Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció II. Autoritats i personal

Subsecció segona. Oposicions i concursos

AJUNTAMENT DE PALMA

Núm. 8276
Departament de Personal. Servei de Selecció, Provisió i Gestió. Decret convocatòria i bases específiques concurs oposició torn lliure bomber/a conductor/a de l’Ajuntament de Palma

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

El regidor de l’Àrea d’Hisenda, Innovació i Funció Pública, per resolució número 13.612 de 8 de setembre de 2020, va acordar el següent:

PRIMER.- Convocar concurs oposició pel torn lliure per cobrir set places vacant de BOMBER/A CONDUCTOR/A, vacants a la plantilla de funcionaris/àries d'aquest Ajuntament pertanyents a l'Escala l'Administració Especial, subescala serveis especials, classe b) servei contra incendis i salvament. grup C, subgrup C1, dotades pressupostàriament i corresponents a les ofertes públiques d'ocupació dels exercicis 2018 i 2019.

SEGON.- Aprovar les bases específiques que regiran aquesta convocatòria, que s’adjunten.

TERCER.- El termini de presentació d’instàncies serà de vint dies naturals, comptadors a partir de l’endemà de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de l’Estat.

QUART.- Les instàncies s’hauran de dirigir al Molt Honorable Senyor Batle en la forma establerta en la base tercera de les bases generals que regeixen aquesta convocatòria que varen ser publicades al BOIB núm. 129 de 21 de setembre de 2019.

CINQUÈ.- No es podrà declarar superat el procés selectiu a un número d’aspirants superior al de la plaça convocada.

Contra aquesta resolució, que exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs de reposició davant el mateix òrgan que l’ha dictada, conformement el que disposa l’article 123 de la Llei 39/2015, de 1 d’octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques. El termini per interposar-lo és d’un mes comptat des de l’endemà de rebre la present notificació. En aquest cas no es podrà interposar recurs contenciós administratiu fins que s’hagi resolt el de reposició.

El recurs de reposició potestatiu s’ha de presentar al registre general d’aquest Ajuntament o a les dependències a què es refereix l’article 16.4 de la Llei 39/2015, de 1 d’octubre, abans esmentada, i es considerarà desestimat quan no s’hagi resolt ni notificat la resolució, en el termini d’un mes, comptat des de l’endemà de la seva interposició. En aquest cas queda expedita la via contenciosa administrativa.

Si no s’utilitza el recurs potestatiu de reposició, es pot interposar directament recurs contenciós administratiu, conformement al que estableix l’article esmentat anteriorment, i els 45 i següents de la llei 29/98, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, davant el Jutjat Contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos comptats des de l’endemà de rebre la present notificació. Això sense perjudici de qualsevol altre recurs o acció que es consideri convenient.

 

Palma, 9 de setembre de 2020

 El cap de departament de Personal

p.d. Decret de batlia núm. 3000, de 26/02/2014 (BOIB núm. 30, de 04/03/2014)

 Antoni Pol Coll

 

BASES ESPECÍFIQUES OPOSICIÓ PER COBRIR 7 PLACES DE BOMBER/A CONDUCTOR/A.

OBJECTE I NORMES GENERALS.

L'Ajuntament de Palma convoca proves selectives, mitjançant el sistema de concurs-oposició torn lliure, per a la cobertura de set places de BOMBER/A CONDUCTOR/A, vacants a la plantilla de funcionaris/àries d'aquest Ajuntament pertanyents a l'Escala l'Administració Especial, subescala serveis especials, classe b) servei contra incendis i salvament. grup C, subgrup C1, dotades pressupostàriament i corresponents a les ofertes públiques d'ocupació dels exercicis 2018 i 2019.

La present convocatòria està, a més, subjecta al que es disposa en la Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'incompatibilitats del Personal al Servei de les Administracions Públiques.

Les presents bases tindran en compte el principi d'igualtat de tracte entre dones i homes, pel que fa a l'accés a l'ocupació, d'acord amb l'article 14 de la Constitució Espanyola, el Reial decret Legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes i la llei 11/2016, de 28 de juliol, d'igualtat de dones i homes de les Illes Balears.

L'article 55 de la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes disposa que "l'aprovació de convocatòries de proves selectives per a l'accés a l'ocupació pública haurà d'acompanyar-se d'un informe d'impacte de gènere, excepte en casos d'urgència i sempre sense perjudici de la prohibició de discriminació per raó de sexe", que es complementa amb l'article 43.3 de la Llei 11/2016, de 28 de juliol d'Igualtat de dones i homes de les Illes Balears: "A les ofertes d’ocupació pública de les administracions públiques de les Illes Balears, s’hi ha d’adjuntar una avaluació de l’impacte de gènere". Tot això posa de manifest el compromís assumit per l'Ajuntament de Palma en relació amb la promoció activa de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes, així com de prevenció i actuació davant la violència de gènere.

Les bases generals que regeixen aquesta convocatòria es varen publicar al BOIB núm. 129, de 21 de setembre de 2019.

Requisits: A més dels exigits a les bases generals els aspirants hauran de reunir els següents requisits:

- Tenir complits 16 anys d’edat.

- Estar en possessió del títol de batxiller o equivalent.

- Estar en possessió del permís de conduir classe C.

- Tenir les capacitats i aptituds físiques i psíquiques que siguin necessàries per a l’exercici de les funcions corresponents, d’acord amb el quadre d’exclusions que figura a l’annex A.

- Acreditar el coneixement de la llengua catalana de nivell B2 mitjançant un certificat expedit per l’EBAP, o bé pels títols, diplomes i certificats homologats establert a l’Ordre del Conseller d’Educació, Cultura i Universitats de 21 de febrer de 2013, per la qual es determinen els títols, diplomes i certificats equivalents als certificats de coneixements de llengua catalana de la Direcció general de Cultura i Jovent (BOIB núm. 34, de 12-03-2013) o per Certificat expedit per la Direcció General de Cultura i Joventut de la Conselleria d’Educació, Cultura i Joventut, que segons el Decret 6/2012, de 3 de febrer, sobre avaluació i certificació de coneixements de català, (BOIB número 19, de 07-02-2012), garanteixi els coneixements de català exigits. Aquest document acreditatiu, original o fotocòpia compulsada, s’haurà de presentar dins el termini d’admissió de sol·licituds al procés selectiu, sense que es puguin presentar en cap altre moment.

FORMA I TERMINI DE PRESENTACIÓ D’INSTÀNCIES

Les persones aspirants a les proves selectives hauran d’emplenar l’imprès establert per l’Ajuntament de Palma, que se’ls facilitarà a les Oficines d’Atenció a la Ciutadania d’aquest Ajuntament. Així mateix, l’esmentat imprès podrà obtenir-se a través d’Internet consultant la pàgina web www.palma.cat; aquest imprès haurà d’obtenir-se per duplicat a l’objecte que l’interessat es quedi una còpia segellada de la instància presentada.

Les sol·licituds s’han de dirigir al Batle i es podran presentar a qualsevol de les Oficines d’Atenció a la Ciutadania de l’Ajuntament de Palma o en qualsevol de les formes previstes a l’art. 16.4 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques.

Els drets d’examen seran de 15,91 euros i seran abonats per les persones interessades dintre el termini d’admissió d’instàncies mitjançant el document d’autoliquidació que les Oficines d’Atenció a la Ciutadania (OAC) els entregarà al presentar la sol·licitud d’admissió a la convocatòria. També es poden abonar per gir postal a les oficines de correus o amb targeta financera a la pròpia OAC.

El termini de presentació de les sol·licituds serà de vint dies naturals, comptadors a partir de l’endemà de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). Quan el darrer dia del termini sigui inhàbil, s’entendrà prorrogat al primer dia hàbil següent. Els successius anuncis es publicaran únicament en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB).

