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
j) Decret 36/2004, de 16 d'abril, pel qual es regula l'accés, la promoció interna i la provisió de llocs de treball de persones amb discapacitat a la funció pública de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
k) Decret 30/2009, de 22 de maig, pel qual s'aprova el procediment de selecció del personal funcionari interí al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
l) Decret 74/2016, de 23 de desembre, pel qual es regula l'Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
m) Decret 11/2017, de 24 de març, d'exigència de coneixements de la llengua catalana en els procediments selectius d'accés a la funció pública i per ocupar llocs de treball de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
n) Resolució de la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques de 5 de març de 2019 per la qual s'aproven les bases generals que han de regir els processos selectius per cobrir les places vacants de personal funcionari de l'àmbit dels serveis generals previstes en les ofertes d'ocupació pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, inclosa l'oferta d'ocupació pública aprovada per acord del Consell de Govern el 20 de desembre de 2019 (BOIB núm. 33, de 12 de març), en endavant, bases generals.
o) Acord del Consell de Govern de 20 de desembre de 2019 pel qual s'aprova l'oferta d'ocupació pública per a l'any 2019 corresponent al personal funcionari i al personal laboral al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en l'àmbit dels serveis generals. (BOIB núm. 171, de 21 de desembre de 2019).
p) Acord del Consell de Govern de 14 de desembre de 2018, pel qual s'aprova l'oferta d'ocupació pública per a l'any 2018, corresponent al personal funcionari de l'àmbit de serveis generals al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en l'àmbit dels serveis generals. (BOIB núm. 157, de 15 de desembre de 2018).
2. Places i procediment selectiu
2.1. L'objecte de la convocatòria és el proveïment de 3 places del cos d'advocacia de l'Administració general de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears pel torn lliure, totes a l'illa de Mallorca, dues de les quals pertanyen a l'oferta pública ordinària corresponent a la taxa de reposició d'efectius ordinària per a l'any 2019, i una a l'oferta pública ordinària corresponent a la taxa de reposició d'efectius ordinària per a l'any 2018.
2.2. S'estableix com a procediment selectiu el d'oposició.
Els exercicis i els temaris que han de regir en aquesta convocatòria són els que s'estableixen a l'annex 3 d'aquesta Resolució.
3. Requisits i condicions generals de les persones interessades
Per a l'admissió a aquestes proves selectives, les persones interessades han de complir, en la data d'acabament del termini de presentació de sol·licituds i durant tot el procés selectiu, els requisits generals establerts en el punt 3 de les bases generals («Requisits i condicions generals dels aspirants»), amb les especificacions següents:
a) La titulació exigida per a l'accés al cos d'advocacia de l'Administració general és qualsevol de les següents: llicenciatura o títol universitari de grau en dret.
En el cas de titulacions expedides a l'estranger, cal aportar la corresponent credencial d'homologació o reconeixement del Ministeri d'Educació i Formació Professional.
b) El nivell de coneixements de llengua catalana exigible per a l'accés al cos d'advocacia és el corresponent al certificat de nivell C1 (nivell de domini funcional efectiu), de conformitat amb el que estableix l'article 3. del Decret 11/2017. Els certificats han de ser els expedits per l'Escola Balear d'Administració Pública, o els expedits o homologats per la conselleria competent en matèria de política lingüística, o els reconeguts com a equivalents per l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 per la qual es determinen els títols, diplomes i certificats de coneixements de llengua catalana de la Direcció General de Cultura i Joventut (BOIB núm. 34, de 12 de març).
Els aspirants han de complir els requisits exigits en aquesta convocatòria el dia d'acabament del termini de presentació de sol·licituds, i han de mantenir-los fins al moment de la presa de possessió com a personal funcionari de carrera.
El fet de constar en la llista de persones admeses no implica el reconeixement a les persones interessades que es compleixen els requisits per participar en aquesta convocatòria.
4. Adaptacions de temps i de mitjans
Per a les persones amb discapacitat que ho sol·licitin, el Tribunal Qualificador pot d'establir les adaptacions possibles de temps i de mitjans que consideri pertinents per realitzar les proves selectives.
Els aspirants han d'efectuar la petició de les adaptacions en la sol·licitud de participació, i el Tribunal tindrà en compte el certificat expedit per l'equip multiprofessional corresponent de la Direcció General d'Atenció a la Dependència o de l'organisme equivalent a què fa referència el punt 4.3 de les bases generals.
5. Sol·licituds
5.1. Procediment
El procediment per a la presentació de sol·licituds i els documents que s'hi han d'adjuntar es detallen en l'annex 4.
La presentació de la sol·licitud per participar en el procés selectiu suposa el coneixement i l'acceptació inequívocs de l'aspirant del tractament de les seves dades de caràcter personal a càrrec de l'òrgan competent i únicament per a les finalitats establerts. El tractament de la informació facilitada en les sol·licituds tindrà en compte les previsions del Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell,de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades, i de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.
Si algun aspirant és nomenat personal funcionari de carrera del mateix cos, escala o especialitat a què opti, si escau, durant el transcurs d'aquest procés selectiu, o bé ja té aquesta condició, en serà exclòs, amb la corresponent devolució de taxes.
5.2. Termini
El termini de presentació de sol·licituds és de vint dies naturals comptadors a partir de l'endemà de la publicació de la Resolució d'aprovació d'aquesta convocatòria en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.
5.3. Quantia
La taxa dels drets d'examen per a aquesta convocatòria és de 28,66 euros per als aspirants del torn lliure. Queden exemptes del pagament de la taxa les persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %.
6. Tribunal Qualificador. Adaptació de les proves
6.1. Composició de l'òrgan de selecció
El Tribunal Qualificador està constituït per les persones que figuren en l'annex 2 de la Resolució.
El Tribunal ha d'actuar d'acord amb els principis d'objectivitat, imparcialitat, agilitat i eficàcia. També ha de vetlar pel compliment del principi d'igualtat d'oportunitats entre ambdós sexes.
La pertinença al Tribunal ho és sempre a títol individual, motiu pel qual els membres són personalment responsables de complir estrictament les bases de la convocatòria i de subjectar-se als terminis establerts per a la realització i la valoració dels exercicis del procés selectiu, com també de complir el deure de sigil professional.
Els membres del Tribunal poden fer constar en acta el seu vot contrari a l'acord adoptat, la seva abstenció o el sentit del seu vot favorable. L'abstenció únicament pot ser exercida i posteriorment recollida en l'acta corresponent quan estigui degudament justificada. El Tribunal ha de considerar i tenir en compte aquests motius.
Correspon al Tribunal, en el desenvolupament del procés selectiu, aplicar, interpretar i integrar aquestes bases específiques, amb ple respecte al principi d'igualtat. També està habilitat per considerar i apreciar les qüestions d'ordre i les incidències que sorgeixin en el desenvolupament dels exercicis o altres qüestions, com ara horaris, calendari, procediment de crida o desenvolupament dels exercicis. Així mateix, el Tribunal pot adoptar les decisions motivades que consideri pertinents.
De conformitat amb el punt 8.6.5 de les bases generals que regeixen els processos selectius, el Tribunal ha d'observar les directrius orientatives que dicti la consellera d'Administracions Públiques i Modernització sobre el funcionament dels òrgans de selecció.
Els actes que derivin de les actuacions dels òrgans de selecció poden ser impugnats per la persona interessada en els casos i amb formes que preveu la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Si en qualsevol moment el Tribunal té coneixement que un aspirant no compleix algun dels requisits exigits, o si en el moment de revisar la documentació es detecten errades o falsedats en la sol·licitud que impossibilitin l'accés al cos o escala corresponent en els termes establerts en aquesta convocatòria, una vegada feta l'audiència prèvia a la persona interessada, ha de proposar-ne l'exclusió a la consellera d'Administracions Públiques i Modernització. En la proposta ha de comunicar les inexactituds o falsedats formulades per l'aspirant en la sol·licitud.
El Tribunal ha d'adoptar les mesures oportunes que permetin als aspirants amb discapacitat que així ho hagin indicat en la sol·licitud poder participar en les proves selectives en igualtat de condicions que la resta de participants.
Durant el desenvolupament dels exercicis, si les circumstàncies ho requereixen pel nombre d'aspirants o l'extensió o el tipus de proves, els membres titulars i suplents del Tribunal poden actuar de forma conjunta.
El Tribunal pot sol·licitar a l'òrgan gestor del procés que nomeni el personal col·laborador o el personal assessor especialista que consideri necessaris per al desenvolupament dels exercicis. A aquest efecte, són aplicables les mateixes prohibicions de participació i les causes d'abstenció i recusació que tenen els membres dels òrgans de selecció.
Durant el desenvolupament de les proves selectives, el Tribunal ha de resoldre tots els dubtes que puguin sorgir en l'aplicació de les bases de la convocatòria, i també com s'hagi d'actuar en els casos no prevists.
A l'efecte de comunicacions i de la resta d'incidències, el Tribunal té la seu a l'Escola Balear d'Administració Pública (c. del Gremi de Corredors, 10, 3r, pol. de Son Rossinyol, 07009 Palma).
6.2. Adaptacions de les proves
El Tribunal Qualificador ha de fixar les adaptacions de temps i de mitjans sol·licitades per les persones amb discapacitat i que consideri necessàries per realitzar els exercicis del procés selectiu, d'acord amb el que disposa el punt 8.4 de les bases generals. El Tribunal ha de tenir en compte el certificat expedit per l'equip multiprofessional corresponent de la Direcció General d'Atenció a la Dependència o l'organisme equivalent a què fa referència l'apartat 4.3 de les bases generals.
6.3. Declaració d'aspirants aprovats
El Tribunal Qualificador no pot aprovar ni declarar que ha superat l'oposició un nombre de persones superior al de places convocades, d'acord amb l'article 52.3 de la Llei 3/2007, en concordança amb l'article 61.8 del TREBEP. Això no obstant, amb la finalitat d'assegurar que es cobreixin les places convocades, quan hi hagi renúncies d'aspirants seleccionats abans del nomenament o presa de possessió, el Tribunal ha d'elevar a l'òrgan convocant una relació complementària dels aspirants que estiguin situats a continuació de les persones proposades, per ordre de puntuació, per al seu possible nomenament com a personal funcionari de carrera en substitució de les qui hi renunciïn
7. Relacions amb els ciutadans
Al llarg del procés selectiu es publicarà al Portal de l'Opositor (http://oposicions.caib.es ) tota la informació relacionada amb els diferents aspectes del desenvolupament d'aquest procés.
Addicionalment, les persones interessades podran accedir a la informació a través de la pàgina web de l'Escola Balear d'Administració Pública (www.ebap.caib.es i https://oposicionscaib2019.caib.es)
En tot cas, només tindran efectes jurídics les comunicacions trameses pels mitjans de notificació i publicitat prevists en les bases generals i en aquesta convocatòria.
8. Fase d'oposició
8.1. Exercicis
Els exercicis per a l'ingrés al cos d'advocacia de l'Administració general corresponents al torn lliure són els que s'indiquen en l'annex 3 d'aquesta Resolució, amb les especificacions següents:
a) El primer i el segon exercici s'han d'enregistrar, com a mínim, en format àudio, i un cop acabat els exàmens orals el Tribunal pot fer preguntes a l'opositor o opositora durant un temps màxim de deu minuts sobre aspectes fonamentals dels temes que s'hagin desenvolupat.
b) En el tercer i en el quart exercici, ambdós de caràcter pràctic, els aspirants hauran de resoldre un cas pràctic, que serà escollit per sorteig públic d'entre un mínim de cinc alternatives diferents, i només poden fer ús dels texts legals, sense comentar, que considerin necessaris. Si el nombre d'aspirants presentats i els mitjans tècnics ho permeten, els exercicis pràctics es faran amb ordinador i el Tribunal posarà a disposició dels examinands les normes legals en format electrònic, la qual cosa serà comunicada oportunament a la pàgina web <http://oposicions.caib.es>.
