Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

CONSELL INSULAR D'EIVISSA

Núm. 8119
Decret de Presidència núm. 2020000768, de modificació del Decret de Presidència núm. 2019000471, de data 10-7-2019, d’estructura del govern del Consell Insular d’Eivissa i creació de departaments, i del Decret de Presidència núm. 2019000484, de data 16-7-2019, de determinació de les atribucions corresponents als diferents òrgans del Consell Insular d’Eivissa

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Es fa públic que en data 31 d'agost de 2020, el president del Consell Insular d'Eivissa va dictar el següent decret:

“En el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) núm. 95, d'11-7-2019, es va publicar el Decret de Presidència núm. 2019000471, de data 10 de juliol de 2019, d'estructura del govern del Consell Insular d'Eivissa i creació de departaments (modificacions al BOIB núm. 175, de 31-12-2019, i al BOIB núm. 101, de 4-6-2020), dictat a l'empara del previst a l'article 62 de l'Estatut d'autonomia de les Illes Balears (segons la redacció donada per la Llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, que el va reformar) i als 6.1 i 9.2.f de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars, i arran de la nova constitució de la Corporació sorgida després de les eleccions del dia 26-5-2019, que va tenir lloc el 5-7-2019.

Així mateix, en el BOIB núm. 98 EXT., de 17-7-2020, es va publicar el Decret de Presidència núm. 2019000484, de data 16-7-2019, de determinació de les atribucions corresponents als diferents òrgans del Consell Insular d'Eivissa (modificacions al BOIB núm. 175, de 31-12-2019, i al BOIB núm. 101, de 4-6-2020).

L'actual crisi ocasionada per la COVID-19 ha fet palès que és convenient introduir alguns canvis en l'actual estructura governativa de la Corporació i replantejar algunes funcions de diferents departaments del Consell, per qüestions d'eficàcia i eficiència administratives.

D'altra banda, la situació actual socioeconòmica de la nostra illa fixa un nou escenari de prioritats per a aquest equip de govern.

En definitiva, una organització és la coordinació planificada de les activitats d'un grup de persones per procurar l'assoliment d'un objectiu o propòsit explícit i comú, a través de la divisió del treball i les funcions, mitjançant una jerarquia d'autoritat i responsabilitat.

La potestat d'autoorganització de les illes, en la seua qualitat d'administracions públiques de caràcter territorial, i dins l'esfera de les seues competències, està prevista expressament a l'article 4.1 a de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de las bases del règim local.

La plena capacitat d'autoorganització dins el marc de les disposicions generals que per llei s'estableixin en matèria d'organització també està establerta en la Llei 20/2006, de 15 de desembre, municipal i de règim local de les Illes Balears, aplicable als consells insulars de conformitat amb l'article 8.

I en aquestos moments es considera oportú modificar el Decret de Presidència núm. 2019000471 –modificacions que són únicament de tipus organitzatiu i que no suposen cap increment de despesa, ni cap increment de personal–, així com modificar algun aspecte puntual del Decret núm. 2019000484.

Així, dels vuit departaments existents en el si del Consell Insular quatre mantenen la seua denominació i atribucions (Departament de Presidència i Gestió Ambiental, Departament d'Innovació, Transparència, Participació i Transports, Departament de Cultura, Educació i Patrimoni i Departament de Benestar Social i Recursos Humans) i quatre canvien (Departament de Turisme, Medi Rural i Marí i Cooperació Municipal, Departament de Gestió del Territori, Infraestructures Viàries i Lluita contra l'Intrusisme, Departament d'Economia i Hisenda, i Desenvolupament Empresarial, i Departament d'Esports i Joventut).

Altrament, per acord del Ple d'aquest Consell Insular de data 19-7-2019 (publicat en el BOIB núm. 110, de 10-8-2019, correcció i modificació al BOIB núm. 136, de 5-10-2019, i al BOIB núm. 8, de 18-1-2020) es varen crear onze direccions insulars i resulta convenient, en aquest moment, d'acord amb l'article 13.2 de la Llei 8/2000, de 27 d'octubre, de consells insulars, identificar el departament al qual pertany cada una.

A més, algunes canvien la seua denominació:

  • La Direcció Insular de Turisme passa a denominar-se Direcció Insular de Promoció Turística.
  • La Direcció Insular d'Intrusisme i Territori passa a denominar-se Direcció Insular de Gestió del Territori, Infraestructures Viàries, Ordenació Turística i Lluita contra l'Intrusisme.
  • La Direcció Insular de Transport Públic passa a denominar-se Direcció Insular de Transports.
  • La Direcció Insular de Desenvolupament i Gestió Economicosocial passa a denominar-se Direcció Insular de Recursos Humans, Desenvolupament i Gestió Economicosocial.