Juntament amb la sol·licitud, les persones interessades hauran d’acompanyar:

a. Una fotocòpia del document nacional d’identitat o, en el cas de no ser espanyol, del document oficial acreditatiu de la personalitat (NIE, passaport o targeta de residència).

b. Una fotocòpia compulsada del títol acadèmic exigit en cada convocatòria (anvers i revers) o certificació acadèmica que acrediti haver superat tots els estudis per obtenir el títol.

c. El resguard del pagament de la taxa fet segons la via seleccionada.

d. Còpia autèntica del certificat de coneixements de llengua catalana que s’indiqui en la convocatòria específica. Els coneixements de llengua catalana s’han d’acreditar mitjançant un certificat expedit o reconegut com a equivalent o que estigui homologat per la Direcció General de Política Lingüística, o bé expedit per l’Escola Balear d’Administració Pública.

e. Una fotocòpia del permís de conduir classe C.

Exhaurit el termini de presentació d’instàncies, l’òrgan competent dictarà resolució en el termini màxim d’un mes aprovant la llista provisional d’admesos i exclosos, que es publicarà en el tauló d’anuncis d’aquest Ajuntament i en la seva pàgina web, amb indicació de les causes d’exclusió, així com el termini d’esmena de defectes i presentació de reclamacions que es concedeix als aspirants exclosos, que serà de 10 dies hàbils.

Transcorregut aquest termini s’aprovarà la llista definitiva d’aspirants admesos i exclosos, que es publicarà al tauler electrònic d’edictes i anuncis de la pàgina web www.palma.es d’anuncis d’aquest Ajuntament i a l’apartat d’oferta pública de feina de la mateixa pàgina web, a la relació d’exclosos es farà constar les resolucions de les reclamacions presentades.

PROCEDIMENT DE SELECCIÓ: Oposició pel torn lliure.

QUALIFICACIONS: Tots els exercicis són obligatoris i eliminatoris i es qualificaran en la forma descrita a l’enunciat de cadascun d’ells.

COMPOSICIÓ DEL TRIBUNAL QUALIFICADOR:

El tribunal qualificador estarà constituït per un president o presidenta i sis vocals, que seran designats per la Corporació per sorteig, d’entre personal funcionari en servei actiu, un de la categoria d'oficial/a del SCIS, un de les categories de sotoficial/a o Sergent/a del SCIS, un de les categories de Caporal/a, Bomber/a Conductor/a o Bomber/a, i la resta d'entre personal d'altres departaments de l'Ajuntament de Palma, i que reuneixin els requisits exigits a la normativa vigent.

Aquesta designació implicarà la del respectiu personal suplent. El secretari/a serà designat per votació d’entre els vocals. El tribunal podrà disposar la incorporació de personal assessor especialista per aquelles proves que estimi oportú o quan així s'hagi establert a les presents bases.

PROGRAMA DE L’OPOSICIÓ

Amb la llista d'admessos/as, que es publicarà en el termini màxim de 20 dies finalitzat el termini de presentació, el tribunal publicarà un calendari amb la data de realització de totes les proves per finalitzar el procés (a excepció del setè exercici) dins un termini de 4 mesos des de la data de publicació del llistat d'admessos/as . Entre examen i examen no podrà haver més de 15 dies hàbils i sempre respectant els terminis de reclamació legalment establerts. En cas de realització de dos o més exercicis el mateix dia, es permetrà la realització de tots el exercicis, encara no s'hagi superat algun d'ells per tal de resoldre possibles al·legacions.

Tots els exercicis són obligatoris i eliminatoris.

Les dones que havent estat convocades per fer el tercer, quart, cinquè, sisè o setè exercici, estiguin embarassades o no hagin complert les setze setmanes des del naixement del fill/a poden sol·licitar al Tribunal Qualificador l'ajornament de la realització d'aquestes proves fins a la següent convocatòria d'accés a la categoria de bomber/a o bomber/a conductor/a del Cos de Bombers/es de Palma.

Aquesta sol·licitud s'ha de presentar mitjançant instància dirigida al Tribunal Qualificador, abans de la realització de les proves esmentades i haurà d'anar acompanyada, obligatòriament, d'un certificat mèdic que acrediti aquesta situació.

En cas d'ajornament, les participants podran mantenir fins a la següent convocatòria la nota dels exercicis que hagin realitzat, Aquesta reserva quedarà condicionada al fet de que els exercicis no s'hagin modificat de forma substancial en el següent procés de selecció,

Les persones participants amb reserva de nota a qualsevol dels exercicis, hauran de presentar una sol·licitud de participació en la propera convocatòria demanat aquesta convalidació, i hauran de fer la resta de proves que s'especifiquin a la nova convocatòria.

Així con s'indica a alguns del exercicis, aquests podran ser gravats si el Tribunal Qualificador ho troba oportú. Amb l'acceptació d'aquestes bases, els/les aspirants donen el seu consentiment exprés per poder se gravats. Aquestes gravacions estaran única i exclusivament a l'abast del Tribunal Qualificador i Servei de Selecció, provisió i gestió de l’Ajuntament de Palma, per resoldre possibles al·legacions o de l'autoritat judicial si hi ha requeriment d'aquesta. 

Primer Exercici: Prova de Coneixements Específics.

Es tracta d’un qüestionari tipus test de 80 preguntes,amb 3 respostes possibles per pregunta, de les quals només una serà la correcta, relacionades amb el temari enumerat a l’annex B, en un temps màxim de 60 minuts. A més, hi haurà 10 preguntes de reserva, per les quals es tindrà 7 minuts i mig addicionals per contestar-les. Aquestes preguntes de reserva serviran per substituir aquelles que es considerin no vàlides pel Tribunal, i s’agafaran seguint l’ordre establert.

Aquest exercici serà qualificat fins a un màxim de 10 punts i seran eliminats els aspirants que no obtinguin un mínim de 5 punts. La puntuació atorgada,es farà amb 2 decimals. Les preguntes no resoltes, tant si figuren les tres opcions en blanc com si figuren amb més d’una resposta, no es valoraran. Les preguntes amb resposta errònia es penalitzaran amb la meitat del valor assignat a la resposta correcta. Per efectuar la qualificació de l’exercici s’aplicarà la fórmula següent:

        {A-(E/2)} x 10

Q = ----------------------

                 P

Q: resultat de la prova; A: nombre de respostes encertades; E: nombre de respostes errònies ; P: nombre de preguntes de l’exercici.             

Segon Exercici : Prova de Coneixements Generals.

Es tracta d’un qüestionari tipus test de 50 preguntes, amb 3 respostes possibles per pregunta, de les quals només una serà  la correcta, sobre el contingut complet del programa que es relaciona a l’annex C. El temps màxim per realitzar aquesta prova és de 37’5 minuts.

A més, hi haurà 10 preguntes de reserva, per les quals es tindrà 7’5 minuts addicionals per contestar-les. Aquestes preguntes de reserva serviran per substituir aquelles que es considerin no vàlides pel Tribunal, i s’agafaran seguint l’ordre establert.  

Les preguntes no resoltes, tant si figuren les tres opcions en blanc com si figuren amb més d’una resposta, no es valoraran. Les preguntes amb resposta errònia es penalitzaran amb la meitat del valor assignat a la resposta correcta. Per efectuar la qualificació de l’exercici s’aplicarà la fórmula següent:

         {A-(E/2)} x 10

Q = ————————

                    P

Q: resultat de la prova; A: nombre de respostes encertades; E: nombre de respostes errònies; P: nombre de preguntes de l’exercici.