El desenvolupament dels exercicis d'aquest procés selectiu s'ha d'ajustar a la normativa publicada en el Butlletí Oficial de l'Estat, Butlletí Oficial de les Illes Balears o en el Diari Oficial de la Unió Europea , en la data de finalització del període de presentació de Butlletí Oficial de les Illes Balears Diari Oficial de la Unió Europea sol·licituds, encara que la normativa esmentada estigui en període de vacatio legis en la data de realització de les proves selectives.
8.2. Ordre d'actuació de les persones que participen en l'oposició
En el cas que s'hagin d'organitzar torns per dur a terme els exercicis, els torns han de començar per les lletres NS corresponents al primer llinatge de la primera persona admesa, segons el resultat del sorteig duit a terme en la sessió de la Mesa Sectorial de Serveis Generals del dia 29 d'abril de 2016.
8.3. Qualificació dels exercicis
Cada membre del Tribunal qualificarà a cadascun dels opositors entre 0 i 10 punts, i s'eliminarà la nota més alta i la més baixa, de manera que la qualificació final de cada exercici serà la mitjana aritmètica de les restants.
La qualificació dels exercicis la realitzarà el Tribunal Qualificador, d'acord amb els criteris següents:
a) En el primer i el segon exercici es valorarà l'amplitud i la comprensió dels coneixements, l'ordre i la claredat de l'exposició, i la capacitat d'expressió oral.
b) En el tercer i el quart exercici es valoraran els coneixements exposats, la formació jurídica, la capacitat d'argumentació jurídica i el raonament lògic, la interpretació correcta de la normativa aplicable al supòsit plantejat, així com la claredat i l'ordre de les idees i la qualitat de l'expressió escrita
9. Calendari i desenvolupament dels exercicis
Els exercicis s'han de desenvolupar d'acord amb el calendari següent:
- Primer exercici: de l'1 al 31 de gener de 2021.
- Segon exercici: de l'1 al 31 de maig de 2021.
- Tercer exercici: de l'1 al 30 de juny de 2021.
- Quart exercici: de l'1 al 31 de juliol de 2021.
10. Resultat de l'oposició i ordre final de prelació de les persones aspirants del torn lliure.
10.1. Resultat de l'oposició
La relació d'aspirants que hagin superat l'oposició, que no pot contenir un nombre de persones superior al de places convocades, quedarà determinada per la puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis obligatoris i eliminatoris de l'oposició (suma ordenada de les qualificacions).
10.2. Ordre de prelació final
L'ordre de prelació final de les persones aspirants que hagin superat l'oposició vindrà determinat per la suma de:
a) La puntuació obtinguda en el conjunt dels exercicis eliminatoris.
b) La valoració dels mèrits següents:
- Certificat de nivell C2 de coneixements de llengua catalana o equivalent: 1 punt.
- Certificat de coneixements específics de llenguatge administratiu: 0,5 punts.
La suma de la puntuació obtinguda en el conjunt de l'oposició, més la suma de les puntuacions obtingudes en la valoració dels mèrits assenyalats en aquest apartat, determinarà l'ordre final de prelació de les persones aprovades.
L'acreditació de mèrits s'ha d'efectuar mitjançant la presentació dels documents originals o de les fotocòpies compulsades en el Registre General de l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP), en el de la conselleria competent en matèria de funció pública o en qualsevol altra de les formes que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en el termini de deu dies naturals, comptadors a partir de l'endemà de la publicació esmentada en la base 10.4.2 de les bases generals. En cap cas, no es poden valorar mèrits que no hagin estat presentats en aquest termini. Els mèrits s'han d'acreditar i valorar amb referència a la data d'acabament del termini de presentació de sol·licituds per participar en l'oposició.
No obstant això, no cal presentar els certificats d'acreditació dels coneixements de llengua catalana que constin en els registres depenents de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears següents:
-Els certificats expedits per l'Escola Balear d'Administració Pública.
-Els certificats o documents acreditatius que estiguin inscrits en el Registre de Personal de la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques.
-Els certificats de coneixements de llengua catalana expedits, declarats equivalents o homologats per la direcció general competent matèria de política lingüística.
Conseqüentment, l'EBAP els comprovarà d'ofici (excepte que el sol·licitant manifesti expressament la seva negativa).
11. Desempats
En cas d'empat, l'ordre de prelació s'ha d'establir tenint en compte la major puntuació obtinguda en la fase d'oposició. Si l'empat continua, s'ha de resoldre amb els criteris de l'apartat 10.3 de les bases generals («Resolució d'empats»).
12. Publicació de la llista d'aspirants que hagin superat el procés selectiu i adjudicació de llocs de treball
12.1. Publicació de la llista d'aspirants seleccionats i presentació de documents
La resolució de la consellera d'Administracions Públiques i Modernització que ordeni la publicació de les llistes d'aspirants que hagin superat les proves selectives per a l'ingrés al cos d'advocacia, contindrà la relació de llocs de treball que s'ofereixin.
En el termini de vint dies naturals, comptadors des de l'endemà de la publicació en el de la resolució de la Butlletí Oficial de les Illes Balears consellera d'Hisenda i Administracions Públiques per la qual es faci pública la relació d'aspirants que superin el procés selectiu, les persones seleccionades han de presentar en el Registre general de l'EBAP, en el de la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques o en qualsevol altra de les formes que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, els documents indicats en l'apartat 13.1 de les bases generals, i han de comunicar l'ordre de preferència dels llocs de treball oferts.
12.2. Incompliment dels requisits
Si no es presenta la documentació dins el termini fixat, llevat de casos de força major, que han de ser degudament acreditats i, si escau,apreciats per l'Administració mitjançant una resolució motivada, o si en el moment d'examinar la documentació es dedueix que hi manca algun dels requisits exigits, la persona interessada no podrà ser nomenada personal funcionari de carrera i les seves actuacions quedaran anul·lades, sens perjudici de la responsabilitat en què hagi incorregut per falsedat en la sol·licitud inicial.
12.3. Adjudicació dels llocs de treball
L'adjudicació es farà per ordre de prelació, atenent les preferències de les persones seleccionades.
13. Nomenament i presa de possessió
13.1. Nomenament
Una vegada revisada de conformitat la documentació a què fa referència l'apartat anterior, les persones que hagin superat les proves selectives seran nomenades, per resolució de la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, personal funcionari de carrera del cos d'advocacia de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Aquesta resolució es publicarà en el Butlletí Oficial de les Illes Balears
13.2. Presa de possessió
La presa de possessió s'efectuarà en la forma establerta en l'apartat 14.3 de les bases generals, en el termini de tres dies hàbils comptadors a partir de l'endemà de la data de publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears de la resolució esmentada, sens perjudici de l'aplicació del que disposa el paràgraf segon de l'article 37 del Decret 27/1994.
14. Permanència en la destinació
El personal funcionari que obtengui una destinació definitiva no podrà participar en els procediments de provisió de llocs de treball durant un termini mínim de dos anys, comptadors des del dia en què prengui possessió del lloc de treball, de conformitat amb l'article 3.7 del Decret 33/1994.
Tampoc no podrà participar, durant el període d'un any, en les convocatòries per atorgar comissions de serveis, excepte si hi ha hagut una primera convocatòria de la comissió de serveis corresponent a un lloc de prefectura orgànica que hagi quedat desert perquè no hi hagi personal funcionari de carrera que compleixi els requisits establerts.
15. Publicació de la composició de les borses de personal interí
En aquestes borses únicament s'integraran els aspirants que hagin aprovat almenys el primer exercici obligatori de la convocatòria pública de selecció corresponent.
L'ordre de prelació de les persones aspirants a la borsa i la seva publicitat s'ha d'establir d'acord amb el reglament que regula el procediment de selecció de personal funcionari interí al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, amb les especificitats pròpies establertes en el Decret 74/2016.
ANNEX 2 Tribunal Qualificador de les proves selectives per a l'ingrés al cos d'advocacia
President/a: designat per la consellera d'Administracions Públiques i Modernització entre juristes de prestigi reconegut
Titular: Juana María Servera Martínez
Suplent: Ramón Roselló Lozano
Vocals:- Primer/a. Un funcionari de carrera del cos d'advocacia de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, designat per sorteig.
Titular: Pedro Fullana Barceló
Suplent: Juan Ignacio Ribas Sevilla
- Segon/a. Un catedràtic o professor titular d'universitat, de disciplines jurídiques, designat pel rector de la Universitat de les Illes Balears.
Titular: Aina Salom Parets
Suplent: Maria Ballester Cardell
- Tercer/a. Un magistrat, preferentment de l'àmbit contenciós administratiu, designat pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears.
Titular: Carmen Frigola Castillón
Suplent: Gabriel Fiol Gomila
- Quart/a. Un lletrat del Parlament de les Illes Balears o un funcionari de carrera d'un cos, escala o subescala que tengui atribuïdes funcions de representació i defensa d'alguna administració o institució, a proposta del màxim responsable de l'òrgan al qual pertanyi.
Titular: Esperança Munar i Pascual
Suplent: Miquel Montserrat i Bibiloni
Secretari/ària: designat pels membres del Tribunal entre els vocals.
ANNEX 3 Exercicis i temari per a l'ingrés, pel torn lliure, al cos d'advocacia de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears
1. Exercicis
Primer exercici
De caràcter teòric, obligatori i eliminatori. Consisteix a exposar oralment, durant un termini màxim de seixanta minuts i per l'ordre que s'indica a continuació, cinc temes extrets a l'atzar d'entre els que conformen el programa, amb la distribució següent: dos temes de dret civil, un de cada part en què es divideix el bloc; dos temes de dret processal, un de cada part en què es divideix el bloc, i un tema de la part de dret hipotecari i mercantil.
Els aspirants disposen de deu minuts per preparar aquest exercici i no poden consultar cap tipus d'apunts o textos. El temps màxim d'exposició de cada tema no pot ser inferior a cinc minuts.
Cada tema es valora entre 0 i 10 punts i la qualificació final de l'exercici és la mitjana aritmètica de la nota obtinguda amb els cinc temes. Per superar l'exercici és necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts i no haver obtingut una qualificació inferior de 3 punts en cap dels temes.
Segon exercici
De caràcter teòric, obligatori i eliminatori. Consisteix a exposar oralment, durant un termini màxim de seixanta minuts i per l'ordre que s'indica a continuació cinc temes extrets a l'atzar d'entre els que conformen el programa amb la distribució següent: un tema de la part de dret constitucional, estatutari i de la Unió Europea; dos temes de dret administratiu, un de cada una de les parts en què es divideix el bloc; un tema de la part d'hisenda pública i un tema de la part de dret laboral i penal.
Els aspirants disposen de deu minuts per preparar aquest exercici, sense poder consultar cap tipus d'apunts o textos. El temps mínim d'exposició de cada tema no pot ser inferior a cinc minuts.
Cada tema es valora entre 0 i 10 punts i la qualificació final de l'exercici és la mitjana aritmètica de la nota obtinguda amb els cinc temes. Per superar l'exercici és necessari obtenir una puntuació mínima de 5 punts i no haver obtingut una qualificació inferior de 3 punts en cap dels temes.
Tercer exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Consisteix a resoldre per escrit un cas pràctic de caràcter processal (formulació d'una demanda o contestació, formalització de
qualsevol tipus de recurs, incidents d'execució, etc.), propi de les funcions del cos d'advocacia, designat per sorteig públic d'entre un mínim de cinc alternatives diferents.
Els aspirants només poden fer ús dels textos legals, sense comentar, que considerin necessaris. Si el nombre d'aspirants presentats i els mitjans tècnics ho permeten, els exercicis pràctics es faran amb ordinador i el Tribunal posarà a disposició dels examinands les normes legals en format electrònic, la qual cosa serà comunicada oportunament a la pàgina web <http://oposicions.caib.es>. El tribunal pot retirar als opositors els esmentats textos quan consideri que no reuneixen les característiques de textos de normativa legal o jurisprudencial.
