Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT DE SANTA MARIA DEL CAMÍ

Núm. 8138
Aprovació definitiva Reglament municipal vies estacionament amb limitació horària i reserves especials d'espais públics

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Transcorregut el termini de trenta dies d'exposició pública de l'expedient relatiu a l'aprovació inicial per part d'aquest Ajuntament del Reglament municipal regulador de les vies d'estacionament amb limitació horària i les reserves especials d'espais públics sense que s'hagi presentat cap reclamació ni suggeriment sobre el mateix, l'acord d'aprovació inicial s'ha transformat en definitiu en virtut del disposat  a l'art. 102 d) de la Llei autonòmica 20/2006.

En compliment del preceptuat a l'art. 103 de la Llei 20/2006, es transcriu íntegrament a continuació el contingut de l'esmentat Reglament:

“REGLAMENT MUNICIPAL PEL QUAL ES REGULEN LES VIES D'ESTACIONAMENT AMB LIMITACIÓ HORÀRIA I LES RESERVES ESPECIALS D'ESPAIS PÚBLICS

De conformitat amb el que disposa l'article 4.a de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases del Règim Local, aquest Ajuntament estableix el Reglament municipal pel qual es regulen les vies d'estacionament amb limitació horària i les reserves especials d'espais públics on està prohibit estacionar i/o aparcar. 

Article 1r

És objecte d'aquest Reglament regular les condicions d'estacionament en les vies o zones de la població establertes amb limitació de permanència i control horari, amb la finalitat d'aconseguir la rotació de vehicles que permeti l'optimització del domini públic dedicat a aquest fi, com a bé escàs, davant la demanda existent i les reserves especials d'espais públics on està prohibit estacionar i/o aparcar.

VIES D'ESTACIONAMENT AMB LIMITACIÓ HORÀRIA

Article 2n

L'Ajuntament pot acordar, mitjançant la Junta de Govern Local, ampliar o modificar la zona d'estacionament regulat en superfície amb limitació horària, segons l'ordenació de trànsit que s'estableixi, les necessitats de la distribució equitativa dels estacionaments en la població derivades de la seva expansió, o segons la demanda que es produeixi en cada moment i en cada zona de la població. En principi, s'estableix una modalitat de zona d'estacionament regulat i de permanència limitada, amb control horari (zona blava), a les zones senyalitzades de la manera corresponent.

Article 3r

Les zones d'estacionament regulades en superfície amb limitació horària han d'estar senyalitzades tant vertical com horitzontalment.

La senyalització vertical serà ubicada de tal forma que marqui el començament de la via d'estacionament limitat i/o el seu final. El perímetre conformat per la senyalització vertical és l'àmbit o zona d'aplicació del present reglament, que haurà de coincidir amb les vies objecte de limitació i control.

La senyalització horitzontal té caràcter de recolzament i afirmació de la senyalització vertical.

A l'objecte de què els usuaris puguin facilment discernir la naturalesa de la plaça ocupada, dins la zona d'estacionament limitat, se senyalitzaran degudament les vies d'estacionament limitat i controlat.

En qualsevol cas serà d'aplicació la normativa de senyalització vigent, així com les indicacions tècniques de l'àrea municipal competent.

Article 4t

El termini màxim d'estacionament d'un vehicle a aquestes vies será de 60 minuts.

L'horari que ha de regir en les zones d'estacionament regulat en superfície amb limitació horària és el que s'indica a continuació:

De dilluns a dissabte: de 9 h a 14 h i de 16 h a 20h.

Transcorregut el temps màxim d'estacionament, el vehicle haurà d'abandonar, obligatòriament, la zona d'estacionament i no se'l podrà estacionar en cap cas al mateix carrer.

Article 5è

Queden exclosos de la limitació del temps d'estacionament els següents vehicles:

  1. Les motocicletes, els ciclomotors i les bicicletes.
  2. Els vehicles estacionats en zones reservades per a la seva categoria o activitat.
  3. Els vehicles auto-taxi quan el conductor hi sigui present.
  4. Els vehicles en servici oficial, degudament identificats, de les diferents Administracions Públiques que estiguin destinats directa i exclusivament a la prestació de serveis.
  5. Els vehicles de representacions diplomàtiques acreditades a Espanya, externament identificats.
  6. Els vehicles destinats a l'assistència sanitària degudament identificats.
  7. Els vehicles en els que es desplacin persones amb discapacitats que afectin a la seva mobilitat i estiguin en possessió de la corresponent autorització especial que expedeixi l'organisme competent, instal·lada en lloc visible del vehicle.
  8. Qualsevol altre vehicle quan, prèvia instrucció de l'expedient corresponent, acrediti la necessitat d'acollir-se a aquest règim excepcional i així s'autoritzi.

Article 6è

Durant l'horari de vigència indicat en l'article 4 d'aquest Reglament, la zona d'estacionament limitat queda reservada als turismes, amb prohibició d'estacionament als vehicles que, per aparcar-los, necessiten més d'una plaça. Aquests vehicles darrers poden utilitzar les zones de càrrega i descàrrega en les condicions que es fixen reglamentàriament, sempre que les operacions que es facin no superin un període de 15 minuts, i han de deixar l'aparcament lliure una vegada que finalitzin aquestes operacions.