El conjunt d’aquesta prova podrà sumar fins a 10 punts i seran eliminats els aspirants que no obtinguin un mínim de 5 punts. La puntuació atorgada, es farà considerant 2 decimals.

Tercer Exercici: Proves Físiques 

Les persones aspirants que hagin superat els exercicis anteriors seran ordenades de major a menor puntuació, sumant les puntuacions atorgades, sempre amb 2 decimals.

Consisteix a realitzar les 7 proves físiques que s'expliquen a l’annex D, amb l'ordre de realització que decidirà el tribunal. Aquestes proves es puntuaran de 5 a 10 punts. Els aspirants hauran de tenir una puntuació mínima de 5 punts a cada una de les proves per superar l'exercici. Al finalitzar cada una de les proves, el Tribunal donarà un justificant/comprovant signat a l'opositor/a amb la nota obtinguda a cada una d'elles.

Aquestes proves seran avaluades per personal extern acreditat com a tal per les Federacions Esportives pertinents o el Col·legi Oficial de graduats en INEF o Grau en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport. 

Les puntuacions i explicacions de cada prova son les establertes dins l'annex D

La nota final serà el resultat de fer la mitja de totes les proves amb l'aplicació de la següent fórmula:

Q = P/7

Q: resultat de l’exercici; P:suma dels punts obtinguts a cada una de les 7 proves valorades entre 5 i 10 punts.

Aquest exercici es puntuarà amb un màxim de 10 punts i la nota obtinguda es podrà conservar per convalidar en les dues convocatòries posteriors i, en tot cas, amb un vigència màxima de 5 anys a comptar des de la data de realització d'aquesta prova. Per això es podrà demanar certificat al tribunal on faci constar les proves realitzades, la nota treta a cada una d'elles i la nota mitjana final.

Amb caràcter previ a la realització d’aquest exercici serà obligatori fer una declaració de consentiment per a la realització de les proves físiques. Serà imprescindible lliurar al Tribunal el mateix dia de les proves un Certificat Mèdic Oficial expedit com a màxim tres mesos abans de la realització de les mateixes, en el qual es faci constar que es reuneixen les condicions físiques necessàries i suficients per realitzar els exercicis de l’annex A d’aquestes bases. La no presentació de l’esmentat certificat o la incorrecció del mateix comportarà l’exclusió automàtica del procés selectiu.

En aquest exercici es pot demanar als aspirants que facin una prova antidopatge. Quedaran eliminats si donen positiu o si es neguen a fer-la.            

Aquest exercici podrà ser gravat.

Quart Exercici i Quint Exercici

Les persones aspirants que hagin superat la tercera prova seran ordenades de major a menor puntuació, sumant les puntuacions atorgades, sempre amb 2 decimals.

Aquestes dues proves es realitzaran el mateix dia deixant un mínim de 30' entre elles i podran ser gravades.

Amb la convocatòria d'aquests exercicis aniran adjuntades les notes tècniques i manuals de les eines a fer servir al quart exercici, així com la plantilla de criteris a avaluar durant la prova.

En cas de NO superar el primer exercici del dia, es permetrà fer el segon de cara a resoldre possibles al·legacions.

Quart Exercici: Prova Pràctica de coneixement i maneig d’eines.

Consistirà en el desenvolupament d’un exercici pràctic al qual s'haurà de demostrar el coneixement i la destresa i perícia d’ús d’una sèrie de grups d’eines bàsiques, àmpliament emprades en el dia a dia de la feina de bomber/a, que seguidament es relacionen de la següent manera:

- Grup 1: Martell i escarpra

Arquet per tallar ferro

Pala manual

Moto serra

- Grup 2: Xòrrec per tallar fusta

Càvec

Màquina de disc

Martell d'encofrar

 - Grup 3: Trepant

Claus fixa i anglesa

 Moto serra

 Mall

- Grup 4: Màquina de disc

Alicates vàries

Peu de cabra

Escala extensible 

Abans de la realització de l’exercici, el tribunal, mitjançant sorteig, procedirà a escollir un grup d’eines i definirà una tasca a realitzar amb cada una de les eines del grup escollit. Cada un dels aspirants haurà de desenvolupar la tasca assignada a cada una d’elles i superar els criteris a valorar amb cada una d'elles que es citen a continuació:

- Coneixement de l'eina: Identificació de la mateixa i quin és el seu ús/usos

- Coneixement dels EPIS necessaris per a cada una d'elles

- Correcte ús dels EPIS durant l'exercici

Aquesta prova serà avaluada per personal especialista en la matèria extern al Cos de Bombers i Bomberes, d’acord amb les notes tècniques i manuals específics de maneig d’aquestes eines.

La seva qualificació serà apte-no apte, eliminant-se les persones qualificades com a no aptes i la qualificació obtinguda es podrà conservar i convalidar en futures oposicions amb un vigència de fins a 5 anys a comptar des de la data de realització d'aquesta prova. Per això es podrà demanar certificat al tribunal o faci constar les eines a evaluar, eines evaluades i la qualificació final treta.

Quint Exercici: Prova de fòbies.  

A aquest exercici es realitzaran diferents proves a l’objecte d’avaluar les possibles fòbies/incompatibilitats que puguin presentar els aspirants en relació als entorns de treball exigibles als bombers. 

S’ha de superar com a apte cada una de les següents proves:

a)  Fòbia a les alçades. Es desplegarà totalment una autoescala, i l’aspirant haurà de pujar fins a l’extrem superior i baixar fins al punt d’inici. Serà considerat no apte si no completa el recorregut. En tot moment l’aspirant anirà assegurat.

b)  Claustrofòbia 1. L’aspirant   haurà d’entrar en una habitació per la part dreta del portal, i sense perdre aquesta referència, haurà d’abandonar-la per la part esquerra. Se li posarà una màscara que no li permetrà veure res durant tot el recorregut. Es considerarà no apte en cas de no completar el recorregut correctament, perdre la referència, llevar-se la màscara o desorientar-se

c)  Claustrofòbia 2. L’aspirant haurà d’atravessar un tub a 4 grapes, amb una màscara que li impedirà cap tipus de visió, sense aturar-se. Es considerarà no apte en cas de no completar el recorregut correctament, aturar-se o llevar-se la màscara.  

d)  Control d’equilibri. L'aspirant haurà d'atravessar caminant una barra sueca d'equilibri (5m x 0,1m x 0,9m). S'haurà de pujar a aquesta des del terra, una vegada sobre aquesta haurà de caminar dret, a dos peus fins l'extrem, i allà donar la volta i tornar de la mateixa manera fins el començament. Es tendran 2 intents per aconseguir-ho. La prova serà declarada no apte si l'aspirant cau en qualque moment del recorregut.

La seva qualificació serà apte-no apte, eliminant-se les persones qualificades com a no aptes i la qualificació obtinguda es podrà conservar i convalidar en les dues convocatòries següents i, en tot cas, amb una vigència màxima de 5 anys a comptar des de la data de realització d'aquesta prova. Per això es podrà demanar certificat al tribunal o faci constar les proves realitzades i la qualificació final obtinguda.

Sisè Exercici: Prova psicotècnica i de personalitat

Les persones aspirants que hagin superat la cinquena prova seran ordenades de major a menor puntuació.

Aquesta prova consistirà en la realització de qüestionaris psicotècnics, de personalitat i una entrevista amb el un psicòleg de l'Ajuntament de Palma, un psicòleg del Col.legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears i un membre del tribunal que podrà ser gravada, i/o aquelles altres proves complementàries que el tribunal o els seus assessors considerin oportunes per tal de mesurar trets de personalitat bàsics i trets clínics de les persones aspirants, a l’objecte d’intentar detectar possibles patologies mentals i idoneïtat del perfil al lloc de treball.   