El temps per resoldre aquest exercici és de cinc hores. Es valorarà de 0 a 10 punts i per superar-lo caldrà obtenir una qualificació mínima de 5 punts.
Quart exercici
De caràcter obligatori i eliminatori. Consisteix a resoldre per escrit un cas pràctic relatiu a un dictamen o informe sobre qualsevol matèria del programa de temes, designat per sorteig públic d'entre un mínim de cinc alternatives diferents.
Els aspirants només poden fer ús dels textos legals, sense comentar, que considerin necessaris. Si el nombre d'aspirants presentats i els mitjans tècnics ho permeten, els exercicis pràctics es faran amb ordinador i el Tribunal posarà a disposició dels examinands les normes legals en format electrònic, la qual cosa serà comunicada oportunament a la pàgina web <http://oposicions.caib.es>. El tribunal pot retirar als opositors els esmentats textos quan consideri que no reuneixen les característiques de textos de normativa legal o jurisprudencial.
El temps per resoldre aquest exercici és de cinc hores. Es valorarà de 0 a 10 punts i per superar-lo cal obtenir una qualificació mínima de 5 punts.
2. Temari del cos de l'advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears
Dret civil
Primera part
1. El dret objectiu, dret públic i dret privat. El dret civil espanyol. El Codi civil: estructura. Eficàcia derogatòria i eficàcia general supletòria del Codi civil. La legislació estatal complementària en matèria civil.
2. El dret civil de les Illes Balears. Notes, característiques i evolució històrica fins a la Compilació de dret civil de les Illes Balears. El dret civil balear segons la Constitució i l'Estatut d'autonomia: matèries civils reservades a la competència exclusiva de l'Estat. Examen de la Compilació de dret civil de les Illes Balears.
3. Les fonts del dret en el sistema jurídic positiu espanyol. Les fonts del dret civil de les Illes Balears. Consideració especial de la llei com a font del dret.
4. El costum. Els principis generals del dret. La jurisprudència. Els tractats internacionals. L'aplicació de les normes jurídiques. Les llacunes de la llei i l'analogia.
5. La norma jurídica: naturalesa, caràcter i estructura. Classificació de les normes jurídiques. L'ordenament jurídic. La relació jurídica i la institució jurídica. Titularitat i dret subjectiu. Situacions jurídiques secundàries i situacions jurídiques interines.
6. L'eficàcia general de les normes jurídiques. Inexcusabilitat del seu compliment. La nul·litat com a sanció general. El frau de llei.
7. L'exercici dels drets: límits. Doctrina de l'abús de dret. Modificació, transmissió i extinció de drets. La renúncia. El poder de disposició i les prohibicions d'alienar.
8. Els límits de l'eficàcia de les normes en el temps i l'espai. Començament i final de la vigència de les normes. La derogació tàcita. Dret transitori. El principi d'irretroactivitat: principis bàsics de les disposicions transitòries del Codi civil.
9. La llei en l'espai: reciprocitat, ordre públic, reenviament i frau de llei en el dret internacional privat. Principis i normes del Codi civil espanyol en matèria de conflictes de lleis. El dret interregional a Espanya.
10. El concepte de persona. La persona física. La mort de la persona. El domicili. Capacitat jurídica i capacitat d'obrar. Estat civil: concepte.L'edat.
11. La incapacitació: concepte, naturalesa jurídica i classes. Requisits i efectes. La prodigalitat. Situació jurídica del concursat.
12. La nacionalitat: adquisició, conservació, pèrdua i recuperació. Condició jurídica dels estrangers. El veïnatge civil: adquisició i pèrdua. La condició política de ciutadà de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
13. El Registre Civil. Breu referència històrica. Organització: seccions. Eficàcia dels assentaments: la prova de l'estat civil. Publicitat i rectificació dels assentaments.
14. La persona jurídica: naturalesa, classes, constitució, representació, capacitat, domicili, nacionalitat i extinció. Associacions. Fundacions.
15. El fet i l'acte jurídic. El negoci jurídic: elements essencials. La voluntat: els vicis del consentiment. La causa: en particular, els negocis abstractes; l'enriquiment sense causa.
16. La representació en el negoci jurídic; règim de la representació voluntària i de la legal. El poder irrevocable. L'autocontracte. La subsistència del poder extingit.
17. L'objecte del dret. Les coses. El patrimoni.
18. El temps i les relacions jurídiques: còmput. La prescripció i les seves classes. Anàlisi essencial de la prescripció extintiva. La caducitat.
19. El dret real: naturalesa i caràcters. La diferència amb els drets de crèdit. La tipicitat dels drets reals. Drets reals reconeguts en la legislació espanyola.
20. Dret real de domini. Funció social de la propietat i delimitació del contingut. Garantia constitucional. La defensa del domini: acció reivindicatòria i altres accions. Les relacions de veïnatge.
21. Maneres d'adquirir el domini. Teoria del títol i el mode. Les adquisicions a non domino. La tradició. L'ocupació.
22. L'accessió: concepte, naturalesa i classes. Doctrina dels fruits.
23. La usucapió: requisits i efectes. La relació entre la usucapió i el registre de la propietat.
24. La comunitat de béns i el condomini: el seu règim en el Codi civil. La propietat horitzontal. Referència a la propietat intel·lectual.
25. La possessió: concepte, naturalesa i classes. Adquisició, conservació i pèrdua. Efectes.
26. L'usdefruit: concepte i naturalesa. Contingut: drets i obligacions de l'usufructuari. Constitució i extinció. Els drets d'ús i habitació. Referència als usdefruits especials.
27. El dret real de servitud. Classes. Constitució. Contingut. Extinció. Referència a les servituds legals: fonament i classes.
28. El dret de superfície. Els drets reals de garantia: formes de garantia real. El dret real de penyora. El dret real d'anticresi. Els drets reals regulats en la Compilació de dret civil de les Illes Balears.
Segona part
29. L'obligació: evolució i naturalesa. Elements: subjectes, objecte i vincle. Les fonts de les obligacions. Les obligacions naturals en el Codi civil.
30. Classes d'obligacions (I). Obligacions específiques i genèriques. Obligacions unilaterals i recíproques. Obligacions pures, condicionals i a termini.
31. Classes d'obligacions (II). Obligacions úniques i múltiples (conjuntives, facultatives i alternatives). Obligacions mancomunades i solidàries. Obligacions positives i negatives.
32. Compliment i incompliment de les obligacions: causes i efectes de l'incompliment. Rescabalament de danys i perjudicis. El principi de responsabilitat patrimonial universal. L'acció subrogatòria.
33. Causes d'extinció de les obligacions (I). El pagament: naturalesa i requisits. Referència a les formes especials de pagament. Pèrdua de la cosa deguda
34. Causes d'extinció de les obligacions (II). Condonació. Confusió de drets. Compensació. Novació. Assumpció de deute.
35. El contracte. Capacitat dels contractants. Objecte del contracte. La forma. Perfecció i consumació del contracte. Interpretació dels contractes. Irrevocabilitat dels contractes. Estipulacions a favor de tercer.
36. Ineficàcia dels contractes. Inexistència, nul·litat i anul·labilitat: causes i efectes. Confirmació i rescissió dels contractes. L'acció revocatòria o pauliana. Classes de contractes.
37. El contracte de compravenda: naturalesa i elements. Perfecció de la compravenda. Obligacions del venedor i el comprador.
38. El retracte convencional. Els retractes legals. La promesa de venda i el contracte d'opció. La permuta.
39. La donació: elements personals, reals i formals. Perfecció del contracte. Efectes. Revocació i reducció de donacions. Les donacions mortis causa
40. El contracte d'arrendament en el Codi civil. L'arrendament de finques rústiques i la seva legislació especial: principis bàsics en la matèria.
41. Règim dels arrendaments urbans. Àmbit d'aplicació de la llei. Arrendaments d'habitatge. Arrendaments per a usos diferents del d'habitatge. Normes comunes i normes especials.
42. El contracte de préstec: classes. El contracte d'arrendament d'obra o d'empresa.
43. El contracte de societat: naturalesa, classes i contingut. El contracte de dipòsit: naturalesa i classes. Breu referència a la societat rural menorquina i l'explotació a majoral a Eivissa i Formentera.
44. El contracte de fiança. La transacció. Referència al conveni arbitral.
45. Els quasicontractes. Gestió de negocis aliens. Cobrament de l'indegut. Obligacions nascudes de culpa extracontractual. Referència als danys morals.
46. La concurrència de crèdits des del punt de vista del dret civil. Classificació i prelació de crèdits.
47. El dret de família. El matrimoni: sistema espanyol vigent. Referència a les unions de fet. Requisits i forma de celebració. Els efectes personals del matrimoni.
48. Els efectes patrimonials del matrimoni. Les capitulacions matrimonials. El règim de participació. El règim de separació de béns. El règim econòmic conjugal en la Compilació de dret civil de les Illes Balears.
49. El règim matrimonial de comunitat de béns. La societat de guanys. Exposició del seu règim segons el Codi civil. Nul·litat, separació i dissolució del matrimoni: causes. Efectes comuns a la nul·litat, la separació i el divorci.
50. Principis generals en matèria de filiació. Determinació de la filiació. Sistema actual de la pàtria potestat. Deures i facultats. Representació legal dels fills. Administració i disposició de béns. Extinció i pròrroga de la representació legal. En particular, la majoria d'edat i l'emancipació com a causes extintives.
51. La filiació civil o adoptiva en el Codi civil. La protecció jurídica del menor: fonament constitucional i regulació legal. Principis generals del règim de la tutela en el Codi civil. Òrgans de protecció dels menors i impossibilitats: la curatela, el defensor judicial, la guarda de fet i l'acolliment.
52. La successió . Classes, especial referència a la successió testamentària. L'herència. Obertura i delació. Condicions per a la mortis causa successió. Legislació balear en matèria de successions: disposicions aplicables a Mallorca i Menorca i a Eivissa i Formentera.
53. La institució d'hereu. La successió forçosa. Les llegítimes. La successió intestada. Casos en què es produeix. Ordre de crida. Anàlisi de la successió de l'Estat i de les comunitats autònomes.
Dret processal
Primera part
1. El poder judicial i l'exercici de la potestat jurisdiccional: fonament constitucional. La jurisdicció: extensió i límits. Els conflictes de jurisdicció i els conflictes de competència. La planta i l'organització territorial judicial. Competències de les comunitats autònomes relacionades amb l'Administració de justícia.
2. Els principis processals continguts en la Constitució i en la Llei orgànica del poder judicial. El dret a la tutela judicial efectiva. Anàlisi del 'article 24 de la Constitució: desenvolupament per la jurisprudència del Tribunal Constitucional.
3. El procés: naturalesa, fonament i classes. Idea del contingut de la Llei d'enjudiciament civil i principis que la informen. Teoria general de la competència. Regles per determinar la competència en el procés civil. Fur territorial de l'Estat i de les comunitats autònomes. Causes modificatives de la competència: la submissió i la connexió. Les qüestions de competència.
4. Les parts en el procés civil: la seva posició jurídica. Capacitat per ser part i capacitat processal. La legitimació processal. Representació i defensa tècnica de les parts. Règim d'assistència jurídica a l'Estat i institucions públiques. La rebel·lia en el procés civil. El litisconsorci:classes i règim jurídic. La intervenció processal. Teoria general de la terceria. Intervenció provocada i intervenció adhesiva.
5. Teoria de l'acció processal: acció, pretensió i demanda. Classes de pretensions. Contingut: determinació de la quantia. Pluralitat de pretensions. Acumulació d'accions i actuacions. Ampliació de la demanda. Reconvenció.
6. Les actuacions judicials: requisits. Nul·litat dels actes judicials. Cooperació jurisdiccional. Els actes de comunicació a les parts. Responsabilitat de l'Estat pel funcionament de l'Administració de justícia.
