Torna

BUTLLETÍ OFICIAL DE LES ILLES BALEARS

Secció I. Disposicions generals

AJUNTAMENT D'ESPORLES

Núm. 7853
Ordenança reguladora per l’estacionament regulat de vehicles de tracció mecànica en la via pública (ORA) d'Esporles

  • Contingut, oficial i autèntic, de la disposició: Document pdf  Versió PDF

Text

Havent-se publicat en el BOIB núm. 117 de dia 2 de juliol de 2020, anunci relatiu a l'aprovació de la següent:

ORDENANÇA REGULADORA PER L'ESTACIONAMENT REGULAT DE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA EN LA VIA PÚBLICA (ORA)

EXPOSICIÓ DE MOTIUS

L'aparcament de vehicles i el seu trànsit té uns clars efectes en la qualitat ambiental i en la qualitat de vida en general de la ciutadania del municipi. L'augment del trànsit i del nombre de vehicles que circulen i aparquen als carrers del municipi ha estat considerable en els darrers anys i ha fet que el que abans era l'habitual, estacionar davant el lloc on es volia anar, fos residència pròpia o local, ara sigui més difícil.

Aquest augment del nombre de vehicles tant de residents com de visitants provoca problemes de fluïdesa del trànsit i fa necessari establir un control que afavoreixi un ús equitatiu de les vies urbanes, garanteixi a la ciutadania del municipi una millor qualitat ambiental, reduint els renous i la contaminació que causen els vehicles, i possibiliti la rotació dels llocs d'estacionament.

Amb aquests objectius i en ús de les competències municipals, es proposa l'establiment d'una ordenança general i d'una ordenança fiscal que regulin el correcte estacionament dels vehicles, establint zones d'estacionament, les condicions d'utilització del servei i els mecanismes i mesures correctores necessaris per garantir el seu compliment. Entre d'altres, amb la fixació d'uns temps màxims de permanència per a aconseguir una rotació de vehicles que permeti optimitzar l´ús d'un bé escàs com és el del domini públic destinat a aquesta finalitat.

ARTICLE 1. OBJECTE.

Aquesta ordenança té per objecte l'ordenació i millora del trànsit i la regulació dels usos de les vies urbanes, mitjançant la determinació funcional, espacial i temporal dels estacionaments de vehicles en les vies i demés espais públics habilitats a l'efecte, i l'establiment de mesures per a garantir el seu compliment.

El servei de regulació de l'estacionament té per finalitat la consecució d'un major equilibri entre l'oferta i la demanda d'aparcament entre les distintes zones del nucli urbà. Per això, es duran a terme actuacions de limitació i control d'aparcament, les quals seran exercides per la policia local.

ARTICLE 2. ÀMBIT D'APLICACIÓ.

Les zones d'aplicació de la present Ordenança per a ordenar i regular l'aparcament (ORA) vendran delimitades per Resolució de Batlia, previ informe de la Policia Local.

També per Resolució de Batlia, previ informe del servei de la Policia Local, es podrà acordar la modificació, ampliació o reducció de les zones subjectes a aquesta ordenança atenent a la intensitat del trànsit de vehicles, la demanda d'estacionament i el volum d'activitats de serveis.

L'establiment d'una zona d'estacionament regulat comportarà la determinació i identificació dels carrers que en formin part.

Les zones d'estacionament regulat (ORA) podran ser:

- Zona blava: quan l'estacionament no es condicioni a cap pagament.

Les Resolucions de Batlia en matèria d'implantació o modificació de les zones d'estacionament o el seu horari es publicaran a la web municipal, amb una antelació mínima de set dies a la seva data d'entrada en vigor.

El/la Batle/ssa podrà establir altres zones d'estacionament regulat, mitjançant qualsevol sistema de control horari, que permeti l'ocupació d'un espai senyalitzat a la via pública amb aquesta finalitat, durant un temps determinat.

ARTICLE 3. SENYALITZACIÓ DE LES ZONES D'ESTACIONAMENT REGULADES.

Les zones regulades per la present Ordenança han d'estar degudament senyalitzades horitzontal i verticalment d'acord amb les disposicions establertes en el Reial Decret 1428/2003, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament General de Circulació per a l'aplicació i el desenvolupament del text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 339/1990, de 2 de març.

Per a la col·locació de la senyalització, s'haurà de respectar la Llei 8/2017, de 3 d'agost, d'accessibilitat universal de les Illes Balears, per a la millora de l'accessibilitat i la supressió de les barreres arquitectòniques.

Mitjançant Resolució de Batlia es concretarà el text que ha de constar a les senyals de delimitació vertical de l'àrea.

Per a la senyalització horitzontal s'empraran marques vials que s'ajustaran a les consideracions tècniques normativament previstes.

ARTICLE 4. PERÍODE I HORARI.