Article 7è

Els conductors que estacionin els seus vehicles en les zones d'estacionament regulat en superfície amb limitació horària estan obligats a proveir-se del distintiu o disc de control corresponent en la forma que estableixi la Batlia, en el qual el conductor ha d'indicar l'hora en què es realitza l'estacionament. Aquest indicador horari es pot recollir a les oficines municipals de l'Ajuntament, el qual s'ha d'entregar de forma gratuïta a tothom que ho sol·liciti.

L'indicador esmentat s'ha de col·locar en la part interior del vidre de davant del vehicle i de manera que sigui visible des de l'exterior, als efectes dels controls oportuns.

Article 8è

La Batlia-Presidència, per raons d'interés públic, pot modificar els horaris o els límits de permanència establerts.

Article 9è

Constitueixen infraccions a les normes establertes en aquest Reglament:

  1. Estacionar a la zona amb limitació horària sense col·locar el distintiu que l'autoritza o sense que aquest sigui visible des de l'exterior.

  2. La falsificació de dades o la utilització indeguda de l'indicador horari.

  3. Superar el temps màxim d'estacionament establert en la zona regulada.

  4. Modificar l'hora d'arribada una vegada superada la fracció màxima permesa.

  5. Estacionar sucessivament a la mateixa via un cop finalitzat el període màxim d'estacionament.

  6. Estacionar o aparcar a les reserves especials d'espais públics.

Art. 10è

Les infraccions establertes en els apartats a), b), i c) de l'article anterior és qualificaran de lleus i se sancionaran amb multa de 60 euros.

Aquelles infraccions al punt c), que havent superat els 60 minuts establerts i que hagin estat denunciats pels agents de l'autoritat, podran, abans de haver transcorregut els 30 minuts següents, paralitzar l'expedient de sanció, a les dependències policials, previ pagament de 6 €.

Les infraccions establertes en els apartats d), e), i f) es qualificaran de greus i es sancionaran amb multa de 120 euros.

Independentment de la sanció que correspongui per la infracció comesa, es podrà procedir a la retirada del vehicle pels serveis de la grua municipal o particular concertada.

RESERVES ESPECIALS D'ESPAIS PÚBLICS

A) GUALS

Art. 11è

Està subjecte a llicència municipal l'accés de vehicles a l'interior d'immobles, recintes o altres espais quan sigui necessari creuar la via pública o altres béns de domini i ús públic o que suposi un ús privatiu o una especial restricció de l'ús que correspongui a tots els ciutadans, impedint l'estacionament i aparcament de qualsevol vehicle al front pel qual es realitza l'accés.

Art. 12è

Els accesos o entrades de vehicles poden ser dels següents tipus:

  1. Permanents:

    1. Garatges o espais d'estacionament a l'aire lliure de caràcter privat o titularitat de comunitats de propietaris.

    2. Garatges públics, tallers amb cabuda superior a deu vehicles, sempre i quan acreditin que presten serveis permanents d'urgència.

    3. Garatges o espais d'estacionament a l'aire lliure destinats a habitatges unifamiliars.

    4. Edificis o instal·lacions d'equipaments comunitaris de carácter sanitari o educatiu.

    5. Benzineres, estacions de servei, venda de carburants.

    6. Aparcaments de promoció pública.

    7. Edificis destinats a organismos oficials quan la seva naturalesa així ho determini.

  1. Laboral: S'atorgarà a les següents activitats:

    1. Tallers amb capacitat igual o inferior a deu vehicles o que, encara que tenguin una capacitat superior, no quedi justificat que presten servei permanent d'urgència.

    2. Obres de construcció, enderroc, reforma i reparació d'edificis.

    3. Magatzems d'activitats comercials.

    4. Concessionaris d'automòbils, compra-venda de vehicles usats i lloguer sense conductor.

    5. Altres activitats de característiques anàlogues.

L'horari laboral s'estableix amb carácter general de 8,00 a 20,30 hores, amb excepció de diumenges i festius.

Art. 13è

La Batlia o, en el seu cas, l'òrgan municipal que resulti competent, podrà denegar l'autorització de gual en els següents supòsits:

  1. Si per la proximitat de l'accés a una intersecció amb una altra via puguin crear-se problemes de seguretat en la circulació.

  2. Si per a l'accés al mateix fos necessària la prohibició d'un nombre de places d'aparcament a la via pública que resulti superior al del nombre de vehicles que caben al local per al que se sol·licita el gual.

Art. 14è

Les autoritzacions de guals estaran subjectes al pagament de les taxes previstes a la corresponent ordenança fiscal municipal.