7. Fets i actes processals. Actes d'iniciació del procés civil. La demanda: forma, contingut i efectes. La prova: objecte i valoració. Càrrega de la prova. Mitjans de prova.
8. La prova documental. Concepte de document. Classes: documents públics i documents privats. Documents atorgats a l'estranger. La presentació de documents, dictàmens, informes i altres mitjans o instruments. La pràctica de la prova documental.
9. L' interrogatori de les parts. L' interrogatori de testimonis. Especialitats aplicables a les administracions públiques. El dictamen de pèrits. El reconeixement judicial. Altres mitjans de prova. Les presumpcions.
10. Acabament normal del procés. La sentència: contingut i classes. Efectes jurídics de la sentència: la cosa jutjada formal i material. Altres formes d'acabament del procés: renúncia, desistiment, assentiment, transacció, satisfacció extra processal, carència sobrevinguda de l'objecte del procés i caducitat. Referència a la disposició de l'acció per part dels advocats de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
11. Efectes econòmics del procés: les costes. Criteris per imposar-les. Taxació de costes. Exempció de garanties per a les administracions públiques. El dret de justícia gratuïta: procediment per a la declaració i efectes del reconeixement.
12. Tipus de procés civil. Classificació dels processos. El judici ordinari. Caràcters i procediment. El judici verbal. Caràcters i procediment.
13. Els processos especials. Processos sobre capacitat, filiació, matrimoni i menors. Divisió judicial de patrimonis. Procés monitori i judici canviari. Referència als judicis successoris.
14. L'execució forçosa. Disposicions generals. Títols executius. Execució dinerària: requeriment de pagament i embargament. Les terceries de domini i de millor dret. Procediment de constrenyiment. Execució no dinerària. Execució de sentències de condemna de l'Administració.
15. Eliminació del procés. L'acte de conciliació. L'arbitratge: naturalesa, requisits i procediment arbitral. El conveni arbitral. La formalització judicial de l'arbitratge. L'anul·lació del laude.
16. Impugnació del procés. Classes de recursos. El recurs de reposició. El recurs d'apel·lació. Resolucions que poden ser objecte de recurs:efectes i procediment.
17. El recurs de cassació. Concepte i finalitat. Resolucions contra les quals és procedent i motius del recurs. Procediment i efectes de la sentència. Recurs de cassació en interès de llei. El recurs extraordinari per infracció processal. La revisió de les sentències fermes a la Llei d'enjudiciament civil. Recursos que pot emprar el demandat rebel.
18. La jurisdicció voluntària. Concepte i naturalesa. Principis generals. Classificació dels actes de jurisdicció voluntària.
Segona part
19. El procés penal. Estructura i principis que informen la Llei d'enjudiciament criminal. Les parts en el procés penal. Representació i defensa de les parts. La rebel·lia en el procés penal. Les funcions del ministeri fiscal. Regles per determinar la competència en el procés penal. Qüestions prejudicials. Iniciació del procés: denúncia, querella i iniciació d'ofici.
20. El sumari: objecte. Exposició de les principals diligències sumarials. Referència especial als mitjans d'investigació sobre les persones. La conclusió del sumari. Mesures cautelars personals. Mesures cautelars reals i assegurament de responsabilitats pecuniàries. La prova: proposició i admissió. La prova acordada d'ofici. La prova obtinguda irregularment. Valor de la prova obtinguda en el sumari.
21. El processament. Recursos contra el processament. Període intermedi de sobreseïment o elevació a judici oral. Articles de pronunciament previ. Qualificacions. Celebració de judici oral i sentència.
22. Procediment abreujat per a determinats delictes: àmbit, objecte i competències. Iniciació, diligències prèvies. Conclusió de la fase instructora. Tràmit de qualificacions i obertura de judici oral. Procediment per enjudiciament ràpid de determinats delictes. Judici per delictes lleus.
23. El tribunal del jurat. Composició. Procediment de les causes que se segueixen davant el tribunal del jurat. El recurs d'apel·lació en les causes que se segueixen davant el tribunal del jurat. Els recursos en matèria penal. Recurs de cassació. Recurs de revisió.
24. El procés administratiu. Sistemes en dret comparat. L'ordre jurisdiccional contenciós administratiu a Espanya. La Llei reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa: principis que la informen, estructura i contingut. Naturalesa, extensió i límits de l'ordre jurisdiccional contenciós administratiu.
25. Concepte d'Administració pública a l'efecte del recurs contenciós administratiu. Qüestions a les quals s'estén el coneixement d'aquest ordre jurisdiccional i qüestions que en queden excloses. Els òrgans de la jurisdicció contenciosa administrativa. Regles determinants de la competència que els correspon; en particular, la competència territorial.
26. Les parts: capacitat i legitimació. La representació i defensa. Objecte del recurs contenciós administratiu. Activitat administrativa impugnable. Pretensions de les parts. Acumulació. Quantia del recurs.
27. Procediment contenciós administratiu (I). Terminis. Procediment en primera o única instància. Diligències preliminars. Interposició del recurs contenciós administratiu. Referència al recurs de lesivitat. L'anunci del recurs i reclamació de l'expedient.
28. Procediment contenciós administratiu (II). Citació i compareixença dels demandats i de l'Administració. L'admissió del recurs. Tràmit per completar l'expedient administratiu. Demanda i contestació: requisits, contingut i efectes. Aportació de documents. Al·legacions prèvies.
29. Procediment contenciós administratiu (III). Prova. Vista i conclusions. El plantejament de qüestions noves. La sentència: contingut. Altres formes d'acabament del procediment. La qüestió d'il·legalitat.
30. Procediment contenciós administratiu (IV). Procediment abreujat. Procediment per a la protecció dels drets i les llibertats fonamentals de la persona. Procediment en els casos de suspensió administrativa prèvia d'acords. Procediment per a la garantia de la unitat de mercat. Procediment per a la supressió de partits polítics. Procediment contenciós electoral.
31. Procediment contenciós administratiu (V). Costes processals. Recursos contra providències i interlocutòries. Recurs d'apel·lació:resolucions contra les quals és procedent i motius del recurs. Procediment. Contingut i efectes de la sentència.
32. Procediment contenciós administratiu (VI). Recurs de cassació: resolucions contra les quals és procedent i motius del recurs. Procediment. Contingut i efectes de la sentència. Recurs de revisió. Recursos contra les decisions d'ordenació i decrets.
33. Procediment contenciós administratiu (VII). Les mesures cautelars. Execució de sentències: disposicions generals. Modalitats específiques d'execució. Extensió dels seus efectes. Incidents i invalidesa dels actes processals.
34. El procés de treball. Principis que l'informen. Òrgans jurisdiccionals. Competència. Capacitat, legitimació i representació de les parts. Intervenció del Fons de Garantia Salarial. Conciliació obligatòria. La reclamació administrativa prèvia a la via judicial.
35. Tramitació del procés ordinari de treball. Processos especials; en particular, els processos en matèria d'acomiadaments i sancions. Els salaris de tramitació.
36. Impugnació del procés de treball. Recurs de suplicació. Recurs de cassació. Execució de sentències: normes generals i casos especials. Execució provisional.
Dret hipotecari i dret mercantil
1. Dret immobiliari i dret hipotecari. El Registre de la Propietat: finalitats. Els llibres del registre: assentaments que s'hi practiquen. Classes i formalitats comunes. Publicitat formal del Registre.
2. Els principis hipotecaris. Principi d'inscripció. Circumstàncies generals de les inscripcions. El principi de rogació. El principi de legitimació registral: abast i conseqüències substantives d'aquest principi. Aspectes processals: l'article 41 de la Llei hipotecària.
3. El principi de la fe pública registral. Requisits: anàlisi especial de la bona fe. Excepcions a la fe pública registral. Efectes de la inscripció respecte dels actes i contractes nuls. El principi de prioritat.
4. La possessió i el registre. La prescripció en relació amb el registre: anàlisi dels articles 35 i 36 de la Llei hipotecària. Principi de tracte successiu: modalitats i excepcions. Principi de legalitat. Recursos contra la qualificació del registrador.
5. El principi d'especialitat. La finca com a base del registre. Els drets inscriptibles en la legislació vigent. Títols inscriptibles i els seus requisits. Inscripcions de béns dels ens públics.
6. Els assentaments registrals: la inscripció. L'assentament de presentació. L'anotació. La nota marginal. La cancel·lació.
7. Concepte i caràcters del dret real d'hipoteca. Tipus. Requisits de les voluntàries. Capacitat i responsabilitat del subjecte passiu. Béns hipotecables i no hipotecables. Extensió de la hipoteca en relació amb la finca hipotecada i amb les obligacions que garanteix. Cessió de crèdits hipotecaris.
8. Hipoteques legals: naturalesa. Prelació dels crèdits tributaris i dels altres crèdits de dret públic. La hipoteca mobiliària i la penyora sense desplaçament de possessió.
9. Efectes de la hipoteca. L'acció real i l'acció personal en l'execució hipotecària. Procediments per a l'efectivitat del crèdit hipotecari. Referència especial al procediment judicial sumari. Extinció de les hipoteques. Prescripció de l'acció hipotecària.
10. Concordança entre registre i realitat jurídica. Immatriculació. Expedients de domini. Certificacions de domini. La represa del tracte. Doble immatriculació.11. Contingut del dret mercantil. Sistemes. L'acte de comerç en la teoria i en el dret espanyol. Fonts del dret mercantil. El Codi de comerç vigent i la legislació complementària. El principi de seguretat en el tràfic mercantil.
11. La publicitat en el dret mercantil. El Registre Mercantil. Principis. Organització. Objecte d'inscripció en el Registre Mercantil.
12. L'empresa mercantil i els elements que la formen. La comptabilitat dels empresaris. Llibres: requisits. Valor probatori i reconeixement dels llibres de comerç. Comptes anuals. Concepte de comerciant. El comerciant individual: condicions de capacitat, incapacitats i prohibicions.
13. La societat mercantil: concepte, naturalesa i classes. La Llei de societats de capital: estructura i contingut. L'objecte social. Requisits generals de constitució de les societats de capital. Les societats irregulars.
14. La societat anònima. Règim jurídic. Formes de constitució. L'escriptura social i els estatuts. Aportacions. Patrimoni i capital social. Les reserves. Augment i reducció de capital. El règim econòmic de la societat anònima: els comptes anuals i la seva verificació.
15. Modificació dels estatuts. Règim de les accions. Òrgans de la societat anònima. La junta general. Els administradors. El consell d'administració. Impugnació dels acords socials.
16. La societat de responsabilitat limitada: constitució. L'escriptura social i els estatuts. Les aportacions socials. Règims de les participacions. Òrgans de la societat. La junta general. Els administradors. Modificació dels estatuts. Els comptes anuals. La societat unipersonal.
17. Règim jurídic de les modificacions estructurals de les societats de capital: transformació, fusió i escissió. La dissolució. La liquidació.
18. La propietat industrial. Patents. Marques. Altres drets de propietat industrial. Transmissió i règim jurídic de protecció. La propietat intel·lectual. Dret de la competència. Competència il·lícita i competència deslleial. Referència al règim de la publicitat i del consum. Òrgans de defensa de la competència.
19. Les entitats de crèdit: concepte i funció. Caixes d'estalvi: referència a la legislació autonòmica de les Illes Balears. Societats de garantia recíproca. Societats laborals. Legislació autonòmica de les Illes Balears en matèria de cooperatives.
20. Títols de crèdit: concepte, caràcters i classes. La lletra de canvi: emissió i forma. L'endós. El pagament. El protest. Les accions canviàries. El xec. El pagaré.
21. Obligacions i contractes mercantils. Disposicions generals del Codi de comerç sobre aquestes matèries. Les condicions generals de contractació. La comissió mercantil.
22. El contracte de compravenda mercantil. Venda de béns mobles a termini. Préstec i dipòsit mercantil. El contracte de comptes en participació. Idea del contracte de transport terrestre.
23. Els contractes publicitaris, amb breu referència a la publicitat institucional. La franquícia. El contracte d'agència: l'exclusivitat.