La qualificació d’aquest exercici serà apte -no apte, eliminant-se els aspirants qualificats com a no aptes.

Un cop acabada la qualificació dels anteriors exercicis, el tribunal procedirà a la suma de les puntuacions obtingudes, entre els aspirants que hagin superat totes les proves.

La puntuació màxima serà de 30 punts. Conseqüentment, l’ordre de classificació definitiva de les persones aspirants vendrà determinat per la suma total dels punts, amb 2 decimals. En cas d’empat, es resoldrà tenint en compte els criteris establerts a les bases generals que regeixen aquesta convocatòria.

Realitzada aquesta suma es farà proposta de nomenament com a personal funcionari en pràctiques dels que, no havent estat eliminats a cap de les proves, hagin obtingut major puntuació fins a completar el nombre de places ofertades per fer el setè exercici (curs de formació) que serà de 24 persones, incloses les persones que seran fixes i les interines.

En el termini de 20 dies naturals des que s’hagin fet públiques les relacions d’aprovats amb plaça per realitzar el setè exercici, els/les aspirants han de presentar en el Registre General d’aquest Ajuntament:

1. Fotocòpia compulsada del DNI.

2. Fotocopia compulsada del títol de Batxiller o equivalent.

3. Fotocòpia compulsada del permís de conduir classe C.

4. Declaració jurada de no haver estat separat ni acomiadat, mitjançant expedient disciplinari, del servei a l’Estat, a les comunitats autònomes o a les entitats locals, ni trobar-se inhabilitat per a l’exercici de funcions públiques.

5. Declaració jurada de no estar sotmès a cap causa d’incapacitat específica d’acord amb la normativa vigent.

6. Declaració jurada que no ocupa cap lloc de treball ni realitza cap activitat en el sector públic delimitat per l’art. 1 de la Llei 53/1984, i que no percep pensió de jubilació, retir o orfandat. Si realitza alguna activitat privada, inclosa la de caràcter professional, ho ha de declarar en el termini de deu dies comptats a partir de la data d’inici dels seus serveis, per tal que la corporació acordi la declaració de compatibilitat o d’incompatibilitat.

Al mateix temps han de sotmetre’s, després de ser citats pel Servei de Recursos Humans, a un reconeixement mèdic realitzat per un metge especialista en medicina del treball o diplomat en medicina d’empresa pertanyent a un servei de prevenció de l’Ajuntament de Palma, que dictaminarà de conformitat amb el quadre d’exclusions mèdiques que figuren a l’annex A de les presents bases.

No es poden nomenar els que no presentin la documentació en el termini indicat, llevat dels casos de força major, o si se’n dedueix que estan mancats d’algun dels requisits o el resultat del reconeixement mèdic fos ‘no apte’. Totes les seves actuacions quedaran anul·lades, sense perjudici de la responsabilitat en què poguessin haver incorregut per falsedat a la seva instància.

Setè Exercici

Exercici Teòric Pràctic. Obligatori i eliminatori.

Un cop realitzat el nomenament com a personal funcionari en pràctiques, es farà un curs selectiu teòric pràctic de formació professional, amb una durada de 660 hores. El contingut, calendari i lloc de realització, així com les altres normes que l’hagin de regular, seran establertes oportunament per la Batlia.

Aquest exercici, tant en la part de curs teòric com en la part pràctica, serà eliminatori. La qualificació global serà fins a un màxim de 10 punts. Seran eliminats els aspirants que no obtinguin un mínim de 5 punts.

Aquest curs es realitzarà per la EMF (Escola municipal de formació) amb l'homologació de l'EBAP (Escola Balear d'Administració Pública) o directament per l'EBAP. Aquelles persones que hagin realitzat amb anterioritat un curs de Formació Bàsica de Bomber/a expedit, homologat o convalidat per l'EBAP tindran aquest exercici convalidat, i l'ajuntament els podrà nomenar com a funcionari interins durant la realització d'aquest.

Una vegada superat tots els exercicis i curs formatiu seran nomenats funcionaris de carrera els/les 7 aspirants amb major puntuació final segons la nota d'accés al seté exercici, que no computa, sempre que hagin superat aquest amb nota mínima de 5 punts.

Els/les aspirants que no hagin tret plaça com a personal funcionari de carrera, però superin tots els exercicis, seté inclós, seran nomenats com a personal funcionari interí

Els/les aspirants que no superin el curs, perdran el dret al seu nomenament com a personal funcionari. Es farà mitjançant resolució motivada de la Batllia, a proposta del tribunal qualificador.

 

ANNEX A

Quadre d’exclusions mèdiques per a l’ingrés al S.C.I.S  

Principis Generals:

Seran criteris d’exclusió generals:

a. Anomalies que incapacitin per vestir l’uniforme i que impedeixin dur o transportar una part essencial de l’equip.

b. Incapacitat per al servei per falta d’eficiència psicofísica, a causa de malalties, lesions o anomalies de caràcter permanent.

c. Contagiositat o perillositat per a la comunitat.

d. Malalties greus d’evolució irreversible.

e. Lesions, anomalies o malalties que, encara que de moment no siguin greus, necessiten un tractament permanent i costós.

Malalties Generals:  

a. Malalties o anomalies heredoconstitucionals que incapacitin per al servei amb caràcter permanent.

b. Malalties endocrinometabòliques, cròniques o irreversibles, que produeixin alteracions morfològiques i funcionals.

c. Malaltia de Basedow ben caracteritzada.

d. Malalties de mancança que hagin produït alteracions morfològiques i funcionals irreversibles.

e. Malalties de la sang i òrgans hematopoètics cròniques o amb evolució irreversible incompatibles amb el servei.

f. Anèmies aplàstiques i panmieloptisi.

g. Anèmia hemolítica constitucional.

h. Hemofília.

i. Malalties infeccioses i parasitàries cròniques greus i rebels a qualsevol tractament o de caràcter crònic contagiós i permanent.

j. Neoplàsies malignes de qualsevol localització.

k. Tuberculosi activa de qualsevol localització amb lesions importants la curació de les quals no es prevegi en el termini de les revisions.

l. Intoxicacions cròniques que hagin determinat trastorns anatòmics i funcionals greus i rebels a qualsevol tractament.

m. Obesitat que excedeixi el 35 % del pes teòric.

 Malalties de la Pell i el Teixit Subcutani:

a. Dermatosis externes i generalitzades de la pell i el cuir cabellut, de tendència crònica o recidivant rebels a qualsevol tractament.

b. Cicatrius que per la seva extensió i adherència als plans adjacents comprometin greument els moviments.

c. Afeccions sistematitzades greus del teixit conjuntiu.

Malalties del Sistema Nerviós Central i les seves Cobertes, i el Sistema Nerviós Perifèric:

a. Malalties cròniques sistematitzades difuses o en focus, anomalies o lesions de qualsevol part del sistema nerviós central o perifèric o de les meninges que originen trastorns motors o sensitius permanents.

b. Anomalies congènites o  seqüeles traumàtiques del crani i del raquis que produeixin alteracions o trastorns funcionals incompatibles amb el servei.

c. Epilèpsia en totes les seves formes amb crisis convulsives o equivalents psicomotors, absències, etc.

d. Moviments anormals de caràcter permanent que per la seva intensitat incapacitin per al servei.

e. Neurosi obsessiva greu, altres psiconeurosis greus que incapacitin per al servei.

f. Oligofrènies de qualsevol etiologia, amb nivell inferior a dotze anys, determinat per l’escala de Binet-Simon (o el corresponent en una altra escala).

g. Oligofrènia amb una edat mental compresa entre els dotze anys de l’escala Binet-Simon i la corresponent a l’adult mitjà, amb alteracions de caràcter i conducta que incapacitin per al servei.

h. Esquizofrènia defectual ben caracteritzada.

i. Altres psicosis endògenes amb alteracions de la personalitat i la conducta, periòdiques o permanents, incompatibles amb el servei.

j. Psicosis i  demències de tipus orgànic de qualsevol etiologia, fins i tot per traumatismes accidentals o quirúrgics, quan assoleixin un grau de profunditat i permanència incompatible amb el servei.