Segons l'article 9.2.f de la dita Llei 8/2000, de 27 d'octubre, correspon al president dictar els decrets que suposin la creació i/o l'extinció de departaments del Consell Executiu, en el marc del Reglament orgànic. En concordança, l'article 16 del Reglament orgànic d'aquesta institució –ROCI– (BOIB núm. 136, de 18/09/2010; correcció al BOIB núm. 148, de 14/10/2010; modificació al BOIB núm. 48, de 16/04/2016), entre les competències organitzatives de la Presidència, preveu al punt 4 la creació dels departaments en què s'ha d'organitzar el Consell Insular i determinar la seua estructura interna i atribucions.

Els departaments es defineixen a l'article 68.1 del ROCI com les unitats en què s'organitza l'activitat administrativa del Consell Insular d'Eivissa, cada una de les quals comprèn un o més sectors funcionalment homogenis de l'activitat esmentada, i poden estructurar-se internament en direccions insulars.

També l'article 71 del ROCI estableix que correspon a la Presidència disposar la creació dels diferents departaments.

D'altra banda, d'acord amb l'article 13.3 de la LCI, les direccions insulars són els òrgans directius per a la gestió, sota l'autoritat del conseller o consellera respectiu, d'àrees funcionalment homogènies.

En aquest sentit, el govern del Consell Insular s'estructura en la Presidència i en diversos departaments, agrupats en tres àrees d'actuació de conformitat amb el principi d'organització funcional de l'activitat administrativa.

Al front de cada departament hi ha un conseller executiu o consellera executiva, sense perjudici que aquesta Presidència, a més de les facultats pròpies que li són atribuïdes legalment, dirigeix també un departament.

Per tot l'anterior, en ús de les facultats que tenc conferides, dict el següent

DECRET

Es modifica la part dispositiva del Decret de Presidència núm. 2019000471, de data 10 de juliol de 2019, d'estructura del govern del Consell Insular d'Eivissa i creació de departaments, que passa a tenir la redacció següent:

PRIMER. El Consell Executiu del Consell Insular d'Eivissa estarà integrat pel president, les vicepresidències primera, segona i tercera i els consellers executius i les conselleres executives.

SEGON. Estructurar el govern del Consell Insular d'Eivissa en la Presidència i en els departaments que s'indiquen, agrupats en tres àrees d'actuació.

1. Correspon a la Presidència del Consell Insular d'Eivissa, a més de les facultats que li assigna l'ordenament jurídic, la coordinació de la Secretaria General i de l'Assessoria Jurídica, sense perjudici de les facultats conferides al Departament que gestiona els recursos humans (RH) de la Corporació.

2. Els diferents departaments, agrupats en tres àrees, són els següents:

Àrea de Turisme, Coordinació, Gestió del Territori i Sostenibilitat:

  • Departament de Promoció Turística, Medi Rural i Marí.

  • Departament de Presidència i Gestió Ambiental.

  • Departament de Gestió del Territori, Infraestructures Viàries, Ordenació Turística i Lluita contra l'Intrusisme.

Àrea de Cooperació Municipal, Desenvolupament Empresarial, Innovació, Transparència i Participació:

  • Departament d'Innovació, Transparència, Participació i Transports.

  • Departament de Promoció Econòmica i Empresarial, i Cooperació Municipal.

Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic:

  • Departament de Cultura, Educació i Patrimoni.

  • Departament de Benestar Social i Recursos Humans.

  • Departament d'Hisenda, Gestió Econòmica, Esports i Joventut.

TERCER. Determinar l'àmbit o el sector específic de l'activitat administrativa amb el qual s'identifica cada departament, d'acord amb la relació següent:

1. Departament de Promoció Turística, Medi Rural i Marí, que comprèn:

a) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació amb les matèries d'informació i promoció turístiques. També li correspondran les actuacions en matèria de promoció turística que du a terme l'empresa pública Fires, Congressos i Esdeveniments d'Eivissa, SAU (FECOEV).

b) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació amb les matèries d'agricultura, ramaderia, pesca, caça, recursos cinegètics, monts i recursos i aprofitaments hidràulics.

c) Aquest Departament també gestionarà els serveis propis del seu àmbit d'actuació prestats als diferents centres propietat del Consell Insular.