Art. 15è

Les autoritzacions de guals es revocaran pels següents motius:

  1. Renúncia del titular.

  2. Manca de pagament de les taxes aplicables.

  3. Destinar el local o recinte a activitat diferent de la que va donar origen a l'autorització de gual.

  4. Interés públic municipal.

En qualsevol cas, la revocació de l'autorització de gual comportarà la retirada de la placa indicadora del decret o acord d'autorització i la seva consegüent devolució a l'Ajuntament dins el termini màxim d'un mes, amb execució subsidiària per l'administració municipal en el cas d'incompliment per part dels interessats.

Art. 16è

El gual estarà senyalitzat per una placa dissenyada per aquest Ajuntament, en la qual figurarà l'escut de la Corporació, així com el número de llicència atorgada per l'Ajuntament.

La placa estarà situada a la dreta de la porta vista de front, a una alçada aproximada de dos metres. En casos especials (façanes protegides, etc) es podrá posar el gual a la porta d'entrada del garatge.

Es pintarà una línia groga en la calçada davant de l'entrada d'uns 10 cms. de gruixa, donant un màxim de longitud d'uns 50 cms. per facilitar la maniobra dels usuaris a l'efectuar l'entrada/sortida del vehicle.

Es podrà sol·licitar una línia groga davant la vora-via de l'altra part del carrer de l'entrada o accés sempre que es compleixin els següents requisits:

  1. Que la totalitat de la calçada sigui inferior a 6 metres.

  2. Després de pagar una nova taxa assenyalada per l'Ajuntament.

  3. Que la línea groga no sigui més llarga que la longitud d'entrada al garatge.

  4. La línea groga es pot desplaçar cap a la dreta o l'esquerra segons la direcció de la sortida/entrada del vehicle sempre que es compleixi el requisit b).

SENYALITZACIÓ DE MARQUES VIALS DE PROHIBIT ESTACIONAR

Art. 17è

Se senyalitzarà amb marques vials de prohibit estacionar en els supòsits següents:

a.Establiments públics.

Es pintarà una línea groga en forma de M en la calçada, just davall la vora-via sempre que:

  • Tengui una vora-via inferior a un metre atès que dificulta l'entrada a persones de mobilitat reduïda, persones amb carrets de bebé etc…
  • Els establiments que tenguin un aforament de més de 30 persones. Quan sol·licitin la marca vial han de presentar la documentació que acrediti l'esmentat aforament.

b. Domicilis particulars. 

Per a persones amb mobilitat reduïda que tenguin dificultats per sortir del seu domicili atesa l'amplada de la vora-via amb la que colinda el mateix i atès l'aparcament de vehicles al davant, es pintarà una marca vial davant el seu domicili, amb la senyalització de persona amb mobilitat reduïda.

En altres supòsits es podrà pintar una línea groga en forma de M sempre que la Policia Local d'aquest Ajuntament realitzi el corresponent informe.

En qualsevol cas, aquestes marques s'anul·laran quan finalitzi la causa que les va originar.

Art. 18è

La senyalització de totes aquestes marques queda subjecta al pagament de la corresponent taxa municipal.

Article 19è

Les infraccions d'aquest Reglament seran denunciades pels agents de la Policia Local.

Article 20è

La responsabilitat administrativa per les infraccions comeses contra aquest Reglament es regirà pel reglament del procediment sancionador en materia de trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària.

Disposició Transitòria

Mentres no s'aprovi i entri en vigor aquest Reglament, s'han d'aplicar les normes vigents actualment.

 

Disposició Derogatòria 

A partir de l'entrada en vigor d'aquest Reglament, quedaran derogades totes les disposicions o normes, de rang igual o inferior, que el contradiguin o se li oposin.

Disposició Final

Aquest Reglament, una vegada complerts els tràmits reglamentaris, entrarà en vigor l'endemà de publicar-se en el BOIB”.

Contra aquest acte administratiu, que exhaureix la via administrativa, es pot presentar recurs de reposició davant el mateix òrgan que l'ha dictat, d'acord amb l'article 123 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. El termini per interposar-lo és d'un mes comptat des de l'endemà de rebre aquesta publicació. En aquest cas no es podrà interposar recurs contenciós administratiu fins que no s'hagi resolt el de reposició. El recurs de reposició potestatiu s'haurà de presentar al Registre General d'aquest Ajuntament o a les dependències a què es refereix l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, abans esmentada, i s'entendrà desestimat quan no s'hagi resolt i notificat la resolució, en el termini d'un mes, comptat des de l'endemà de la seva interposició, i en aquest cas quedarà expedita la via contenciosa administrativa.

Si no s'utilitza el recurs potestatiu de reposició, es pot interposar directament recurs contenciós administratiu, d'acord amb l'article 123 abans esmentat i el que disposa la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, davant el Jutjat Contenciós Administratiu o la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia, segons les competències determinades pels articles 8 i 10 de la Llei 29/1998, en el termini de dos mesos comptats des de l'endemà de rebre aquesta publicació, tot això sense perjudici de qualsevol altre recurs o acció que es consideri convenient.

 

Santa Maria del Camí, 4 de setembre de 2020

El batle-president  Nicolau Canyelles