 Malalties de l’Aparell Digestiu:

a. Malalties de l’aparell digestiu que puguin produir incompatibilitats en el servei.

Malalties de l’Aparell Respiratori:

a. Afeccions ulceroses de les fosses nasals. Ozena ben caracteritzada.

b. Infeccions cròniques de laringe, tràquea, bronquitis, pulmons, pleura i caixa toràcica (excepte tuberculosi) rebels a qualsevol tractament o afeccions congènites o adquirides dels mateixos òrgans que produeixin insuficiència respiratòria en grau incompatible amb el servei.

c. Asma bronquial persistent i rebel a qualsevol tractament. Emfisema pulmonar que produeixi repercussió funcional incompatible amb el servei.

Malalties de l’Aparell Circulatori:

a. Afeccions orgàniques de cor, pericardi o grans vasos, congènites o adquirides que produeixin alteracions funcionals permanents, incompatibles amb el servei.

b. Valvulopaties residuals compensades.

c. Arteriopaties perifèriques que produeixin trastorns funcionals permanents incompatibles amb el servei.

d. Hipertensió arterial crònica i persistent amb repercussió funcional que incapaciti per al servei.

e. Aneurismes de grans vasos i fístules arteriovenoses importants.

f. Flebitis antigues de més d’un any, varius lluminoses limfangiectàsies amb edema crònic i trastorns tròfics (èczema, úlceres, etc.)

 

Malalties de l’Aparell Locomotor:

a. Malalties, lesions o anomalies greus del ossos, articulacions i músculs de caràcter permanent que incapacitin per al servei.

b. Deformitats monstruoses de l’esquelet incompatibles amb el servei.

c. Cifosis, escoliosis o lordosis de grau notable que produeixin incapacitat funcional i que impedeixin el servei.

d. Pseudoartrosi dels ossos del braç, l’avantbraç, la cuixa i la cama.

e. Pèrdua anatòmica o atròfia  permanent, congènita o adquirida, de membre superior que suposi, com a mínim, l’absència total funcional d’un braç, avantbraç, mà o dels cinc dits d’una mà.

f. Pèrdua dels moviments de supinació i pronació de l’avantbraç dominant

g. Pèrdua anatòmica d’un polze. Pèrdua dels tres darrers dits de la mà dominant. Pèrdua dels quatre darrers dits de la mà no dominant. Flexió o extensió permanent de tres dits de la mà dominant.

h. Pèrdua anatòmica o atròfia permanent congènita o adquirida, del membre inferior que produeixi importants trastorns de la deambulació o pèrdua funcional d’una cuixa, d’una cama o d’un peu.

i. Escurçada del membre inferior que excedeixi tres centímetres.

j. Mal perforant plantar.

k. Luxació congènita del maluc.

l. Desviacions de les articulacions del maluc o del genoll (coxa vara, genoll var, etc.), amb lesions artropàtiques importants i marxa difícil.

m. Pèrdua del dit metatars primer

n. Peu pla ben caracteritzat, amb trastorns funcionals importants que incapacitin per al servei.

o. Pèrdua del cinquè dit i el seu metatars.

p. Absència o pèrdua d’un dit gros o dels quatre darrers dits d’un peu amb deficiència funcional marcada per a la marxa.

Malalties de l’Aparell de la Visió:

a. Reducció permanent de l’agudesa visual, quan la de l’ull millor sigui inferior a 1/2, després de correcció, si s’ha produït.

b. Disminució binocular del camp visual, encara que es conservi la visió central per sobre dels límits establerts a l’apartat a) quan la disminució arribi als 15º en el costat millor.

c. Miopia igual o superior a quatre diòptries a l’ull millor.

d. Afàquia bilateral.

e. Hemianòpsies i escotomes simètrics i extensos per lesions de vies o centre òptics.

f. Hemeralopia permanent essencial congènita.

g. Afeccions congènites adquirides per qualsevol etiologia del globus ocular, conjuntives, parpelles, vies lacrimals, sistema motor ocular i òrbita que incapacitin amb caràcter permanent per al servei.

h. Despreniment de la retina uni o bilateral, fins i tot curat.

i. Glaucoma uni o bilateral en totes les seves formes.

j. Malaltia d’Eales i les seves seqüeles.

k. Pèrdua completa i permanent de la visió d’un ull.

l. Defectes de la visió cromàtica que incapacitin per al servei.

Malalties dels Aparells Auditius i de la Fonació:

a. Sordmudesa que impedeix el servei.

b. Sordesa completa de les dues orelles o incompleta permanent que produeixi una disminució d’agudesa auditiva per sobre dels 35 decibels, a l’orella millor, a la zona tonal mitjana (zona de la paraula parlada) o que la percepció de la veu normal no es pugui verificar a una distància d’1’5 metres de l’orella millor.

c. Paràlisi laríngia dels constrictors i dilatadors, afonia total permanent.

d. Otitis crònica supurada amb perforació marginal alta o posterior, o amb secreció que reveli l’existència de focus d’osteïtis.

e. Cavitats operatòries residuals de l’os temporal amb fístules i supuració persistent.

f. Trastorns acusats de l’equilibri, crònics i rebels a qualsevol tractament.

Malalties de l’Aparell Urogenital:

a. Afeccions cròniques bilaterals congènites o adquirides de ronyó, amb trastorns funcionals que incapacitin per al servei.

b. Infeccions cròniques uni o bilaterals, rebels al tractament, de ronyó, pelvis renal o urèter.

c. Afeccions cròniques congènites o adquirides de bufeta urinària que incapacitin per al servei.

d. Hidrocele o varicocele voluminosos amb trastorns funcionals importants, dolor o dificultat per a la marxa (homes).

e. Incontinència o retenció permanent d’orina o enuresis nocturnes lligades a lesions cròniques irreparables de l’aparell urinari o centres nerviosos rebels a qualsevol tractament.

f. Epispàdies penopúbic, hipospàdies perineal, falta o pèrdua total del penis i fístules uretrals amb important pèrdua de substància (homes).

 

ANNEX  B

Temari Primer Exercici -Prova de Coneixements Específics-.

Tema 1. Carrers, places i altres vials de la ciutat de Palma. Nuclis urbans del terme. Accés a barris urbans i rurals. Artèries interurbanes, autovies i autopistes. Situació dels polígons industrials i principals centres públics de la ciutat. Geografia física del municipi. Zones forestals, torrents i costa.

Tema 2. Topografia: Definició. Accidents del terreny. Lectura i interpretació de mapes. Ús, funcionament i càlcul de les escales. Simbologia i Toponímia. Les corbes de nivell. Projeccions i coordenades. Triangulació i càlcul de distàncies. Sistemes GPS.

Tema 3. Física: Les magnituds físiques. Sistema internacional de mesures. El moviment circular i rectilini. Velocitat i acceleració. Força i pes. Acció i reacció. Calor i Energia. Treball i Potència. Principi de conservació de l’energia.

Tema 4. Física del Foc: Temperatura i fonts de calor. Propagació de la calor. Teoria del foc. Elements que composen el foc. Tipus de combustió. Classes de foc. Explosió, deflagració, detonació. Efecte BLEVE. Agents extintors: Definició. Tipus d’agents exteriors: característiques i aplicacions.