2. Departament de Presidència i Gestió Ambiental, que comprèn:

a) L'activitat competencial del Consell Insular en relació amb les matèries de medi ambient i gestió de residus; Servei d'Extinció d'Incendis i Salvament i Parc Insular de Bombers.

b) Serveis tècnics de la Corporació.

c) Coordinació interdepartamental i relacions institucionals.

d) Coordinació dels plans estratègics del Consell; seguiment de projectes estratègics i interdepartamentals; coordinar les actuacions del Consell Insular d'Eivissa amb assumptes europeus; gestió i coordinació de fons estatutaris, així com de coordinació de les inversions de l'Estat.

e) Impulsar l'aplicació del Reglament d'honors i distincions; promoure, potenciar i coordinar les commemoracions i els esdeveniments d'àmbit insular que ajudin a la cohesió de la ciutadania.

f) Coordinar les relacions amb els mitjans de comunicació pel que fa a la informació institucional.

g) La coordinació de la iniciativa reglamentària interdepartamental.

h) Tot allò relacionat amb els terrenys de l'antic aquarterament de sa Coma i la gestió del Parc Insular de Serveis de Sa Coma.

3. Departament de Gestió del Territori, Infraestructures Viàries, Ordenació Turística i Lluita contra l'Intrusisme, que comprèn:

a) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació amb les matèries d'ordenació del territori, inclòs el litoral, urbanisme i cèdules d'habitabilitat, control i disciplina urbanística i política del sòl; en matèria de carreteres i camins, infraestructures viàries del Consell Insular; expropiacions.

b) Ordenació turística, ordenació d'activitats en zones turístiques, funció inspectora i sancionadora en matèria turística.

c) Lluita contra l'intrusisme, que comprèn la funció inspectora i sancionadora i l'adopció de mesures cautelars i multes coercitives respecte de les estades turístiques en habitatges per les infraccions en matèria turística realitzades en condicions de clandestinitat.

d) Aquest Departament també gestionarà els serveis propis del seu àmbit d'actuació prestats als diferents centres propietat del Consell Insular.

4. Departament d'Innovació, Transparència, Participació i Transports, que comprèn:

a) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació amb les matèries de transports terrestres i mobilitat; d'inspecció tècnica de vehicles (ITV).

b) Gestió de l'administració electrònica; transparència; innovació i tecnologies de la informació i comunicació (TIC), recursos informàtics, noves tecnologies i societat del coneixement; oficina d'assistència en matèria de registre (OAMR).

c) Participació ciutadana; aplicació i seguiment del Reglament de participació ciutadana de la Corporació.

d) Aquest Departament també gestionarà els serveis propis del seu àmbit d'actuació prestats als diferents centres propietat del Consell Insular.

5. Departament de Promoció Econòmica i Empresarial, i Cooperació Municipal, que comprèn:

a) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en matèria de cooperació i assistència local als municipis de l'illa, recollides tant a la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases de règim local com a la Llei 8/1993, d'1 de desembre, d'atribució de competències als consells insulars en matèria de règim local.

b) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació amb la matèria d'artesania; promoció de la moda; comerç i desenvolupament empresarial; indústria i vigilància de marques.

c) Les competències pròpies del Consell Insular en matèria d'activitats; actuacions en matèria de serveis d'admissió i control d'ambient intern.

d) Les actuacions relacionades amb la gestió de l'empresa pública Fires, Congressos i Esdeveniments d'Eivissa, SAU (FECOEV).

6. Departament de Cultura, Educació i Patrimoni, que comprèn:

a) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació amb les matèries de cultura, activitats artístiques, educació, promoció i animació sociocultural, museus, arxius, biblioteques, dipòsit legal de llibres, normalització lingüística i patrimoni cultural, històric i monumental.

b) Les actuacions relacionades amb la gestió del Patronat de l'Escola de Turisme.

c) La gestió de les escoles infantils del Consell Insular d'Eivissa.

d) Aquest Departament també gestionarà els serveis propis del seu àmbit d'actuació prestats als diferents centres propietat del Consell Insular.

7. Departament de Benestar Social i Recursos Humans, que comprèn:

a) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació amb les matèries de serveis socials i assistència social, integració i desenvolupament comunitari, tutela, acolliment i adopció de menors, polítiques de gènere i dona, títols de famílies nombroses i la resta de polítiques d'inserció social competència del Consell Insular d'Eivissa, així com la relació i la col·laboració amb les entitats i les associacions d'aquest àmbit.

b) La gestió relativa als recursos humans (RH) del Consell Insular, funció pública, règim interior, potestat disciplinària, tot respectant les competències legalment reservades a la Presidència, i relacions amb els representants sindicals.

c) Aquest departament també gestionarà els serveis propis del seu àmbit d'actuació prestats als diferents centres propietat del Consell Insular.