24. Contractes bancaris en general. Compte corrent bancari. Obertura de crèdit. Préstec. Descompte bancari. Dipòsits en bancs. El facturatge (factoring). El lísing. El contracte d'assegurança.
25. El concurs (I). La Llei concursal. Supòsit objectiu i subjectiu. La interlocutòria de declaració del concurs. Determinació de la massa activa. Accions de reintegrament patrimonial.
26. El concurs (II). La massa passiva i els crèdits contra la massa. El conveni: contingut i efectes. Efectes de l'obertura de la fase de liquidació. Les causes de conclusió del concurs i la reobertura: efectes. Referència a la qualificació del concurs.
Dret constitucional, estatutari i de la Unió Europea
1. Dret constitucional. La constitució: contingut i classes. La constitució com a norma jurídica. La Constitució espanyola de 1978. Sistemàtica i estructura. Contingut bàsic i principis constitucionals. El bloc de la constitucionalitat. La reforma constitucional.
2. Valors constitucionals i principis en la Constitució. La sobirania nacional. La divisió de poders. La representació política. La participació política.
3. L'Estat en la Constitució. Estat de dret. Estat social. Estat democràtic. Estat pluralista. La forma d'estat en la Constitució: l'Estat espanyol com a estat compost.
4. La Corona. Funcions constitucionals del rei. El referendament. L'ordre de successió. La regència. La tutela del rei.
5. El Govern. Composició. El Govern i l'Administració general de l'Estat. Les funcions del Govern. La funció normativa. La funció política. La funció administrativa.
6. Les Corts Generals. Composició i estructura del Congrés dels Diputats i del Senat. Referència al funcionament de les cambres: plens i comissions, grups parlamentaris i sessions. Referència a les funcions de les Corts: legislativa, de control, financera, econòmica i en matèria de política internacional.
7. El sistema electoral espanyol. Capacitat electoral activa i passiva. Administració electoral. La convocatòria d'eleccions i els seus terminis. La campanya electoral. Procediment electoral. Reclamacions. Delictes i infraccions electorals. Legislació autonòmica de les Illes Balears en matèria electoral.
8. El poder judicial. El Consell General del Poder Judicial. La independència del poder judicial i les actuacions judicials: principis constitucionals. El ministeri fiscal. La policia judicial.
9. Els drets fonamentals i les llibertats públiques en la Constitució. Classificació. Eficàcia, garantia i límits. El Defensor del Poble. La suspensió de drets.
10. El principi i el dret fonamental a la igualtat. Dret a la vida i a la integritat física i moral. Dret a la llibertat ideològica i religiosa. Dret a la llibertat i a la seguretat. L'habeas corpus. Referència a la normativa europea, estatal i autonòmica en matèria d'igualtat entre dones i homes i prevenció de la violència de gènere.
11. Dret a l'honor, a la intimitat personal i familiar, i a la pròpia imatge. La inviolabilitat de domicili. Secret de les comunicacions. La protecció de la intimitat davant l'ús de la informàtica. Llibertat de residència i desplaçament. Les llibertats d'expressió i d'informació. Referència al marc normatiu relatiu a la protecció de dades de les persones físiques.
12. Dret de reunió. Dret d'associació. Els partits polítics. Dret de sindicació. Dret de vaga.
13. Drets de participació en els assumptes públics. Dret a l'educació i llibertat d'ensenyament. Dret de petició. Principis rectors de la política social i econòmica. Deures constitucionals. Obligacions militars i objecció de consciència. Deure tributari.
14. La defensa jurídica de la Constitució: sistemes. El Tribunal Constitucional: naturalesa, funcions i composició. Disposicions comunes sobre procediment. Postulació processal. Regles sobre els actes d'iniciació, desenvolupament i acabament dels processos constitucionals.
15. Procediments de declaració d'inconstitucionalitat. Disposicions generals als recursos i qüestions d'inconstitucionalitat. Recursos d'inconstitucionalitat. Qüestió d'inconstitucionalitat. Efectes de les sentències.
16. Recurs d'empara constitucional: casos en els quals és procedent. La suspensió de l'acte impugnat. Procediment. La sentència d'empara i els seus efectes.
17. Conflictes constitucionals. Conflictes en defensa de l'autonomia local. Conflictes entre òrgans constitucionals de l'Estat. Conflictes positius i negatius entre l'Estat i les comunitats autònomes o d'aquestes entre si: els procediments corresponents. Impugnació de disposicions i resolucions de les comunitats autònomes.
18. Les comunitats autònomes en la Constitució de 1978. Els estatuts d'autonomia: naturalesa i contingut. La reforma dels estatuts.
19. La distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes. Concepte i enumeració de les competències exclusives,compartides, concurrents, de desenvolupament i d'execució. Els procediments de transferència: els decrets de traspassos.
20. Els òrgans de les comunitats autònomes. Les competències. Relacions entre l'Estat i les comunitats autònomes: principis i mecanismes d'articulació. Control de l'Estat sobre les comunitats autònomes.
21. L'Estatut d'autonomia de les Illes Balears. Estructura i característiques generals. La reforma de l'Estatut. Anàlisi del títol primer. L'organització institucional de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
22. El Parlament de les Illes Balears. Composició. Reglament. Estatut dels diputats. Els grups parlamentaris. La Mesa, la Junta de Portaveus,les comissions, el Ple i la Diputació Permanent. Funció legislativa: especialitats del procediment legislatiu. Funció de control polític. Altres funcions atribuïdes al Parlament.
23. El president del Govern de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears: elecció, nomenament i cessament; incompatibilitats i fur processal. Funcions i competències. El Govern de la Comunitat Autònoma: competències i responsabilitat política. Règim de funcionament. Els consellers: nomenament, cessació, estatut personal i fur processal. Atribucions. Règim d'incompatibilitats.
24. L'Administració de la Comunitat Autònoma. Els consells insulars: naturalesa jurídica, composició i funcions. Competències. Els municipis i altres ens locals.
25. Altres òrgans estatutaris. El Consell Consultiu. El Consell Econòmic i Social. La Sindicatura de Greuges. La Sindicatura de Comptes. El Consell Audiovisual de les Illes Balears.
26. El poder judicial a l'estat de les autonomies. Les competències de la Comunitat Autònoma en matèria de justícia. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears i l'Administració de justícia: funcions atribuïdes estatutàriament.
27. Classificació competencial i característiques generals de les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears: exposició de l'ordenació estatutària. Els mecanismes de traspàs de serveis i funcions. Les competències de la Comunitat Autònoma i les competències insulars. Possibles alteracions del marc competencial estatutari.
28. La Unió Europea. Concepte. Antecedents històrics. Objectius i naturalesa jurídica. Tractats originaris i de modificació. Els membres de la Unió Europea. L'adhesió d'Espanya. El Tractat de la Unió Europea o de Maastricht.
29. L'estructura orgànica de la Unió Europea. El sistema institucional de les comunitats europees. El Consell. La Comissió. El Parlament Europeu. Concepte. Naturalesa, composició, funcionament i competències. El Tribunal de Comptes. El Comitè Econòmic i Social i el Comitè de les Regions.
30. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Concepte. Naturalesa, composició, funcionament, organització i competències. El Tribunal General de la Unió Europea. Processos contra estats membres. Processos contra institucions comunitàries. Qüestió prejudicial.
31. L'ordenament jurídic comunitari: dret originari i dret derivat. Les seves relacions amb els ordenaments jurídics interns: l'efecte directe i la primacia del dret comunitari. L'aplicació del dret comunitari a Espanya.
Dret administratiu
Primera part
1. Administració pública i activitat administrativa. El dret administratiu: concepte, característiques i límits d'aplicació. El règim administratiu: sistema espanyol.
2. Fonts del dret administratiu. La Constitució. Els estatuts d'autonomia. La llei: classes. Lleis orgàniques i ordinàries. Lleis de les comunitats autònomes. Decrets legislatius. Decrets llei. Lleis bàsiques. Lleis marc. Lleis de transferència i delegació. Lleis d'harmonització.
3. El reglament. Concepte. Fonament de la potestat reglamentària. Òrgans amb potestat reglamentària. Requisits de validesa dels reglaments: aspectes formals i substantius. La impugnació dels reglaments.
4. Els principis de reserva de llei, de jerarquia normativa i de competència. Nul·litat de ple dret de les disposicions administratives per infracció d'aquests principis. La inderogabilitat singular de les disposicions generals. Els actes administratius generals i les circulars i instruccions. Altres fonts del dret administratiu.
5. Els subjectes en el dret administratiu. L'Estat i l'Administració. La personalitat jurídica de les administracions públiques. La capacitat d'obrar de les administracions públiques i dels organismes públics que en depenen. Altres persones jurídiques públiques: les seves relacions amb l'Estat. L'articulació del principi de col·laboració entre les diferents administracions públiques: les conferències sectorials, els convenis interadministratius i els consorcis.
6. Les potestats administratives. El principi de legalitat i les seves manifestacions. L'activitat administrativa discrecional i els seus límits. Control de la discrecionalitat; en especial, la desviació de poder. Els conceptes jurídics indeterminats.
7. L'Administració i els tribunals de justícia. El principi d'autotutela. L'autotutela declarativa i l'autotutela executiva. Els interdictes i l'Administració. Concurrència d'embargaments administratius i judicials. Els privilegis processals de les administracions públiques.
8. L'administrat: capacitat jurídica i d'obrar. Drets públics subjectius i interessos legítims: concepte i diferències. Situacions jurídiques passives. Les prestacions de l'administrat. La col·laboració de l'administrat amb les administracions públiques.
9. L'acte administratiu: concepte i elements. La forma dels actes administratius. Utilització de tècniques electròniques. L'obligació de resoldre. La motivació, la notificació i la publicació. El silenci administratiu: el seu règim jurídico positiu.
10. Classificació dels actes administratius. Actes de tràmit i actes que posen fi a la via administrativa, amb referència especial a la legislació de procediment administratiu de la Comunitat Autònoma. L'eficàcia dels actes administratius en l'ordre temporal: l'executivitat, la retroactivitat i la suspensió.
11. La invalidesa dels actes administratius. Nul·litat de ple dret i anul•labilitat. Els actes administratius irregulars. La validació, conservació i conversió dels actes administratius. Examen de la revisió d'ofici dels actes administratius. La revisió dels actes en via jurisdiccional a instància de l'Administració. La revocació per motius d'oportunitat.
12. L'executivitat dels actes administratius. Fonament i naturalesa. L'execució forçosa dels actes administratius per l'Administració: estudi dels diversos mitjans. La coacció directa de l'Administració. La teoria de la via de fet: manifestacions i mitjans de reacció.
13. Els actes administratius en particular. La llicència, l'autorització o el permís. Denegació, caducitat i revocació d'aquests actes. El règim d'autoritzacions per a l'accés a les activitats de serveis i el seu exercici. La declaració responsable i la comunicació prèvia.
14. Les sancions administratives: concepte i classes. Els principis de la potestat sancionadora i del procediment administratiu sancionador. Els procediments en matèria sancionadora.
15. El servei públic. La doctrina clàssica del servei públic i la seva evolució. Les diferents formes de gestió dels serveis públics. Les concessions: naturalesa jurídica i classes. L'activitat de foment. Règim jurídic de les subvencions. L'activitat de policia.
16. Contractació administrativa (l). Legislació de contractes de les administracions públiques: l'àmbit d'aplicació. Àmbit subjectiu d'aplicació: administració pública, poders adjudicadors i sector públic. Tipus de contractes, amb referència als contractes i negocis exclosos. Contractes subjectes i no subjectes a regulació harmonitzada. Contractes administratius i contractes privats. Règim jurídic i jurisdicció competent. Òrgans competents per subscriure'n, amb referència especial als òrgans de l'Administració de la Comunitat Autònoma. Juntes consultives de contractació.