-Tema 5. Màquines i eines: Màquines simples. Palanques, politges i polispastos. Eines d’excarceració de vehicles: pinces hidràuliques, separadors hidràulics, cisalles hidràuliques i tallapedals. Equips de tall: Serra de sable, motoserres, serres circulars i oxitall. Equips pneumàtics de rescat. Ventiladors.

-Tema 6. Química: Estats de la matèria i canvis d’estat. La temperatura i les seves característiques. Reaccions químiques. Compressió i expansió de gasos. Gasos perfectes. Gasos comprimits, dissolts, liquats i criogènics. Àcids i bases.

Tema 7. Risc Químic: Classificació de les matèries perilloses segons ADR. Codi de Perill. Etiquetes de perill segons ADR. Definició de matèria perillosa. Transport de les matèries perilloses. Mesures de seguretat. Emmagatzematge de productes perillosos segons INSHT: NTP 635 i NTP 727. Avaluació dels incidents.

Tema 8. Hidràulica: Pressió. Principi de Pascal. Unitats de Pressió. Pressió estàtica i pressió dinàmica. Cabal, pèrdues de càrrega, efecte venturi i cop d’ariet. Cavitació. Motobombes. Tipus de màquines hidràuliques. Aspiració.

Tema 9. Additius. Humectants. Espessants. Retardants. Escumes. Generació. Tipus de generadors. Classificació d’escumes. Índex d’expansió.

Tema 10. Mecànica vehicles: Tipus i funcionament de motors, combustió externa, combustió interna, elements i components. Circuits elèctrics, sistema d’il·luminació, bateria, càrrega, engegada i encesa. Sistemes d’alimentació, distribució, lubricació, refrigeració, transmissió i frenada. Suspensió. Els pneumàtics.

Tema 11. Vehicles: noves generacions de combustibles. Vehicles elèctrics i les seves bateries: híbrids, micro-híbrids, elèctrics i elèctrics d’autonomia extesa.

Tema 12. Prevenció i protecció contra incendis.: Protecció activa en els edificis: extintors, BIE’s (boques d’incendis equipades), hidrants, columnes seques, ruixadors, sistemes d’extinció automàtica, detectors automàtics d’incendis i exutoris de fums. Protecció passiva en els edificis: compartimentació i sectors d’incendi. La ignifugació: concepte i aplicacions bàsiques. Comportament al foc dels elements estructurals i materials, diferència entre reacció i resistència al foc.

Tema 13. Atenció sanitària: Valoració del pacient. Signes i símptomes. Suport vital bàsic i reanimació cardiorespiratòria. Hemorràgies i xoc. Mobilització i immobilització de pacients traumàtics. Cremades: definició, principis generals d’actuació, classificació. L’aparell respiratori i les intoxicacions per fum. Cops de calor i hipertèrmia.

Tema 14. Construcció: Fonaments: tipus i aplicacions. Estructures: tipus i aplicacions. Tancaments i façanes: tipus i aplicacions. Cobertes: tipus i aplicacions. Elements de comunicació vertical: escales, patis de llum, shunts, ascensors i muntacàrregues. Sistemes d’apuntalament: rases, murs, pilars, jàsseres, entramats horitzontals, balcons, voladissos, portes i finestres.

Tema 15. Materials de construcció ceràmics. El guix. El formigó en massa i el formigó armat. Aglomerants i mescles. El ferro i l'acer laminat. La fusta. Els plàstics. Comportament dels materials constructius davant el foc.

Tema 16. Noves tècniques constructives. Nous tipus de materials. Noves tecnologies a l’edificació. Edificis intel·ligents. Instal·lacions de subministrament de serveis: aigua, electricitat, climatització i gas.

Tema 17. Electricitat: Llei de Coulomb. Corrent elèctric, intensitat, potència i voltatge. Circuits elèctrics. Els generadors de corrent. La resistència elèctrica. La llei d’ohm i l’efecte Joule. Aparells de mesura de magnituds elèctriques. Instal·lacions interiors domèstiques. Quadres de comandament. Dispositius de protecció Estacions de transformació. Conductors i línies elèctriques. Electricitat estàtica. Risc elèctric i mesures preventives.

Tema 18. Meteorologia bàsica: l’Atmosfera. Pressió i configuracions isobàriques. Masses d’aire. Front polar, gota freda i corrent en doll. Els mapes de superfície i altura: previsions. Particularitats meteorològiques i climatològiques a l’illa de Mallorca. Vent i escales de Beaufort i Douglas. Riscs meteorològics.

Tema 19. Equips de protecció: Definició. Equips de protecció respiratòria. Equips de protecció per risc químic i radiològic. Equip de protecció front al foc. Equips de protecció individual associats a les eines de tall, pneumàtiques i hidràuliques. Riscs laborals associats a feina bombers. EPI’s, ERA etc.

Tema 20. Ordenament jurídic espanyol. Jerarquia normativa. Classificació de les lleis. Llei Penal. Concepte. L.O. 2/2015 Codi Penal. Concepte i aplicació. Títol I de la infracció penal. Capítol I dels delictes. Capítol II eximents. Capítol III atenuants. Capítol IV Agreujants. Domicili. Concepte i tipus. Entrada i estada.

Tema 21.- R.D. 393/2007, de 23 de març. Norma Bàsica d’Autoprotecció. Plans d’autoprotecció. Plans de mesures d’emergència. Concepte i regulació. Cap d’emergència, cap d’intervenció, equips d’intervenció, EAE, EPA.

Tema 22.- Llei 17/2015, de 9 de juliol, de protecció civil. RD 407/1992, norma bàsica de protecció civil.

Tema 23- Llei 2/1998 de 13 de març d’ordenació d’emergències a les Illes Balears. Desenvolupament d’aquesta llei feta pel 08/2004 de 23 de gener.

Tema 24.- Llei 3/2006 de gestió de les emergències de les Illes Balears de 22 de març de la CAIB i Llei 5/2014 que la modifica.

Tema 25.- El concepte d’estrès. Conseqüències psicològiques d’un trauma. L’estrès posttraumàtic. Tècniques per controlar l’estrès.

 

ANNEX C

Temari Segon Exercici -Prova de Coneixements Generals-.

Tema 1: La Constitució espanyola de 1978. Concepte. El poder constituent. Principis constitucionals. La reforma constitucional.

Tema 2: Organització territorial de l’Estat. Les comunitats autònomes: creació, estructura i competències. Els estatuts d'autonomia: especial referència al de les Illes Balears: Disposicions generals. Competències.

Tema 3: El municipi: concepte i elements El terme municipal: La població. L’empadronament 

Tema 4: Organització municipal. Competències municipals. Règim d’organització dels municipis de gran població.

Tema 5: Les formes d’activitat de les entitats locals. La activitat de policia: la intervenció administrativa local en l’activitat privada.

Tema 6: Gestió directa dels serveis públics. Gestió indirecta dels servis públics: concepte i naturalesa. Especial referència a la concessió.

Tema 7: Ordenances i Reglaments de les Entitats Locals. Classes. Procediment d’elaboració i aprovació

Tema 8: Contractació administrativa: concepte, classes i elements. Capacitat per contractar i procediment. El compliment dels contractes. Especialitats dels diversos tipus de contractes. El recurs especial en matèria de contractació.

Tema 9: El personal al servei de les entitats locals: classes i règim jurídic. La funció pública local: classes de funcionaris locals. Drets i deures dels funcionaris públics locals. Incompatibilitats. Règim disciplinari. Procediment sancionador.

Tema 10: Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques: l’acte administratiu: concepte i classes. Elements de l’acte administratiu. Eficàcia: notificació i publicació. La invalidesa de l'acte administratiu. Supòsits de nul·litat de ple dret i anul·labilitat.