8. Departament d'Hisenda, Gestió Econòmica, Esports i Joventut, que comprèn:

a) La direcció, l'elaboració, la gestió general, el seguiment i el control del pressupost general del Consell Insular, així com la programació pressupostària relativa a aquest.

b) La Intervenció, el control econòmic intern i la comptabilitat.

c) La política financera i les relacions amb les entitats financeres.

d) La Tresoreria, la gestió d'ingressos i l'endeutament.

e) La planificació i la gestió econòmica.

f) Les altres que li siguin atribuïdes per les bases d'execució del pressupost.

g) L'activitat competencial pròpia del Consell Insular en relació amb les matèries de foment i promoció de les activitats esportives, activitats recreatives, d'oci i lleure, joventut i equipaments juvenils i ordenació d'aquestes activitats.

h) Contractació i coordinació.

i) Aquest Departament també gestionarà els serveis propis del seu àmbit d'actuació prestats als diferents centres propietat del Consell Insular.

QUART. Els dits departaments s'estructuren internament en les direccions insulars següents:

  1. Departament de Promoció Turística, Medi Rural i Marí:

  • Direcció Insular de Promoció Turística

  • Direcció Insular de Medi Rural i Marí

  1. Departament de Presidència i Gestió Ambiental:

  • Direcció Insular de Cooperació i Relacions Institucionals

  1. Departament de Gestió del Territori, Infraestructures Viàries, Ordenació Turística i Lluita contra l'Intrusisme:

  • Direcció Insular de Gestió del Territori, Infraestructures Viàries, Ordenació Turística i Lluita contra l'Intrusisme

  1. Departament d'Innovació, Transparència, Participació i Transports:

  • Direcció Insular d'Innovació

  • Direcció Insular de Transports

  1. Departament de Promoció Econòmica i Empresarial, i Cooperació Municipal:

  • Direcció Insular de Comerç, Indústria i Artesania

  1.  

    Departament de Cultura, Educació i Patrimoni:

  • Direcció Insular de Cultura, Educació i Patrimoni

  1. Departament de Benestar Social i Recursos Humans:

  • Direcció Insular de Benestar Social

  • Direcció Insular de Recursos Humans, Desenvolupament i Gestió Economicosocial

  1. Departament d'Hisenda, Gestió Econòmica, Esports i Joventut:

  • Direcció Insular d'Esports

CINQUÈ. Significar que el canvi de nom de la denominació dels departaments i les direccions insulars implica que les persones que actualment les ocupen continuen en el seu càrrec amb la nova denominació.

SISÈ. Es modifica el Decret de Presidència núm. 2019000484, de data 16-7-2019, de determinació de les atribucions corresponents als diferents òrgans del Consell Insular d'Eivissa (BOIB núm. 98 EXT., de 17-7-2020; modificacions al BOIB núm. 175, de 31-12-2019, i al BOIB núm. 101, de 4-6-2020) en l'apartat SEGON de la part dispositiva, en el sentit següent:

A l'apartat SEGON, allà on diu:

SEGON. Atribucions específiques de la consellera executiva del Departament d'Economia i Hisenda, i Desenvolupament Empresarial.

A més de les atribucions establertes a l'apartat anterior, la consellera executiva del Departament d'Economia i Hisenda, i Desenvolupament Empresarial té les atribucions següents:”

Ha de dir:

SEGON. Atribucions específiques del conseller executiu del Departament d'Hisenda, Gestió Econòmica, Esports i Joventut.

A més de les atribucions establertes a l'apartat anterior, el conseller executiu del Departament d'Hisenda, Gestió Econòmica, Esports i Joventut té les atribucions següents:”

SETÈ. La present reestructuració resultarà aplicable als procediments administratius del Consell Insular d'Eivissa que es trobin en tramitació, llevat dels procediments sancionadors incoats a la data d'entrada en vigor del present decret, en què l'òrgan competent per a la seua resolució serà el que constava a l'acord d'incoació de l'expedient.

VUITÈ. Queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior que s'oposin al que estableix aquest decret.

NOVÈ. Aquest decret entrarà en vigor el dia de la seua publicació en el Butlletí Oficial de les Illes Balears.

DESÈ. Publicar el contingut d'aquesta resolució a la Seu electrònica del Consell Insular d'Eivissa.

ONZÈ. Donar compte d'aquest decret al proper Ple que se celebri.”

 

Eivissa, 3 de setembre de 2020

El secretari general acctal. Antoni Riera Buforn