El calendari i horari d'aplicació de la limitació d'estacionament es realitzarà per Resolució de Batlia, adaptat a les necessitats del sector o zona, previ informe de la Policia Local.

ARTICLE 5. NORMES DE GESTIÓ.

L'Ajuntament fixarà i senyalitzarà degudament els vials i zones on seran d'aplicació les normes d'aquesta ordenança, a l'objecte de què els usuaris en tinguin el degut coneixement. En un principi aquestes zones seran les que figuren a l'annex I.

ARTICLE 6. VEHICLES EXCLOSOS.

Queden exclosos de la limitació del temps d'estacionament els següents vehicles:

a.- Les motocicletes, els ciclomotors i les bicicletes. No obstant, aquests vehicles no podran estacionar a les places regulades per l'ORA, quan a una distància inferior a 100 m, existeixi una zona habilitada per a l'estacionament d'aquests vehicles.

b.- Els vehicles en servei oficial degudament identificats propietat d'Organismes de l'Estat, Comunitat Autònoma o municipi que estiguin destinats directa i exclusivament a la prestació dels serveis públics de la seva competència, quan estiguin realitzant aquests serveis.

c.- Els vehicles destinats a l'assistència sanitària, degudament identificats i mentre estiguin prestant servei.

d.- Les persones titulars de targetes d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda expedides per l'organisme competent. Per gaudir del benefici de l'exclusió serà condició necessària que la targeta d'aparcament per a persones de mobilitat reduïda es trobi situada en un lloc fàcilment visible del parabrises.

ARTICLE 7. VEHICLES I USUARIS EXCLOSOS PARCIALMENT.

1.- Per resolució de Batlia es detallaran les zones o carrers d'estacionament amb horari limitat (zona blava) en que es pot obtenir un permís especial d'estacionament per a residents, d'acord amb els requisits, condicions i procediments establerts en els següents apartats.

2.- Sol·licitud i obtenció del permís especial d'estacionament per a resident quedarà subjecte als següents requisits i condicions:

a.- El titular del permís ha de ser una persona resident i empadronada a un dels carrers compresos a una zona d'ORA.

b.- El titular del permís ha d'esser també titular del permís de circulació del vehicle adscrit en aquest permís especial i ambdós han d'estar inscrits en el domicili per al que es sol·licita el permís especial.

c.- En cas que el vehicle fos d'empresa, haurà de presentar la documentació pertinent per donar fiabilitat que el vehicle és de la seva propietat.

d.- Ha d'estar al corrent en el pagament de deutes amb l'Ajuntament.

e.- El vehicle ha de tenir la documentació en vigor (assegurança, ITV, imposts), no tenir ordres de precinte ni sancions municipals de trànsit.

f.- S'atorgarà permís especial de resident únicament a vehicles turismes de fins a nou places, inclòs el conductor.

g.- No s'atorgarà el permís especial de resident a vehicles de més de nou places, ja siguin turismes, furgonetes o vehicles mixtes.

Tampoc s'atorgarà a camions, autobusos, autobusos articulats, remolcs, semiremolcs, tracto camions, camions, caravanes ni tractors, sigui quin sigui el seu nombre de places.

h.- Només es podrà ser titular d'un permís especial de resident, llevat que el propietari del vehicle acrediti ser propietari d'un altre vehicle emprat pel seu cònjuge o parent en primer grau, sempre que aquests estiguin empadronats i resideixin en el mateix domicili que el propietari del vehicle i estiguin en possessió del permís de conduir.

i.- El número total de permisos especials de resident no excedirà de quatre per domicili.

3.- Per a obtenir el permís especial de resident els interessats hauran de sol·licitar-ho mitjançant instància acompanyada de la següent documentació:

a. Acreditació de la personalitat del propietari del vehicle i del domicili mitjançant exhibició fotocòpia del DNI i fotocòpia del permís de circulació en els que haurà de constar el domicili per al qual es sol·licita el permís. La domiciliació del vehicle ha de coincidir amb la del seu titular.

b. Acreditació del pagament del darrer rebut de l'impost municipal sobre vehicles de tracció mecànica.

c. Declaració responsable de trobar-se al corrent en el compliment de les obligacions tributàries davant aquest Ajuntament. La presentació de la sol·licitud implicarà, excepte que expressament es manifesti el contrari, l'autorització del sol·licitant per a que l'òrgan atorgant obtingui de forma directa l'acreditació del compliment d'aquestes obligacions.

d. Acreditació de l'abonament, en el seu cas, de l'import que pugui establir-se mitjançant l'ordenança fiscal corresponent.

4. L'estimació de la sol·licitud donarà dret a obtenir una targeta de resident acreditativa del permís obtingut. El permís especial de resident tindrà una validés màxima d'un any. Per a la seva renovació, prèvia sol·licitud de l'interessat, l'Ajuntament podrà realitzar les comprovacions que consideri oportunes per a garantir que es segueixen complint els requisits exigits per la present Ordenança per a la seva obtenció.