Tema 11: Llei 39/2015 de procediment administratiu comú de les administracions públiques: Les fases del Procediment administratiu: iniciació, ordenació i instrucció. El silenci administratiu. Finalització del procediment. Els recursos administratius: principis generals. Actes susceptibles de recurs administratiu. Regles generals de tramitació dels recursos administratius. Classes de recursos.

Tema 12: El pressupost general de les Entitats locals. Estructura pressupostaria. Elaboració i aprovació. Pròrroga del pressupost. Execució i liquidació del pressupost.

Tema 13: La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscs laborals: àmbit d’aplicació. Drets i deures. Principis de l’acció preventiva. Avaluació de riscs. Obligacions dels treballadors en matèria de prevenció de riscs. Comitè de Seguretat i Salut.

Tema 14: La Llei Orgànica 3/2018, de 5 de desembre de protecció de dades personals i garanties dels drets digitals règim jurídic i els seus àmbits. Vies de protecció de la confidencialitat.

Tema 15: Normativa europea, estatal i autonòmica en matèria d’igualtat, no discriminació i violència de gènere. El principi d'igualtat a l'ocupació pública. Mesures per a la integració de la perspectiva de gènere a l'actuació de les administracions públiques de les Illes Balears.

 

ANNEX D

Explicació i puntuació proves físiques

1. Pujada de corda de 6,5 metres cronometrada  

Descripció:

Trepar per una corda llisa, sense recolzament de cames, partint  de posició d’assegut/da. L’opositor/a, en posició, indicarà al jutge o jutgessa que està preparat, dient “llest”. A la veu de “ja” del jutge, aquest polsarà el cronòmetre, i l’opositor/a iniciarà la trepada fins a tocar la campana o el polsador que activi un sistema acústic adequat. Aquesta Campana o polsador es trobarà situat a una alçada de 6'5 metres d'enterra. Per a la realització d'aquesta prova es col·locaran uns matalaços de seguretat en terra tot duna comenci la pujada, i es mantindran fins que els/les aspirants hagin davallat i col·locat els peus damunt ells.

Es mesurarà el temps amb més d’un cronòmetre i es farà la mitjana dels temps mesurats.

El descens haurà de ser controlat.  Descendir lliscant parcial o totalment, o subjectar-se a la corda tancant les cames implicarà la desqualificació de l’opositor.   

Es podrà fer un segon intent en cas de no superar la prova al primer intent, deixant un mínim de 10' de descans entre el primer i el segons intent.

VALORACIONS

PUNTUACIONS

DONES (segons)

HOMES (segons)

10

Menys de 10”

Menys de 6”

9'5

Menys de 10'5”

Menys de 6,5"

9

Menys de 11”

Menys de 7”

8'5

Menys de 11,5”

Menys de 7,5”

8

Menys de 12”

Menys de 8”

7'5

Menys de 12'5”

Menys de 8,5”

7

Menys de 13”

Menys de 9”

6'5

Menys de 13,5”

Menys de 9,5”

6

Menys de 14”

Menys de 10”

5'5

Menys de 14,5”

Menys de 11”

5

Menys de 16,5”

Menys de 12,5”

ELIMINAT/DA

≥ 16,5”

≥ 12,5”

2. Aixecament de Pes:

Descripció:

L'aixecament es realitzarà d’acord amb el Reglament de la Federació Espanyola d’Halterofília, en la modalitat de 2 temps, a excepció de ser necessari un segon intent on l'aspirant podrà davallar de pes. El pes a aixecar és de lliure elecció de l’opositor/a, havent d’escollir entre els pesos contemplats a la taula adjunta a l’apartat de valoració, pel seu gènere. Es podrà fer un segon intent únicament en cas de no superar la prova al primer intent, i com a única excepció a la normativa de la federació d'Halterofilia, l'aspirant podrà sol·licitar davallar de pes. Per fer la prova el més àgil possible els aspirants abans de començar la prova hauran d'indicar al jutge i tribunal els pessos a emprar al primer intent i al segon intent en cas de ser necessari. Hi haurà un minim de 10' de descans entre intents.

 Primer temps: Carregada

La barra es col·locarà horitzontalment davant les cames de l’aspirant. S’hi agafarà amb les palmes de les mans cap avall i alçarà el pes en un únic moviment des del sòl fins a les espatlles, bé en terra (splitting) o bé flexionant les cames (squatting). Durant aquest moviment continu la barra pot lliscar al llarg de les cuixes i falda. La barra no haurà de tocar el pit abans d’assolir la seva posició final. Després descansarà sobres les clavícules, el pit o els braços flexionats totalment. Els peus s’hauran de situar en la mateixa línia,amb les cames esteses abans de realitzar el segon moviment. Abans d’afrontar el segon temps, l’aspirant pot recuperar durant el temps que necessiti i col·locar els peus en la mateixa línia, paral·lels al plànol del tronc i de la barra.

Segon temps (Yerk):

Flexionar les cames i estendre-les, així com els braços, fins a dur la barra verticalment  a l’extrem dels braços estesos sobre del cap. Situar els peus en línia, braços i cames esteses i esperar la senyal del jutge per retornar la barra sobre la tarima. El jutge o jutgessa donarà  la citada senyal quan l’aspirant estigui immòbil durant 3 segons seguits.

Material :

El material a emprar serà una barra d’acer amb forma cilíndrica de 20 kgs per homes i de 15 Kgs per dones amb les mesures indicades a la següent taula.

Els pesos que s’afegeixin a ambdós costats de 25, 20, 15 i 10 kg tindran un diàmetre de 45 cm i seran de cautxú o goma, mentre que els de 5, 2.5 i 1.25 kg podran ser de ferro i de diàmetre inferior.

VALORACIONS

PUNTUACIONS

DONES (Kg)

HOMES (Kg)

10

65

100

9'5

62,5

97,5

9

60

95

8'5

57,5

92,5

8

55

90

7'5

52,5

87,5

7

50

85

6'5

47,5

80

6

45

75

5'5

42,5

70

5

40

65

ELIMINAT/DA

Menys de 40

Menys de 65

 3. Flexió de tronc (sit and reach modificada)

Descripció:

Posició inicial: L’aspirant descalç i amb calçons curts, seurà davant el caixó amb els peus recolzats al caixó i les cames totalment estirades.

Desenvolupament: Amb una mà damunt de l’altra procediran a estendre els braços per damunt del caixó realitzant una flexió de tronc i estirant les mans el més lluny possible amb un moviment lent i sense rebots. En el moment que s’arribi a la posició màxima, s’haurà de continuar immòbil durant 3 segons per tal que es pugui enregistrar el resultat aconseguit en centímetres.

Material: Un caixó de 35 x 45 x 32 amb una placa superior adossada de 55 x 45 que sobresurt 15 cm. d’un dels extrems del caixó. A la placa superior existeix una cinta mètrica de 50 cm. amb precisió de centímetres amb el 0 a l’extrem sobresortint del caixó.

VALORACIONS

PUNTUACIONS

DONES (cm)

HOMES (cm)

10

Més de 39'00

Més de 35

9'5

38'01 a 39'00

34'01 a 35'00

9

37'01 a 38'00

33'01 a 34'00

8'5

36'01 a 37'00

32'01 a 33'00

8

35'01 a 36'00

31'01 a 32'00

7'5

34'01 a 35'00

30'01 a 31'00

7

33'01 a 34'00

29'01 a 30'00

6'5

32'01 a 33'00

28'01 a 29'00

6

31'01 a 32'00

27'01 a 28'00

5'5

30'01 a 31'00

26'01 a 27'00

5

29'00 a 30'00

25'00 a 26'00

ELIMINAT/DA

Menys de 29cm

Menys de 25cm

4. Cursa de fons 3000 m

Es farà en pista d’Atletisme de 400m. L'aspirant només tindrà un intent. Els/les opositors/res es col·locaran a la línea de sortida i a la veu de “ja”, tots/totes els/les aspirants a l'hora iniciaran el recorregut fins a completar la distància dels 3.000 metres. Els/les aspirants sortiran tots de darrera la mateixa línea, i a l’iniciar la carrera es podran col·locar en el carril que desitgin.