17. Contractació administrativa (ll). Capacitat i solvència dels contractistes, amb referència especial a la classificació. Prohibicions de contractar. Registre dels empresaris i dels contractes. Garanties exigibles en els contractes administratius. Actuacions preparatòries. Procediment i formes d'adjudicació. Recurs especial en matèria de contractació.
18. Contractació administrativa (lll). Efectes dels contractes administratius. Prerrogatives de dret públic en la contractació administrativa. Execució i modificació dels contractes. Extinció. La cessió dels contractes i la subcontractació. Règim jurídic del contracte d'obres.
19. Contractació administrativa (IV). Contractes de concessió d'obra. Contractes de concessió de serveis públics. Contractes de subministrament. Contractes de serveis. La contractació en els denominats sectors exclosos.
20. El procediment administratiu (l). Regulació legal i àmbit d'aplicació. Principis generals en matèria de procediment. Abstenció i recusació. Els interessats en el procediment administratiu comú. Drets dels ciutadans: en particular, l'ús de mitjans electrònics i l'accés als registres i arxius.
21. El procediment administratiu (ll). Iniciació, ordenació i instrucció. Mitjans de prova. Els informes en el procediment administratiu. Termes i terminis. Acabament: la resolució. Acabament convencional. Altres formes d'acabament: renúncia, desistiment i caducitat. Procediments especials.
22. Els recursos administratius: concepte, classes i principis generals de la regulació. La reformatio in peius. El recurs d'alçada. El recurs potestatiu de reposició. El recurs extraordinari de revisió.
23. La responsabilitat de les administracions públiques: antecedents i règim vigent. Procediments en matèria de responsabilitat patrimonial. La responsabilitat de les autoritats i del personal al servei de l'Administració pública. Responsabilitat de l'Administració per actes dels concessionaris i dels contractistes. La responsabilitat de l'Estat legislador.
24. L'expropiació forçosa: justificació i naturalesa. Subjectes i objecte de l'expropiació. Procediment general. El preu just. La reversió de béns expropiats. Referència als procediments especials: en particular, el procediment d'expropiació per raons d'urgència. Garanties jurisdiccionals.
25. Patrimoni de les administracions públiques: concepte i classificació. El domini públic: concepte, naturalesa i classes. Elements: subjectes,objecte i destinació. Afectació i desafectació. Règim jurídic del domini públic de la Comunitat Autònoma, conforme a la legislació autonòmica de les Illes Balears en matèria de patrimoni: la inalienabilitat, la inembargabilitat, la imprescriptibilitat, la delimitació administrativa i la recuperació d'ofici dels béns. La utilització del domini públic: usos comuns i privatius; autoritzacions i concessions;reserves demanials.
26. Principis d'organització i funcionament de l'Administració de la Comunitat Autònoma. Organització administrativa. Concepte, naturalesa i classes d'òrgans. Els òrgans col·legiats, amb referència a les especialitats de règim de la legislació autonòmica de les Illes Balears sobre l'Administració pública. La competència. Les relacions interorgàniques: coordinació i jerarquia. Desconcentració i delegació de funcions,amb referència al règim específic de l'Administració de la Comunitat Autònoma. L'encàrrec de gestió.
Segona part
27. La regulació constitucional de la funció pública: principis. L'Estatut bàsic de l'empleat públic. La funció pública de l'Estat, de les comunitats autònomes i de l'Administració local.
28. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (I). La Llei de la funció pública de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Objecte i àmbit d'aplicació. El personal al servei de l'Administració pública: concepte i classes. El funcionari públic: concepte i classes. Naturalesa jurídica de la relació funcionarial. Òrgans competents en matèria de funció pública.
29. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (II). Estructura i organització actual de la funció pública. Elements. La relació de llocs de treball. Els plans d'ocupació pública. Cossos, escales i especialitats, i grups de classificació dels funcionaris. El grau personal. El registre administratiu de personal.
30. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (III). La constitució de la relació funcionarial. La selecció dels funcionaris: principis, requisits per accedir a la funció pública i sistemes de selecció. L'adquisició de la condició de funcionari. Requisits. La provisió de llocs de treball. Sistemes de provisió.
31. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (IV). El contingut de la relació funcionarial (1). Els drets dels funcionaris. Drets econòmics i no econòmics; drets individuals. Els drets passius. Els deures dels funcionaris. Les incompatibilitats dels funcionaris.
32. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (V). El contingut de la relació funcionarial (2). Els drets col•lectius dels funcionaris. El dret de sindicació: concepte, principis i regulació. El dret de participació. El dret de negociació col·lectiva. El dret de vaga.
33. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (VI). La dinàmica de la relació funcionarial. Les situacions administratives dels funcionaris de carrera: servei actiu, serveis especials, servei a altres comunitats autònomes, l'excedència i les seves classes, suspensió de funcions, expectativa de destinació i jubilació parcial.
34. La funció pública a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (VII). La responsabilitat dels funcionaris. Classes. La responsabilitat disciplinària: concepte, infraccions i sancions disciplinàries. El procediment disciplinari. L'extinció de la responsabilitat disciplinària. L'extinció de la relació funcionarial.
35. L'Administració pública. Concepte i característiques. Unitat o pluralitat de les administracions públiques. Tipus d'administracions públiques. Principis constitucionals informadors. L'Administració de l'Estat. El Consell d'Estat: organització i atribucions.
36. L'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Els òrgans administratius i el seu règim jurídic. L'organització central de l'Administració de la Comunitat Autònoma: les conselleries i la seva estructura orgànica; els secretaris generals; els directors generals; altres òrgans assimilats en rang. L'Advocacia de la Comunitat Autònoma: règim jurídic i funcions.
37. El règim local en la regulació constitucional: el principi de garantia institucional. Principis bàsics de la legislació vigent. El municipi:organització i competències. La província: organització i competències. Funcionament de les entitats locals. Relacions interadministratives. Impugnació d'actes i acords. Idea general del règim dels béns i del règim de les activitats i serveis de les entitats locals.
38. Els consells insulars. La composició dels consells insulars. L'organització. Les competències dels consells insulars: classes i règim jurídic. La potestat reglamentària dels consells insulars. El funcionament dels consells insulars.
39. L'Administració institucional a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Regulació del sector públic de la Comunitat Autònoma. Tipologia i règim jurídic. Referència a l'Administració institucional de l'Administració general de l'Estat.
40. L'Administració corporativa. Competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Col·legis professionals.
41. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'educació, cultura i esport. Legislació, normes d'ordenació i desplegament.
42. El règim de cooficialitat de les llengües. Referència a la Llei de normalització lingüística. L'ús de les llengües oficials a l'Administració.
43. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de sanitat i consum. Legislació, normes d'ordenació i desplegament.
44. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de medi ambient i règim hidràulic. Legislació, normes d'ordenació i desplegament. Referència especial a la Llei d'espais naturals i àrees d'especial protecció.
45. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'ordenació del territori, urbanisme, costes i ports. Legislació, normes d'ordenació i desplegament.
46. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'obres públiques, transports, arquitectura i habitatge. Legislació autonòmica de desplegament i ordenació d'aquestes competències.
47. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de treball i formació. Legislació, normes d'ordenació i desplegament.48. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria de turisme. Legislació, normes d'ordenació i desplegament.
48. Les competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en matèria d'agricultura i pesca. Legislació, normes d'ordenació i desplegament.
49. Ordenació del territori i urbanisme (l). Competències de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Legislació balear en matèria d'ordenació del territori i urbanisme. Principis generals. Referència a les Directrius d'ordenació territorial de les Illes Balears.
50. Ordenació del territori i urbanisme (ll). Classificació i règim del sòl. Planejament urbanístic: pla general d'ordenació urbana, pla d'ordenació detallada, plans parcials, plans especials, estudis de detall, normes subsidiàries, projectes de delimitació del sòl urbà i ordenances urbanístiques. Altres instruments de planejament.
51. Ordenació del territori i urbanisme (lll). L'execució del planejament. Sistemes d'actuació. Sistemes d'actuació directa. Sistemes d'actuació indirecta.
52. Ordenació del territori i urbanisme (lV). Edificació i ús del sòl: normes d'aplicació directa, l'obligació d'edificar, la llicència, les parcel·lacions i el deure de conservació. Disciplina urbanística: protecció de la legalitat i règim sancionador.
Hisenda pública
1. L'activitat financera: el dret financer. Legislació balear d'Hisenda pública. Potestats i prerrogatives de la Hisenda pública de la Comunitat Autònoma. Drets econòmics i obligacions exigibles. Prescripció dels crèdits. Referència a la legislació estatal en matèria pressupostària.
2. El pressupost: concepte, naturalesa i classes. Els pressuposts de la Comunitat Autònoma: fonts de la seva ordenació jurídica, contingut i principis bàsics de la seva estructura.
3. Règim jurídic de l'elaboració, aprovació, modificació, execució i liquidació dels pressuposts de la Comunitat Autònoma. Pressuposts del sector públic autonòmic.
4. La Intervenció General de l'Administració de la Comunitat Autònoma: contingut de la funció interventora. La comptabilitat pública de la Comunitat Autònoma. El compte general. La Tresoreria: fiances i dipòsits.
5. La despesa pública: principis constitucionals en la matèria. Les subvencions: concepte, classes i règim jurídic. Els ingressos públics de la Comunitat Autònoma: concepte i classificació. Referència especial als ingressos tributaris.
6. Sistema tributari espanyol: estructura bàsica del sistema vigent. Principis generals de l'ordenament tributari espanyol: referència especial als continguts en la Constitució. La Llei General Tributària. Principis generals.
7. La relació juridico tributària: concepte i elements. L'obligació tributària. El fet imposable. El subjecte passiu i els responsables. La base imposable: règims de determinació. Comprovació de valors. La base liquidable. El tipus de gravamen i el deute tributari. El pagament del deute tributari i altres formes d'extinció. Garanties del crèdit tributari.
8. La gestió tributària. Les liquidacions tributàries. Autoliquidacions.
9. El procediment d'inspecció. Recaptació dels tributs: procediment en període voluntari i en via de constrenyiment.10. Revisió dels actes tributaris en via administrativa: procediments especials de revisió. El recurs de reposició. Les reclamacions economicoadministratives. El procediment economicoadministratiu. Reclamacions tributàries davant de la Junta Superior d'Hisenda de les Illes Balears.
10. Les infraccions tributàries. Les sancions. El delicte fiscal.
11. La imposició directa: referència a l'impost sobre la renda de les persones físiques, a l'impost sobre la renda dels no residents i a l'impost sobre societats.
132 La imposició indirecta: l'impost sobre el valor afegit. El fet imposable. Els subjectes passius. La repercussió. La deducció. La base imposable. Els tipus de gravamen. Els règims especials.
13. El finançament de les comunitats autònomes. Principis de la Llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes. El Consell de Política Fiscal i Financera. Recursos ordinaris de les comunitats autònomes. Els ingressos patrimonials. Els ingressos tributaris propis.
14. Taxes i preus públics de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Principis generals. Taxes: concepte, creació i regulació; fet imposable, exempcions i bonificacions; meritació, subjecte passiu i responsables. Procediment tributari: gestió, liquidació, pagament voluntari i recaptació executiva. Preus públics: concepte, creació i modificació. Determinació. Gestió i cobrament.
15. Els ingressos tributaris de procedència estatal. Els tributs cedits. La Llei de cessió: règim jurídic. Abast de la cessió en relació amb la gestió tributària. La participació en els tributs estatals no cedits.
16. L'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. Naturalesa i contingut. Àmbit d'aplicació territorial. Fet imposable. Subjecte passiu i responsables. La base imposable. Comprovació de valors. Quotes tributàries. Regles especials per a determinats béns. Beneficis fiscals, meritació i prescripció. Obligacions formals. Regles per gestionar l'impost. Devolucions.
17, L'impost sobre successions i donacions. Fet imposable: presumpcions. Subjectes passius i responsables. Regles sobre la base imposable:normes especials per a adquisicions mortis causa. Normes especials per a adquisicions gratuïtes inter vivos i en matèria d'assegurances. Comprovació de valors. La base liquidable. La tarifa. El deute tributari. Meritació i prescripció. Obligacions formals. Gestió de l'impost.