ARTICLE 8. TÍTOLS HABILITANTS I NORMES REGULADORES.

1. Per a estacionar a les zones regulades per la present ordenança, haurà d'exhibir-se algun dels següents títols habilitant:

a. Nota indicativa de l'hora d'arribada.

b. Targeta de resident en zona ORA que indicarà la zona o carrers en la que es té aquesta consideració.

c. Targeta de permís especial temporal d'estacionament.

2. Com a norma general el límit màxim d'estacionament d'un vehicle en les zones d'estacionament regulat s'estableix:

a. Per a la zona blava de la plaça de l'església a S'Esgleieta, 1 hora.

b. La resta de zones blaves del casc urbà, 20 minuts.

3. Per a estacionar a les zones incloses dins l'àmbit d'aplicació de la present Ordenança, s'haurà d'exhibir el títol habilitant a la part inferior del parabrises del vehicle i de forma totalment visible. En els casos que es determini, aquest títol habilitant ha de determinar l'hora d'arribada.

Una vegada transcorregut el període màxim de permanència autoritzada, el vehicle ha d'abandonar l'estacionament. Pot estacionar de bell nou dins la mateixa zona ORA, però a més de 50m de l'àrea que ocupava anteriorment. Per estacionar a una distància inferior, ha d'haver transcorregut un mínim de dues hores des de l'hora límit de finalització de l'estacionament anterior.

4. La modificació dels límits màxim d'estacionament a les zones d'estacionament regulat es durà a terme mitjançant resolució de Batlia, previ informe de la Policia Local. També mitjançant Resolució de Batlia s'establiran els límits màxims d'estacionament que regiran per als titulars del permís especial de residents i d'altres permisos especials temporals que s'estableixin.

ARTICLE 9. CONTROL I VIGILÀNCIA.

Els agents de la policia local o, si s'escau, el servei controlador de l'Ordenança Reguladora d'Estacionament, gestionat de manera directa o indirecte, vetllaran pel compliment d'aquesta Ordenança.

ARTICLE 10. INFRACCIONS I SANCIONS:

1. Es consideren infraccions de la present Ordenança:

a. No col·locar en un lloc ben visible el títol habilitant.

b. Excedir l'horari de permanència autoritzat pel títol habilitant.

c. Estacionar successivament al mateix carrer sense respectar el previst a l'article 8.3.b.

d. Falsejar les dades incloses al títol habilitant.

e. Manipular o alterar el títol habilitant.

f. Utilitzar un títol habilitant anul·lat, caducat o no idoni.

g. Deixar de complir qualsevol dels requisits i/o condicions que van donar lloc a l'obtenció d'un permís especial d'estacionament.

2. Les infraccions previstes als apartats a, b i c seran sancionades amb multa de 100€.

3. Les infraccions previstes als apartats d, e, f, i g seran sancionades amb multa de 200€.

En tot el no previst i no sigui contrari a l'establert en aquesta ordenança s'estarà al que disposa el Reial Decret Legislatiu 339/1990, de 2 de març, pel qual s'aprova el Text articulat de la Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial en el seu Títol V i altres disposicions legals concordants.

DISPOSICIÓ DEROGATORIA

Queda derogada l'ordenança Municipal Reguladora per l'estacionament regulat de vehicles de tracció mecànica en la Via Pública publicada al boib núm.180 de data 01-12-2011

DISPOSICIÓ FINAL.

Aquesta ordenança regirà quan s'hagi publicat el text íntegre en el Butlletí Oficial de les Illes Balears i hagin transcorregut quinze dies hàbils comptats des de la comunicació de l'acord al Govern de la CAIB, al Consell i a la Delegació de Govern i es mantindrà vigent fins a la seva modificació o derogació.

Contra el present acord, en aplicació de l'article 112.3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques, i donat que aprova una disposició de caràcter general, es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears en el termini de dos mesos, a comptar des del dia següent al de la seva publicació, de conformitat amb els articles 10 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciosa Administrativa. Tot això sense perjudici de que es pugui interposar qualsevol altre recurs que s'estimi més convenient.

I havent transcorregut el termini d'exposició al públic de trenta (30) dies de duració a comptar des de l'esmentat anunci sense que s'hagi presentat cap reclamació o suggerència, s'enten de conformitat amb el que disposa l'art. 17 del RDL 2/2004 de 5 de març pel que s'aprova el text Refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals, definitivament aprovada.

La qual cosa es fa pública per a general coneixement i als efectes pertinents d'acord amb l'art. 17 de l'esmentat text legal

 

Esporles, 17 d'agost de 2020

La batlessa ​​​​​​​Maria Ramon Salas