Per superar la prova caldrà obtenir un mínim de 5 punts. Es realitzarà un únic intent.

VALORACIONS

PUNTUACIONS

DONES (minuts/segons/dècimes)

HOMES (minuts/segons/dècimes)

10

Menys de 11'00”00

Menys de 09'45”00

9'5

11'14”99 a 11'00”00

09'59”99 a 09'45”00

9

11'29”99 a 11'15”00

10'14”99 a 10'00”00

8'5

11'44”99 a 11'30”00

10'29”99 a 10'15”00

8

11'59”99 a 11'45”00

10'44”99 a 10'30”00

7'5

12'14”99 a 12'00”00

10'59”99 a 10'45”00

7

12'29”99 a 12'15”00

11'14”99 a 11'00”00

6'5

12'44”99 a 12'30”00

11'29”99 a 11'15”00

6

13'04”99 a 12'45”00

11'49”00 q 11'30”00

5'5

13'24”99 a 13'05”00

12'09”99 a 11'50”00

5

13'45”00 a 13'25”00

12'30”00 a 12'10”00

ELIMINAT/DA

Més de 13'45”00

Més de 12'30”00

5. Carrera d’obstacles  

 Objectiu: Mesurar l’agilitat de moviments dels/de les aspirants.

Material: Dos pals verticals i dues valles d’atletisme tipus standard, a una alçada de 0’72 m, una d’elles (valla de sortida) estarà prolongada verticalment per dues vares flexibles adossades als seus extrems laterals.

Recorregut: Àrea que no llenegui de fusta, ciment o asfalt amb el material anteriorment assenyalat i ubicat en la disposició precisa que s’exposa al gràfic.

Posició inicial: Darrera de la línea de partida, preparat per córrer en posició de sortida de peu. El lloc de sortida és opcional a dreta i esquerra de la valla.

Execució: El jutge ordenarà: “Llest”... “Ja”, i a n’aquesta senyal, córrer a la major velocitat possible per completar el recorregut en la forma que s’indica al gràfic.

Regles:

1ª S’efectuarà el recorregut en la forma indicada al gràfic

2ª Es valorarà el temps invertit, en segons i dècimes de segon, contat des de la veu de “Ja”, donada pel jutge de la prova, fins que el candidat toqui el terra amb un o amb els dos peus, després de la darrera valla.

3ª L’aspirant disposa d’un únic intent si passa la prova. En cas de que a la primera no la superi, disposarà d’un segon intent deixant un mínim de 10' de descans entre intents. Si aquests dos intents són nuls o amb un temps superior al mínim per passar la prova, no hi haurà possibilitat d'un tercer intent i la persona aspirant restarà exclosa del procés de selecció.

Intent Nul:

Serà nul tot intent en el que l’aspirant:

1) modifiqui el recorregut que senyala el gràfic;

2) derribi o s’agafi per evitar la seva caiguda algun dels pals verticals;

3) recolzi la mà a la valla o a la vara lateral situada sobre ella, al rodejar-la o superar-la (valla de sortida)

4) passi una cama per fora de la valla d’arribada al franquejar-la per finalitzar el recorregut.

 

VALORACIONS

PUNTUACIONS

DONES (segons/dècimes)

HOMES (segons/dècimes)

10

Menys de 09”00

Menys de 08”00

9'5

09”00 a 09”19

08”00 a 08”19

9

09”20 a 09”39

08”20 a 08”39

8'5

09”40 a 09”59

08”40 a 08”59

8

09”60 a 09”79

08”60 a 08”79

7'5

09”80 a 09”99

08”80 a 08”99

7

10”00 a 10”19

09”00 a 09”19

6'5

10”20 a 10”39

09”20 a 09”39

6

10”40 a 10”59

09”40 a 09”59

5'5

10”60 a 10”79

09”60 a 09”79

5

10”80 a 10”99

09”80 a 09”99

ELIMINAT/DA

Més de 11”00

Més de 10”00

 6. Prova aquàtica

Descripció:

La prova es podrà fer en una piscina de 25 o 50 metres. La sortida es donarà des de dalt de la piscina i s'haurà de nadar a estil lliure els 100 metres que marca la prova en el menor temps possible. Es disposarà d’un únic intent. A la fulla de la convocatòria de les proves físiques s'indicarà als/les aspirants els metres de la piscina on es farà la prova, 25 o 50 metres.

Per superar la prova caldrà obtenir un mínim de 5 punts.  

VALORACIONS

PUNTUACIONS

DONES (minuts/segons/dècimes)

HOMES (minuts/segons/dècimes)

10

Menys de 1'05”00

Menys de 0'57”00

9'5

1'09”99 a 1'05”00

1'01”99 a 0'57”00

9

1'14”99 a 1'10'00

1'06”99 a 1'02”00

8'5

1'19”99 a 1'15”00

1'11”99 a 1'07”00

8

1'24”99 a 1'20”00

1'16”99 a 1'12”00

7'5

1'29”99 a 1'25'00

1'21”99 a 1'17”00

7

1'34”99 a 1'30”00

1'26”99 a 1'22”00

6'5

1'39”99 a 1'35”00

1'31”99 a 1'27”00

6

1'44”99 a 1'40”00

1'36”99 a 1'32”00

5'5

1'49”99 a 1'45”00

1'41”99 a 1'37”00

5

1'55”00 a 1'50”00

1'47”00 a 1'42”00

ELIMINAT/DA

Més de 1'55”00

Més de 1'47”00

 7. Salt peus paral·lels

L’aspirant es situarà darrera la marca completament aturat/da, amb els peus en paral·lel. Mantenint els peus paral·lels en tot moment, saltarà tan lluny com pugui. La distància es mesurarà des de la línia de sortida fins a la marca més propera a la línia de sortida que hagi deixat l’aspirant al fer el salt. Es disposarà de 2 intents, i es valorarà el millor. No serà vàlid aquell bot que es faci abans de l’ordre de sortida, no es faci d’aturat/da, no superi la marca corresponent o no boti simultàniament amb els dos peus.

VALORACIONS

PUNTUACIONS

DONES (mts)

HOMES (mts)

10

Més de 2'50

Més de 2'75

9'5

2'46 a 2'50

2'71 a 2'75

9

2'41 a 2'45

2'66 a 2'70

8'5

2'36 a 2'40

2'61 a 2'65

8

2'31 a 2'35

2'56 a 2'60

7'5

2'26 a 2'30

2'51 a 2'55

7

2'21 a 2'25

2'46 a 2'50

6'5

2'15 a 2'20

2'40 a 2'45

6

2'05 a 2'14

2'30 a 2'39

5'5

1'95 a 2'04

2'20 a 2'29

5

1'85 a 1'94

2'10 a 2'19

ELIMINAT/DA

Menys de 1’85 mts

Menys de 2’10 mts

Contra la convocatòria i les presents bases, que exhaureixen la via administrativa, es podrà interposar per part de les persones interessades recurs potestatiu de reposició en el termini d'un mes davant el mateix òrgan que les hagi aprovat, d'acord amb l’article 123 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques. En cas de no interposar el recurs potestatiu de reposició es podrà interposar directament recurs contenciós administratiu, segons l'article abans esmentat i 45 i següents de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, davant el Jutjat contenciós Administratiu, en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà de la publicació al BOIB