18. L'impost sobre el patrimoni. Concepte i naturalesa. Fet imposable. Subjectes passius. Base imposable. Deute tributari.
19. La participació en els ingressos de l'Estat: la revisió del percentatge. El fons de compensació interterritorial. Les operacions de crèdit i l'emissió de deute públic a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
20. Les hisendes locals. Recursos. Tributs: normes generals. Imposició i ordenació. Els tributs propis dels municipis. Altres recursos dels municipis. Referència als recursos de les províncies i altres entitats locals.
21. El Tribunal de Comptes: naturalesa, composició i organització. La funció fiscalitzadora del Tribunal de Comptes. Els procediments de fiscalització. Actuacions prèvies a l'exigència de responsabilitat comptable. Referència a la jurisdicció comptable i als procediments especials. Recursos. Execució de sentències. Referència a la Sindicatura de Comptes de les Illes Balears.
Dret laboral i dret penal
1. El dret del treball: principis fonamentals que l'inspiren. Fonts del dret del treball. L'Estatut dels treballadors: àmbit d'aplicació i idea general del contingut.
2. El conveni col·lectiu. Acords marc interprofessionals. L'aplicació de les normes laborals: principis d'ordenació. La relació llei – conveni col·lectiu. Col·lisió i concurrència de les normes estatals i les normes convencionals. El principi de condició més beneficiosa. Els principis d'irrenunciabilitat de drets i de territorialitat de les normes laborals. El Conveni col·lectiu per al personal laboral al servei de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Estructura i contingut bàsic.
3. El contracte de treball: concepte, subjectes, objecte i causa. La relació laboral. La forma de contractació i la prova del contracte de treball. Idea de les modalitats del contracte de treball, atenent a la seva durada. La interposició d'empresaris. Els contractes i subcontractes d'obres i serveis. Les empreses de treball temporal.
4. Drets i deures derivats del contracte de treball. Drets fonamentals del treballador. La mobilitat funcional i geogràfica dels treballadors. La classificació professional. La jornada de treball. L'horari de treball. Hores extraordinàries. Descans. Permisos.
5. El salari: concepte, estructura i modalitats. Garanties salarials. El Fons de Garantia Salarial. Modificacions del contracte de treball: en particular, la successió en la titularitat empresarial. La suspensió del contracte de treball: causes i efectes. L'extinció del contracte: quadre general de causes extintives. Examen particular de l'extinció per causes objectives i per acomiadament disciplinari. Prescripció i caducitat de les accions derivades del contracte de treball.
6. Les infraccions i sancions en l'ordre social. La prevenció de riscs laborals.
7. Drets de representació col•lectiva i de reunió dels treballadors a l'empresa. Dret d'associació sindical: la Llei orgànica de llibertat sindical. Conflictes col•lectius. Vaga i tancament patronal.
8. Concepte, principis i sistema de seguretat social. Normes del règim general. Règims especials i complementaris de la seguretat social. Aplicació del sistema de seguretat social als funcionaris públics.
9. Concepte de dret penal. Estructura, contingut i principis que informen el Codi penal vigent. El principi de legalitat. El delicte: concepte i classificacions. El dol. La imprudència. El delicte com a acció: antijuridicitat i tipicitat. Punibilitat.
10. La vida del delicte: l'excepcionalitat en la punició de la conspiració, la proposició i la provocació per delinquir. Temptativa de delicte. El delicte consumat.
11. El subjecte actiu del delicte. La participació en el delicte. Autors. Còmplices. La responsabilitat penal de la persona jurídica.
12. Circumstàncies que eximeixen de responsabilitat criminal. Circumstàncies atenuants i agreujants en el Codi penal. Circumstància mixta de parentiu.
13. La pena: classes i regles per determinar-la. Les mesures de seguretat. Extinció de la responsabilitat penal.
14. La responsabilitat civil derivada dels delictes: el fonament. Extensió de la responsabilitat civil. Persones civilment responsables. Particularitats de la responsabilitat civil derivada del delicte en relació amb els ens públics. El compliment de la responsabilitat civil i de la resta de responsabilitats pecuniàries. Extinció de la responsabilitat civil i els seus efectes.
15. Els delictes contra l'Administració pública. Concepte d'autoritat i funcionari públic a efectes penals. Prevaricació. Abandó de destinació i omissió del deure de perseguir delictes. Desobediència i denegació d'auxili. Infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets.
16. Els delictes dels empleats públics en l'exercici dels seus càrrecs. Suborn d'un empleat públic. Tràfic d'influències. Malversació. Aspectes fonamentals dels delictes contra la Constitució. Delictes contra la Hisenda pública. El delicte fiscal. Frau de subvencions.
17. Els delictes relatius a l'ordenació del territori. La protecció penal del patrimoni historicoartístic. Els delictes contra el medi ambient. Delictes contra la seguretat col·lectiva. Delictes contra la salut pública.
18. Els delictes lleus. El principi non bis in idem. Les lleis penals especials. El dret penal de menors. La Llei orgànica reguladora de la responsabilitat penal de menors.
ANNEX 4 Instruccions per tramitar les sol·licituds
1. Formalització de la sol·licitud
1.1. Els aspirants als processos selectius poden presentar la sol·licitud per participar en les proves selectives sempre que compleixin els requisits per participar-hi que estableix la base 3.1 de les bases generals (BOIB núm. 33, de 12 de març de 2019). En la sol·licitud s'han de consignar, en les caselles que s'indiquin, les dades següents:
a) El cos, l'escala o l'especialitat a la qual es presenten.
b) L'illa a la qual opten (només poden presentar-se a les places d'una illa).
c) La titulació acadèmica que posseeixen per accedir-hi (en cas d'ésser un títol universitari, s'ha d'assenyalar la universitat d'expedició).
d) El nivell de coneixements de llengua catalana i el tipus de certificat que l'acredita entre els següents:
— certificat expedit per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears
— certificat expedit per l'Escola Balear d'Administració Pública
— certificat homologat per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears (s'ha de disposar de la corresponent resolució d'homologació del certificat)
— certificat equivalent segons l'Ordre del conseller d'Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013 (BOIB núm.34, de 12 de març de 2013).
1.2. Amb la sol·licitud de participació no cal aportar la titulació exigida per a l'accés al cos, l'escala o l'especialitat. L'aspirant ha de declarar, sota la seva responsabilitat, que disposa d'aquesta titulació, cosa que l'EBAP només comprovarà d'ofici un cop superades les proves selectives, tret que l'aspirant s'hi oposi expressament, supòsit en el qual haurà d'aportar una còpia autèntica d'aquesta titulació un cop superades les proves selectives.
1.3. Els aspirants quedaran vinculats a les dades que facin constar en la seva sol·licitud. El domicili que hi figuri es considerarà vàlid a efectes de notificacions, i seran responsabilitat exclusiva dels candidats tant els errors descriptius com la no comunicació durant el procés de selecció de qualsevol canvi en les dades de la sol·licitud.
La sol·licitud s'ha de signar. Quedaran exclosos del procediment els aspirants que no signin les seves sol·licituds o que no esmenin la manca de signatura en el termini que s'hi concedeixi en la publicació de les llistes provisionals de persones admeses.
2. Documentació que cal presentar
Juntament amb la sol·licitud, les persones interessades hauran d'aportar els documents següents:
— Una fotocòpia del document nacional d'identitat en vigor o, en cas de no posseir la nacionalitat espanyola, del document oficial acreditatiu de la identitat; o bé, en cas de caducitat, el resguard corresponent de la sol·licitud de renovació. No obstant això, no cal presentar cap d'aquests documents si l'aspirant no s'oposa al fet que l'Administració els comprovi d'ofici mitjançant la plataforma d'intermediació de dades o altres sistemes habilitats per a aquest fi.
— El resguard acreditatiu de l'abonament de la taxa de drets d'examen. La manca de justificació del pagament de la taxa indicada determina l'exclusió de l'aspirant del procés selectiu. Aquest pagament no substitueix en cap cas el tràmit de presentació de la sol·licitud de participació en les proves selectives en el termini i en la forma prevists en aquesta Resolució.
— Una còpia autèntica del certificat de coneixements de llengua catalana. No cal presentar aquest document si l'aspirant no s'oposa que l'EBAP el comprovi d'ofici mitjançant la plataforma d'intermediació de dades o altres sistemes habilitats a aquest efecte, amb l'excepció dels certificats de coneixement de català declarats equivalents que no es trobin inscrits en el Registre de Personal de la Direcció General de Funció Pública. En aquest darrer cas, l'EBAP comprovarà d'ofici el certificat sense que sigui necessari que l'aspirant n'aporti una còpia autèntica, sempre que manifesti que n'ha aportada una en algun altre procediment tramitat per l'EBAP, tot indicant el procediment concret i si no han transcorregut més de cinc anys des que finalitzà.
3. Declaració responsable
El model oficial de sol·licitud incorpora la declaració responsable del compliment dels requisits per participar en les proves selectives convocades. No és necessari aportar cap document addicional per acreditar els aspectes declarats. En particular, l'aspirant declara, sota la seva responsabilitat, que compleix els requisits dels apartats c) e) , i f) de la base 3.1 de les bases generals:
— No haver estat separat, mitjançant un expedient disciplinari, del servei de cap administració pública, dels òrgans constitucionals o estatutaris de les comunitats autònomes, ni trobar-se inhabilitat de manera absoluta o especial per a ocupacions o càrrecs públics per resolució judicial. En el cas de nacionals d'un altre estat, no trobar-se inhabilitat o en situació equivalent ni haver estat sotmès a una sanció disciplinària o equivalent que impedeixi, en el seu estat i en els mateixos termes, l'accés a una ocupació pública.
— Tenir les capacitats i aptituds físiques i psíquiques que siguin necessàries per a l'exercici de les funcions del cos, l'escala o l'especialitat en què s'inclouen les places que s'ofereixen.
— Estar en possessió del títol acadèmic exigit o del nivell de titulació exigit en la convocatòria específica, o en condicions d'obtenir-lo en la data en què acabi el termini de presentació de les sol·licituds.
En el cas de titulacions expedides a l'estranger, cal aportar, juntament amb la sol·licitud de participació, l'homologació o reconeixement corresponent del Ministeri d'Educació i Formació Professional.
En el cas de titulacions expedides a l'estranger, cal aportar, juntament amb la sol·licitud de participació, l'homologació o reconeixement corresponent del Ministeri d'Educació i Formació Professional.
No obstant tot l'anterior, l'Administració pot requerir a l'aspirant en qualsevol moment del procés selectiu que acrediti que compleix els requisits anteriors.
La inexactitud, falsedat o omissió, de caràcter essencial, de qualsevol dada o informació que s'incorpori o la no presentació davant l'Administració competent de la documentació que, si escau, es requereix per acreditar el compliment del que s'ha declarat, determina la impossibilitat de continuar el procediment des del moment en què es tengui constància d'aquests fets, sens perjudici de les responsabilitats penals, civils o administratives que pertoquin.
4. Consentiment
D'acord amb el que estableix l'article 28 de la Llei 39/2015, l'EBAP ha de comprovar d'ofici els documents emesos per administracions públiques que constin en la plataforma d'intermediació de dades o altres sistemes habilitats per a aquest fi.
D'acord amb l'anterior, llevat que l'aspirant hi manifesti expressament la seva negativa, l'EBAP verificarà les dades relatives al document nacional d'identitat, la titulació acadèmica que consti al registre del Ministeri d'Educació i Formació Professional, els mèrits, els certificats acreditatius de la condició legal de discapacitat i els certificats de coneixement de llengua catalana següents:
— els certificats expedits per l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears.
— els certificats homologats que constin en la base de dades de l'òrgan competent del Govern de les Illes Balears.
— els certificats de català que constin inscrits en el Registre de Personal de la Direcció General de Funció Pública.
Excepcionalment, si l'EBAP no pot comprovar aquests documents podrà requerir a la persona interessada que els aporti.
Si l'aspirant s'oposa expressament que l'Administració comprovi els documents mitjançant la plataforma d'intermediació de dades o altres sistemes habilitats a aquest efecte, haurà d'aportar juntament amb la sol·licitud els documents següents:
a) Una còpia autèntica del document nacional d'identitat, del certificat de coneixements de llengua catalana.
b) Una còpia autèntica de la titulació acadèmica exigida per participar en el procés selectiu o de la certificació acadèmica que acrediti haver superat tots els estudis per obtenir el títol, així com la del certificat de reconeixement de la condició legal de discapacitat, una vegada superat el procés selectiu.
Si l'aspirant vol rebre les notificacions o comunicacions a través de mitjans electrònics, d'acord amb el que estableix l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, ha de donar el seu consentiment exprés. En cas de no donar aquest consentiment, les notificacions i comunicacions amb la persona interessada es realitzaran en paper, sens perjudici que la notificació o comunicació es posi a disposició de la persona interessada en la Seu Electrònica de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears perquè pugui accedir al contingut de manera voluntària.
5. Formularis de sol·licitud
Els impresos de les sol·licituds per participar en les proves selectives estaran a disposició de les persones interessades a l'EBAP, a totes les conselleries, als consells insulars i al web del Govern (http://oposicionscaib2019.caib.es).
Es recomana emplenar les sol·licituds a través d'Internet, a l'efecte d'agilitar-ne la gestió, d'acord amb les instruccions següents:
— La pàgina web http://oposicions.caib.es ofereix la possibilitat d'emplenar i imprimir les sol·licituds a través d'Internet.
— La persona interessada ha d'emplenar el formulari amb les dades corresponents a cada apartat, seguint les instruccions que s'indiquen en el formulari. El sistema comprovarà la coherència de les dades introduïdes, per a la qual cosa indicarà els errors amb relació a la convocatòria corresponent.
6. Presentació de la sol·licitud
Les sol·licituds per participar en les proves selectives s'han de presentar en el Registre General de l'EBAP o en qualsevol altra de les formes que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
Aquestes sol·licituds s'han d'ajustar al model oficial que s'estableix en l'annex 5. S'ha de presentar la sol·licitud en una de les tres modalitats alternatives següents:
6.1. Sol·licitud telemàtica
La persona interessada que tengui DNI electrònic, certificat digital vàlid, usuari corporatiu o estigui donat d'alta a Cl@ve, té la possibilitat d'emplenar la sol·licitud, pagar la taxa i registrar-la de forma telemàtica.
Per a això, la persona interessada ha d'accedir al Portal de l'Opositor (http://oposicions.caib.es) i crear una sol·licitud. A continuació ha d'emplenar el formulari de dades del sol·licitant i l'apartat de documentació al·legada. Ha de seguir les passes que indica el programa, pagar la taxa telemàticament i finalitzar el procés. El sistema li assignarà un número de registre vàlid i la sol·licitud, sense cap més tràmit, constarà com a presentada correctament, sempre que no s'hagi de presentar la documentació esmentada a l'apartat 3 d'aquest annex.
6.2. Sol·licitud semitelemàtica
L'aspirant pot avançar la sol·licitud manual per via telemàtica. En aquest cas, l'aspirant ha d'emplenar el model de sol·licitud de forma telemàtica i pagar la taxa. Un cop finalitzat el procés en el web (http://oposicions.caib.es), el sistema li assignarà un número de preregistre. A continuació la persona interessada ha d'imprimir la sol·licitud, signar-la i presentar-la, juntament amb la documentació requerida (vegeu l'apartat 3 d'aquest annex), en el Registre de l'EBAP o d'acord amb alguna altra de les formes que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015,d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
La sol·licitud no serà vàlida fins que no s'hagi presentat degudament.
6.3. Sol·licitud manual
Si la persona interessada no pot emplenar ni avançar la sol·licitud per via telemàtica, els impresos de sol·licitud per participar en la convocatòria estan a la seva disposició a l'EBAP, a totes les conselleries, als consells insulars i al web del Govern http://oposicionscaib2019.caib.es .
La persona interessada ha d'emplenar el formulari amb les dades corresponents a cada apartat i, a continuació, ha de signar-lo i presentar-lo, juntament amb la documentació requerida (vegeu l'apartat 3 d'aquest annex), en el Registre de l'EBAP o d'acord amb alguna altra de les formes que estableix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.
En el cas que la sol·licitud es presenti en algun registre diferent del Registre de l'EBAP, és convenient que s'avanci la sol·licitud registrada al número de fax 971 17 76 20.
La no presentació de la sol·licitud dins el termini establert i en alguna de les modalitats esmentades suposarà l'exclusió de l'aspirant. Així mateix, la manca de justificació de l'abonament dels drets d'examen també en determinarà l'exclusió.
Per pagar la taxa dels drets d'examen, en el cas de les sol·licituds manuals, la persona interessada ha d'entrar al web de l'Agència Tributària de les Illes Balears, imprimir el model 046, emplenar-lo degudament i pagar la taxa en qualsevol de les entitats col·laboradores que figuren en el model. També pot fer el pagament telemàtic mitjançant banca electrònica, sempre que la persona interessada tengui un compte operatiu per via telemàtica en una de les entitats bancàries els anagrames de les quals apareixen en la pantalla, o mitjançant targeta bancària, amb independència de l'entitat emissora de la targeta. L'aplicació indicarà la forma de dur a terme aquest pagament electrònic. Una vegada que el pagament s'hagi fet correctament, cal incorporar el justificant del pagament efectuat a la sol·licitud de participació en les proves selectives. El nom del pagador ha de coincidir amb el de l'aspirant a participar en les proves.
Al web http://oposicionscaib2019.caib.es es publicaran les instruccions per accedir al model 046.
7. Informació estadística del Pla d'Igualtat del Personal de Serveis Generals de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i enquesta de satisfacció.
Tots els aspirants que emplenin la sol·licitud rebran un missatge que els remetrà a una adreça electrònica en què se'ls demanarà que emplenin un formulari anònim amb informació estadística exigida en el Pla d'Igualtat del Personal de Serveis Generals de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. La contestació d'aquest qüestionari és voluntària, i les dades que se n'obtenguin seran tractades deforma anònima i només a efectes estadístics. La informació obtinguda en aquest qüestionari es destinarà a millorar els processos selectius de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i a complir els objectius del Pla d'Igualtat de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
També està previst fer una enquesta de satisfacció sobre el procés de selecció entre totes les persones que presentin una sol·licitud i participin en la convocatòria. Per a això s'utilitzarà el correu electrònic que facilitin les persones interessades. Aquesta enquesta és de participació voluntària i té la finalitat de recopilar informació per millorar futurs processos d'aquestes característiques.
ANNEX 6 INFORMACIÓ ADDICIONAL SOBRE PROTECCIÓ DE DADES PERSONALS
Responsable del tractament de dades
Identitat: Escola Balear d'Administració Pública
Adreça postal: c. del Gremi de Corredors, 10, 3r (pol. de Son Rossinyol) 07009 Palma
Adreça de correu electrònic: ebap@caib.es
Contacte amb la Delegació de Protecció de Dades
La Delegació de Protecció de Dades de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears té la seu a la Conselleria de Presidència (pg. de Sagrera, 2, 07012 Palma). Adreça electrònica de contacte: protecciodades@dpd.caib.es.
Finalitat
Les dades seran tractades amb la finalitat de dur a terme el procés selectiu per a l'accés a les places ofertes en aquesta convocatòria per l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i la posterior adjudicació a les persones seleccionades.
Legitimació
El tractament de les dades és necessari per complir una obligació legal i per aconseguir l'interès públic, com és la selecció del personal al servei de les administracions públiques d'acord amb els principis constitucionals d'igualtat, mèrit i capacitat.
La legislació aplicable és la següent:
— El Text refós de la Llei de l'estatut bàsic de l'empleat públic, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre.
— La Llei 3/2007, de 27 de març, de la funció pública de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
— Les lletres c) i e) de l'article 6.1 del Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades.
Categories de dades personals
Dades de caràcter identificatiu |
Nom, DNI, domicili, data de naixement, telèfon i adreça de correu electrònic |
Dades acadèmiques i professionals |
Mèrits, notes en oposicions, formació i experiència professional |
Dades relatives a la salut |
Percentatge i tipus de discapacitat |
D'acord amb l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, llevat que consti l'oposició de l'interessat, l'Escola Balear d'Administració Pública, mitjançant una consulta a les plataformes d'intermediació de dades o altres sistemes habilitats a l'efecte, pot obtenir les dades de caràcter identificatiu que consten en el DNI, els certificat de coneixements de llengua catalana, les titulacions acadèmiques oficials, el certificat acreditatiu de discapacitat (si escau) i els mèrits. Aquestes dades s'obtindran de l'Administració General de l'Estat i d'altres òrgans de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.
Consentiment pel tractament de dades relatives a la salut
La presentació de la sol·licitud per al procés selectiu suposa el coneixement i l'acceptació inequívocs de l'aspirant del tractament de les dades de caràcter personal que farà l'òrgan competent i únicament per als fins establerts.
Destinataris
— Tribunal qualificador del procés: per al desenvolupament i la valoració de les diverses proves i fases del procés selectiu previstes en la convocatòria.
— Conselleria competent en matèria de funció pública: per al nomenament del personal funcionari de carrera.
— Butlletí Oficial de les Illes Balears: en aplicació de les obligacions que preveu la normativa per seleccionar empleats públics amb les previsions que estableix la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.
— Altres participants en el procediment selectiu: en virtut del principi de transparència que regeix els procediments selectius d'accés a la funció pública, els aspirants podran sol·licitar la consulta dels exercicis realitzats i dels mèrits al·legats per altres participants per comprovar el funcionament correcte del procés selectiu. En cap cas, podran obtenir les dades de contacte d'altres aspirants, com ara l'adreça postal, el número de telèfon o l'adreça de correu electrònic.
— Administració de justícia: en cas que algun jutjat o tribunal requereixi l'expedient del procediment, l'Administració trametrà les dades personals que hi constin en l'Administració de justícia.
Criteris de conservació de dades
Els terminis de conservació de les dades seran els necessaris per complir la finalitat del procediment i els que preveu la legislació d'arxius per a les administracions públiques, d'acord amb l'article 26 de la Llei orgànica 3/2018.
Drets
Els aspirants tenen dret a sol·licitar a l'Escola Balear d'Administració Pública la confirmació que les seves dades són objecte de tractament, l'accés a les seves dades personals, la seva rectificació o supressió, o la limitació del seu tractament, o a oposar-se al tractament. També tenen dret a la portabilitat de les dades en els termes que l'exercici d'aquests drets pugui afectar el procés selectiu.
Els aspirants tenen dret a retirar el consentiment del tractament de les seves dades. No obstant això, serà lícit tot el tractament de les seves dades personals anterior a la retirada del consentiment.
L'exercici d'aquests drets es pot sol·licitar davant l'Escola Balear d'Administració Pública mitjançant el procediment «Sol·licitud d'exercici de drets en matèria de protecció de dades personals», previst en la Seu Electrònica de la CAIB (seuelectronica.caib.es).
Reclamació davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades
Les persones que considerin que el tractament de les dades personals no s'ajusta al que preveu la normativa aplicable o que les seves peticions a l'Escola Balear d'Administració Pública i a la Delegació de Protecció de Dades no han estat degudament ateses en el termini d'un mes, poden presentar la «Reclamació de tutela de drets» davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (https://www.aepd.es/).
Conseqüències de no facilitar les dades personals
No presentar les dades necessàries implicarà que la persona interessada no pugui formar part del procediment selectiu.
Decisions automatitzades
No es produiran decisions automatitzades, inclosa l'elaboració de perfils, amb les dades personals dels aspirants.